Artsen en psychiaters willen andere jeugd-ggz: 'Kinderen staan in de kou'

Er moet dringend iets veranderen in de jeugd-ggz. "We laten kinderen met een psychisch probleem nu in de kou staan", zeggen de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NvK).

"Kinder- en jeugdpsychiaters en kinderartsen worden dagelijks geconfronteerd met kwetsbare kinderen die niet de psychische hulp krijgen die zij zo hard nodig hebben", stellen Arne Popma van de NVvP en Károly Illy van de NvK. Het gaat om jongeren met aandoeningen als een eetstoornis, depressie of autisme.

NOS Stories sprak jongeren met heftige problemen die nog maar weinig vertrouwen hebben in de jeugd-ggz:

De geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd kampt al jaren met lange wachttijden door een krap budget en grote personeelstekorten. Juist die wachttijden zijn frustrerend voor veel jongeren die dringend hulp nodig hebben. De 17-jarige Ella vertelt dat ze twee maanden moest wachten op een intake-gesprek. "Pas vier maanden na dat gesprek hoorde ik dat ik borderline had."

Het lange wachten heeft het erger gemaakt. "Ik was suïcidaal en had echt hulp nodig. Als een kind z'n been breekt, is er gelijk hulp. Maar als iemand dood wil, moet je maanden wachten. Nu sta ik op een wachtlijst van 8 tot 12 maanden voor schematherapie."

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Tygo van 19 vertelt aan NOS Stories dat hij een depressie heeft en in zes jaar tijd elf behandelaars had. "Ik werd continu doorgestuurd van maatschappelijk werker naar verschillende psychologen. Elke keer opnieuw je verhaal vertellen, is vermoeiend. Je voelt je totaal niet begrepen."

Tygo is een van de ruim 1100 volgers van het Instagram-account NOS Stories die een vragenlijst over jeugd-ggz hebben ingevuld. We vroegen jongeren om hun ervaring in de jeugd-ggz te beoordelen. Ruim een kwart geeft de behandeling een onvoldoende. Zo'n 30 procent van de jongeren geeft aan meer dan vijf behandelaars te hebben gezien.

De 19-jarige Gabi vertelt over haar eetstoornis, depressie en posttraumatische stressstoornis. "Ik heb meer dan dertig behandelaars gehad. De psychologen benoemden ook vaak dat ze niet wisten wat ze met mij aan moesten. Ze zeiden letterlijk dat ik té complex was. Ik voelde mij alleen en niet begrepen", zegt ze.

Károly Illy vindt de verhalen schrijnend, maar niet verrassend. "We zien in de praktijk dat kinderen te laat medisch specialisten zien of op de verkeerde plek terechtkomen. Ze krijgen te laat de hulpverlener die past bij hun zware psychische problematiek."

De verenigingen staan niet alleen in hun zorgen. Samen met een patiëntenkoepel en andere branche- en beroepsverenigingen in het veld schreven ze vorige maand nog een brief aan het ministerie van Volksgezondheid. Daarin benadrukken alle partijen dat ze in de dagelijkse praktijk worstelen met de invoering van de Jeugdwet.

Gemeenten kampen met grote financiële tekorten sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015, toen zij verantwoordelijk werden voor de jeugdhulp. De overheveling naar de gemeentes ging gepaard met bezuinigingen en steeds meer jongeren die gebruikmaken van jeugdzorg. Jeugdzorginstellingen staan onder hoge druk door lage tarieven en personeelstekorten.

Schijven en hokjes

"De recente veranderingen in het stelsel zorgen ervoor dat eerdere korte lijnen niet meer werken", vertelt Popma. Hij merkt dat kinderen en jongeren vastlopen in het systeem omdat de verwijzing over te veel schijven gaat en dat er nog te veel 'hokjes' zijn die naar elkaar verwijzen.

Dat is niet de enige systeemfout volgens hem. "Onlangs bleek uit een onderzoek dat 30 procent van het jeugdzorg-budget opgaat aan administratie. Daar moeten we echt iets aan doen." En er zijn nog te grote verschillen tussen gemeentes. "In de ene gemeente krijg je meteen de goede hulp en in de andere gemeente moet je daar lang op wachten."

Extra geld

De artsen benadrukken dat er ook wel dingen goed gaan. Zo heeft het ministerie in september 26 miljoen euro beschikbaar gesteld voor gespecialiseerde expertisecentra voor kinderen met zeldzame problematiek. "Er wordt dus ook hard gewerkt aan verandering en verbetering."

Eerder dit jaar maakte minister De Jonge ook extra geld vrij voor de jeugdhulp in het algemeen, ruim 1 miljard voor drie jaar. Jeugdzorginstellingen vrezen dat het geld gebruikt wordt om tekorten aan te vullen en niet om de problemen bij instellingen op te lossen.

