Burgemeester Jorritsma neemt eerste digitale deurbel in gebruik

De Eindhovense Burgemeester John Jorritsma heeft vrijdag officieel de eerste digitale deurbel in gebruik genomen.
Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Grote Markt in Groningen staat vol met tientallen tractoren
Tientallen tractoren zijn maandagochtend naar de Grote Markt in Groningen gekomen om te protesteren tegen de nieuwe stikstofregels. De Vismarkt is aangewezen als nieuwe locatie om te parkeren.
www.nu.nl
Tot 13 jaar cel voor Catalaanse separatisten
www.telegraaf.nl
Zeventigjarige fietser ernstig gewond bij aanrijding met motorscooter
Een zeventigjarige fietser is zondag rond 16.00 uur ernstig gewond geraakt bij een aanrijding met een motorscooter op de kruising van de Parallelweg Noord met de Dulderstraat in Oud Gastel.
www.nu.nl
Te vroeg geboren kinderen houden veel langer achterstand dan gedacht
Kinderen die te vroeg worden geboren hebben daar op latere leeftijd veel langer last van dan gedacht. Zelfs in de puberteit merken ze daar nog de gevolgen van. Tot die conclusie komt Sabrina Twilhaar van de Vrije Universiteit in Amsterdam in een onderzoek waarop ze vandaag promoveert. "Die kinderen hebben meer moeite om op school mee te komen", vertelt Twilhaar in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze hebben gemiddeld een lagere intelligentie en ze hebben vaker last van sociale problemen en aandachtsproblemen." De schade ontstaat omdat de hersenen in de laatste drie maanden van de zwangerschap een belangrijke ontwikkeling doormaken, die bij vroeggeboorte dus wordt verstoord. "Een kindje wordt dan geboren met een lichaam dat nog lang niet klaar is om blootgesteld te worden aan de wereld buiten de baarmoeder", legt Twilhaar uit. "Daardoor is het kwetsbaar voor infecties en complicaties, dat heeft een ongunstig effect op de hersenontwikkeling en kan zelfs leiden tot hersenschade." Voorkomen dat kinderen veel te vroeg worden geboren zou dus het gunstigste scenario zijn, maar dat is nog niet mogelijk. Het aantal vroeggeboorten neemt nog niet af en steeds meer vroeggeboren kinderen blijven in leven. Toch is er wel iets te doen aan de problemen, denkt Twilhaar. "Heel belangrijk is dat we veel beter in staat zullen zijn te voorspellen welke kinderen problemen krijgen en welke niet. Binnen de groep te vroeg geboren kinderen zijn er heel grote verschillen." "Op dit moment kunnen we eigenlijk helemaal niet voorspellen welke kinderen ontwikkelingsproblemen zullen ervaren. Als we dat beter kunnen, kunnen we die kinderen beter in de gaten houden en hopelijk problemen eerder signaleren, zodat we tijdig hulp kunnen bieden. Dat kan al voordat ze naar school gaan. Hoe vroeger je de juiste ondersteuning kunt bieden, hoe beter je grote problemen kunt voorkomen."
nos.nl
Zuid-Koreaans Parasite wint Paff Publieksprijs
Parasite van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon Ho is bekroond met de Paff Publieksprijs. De prijs, een kunstwerk van Jeroen Henneman, werd gisteravond door Paroolhoofdredacteur Ronald ­Ockhuysen uitgereikt in Het Ketelhuis tijdens de afsluitende talkshow De laatste ronde.
www.parool.nl
Er mag gestemd worden: vijf sets namen in de race voor planeet en ster
Wordt het planeet Nijntje en haar ster Moederpluis, of toch liever planeet Nachtwacht en de Sterrennacht? Vanaf vandaag kunnen Nederlanders stemmen welk van de vijf opties zij het meest geschikt vinden als naam voor een planeet en ster in het heelal.
