‘Aanslag met raketten op Iraanse olietanker: brand en lekkende olie’

Op een Iraanse olietanker die bij Saudi-Arabië in de Rode Zee vaart is vandaag een grote explosie geweest, meldt het Iraanse persbureau ISNA. Het schip ligt tientallen kilometers buiten de haven van de Saudische stad Jeddah. De oorzaak van de ontploffing wordt nog onderzocht, maar volgens de Iraniërs gaat het vermoedelijk om een ,,terroristische aanslag’’.
Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Te weinig leiderschap, te veel kleinhartigheid
Vier jaar terug zat ik op de vloer van een verkiezingsdebat van RTL 4, en even, een paar seconden maar, zag ik een blik van totale ontzetting bij toenmalig CDA-voorman Buma.
www.nrc.nl
Brussel naar WTO om frietruzie met Colombia
De Europese Unie stapt naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vanwege invoerheffingen die Colombia heeft ingesteld op diepvriespatat uit Nederland, België en Duitsland.
www.nrc.nl
Polen blijft een probleemgeval voor Europese Unie
De parlementsverkiezingen van zondag in Polen zijn uitgelopen op een pijnlijke teleurstelling voor diegenen in de Europese Unie en daarbuiten die hoopten op herstel van gangbare…
www.nrc.nl
Oestertuintje leidde tot grote oogsten in prehistorie
Op het Canadese Quadra-eiland haalden prehistorische indianen op duurzame wijze grote oesteroogsten binnen.
www.nrc.nl
Engeland wil spoedeisend onderzoek van UEFA
De directie van de Engelse voetbalbond (FA) eist snelle actie van de UEFA na de racistische incidenten tijdens het gewonnen EK-kwalificatieduel met Bulgarije in Sofia (0-6). "Wij kunnen bevestigen dat Engelse spelers tijdens deze wedstrijd het doelwit waren van afschuwelijke racistische spreekkoren. Dit is onaanvaardbaar. We richten ons nu eerst op de volledige ondersteuning van de betrokken spelers en stafleden", liet de FA kort na het duel via Twitter weten.
www.rtlnieuws.nl
Dertien politieagenten in hinderlaag doodgeschoten door leden drugskartel Mexico
Zeker dertien Mexicaanse politieagenten zijn maandag in een hinderlaag doodgeschoten door gewapende mannen die vermoedelijk deel uitmaken van een drugskartel. Drie anderen raakten bij de aanval gewond.
www.ad.nl
'Ontwikkelingsbank FMO financiert, ondanks ernstige misstanden'
De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft geld gestopt in projecten in ontwikkelingsgebieden waar ernstige misstanden voorkomen. "Als bij projecten die FMO financiert mensen worden gedood of vermoord, dan gaat dat veel te ver."
www.rtlnieuws.nl
Southgate prijst houding van spelers Engeland na racisme in Bulgarije
Bondscoach Gareth Southgate van Engeland is lovend over de manier waarop zijn spelers maandagavond tijdens het EK-kwalificatieduel in Bulgarije (0-6-winst) om zijn gegaan met de racistische leuzen van het thuispubliek. Debutant Tyrone Mings is op zijn beurt blij dat hij en zijn medespelers gewoon door bleven spelen in Sofia.
www.nu.nl
Van corruptie verdachte wethouder Richard De Mos: er is niets aan de hand
De van corruptie verdachte Haagse wethouder Richard de Mos zegt dat hij niets fout heeft gedaan. Het toekennen van een nachtvergunning aan een sponsor van zijn partij, heeft volgens hem niets te maken met omkoping, zei De Mos in tv-programma Pauw. Hij reageerde voor het eerst op het corruptieschandaal in de Haagse gemeentepolitiek. Volgens De Mos is zijn partij altijd transparant geweest over het aannemen van giften. "Al het geld dat we aannemen gaat naar de partijkas." De Mos wordt samen met wethouder Rachid Guernaoui verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Het gaat om een verdenking rond onder meer Zalencentrum Opera en de aan dit bedrijf toegekende nachtvergunning. Eigenaar Atilla Akyol zou die mogelijk hebben gekregen in ruil voor donaties. Daarover zei De Mos dat hij niemand heeft benadeeld en dat de vergunning is afgegeven via de raad. "Er zijn vijf nachtontheffingen verleend aan vijf mensen die het hebben aangevraagd." Wel gaf De Mos toe dat hij Akyol heeft ingelicht dat er een aanvraag kon worden gedaan voor een nachtontheffing, maar pas nadat het besluit openbaar was gemaakt. De zaak heeft een grote impact op zijn leven, zei hij. "Twee weken geleden was ik locoburgemeester. En ineens staat daar uit het niets de Rijksrecherche op de stoep en stort je hele wereld in." Vandaag levert de Mos officieel zijn wethouders-functie in. Hij blijft actief als gemeenteraadslid.
