‘Aanslag Halle is geen daad van een eenling’

Expert Matthias Quent vreest dat de Duitse autoriteiten onvoldoende zicht hebben op de internationale aard en omvang van extreem-rechts.


Load more
Read full article on: www.nrc.nl
unread news
unread news (Demo user)
Kids halen met Zapp Your Planet 1,5 ton op voor door branden bedreigde koala's
Kinderen hebben in een week tijd bijna 1,5 ton opgehaald voor Australische koala's en andere dieren die in het land bedreigd worden door de bosbranden die daar al weken woeden. Met de tv-actie SOS Koala was vandaag al 145.027 euro opgehaald.
6 m
www.ad.nl
Man gewond geraakt bij schietpartij op parkeerterrein in Zuidoost
Een man is vanavond gewond geraakt bij een schietpartij op een parkeerterrein op het Maasdrielhof in Holendrecht in Zuidoost.
www.nu.nl
ChristenUnie: afspraak is afspraak, marinierskazerne naar Vlissingen
Regeringspartij ChristenUnie wil dat de nieuwe marinierskazerne zoals afgesproken in Vlissingen komt. Volgens de partij moet het kabinet zich houden aan de belofte die aan de provincie Zeeland is gedaan. De verhuizing naar Vlissingen is daarom nog niet van de baan, zegt Kamerlid Voordewind. Donderdag werd duidelijk dat staatssecretaris Visser van Defensie heeft voorgesteld om de verhuizing van de kazerne in Doorn naar Vlissingen niet te laten doorgaan. In plaats daarvan zou de nieuwe kazerne in Nieuw Milligen bij Apeldoorn komen. De kosten van een verhuizing naar Zeeland zouden te hoog zijn en te veel mariniers zouden een verhuizing zien als reden om op te stappen. Bovendien zou Vlissingen logistiek niet gunstig liggen. Binnen het kabinet hadden verschillende ministers echter bezwaren tegen het voorstel van Visser, vooral vicepremier De Jonge van het CDA. De discussie zou vooral gaan over de compensatie voor de Zeeuwen. Zeeland reageerde na het nieuws woedend. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zou het afblazen van de verhuizing "een klap in het gezicht" van Zeeland zijn en een dreun voor de economie en samenleving van Zeeland. "De verhuizing van de kazerne staat niet op zichzelf. Hij zou naar Vlissingen gaan omdat andere overheidsinstellingen vertrokken. Dat was de afspraak." Hij zegt dat het de staatssecretaris vrij staat om alternatieven te onderzoeken, maar alleen als de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen daar een stem in hebben. Praten Staatssecretaris Visser beloofde vrijdag met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen te gaan praten. Ze benadrukte dat er nog geen besluit was genomen. Het is de bedoeling dat ze eind maart met een voorstel komt. Premier Rutte wilde er niets concreets over kwijt. Hij zei dat het besluit om naar Vlissingen te verhuizen er nog gewoon ligt, maar ook dat er een heroverweging zou kunnen komen. De verhuizing van de marinierskazerne sleept al jaren. In 2012 besloot minister Hillen van Defensie dat de 1800 elitetroepen zouden verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Er ontstond echter veel kritiek op dat besluit. Zo kwam de Rekenkamer tot de conclusie dat de verhuizing veel duurder zou worden dan gedacht. Onder de mariniers viel het ook niet goed. Velen zouden kiezen voor of nadenken over een nieuwe baan omdat hun gezinnen en werkende vrouwen niet willen verhuizen. Ook de commandant van de mariniers waarschuwde de Tweede Kamer en wees erop dat de ervaring al verdwijnt.
nos.nl
Stuntvliegtuig van Red Bull crasht tijdens manoeuvre in Guatemala
Een stuntvliegtuigje van Red Bull is vrijdag gecrasht terwijl het oefende voor een vliegshow in Guatemala. Drie mensen kwamen om.