www.rtlnieuws.nl
Lange gevangenisstraffen voor Catalaanse separatisten
Negen prominente Catalaanse separatisten zijn in Madrid veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen: zij moeten negen tot dertien jaar de cel in wegens opruiing. Drie anderen werden alleen schuldig bevonden aan ongehoorzaamheid, en kregen een boete.
www.volkskrant.nl
Miley Cyrus tongt met haar nieuwe lover op Instagram
Liam wie? Het lijkt erop dat Miley Cyrus (26) haar ex-man Liam Hemsworth (29) alweer is vergeten. Na haar korte romance met Kaitlynn Carter (31) is ze nu gelukkig met Cody Simpson (22). Ze is zó verliefd, dat ze zelfs tongen op Instagram.
www.rtlnieuws.nl
Meulens keert voor Premier12 terug als bondscoach honkballers
Hensley Meulens keert voor de Premier12 terug als bondscoach van de Nederlandse honkballers. Hij is de opvolger van Evert-Jan 't Hoen, onder wie 'Team Kingdom of the Netherlands' afgelopen zomer het EK en het World Port Tournament won.
www.nu.nl
Orang-oetan en haar jong herplaatst na bosbrand in Indonesië
Een orang-oetan en haar jong werden vrijdag in Indonesië door lokale autoriteiten herplaatst. Het leefgebied van de dieren in de provincie Kalimantan is verwoest door een grote bosbrand. De moeder werd op twintig jaar geschat en de baby op acht maanden. De apen werden dezelfde dag weer losgelaten in een gezond stuk bos.
www.nu.nl
Groningse zonneauto kan koppositie niet vasthouden
Het Groningse Top Dutch Solar Racing team heeft de koppositie in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië niet vast kunnen houden. Het team lag maandagochtend op een zevende plaats.
www.nu.nl
Haarlemse VVD-fractievoorzitter stopt vanwege verhuizing
Fractievoorzitter Anne Sterenberg van de VVD in Haarlem stopt als raadslid omdat zij gaat verhuizen naar Soest. Oud-raadslid Wouter Rutten neemt haar plek in de gemeenteraad in.
www.nu.nl
Vijf arrestaties in entourage agentendoder Parijs, onder anderen ‘staatsgevaarlijke imam’
De Franse politie heeft afgelopen nacht vijf personen gearresteerd uit de omgeving van de computertechnicus die anderhalve week geleden vier agenten doodstak op het hoofdbureau van politie in Parijs. De aanhoudingen vloeien voort uit de zoektocht naar mensen die Mickaël Harpon (45) geholpen of geïnspireerd zouden hebben.
www.ad.nl
Prins Constantijn doet boodschappen bij AH
Ter ere van zijn vijftigste verjaardag geeft prins Constantijn een kijkje in zijn persoonlijke leven. In RTL Nieuws Special Constantijn, meer dan een prins zien we hem thuis aan de keukentafel, op het sportveld én gewoon in de supermarkt.
www.rtlnieuws.nl
Boerenprotest: Grote Markt vol met tractors
De Grote Markt in Groningen staat vol met tractors van boeren die protesteren tegen de nieuwe stikstofregels. Ook de Vismarkt loopt inmiddels vol.
www.nu.nl
Miljoenen voor Australiër (74) die 20 jaar onterecht vast zat voor moord
Een Australiër die bijna 20 jaar onterecht in de gevangenis heeft gezeten voor moord, krijgt een fikse schadevergoeding.
www.rtlnieuws.nl
Cinekid Festival on Tour komt naar Eindhoven
Het Cinekid Festival on Tour komt van 12 tot en met 20 oktober naar Eindhoven. Tijdens deze dagen zijn er verschillende workshops te volgen bij Vue Eindhoven en zijn er verschillende jeugdfilms te bekijken.