1 h
nos.nl
Baudet op suède loafers naar Oostvaardersplassen
1 h
www.telegraaf.nl
’Erdogan belooft Kobani niet aan te vallen’
1 h
www.telegraaf.nl
Terugkeer IS-kinderen voor VVD bespreekbaar
Voor de VVD is het bespreekbaar om kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië als hun ouders niet meekomen. Dat zei het VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz maandagavond in het tv-programma Pauw.
1 h
www.ad.nl
VVD: 'Terugkeer IS-kinderen vanuit Syrië bespreekbaar'
Het is volgens de VVD bespreekbaar dat IS-kinderen terugkeren uit Syrië. Hun ouders zijn alleen niet welkom in Nederland. "Als het heel kleine kinderen zijn dan kunnen we het daar over hebben, omdat zij er ook niks aan kunnen doen."
2 h
www.rtlnieuws.nl
Blok belt Turkse minister om inval Syrië te veroordelen
De Turkse operatie in het noordoosten van Syrië moet stoppen. Dat heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken maandagavond tegen zijn Turkse ambtgenoot gezegd. Blok belde met minister Mevlüt Çavusoglu om duidelijk te maken dat het kabinet de inval veroordeeld. Ook vroeg Blok aandacht voor "de noodzaak tot het bewaken van kampen met IS-strijders", schrijft hij volgens persbureau ANP aan de Tweede Kamer. Minister Blok vroeg Çavusoglu verder om de humanitaire nood in het gebied aan te pakken. Sancties In reactie op de Turkse inval, besloot de Nederlandse regering vrijdag al tot een wapenembargo. Daarmee geeft Nederland zolang de Turkse inval voortduurt, geen toestemming voor wapenexport naar het land. Maandag kondigde de Europese Unie aan hetzelfde te doen. De EU-ministers hebben Turkije opgeroepen om zich terug te trekken uit Noordoost-Syrië. De Amerikaanse president Trump kondigde gisteren sancties aan en het Amerikaanse Congres zint ook op een pakket aan sancties.
2 h
nos.nl
LTO Noord gaat leden die 'tanden lieten zien' bij boerenprotest niet royeren
De organisatie van de boerenprotesten van maandag zal eventuele leden die achter het geweld en de vernielingen in Groningen zaten niet royeren. Mocht dit het geval zijn, dan is dat "een zaak voor de politie", zegt LTO Noord-bestuurder Trienke Elshof maandag in gesprek met NU.nl.
2 h
www.nu.nl
Trump komt met sancties tegen Turkije vanwege inval Syrië
De Amerikaanse president Donald Trump heeft op maandag de staaltarieven voor Turkije verhoogd met 50 procent. Ook dreigde hij meer met meer sancties vanwege de Turkse inval in het noordoosten van Syrië.
2 h
www.nu.nl
Atwood en Evaristo winnen beiden prestigieuze Booker Prize
Margaret Atwood’s ‘The Testaments’ en Bernardine Evaristo’s ‘Girl, Woman, Other’ hebben dit jaar allebei de Booker Prize gewonnen, de bekendste en invloedrijkste literaire prijs van het Engelse taalgebied. De jury maakte de winnaars maandagavond in de Guildhall in Londen bekend.
