Eino, 93, kavereineen meinasi ampua vahingossa Adolf Hitlerin – kertoo nyt hetkestä, joka olisi voinut muuttaa maailmanhistorian: ”Saimme sen hyvin tähtäimiin”

Nuori sotilaspoika Eino Luostarinen ystävineen oli lähellä ampua Mannerheimin syntymäpäiville saapuneen Adolf Hitlerin koneen alas vahingossa. Maailmanhistorian kannalta merkittävä läheltä piti -tilanne sattui kesäkuussa 1942 kun Saksan valtakunnankansleri saapui yllättäen Suomen marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäiville. Tieto Hitlerin saapumisesta tuli päämajallekin vasta viime hetkellä ja se pidettiin tiukasti hyvin pienen piirin tiedossa. Tiettävästi tieto vieraasta kerrottiin itse Mannerheimillekin vasta edellisenä päivänä. Äärimmäisen niukka tiedotuslinja johti lopulta siihen, että ilmavalvontaa suorittaneet lotat antoivat hälytyksen viholliskoneesta Imatran lähellä Jääskessä sijaitsevalle ilmatorjuntapatterille.
Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Jesperi Kotkaniemi säväytti ylivoimalla – suosikkihyökkääjä teki maalin vain 6 sekunnissa
Montreal Canadiensin Jesperi Kotkaniemi osoitti oivaa pelisilmää St. Louis Bluesin vieraana. Kotkaniemi keräsi yhden syöttöpisteen, kun Canadiens haki pisteet St. Louisista 5–2-voitolla. Vasta 19-vuotias Kotkaniemi sai syöttöpisteen toisessa erässä syntyneeseen Canadiensin kolmanteen maaliin.
6 m
www.iltalehti.fi
Iivo Niskanen harjoittelee ja kilpailee enemmän kuin koskaan: ”Ei käpyjen­potkimis­lenkkejä”
Iivo Niskanen on ympyröinyt kalenteristaan Salpausselän ja Holmenkollenin maailmancupin kisat. Arvokisaton vuosi tarjoaa mahdollisuuksia kokeiluihin harjoittelussa.
www.hs.fi
Kolumni: Työehtoneuvotteluissa on odotettavissa mutkia
Tärkeimmillä vientiteollisuuden aloilla neuvotellaan jo täyttä vauhtia. Neuvottelutavoitteet ovat aina tarkoituksella ylimitoitettuja.
www.hs.fi
Pääkirjoitus: Lisäraha terveyskeskuksille ei korjaa rakenneongelmia
Sote-uudistusta odoteltaessa on kuitenkin hyvä, jos terveyskeskuksia aletaan kehittää hallituksen lupaamalla ohjelmalla.
www.hs.fi
”Pojilla on isot paineet olla kova jätkä” – Miksi mielenterveysongelmista on niin vaikea puhua kavereille?
Nuoret piilottelevat mielenterveysongelmiaan usein erilaisten kulissien taakse. Ammattiapua he jo osaavat hakea, mutta toisille nuorille asiasta on yhä vaikea puhua.
www.hs.fi
Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa, ja ”alemmaskin on limbottu”
Rakennusliitto ja aluevalvontavirasto seuraavat palkkoja pistokokein ja kanteluiden perusteella. Kattava valvonta on Rakennusliiton puheenjohtajan mielestä mahdotonta.
www.hs.fi
Lukijan mielipide: Jokainen lapsi haluaa tuntea olevansa osa joukkoa
Välittävään yhteisöön kuuluminen on lasten hyvinvoinnin perusta.
www.hs.fi
HS-analyysi: Turkki uhrasi satoja sotilaitaan päästäkseen Natoon, mutta siitä tuli liittolaisilleen painajainen
Lopullisella välirikolla olisi vakavia seurauksia sekä Turkille että Natolle, kirjoittaa turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut toimittaja Kari Huhta.
www.hs.fi
Jättimielenosoitukset ajoivat kristillisen puolueen Libanonin hallituksesta
Kymmenet tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään veronkorotuksia vastaan.
www.is.fi
Tutkijat vahvistivat löytäneensä ”kadonneen kaupungin” viidakon keskeltä Kambodzassa
Tutkijat vahvistavat, että vanhoissa teksteissä mainittu Mahendraparvata sijaitsee Phnom Kulenin ylätasangolla.
