Apps van de week: DuetCam en Duet Display

Gebruik je Android-telefoon als extern scherm met Duet Display, of schiet tegelijk video's met de voor- en achtercamera van je iPhone dankzij DuetCam. Dat en meer in deze editie van de rubriek Apps van de week.
Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers
Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Hun vertrek zou volgens de protestleiders een ‘sociaal vredesgebaar’ moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren tegen de regering. Sinds 3 oktober zijn bij ongeregeldheden zeven doden en 1.300 gewonden gevallen.
www.ad.nl
Frankrijk neemt veiligheidsmaatregelen noordoosten Syrië
Frankrijk neemt maatregelen om de veiligheid van hun militairen en burgerpersoneel te waarborgen, aldus een woordvoerder van de Franse president Emmanuel Macron maandagnacht.
www.nu.nl
Inheemse leiders Ecuador uiten ongenoegen in gesprek met president
In Ecuador is president Lenín Moreno in gesprek gegaan met de inheemse leiders van de betogingen die al bijna twee weken protesteren. Tijdens het gesprek dat live werd uitgezonden op televisie uitten de protestleiders hun ongenoegen over het regeringsbeleid en het harde optreden van de politie tegen de demonstranten. Bij die protesten zijn zeker vier doden en honderden gewonden gevallen. Ook zijn honderden mensen gearresteerd. Het gesprek van vandaag werd geleid door een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties. Kabinetsleden en de protestleiders kwamen om en om aan het woord. Een van de inheemse leiders eiste dat de verhoging van de brandstofprijzen, die Moreno onlangs per decreet heeft doorgevoerd, direct wordt ingetrokken. Traditionele gezichtsverf "Dit is geen eis van de inheemse bevolking, het is de eis van het land," zei de leider van de Federatie voor Inheemsen in Ecuador. "We zijn niet gekomen om onderhandelingscommissies te vormen." Hij droeg tijdens het gesprek een hoofdtooi en had zijn gezicht geverfd volgens de traditie van het Achuar-volk dat in het Amazone-gebied woont. President Moreno reageerde door te zeggen dat de verhoging van de brandstofprijzen nodig zijn om de begroting op peil te krijgen. Op die manier probeert Moreno een miljardenlening los te krijgen bij het Internationaal Monetair Fonds. Wel zei hij bereid te zijn om naar het decreet te kijken en eventueel de prijzen te verlagen. Terwijl het gesprek aan de gang was, werd er nog steeds gedemonstreerd in de hoofdstad Quito. De oproerpolitie verdreef de demonstranten uit een groot park in de stad waar ze zich hadden verzameld. Daarbij werd onder meer traangas gebruikt. Het is de elfde dag op rij dat het onrustig is in Quito.
nos.nl
'Rusland bombardeerde binnen twaalf uur vier ziekenhuizen'
Russische gevechtsvliegtuigen hebben op 5 mei binnen twaalf uur doelgericht vier ziekenhuizen in Syrië gebombardeerd. Dat schrijft The New York Times op basis van een uitgebreide reconstructie.
www.rtlnieuws.nl
Huiseigenaar kan straks geld lenen voor sanering asbestdak
Het kabinet gaat mensen die van hun asbestdak af willen, financieel helpen. Via een fonds kunnen huizenbezitters straks geld lenen om de asbest veilig te laten verwijderen, nu een landelijk verbod op daken met deze ziekmakende stof politiek is gesneuveld.
1 h
www.ad.nl
Californië verbiedt verkoop van bont
Californië gaat als eerste Amerikaanse staat de verkoop van nieuwe bontproducten verbieden. Gouverneur Gavin Newsom ondertekende daartoe zaterdag een wetgevend initiatief.
1 h
www.ad.nl
'Aantal ongevallen op de snelweg in vijf jaar verdubbeld'
De veiligheid op de snelwegen is de laatste jaren drastisch afgenomen, dat meldt NRC naar aanleiding van een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat deze maandag wordt gepubliceerd.
1 h
www.nu.nl
Japanse tyfoon: nu 35 doden, 17 vermist
Tenminste 35 mensen zijn omgekomen door de tyfoon Hagibis die zaterdag en zondag over Japan heen raasde. Zo’n 17 mensen worden nog vermist.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Regeringspartij PiS op winst bij parlementsverkiezingen Polen
De conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) is de grote winnaar van de Poolse parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit de eerste exitpolls. De partij van premier Mateusz Morawiecki lijkt 43,6 procent van de stemmen te krijgen. Partijleider Jaroslaw Kaczynski heeft de overwinning inmiddels opgeëist.
