4.700 Holocaust-slachtoffers zoeken schadevergoeding NS

De Nederlandse Spoorwegen vervoerden tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 110.000 Joden, Roma en Sinti voor de Duitse bezetter. Slachtoffers kunnen sinds augustus aanspraak maken op compensatie.


Load more
Read full article on: www.nrc.nl
unread news
unread news (Demo user)
Gearresteerde Nederlandse piloten Martinair worden vrijgelaten
De drie Nederlandse piloten van Martinair Cargo die vastzaten in Argentinië vanwege een cocaïnevondst, worden vandaag vrijgelaten. Dat meldt het moederbedrijf van Martinair, KLM. Het bedrijf zegt in een verklaring "zeer verheugd" te zijn. Ook drie grondmedewerkers worden vrijgelaten. Twee weken geleden werden op de internationale luchthaven bij de hoofdstad Buenos Aires in totaal acht mensen opgepakt vanwege de vondst van 82 kilo cocaïne in het toestel van Martinair, toen het vliegtuig op het punt stond te vertrekken. Het vrachttoestel van Martinair Cargo is nog niet vrijgegeven door de Argentijnse autoriteiten. KLM wil vanwege het welzijn en de privacy van de betrokken medewerkers geen inhoudelijke uitspraken doen zolang het onderzoek loopt.
nos.nl
Screening agent strenger om corruptie tegen te gaan
Politieagenten worden binnenkort strenger en vaker gecontroleerd op hun betrouwbaarheid. Het kabinet wil op die manier corruptie voorkomen, een meerderheid in de Tweede Kamer schaart zich hierachter.
www.ad.nl
Rutte hield excuses tot het laatst voor bijna iedereen geheim
De ministerraad besloot anderhalve week geleden om excuses te maken voor het handelen van de overheid in de Tweede Wereldoorlog. Het idee kwam van ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers.
www.nrc.nl
Qmusic-dj Martijn Kolkman sleept Nachtwacht Award in de wacht voor beste nachtprogramma
Qmusic-dj Martijn Kolkman is de winnaar van de Nachtwacht Award 2020, de prijs voor beste nachtprogramma op de Nederlandse radio. De 41-jarige diskjockey hield Astrid de Jong (Radio 1), Rick van Velthuysen (Radio 2), Kevin van Arnhem (3FM) en Mischa Blok (Radio 1) achter zich.
www.ad.nl
‘Nieuwe IS-leider opent in audioboodschap aanval op Israël’
In zijn eerste boodschap luidt de nieuwe IS-leider „een nieuwe fase van de jihad” in en richt zich specifiek tegen Israël.
www.nrc.nl
Nederlandse piloten in Argentijnse drugssmokkelzaak komen vrij
De drie Nederlandse piloten die in Argentinië vastzaten op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel worden vrijgelaten, meldt KLM maandagmiddag in een persbericht.
www.nu.nl
Gezocht voor onderzoek: honden met verlatingsangst
Plassen en poepen in huis, de bank kapot bijten, blaffen en huilen: verlatingsangst is een ernstig gedragsprobleem bij honden. Ongeveer één op de vijf honden heeft er last van. Voor onderzoek naar de behandeling hiervan is het dierenziekenhuis in Nieuwegein op zoek naar honden met deze problemen.
www.rtlnieuws.nl
GTST-personage Babette van Veen in de overgang
Veel vrouwen zullen zich herkennen in de verhaallijn die binnenkort te zien is in GTST. Linda Dekker, gespeeld door Babette van Veen (51), komt in de soapserie in de overgang. Hiermee blijft Goede Tijden Slechte Tijden inzetten op verhaallijnen die realistisch zijn. Deze nieuwe koers is ingezet nadat er werd geklaagd dat de serie te jong en te ongeloofwaardig was geworden.
www.rtlnieuws.nl
David overleefde Auschwitz: 'Ik moest doden weghalen en verbranden'
www.rtlnieuws.nl
Politie onderschept 800 liter grondstof voor GHB in loods Stavangerweg
De politie heeft donderdag vaten met 800 liter GBL, een grondstof voor GHB, onderschept in een loods aan de Stavangerweg in Groningen. De vaten hebben een geschatte straatwaarde van 300.000 euro. Twee 26-jarige mannen en een 41-jarige man uit Groningen zijn aangehouden.