2 h
www.ad.nl
Ronaldo als zesde speler naar 700 doelpunten
2 h
www.telegraaf.nl
Terugkeer IS-kinderen voor VVD bespreekbaar
2 h
www.telegraaf.nl
'Teamchef politie niet meer welkom in Den Haag'
De op non-actief gestelde politiechef Fatima Aboulouafa is niet meer welkom in de eenheid Den Haag. Ze hoorde van de hoogste politiebaas daar, Paul van Musscher, dat ze onvoldoende vertrouwen krijgt van een tiental leidinggevenden in de eenheid, meldt NRC. Aboulouafa, politiechef in Leiden, vroeg in juni publiekelijk aandacht voor racisme, machtsmisbruik en pesten binnen de politieorganisatie. Op Instagram schreef ze dat klokkenluiders binnen de organisatie oplopen tegen een muur. Er wordt volgens haar te veel de andere kant op gekeken bij klachten. Na haar uitspraken is ze op non-actief gesteld omdat haar kritiek "te veel interne spanningen" veroorzaakt bij de eenheid Den Haag, waar Leiden onder valt. Die stap was opmerkelijk omdat korpschef Akerboom afgelopen zomer nog een gesprek met Aboulouafa had en het daarna "pijnlijk en onacceptabel" noemde dat de leiding soms wegkijkt bij meldingen over agenten die zich misdragen.
2 h
nos.nl
Blok belt met Turkse collega over inval Syrië
2 h
www.telegraaf.nl
Debutant Mings en Southgate prijzen reactie Engeland op racisme in Sofia
Tyrone Mings zag zijn debuutwedstrijd voor Engeland maandagavond tegen Bulgarije (0-6-winst) overschaduwd worden door de racistische leuzen van de Bulgaarse fans. Toch is de verdediger net als bondscoach Gareth Southgate blij met de manier waarop het elftal en het arbitrale trio met de situatie om zijn gegaan.
2 h
www.nu.nl
Zoe Kravitz gaat rol van Catwoman spelen in nieuwe Batman-film
Zoe Kravitz, bekend van haar rol in Big Little Lies, gaat de rol van Catwoman spelen in de nieuwe Batman-film. Dat meldt Variety maandag.
2 h
www.nu.nl
Van corruptie verdachte Richard de Mos gaat gemeenteraad weer in: ‘We gaan Den Haag leuker maken’
De van corruptie verdachte Richard de Mos van Groep de Mos gaat de Haagse gemeenteraad weer in. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt in de uitzending van Pauw.
2 h
www.ad.nl
Politie Groningen verwacht snel aanhoudingen voor misdragende boeren
Meerdere boeren maakten het gisteren tijdens het boerenprotest in Groningen wel heel bont, door hekken omver te rijden en de deur van het provinciehuis te vernielen. De politie verwacht snel twee aanhoudingen te kunnen verrichten.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Boksbond bezint zich op juridische stappen na ’affaire-Fontijn’
3 h
www.telegraaf.nl
Engelse bond maant UEFA tot actie na racisme: ’Dit is onaanvaardbaar’
3 h
www.telegraaf.nl
Reporter brengt verslag uit in verwoestende tyfoon en kritiek is snoeihard: ‘Wat een idioot’
Een reporter en de televisiezender uit Nieuw-Zeeland waarvoor hij werkt, liggen onder vuur nadat de man een stand-up deed in de verwoestende tyfoon die Japan teistert en al zeker aan 56 mensen het leven kostte. Op Instagram pakte Newshub uit met de ‘toewijding‘ van haar journalist, maar daar dacht het publiek duidelijk anders over.
3 h
www.ad.nl
Willem-Alexander uit op bezoek in India kritiek op hindoe-nationalisme
Koning Willem-Alexander heeft tijdens een staatsbezoek aan India maandagavond indirect kritiek geuit op de hindoe-nationalistische regering.
3 h
www.nu.nl
Twee romans, van Margaret Atwood en Bernardine Evaristo, delen Booker Prize
De jury kon niet kiezen en besloot het reglement te negeren: twee schrijvers delen dit jaar de grootste prijs voor Engelstalige literatuur.