www.nu.nl
Paus onbedoeld fan van American footballers New Orleans Saints
Paus Franciscus heeft onbedoeld verwarring gesticht met een tweet over vijf heiligen. Kort nadat de paus zijn heiligverklaring uitsprak op het plein voor de Pieterskerk in Vaticaan-Stad, zonden zijn medewerkers op Twitter een bericht de wereld in met de hashtag 'Saints'. Die hashtag is echter verbonden aan American footballclub New Orleans Saints. Bij de tweet van de paus verscheen dan ook het logo van de club.
www.ad.nl
De Delftse Hafida zit in Noord-Syrië
‘Onze kinderen moeten hier nu weg’
www.parool.nl
Grootscheepse reddingsoperatie Japan, angst voor meer modderlawines
Duizenden reddingswerkers in Japan zoeken naar mensen die vermist worden na de overstromingen als gevolg van orkaan Hagibis. Autoriteiten waarschuwen voor meer modderlawines in de komende dagen. Het dodental door het natuurgeweld is opgelopen tot boven de veertig. Nog zeker zestien mensen zijn vermist en 189 raakten gewond, meldt een lokale nieuwszender. Ook raakten duizenden huizen beschadigd en is er op veel plekken geen stroom meer. "Meer dan 30.000 mensen moeten nog worden geëvacueerd", zei premier Abe. Hij heeft opgeroepen tot hulp aan de getroffenen en een speciaal reddingsteam opgezet. Ook zijn meer dan 110.000 politieagenten, brandweermensen, soldaten en mensen van de kustwacht opgeroepen voor reddingsoperaties. Er zijn grote reddingsoperaties op touw gezet om mensen te redden die vastzitten als gevolg van de overstromingen: Het getroffen gebied is volgens NOS-correspondent Kjeld Duits enorm. "Meer dan 1000 kilometer lang en honderden kilometers breed", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De hoeveelheden regen gaan het voorstellingsvermogen helemaal te boven." De afgelopen dagen is er dertig tot veertig procent van de jaarlijkse gemiddelde hoeveelheid regen gevallen. Nieuw regenrecord De orkaan heeft volgens Weerplaza tot een nieuw regenrecord in Japan geleid. In Hakone, ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tokio, is in 24 uur tijd 922.5 millimeter gevallen. Dat is ruim 70 millimeter meer dan het oude record uit 2011. Twintig rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Volgens Weerplaza is de hoeveelheid neerslag in Hakone bij lange na nog geen wereldrecord: "Op 7 januari 1966 viel op de eilandengroep Réunion, nabij Madagaskar, ongeveer 1825 millimeter." De orkaan is inmiddels overgewaaid, maar het is wel opnieuw gaan regenen, aldus correspondent Duits. Dat levert risico's voor modderlawines op. "De reddingsacties gaan vandaag gewoon weer door. Het noodweer is nog aan de orde van de dag. De nieuwe regen zorgt voor problemen op plekken waar de dijken zijn doorgebroken en waar de dijken zwak zijn." Autoriteiten waarschuwen mensen voorzichtig te zijn bij rivieren en alert te zijn op mogelijke aardverschuivingen.
nos.nl
Nieuw-Zeeland investeert 17 miljoen dollar in opsporing online extremisme
Nieuw-Zeeland gaat de komende vier jaar 17 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (9,7 miljoen euro) investeren in het snel opsporen en verwijderen van online extremisme, maakt premier Jacinda Ardern maandag bekend. De investering volgt na de aanslagen in Christchurch in maart, waarbij 51 mensen om het leven kwamen.
