Chinese automarkt krimpt voor vijftiende keer in zestien maanden

De autoverkoop in China is in september voor de vijftiende keer in zestien maanden gedaald. De automarkt kreeg te maken met een daling van ruim 6 procent. Vorige maand werden in totaal 1,8 miljoen auto's verkocht in het Aziatische land.
Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Energieminister VS weigert documenten te geven voor impeachment-onderzoek Trump
De Amerikaanse energieminister Rick Perry weigert documenten te overhandigen die de Democraten hebben opgevraagd voor hun onderzoek naar een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. Dat meldden verschillende Amerikaanse media.
www.ad.nl
Kustlijn Bonaire tien keer zo vervuild met plastic als Noordzeestranden
De stranden op Bonaire zijn tien keer zo vervuild als de Noordzeestranden in Nederland. Op de kust van het eiland zijn in een jaar tijd meer dan 50.000 stuks afval geteld.
www.nu.nl
Als een vuile Haagse oorlog tussen politici en topambtenaren escaleert
Deze week: een ambtelijke afrekening met een politicus op het grootste Haagse ministerie.Ofwel: hoe een conflict tussen topambtenaren en kabinetsleden uit de hand loopt.
www.nrc.nl
De macht van de dwingende agrarische minderheid
De propagandamachine van de rijke, gesubsidieerde agro-industrie draaide de afgelopen twee weken op volle toeren.
www.nrc.nl
Niet alleen boeren lijden door het chaotische stikstofbeleid; tijd voor het algemeen belang
Na afloop van het stikstofdebat in de Tweede Kamer, donderdagnacht, waren veel deelnemers teleurgesteld over de resultaten.
www.nrc.nl
Het nieuwe taalboek van NRC is klaar (nu alleen nog de puntjes op de i)
Een kleine stap voor Caïro, maar een grote voor Kairo. De 9,5 miljoen inwoners (20 miljoen of meer voor de hele metropool) zullen er niet om malen.
www.nrc.nl
Digitaal doe-het-zelf recht: elders kan het
Wat hebben rechtspraak en monarchie gemeen? Als je er opnieuw mee kon beginnen, deed je alles anders.
www.nrc.nl
Eindelijk: ons geduld is op
On est là, on est là, même si Macron le ne veut pas, nous on est là. Het liedje zit nog steeds in mijn hoofd.
www.nrc.nl
Weg met de angst voor wiskunde!
Wie enkele jaren geleden in de zomervakantie flaneerde door de straten van La Flotte aan de Franse westkust, liep kans om op een markt, tussen kraampjes met sieraren en…
www.nrc.nl
Stranden Bonaire erger vervuild dan Noordzeestranden
Op de stranden van Bonaire zijn het afgelopen jaar ruim 50.000 stukken afval gevonden, tien keer zo veel als op de Noordzeestranden. Het gaat net als elders op de wereld vooral om plastic en polystyreen: dat was meer dan de helft van de stukken, blijkt uit cijfers van het Wereldnatuurfonds en milieuorganisatie Clean Coast Bonaire. Het plastic afval werd vooral gevonden op de oostelijke stranden van het eiland, waar het door de wind aan land wordt geblazen. Op stranden aan de westkust van Bonaire, waar veel zeeschildpadden huizen, ging het vooral om sigarettenpeuken (ruim 5400 stuks), die officieel gelden als papier of karton, maar die in de praktijk ook vaak van plastic zijn gemaakt. Het onderzoek is uitgevoerd door getrainde vrijwilligers, die om de drie maanden op verschillende plekken aangespoeld en achtergelaten afval hebben verzameld en gesorteerd. Behalve peuken werden er ook veel plastic flesjes, doppen, wegewerpbestek en rietjes gevonden. Het afval is niet alleen schadelijk voor de zeeschildpadden (een bedreigde diersoort), maar ook voor de koraalriffen rondom het eiland.
2 h
nos.nl
‘Stranden Bonaire viezer dan Noordzeestranden’
Op de stranden van Bonaire ligt tien keer meer afval dan op de Noordzeestranden. Het afgelopen jaar zijn op de Bonaireaanse stranden meer dan 50.000 stukken afval geteld, waarvan het merendeel van plastic is. Dat zijn gemiddeld 3345 weggegooide spullen per locatie.