2 h
www.ad.nl
Johnson probeert zoveel mogelijk voorbij de Brexit te kijken
Deze maandag is de Britse troonrede, waarin premier Boris Johnson zijn economische plannen koppelt aan emoties. Hij wil dat de Britten gaan geloven dat het Verenigd Koninkrijk een grootse toekomst heeft en kan helen na de Brexit-jaren.
2 h
www.nrc.nl
‘Wij zijn pion in een geopolitiek schaakspel’
Syrische vluchtelingen in Turkije staan na de Turkse invasie mogelijk voor de keuze: vertrek naar Noordoost Syrië of weg naar Europa. „Wij hebben niet om die veilige zone gevraagd.”
2 h
www.nrc.nl
Hoe de Libor-fraude tot een revolutie leidt in renteland
Honderden miljarden aan financiële producten zijn gebaseerd op rentebenchmarks als Euribor. Sinds de fraude met Libor wordt gewerkt aan betrouwbare alternatieven. De impact ervan is misschien wel groter dan die van de Brexit.
2 h
www.nrc.nl
Het kleintje tussen de grote chipbedrijven
Deze rubriek belicht iedere maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze week: RoodMicrotec
2 h
www.nrc.nl
We knikken elkaar toe, Raveels etsen en ik
En al die dingen die je aan de muren hebt hangen. Kunst. Ach, zei iemand, „het is een hogere vorm van decoratie”.
2 h
www.nrc.nl
Gedeputeerde Kramer had niet moeten zwichten voor boeren
Op maandag daadkrachtig je handtekening zetten onder een kloek provinciaal stikstofbesluit, maar dat dezelfde week op vrijdag alweer schriftelijk intrekken omdat een groepje boze…
2 h
www.nrc.nl
Brazilianen zoeken heil in Nederland
Ze vluchten voor onrust, vinden een baan, of komen voor een studie. Steeds meer Brazilianen verblijven tijdelijk of definitief in Nederland. „Ze zien Nederland als een vrij en veilig land.”
2 h
www.nrc.nl
‘Rusland bombardeerde vier ziekenhuizen Syrië’
Russische gevechtsvliegtuigen hebben eerder dit jaar binnen twaalf uur vier ziekenhuizen in door rebellen bezet gebied in Syrië gebombardeerd. Dat schrijft The New York Times op basis van een uitgebreide reconstructie op basis van onder meer opnamen van de Russische luchtmacht en getuigenverklaringen.
3 h
www.ad.nl
'Veiligheid op snelwegen verslechterd; mogelijk door minder toezicht politie'
De veiligheid op Nederlandse snelwegen is de afgelopen jaren verslechterd, mogelijk door minder politietoezicht. Dat blijkt uit een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) waar NRC over schrijft. Er gebeuren veel meer ongevallen waarbij ook meer doden vallen. Het aantal ongevallen op autosnelwegen is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld; van 17.000 in 2014 naar ruim 38.000 in 2018. Van de 678 verkeersdoden vorig jaar, vielen er 81 op snelwegen. In 2014 waren dat er nog 63. Opsporing in plaats van handhaving De belangrijkste oorzaken voor de stijging zijn te hard rijden en afleiding, vooral door smartphones. Maar mogelijk ook door het grotendeels weggevallen van politietoezicht op de weg. Zo zou onder meer door de vorming van de Nationale Politie de opsporing van crimineel gedrag in het verkeer centraal staan en de handhaving van de verkeersregels naar de achtergrond zijn geschoven. Die wijziging is te zien in de aantal keren dat een automobilist aan de kant wordt gezet en een bekeuring kan krijgen, schrijft de krant. In 2017 waren er ongeveer 20.000 staandehoudingen door de landelijke politie-eenheid. In 2006 ging het nog om meer dan 100.000, blijkt uit het onderzoek. Uit het SWOV-onderzoek blijkt ook dat in 2017 driekwart van de locaties voor radarcontroles niet alleen werd gekozen voor verkeersveiligheid, maar ook voor het opsporen van algemene criminaliteit, zoals openstaande boetes of belastingschulden, door middel van kentekenplaatherkenning. 'Zorgwekkend' SWOV-directeur Peter van der Knaap spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling. "Handhaving op snelwegen is absoluut noodzakelijk, maar heeft jarenlang geen prioriteit gehad", zegt Van der Knaap. "Als je de snelwegen veiliger wilt maken, zal het aantal controles en het niveau van toezicht echt omhoog moeten." Het SWOV-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap en wordt vandaag gepubliceerd.