www.nu.nl
Boeren trekken naar provinciehuizen, overlast op wegen
Boze boeren zijn op tal van plekken in Nederland op weg naar provinciehuizen voor protestacties. Onder meer op de A7 richting Groningen reed vanochtend een lange stoet tractoren. Op het hoogtepunt leidde dat tot een file van tien kilometer. Ook op de A32 van Steenwijk richting Zwolle was het druk met tractoren. Rond de stoet reden politiemotoren. Ook op wegen richting Assen, Arnhem, Haarlem, Den Haag, Lelystad en Utrecht rijden veel tractoren. In al die steden wordt vanaf 12.00 uur gedemonstreerd bij provinciehuizen. Volgens Omroep Gelderland worden in Arnhem 400 tot 500 boeren verwacht; in Haarlem zou het gaan om 100 tot 150 tractoren. Vrijdag waren er ook al acties bij de provinciehuizen van Noord-Brabant en Friesland. In die laatste provincie zorgen honderden trekkers in de binnenstad van Leeuwarden voor een verkeersinfarct. De actie had succes: de provincie Friesland trok per direct een stikstofmaatregel in waar boeren woedend over waren.
nos.nl
Optreden festival FestyLand luidt nog geen terugkeer voor Hardwell in
Hoewel Hardwel afgelopen weekend op FestyLand weer even op het podium te zien was, markeerde zijn aanwezigheid nog niet de terugkeer van de dj. Dat laat zijn management desgevraagd aan NU.nl weten.
www.nu.nl
Fornite niet meer speelbaar door explosies en mysterieus zwart gat
Het populaire computerspel Fortnite is sinds zondagavond niet meer speelbaar. Na een explosie in het spel kijken spelers al een dag naar een mysterieus zwart gat.
www.nu.nl
Rebekah Vardy huilend terug in Engeland na rel met Rooney
www.telegraaf.nl
Beter, best, Biles
Als er één naam blijft hangen na het WK turnen in Stuttgart is het die van de 22-jarige Amerikaanse Simone Arianne Biles. Superlatieven schieten tekort voor de beste deelnemer in de geschiedenis van de wereldkampioenschappen turnen.
www.ad.nl
Horeca Nederland: ‘Betrek horeca bij drukteplan’
De horeca eist een hoofdrol op in het toerismebeleid in ons land. Ook in Amsterdam. Gehoord worden is een tweede. ‘Als wij alle horecazaken uit protest sluiten, heeft Halsema het leger nodig om de openbare orde te herstellen.’
www.parool.nl
De week waarin Turkije het noorden van Syrië binnenviel
Dit was de week waarin Turkije het noorden van Syrië binnenviel. Hoe reageert de redactie op zo’n grote nieuwsontwikkeling met gevolgen in het Midden-Oosten, Europa en Amerika?
www.nrc.nl
Miljoenen voor man (74) die bijna 20 jaar onschuldig in cel zat
www.telegraaf.nl
Syrisch leger valt strategische grensplaats binnen
Een gespannen situatie in Noord-Syrië. Daar staan de legers van Syrië en Turkije tegenover elkaar. Syrië heeft gisteren troepen naar het noorden van het land gestuurd om de Turkse invasie daar te stoppen. De troepen zijn elkaar tot enkele kilometer genaderd.
www.rtlnieuws.nl
De Nobelprijs voor de economie: al vijftig jaar prestigieus
Aan het eind van de ochtend wordt voor de vijftigste keer de Nobelprijs voor de economie bekend gemaakt. Dat betekent ook dat het vijftig jaar geleden is dat de Nederlander Jan Tinbergen met een Noorse collega voor het eerst de prijs mocht ontvangen. We blikken terug én kijken alvast vooruit. Waarom was Tinbergen belangrijk? Hij was een van de eersten die met een wiskundige blik naar de economie keek. Door data te verzamelen over bijvoorbeeld lonen, prijzen, werkgelegenheid en productie probeerde hij patronen te herkennen in het op en neer gaan van de economie. Met behulp van wiskunde kon hij die patronen in formules vatten, en modellen maken die inzicht geven in wat er in de nabije toekomst kan gebeuren. Zodat