2 h
www.ad.nl
Acht uur lang grote namen op TIK TAK
Van paneltalks over de danceindustrie tot feestjes diep in de nacht: Het Parool doet verslag van alles rond Amsterdam Dance Event, dat tot en met zondag duurt, in dit liveblog.
2 h
www.parool.nl
Rapper The Game mag niet in hoger beroep in zaak seksueel misbruik
Rapper The Game mag niet in hoger beroep in de tegen hem aangespannen civiele rechtszaak vanwege seksueel misbruik. De rapper zag zijn verzoek afgewezen, nadat hij na de eerste behandeling van die zaak was veroordeeld tot het betalen van ruim 6 miljoen euro schadevergoeding aan een voormalig deelneemster aan zijn realityprogramma She's got Game, meldt TMZ.
2 h
www.nu.nl
Hoogland en Lavreysen stuwen elkaar in nieuwe finale naar 'bizar' niveau
Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen stonden vrijdag bij de EK baanwielrennen voor de derde keer dit jaar tegenover elkaar in de sprintfinale van een groot toernooi. Hoogland won voor de tweede keer en hij genoot van wat hij en zijn teamgenoot een jaar voor de Olympische Spelen lieten zien.
3 h
www.nu.nl
Bosz oordeelt hard na afgang: ‘Zal de nodige conclusies trekken’
Bayer Leverkusen had bij een zege tegen Eintracht Frankfurt tijdelijk de koppositie in de Bundesliga over kunnen nemen. Het uitduel draaide echter uit op een sof. De formatie van Peter Bosz ging met liefst 3-0 onderuit.
3 h
www.ad.nl
VS: Nederland medeschuldig aan chaos VS
Nederland is medeverantwoordelijk voor de huidige chaos in het noorden van Syrië. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in Nieuwsuur. Amerika wilde volgens hem dat Nederland actief bleef meedoen in Syrië.
3 h
www.ad.nl
Justitie belooft weer beterschap met asielcijfers
4 h
www.telegraaf.nl
Hoogland klopt ’slapie’: ’Op de fiets kan ik hem afmaken’
4 h
www.telegraaf.nl
Hoogland en Lavreysen klasse apart: ‘We tillen sprint naar hoger niveau’
Sprinter Jeffrey Hoogland besliste de onderlinge strijd met Harrie Lavreysen op de EK baanwielrennen in Apeldoorn in zijn voordeel. Het was de derde keer dat hij het dit jaar in een belangrijke finale opnam tegen zijn teamgenoot en trainingsmaatje. Twee van de drie keer won hij, maar Lavreysen rijdt in de regenboogtrui van de wereldkampioen.
4 h
www.ad.nl
Zo kom je als 55-plusser wél aan een nieuwe baan
Ben jij 55-plusser en op zoek naar nieuw werk? Jezelf tussen alle (veel jongere) concurrenten staande houden kan lastig zijn. Nationale Vacaturebank zet op een rijtje hoe je met jouw ervaring en levenswijsheid jezelf als de beste kandidaat voor de baan presenteert.
4 h
www.ad.nl
Spookvader noemde zich ’psycholoog’
4 h
www.telegraaf.nl
Chatverbod voor kijkers game Hearthstone om leus 'Bevrijd Hongkong'
Gebruikers van de gamevideosite Twitch krijgen automatisch een tijdelijk chatverbod als ze de leus 'Bevrijd Hongkong' op chat plaatsen onder wedstrijden van het spel Hearthstone. Dat ontdekte de website Dot Esports.
4 h
www.nu.nl
Ambassadeur VS: 'Nederland ook verantwoordelijk voor situatie Syrië'
De Nederlandse autoriteiten zijn medeverantwoordelijk voor de huidige situatie in het noordoosten van Syrië, meent Pete Hoekstra. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland zegt in de uitzending van Nieuwsuur vrijdagavond dat Nederland een domino-effect veroorzaakte door de regio te verlaten.
4 h
www.nu.nl
Hoogland: we tillen sprint naar hoger niveau
Sprinter Jeffrey Hoogland besliste de onderlinge strijd met Harrie Lavreysen op de EK baanwielrennen in Apeldoorn in zijn voordeel. Het was de derde keer dat hij het dit jaar in een belangrijke finale opnam tegen zijn teamgenoot en trainingsmaatje. Twee van de drie keer won hij, maar Lavreysen rijdt in de regenboogtrui van de wereldkampioen.