3 h
nos.nl
Partij premier Orbán verliest verkiezingen burgemeesterschap Boedapest
De partij van Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zondag de verkiezingen voor het burgemeester in Boedapest verloren. De liberale oppositiekandidaat Gergely Karacsony kreeg de meerderheid van de stemmen in de Hongaarse hoofdstad.
3 h
www.nu.nl
Indiërs vaker naar Nederland uitgezonden
3 h
www.telegraaf.nl
Afschrikwekkende werking is een illusie
3 h
www.telegraaf.nl
Orbán is Boedapest kwijt, oppositiekandidaat wint burgemeestersverkiezingen
De burgemeestersverkiezingen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn gewonnen door een oppositiekandidaat. Huidig burgemeester István Tarlós heeft zijn verlies toegegeven en Gergely Karacsony gefeliciteerd met de overwinning. Tarlós is onafhankelijk, maar wordt gesteund door de Fidesz-partij van premier Orbán. Karacsony is de kandidaat van vijf oppositiepartijen. Meer dan acht miljoen Hongaren mochten vandaag hun stem uitbrengen bij de lokale verkiezingen, die worden gezien als graadmeter voor de eenheid van de oppositie. In veel plaatsen vormden oppositiepartijen een blok achter een gezamenlijke kandidaat. Fidesz heeft sinds 2010 vrijwel alle grote verkiezingen gewonnen. Vorig jaar kreeg de anti-immigratiepartij voor de derde keer op rij een tweederdemeerderheid bij de parlementsverkiezingen. Op het platteland en in grote delen van Hongarije zit de partij van Orbán nog stevig in het zadel. Orgie Fidesz had ook te maken met een schandaal rond de burgemeester van de noordwestelijke stad Gyor. Van deze Zsolt Borkai, een voormalig olympisch turner, verscheen afgelopen week een video waarin te zien is hoe hij participeert in een orgie op een luxe jacht.
4 h
nos.nl
Haarlemse Dreef maandag uren afgesloten vanwege boerenprotest
Er worden maandag 100 tot 150 tractoren verwacht in het centrum van Haarlem: boeren gaan protesteren bij het provinciehuis - daar wordt op regionaal niveau over de stikstofwetgeving gepraat. De Dreef is daarom uren afgesloten en al het verkeer wordt gevraagd een andere route te kiezen.
4 h
www.nu.nl
Constantijn praat meer met kinderen dan hij met ouders deed
4 h
www.telegraaf.nl
Van der Mark net naast podium in tweede superbike-race in Argentinië
Motorcoureur Michael van der Mark is zondag ook in de tweede WK superbike-race in Argentinië niet op het podium geëindigd. De Rotterdammer moest net als zaterdag genoegen nemen met de vierde plaats.
4 h
www.nu.nl
Orbáns partij verliest Boedapest
In de Hongaarse hoofdstad stemden burgers zondag voor een nieuwe burgemeester. Dat werd niet de kandidaat van Viktor Orbáns partij.
4 h
www.nrc.nl
Van der Mark twee keer vierde in Argentinië
Motorcoureur Michael van der Mark heeft in het WK Superbike twee keer genoegen moeten nemen met de vierde plaats bij de races in Argentinië. Zowel zaterdag als zondag eindigde de 26-jarige Zuid-Hollander op zijn Yamaha net naast het podium. De zege in de eerste race ging naar de Spanjaard Alvaro Bautista, wereldkampioen Jonathan Rea was de beste in de tweede race op het circuit van San Juan.
5 h
www.ad.nl
Meer ongevallen, minder politie op snelweg
5 h
www.telegraaf.nl
Hamilton baalt van 'niet optimale' strategie Mercedes in Japan
Lewis Hamilton is niet te spreken over de strategie van Mercedes tijdens de Grand Prix van Japan. De Brit begrijpt niet dat hij zo laat naar binnen werd geroepen om zijn tweede pitstop te maken.
5 h
www.nu.nl
Oranje doet mee om Europese titel
5 h
www.telegraaf.nl
Partij Orbán verliest verkiezingen Boedapest
5 h
www.telegraaf.nl
EU denkt aan sancties tegen Turkije, hoe groot zijn de gevolgen? 
