Aanslagpleger Halle legt bekentenis af

De man die woensdag een aanslag pleegde in de Duitse stad Halle waarbij twee doden vielen, heeft bekend.

De 27-jarige aanslagpleger bevestigde ook dat hij een rechts-extremistisch, antisemitisch motief had, melden Duitse media, waaronder de omroep ARD.

Dat bleek ook al uit het manifest dat hij had verspreid, waarin hij onder meer de Holocaust ontkende.


Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
We moeten ons zorgen maken over de suburbanisatie van armoede
www.rtlnieuws.nl
Chaos in Syrië compleet: de laatste ontwikkelingen op een rij
Een week na de Turkse invasie in Noord-Syrië beleefde de oorlog daar gisteren een zeer tumultueuze dag. De troepen van de Syrische dictator Bashar el-Assad gaan de Koerden bijstaan in hun strijd tegen het Turkse leger. Daarmee gaat de strijd vandaag een nieuw en zeer onvoorspelbaar hoofdstuk in.
www.ad.nl
De geldkraan staat open: defensie op jacht naar nieuwe vliegtuigen, raketten en trucks
Negen JSF's, een grondige beurt voor de Cougar-heli's, een nieuw straalvliegtuig, verplaatsbare bruggen, vrachtwagens en 18 raketten voor de fregatten. De komende jaren steekt defensie honderden miljoenen in nieuw materieel. RTL Z inventariseerde waar dat geld naartoe gaat.
www.rtlnieuws.nl
Wijnaldum kent het gevoel van schitteren, én van de pijn
www.telegraaf.nl
Rust keert terug in Ecuador: president sluit akkoord met demonstranten
Na twee weken van hevige protesten, lijkt het nu rustig te worden in Ecuador. De inheemse protestleiders en president Lenin Moreno hebben een akkoord gesloten. Daarop hebben de protestleiders hun acties onmiddellijk beëindigd.
www.rtlnieuws.nl
Bedrijfsleven hoopt met hulp koning op miljoenendeals in India
Onder aanvoering van het koningspaar jaagt een gros bedrijven en universiteiten deze week op opdrachten in India. Het land met 1,3 miljard inwoners en vorig jaar ruim 7 procent economische groei biedt namelijk volop kansen voor Nederlandse specialisten.
www.rtlnieuws.nl
Verstappen gruwt van politiek gekonkel
www.telegraaf.nl
Honderdduizend Japanse reddingswerkers meten schade tyfoon op
Zeker honderdduizend mensen doen maandag mee aan zoek- en reddingoperaties in Japan nadat het land is getroffen door een van de zwaarste stormen van de afgelopen decennia. Tyfoon Hagibis heeft gezorgd voor zeker 170 gewonden en ten minste 31 doden.
www.nu.nl
Speciaal fonds om geld te lenen voor verwijderen asbestdak
Er komt per volgend jaar een fonds waar huiseigenaren geld kunnen lenen om hun asbestdak te verwijderen. Dit fonds loopt tot 2028 om mensen te stimuleren op korte termijn in actie te komen, zegt staatssecretaris van Veldhoven van Infrastructuur. Het fonds wordt betaald door het Rijk, provincies, gemeenten en banken. De Eerste Kamer blokkeerde afgelopen zomer een verbod op daken met asbest. Het kabinetsplan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen, vond de Eerste Kamer. Het voorstel voor een verbod leidde ook tot protest van huiseigenaren. Nu wil de staatssecretaris met een fonds eigenaren helpen hun asbestdak te vervangen. "We gaan dus niet meer verplichten, maar verleiden", zegt Van Veldhoven. "Hoe ouder een dak is, hoe meer asbestvezels het loslaat. Die kunnen dus in de tuin komen en daarmee worden de daken elk jaar een stukje gevaarlijker." Asbestvezels kunnen ernstige ziekten als stoflongen en longkanker veroorzaken. Elk jaar overlijden zo'n duizend mensen aan de gevolgen van het inademen van asbestvezels. Niet langer verzekerd En er is nog een ander probleem, verzekeraars gaan asbestdaken in de toekomst uitsluiten. "En met een onverzekerd asbestdak kan je geen hypotheek krijgen", zegt Van Veldhoven. Asbest is inmiddels al meer dan 25 jaar verboden. Asbest wordt niet meer gebruikt in nieuwe producten, maar werd vroeger veel gebruikt als onder meer bouwmateriaal veelal in daken.
nos.nl
'Brexit staat precies op hetzelfde punt als drie jaar geleden'
In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
www.nu.nl
Ik hoef maar acht rollen te vervullen om van mijn dochter de nieuwe Lieke Martens te maken
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
www.ad.nl
Radio 4 elitair? Ben je gek, gewoon intunen!