www.nu.nl
Bekijk hier de bevrijdingsjournaals over de winter van '45
Het is de winter van van 1945. Het is ijskoud en brandstof om het huis te verwarmen is er niet. Ondertussen wordt de voedselsituatie in bezet Nederland steeds nijpender. Het rantsoen is inmiddels nog maar 500 calorieën per dag. Wanhopig op zoek naar eten, trekken mensen uit de stad naar de boeren. Aan de andere kant van Europa trekken de Sovjets snel op. De Russische opmars heeft Berlijn als einddoel. In deze serie journaals worden de gebeurtenissen uit de winter van 1945 op de voet gevolgd. Bekijk ze hieronder, met het nieuwste journaal bovenaan. Dag 1: Onvervalst winterweer
nos.nl
Bayern heeft Leipzig weer in het vizier na galavoorstelling tegen Schalke
Bayern München is in de Bundesliga koploper RB Leipzig tot op één punt genaderd. De titelhouder profiteerde optimaal van de nederlaag van de lijstaanvoerder bij Eintracht Frankfurt (2-0). De Duitse recordkampioen won op eigen veld met 5-0 van subtopper Schalke 04. Doelman Markus Schubert, de vervanger van de geschorste Alexander Nübel, speelde bij de kansloze bezoekers een ongelukkige wedstrijd.
www.ad.nl
AZ wint in Heerenveen na twee nederlagen
De belangrijkste uitdager van koploper Ajax won met 2-1 van Heerenveen.
www.nrc.nl
Trefzeker Bayern München heeft RB Leipzig bijna te pakken
Bayern München is in de Bundesliga koploper RB Leipzig tot op één punt genaderd. De titelhouder profiteerde optimaal van de nederlaag van de lijstaanvoerder bij Eintracht Frankfurt (2-0). De Duitse recordkampioen won op eigen veld met 5-0 van subtopper Schalke 04. Doelman Markus Schubert, de vervanger van de geschorste Alexander Nübel, speelde bij de kansloze bezoekers een ongelukkige wedstrijd.
www.rtlnieuws.nl
AZ wint in Heerenveen weer eens na twee nederlagen
AZ heeft na twee competitienederlagen op een rij weer gewonnen in de eredivisie. De nummer 2, de belangrijkste uitdager van koploper Ajax, won de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen met 2-1.
www.rtlnieuws.nl
Tram 26 ontspoort na dagen van vertragingen: pendelbussen ingezet
Een tram op lijn 26 is zaterdagavond nabij de Bob Haarmslaan ontspoord. Reizigers op dit traject hadden de laatste dagen al te maken met vertragingen door een sein- en wisselstoring.
www.nu.nl
BIJ1 doet nieuwe poging voor Kamerzetel
De partij van Sylvana Simons, BIJ1, wil meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. De vorige keer slaagde Simons er niet in om in de Kamer te komen. Wel kwam ze in de Amsterdamse gemeenteraad.
www.parool.nl
Feyenoord voor rust op achterstand bij Heracles
De twintigste speelronde van de Eredivisie gaat zaterdag verder met de wedstrijden sc Heerenveen-AZ (1-2), Heracles Almelo-Feyenoord, RKC Waalwijk-VVV-Venlo (beide begonnen om 19.45 uur) en Sparta Rotterdam-Fortuna Sittard (20.45 uur). Volg alles in dit liveblog.
www.nu.nl
AZ boekt nipte zege bij Heerenveen en blijft in spoor van koploper Ajax
AZ heeft na twee opeenvolgende nederlagen weer eens een overwinning geboekt in de Eredivisie. De Alkmaarders waren zaterdag met 1-2 te sterk voor sc Heerenveen en blijven in het spoor van koploper Ajax.
www.nu.nl
Bayern München verslaat Schalke en profiteert van misstap koploper Leipzig
Bayern München heeft zaterdag geprofiteerd van een misstap van koploper RB Leipzig. ‘Der Rekordmeister’ won met liefst 5-0 van Schalke 04, terwijl Leipzig eerder op de dag onderuit ging bij Eintracht Frankfurt (2-0).
www.nu.nl
Setién: We vragen nu andere dingen van Frenkie de Jong
De nieuwe coach van FC Barcelona, Quique Setién, heeft zijn eigen opvattingen nog niet teruggezien in het spel van zijn elftal. Dat zei Setién na de roemloze 2-0-nederlaag tegen Valencia. Bovendien ziet de trainer van Frenkie de Jong nog niet het spel dat hij graag zou willen zien. ,,Dat heeft tijd nodig.‘’
www.ad.nl
Hull City kan zonder De Wijs niet stunten tegen Chelsea
Zonder de geblesseerde Jeffrey de Wijs heeft Hull City Chelsea niet kunnen verrassen. De Londenaren, nummer 4 in de Premier League, plaatsten zich dankzij een 2-1 overwinning in Hull voor de laatste zestien van de FA Cup. Hull City komt uit in het Championship.