3 h
www.nrc.nl
Turkije slaat Franse aanval af en houdt koppositie
3 h
www.telegraaf.nl
Drie miljoen euro moet Jawed S. betalen, maar innen wordt heel lastig
Bijna 3 miljoen euro schadevergoeding moet Jawed S. betalen aan de twee Amerikanen die hij vorig jaar neerstak op Amsterdam Centraal. Een van de twee mannen liep een dwarslaesie op en zit waarschijnlijk de rest van zijn leven in een rolstoel. Hij heeft recht op 2,8 miljoen euro van S., de andere man krijgt 38.000 euro. Het toegekende bedrag van 2,8 miljoen euro is voor Nederlandse begrippen hoog. In de afgelopen acht jaar was het totale bedrag aan schadevergoedingen bij zeden- en geweldsmisdrijven gemiddeld 9,3 miljoen euro per jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het gaat dan om het totale bedrag dat in een heel jaar is uitgekeerd. De hoge schadevergoeding in dit geval verklaarbaar, zegt John Beer, de Nederlandse advocaat van de twee slachtoffers. Het geld is volgens hem nodig vanwege "het gebrek aan een sociaal vangnet in de Verenigde Staten". Hij doelt daarmee onder andere op de peperdure Amerikaanse ziektekosten. "Maar vergis je niet, de ernst van dit letsel zou ook in Nederland een behoorlijke vergoeding moeten opleveren." 'Innen wordt lastig' Het geld moet dus betaald worden door de 20-jarige Afghaanse Jawed S., een in Duitsland uitgeprocedeerde asielzoeker. Maar of hij ertoe in staat is om dit bedrag op te brengen, is zeer de vraag. Het CJIB gaat het bedrag proberen te innen, maar een woordvoerder erkent dat dit weleens lastig kan worden. De dienst gaat in ieder geval onderzoeken wat de man mogelijk aan vermogen heeft. Verder zal een deel van het geld wat hij eventueel de komende 26 jaar in de gevangenis verdient met arbeid, worden gevorderd. Advocaat Beer gaat er niet vanuit dat S. in staat is om te betalen, maar hij noemt dat geen probleem. De Nederlandse staat schiet vergoedingen voor slachtoffers van geweldsmisdrijven en zedendelicten namelijk helemaal voor. Dat gebeurt acht maanden nadat de uitspraak definitief is geworden. Het zal in de praktijk betekenen dat de schadevergoeding voor de twee Amerikanen voorgeschoten wordt met belastinggeld en dat geld zal waarschijnlijk niet meer terugkomen. 1,6 miljoen euro extra Dat is nog niet alles. Volgens de advocaat van S. kan zijn cliënt, mits hij dat zelf ook wil, pas na het uitzitten van twee derde van zijn gevangenisstraf worden teruggestuurd naar Afghanistan. Dit betekent dat hij bijna 18 jaar in een Nederlandse cel zit. Ieder van die dagen kost volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen 249 euro. Dit betekent dat Jawed S. de samenleving nog eens 1,6 miljoen euro extra kost. Advocaat Beer is blij voor zijn twee Amerikaanse cliënten. "Deze mensen hebben door de veroordeling weer een kans om hun leven met enig vertrouwen tegemoet te zien." In een e-mail aan Beer reageerden de slachtoffers op het vonnis: "We kunnen nu even rusten", schreven ze.
3 h
nos.nl
Frankrijk en Turkije in evenwicht
De topper in groep H van de EK-kwalificatie tussen wereldkampioen Frankrijk en rivaal Turkije heeft geen winnaar opgeleverd. Het boeiende duel in Parijs eindigde in 1-1. Daardoor leiden de Turken na acht duels met negentien punten, gevolgd door Frankrijk met evenveel punten. IJsland heeft nog een kleine kans op een plek in de top twee, die goed is voor een EK-ticket. De nummer drie won met 2-0 van Andorra.