Cabaretier Vincent Bijlo schrijft een keer per week een column over wat hem opvalt op de radio.
www.ad.nl
Kwart van werkenden zal uitvallen door stress, Arbo Unie luidt noodklok
Als we niets doen, zal in 2030 een kwart van de werkenden minder kunnen werken door stress en overbelasting. Dat is een voorspelling die dienstverlener Arbo Unie doet. Willem van Rhenen, hoogleraar en stressexpert bij Arbo Unie, luidt de noodklok.
www.ad.nl
Gaat Jawed S. 25 jaar de cel in? Stationsteker hoort zijn straf
Vandaag hoort Jawed S. zijn straf. De 20-jarige S. stak op 31 augustus vorig jaar twee Amerikaanse toeristen neer op station Amsterdam Centraal. Tegen de stationsteker is 25 jaar celstraf geëist.
www.rtlnieuws.nl
Kan een zorgvuldige begrafenis nog? En: Oranje wint nipt & domme records
Samen met zijn vrouw Simone Wijnands maakt presentator Luuk Ikink elke werkdag de OchtendPod: dé podcast voor wie graag opstaat met het laatste nieuws. Luuk en Simone bespreken aan hun ontbijttafel in 20 minuten het nieuws van de dag. Ze gaan in discussie over verschillende onderwerpen met een focus op (regionaal) nieuws, sport en entertainment. OchtendPod verschijnt elke werkdag om 06.00 uur ’s ochtends en is hieronder te beluisteren of via Spotify, Google Podcasts of iTunes.
www.ad.nl
'Meer verkeersongevallen: mogelijk door minder politie'
Het aantal ongevallen op Nederlandse snelwegen is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. In 2014 waren het er 17.000, maar in 2018 is dit gestegen naar naar ruim 38.000. 
www.rtlnieuws.nl
Buitenstaander Saïed nieuwe president Tunesië
Hoogleraar Kaïs Saïed (61) wordt vermoedelijk de nieuwe president van Tunesië. Bij de presidentsverkiezingen van zondag heeft hij 76,9 procent van de stemmen gekregen, blijkt uit de eerste exitpolls. Hij wint het in de tweede ronde daarmee ruim van mediamagnaat Nabil Karoui, die tot voor kort vastzat op verdenking van het witwassen van geld.
www.ad.nl
Regering Ecuador trekt gehate brandstofmaatregel in
In Ecuador is na anderhalve week van felle protesten een akkoord bereikt tussen de regering en de inheemse demonstranten. President Moreno schaft de brandstofsubsidies toch niet af.
www.nrc.nl
President Ecuador ziet af van verhogen brandstofprijzen vanwege protesten
De regering van de Ecuadoraanse president Lenín Moreno trekt de bezuinigen op brandstofsubsidies weer in. Dit na gesprekken tussen de inheemse demonstranten en de president op zondag.
www.nu.nl
’Catalaanse separatisten onschuldig aan rebellie’
1 h
www.telegraaf.nl
Nationalistische PiS-partij wint opnieuw in Polen
1 h
www.telegraaf.nl
Weerbericht: regenachtige ochtend, 's middags droog
In de ochtend kan er plaatselijk een bui vallen. In de middag wordt het overwegend droog en kan het in het zuidoosten lokaal zelfs 23 graden worden.
2 h
www.nu.nl
Roestig oermodel van de BMW M-Serie is nu een blinkende bolide
BMW vond vorig jaar in Zuid-Afrika de auto terug die gezien kan worden als de oervader van alle BMW M-modellen. Deze 530 MLE is gekocht en inmiddels compleet gerestaureerd.
2 h
www.ad.nl
Stikstofplan kabinet gaat niet ver genoeg: boeren zullen nog meer moeten inleveren
De Nederlandse stikstofuitstoot moet met meer dan 50 procent omlaag om de natuur drastisch te ontzien. De kabinetsplannen voor het uitkopen van boeren nabij kwetsbare natuurgebieden is ontoereikend om dit te halen. Ook op andere plekken in het land zullen veehouders dieren moeten inleveren.
2 h
www.volkskrant.nl
Nederlandse planeet gaat mogelijk Nijntje heten
Een verre planeet die nu nog de naam HAT-P-6b heeft, kan door het Nederlandse volk binnenkort omgedoopt worden tot Nijntje, het wereldberoemde konijn van kindertekenaar Dick Bruna. Andere opties zijn onder meer Nachtwacht en Brandaris.