www.ad.nl
Tram 26 ontspoort bij Bob Haarmslaan: GVB zet bussen in
Tram 26 is ontspoort ter hoogte van de Bob Haarmslaan. Het GVB heeft op het traject tussen het Centraal Station en IJburg pendelbussen ingezet.
www.parool.nl
FC Barcelona-trainer Setién ziet opvattingen nog niet terug
De nieuwe coach van FC Barcelona, Quique Setién, heeft zijn eigen opvattingen nog niet teruggezien in het spel van zijn elftal. Dat zei Setién na de roemloze 2-0-nederlaag tegen Valencia.
www.rtlnieuws.nl
Curuana onttroont Carlsen als winnaar van Tata Steel Chess Tournament
Fabiano Curuana heeft zaterdag het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee gewonnen. De Amerikaanse schaker is zondag op de slotdag van het prestigieuze toernooi niet meer te achterhalen.
www.nu.nl
Xi Jinping in spoedberaad: virus heeft hoogste prioriteit
De Chinese president Xi Jinping heeft de leiding van de communistische partij in spoedberaad bijeengeroepen vanwege het corona-virus. Xi benadrukte in het politbureau dat de regering er alles aan doet om de uitbraak onder controle te krijgen en zei dat het overal de hoogste prioriteit moet krijgen. Ook kondigde hij enkele maatregelen aan, waaronder het stilleggen van alle groepsreizen voor toeristen. "Het leven van mensen is het allerbelangrijkste. Het is onze verantwoordelijkheid om de uitbraak te beheersen", zei de president. Vandaag vieren de Chinezen nieuwjaar en bij die gelegenheid gaan normaal gesproken honderden miljoenen mensen op bezoek bij familieleden of op vakantie. Wereldwijd zijn volgens officiële cijfers 1372 besmettingen vastgesteld met het nieuwe virus, dat eind in december in de centraal gelegen miljoenenstad Wuhan uitbrak op een grote markt. Het openbaar vervoer in de stad werd een paar dagen geleden stilgelegd en de 11 miljoen inwoners bevinden zich min of meer in een isolement. Tot nu toe konden auto's nog wel de stad in en uit, maar vanaf morgen moeten mensen in delen van de stad hun auto laten staan. Alleen verkeer met een speciale vergunning, om bijvoorbeeld winkels te bevoorraden, mag dan nog de weg op, meldt het staatspersbureau. Evacuatie Ondertussen haalde autofabrikant Peugeot 38 medewerkers in zijn fabriek in Wuhan terug naar huis. De evacués moeten eerst een tijd in quarantaine voordat ze in het vliegtuig naar hun thuislanden stappen, meldt Peugeot. Ook in de hoofdstad Peking zijn de maatregelen merkbaar. Zo zijn veel nieuwjaarsfeesten gewijzigd of afgelast. Daarnaast wordt vanaf morgen het regionale busverkeer stilgelegd en stopt de grootste taxidienst van het land met interstedelijke ritten van en naar Peking. Gisteren werd al bekend dat de grootste toeristische attracties in en bij de stad dichtgaan, zoals de Chinese Muur en de Verboden Stad. Meer maatregelen Het politbureau vroeg lokale functionarissen om verdergaande maatregelen te nemen om het Wuhan-virus in te dammen. Ook is afgesproken dat er meer medisch personeel naar de getroffen provincie gaat en dat informatie over de ziekte "snel, correct en transparant" wordt gedeeld, om zorgen in binnen- en buitenland weg te nemen, aldus de lezing van de Chinese media. In China zijn 41 mensen aan de ziekte overleden. In Europa is het zogenoemde 2019-nCoV-virus alleen in Frankrijk opgedoken. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO sprak donderdag vooralsnog van een Chinees probleem.
nos.nl
Call the Midwife-ster over het geheim achter het succes
1 h
www.rtlnieuws.nl
Rachel Hazes vertelt over haar grote liefde
1 h
www.rtlnieuws.nl
Bobbi Eden heeft haar pijlen gericht op een nieuwe hobby
1 h
www.rtlnieuws.nl
WNF haalt ruim 145.000 euro op voor Australische koala's
Een speciale tv-actie om geld op te halen voor koala's in Australië heeft 145.027,91 euro opgeleverd. Dat heeft het WNF bekendgemaakt. WNF voerde de actie samen met de NPO en KRO-NRCV organiseerde.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Wilfred Genee gaat héél ver om de RadioRing te bemachtigen
1 h
www.rtlnieuws.nl
Schoonmaker Marokkaanse koning 15 jaar in de cel voor stelen 36 horloges
Een schoonmaker van de Marokkaanse koning Mohammed VI is veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor het stelen van 36 dure horloges, schrijft persbureau AFP.