www.nu.nl
Drie Nederlandse piloten vrijgelaten in Argentinië na cocaïnevondst
Drie piloten en drie grondmedewerkers die vastzaten vanwege de vondst van ruim 80 kilo cocaïne in een vrachtvliegtuig in Argentinië zijn vrijgelaten. Dat melden KLM en Martinair Cargo, waar de mannen voor werken.
www.rtlnieuws.nl
Verdachte aangehouden na zware mishandeling van vrouw in Rotterdam Zuid
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 29-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht een 23-jarige vrouw te hebben mishandeld in een woning aan de Schammenkamp in Rotterdam Zuid. Het slachtoffer raakte hierbij zwaargewond.
www.nu.nl
Woningbrand in Duiven was gezinsmoord
De woningbrand in Duiven waarbij vrijdag drie mensen om het leven kwamen, was een gezinsmoord. Dat hebben de politie en gemeente bekendgemaakt. De drie slachtoffers zijn de bewoners van het huis: een man (64), zijn vrouw (58) en hun 20-jarige dochter. Zij werden vrijdagochtend rond 08.30 uur op verschillende plaatsen in het huis gevonden, waar een grote brand woedde. Volgens de politie waren zij al overleden voor de brand. Waarnemend burgemeester Jacques Niederer reageert geschokt. "Dat drie mensen uit Duiven zijn overleden, was al een schok. Dat dit nu een triest gezinsdrama blijkt te zijn, roept nog meer gevoelens van ontzetting op. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden, vrienden en overige betrokkenen." Omroep Gelderland schrijft dat de politie het onderzoek gesloten heeft en geen mededelingen meer doet.
nos.nl
Kamerlid Sjoerdsma (D66) niet welkom in Rusland
Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 is niet welkom in Rusland als een delegatie van Kamerleden daar eind volgende maand op bezoek gaat. Sjoerdsma heeft van minister Blok van Buitenlandse Zaken gehoord dat hij op een zwarte lijst staat en daarom het land niet in mag. De D66'er gaat ervan uit dat de weigering het gevolg is van zijn kritische houding tegenover Moskou, bijvoorbeeld in het dossier van de MH-17. "Ik sta op een sanctielijst en dat betekent helaas dat ik geen voet op Russische bodem mag zetten." Ambassadeur op het matje Volgens Sjoerdsma heeft minister Blok nog van alles geprobeerd om hem van de lijst af te krijgen, zelfs de Russische ambassadeur in ons land is op het matje geroepen. "Maar het heeft niet mogen baten." Hij noemt het teleurstellend. "Ik ben kritisch op het regime in het Kremlin, maar ik heb altijd gezegd dat ik de dialoog juist wil opzoeken." Tijdens het lang geleden geplande bezoek in het krokusreces stonden besprekingen van allerlei dossiers op het programma, zoals de ramp met vlucht MH-17 en de mensenrechtenschendingen in Rusland. Sjoerdsma piekert er niet over zijn standpunt te veranderen om zo alsnog toegang tot Rusland te krijgen. "Rusland moet van standpunten veranderen." Het Kamerlid vindt onder meer dat Moskou rookgordijnen opwerpt om zijn schuld aan het neerhalen van de MH-17 te verhullen. Ook is hij groot voorstander van de zogeheten Magnitsky-wet, waardoor buitenlandse tegoeden worden bevroren van Russische functionarissen die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen. Solidair Het is niet voor het eerst dat een Kamerlid bij een buitenlandse reis van een commissie wordt geweigerd. Zo werd in 2011 PVV'er Raymond de Roon de toegang tot Egypte ontzegt, vanwege zijn kritische houding tegenover dat land. De andere leden van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken waren toen solidair met De Roon en het hele bezoek werd afgeblazen. Volgens Sjoerdsma is het nu aan zijn collega's om te besluiten of in dit geval dezelfde lijn gevolgd wordt en het bezoek aan Rusland wordt geannuleerd. Hij hoopt in ieder geval dat Kamervoorzitter Arib het Russische parlement wil oproepen om hem alsnog toe te laten.