www.is.fi
Real Madrid hävisi sarjanousijalle ja putosi liigan kärjestä
Barcelona johtaa Espanjan liigaa.
www.is.fi
Brexit-sirkus jatkuu: Boris Johnson pyysi brexit-lykkäystä EU:lta - Toisessa kirjeessä hän pitää sitä virheenä
EU:n Donald Tusk on vahvistanut, että hän on saanut kirjeitse pyynnön Britannian EU-eron lykkäyksestä. Tiettävästi pääministeri Boris Johnson lähetti myös toisen kirjeen, jossa hän ei tue jatkoajan antamista.
kauppalehti.fi
Britannia anoi lykkäystä brexitille – pääministeri Johnson ei allekirjoittanut anomusta
Britannia on anonut lykkäystä Euroopan unionista eroamiselle.
2 h
www.is.fi
Boris Johnson taipui – Donald Tusk ilmoittaa EU:n vastaanottaneen Britannian lykkäysanomuksen
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoittaa EU:n vastaanottaneen Britannian anomuksen lykätä maan EU-eroa. Tusk kertoo asiasta Twitterissä. – Lykkäysanomus on juuri saapunut. Aloitan nyt keskustelemaan EU-johtajien kanssa siitä, kuinka reagoida.
2 h
www.iltalehti.fi
Video: Huikea taidonnäyte! Tähtikuljettaja vältti varman kaatumisen ja pelastautui takaisin moottoripyöränsä päälle
Moto2-kuljettaja Alex Marquez mykisti pelastautumisellaan.
2 h
www.is.fi
Egyptissä paljastettiin suurin muumiolöytö sitten 1800-luvun – miesten, naisten ja lasten ruumiit säilyneet tuhansia vuosia
Puusta valmistetut, värikkäät arkut sisälsivät miesten, naisten ja lasten muumioituja ruumiita. Egyptissä Luxorin kaupungin hautausmaalta löytyi lauantaina 30 hauta-arkkua, jotka ovat 3 000 vuotta vanhoja. Egyptin antiikkiministeriön mukaan kyseessä on suurin muumiolöytö yli vuosisataan. Viimeisin suuri muumiolöytö on 1800-luvulta. Arkeologien mukaan miesten, naisten ja lasten ruumiita sisältävät puiset, käsinmaalatut arkut ovat säilyneet hyvin. Arkkuja kunnostetaan ja laitetaan Suureen egyptiläiseen museoon, joka avautuu ensi vuonna.
2 h
www.iltalehti.fi
Jack Hughes avasi maalitilinsä NHL:ssä – Sami Vatanen oli juonimassa suurlupauksen osumaa
New Jersey Devilsin Jack Hughes onnistui maalinteossa.
2 h
www.is.fi
Katie Price närkästytti hyväntekeväisyystapahtumassa – fanit huolestuivat lapsen kenkävalinnasta
Brittiläinen kohujulkkis Katie Price osallistui lapsineen Autism’s Got Talent -hyväntekeväisyystapahtumaan. Kuten tapahtuman nimestä voi päätellä, Autism’s Got Talent on myös kykykilpailu, joka on tarkoitettu autistisille henkilöille. Pricen vanhin lapsi Harvey on autistinen. Harvey soitti tapahtumassa kosketinsoittimia, ja Price ja perheen muut lapset olivat paikalla osoittamassa tukeaan.
2 h
www.iltalehti.fi
Sarjarattijuoppo vihdoin vankilaan, edes kortin pois ottaminen ei hillinnyt naista – sekoili keskellä päivää Turun keskustassa
Tuomioistuin sai nyt tarpeekseen: kolmessa kuukaudessa viisi kertaa rattikännissä kärynnyt turkulaisnainen joutuu vihdoin vankilaan. Naisen aiemman ehdollisen rattijuopumustuomion koeaika oli yhä voimassa, kun hän toukokuisena alkuiltapäivänä jäi kiinni autonsa ratista vahvassa humalassa. Käry kävi Teijonkadulla ja promillelukemat olivat yli 2,5. Ajokortti jäi poliisin haltuun.