1 h
www.nu.nl
'Lil' Kleine keert niet terug als coach in The Voice'
1 h
www.rtlnieuws.nl
Kijkers The Voice hebben het helemaal gehad met Lil' Kleine
1 h
www.rtlnieuws.nl
‘Man, ik ben fákking trots op Itzhak’
Met twee keer goud (Suzanne Schulting) en één keer zilver (Itzhak de Laat) is de Nederlandse shorttrackploeg de eerste finaledag van de EK shorttrack goed begonnen. ,,Ik denk dat ik goed ben.”
1 h
www.ad.nl
Mariska (36) geeft een nier aan Youness en kreeg zelf bergen kleding omdat ze in de schulden zit
Dankzij een kledingactie voor en door FC Utrecht-supporters is haar hele familie in het nieuw gestoken. Die gulle gift dankt Mariska Wendt (36), die het niet breed heeft, aan haar eigen hulpvaardigheid: ze schenkt een nier aan Youness van Bruggen.
1 h
www.ad.nl
Één gewonde bij schietpartij in Zuidoost
Bij parkeerterrein Maasdrielhof in Zuidoost heeft zaterdagavond rond zeven uur een schietpartij plaatsgevonden.
1 h
www.parool.nl
ChristenUnie wil dat mariniers gewoon naar Zeeland gaan
Regeringspartij ChristenUnie wil dat de nieuwe marinierskazerne gewoon zoals afgesproken in Vlissingen komt. Volgens de coalitiepartner zou afblazen van de verhuizing van het korps mariniers naar Zeeland een dreun voor de lokale economie zijn.
2 h
www.ad.nl
Afspraak is afspraak: ChristenUnie wil verhuizing mariniers door laten gaan
De nieuwe kazerne voor 1800 militairen komt gewoon in Vlissingen. Regeringspartij ChristenUnie vindt dat het kabinet zich aan de afspraak moet houden. Daarmee legt de partij extra druk op het kabinet, dat worstelt met het besluit. Veel mariniers hebben aangeven niet naar Zeeland te willen.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Een koffer in Auschwitz is de enige herinnering aan de 2-jarige Ingrid de Vries
Maandag is het 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. In het voormalige concentratie- en vernietigingskamp liggen nog altijd veel persoonlijke bezittingen van slachtoffers. Er wordt op dit moment druk gewerkt aan het conserveren van de spullen. Op een van die koffers staat de naam van Ingrid de Vries. Wat is er nu nog bekend over haar leven? Van Ingrid is geen foto bekend, alleen de koffer en een geboortebewijs. Ze woonde met haar ouders aan de Roompotstraat in Amsterdam. Gegevens uit de administratie van de nazi's vertellen hoe haar korte leven, ze werd 2 jaar en 9 maanden oud, is verlopen. Aanvankelijk werd het gezin niet gedeporteerd, omdat Ingrids moeder onmisbaar was wegens haar werk voor de Nederlands Israëlitische Wijkvereniging. Maar op 13 juli 1943 ging ze toch met haar ouders op transport naar Sobibor, waar ze drie dagen later na aankomst werd vergast. De ouders van Ingrid kwamen uit het Duitse Krefeld, net over de grens bij Venlo. Haar Nederlandse achternaam dankt ze aan het feit dat haar opa van het Limburgse Gennip verhuisde naar Krefeld. Het was een familie van middenstanders: veehandelaren en slagers. Verslaggever Kysia Hekster zocht in Nederland en Duitsland naar de geschiedenis van het Joodse meisje: Ingrids moeder was van Duits origine en heette Irma Willner. Zij was geboren in Krefeld en daar net als veel van haar familie blijven wonen totdat de nazi's dat onmogelijk maakten. Bij het ouderlijk huis aan de Oelschlägersstraat in Krefeld zijn voor het gezin Willner vijf zogenoemde 'struikelstenen' gelegd, zodat hun naam herinnerd blijft. Volgens Sandra Franz van het Nationaalsocialistische Documentatiecentrum van Krefeld was het gezin-De Vries goed geïntegreerd en een vanzelfsprekend lid van de plaatselijke gemeenschap. Zoals veel families "Ze waren zoals zoveel families totaal niet voorbereid op de nazi-vervolging. Die begon in de jaren 30 van de vorige eeuw, toen het naziregime joden afzonderde van de samenleving en hen in stappen tot paria's maakte." Uiteindelijk werd het gezin