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag bijeen om over EU-maatregelen tegen Turkije te praten. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de EU met sancties tegen Turkije komt. De Franse staatssecretaris voor EU-zaken De Montchalin zei afgelopen week dat sancties besproken zullen worden. "Europa verwerpt het idee dat we machteloos zijn in deze situatie", zei ze. EU grootste handelspartner Of er echt sancties komen en wat voor een sancties dat dan zouden zijn, is nog onduidelijk. Stel: de EU kiest voor economische sancties, dan kunnen die de Turkse economie flink raken. Die is namelijk zeer verbonden met die van de EU. maar andersom zouden die maatregelen, en de Turkse reactie die daar ongetwijfeld op volgt, ook de Europese economie kunnen raken. De EU is als landengroep veruit de grootste exportpartner van Turkije: het ontvangt precies de helft van alle Turkse goederenexport. Vorig jaar ging het om ruim 77 miljard euro. Omgekeerd is Turkije de vijfde exportpartner van de EU, achter de VS, China, Zwitserland en Rusland. In 2018 ging het om ruim 76 miljard. De EU importeert dus bijna evenveel vanuit Turkije als dat het naar het land exporteert. Voor Nederland is Turkije niet zo'n heel belangrijke handelspartner. Turkije komt, met 5,5 miljard in 2018, pas op de 15de plaats van exportlanden. Ter vergelijking, de handel met Duitsland bedraagt zo'n 113 miljard. Nederland is, met 3,5 miljard, ook pas het 15de exportland voor Turkije. Mogelijke sancties kunnen verschillende vormen hebben. Als de EU Turkije economisch wil straffen, dan zou dat in de vorm van importverboden kunnen. Daarbij mogen bepaalde producten niet meer vanuit Turkije de EU in. Zo'n verbod kan ook problemen opleveren voor consumenten en bedrijven hier. We moeten dan op zoek naar andere leveranciers voor producten die we uit Turkije haalden. Zo zijn sommige kledingmerken bijvoorbeeld behoorlijk afhankelijk van kleding en stoffen die in Turkije worden gemaakt. De kans op een Turkse tegenreactie, in de vorm van Europese importsancties, is dan groot. Daar zullen Europese exporterende bedrijven last van krijgen. Dat gebeurde ook na economische sancties van de EU tegen Rusland, vanwege de annexatie van de Krim. Rusland verbood daarop de import van Europese landbouwproducten. Na vijf jaar heeft de Nederlandse fruitsector daar nog steeds last van. Er is op dit moment sprake van een vrij verkeer van goederen tussen de EU en Turkije. Het land is al sinds eind 1995 lid van de douane-unie van de EU. Er mogen over en weer dus geen importtarieven worden geheven. De EU zou die douane-unie dus moeten opzeggen of aanpassen om sancties mogelijk te maken. Er zijn wel een paar uitzonderingen op die douane-unie. De handel in agrarische producten, kool en staal wordt geregeld in aparte verdragen tussen Turkije en afzonderlijke landen. Wapens De Nederlandse regering besloot vrijdag al tot een andere soort sanctie: een wapenembargo. Zolang de Turkse inval voortduurt geeft Nederland geen toestemming voor wapenexport naar het land. Duitsland en Finland hebben hetzelfde gedaan en maandag zal er verder over gesproken worden in EU-verband. Zo'n sanctie is niet zozeer bedoeld om de Turkse economie te raken, maar om de Turkse militaire operatie in Syrië niet verder te helpen. Nu is het zo dat Turkije NAVO-lid is en dus intensief militair samenwerkt met EU-landen en de VS. Een wapenembargo gericht tegen een NAVO-partner is dus redelijk opmerkelijk. Maar ook voor de recente inval was er al onenigheid tussen Turkije en NAVO-partners. Deze zomer gooide Amerika Turkije namelijk uit het F-35-programma (beter bekend als de Joint Strike Fighter). Omdat Turkije Russische luchtafweersystemen kocht mag het nu geen F-35-gevechtsvliegtuigen meer krijgen. Toch prees president Trump afgelopen week Turkije toch weer als belangrijke handelspartner bij de bouw van de F-35. Een deel van het toestel wordt namelijk in Turkije gemaakt. Ook noemde hij Turkije een belangrijk lid van de NAVO. Trump lijkt dus weinig zin te hebben in sancties tegen Turkije. Maar de Democraten en ook een deel van de Republikeinen denken daar anders over.