3 h
www.iltalehti.fi
Kuvat: Mikä oranssi ja härski mullasta pilkistää? Anna sai nauraa jo pihalla
Kotipihan riettaat porkkanaukkelit nostattavat naurunkyyneleet silmiin.
3 h
www.is.fi
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin
Päivystävän palomestarin mukaan sytyttäjä altistui savulle.
3 h
Kaleva.fi
Käytetty auto hajosi kuukaudessa, myyjän 150 euron hyvitystarjous johti käräjille ja isoon laskuun
Vuoden 2008 mallia oleva auto myytiin ostajalle hyväkuntoisena. Ajopeli alkoi pitää outoa ääntä kuukauden käytön jälkeen. Kuluttaja teki 2016 lokakuussa auton vaihtokaupan 7 000 euron hintaan ja antoi vaihdossa osasuorituksena oman autonsa. Sen arvoksi liike ilmoitti 1 000 euroa. Vuoden 2008 mallia oleva auto myytiin ostajalle hyväkuntoisena, ja sen mittarilukema oli 145 000 kilometriä.
3 h
www.iltalehti.fi
EU-lähde: Johnson luvannut anoa brexit-lykkäystä vielä tänään
Aiemmin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja kertoi odottavansa Johnsonin kirjettä.
3 h
www.is.fi
Kaksi venäläisnyrkkeilijää kärysi dopingista - eivät välittäneet kilpailukiellosta vaan jatkoivat ottelemista
Nyrkkeilijät saivat uudet rangaistukset. Kaksi venäläistä nyrkkeilijää, Islam Dashajev ja Alena Tokartshuk, jäivät viime kesänä kiinni kilpailemisesta kilpailukiellon aikana. Molemmat kärsivät dopingpannaa, josta he vähät välittivät. He olivat osallistuneet huipputason turnauksiin kiellon aikana. Dashajev sai alun perin neljän vuoden pannan vuonna 2017, kun hän oli muun muassa kieltäytynyt dopingtestistä.
4 h
www.iltalehti.fi
Valmentajan kohukommentit päätyivät videolle – laukoi erikoisen kuvailun naistähdestä: ”Kuin pelaisit isorintaista Ivoa vastaan”
Christian Zahalkan kommentteja pidettiin seksistisinä. Luxemburgissa pelataan tenniksen WTA-turnausta tällä viikolla. Ranking-listan sijalla 74 oleva Japanin Misaki Doi hävisi keskiviikkona saksalaiselle Julia Görgesille erin 1–2. Ottelun jälkeen tiedotusvälineisiin levisi paljon porua herättänyt video. Ottelun ensimmäisen erän tauolla Doin valmentaja Christian Zahalka kävi keskustelua japanilaisen kanssa vastustajan syötöistä.
4 h
www.iltalehti.fi
EU-lähde Ylelle: Britannialta lykkäyskirje vielä tänään
Britannian pääministeri Boris Johnson on luvannut lähettää EU-eroa koskevan lykkäyskirjeen vielä lauantain aikana.
4 h
yle.fi
Video: Mestaruusjuna! Kuopiolaisfanit laittoivat ranttaliksi Helsingin-junassa – kannatushuudot täyttivät ravintolavaunun
Kuopion Palloseuran ensimmäinen Suomen mestaruus sitten vuoden 1976 on nostanut kuopiolaiset jalkapallokannattajat euforisiin tunnelmiin. Viimeinen juna Turusta Helsinkiin lähti matkaan Turun Rautatieasemalta kello 20.27. Ravintolavaunu ja myös muutkin vaunut täyttyivät kuopiolaisista jalkapallokannattajista. Turun Kupittaalla pelattavaan otteluun lauantaina saapui noin tuhat KuPS-kannattajaa. He eivät joutuneet pettymään, kun vierasjoukkue kaatoi Interin lukemin 2–0 Ilmari Niskasen ja Reuben Ayarnan maaleilla.