2 h
www.volkskrant.nl
EU-ministers bespreken maatregelen tegen Turkije
Welke maatregelen zijn mogelijk en haalbaar als antwoord op het Turkse militaire offensief in Noord-Syrië? Dat bespreken de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen vandaag in Luxemburg. Nederland wil de druk op Turkije 'maximaal' opvoeren en sluit geen enkele maatregel uit. Een van de opties is een wapenembargo.
2 h
www.rtlnieuws.nl
'Altijd een celstraf voor belager van hulpverleners'
Wie hulpverleners belaagt, krijgt straks gegarandeerd celstraf. Geweld tegen agenten, ambulancebroeders en brandweermannen kan niet meer worden afgedaan met een taakstraf of boete, schrijft De Telegraaf. Ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Sander Dekker van Rechtsbescherming komen vandaag met een wetsvoorstel om dat voor elkaar te krijgen. Tot nu toe gold het zogenoemde 'taakstrafverbod' alleen voor ernstig geweld en ernstige zedenmisdrijven. De bewindslieden kondigden na aandringen van VVD, PVV en CDA eerder al aan dit verbod te willen uitbreiden. 'Onaanvaardbaar' "Geweld tegen politieagenten en hulpverleners is onaanvaardbaar. Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood", zegt minister Grapperhaus. "Niet zelden staan zij mensen bij die in acuut levensbedreigende situaties verkeren. Dat geweld moet stevig worden aangepakt en daar past geen taakstraf bij."
2 h
nos.nl
Ultimatum onderbetaalde cacaoboeren: betaal meer of verlies duurzaam-keurmerk
Brancheverenigingen van cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana hebben een ultimatum gesteld aan chocoladeproducenten: of ze betalen meer, of ze kunnen hun chocolade niet meer verkopen als duurzaam. Zo'n 60 procent van alle cacao ter wereld komt uit de twee landen.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Frankrijk neemt veiligheidsmaatregelen in noordoosten van Syrië
Frankrijk neemt maatregelen om de veiligheid van hun militairen en burgerpersoneel te waarborgen, aldus een woordvoerder van de Franse president Emmanuel Macron maandagochtend.
3 h
www.nu.nl
Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers
Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Hun vertrek zou volgens de protestleiders een ‘sociaal vredesgebaar’ moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren tegen de regering. Sinds 3 oktober zijn bij ongeregeldheden zeven doden en 1.300 gewonden gevallen.
3 h
www.ad.nl
President Ecuador willigt eisen demonstranten in, protesten beëindigd
De inheemse protestleiders in Ecuador en president Lenín Moreno hebben een akkoord gesloten. Het afschaffen van de brandstofsubsidie waartegen de afgelopen tien dagen veel protest was, is van de baan. Daarop hebben de protestleiders hun acties onmiddellijk beëindigd. De overeenkomst is gesloten na gesprekken tussen beide partijen.
3 h
www.ad.nl
President Ecuador trekt verhoging brandstofprijzen in na gesprek inheemse leiders
Ecuador trekt de omstreden verhoging van brandstofprijzen terug. De verhoging was voor veel mensen een van de belangrijkste redenen om te protesteren tegen het regeringsbeleid. Het kwam de afgelopen weken tot een hard treffen tussen politie en demonstranten. Bij de protesten vielen zeker vier doden. President Moreno ging vandaag in gesprek met de inheemse protestleiders. Na dat gesprek werd bekend dat de prijsverhoging van de baan is. De leiders hebben bekendgemaakt dat ze de protesten zullen staken. Tijdens het gesprek, dat live werd uitgezonden op televisie, uitten de protestleiders hun ongenoegen over het regeringsbeleid en het harde optreden van de politie tegen de demonstranten. Het gesprek van vandaag werd geleid door een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties. Kabinetsleden en de protestleiders kwamen om en om aan het woord. Een van de inheemse leiders eiste dat de verhoging van de brandstofprijzen, die Moreno onlangs per decreet heeft doorgevoerd, direct wordt ingetrokken. Traditionele gezichtsverf "Dit is geen eis van de inheemse bevolking, het is de eis van het land," zei de leider van de Federatie voor Inheemsen in Ecuador. "We zijn niet gekomen om onderhandelingscommissies te vormen." Hij droeg tijdens het gesprek een hoofdtooi en had zijn gezicht geverfd volgens de traditie van het Achuar-volk dat in het Amazone-gebied woont. President Moreno reageerde door te zeggen dat de verhoging van de brandstofprijzen nodig zijn om de begroting op peil te krijgen. Op die manier probeert Moreno een miljardenlening los te krijgen bij het Internationaal Monetair Fonds. Terwijl het gesprek aan de gang was, werd er nog steeds gedemonstreerd in de hoofdstad Quito. De oproerpolitie verdreef de demonstranten uit een groot park in de stad waar ze zich hadden verzameld. Daarbij werd onder meer traangas gebruikt. Het is de elfde dag op rij dat het onrustig is in Quito. Afgelopen week is er een avondklok ingesteld in de hoofdstad.