op tijd kan worden ingegrepen. Beleidsmakers, centrale bankiers, het ministerie van Financiën, ze gebruiken deze modellen nog steeds om te bepalen hoe ze moeten ingrijpen om bijvoorbeeld grote werkloosheid of sterke inflatie zo goed mogelijk te voorkomen. Ook voor hedendaagse economische vraagstukken zijn de modellen van Tinbergen nog heel relevant, zegt Eric Bartelsman, professor economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam én directeur van het Tinbergen Instituut. "De beste modellen die we nu gebruiken om bijvoorbeeld te zien wat het effect is van artificiële intelligentie, van robotica, van zelfrijdende auto's op onze banen, zijn gebaseerd op dingen die Tinbergen zestig, zeventig jaar geleden ontwikkelde." Wat voor Nobelprijzen voor de economie zijn er sindsdien uitgereikt? Inmiddels zijn er nog 79 mensen bekroond met de prijs (er kunnen meerdere winnaars per jaar zijn). Sommigen werden gelauwerd voor hun theorie over economische groei, andere bijvoorbeeld voor ideeën over financiële markten of gedragseconomie. Wat ze met elkaar gemeen hebben: ze leverden allemaal baanbrekende inzichten in hoe de economie werkt. Heel divers zijn de laureaten overigens niet. Met uitzondering van een man uit India en twee Israëliërs (van wie er een half Amerikaans is), kwamen ze allemaal uit Europa en Noord-Amerika. Verreweg de meesten kwamen uit de VS. En op één na (Elinor Ostrom) waren het allemaal mannen. Er zijn inmiddels wel veel meer jonge vooraanstaande vrouwelijke economische denkers, maar toch kan het nog even duren voordat dat terug te zien zal zijn in de prijzen, legt Bartelsman uit. Een Nobelprijs ontvang je doorgaans namelijk pas aan het eind van je carrière. Wat zijn vanmiddag de kanshebbers voor de prijs? Een officiële shortlist met namen is er niet. Wel zingen er namen rond. Bartelsman kan wel een hoek beredeneren waarin kanshebbers zitten. "Het is al een tijdje geleden dat er iemand een prijs heeft gewonnen voor werk op het gebied van internationale handel." Door de huidige mondiale handelsoorlog is dat een actueel thema. "Dus het zou mij niet verbazen als internationale handel, en ook handelspolitiek, terug op de agenda komt." Daarbij worden namen genoemd als Jagdish Bhagwati, een professor aan de Columbia University in de VS, die inzicht heeft gegeven in de belangen bij handelsverdragen. Ook is er een vrouwelijke kanshebber: de eveneens Amerikaanse Anne Krueger, voormalig afdelingsdirecteur bij het IMF, oud hoofdeconoom bij de Wereldbank en op dit moment verbonden aan verschillende economische instituten. Geen officiële Nobelprijs Er zijn vijf 'echte' Nobelprijzen. Dat zijn de prijzen die Alfred Nobel eind negentiende eeuw in zijn testament liet opnemen. De Nobelprijs voor de economie is goed beschouwd dus geen Nobelprijs. Officieel heet de prijs de 'Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in memory of Alfred Nobel', ter nagedachtenis dus aan Alfred Nobel. Deze is pas in 1969 toegevoegd, ter ere van de 300e verjaardag van de Zweedse centrale bank. Dat maakt de prijs voor economen niet minder prestigieus. Rond 11.45 uur wordt duidelijk wie hem dit jaar mee naar huis mag, of mogen, nemen.
nos.nl
Nieuwe Brexit-deal volgens EU-onderhandelaar Barnier nagenoeg onmogelijk
EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier constateert dat het nagenoeg onmogelijk is om een nieuwe Brexit-deal met het Verenigd Koninkrijk te sluiten, schrijft The Guardian zondagavond. Een weekend lang intensief onderhandelen heeft opnieuw niet tot de gewenste doorbraak geleid. Er zou zelfs verder uitstel van de Brexit zijn geopperd.