4 h
www.iltalehti.fi
Pelitestissä Witcher 3 Nintendo Switchille – mahtava peli yllättää pikkukonsolilla
Witcher 3 -peliä voi pelata nyt myös Switchillä. Projekt Redin vuonna 2015 julkaistu Witcher 3: Wild Hunt on yksi pidetyimmistä toimintaroolipeleistä. Peli pohjautuu puolalaiskirjailija Andrzej Sapkowskin Noituri-kirjasarjaan, jossa päähenkilönä seikkailee pelien tapaan noituri Geralt. Witcher 3:ssa Geralt lähtee etsimään keisarin tytär Ciriä, jota jahtaa myös paha Wild Hunt -järjestö. Noiturin koulutuksen saaneena matkalla kohdataan myös paljon erilaisia hirviöitä, joiden kukistamisesta pelaaja palkitaan arvokkaalla tiedolla sekä rahalla.
4 h
www.iltalehti.fi
Salvini kokosi yli 100 000 kannattajaa oikeiston suur­tempauksen Roomaan
Maahanmuuttoa vastustava Salvini hajotti Italian edellisen hallituksen syyskuussa.
4 h
www.is.fi
Nyt se on tieteellisesti todistettu: Bella Hadid, 23, on maailman kaunein nainen
Tieteen avulla voidaan tutkia vaikka mitä. Nyt tutkijat ovat laskeneet täydellisten kasvojen kaavan. Sellaiset löytyivät huippumalli Bella Hadidilta.
4 h
www.is.fi
Tarkista lotto-onnesi: tällä viikolla paljon pieniä voittoja
Tällä viikolla 1,2 miljoonan euron täyspottia ei voitettu, joten pääpotti jatkaa kasvamistaan.
4 h
www.is.fi
Uutta tietoa Jamppa Tuomisen viimeisistä hetkistä – suunnitteli paluuta Suomeen: ”Hän haaveili osallistumisesta Syksyn säveleen”
Laulaja Jamppa Tuomisen muisto herää eloon konserteissa, joissa hänen ikimuistoisia hittejään tulkitsee myös siskontyttö Jaana Soronen. Iskelmälaulaja Jamppa Tuomisen syntymästä tuli kuluneeksi tänä keväänä 70 vuotta. Tuominen muistetaan yhtenä kaikkien aikojen suosituimmista iskelmätähdistä, jonka elämän viimeinen vuosi oli murheiden peittämä. Lokakuussa Tuomista muistetaan konserteissa.
4 h
www.iltalehti.fi
Loton päävoitto jäi jakamatta - tässä on loton oikea rivi
Lotossa oli tällä viikolla jaossa 1,2 miljoonaa. Täysosumia ei ollut. Lotossa ei alustavan voitonjaon mukaan löytynyt tällä viikolla yhtään täysosumaa. 6+1 oikein tuloksia ei ollut myöskään yhtään. 6 oikein tuloksia oli 49.
4 h
www.iltalehti.fi
Bensavarkaan takaa-ajo päättyi rajuun joukkokolariin ja aseelliseen kiinniottoon Yhdysvalloissa
Pakomatkan varrella yhteensä 10 autoa kärsi vahinkoja Yhdysvaltain Coloradossa. Poliisin takaa-ajo päättyi vilkkaaseen risteykseen epäillyn aiheutettua joukkokolarin Colorado Springsin kaupungissa, Coloradon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Takaa-ajo lähti liikkeelle, kun epäillyt yrittivät varastaa polttoainetta toisesta autosta.
4 h
www.iltalehti.fi
Mitä tapahtuu, jos Boris Johnson ei hae EU:lta tänään lisäaikaa? ”Se on ihan mahdollinen skenaario”
Pääministeri Boris Johnsonin on Britannian lain mukaan haettava lisäaikaa EU-erolle lauantaina. Suomen aikaa määräaika on kello 1 yöllä.
4 h
www.is.fi
Brexit-kommentti: Taksikuski Rogeria on helppo ymmärtää
Lauantaina aamupäivällä Lontoossa taksikuski Roger purki vihaisena turhautumistaan päättämättömiin brittipoliitikoihin. Rogerin mukaan Westminsterin pellet vain vatkaavat brexitiä eestaas, niin että briteille nauraa koko maailma. Lue lisää: Brexit-vatvominen turhauttaa lontoolaista taksikuski Rogeria: ”Meille nauraa koko maailma” Lauantain piti vihdoin olla the Brexit-päivä, jolloin päätöksiä piti syntyä ja brexit-sopimuksesta äänestää. Konservatiivipoliitikko Oliver Letwin järjestikin yllätyksen ja samalla brexit-lykkäyksen: hänen tekemänsä aloitteen mukaan parlamentin alahuone voi hyväksyä brexit-sopimuksen lopullisesti vasta sen jälkeen, kun sopimuksen sisältämät EU-eroon liittyvät lait on hyväksytty parlamentissa.