Illy en Popma vinden ook dat er meer geld nodig is voor complexe zorg als de jeugd-ggz. Maar naast het extra geld voor jeugdhulp zijn ook inhoudelijke aanpassingen nodig. "En wij moeten zelf als professionals ook beter samenwerken, zodat jongeren sneller de juiste hulp krijgen."


Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Duncan Laurence kondigt nieuw nummer aan
Duncan Laurence brengt volgende week woensdag de opvolger van zijn hit Arcade uit. Dat laat de Eurovisie Songfestival-winnaar vandaag weten via sociale media. ‘23.10.2019', kondigt hij het nummer aan bij een kort clipje.
www.ad.nl
Top-dj onthult bizar ritueel voor ADE
www.telegraaf.nl
Dode na aanrijding in Amsterdam, dader vlucht
In de Transvaalbuurt in Amsterdam is vanmiddag een 56-jarige man overleden na een ernstig ongeluk. Volgens de politie kwam de voetganger door de klap van een auto onder een andere auto terecht. De man die de man schepte, is er vervolgens vandoor gegaan.
www.ad.nl
Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’
Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den Broeck (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
www.ad.nl
Luiten haalt cut bij Frans Open maar net na teleurstellende tweede ronde
Joost Luiten is er vrijdag maar net in geslaagd om de cut te halen bij het Frans Open. De Bleiswijker had in Parijs maar liefst 76 slagen, vijf boven par, nodig voor zijn tweede ronde.
www.nu.nl
Vrouw maakt levensgevaarlijke selfie tijdens cruise en is nooit meer welkom
Een vrouw mag nooit meer mee op een cruiseschip van Royal Caribbean Cruises omdat ze levensgevaarlijke toeren had uitgehaald om een selfie te maken. Ze was op volle zee uit haar scheepshut geklommen om hangend boven de golven de foto te maken, meldt CNN vandaag. De rederij verbiedt haar nu voor altijd de toegang op een van haar schepen.
www.ad.nl
Amsterdam krijgt permanent meldpunt achterstallig woningonderhoud
Huurders die last hebben van schimmel of lekkage kunnen nu altijd hulp inschakelen.
www.parool.nl
Laatste aso-azc in Nederland sluit deuren
www.telegraaf.nl
Eddy Merckx na grondige onderzoeken weer thuis
Eddy Merckx (74) heeft het ziekenhuis in Dendermonde verlaten. De vijfvoudige winnaar van de Tour werd maandag opgenomen na een val met de fiets. Intussen is de Belg weer naar huis.
www.ad.nl
Vitesse onaangenaam verrast door blessure Tannane
www.telegraaf.nl
Veroorzaker dodelijke aanrijding Amsterdam op de vlucht
De veroorzaker van een dodelijk ongeluk in Amsterdam, is na de aanrijding doorgereden. De politie is op zoek naar de bestuurder van de BMW uit de 1-serie.
www.rtlnieuws.nl
Jane Fonda en Sam Waterston gearresteerd tijdens klimaatprotest
Jane Fonda en Sam Waterston zijn vrijdag gearresteerd toen ze deelnamen aan een klimaatprotest in Washington, meldt The Hollywood Reporter.
www.nu.nl
Ruim half miljoen demonstranten in de straten van Barcelona
De meeste protesten verlopen vredig. Bij een confrontatie met demonstranten heeft de politie met rubberkogels geschoten.
www.nrc.nl
Polar Bears weigert te waterpoloën tegen BZC na ‘bewuste kaakbreuk’
De waterpoloërs van Polar Bears weigeren zaterdag de wedstrijd in de eredivisie tegen BZC te spelen. Het bestuur van de club uit Ede heeft dat besloten nadat een oefenwedstrijd tussen beide clubs drie weken geleden uit de hand was gelopen.
www.ad.nl
’Veel ouderen denken dat millennials lui en verwend zijn’
www.telegraaf.nl
67-jarige vader familie Ruinerwold maandag voor de rechter
De 67-jarige vader die afgelopen dinsdag met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold, wordt komende maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij hoort dan of hij langer in de cel moet blijven.
www.rtlnieuws.nl
Makers Bojack Horseman komen met een prachtige animatieserie over rouw en verdriet ★★★★☆
Wie heeft de vader van hoofdpersoon Alma vermoord? Die vraag staat centraal in animatieserie Undone. Maar uiteindelijk draait haar zoektocht vooral om het vinden van troost.
www.volkskrant.nl
Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in
Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.
www.ad.nl
LIVE: Fel protest zet Barcelona in brand
www.telegraaf.nl
Mislukte tweede ronde voor Luiten in Parijs