nos.nl
Culemborgse militair (28) verdacht van groepsaanranding van mannelijke collega op marinebasis
Een drietal militairen onder wie een Culemborger van 28 jaar, wordt vervolgd voor de gezamenlijke aanranding van een collega in Den Helder. Dat bleek dinsdag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.
www.ad.nl
Politie arresteert vier tieners met machetes in Amsterdam-Zuidoost
De politie heeft vier tieners in de leeftijd van dertien tot zestien jaar aangehouden met ieder een eigen machete op zak in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. De jongeren werden donderdag gearresteerd, maar de politie heeft het nieuws maandag pas naar buiten gebracht.
www.nu.nl
Rusland zet Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) op zwarte lijst
Het kritische Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma mag volgende maand niet mee op werkbezoek naar Rusland, ondanks inspanningen van minister Blok.
www.nrc.nl
‘Plague Inc. is een game, geen bron van info over coronavirus’
Door de uitbraak van het coronavirus staat een game uit 2012 ineens weer in de schijnwerpers. In Plague Inc. moet de gamer een virus ontwikkelen en ervoor zorgen dat dit zich verspreidt en aanpast, en zo veel mogelijk mensen besmet. Het is een spelletje, geen bron van medisch advies, benadrukken de makers nu.
www.ad.nl
Rotterdam herdenkt Holocaust bij lichtmonument aan Eva Cohen-Hartogkade
Burgemeester Ahmed Aboutaleb, inwoners van Rotterdam en Holocaustoverlevende Ronald E. Waterman herdenken maandag vanaf 18.30 uur de Holocaust en 75 jaar vrijheid bij het lichtmonument aan de Eva Cohen-Hartogkade in Rotterdam.
www.nu.nl
10 jaar cel voor schietpartij Helmond waarbij twee kinderen gewond raakten
Bij de schietpartij in het centrum van Helmond raakten een 2-jarige peuter en een 15-jarig meisje gewond. Een 22-jarige man kreeg 10 jaar cel.
www.nrc.nl
Neef Ridouan Taghi langer vast voor betrokkenheid moord advocaat Derk Wiersum
Anouar Taghi, de neef van topcrimineel Ridouan Taghi, blijft langer vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag besloten. Volgens de rechtbank is er voldoende reden hem langer vast te houden, voordat hij begin maart voor het eerst in de rechtbank moet verschijnen.
www.ad.nl
Tonke Dragt had veel kritiek op script verfilming De brief voor de koning
Tonke Dragt had aanvankelijk veel kritiek op het script van de internationale Netflix-serie The Letter for the King, die gebaseerd is op haar succesvolle jeugdboek De brief voor de koning. De 89-jarige auteur vond dat er te veel verhaallijnen bij werden bedacht.
www.nu.nl
Arnesen binnenkort om tafel met Advocaat over volgend seizoen
De kans lijkt groot dat Dick Advocaat ook volgend seizoen trainer is van Feyenoord. Technisch directeur Frank Arnesen zei maandag dat hij binnenkort om de tafel gaat met de voormalige bondscoach.
www.rtlnieuws.nl
Gezinsdoding in Duiven gevolg van familiedrama
De fatale woningbrand in Duiven, waarbij vrijdag drie mensen omkwamen, is het gevolg van een gezinsdrama. Dat meldt de politie. Uit politieonderzoek blijkt dat de drie bewoners al voor de brand om het leven zijn gebracht. Er is sprake van een gezinsdoding.
www.ad.nl
Nederlandse vrouwen domineren de cross, maar bij WK telt eigen belang
Lucinda Brand won in Hoogerheide de laatste veldrit voor het WK en de Nederlandse vrouwen bleken eens te meer oppermachtig. Maar de oranje overmacht is nog geen garantie voor de wereldtitel.
www.ad.nl
Dit is waarom jij juist nu het beste jouw dakraam kunt vervangen
Wil je al een tijd jouw oude dakraam vervangen, maar blijf je het uitstellen? Deze klus kun je het beste zo snel mogelijk van je to do-list afstrepen, omdat het veel bespaart én oplevert.