4 h
www.rtlnieuws.nl
‘Mijn gevoel zegt: hij wordt nóg beter dan Totilas’
Het verdriet over de verkoop van Totilas is „misschien wel” weggeëbt, zegt voormalig berijder Edward Gal, maar diens elegante nakomeling Glocks’s Total US zou zijn prestaties nog wel eens kunnen overtreffen. „Ik durf het bijna niet te zeggen, maar hij kan álles.”
4 h
www.nrc.nl
VS: Nederland medeschuldig aan chaos Syrië
4 h
www.telegraaf.nl
Demonstraties in Libanon laaien op door belasting op WhatsApp-bellen
Het is het grootste protest in Libanon in jaren. Libanezen zijn hun regering zat. Het land wordt al maanden geteisterd door een economische crisis, maar nu de overheid heeft gedreigd met belasting op WhatsApp, is dat de druppel.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Di Maria leidt Paris Saint-Germain langs Nice
Paris Saint-Germain heeft vrijdag in de Franse voetbalcompetitie gewonnen van OGC Nice: 1-4. De koploper dankte de winst vooral aan Angel Di Maria. De Argentijn maakte de eerste doelpunten voor zijn elftal, in de 15e en 21e minuut.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Kijkers in shock door vierde ontmaskering in Masked Singer
Het was weer raden geblazen tijdens alweer de vierde aflevering van The Masked Singer. Vijf bijzondere karakters probeerden de panelleden, het publiek en de kijker op het verkeerde been te zetten en ook nu is er één afvaller.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Magnifieke treffer Di María hoogtepunt bij zege PSG op negental OGC Nice
Paris Saint-Germain is bezoek bij OGC Nice met de volle buit huiswaarts gekeerd (1-4). Ángel Di María blonk met twee treffers uit bij de Franse sterrenformatie. Vooral het tweede doelpunt van de Argentijn was magistraal.
4 h
www.ad.nl
Nobelprijscomitéleden verdedigen keuze Handke
De kritiek op de toekenning van de Nobelprijs aan Peter Handke was enorm. Het comité vindt het nodig zich te verdedigen.
4 h
www.nrc.nl
OM: Dood moeder spookgezin Ruinerwold kunnen wij niet bevestigen
Het Openbaar Ministerie heeft geen idee waar de moeder van het spookgezin uit Ruinerwold is, dat laat een woordvoerder weten aan Hart van Nederland. Volgens de familie is de vrouw in 2004 overleden, maar dit werd nooit bij instanties gemeld.
4 h
www.ad.nl
Vijfde zege op rij voor Club Brugge
Club Brugge blijft ongenaakbaar in de Belgische voetbalcompetitie. De koploper behaalde vrijdag de vijfde achtereenvolgende overwinning. Club won met 0-1 van Excelsior Moeskroen.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Kritiek op mislukte arrestatie zoon El Chapo, president verdedigt besluit
De Mexicaanse president López Obrador staat volledig achter het besluit van zijn veiligheidstroepen om de zoon van drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán weer vrij te laten, kort nadat ze hem in een huis in de stad Culiacán hadden opgepakt. Die arrestatie leidde gisteravond tot een golf van geweld in de Mexicaanse stad. Daarbij kwamen zeker acht mensen om het leven en raakten meer dan twintig anderen gewond. De 28-jarige Ovidio Guzmán is een van de zoons van El Chapo, de voormalige baas van het Sinaloa-drugskartel en daarmee een van de grootste drugshandelaren ter wereld. El Chapo werd in 2016 opgepakt; nu gelden drie van zijn zoons, onder wie Ovidio, als machtige figuren binnen het drugskartel. Meer weten over El Chapo, die momenteel in de VS een levenslange celstraf uitzit en in 2015 al eens spectaculair ontsnapte uit een Mexicaanse gevangenis? Bekijk de video: Toen zo'n 35 Mexicaanse leden van de