Joost Luiten heeft de kans op een goede eindklassering bij de Frans Open verprutst. De Nederlandse golfer had maar liefst 76 slagen nodig voor zijn tweede ronde en zakte naar de gedeeld 67e plaats
www.rtlnieuws.nl
Luiten zakt in Parijs van plek 25 naar 67
Joost Luiten heeft de kans op een goede eindklassering bij de Frans Open verprutst. De Nederlandse golfer had maar liefst 76 slagen nodig voor zijn tweede ronde en zakte naar de gedeeld 67ste plaats.
www.ad.nl
Pasgetrouwde Tiësto vijf maanden lang op huwelijksreis
Tiësto, die onlangs trouwde met het model Annika Backes, gaat samen met zijn vrouw vijf maanden lang op huwelijksreis, vertelt de dj vrijdag in RTL Boulevard.
www.nu.nl
Slachtoffer aanrijding Amsterdam overleden
www.telegraaf.nl
Temptation-Channah onthult naam van zoontje
Temptation Island VIPS-deelnemers Channah en Quentin zijn onlangs ouders geworden van een zoon, maar de naam van het jochie bleef nog onbekend. Tot nu toe! Want de trotse moeder heeft eindelijk laten weten hoe haar zoontje heet.
www.rtlnieuws.nl
Provincie kan boeren dwingen hun bedrijf te stoppen
Provincies kunnen boeren wel degelijk dwingen te stoppen met hun bedrijf. Dat zegt landbouwminister Carola Schouten. Het kabinet 'gaat uit van vrijwilligheid', maar elke provincie kan haar eigen beleid toepassen.
www.rtlnieuws.nl
Gehoorproblemen? Water kan je geluidservaring verbeteren
Wat als de geluidservaring voor mensen met gehoorverlies te verbeteren is door de toevoeging van een ander element? Designer en muziekproducer Rocco Giovannoni ontdekte dat water de kwaliteit van het geluid flink verbetert.
www.nu.nl
Frankrijk, Duitsland en Italië werken aan maatregelen tegen libra
Duitsland, Frankrijk en Italië werken aan maatregelen om de komst van de libra, de virtuele munt van Facebook, naar Europa te verbieden. "De libra is niet welkom op Europees grondgebied. Wij nemen maatregelen met de Italianen en de Duitsers omdat onze soevereiniteit op het spel staat", zei de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire.
www.rtlnieuws.nl
Man overleden na aanrijding in de Transvaalbuurt
In de Schalk Burgerstraat in de Transvaalbuurt is vrijdagmiddag een ernstig ongeluk gebeurd. Volgens de politie is daarbij een persoon door de klap van een auto onder een andere auto terechtgekomen. Het slachtoffer is overleden.
www.parool.nl
’Kabouter Plop’ wil grote Belgische politieke partij leiden
www.telegraaf.nl
Na acht jaar oorlog lijkt Syrië terug bij af
Na een woelige week lijkt de situatie in Syrië verdacht veel op die van voor de Arabische Lente. Alle macht is weer in handen van Assad, met steun van Rusland, dat in het gat sprong dat de Amerikanen achterlieten. Is die hele oorlog dan voor niets geweest?
1 h
www.volkskrant.nl
Langste rechtstreekse vlucht ooit vertrekt uit New York
De onderzoeksvlucht moet informatie opleveren over de medische gevolgen voor bemanning en passagiers.
1 h
www.nrc.nl
‘Van der Sar wil ook bonus van een miljoen pakken’
1 h
www.telegraaf.nl
Steker van Leta toch onderzocht in Pieter Baan
1 h
www.telegraaf.nl
Catalanen laten zich niet tegenhouden: ‘De straten zullen altijd van ons zijn’
Wie heeft nog greep op de demonstraties in de Catalaanse steden? Vrijdag gingen een half miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen de lange gevangenisstraffen voor Catalaanse politici. ‘De onafhankelijkheidsbeweging is altijd heel pacifistisch geweest. Nu is er iets veranderd.’
1 h
www.volkskrant.nl
Oehoe-terreurbeleid faalt jammerlijk
1 h
www.telegraaf.nl
Werkt hulp? Test het als medicijnen
De drie winnaars van de Nobelprijs voor Economie baseren zich op experimenten in het veld. Is de hulpindustrie daardoor veranderd?
1 h
www.nrc.nl
Martens maakt rentree op trainingsveld bij FC Barcelona na teenblessure
Lieke Martens heeft een belangrijke stap in haar revalidatie gezet. De aanvaller maakte deze week haar rentree op het trainingsveld bij FC Barcelona na een hardnekkige teenblessure.
1 h
www.nu.nl
Emotionele Meghan Markle: 'Het gaat niet zo goed met mij'
Meghan Markle (38) ligt sinds haar relatie en huwelijk met prins Harry (35) continu onder een vergrootglas van de pers. Vooral toen de hertogin in verwachting was de kleine Archie kon ze maar moeilijk omgaan met alle aandacht, zo vertelt ze geëmotioneerd tegenover het Britse ITV.
1 h
www.rtlnieuws.nl