www.rtlnieuws.nl
Passenger komt komend najaar weer naar Nederland
Passenger treedt dit najaar weer op in Nederland. De Britse singer-songwriter staat op 7 oktober in AFAS Live in Amsterdam, meldt concertorganisator MOJO. De kaartverkoop start vrijdagochtend.
www.ad.nl
Scholen presenteren noodplannen om ‘dagelijkse stress’ in grote steden weg te nemen
Grotere groepen, meer onbevoegden voor de klas of een grote-stedenbonus. Dat zijn enkele van de noodplannen die Amsterdamse en Rotterdamse basisschoolbestuurders zojuist aan minister Arie Slob (Onderwijs) hebben gepresenteerd.
www.volkskrant.nl
Nadal: 'Dit toernooi was Kyrgios zoals ik hem graag zie'
Rafael Nadal was maandag positief gestemd over Nick Kyrgios. Het Australische 'enfant terrible' moest in vier sets buigen voor de nummer één van de wereld.
www.nu.nl
VS onderzoekt of in Afghanistan neergestort vliegtuig hun militaire vlucht was
De Verenigde Staten onderzoeken of het maandag in Afghanistan neergestorte vliegtuig een van hun militaire toestellen was. De Taliban claimt dat zij het toestel hebben neergehaald boven eigen grondgebied.
1 h
www.nu.nl
Buitenschoolse opvang De Greiner in Haarlem hoeft toch niet te sluiten
Buitenschoolse opvang De Greiner in het centrum van Haarlem hoeft toch niet te sluiten. Kinderopvang Op Stoom heeft besloten de locatie open te houden.
1 h
www.nu.nl
Komiek Ali Wong geeft op 25 juni show in AFAS Live in Amsterdam
De Amerikaanse komiek Ali Wong geeft op 25 juni 2020 een show in de AFAS Live in Amsterdam. De show is onderdeel van haar The Milk & Money Tour.
1 h
www.nu.nl
Feyenoord wil selectie nog aanvullen met middenvelder
Feyenoord hoopt op korte termijn nog een middenvelder aan de selectie toe te voegen. Dat zei technisch directeur Frank Arnesen maandag bij de presentatie van de Slowaakse spits Robert Bozenik, die een contract voor 4,5 jaar ondertekende.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Forum voor Democratie is politieke partij met meeste leden
Forum voor Democratie is qua ledental de grootste politieke partij in Nederland. Op de eerste dag van 2020 had de partij 42.794 leden. De partij groeide flink: vorig jaar telde de partij op 1 januari ruim 30.000 leden.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Gevonden 'handgranaat' in centrum van Rotterdam blijkt fietsbel
Een gevonden 'handgranaat' op de Korte Hoogstraat in het centrum van Rotterdam blijkt na onderzoek van een expert een fietsbel te zijn. De politie rukte maandag rond 14.00 uur met spoed uit na een melding van een burger over een mogelijke handgranaat.
1 h
www.nu.nl
‘Eerst wordt je meegezogen in de paniek, daarna neemt de ratio het weer over’
De Chinese miljoenenstad Wuhan waar de uitbraak van het coronavirus begon, is afgesloten van de buitenwereld. Alleen wie de sluipwegen kent, kan er nog uit. We bellen met correspondent Leen Vervaeke, die de stad nog wel ín kon.
1 h
www.volkskrant.nl
Nederlandse piloten die wegens drugs in vliegtuig waren opgepakt in Argentinië, komen vrij
De drie Nederlandse piloten die een kleine twee weken geleden zijn aangehouden in Argentinië omdat er 82 kilo drugs in hun vliegtuig was gevonden, komen vandaag vrij. Dat zegt de openbaar aanklager in Buenos Aires. In totaal waren acht mensen aangehouden, zes daarvan komen vrij, onder wie de drie Nederlanders.
1 h
www.ad.nl
FC Den Bosch nog op zoek naar daders racistische spreekkoren
In aanloop naar de tuchtzaak van donderdag is FC Den Bosch nog altijd op zoek naar de supporters die zich in november tijdens het thuisduel met Excelsior schuldig maakten aan racisme. De situatie is nog onveranderd.