beschuldigd van een 'deviezenmisdrijf' en het land uit gezet. Om kapitaalvlucht te voorkomen werd het Joodse families moeilijk gemaakt om hun bezittingen mee te nemen. Sandra Kranz: "Wie daar onderuit probeerde te komen werd veroordeeld. Daar zijn veel Joodse families slachtoffer van geworden." Naast de struikelstenen voor het gezin Willner is er volgens de Duitse documenten nog een graf van de opa van Ingrid, die in 1940 stierf. Maar een bezoek aan de plaatselijke Joodse begraafplaats leert dat de grafsteen niet meer terug te vinden is. Volgens Sandra Franz is ook een gevolg van de Jodenvervolging: "De joden hadden al hun geld nodig om te vluchten en dus bleef er niets over voor onderhoud van de graven." Raadsels voor deskundigen Tijdens het onderzoek naar Ingrid de Vries bleek dat de koffer in het museum van Auschwitz is, terwijl Ingrid de Vries in Sobibor is omgebracht. Volgens de registratie is zij nooit in Auschwitz geweest. Een gegeven dat ook Nederlandse Holocaustdeskundigen voor raadsels zet. Navraag in Auschwitz leert dat de koffer pas na de bevrijding van het concentratiekamp is aangetroffen. "We hebben meer voorwerpen in onze collectie van slachtoffers die nooit in Auschwitz geweest zijn. Maar we kunnen niet onomstotelijk vaststellen hoe de koffer van Ingrid de Vries in Auschwitz is terechtgekomen", aldus een woordvoerder. Verschillende deskundigen vertellen dat ingezamelde bezittingen tijdens de oorlog binnen het Derde Rijk naar elders werden gebracht om te worden gesorteerd en onderzocht op kostbaarheden. Guido Abuys van Kamp Westerbork hierover: "Er was een verbinding tussen Sobibor en Auschwitz. Het zou kunnen zijn dat alles per trein naar Auschwitz werd gebracht om daar te worden gesorteerd en verwerkt." Van de aardbodem weggevaagd Alles wat dus rest van Ingrid de Vries en haar familie zijn een naam, een koffer en een paar struikelstenen. Zoals zoveel Joodse families is het gezin De Vries weggevaagd van de aardbodem, samen met bijna 6 miljoen andere Joden, Roma en Sinti, homoseksuelen en andere Holocaustslachtoffers. Sandra Franz uit Krefeld: "Het lot dat dit gezin trof tijdens het nationaalsocialistische regime is doorsnee voor veel Joodse slachtoffers. Zelf vind ik dat er nog relatief veel bekend is over hen. Het komt ook regelmatig voor dat er helemaal niets meer is. Anderzijds, soms is er meer en dan vooral als er overlevenden zijn die zich na de oorlog melden om hun verhaal te vertellen." De redactie van NOS heeft haar best gedaan in leven zijnde familieleden te vinden, om toestemming te kunnen vragen voor publicatie van persoonsdocumenten.
2 h
nos.nl
Zeker elf doden door noodweer in Brazilië
De slachtoffers kwamen om het leven door aardverschuivingen en doordat zij bedolven raakten onder puin. De deelstaat Minas Gerais heeft te kampen met zware regenval.
2 h
www.nrc.nl
Billie Eilish was depresief en had suïcidale gedachten
De zangeres Billie Eilish raakte in de periode waarin ze wereldberoemd werd, depressief. Ook had ze suïcidale gedachten, vertelt ze in The Gayle King Grammy Special.
2 h
www.nu.nl
Zevende plek voor 470-zeilsters Zegers/Berkhout in Miami
Het Nederlandse 470-duo Afrodite Zegers/Lobke Berkhout heeft de wereldbeker in Miami afgesloten op de zevende plaats. Het olympische zeilkoppel begon als zesde aan de medalrace, maar kon de sprong naar het podium niet maken. Mede door een haperende start kwamen Zegers en Berkhout in de finale niet verder dan de negende plek.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Nieuwste Boeing-toestel voor het eerst de lucht in
In dezelfde week dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bekend moest maken dat de Boeing 737 MAX voorlopig nog niet zal vliegen, ging zaterdag het nieuwste toestel, de Boeing 777X voor het eerst de lucht in voor een testvlucht.