1 h
www.nu.nl
Negen Catalaanse leiders veroordeeld voor opruiing rond referendum
Het Spaanse Hooggerechtshof heeft negen Catalaanse politici tot lange celstraffen veroordeeld voor opruiing rond het onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Ze kregen tussen de negen en dertien jaar gevangenisstraf. Drie anderen werden alleen schuldig bevonden aan ongehoorzaamheid en ontlopen celstraf. In oktober 2017 stemden ruim twee miljoen Catalanen in een door het Constitutioneel Hof verboden raadpleging over zelfstandigheid. Beelden van de stemming en het gewelddadig optreden van de politie gingen de wereld over. Na de volksraadpleging verklaarde het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid van de deelstaat, maar het zou nooit zover komen. In een reactie nam de Spaanse regering het bestuur over Catalonië tijdelijk over. Een deel van de vervolgde politici en Catalaanse nationalisten zit al bijna twee jaar in voorarrest vast. Strafeis 25 jaar In Spanje wordt de zaak tegen de Catalanen beschouwd als de belangrijkste rechtszaak sinds de terugkeer van de democratie in 1975. Aanklagers in het proces eisten straffen tot 25 jaar tegen de meeste verdachten, die gezien worden als de architecten van het Catalaans referendum van 2017. Het Hooggerechtshof acht echter niet bewezen dat de Catalanen geweld gebruikten om de onafhankelijkheid uit te kunnen roepen. Wel zouden de veroordeelden de bevolking hebben opgeruid door "openlijk en tumultueus" op te staan tegen gerechtelijke besluiten die het referendum van 2017 verboden. Voor opruiing gelden in Spanje straffen tot twaalf jaar. Ook zou volgens het hof een deel van de veroordeelde Catalaanse politici overheidsgeld hebben misbruikt om het referendum mee te betalen. Puigdemont Na de veroordeling door het Hooggerechtshof zal volgens correspondent Rop Zoutberg ook het internationale aanhoudingsbevel tegen de naar België gevluchte regiopresident Carles Puigdemont snel worden geactiveerd. "Vrijwel zeker gaan ze opnieuw proberen Puigdemont naar Spanje te halen. Zijn uitlevering liep zowel in Duitsland als in België vast omdat wetten in Spanje toch net anders in elkaar staken. Maar nu de oud-ministers van Puigdemont veroordeeld zijn, wordt het moeilijker voor advocaten om die uitlevering nog te stoppen." De veroordeling van de Catalaanse leiders is nog maar het begin van een lange strijd, denkt Zoutberg. "De veroordeelde politici en actievoerders zullen tot aan de hoogste rechtelijke instantie hun straffen ongedaan proberen te maken. Vergeet ook niet dat voor veel Catalanen alleen vrijspraak een optie was, en je dus opnieuw afkoerst op een hoop onrust op de straten en in het Catalaanse parlement. Misschien wil maar de helft van de Catalanen de onafhankelijkheid van hun regio. Maar peilingen laten ook zien dat driekwart van de Catalanen vindt dat er ooit een referendum moet komen om voor altijd uit de impasse te komen." 'Separatisten verdwijnen niet' "Er wordt steeds meer met modder gegooid, steeds opnieuw geprobeerd onze onafhankelijkheidsstrijd in relatie met geweld of zelfs terrorisme te brengen" zegt Gabriel Rufián, voorman van de Catalaanse separatistische partij ERC in gesprek met de NOS. "Maar de twee miljoen mensen die destijds stemden in het referendum zullen met een veroordeling niet ineens verdwijnen. Wie dat denkt maakt een enorme vergissing. Ook deze veroordeelde mensen zullen op een dag weer op straat staan - en opnieuw de dialoog zoeken om zo tot een onafhankelijk Catalonië te komen." "Ik had nooit verwacht dat de Spaanse oproerpolitie zou inslaan op mensen die destijds gingen stemmen. Ik had nooit verwacht dat Catalaanse parlementsvoorzitter twee jaar de cel zou ingaan omdat ze het referendum goedkeurde. Een ander zit net zo lang vast omdat hij tijdens een protest op een politieauto klom. Wij zijn de slachtoffers in deze geschiedenis, niet de Spaanse staat."
