Kukkahattutäti, setämies ja suvakki – Kysely paljastaa, mille sanoille suomalaiset antavat siunauksensa

Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän kyselyn mukaan perussuomalaisten kannattajat sallivat ja vihreiden torjuvat muita useammin nimittelyn. Perussuomalaisten tukijat ovat keskimäärää valmiimpia siunaamaan miltei kaikenlaisten sanojen käytön yhteiskunnallisessa keskustelussa. Puhemies, asiamies ja muut vastaavat mies-loppuiset sanat ovat suomalaisten mielestä sallittuja sanoja kuvaamaan ihmisiä tai ihmisryhmiä poliittisessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä kyselystä. 88 prosenttia kyselyyn vastanneista hyväksyy nämä mies-loppuiset sanat täysin tai jossain määrin.
Load more
Read full article on: iltalehti.fi
unread news
unread news
Etelä-Koreassa jo yli 2 000 koronavirustartuntaa, ensimmäinen vahvistettu tartunta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa
Karibialla satamat eivät päästä risteilymatkustajia maihin.
8 m
www.is.fi
Nainen kuoli juotuaan kulauksen peukaloidusta viinipullosta Belgiassa
Naisen kehosta löytyi runsaasti ekstaasia ja metyleenidioksiamfetamiinia, vaikka nainen ei käyttänyt huumeita.
www.is.fi
Autonvalmistaja uskoo vetyyn – aikoo moninkertaistaa tuotannon
Yksi polttokennotehdas on rakenteilla ja toiselle etsitään sijoituspaikkaa.
kauppalehti.fi
Käteinen on pankeille riesa – sen tarjoaminen asiakkaille on silti niiden lakisääteinen velvollisuus
Pankit ovat leikanneet sekä käteispalveluita tarjoavien pankkikonttorien että Otto-automaattien lukumäärää. Niiden tehtävä on silti huolehtia, että asiakkaat voivat nostaa ja tallettaa käteistä.
kauppalehti.fi
Junamatka Eurooppaan on pienestä kiinni: 20 kilometrin sähköistys avaisi reitin Lapin kautta – Lontoossa kulkeva Susanna Chazalmartin käyttäisi junaa ympäristösyistä
Suomesta pääsee pian junalla Keski-Eurooppaan, jos suunnitelma matkustajaliikenteen palauttamisesta Ruotsiin toteutuu.
yle.fi
Tulosanalyysi: Olvilla taas makoisa vuosi – vetureina Viro ja Valko-Venäjä
Juomayhtiö Olville viime vuosi oli jälleen vahva. Myynti, liikevaihto ja tulos paranivat.
kauppalehti.fi
Ile Vainio pääsi sairaalasta: Rankka jatkotutkimus edessä
Ile Vainio, 59, joutui perumaan torstaisen keikan, mutta perjantaina mies on jälleen mikrofonin varressa. Ilkka ”Ile” Vainio joutui alkuviikosta sairaalaan alhaisen hemoglobiinin vuoksi. Miehelle tehtiin muun muassa vatsalaukun tähystys, mutta vatsalaukusta ei löytynyt ratkaisua Vainion ongelmiin.
www.iltalehti.fi
Matkanmyynti hidastui koronan takia, peruutuksia tulee omalla kustannuksellakin: "Pelko ei ole syy matkan perumiseen”
Koronavirus näkyy jo matkailumyynnissä, mutta soittokierroksen perusteella vaikutuksen uskotaan jäävän väliaikaiseksi. Soittokierros kolmeen suureen matkatoimistoon kertoo, että koronavirus näkyy jo matkojen myynnissä. Vaikutus näyttää olevan kuitenkin lähiaikojen matkoihin. Ensi talven lomia esimerkiksi myydään normaalisti. – Matkoja myydään hitaammin, mutta ei voi sanoa, että se johtuisi koronasta, vaan varaustrendistä, sanoo Laura Aaltonen TUI:n viestinnästä.
www.iltalehti.fi
Tiedätkö, mihin seuraan Diego Maradona siirtyi vuonna 1992? Pelaa perjantain 10 kysymystä!
Iltalehden perinteinen urheiluvisa. Montako tiedät? 1) F1-sarjassa ajaa alkavalla kaudella kaksi kanadalaista. Lance Stroll ja kuka? 2) Mitä muita seuroja KalPa-luotsi Tommi Miettinen edusti pelaajaurallaan SM-liigassa?
1 h
www.iltalehti.fi
Ei pidä hukata hyvää kriisiä
Mustien pilvien kerääntymisestä maailmantalouden ylle voi tulla hallituspuolueita yhteen hitsaava voima, Arno Ahosniemi kirjoittaa.