2 h
www.nu.nl
Waterpolosters verliezen strijd om brons op EK
De Nederlandse waterpolosters hebben op het Europees kampioenschap in Boedapest genoegen moeten nemen met de vierde plaats. De onttroonde kampioen verloor de wedstrijd om het brons van Hongarije. Het gastland boog in de tweede helft een achterstand van drie doelpunten om in een voorsprong van twee treffers en won met 10-8 (3-5 2-2 4-1 1-0).
2 h
www.rtlnieuws.nl
Blokhuijsen leidt na eerste schaatsdag op NK allround
De tweevoudig kampioen behaalde een zegen op de 5000 meter en is daarmee klassementsleider. Na twee afstanden heeft bij een voorsprong van bijna één seconde op Marcel Bosker.
2 h
www.nrc.nl
Nederlandse waterpolosters eindigen als vierde in Hongarije
De Nederlandse ploeg verloor de strijd om het brons van Hongarije, nadat Rusland vorige week al te sterk bleek.
2 h
www.nrc.nl
EK eindigt in mineur voor polosters
De Nederlandse waterpolosters hebben op het Europees kampioenschap in Boedapest genoegen moeten nemen met de vierde plaats. De onttroonde kampioen verloor de wedstrijd om het brons van Hongarije. Het gastland boog in de tweede helft een achterstand van drie doelpunten om in een voorsprong van twee treffers en won met 10-8 (3-5, 2-2, 4-1, 1-0). Het was voor het eerst sinds 2012 dat de waterpolosters het EK afsloten zonder medaille
2 h
www.ad.nl
Betsema na rentree van dopingschorsing: 'Ben nog steeds de oude Denise'
Denise Betsema is blij met haar terugkeer na een dopingschorsing in het veldrijden. De Noord-Hollandse van Pauwels Sauzen-Bingoal werd meteen tweede in de Kasteelcross.
2 h
www.nu.nl
Feyenoord in Almelo met Sinisterra voor Larsson
Luis Sinisterra heeft bij Feyenoord zijn basisplaats terug. De Colombiaanse vleugelspits mag het zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo vanaf de aftrap laten zien. Hij neemt de plaats in van Sam Larsson, die in Twente op de bank begint.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Vrachtauto valt in haven van Terschelling
Sinds vanmiddag ligt er een vrachtauto met puin in de veerhaven van West-Terschelling. Het is nog onduidelijk hoe de wagen van Loonbedrijf Henk Trip daar terecht is gekomen. Mogelijk is hij van een volgeladen schip met vachtwagens gegleden. Op beelden die zijn gemaakt vanaf de veerboot is te zien dat de bovenkant van de vrachtauto boven water uitsteekt. De veerboot tussen Terschelling en Harlingen moet om hem heen varen. Ook het andere scheepvaartverkeer kan er last van hebben, meldt Omrop Fryslan. Het zal lastig zijn om de 45 ton zware vrachtwagen te bergen. Omdat het nu donker is, kan dat vandaag niet meer. Waarschijnlijk wordt morgen een eerste poging gedaan, als het water laag staat. Probleem is wel dat de laagste waterstanden om 04.10 uur morgenochtend en omstreeks 16.30 uur morgenmiddag worden verwacht. De eerste keer is het nog donker, de tweede keer is het alweer bijna donker.
2 h
nos.nl
Elf doden in Brazilië door zwaarste regenval ooit gemeten in de regio
Aanhoudend noodweer in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais, in het zuidoosten van het land, heeft aan zeker elf mensen het leven gekost. Sinds donderdag regent het hevig en is de stad Belo Horizonte geteisterd door aardverschuivingen.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Gezin online en fysiek bedreigd vanwege zelfde achternaam van oplichter: ‘Dit moet stoppen’
Een Zwols gezin wordt bedreigd vanwege een oplichter die dezelfde achternaam heeft. Dat meldt de politie. Door de initialen en achternaam van één van de gezinsleden denken mensen dat hij of zij de betreffende oplichter is.
2 h
www.ad.nl
Meer pimpelmezen gezien in nationale tuinvogeltelling
De pimpelmees lijkt bezig aan een opmars. Ze worden vaker gezien in tuinen en op balkons in Nederland, blijkt zaterdag uit de tussenstand van de Nationale Tuinvogeltelling.
2 h
www.parool.nl