Nationale Garde gisteravond probeerden om Ovidio te arresteren, werden ze onder vuur genomen door bendeleden. Elders in de stad werden barricades opgeworpen en in brand gestoken. En tegelijkertijd ontsnapten er meerdere gevangenen uit de gevangenis in de stad. Om verdere chaos en bloedvergieten te voorkomen, besloten de gardisten om zich terug te trekken, zonder Ovidio. "De arrestatie van één crimineel kan niet meer waard zijn dan de levens van mensen", zei president López Obrador vandaag over die beslissing. "We willen geen doden. We willen geen oorlog." In deze video zie je hoe het er gisteravond in Culiacán aan toeging: Aanvankelijk leek het er overigens op dat de Nationale Garde Ovidio Guzmán gisteren bij toeval aantrof in Culiacán, tijdens een reguliere patrouille. Maar vandaag kwam Lopez Obrador met een ander verhaal: de gardisten zouden een arrestatiebevel hebben gehad. 'Haastig' De gebeurtenissen van gisteravond kwamen president López Obrador, die vorig jaar de verkiezingen won met zijn belofte om de corruptie en het drugsgeweld in Mexico te bestrijden, op veel kritiek te staan. Zijn eigen ministers noemden de actie een mislukking. "Het gebeurde haastig, over de gevolgen is niet goed nagedacht en met het meest risicovolle gedeelte is geen rekening gehouden", zei bijvoorbeeld Defensie-minister Sandoval. Volgens persbureau AP was het veiligheidskabinet van de president van tevoren niet op de hoogte gesteld van de operatie. Macht In ieder geval blijkt uit de gebeurtenissen van gisteravond dat het Sinaloa-kartel in Mexico ontzettend veel macht heeft, zegt criminoloog en Latijns-Amerikadeskundige Ernesto Rodriguez Amari. "De Amerikaanse rechter in het proces tegen El Chapo heeft al eens gezegd dat het eigenlijk onmogelijk is dat zo'n groot kartel kan bestaan zonder dat het contacten heeft met politici. Ik durf wel te stellen dat die contacten reiken tot en met ministers in Mexico." Volgens Rodriguez Amari schetsten Mexicaanse media de afgelopen jaren het beeld dat het Sinaloa-drugskartel verzwakt was, nu baas El Chapo in de gevangenis zit. "Ik denk dat ze gisteravond, door zo hard terug te slaan, aan de buitenwereld wilden laten zien hoe sterk ze nog steeds zijn."
4 h
nos.nl
Eerste ruimtewandeling vrouwen een feit
4 h
www.telegraaf.nl
Dost met Frankfurt ruim langs Leverkusen
Peter Bosz is er met Bayer Leverkusen niet in geslaagd de eerste plaats in de Duitse voetbalcompetitie in handen te nemen. De Nederlandse coach zag zijn elftal vrijdag met 3-0 verliezen bij Bayer Leverkusen.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Krijgt Erdogan wat hij wil na zijn inval?
De onverwachte gevechtspauze lijkt Turkije te helpen om een 32 kilometer brede zone in Syrië in te nemen. Maar op de grond heerst vooral onduidelijkheid.
4 h
www.nrc.nl
Dost helpt Frankfurt aan zege op Leverkusen, Babel scoort voor Galatasaray
Bas Dost heeft Eintracht Frankfurt vrijdag in de Bundesliga met een doelpunt aan een 3-0-zege op het Bayer Leverkusen van coach Peter Bosz geholpen. In Turkije was Ryan Babel trefzeker voor Galatasaray in de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Sivasspor.
5 h
www.nu.nl
Dost en Paciência bezorgen Leverkusen-coach Bosz flinke nederlaag
Bayer Leverkusen had vanavond de koppositie kunnen pakken in de Bundesliga, maar de ploeg van Peter Bosz ging met 3-0 onderuit bij Eintracht Frankfurt en staat nu achtste.
5 h
www.ad.nl
Nederlanders opgepakt bij rellen in Barcelona
5 h
www.telegraaf.nl
Spaartaks: wie levert in en wie verdient eraan?