1 h
kauppalehti.fi
Asunto vuokratontilla voi olla ostajalle iso riski
Suomessa yli puolet uusista asunnoista on vuokratontilla.
1 h
kauppalehti.fi
NYT: Valkoisen talon entinen lääkäri kertoo piilottaneensa Trumpin perunamuusiin kukkakaalia, jotta tämä söisi terveellisemmin
Entisen Valkoisen talon lääkärin Ronny Jacksonin mukaan Trump lupautui elämäntapamuutokseen, mutta laihdutus tyssäsi terveellisen ruokavalion lisäksi kuntoiluun.
1 h
www.is.fi
Perjantai on aurinkoinen pakkaspäivä – ”Termistä talvea kolkutellaan etelässäkin”
Tällä hetkellä kylmä sää näyttää saavan jatkoa. Termistä talvea odotellaan vieläkin osassa Suomea. Tällä hetkellä ennusteet tarjoavat kylmän ilman jatkumista. – Jos kylmä jatkuu, kolkutellaan termistä talvea etelässäkin. Varmaa kylmän jatkuminen ei kuitenkaan ole, kirjoittaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
2 h
www.iltalehti.fi
Kilpailun vapautus mursi pankkien käteisautomaattimonopolin ja nakersi sen kannattavuutta – Nyt koko toiminta siirtyy pois niiden hallinnasta
Pankkien omistaman automaattiyhtiön tulos on sukelsi, kun markkina avautui kilpailulle. Nyt ne myyvät sen käteisen käsittelyyn erikoistuneelle ruotsalaisyhtiölle.
2 h
kauppalehti.fi
Pankit pitivät kiinni automaateista niin kauan kuin se oli kannattavaa – Nyt niiden silmissä siintää mobiilivetoinen tulevaisuus
Sähköisten palveluiden ja mobiilisovellusten kehittäminen houkuttaa pankkeja. Käteisestä tuli kannattamaton bisnes, Riikka Aaltonen kirjoittaa.
2 h
kauppalehti.fi
Patrik Laine loukkaantui – Jetsin suomalaistähden peli päättyi 23 sekunnissa
Winnipeg Jetsin suomalaishyökkääjä loukkasi vasemman jalkansa. Jets kohtasi kotijäällään Washington Capitalsin, jolle hävisi tiistaina Washingtonissa voittolaukauksilla 3–4. Ottelu alkoi Jetsin kannalta mahdollisimman huonosti, kun Patrik Laine sai Capitalsin puolustajan Michal Kempyn lujan laukauksen vasemman jalan nilkkaansa. Laine putosi jään pintaan, pelasi lyhyen hetken yksijalkaisena ja nilkutti sen jälkeen vaihtoon.
2 h
www.iltalehti.fi
Spielberg ei ohjaakaan viidettä Indiana Jones -elokuvaa
Elokuvalegenda haluaa siirtää näkökulman uudelle sukupolvelle, kertoo elokuvalehti. Tulevan Indiana Jones -elokuvan ohjaaja vaihtuu. Yhdysvaltalaisen Variety-lehden tietojen mukaan seikkailuelokuvasarjaa jo 39 vuoden ajan ohjaajanpallilta käsin luotsannut Steven Spielberg on jättänyt paikkansa. Spielberg on ohjannut kaikki aikaisemmat Indy-elokuvat. Lehden tietojen mukaan Spielberg, 73, jatkaa edelleen tulevan elokuvan tuottajana, mutta haluaa siirtää ohjaajan vastuun uudelle sukupolvelle, joka voisi tuoda tarinaan tuoretta näkökulmaa.
2 h
www.iltalehti.fi
Mies tappoi itsensä venäläisessä ruletissa – yritti tehdä vaikutuksen naiseen
Ensimmäinen laukaus oli kohtalokas tässä uhkapelissä. Ranskalaisen baarin omistaja on tappanut itsensä pelatessaan venäläistä rulettia, kertoo uutistoimisto AFP. Pierrefitte-sur-Seinessä, lähellä Pariisia, sijaitsevan baarin omistaja, 47-vuotias mies halusi tehdä vaikutuksen naiseen, kertoo AFP:n lähde.
2 h
www.iltalehti.fi
Turkki ei aio enää estää syyrialaispakolaisten pyrkimistä Eurooppaan
Ainakin 33 turkkilaista sotilasta on kuollut ilmaiskussa Idlibissä perjantaiyönä. Uutistoimisto Reuters raportoi ainakin 33 Turkin sotilaan kuolleen ilmaiskussa Idlibin maakunnassa Syyriassa. Turkin puolustusministeriö kertoi Twitterissä, että ilmaisku kostettiin iskemällä Syyrian "hallinnon kohteisiin". Varhain perjantaina Turkin viestinnän päällikkö Fahrettin Altun kertoi, että "kaikki tunnetut" Syyrian hallinnon kohteet ovat tulessa Turkin ilma- ja maavoimien toimesta.