3 h
www.rtlnieuws.nl
Wilde zwijnen maken straten van Heerde onveilig
3 h
www.rtlnieuws.nl
Politie onderzoekt incidenten boerenprotest
3 h
www.telegraaf.nl
Dit kun je verdienen in de zorg
Overweeg je een carrière in de zorg? Dan wil je vast weten wat je gaat verdienen als bijvoorbeeld verpleegkundige, kraamhulp of woonbegeleider. Nationale Vacaturebank zet de lonen voor verschillende functies op een rij.
3 h
www.ad.nl
Klimaatdemonstranten krijgen betaald
3 h
www.telegraaf.nl
Rutte: ‘Koningshuis mag vergoedingen voor onderhoud paleisinventarissen ook anders besteden’
Premier Rutte stuurde maandagavond laat een brief de Tweede Kamer waarin hij antwoordt op vragen naar aanleiding van onderzoek door NRC.
3 h
www.nrc.nl
’Opvang moet ongevaccineerde kinderen mogen weigeren’
3 h
www.telegraaf.nl
Haga dreigt bekostiging te verliezen na missen deadline ministerie
De interim-bestuurder die het Cornelius Haga Lyceum heeft aangedragen is door Onderwijsminister Arie Slob onder voorwaarden goedgekeurd. De kans bestaat dat de financiering alsnog beëindigd wordt.
3 h
www.ad.nl
Dat je niet alles meteen laat lopen bij een handvol trekkers op de stoep, dát is bestuurlijke competentie
Er zijn dagen dat Johannes Kramer niet in de krant staat, maar nu even wel. Door het ganse land weerklinkt zijn naam: Johannes Kramer, gedeputeerde in het provinciebestuur van Friesland namens de Fryske Nasjonale Partij, belast met erfgoed, met de jacht, met het Iepen Mienskipsfûns, met breedband, met leefbaarheid, met Holwerd aan Zee. En met landbouw.
3 h
www.volkskrant.nl
Racistische leuzen Bulgaarse fans overschaduwen klinkende zege Engeland
De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Engeland en Bulgarije in Sofia is maandag overschaduwd door racistische leuzen van Bulgaarse fans. De Engelsen wonnen de wedstrijd wel overtuigend (0-6) en kunnen een EK-ticket bijna niet meer mislopen.
3 h
www.nu.nl
Auto onder vuur genomen in Dordrecht, bijrijder ontsnapt net aan kogel
Een wagen met daarin drie mannen is maandagavond in Dordrecht tegen half elf beschoten. Wonderwel raakte niemand gewond.
4 h
www.ad.nl
Uitbundige zege Engeland op nare avond
Engeland heeft in een naargeestige sfeer met ruime cijfers gewonnen van Bulgarije. Het EK-kwalificatieduel in Sofia eindigde in 0-6. De treffers kwamen op naam van Ross Barkley (twee), Raheem Sterling (twee), Marcus Rashford en Harry Kane. Een deel van de Bulgaarse aanhang maakte zich de hele avond schuldig aan racisme, maar het duel kon met de nodige onderbrekingen en discussies op het veld toch worden uitgespeeld.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Oekraïne via winst op Portugal naar EK
Oekraïne heeft zich glorieus geplaatst voor het EK komend jaar in diverse Europese landen. De verrassende ploeg van bondscoach Andri Sjevtsjenko won voor eigen publiek met 2-1 van Europees kampioen Portugal. Daarmee verzekerde het nog ongeslagen Oekraïne zich in groep B van een EK-ticket, met negentien punten uit zeven wedstrijden. Portugal (elf punten uit zes duels) en Servië (tien uit zes) strijden nog om het tweede ticket.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Oekraïne plaatst zich ondanks zevenhonderdste goal Ronaldo voor EK
Oekraïne heeft zich maandag gekwalificeerd voor het EK van volgend jaar. De ploeg van bondscoach Andriy Shevchenko won in Kiev knap met 2-1 van Europees kampioen Portugal. Frankrijk speelde met 1-1 gelijk tegen Turkije en heeft het ticket nog niet binnen.
4 h
www.nu.nl
Microsoft begint met testen van gamestreamingdienst Project xCloud
Microsoft is begonnen met het uitnodigen van mensen die Project xCloud willen testen, maakt topman Kareem Choudhry maandag bekend.
4 h
www.nu.nl