3 h
nos.nl
'Rusland bombardeerde binnen twaalf uur vier ziekenhuizen'
Russische gevechtsvliegtuigen hebben op 5 mei binnen twaalf uur doelgericht vier ziekenhuizen in Syrië gebombardeerd. Dat schrijft The New York Times op basis van een uitgebreide reconstructie.
3 h
www.rtlnieuws.nl
Huiseigenaar kan straks geld lenen voor sanering asbestdak
Het kabinet gaat mensen die van hun asbestdak af willen, financieel helpen. Via een fonds kunnen huizenbezitters straks geld lenen om de asbest veilig te laten verwijderen, nu een landelijk verbod op daken met deze ziekmakende stof politiek is gesneuveld.
4 h
www.ad.nl
Californië verbiedt verkoop van bont
Californië gaat als eerste Amerikaanse staat de verkoop van nieuwe bontproducten verbieden. Gouverneur Gavin Newsom ondertekende daartoe zaterdag een wetgevend initiatief.
4 h
www.ad.nl
'Aantal ongevallen op de snelweg in vijf jaar verdubbeld'
De veiligheid op de snelwegen is de laatste jaren drastisch afgenomen, dat meldt NRC naar aanleiding van een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat deze maandag wordt gepubliceerd.
4 h
www.nu.nl
Japanse tyfoon: nu 35 doden, 17 vermist
Tenminste 35 mensen zijn omgekomen door de tyfoon Hagibis die zaterdag en zondag over Japan heen raasde. Zo’n 17 mensen worden nog vermist.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Regeringspartij PiS op winst bij parlementsverkiezingen Polen
De conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) is de grote winnaar van de Poolse parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit de eerste exitpolls. De partij van premier Mateusz Morawiecki lijkt 43,6 procent van de stemmen te krijgen. Partijleider Jaroslaw Kaczynski heeft de overwinning inmiddels opgeëist.
4 h
www.ad.nl
Johnson probeert zoveel mogelijk voorbij de Brexit te kijken
Deze maandag is de Britse troonrede, waarin premier Boris Johnson zijn economische plannen koppelt aan emoties. Hij wil dat de Britten gaan geloven dat het Verenigd Koninkrijk een grootse toekomst heeft en kan helen na de Brexit-jaren.
5 h
www.nrc.nl
‘Wij zijn pion in een geopolitiek schaakspel’
Syrische vluchtelingen in Turkije staan na de Turkse invasie mogelijk voor de keuze: vertrek naar Noordoost Syrië of weg naar Europa. „Wij hebben niet om die veilige zone gevraagd.”
5 h
www.nrc.nl
Hoe de Libor-fraude tot een revolutie leidt in renteland
Honderden miljarden aan financiële producten zijn gebaseerd op rentebenchmarks als Euribor. Sinds de fraude met Libor wordt gewerkt aan betrouwbare alternatieven. De impact ervan is misschien wel groter dan die van de Brexit.
5 h
www.nrc.nl
Het kleintje tussen de grote chipbedrijven
Deze rubriek belicht iedere maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze week: RoodMicrotec
5 h
www.nrc.nl
We knikken elkaar toe, Raveels etsen en ik
En al die dingen die je aan de muren hebt hangen. Kunst. Ach, zei iemand, „het is een hogere vorm van decoratie”.
5 h
www.nrc.nl
Gedeputeerde Kramer had niet moeten zwichten voor boeren
Op maandag daadkrachtig je handtekening zetten onder een kloek provinciaal stikstofbesluit, maar dat dezelfde week op vrijdag alweer schriftelijk intrekken omdat een groepje boze…
5 h
www.nrc.nl
Brazilianen zoeken heil in Nederland
Ze vluchten voor onrust, vinden een baan, of komen voor een studie. Steeds meer Brazilianen verblijven tijdelijk of definitief in Nederland. „Ze zien Nederland als een vrij en veilig land.”
5 h
www.nrc.nl