2 h
www.iltalehti.fi
Koronavirushermoilu näkyy myös Aasian ja Australian pörsseissä
Kuluvasta pörssiviikosta saattaa tulla Yhdysvaltain kehnoin sitten vuoden 2008 finanssikriisin.
3 h
www.is.fi
Naton pääsihteeri tuomitsee Syyrian hallinnon Idlibissä tekemät ilmaiskut
Iskuissa kuoli ainakin 29 turkkilaissotilasta.
3 h
www.is.fi
Horoskooppi 28.2.
Millainen päivä tulossa? Lue IS-horoskooppi!
4 h
www.is.fi
Hovioikeus antaa ratkaisunsa Isis-joukkomurhasta syytettyjen irakilaiskaksosten jutussa
Syyttäjät vaativat miehille elinkautista vankeutta. Aiemmin käräjäoikeus hylkäsi syytteet.
4 h
www.is.fi
Maapallo sai toisen kuun – mutta vain väliaikaisen
Tähtitaivaalla möllöttääkin nyt kaksi Kuuta. Toista ei vain näe ihan yhtä hyvin. Tähtitieteilijät ovat löytäneet Maalle toisen luonnollisen kuun, kertoo Universe Today. Uusi kuu on nimeltään 2020 CD3. Kuun löysivät Kacper Wierzchos ja Teddy Pruyne, parivaljakko, joka etsii asteroideja, komeettoja ja muita lähiavaruuden pienkappaleita Catalina Sky Survey -projektissa.
4 h
www.iltalehti.fi
Pitäisikö terveyskeskukseen päästä myös illalla?
Ilta-aukiolo on yhä harvinaista, ja sen esteenä ovat virka-aikaan kytkeytyvät perinteet. Muutos on kuitenkin jo ovella.
4 h
www.hs.fi
Lyhyeksi myynnissä pyritään hyötymään osakkeen halpenemisesta – Helsingin pörssissä on yksi yhtiö ylitse muiden sijoittajien vedonlyönnissä
Ajoneuvojen renkaita valmistava Nokian Renkaat on Helsingin pörssin selvästi eniten lyhyeksi myyty osake.
4 h
www.hs.fi
Kun Youtube-tähti Juri Dud puhuu hivistä, muukin Venäjä puhuu – Youtube on Venäjällä niin suosittu, että se hermostuttaa vallanpitäjiäkin
Youtubeen siirtyneen ammattitoimittaja Juri Dudin pari viikkoa sitten julkaisemaa videota hivistä on katsottu jo yli 15,5 miljoonaa kertaa. Monet muutkin hänen videonsa keräävät 10–20 miljoonaa näyttöä.
4 h
www.hs.fi
Kalliolainen ekokauppa toimii myös pikamuodin ja muovikrääsän noutopisteenä – ”Päätimme, että kokeillaan”
Kestävään kulutukseen kannustavasta liikkeestä noudetaan paketteja, jotka saapuvat ympäri maailmaa. Ekolo-yritykselle UPS-pisteenä toimiminen on osoittautunut kannattavaksi ratkaisuksi, sanoo toimitusjohtaja Lena Kunelius.
4 h
www.hs.fi
Ihmiskauppa on julmaa hyväksikäyttöä ja hyvä bisnes – Venla Roth on virkamies, jonka tehtävä on kitkeä ilmiötä Suomesta
Ihmiskaupan torjumisessa on Suomessa edelleen paljon ongelmia, sanoo Venla Roth, jonka tehtävä on johtaa työtä ilmiöön puuttumiseksi. Rothin mukaan on valtion vastuulla toimia niin, että mahdollisimman harva joutuu hyväksikäytön uhriksi.
4 h
www.hs.fi
Lävistyksiä ja munkinpaiston tuoksua – Mikko Jetsonen palasi jääspeedwayhin ja palkkasi henkisen valmentajan: ”Pakko siinä jokin taika täytyy olla”
Mikko Jetsonen palasi tällä kaudella jääspeedwaykuskiksi. Hänellä on Suonenjoella järven jäällä oma harjoittelurata. Vaikka talvi on ollut huono myös jääspeedwaylle, järven jäällä on pystynyt harjoittelemaan läpi talven.
4 h
www.hs.fi
Muut lehdet: Hyvä käsihygienia torjuu koronavirusta, paniikki ei
4 h
www.hs.fi
Vieraskynä: Elämäntaidoista pitäisi tehdä erillinen oppiaine
Peruskoululaisilla olisi selvästi tarve opiskella tunnetaitoja ja empatiaa, mutta opetus ei nykyisellään vastaa näihin odotuksiin.