4 h
www.iltalehti.fi
Väkivaltaiset mielenosoitukset jatkuivat Chilessä hätätilasta huolimatta
Chilessä mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin ja sotilaiden kanssa lauantaina huolimatta maahan julistetusta hätätilasta.
4 h
www.is.fi
Yhdestä twiitistä alkanut kiista kärjistyi entisestään – valtava kohu varjostaa NBA:ta
New Yorkissa pelatussa koripallo-ottelussa osoitettiin mieltä itsenäisen Hongkongin puolesta.
4 h
www.is.fi
11-vuotias Helmi juoksi mestaruuden kunniaksi hyiseen Kallaveteen! Voitto innosti kirjoittamaan myös historian uusiksi: ”Turku vallattiin 2019”
KuPS:n mestaruutta on juhlittu humoristisesti. Kuopion Palloseura kaatoi lauantaina Interin 2–0 ja juhli Suomen mestaruutta. Palkintoa on Savossa saatu odottaa, sillä KuPS nosti kannua edellisen kerran vuonna 1976. Kuopion torilla ratkaisevaa ottelua seurasi satoja ihmisiä, Turussa paikalla oli tuhatpäinen fanijoukko.
4 h
www.iltalehti.fi
Rukakeskus sai Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon, kehuttiin vastuullisuudesta
Matkailualalla Kuusamossa toimiva Rukakeskus Oy palkittiin Valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.
4 h
Kaleva.fi
Neljä yritystä sai vuoden yrittäjäpalkinnon, joukossa päästönsä kompensoinut Ruka
Palkinnot saivat kuusamolainen Rukakeskus, keuruulainen HT Laser, helsinkiläinen Merima Oy ja torniolainen Tapojärvi Oy.
4 h
yle.fi
Video: Superlupaus Jack Hughes sai vihdoin maalitilinsä auki NHL:ssä – Sami Vatanen mukana historiallisessa osumassa
NHL:n viime kesän ykkösvaraus Jack Hughes onnistui viimeinkin maalinteossa taalajäillä. Katso videolta Hughesin ensimmäinen NHL-maali. NHL on katsottavissa Viaplayssa ja Viasatin kanavilla. Kahdeksan ottelua siihen meni, mutta lopultakin se tapahtui. NHL:n viime kesän ykkösvaraus Jack Hughes sai maalitilinsä auki.
4 h
www.iltalehti.fi
Kärppien Puljujärven rannelaukaus lauloi voiton arvoisesti Kouvolassa, Justus Annunen ennätysvireessä – katso huippuhetket
Kärppien 19-vuotias maalivahti Justus Annunen jatkoi puhdasta sarjaansa Kouvolassa. Neljäs peräkkäinen nollapeli ei tullut helpolla.
4 h
Kaleva.fi
Kehä III:n ramppi suljettu liikenteeltä ulosajon takia Vantaalla, kuljettaja loukkaantui vakavasti osuttuaan kivenlohkareeseen
Onnettomuudessa loukkaantui vakavasti yksi ihminen.
4 h
www.hs.fi
Pukin liigamaaliton putki sai jatkoa – Norwich kuitenkin vihdoin vieraspisteeseen
Suomen maajoukkuehyökkääjä Teemu Pukin seura Norwich välttyi vihdoin vierastappiolta jalkapallon Englannin Valioliigassa, kun vierailu Bournemouthiin toi...
5 h
Kaleva.fi
Ässät teki uuden nolon seuraennätyksen, HIFK haki pisteet Porista
”Salama-alku auttoi meitä”, HIFK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen totesi.
5 h
www.hs.fi
Video: tutkijat onnistuivat mallintamaan mustan aukon rajut välähdykset
Musta aukko voi syödä lähellä olevan tähden, video näyttää.
5 h
www.is.fi
HS Barcelonassa: Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”
Poliisi vastaa väkivaltaan kovin ottein. ”Mikään tässä ei ole normaalia”, sanoo niin Katalonian itsenäisyyden kannattaja kuin vastustajakin.
5 h
www.hs.fi