1 h
nos.nl
'Nieuwe budget-iPhone gaat 400 dollar kosten'
Een bekende Apple-analist verwacht dat Apple volgend jaar een goedkope iPhone lanceert. Het gaat om de opvolger van de iPhone SE, maar dan in de behuizing van de iPhone 8.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Delftse Syriëgangster: ‘Onze kinderen moeten hier nu weg’
Hafida is één van de Nederlandse Syriëgangers in de detentiekampen in Noord-Syrië. Honderden gevangenen zijn er al ontsnapt, duizenden zitten er nog, onder wie zij. ‘Ik wil geen slachtoffer spelen. Maar we zijn wel bang.’
1 h
www.ad.nl
Expositie over archeologische vondsten Haarlemse zilversmid geopend
Het Archeologisch Museum Haarlem heeft vorige week de tentoonstelling Gat in de Gierstraat geopend over voorwerpen die zijn gevonden bij archeologisch onderzoek in de Gierstraat in Haarlem.
1 h
www.nu.nl
Leraar geschorst na grensoverschrijdend gedrag
1 h
www.telegraaf.nl
China lijdt onder handelstarieven VS en afkoelende wereldeconomie
De Chinese economie koelt verder af, mede door afname van de wereldwijde vraag en de tarieven als gevolg van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. De export nam in september met 3,2 procent af, wat de grootste krimp sinds februari is. De import nam voor de vijfde maand op rij af.
1 h
www.nu.nl
Koreaanse voetbaloorlog symbool van goede wil
In de politieke arena is het oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea. Maar in het voetbalstadion is er onderling respect. Morgen staan beide landen tegenover elkaar in een WK-kwalificatiewedstrijd. Voor het eerst in bijna 30 jaar wordt de beladen derby weer in Pyongyang gespeeld. Op z’n Noord-Koreaans: wars van alle regels.
1 h
www.ad.nl
Wat Eten We Vandaag: Spruitenovenschotel met zongedroogde tomaten
De zonnige kant van dit regenachtige weer? We kunnen al ons avondeten weer in de vorm van een ovenschotel op tafel toveren. We trappen dit seizoen af met een spruitenovenschotel gevuld met zongedroogde tomaten en parmezaanse kaas.
1 h
www.ad.nl
Column Boot: Mission (im)possible
1 h
www.telegraaf.nl
Catalaanse separatisten krijgen jarenlange celstraffen
De rechter vond dat er geen sprake was van rebellie, maar legde lange straffen op wegens opruiing, malversaties en burgerlijke ongehoorzaamheid.
1 h
www.nrc.nl
Dancemuziek komt tot leven in film Thunderdome Never Dies
Thunderdome gaat de bioscopen in. Op 14 november gaat de film Thunderdome Never Dies in première. In de tachtig minuten durende film wordt teruggeblikt op het begin van een van de grootste muziekculturen van Nederland, de dancemuziek.
1 h
www.ad.nl
Zware celstraffen voor Catalaanse politici voor rol in onafhankelijkheid
De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras heeft dertien jaar cel gekregen.
1 h
www.parool.nl
Vijf aanhoudingen na steekpartij politiebureau Parijs
De Franse politie heeft vijf arrestaties verricht na de dodelijke steekpartij in het politiehoofdkwartier in Parijs. Het gaat volgens bronnen om personen die banden zouden hebben met de dader, die zelf is doodgeschoten.
1 h
www.parool.nl
Fortnite is niet meer te spelen na mysterieuze gebeurtenis
Paniek bij de spelers van Fortnite, het populairste spel op aarde. Na een evenement dat zich in-game afspeelde is het spel zondagavond op zwart gegaan. Er kan - op een enkele minigames na - niet meer gespeeld worden.
1 h
www.ad.nl
Aanhouding na beschieting Haags café
1 h
www.telegraaf.nl
Aanhoudingen na aanval politiebureau Parijs
1 h
www.telegraaf.nl