4 h
www.hs.fi
Pääkirjoitus: Sture Fjäder haluaa jatkopestin Akavan puheenjohtajana
Fjäderin aikana Akavan jäsenmäärä on ohittanut toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n.
4 h
www.hs.fi
Pääkirjoitus: Helsinki pyrkii näyttävästi irti kivihiilen käytöstä lämmityksessä
Kaupunki lupaa miljoona euroa porukalle, joka keksii hiilen polttamiselle kestävän vaihtoehdon.
4 h
www.hs.fi
Kolumni: Korona on hieno peli, ja se on muuntautunut levitessään eri puolille maailmaa
Ainakin ennen Suomen parhaat pelaajat taisivat harjoitella kriminaalimielisairaalassa.
4 h
www.hs.fi
Emme voi valita ajatuksia ja tunteita – Asiantuntija antaa keinoja vaikuttaa sisäiseen ääneen, ja yksi niistä on ”kaupan kassa” -tekniikka
Riitänkö minä? Sanoinko jotain tyhmää? Olenko tarpeeksi hoikka? Ihmisen päässä risteilee loputon määrä ajatuksia, ja moni niistä on silkkaa valhetta, sanoo psykoterapeutti Emilia Kujala.
4 h
www.hs.fi
Tee se näin: Selkänojan kallistaminen voi kärjistää lentokoneen tunnelman – Näin Finnair ohjeistaa matkustajia käyttäytymään
Tee se näin -juttusarjassa HS etsii vastauksia lukijoiden kysymyksiin. Tällä kertaa kokosimme lentokone-etiketin erilaisiin tilanteisiin. Jutun lopussa voit ehdottaa omaa kysymystä.
4 h
www.hs.fi
Lukijan mielipide: Yli 70-vuotiaiden lippuja saa ilman palvelumaksua myös HSL-sovelluksella
Pyrimme saamaan HSL-kortin verkkolatausmahdollisuuden käyttöön niin pian kuin mahdollista.
4 h
www.hs.fi
Lukijan mielipide: Myös lahjakas lapsi ansaitsee lapsuuden
4 h
www.hs.fi
Lukijan mielipide: Tarvitsemme puhdasta energiaa
4 h
www.hs.fi
Lasten tiedekysymykset: Miksi maapallolla on vain yksi kuu?
Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös isien pöhköyttä, väärää kurkkua ja pöpöjen aisteja. Entä montako kvarkkia mahtaa olla silmämunassa?
4 h
www.hs.fi
Lukijan mielipide: Oman äidinkielen vahva hallinta tukee myös muiden aineiden opiskelua
Tänne muualta muuttaneissa perheissä on valtavasti kielellistä ja kulttuurista rikkautta ja taitoa, jota ei saa heittää hukkaan.
4 h
www.hs.fi
Lukijan mielipide: Miksi farmaseutteihin ei luoteta lääkeneuvonnassa?
Apteekin ammattilaisista on tullut Kelan virkailijoiden apulaisia.
4 h
www.hs.fi
HS Vantaa: Syrjäisellä parkkipaikalla on pieni sininen mökki, jonne kulinaristit ajavat Savosta saakka ahtamaan jauhelihatankoja
Kosovolaisperhe pakeni sotaa Suomeen. Asuttuaan 14 vuotta Oulussa, perheen äiti sai ajatuksen perustaa grilli Vantaan Kivistöön. Sitten grillin ovesta käveli sisään stand-up koomikko Sami Hedberg, jonka tv-ohjelma muutti kaiken.
4 h
www.hs.fi
Lukijan mielipide: Vammaisten palvelut eivät toteudu lainmukaisesti
Useissa kunnissa vammaispalveluhakemusten käsittelyajoissa ei pysytä ja asiakas voi joutua odottamaan palvelua tai tukea yli kolme kuukautta.
4 h
www.hs.fi
Lukijan mielipide: Kesätyöstä pitäisi jäädä nuorelle hyvä mieli
Työelämään astuva nuori tarvitsee jatkuvaa ja rakentavaa palautetta, jossa palaute linkittyy konkreettisiin tilanteisiin.
4 h
www.hs.fi
Lukijan mielipide: Liikuntavamma ei ole este pyrkiä kohti unelmia
Vieläkin törmätään ennakkoluuloihin siitä, millaisille aloille liikuntavammainen nuori voi hakea opiskelemaan.
4 h
www.hs.fi
Karkauspäivä pitää ajanlaskun tasapainossa
Miksi tässä kuussa on vielä 29 päivää?
4 h
www.hs.fi