5 h
nos.nl
Wales houdt Kroatië in bedwang
Kroatië heeft in en tegen Wales genoegen moeten nemen met een gelijkspel. De WK-finalist bleef in Cardiff steken op 1-1. Met een zege had Kroatië zich vroegtijdig verzekerd van een EK-ticket. Nikola Vlasic bracht de bezoekers in de beginfase op voorsprong. Op slag van rust maakte Gareth Bale gelijk.
5 h
www.rtlnieuws.nl
Partijloze Kais Saied volgens exitpolls winnaar Tunesische verkiezingen
De partijloze politicus Kais Saied heeft zondag volgens de laatste exitpolls de Tunesische presidentsverkiezingen gewonnen. Hij kreeg maar liefst 76,9 procent van de stemmen.
5 h
www.nu.nl
Polen pakt EK-ticket in Warschau
Polen heeft zich in poule G van de EK-kwalificatie verzekerd van plaatsing voor het eindtoernooi in 2020. Voor eigen publiek in Warschau won de koploper met 2-0 van Noord-Macedonië. Een kwartier voor tijd brak Przemyslaw Frankowski de Poolse ban. Arek Milik zorgde daarna voor de beslissing. Met 19 punten uit acht groepsduels kan Polen, met nog twee duels te spelen, het EK-ticket niet meer mislopen.
5 h
www.rtlnieuws.nl
Met nieuwe achterban groeit PiS
Internationaal wordt Polen geassocieerd met het ondergraven van de democratie. Maar kiezers kregen juist waarvoor ze stemden.
5 h
www.nrc.nl
Syrië mengt zich in de strijd na akkoord met de Koerden
Terwijl Turks offensief in Noord-Syrië doorgaat, hebben Koerden Syrische leger te hulp geroepen.
5 h
www.nrc.nl
Gündogan leidt tien Duitsers langs Estland
Het Duitse voetbalelftal moest weliswaar een groot deel van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland met een man minder spelen, maar toch pakte de 'Mannschaft' de winst in Tallinn: 0-3. Met dank vooral aan Ilkay Gündogan, die na rust twee doelpunten maakte. Duitsland, dat door een blessuregolf heel wat vaste krachten miste, kwam daardoor in groep C in punten weer op gelijke hoogte met Oranje.
5 h
www.rtlnieuws.nl
Kitesurfer Roderick Pijls en boer Joris van Lierop morgen in De Ochtend Show to go
De ‘tussen de kippen opgegroeide’ boer Joris van Lierop en Kitesurfer Roderick Pijls zijn onder andere maandag te gast in De Ochtend Show to go. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site.
5 h
www.ad.nl
Protest tegen Erdogan op Amsterdam CS
5 h
www.telegraaf.nl
Turks vlagvertoon van Istanbul tot Rotterdam
Sinds Erdogan met zijn Operatie Vredesbron Noord-Syrië is binnengetrokken, hangen de Turkse vlaggen op veel plekken uit het raam. Niet alleen in Turkije maar ook in Rotterdam-Zuid.
6 h
www.nrc.nl
‘Mijn leven is over’, dacht prins Constantijn toen hij hoorde dat zijn moeder koningin zou worden
Op 11 oktober werd de jongste zoon van prinses Beatrix en prins Claus 50. Voor die gelegenheid gaf de prins, die meestal in de luwte blijft, een persoonlijk interview aan RTL Nieuws.
6 h
www.volkskrant.nl
Wijnaldum speelt gids in Wit-Rusland: het EK kan Oranje bijna niet meer ontgaan
Na de 2-1-zege in Wit-Rusland heeft het Nederlands elftal genoeg aan een gelijkspel in Noord-Ierland om zich te plaatsen voor het EK. Oranje speelde aanvankelijk een stroperige wedstrijd in Minsk, maar met twee prachtige bewegingen loodste Georginio Wijnaldum zijn ploeg zondag naar de winst.
6 h
www.volkskrant.nl
Koerden gaan samenwerken met Syrisch leger om Turken te verdrijven
De Koerden in het noordoosten van Syrië gaan samenwerken met het Syrische leger om het Turkse leger te verdrijven. De deal tussen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en het Syrische leger is een opvallende stap, aangezien de twee tot voor kort vijanden van elkaar waren.
6 h
www.rtlnieuws.nl