1 h
www.nu.nl
Wie zegeviert in de finaleweek van De Slimste Mens?
Deze vrijdag wordt bekend welke (semi)bekende Nederlander zich in het rijtje mag scharen met onder meer tv-recensent Angela de Jong (43), Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck (35) en grappenmaker Pieter Derks (35). De finaleweek van 'De Slimste Mens', gepresenteerd door Philip Freriks (75) en Maarten van Rossem (76), gaat vanavond namelijk van start.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Kijk mee: herdenking 75 jaar na bevrijding Auschwitz
75 jaar na de bevrijding is Auschwitz het nog steeds hét symbool voor de gruweldaden van de nazi's. Daarom komen wereldleiders, slachtoffers en nabestaanden vandaag samen om de verschrikkingen van het kamp te herdenken.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Volledig nieuwe Volkswagen Caddy in aantocht
Volkswagen zal in februari de nieuwe versie van bestelwagen Caddy onthullen. Van het model komt ook een personenversie. Het is voor het eerst in zestien jaar dat de auto volledig vernieuwd wordt.
1 h
www.nu.nl
VS onderzoekt vliegtuigcrash Afghanistan, mogelijk legervliegtuig
Het Amerikaanse leger onderzoekt of het vliegtuig dat is neergestort in Afghanistan een legervoertuig van de VS is. Op beelden die circuleren op sociale media is een Bombardier E-11A met het logo van de Air Force te zien. Twee piloten zouden zijn overleden.
1 h
www.rtlnieuws.nl
New Yorkers tillen SUV op om beknelde vrouw te redden
Meerdere New Yorkers zijn maandag een vrouw die onder een SUV bekneld lag te hulp geschoten. Het slachtoffer werd op een kruispunt in Manhattan door het voertuig aangereden. De vrouw was aanspreekbaar en werd door de hulpdiensten naar het ziekenhuis gebracht.
1 h
www.nu.nl
Coach Klopp stuurt jeugdelftal Liverpool naar replay
Coach Jürgen Klopp van Liverpool heeft aangekondigd naar de replay van de wedstrijd in de vierde ronde van de FA Cup tegen Shrewsbury Town een jeugdelftal te sturen. Het duel is vastgesteld op 4 of 5 februari, terwijl er in het Engelse voetbal tussen 2 en 16 februari officieel een winterstop is.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Tata Steel gedeeltelijk vrijgesteld van importheffingen van Trump
Staalconcern Tata Steel in IJmuiden is deels vrijgesteld van Amerikaanse importheffingen, bevestigt een woordvoerder van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maandag. Het gaat specifiek om staal dat wordt gebruikt voor blikjesproductie. Hierop zat sinds juni 2018 een importheffing van 25 procent.
1 h
www.nu.nl
FVD voor het eerst grootste ledenpartij, CDA en SP grote verliezers
Van alle Nederlandse politieke partijen had Forum voor Democratie (FVD) in 2019 de meeste leden. Op 1 januari 2020 had FVD in totaal 42.794 leden. Daarmee streefde de partij van Thierry Baudet de PvdA (41.078) en het CDA (39.187) voorbij, blijkt maandag uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen.
1 h
www.nu.nl
FVD onttroont CDA als grootste ledenpartij
Voor het eerst sinds de oprichting in 1980 is het CDA niet meer de partij met de meeste leden. FVD groeide vorig jaar met 40 procent, waar de meeste partijen juist leden zagen vertrekken.
1 h
www.nrc.nl
FC Den Bosch licht aanpak racisme donderdag toe
FC Den Bosch geeft donderdag bij de tuchtcommissie van de KNVB een toelichting op de stappen die zijn genomen naar aanleiding van de racistische bejegening van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. De Brabantse club deelde begin deze maand al voorlopige stadionverboden uit aan een aantal supporters vanwege wangedrag in de thuiswedstrijd tegen Excelsior, op 17 november. De fans werden toen gestraft vanwege onder met het gooien van bier naar het veld. Het is nog onduidelijk of nu ook de daders van het racisme zijn opgespoord.
1 h
www.rtlnieuws.nl