Hoeveel belasting je moet betalen over je spaargeld en beleggingen, gaat vanaf 2022 veranderen. Vrijdag gaf staatssecretaris Snel van Financiën meer invulling aan de aanpassing van de vermogensrendementsheffing. In een brief aan de kamer legde hij uit wat de effecten ervan zijn op verschillende groepen. Die groepen zijn relevant omdat het een budgetneutraal plan is. Dat betekent dat de overheid verwacht net zoveel belasting te innen als nu, alleen de last wordt anders verdeeld. Er gaan dus mensen op vooruit, maar anderen gaan er op achteruit. Lees hier hoe het ook alweer zat met de nieuwe belasting voor sparen en beleggen. Dit zijn alle veranderingen op een rij. Voor wie pakt het voordelig uit? In de kern is het plan zo opgesteld dat spaarders erop vooruitgaan, en beleggers erop achteruit. Bij spaarders wordt er namelijk niet meer vanuit gegaan dat een deel van dat geld is belegd, en er een hoger rendement is behaald dan in werkelijkheid is gebeurd. Vooral voor mensen met (bijna) alleen maar spaargeld is het dus voordelig. Heb je tot 440.000 spaargeld, en geen beleggingen en schulden, dan hoef je daarover geen belasting meer te betalen. Ongeveer 1,35 miljoen mensen vallen in die groep. En spaarders met heel veel spaargeld? Die gaan er ook op vooruit. Iemand met een spaarsaldo van 1 miljoen euro hoeft daar in het nieuwe systeem 11.616 euro minder belasting over te betalen dan nu. Ook voor de 1,1 miljoen mensen mensen die naast spaargeld wel beleggingen hebben, maar geen schulden, kunnen erop vooruit gaan. Maar hoe groter het aandeel beleggingen is, hoe waarschijnlijker het is dat het nieuwe systeem nadelig voor hen uitpakt. Wie hoeft nu niks te betalen, en straks wel? Het nadeel wordt groter als je naast spaargeld en beleggingen ook schulden hebt. In het huidige systeem mag je die schuld van je vermogen aftrekken. Maar in het nieuwe systeem mag je alleen de fictieve debetrente verrekenen met het fictieve rendement op beleggingen. Dat betekent voor zo'n 112.000 mensen dat zij in het nieuwe systeem wel belasting over hun vermogen moeten betalen, terwijl ze dat nu niet hoeven te doen. Hun vermogen minus hun schulden is nu namelijk zo laag dat het niet belast wordt. Voor de meeste van hen betekent dit dat ze gemiddeld 500 euro belasting moeten betalen. Een klein deel daarvan, zo'n 2.000 mensen, moet gemiddeld 15.000 euro belasting betalen. Wie betaalt nu al belasting, maar gaat nog meer betalen? Voor zo'n 6000 belastingplichtigen loopt het nadeel nog sterker op. Zij hebben veel bezittingen, en hele hoge schulden. Gemiddeld hebben zij zo'n 225.000 euro spaargeld, 4,5 miljoen euro aan beleggingen en 2,9 miljoen euro aan schulden. In het nieuwe systeem gaan zij 25.000 euro meer belasting over hun vermogen betalen dan nu.
5 h
nos.nl
'Apple komt eind oktober met AirPods Pro'
Apple zou eind oktober een nieuwe versie van de draadloze oordoppen AirPods aankondigen. De 'AirPods Pro' zouden ruisonderdrukking hebben en een in-ear ontwerp.
5 h
www.rtlnieuws.nl
Jane Fonda opnieuw in de boeien geslagen bij klimaatprotest
5 h
www.telegraaf.nl
Karatetrap symbool van WhatsApp demonstraties in Libanon
5 h
www.rtlnieuws.nl
Karatetrap symbool van WhatsApp-demonstraties in Libanon
5 h
www.rtlnieuws.nl
Getest: Dit is het beste traphekje
Wat is het beste traphekje met spijlen voor thuis? En welk traphekje heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.
5 h
www.nu.nl
Marinus verzamelt flesopeners op zolder: 'Ik heb er niet meer nodig, maar wil ze toch'
Na dertig jaar fanatiek verzamelen is de zolder van Marinus van Doorn veranderd in een klein museum. Flesopeners spaart hij. Plankjes en lades liggen vol, wanden zijn grotendeels bedekt. De 82-jarige verzamelaar heeft er meer dan veertigduizend. "Het is als geld sparen, je hebt niet meer nodig, maar wil het toch."
5 h
www.nu.nl