unread news
unread news
Podcast | De Grote Vier: wie was het beste? Wie was de beste teamspeler?
De Grote Vier: Wesley Sneijder, Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael van der Vaart. Inmiddels zijn ze allemaal gestopt met voetballen en dus is het voor de mannen van de AD Voetbalpodcast tijd om de balans op te maken. Wie was de beste? Wie speelden het beste met elkaar? Wie konden er niet zo goed met elkaar overweg? Maarten Wijffels, Sjoerd Mossou en Hidde van Warmerdam bespreken het.
1m
www.ad.nl
Moeder Guardiola overlijdt op 82-jarige leeftijd aan gevolgen coronavirus
De moeder van Manchester City-manager Josep Guardiola is maandag in Barcelona overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dolors Sala Carrió werd 82 jaar oud.
1m
www.nu.nl
Artsen durven zich in Hongarije niet meer uit te spreken
Journalisten en artsen die onwelgevallige feiten verspreiden over de coronapandemie kunnen met een kersverse noodwet in Hongarije worden opgesloten. Het chilling effect is meteen te voelen. „Dit kan levens kosten.”
1m
www.nrc.nl
Merendeel fans wil geen hervatting van Eredivisie achter gesloten deuren
Het merendeel van de supporters van de clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie wil niet dat het seizoen wordt hervat achter gesloten deuren, zo blijkt uit door supporterscollectief Nederland gehouden enquêtes.
1m
www.nu.nl
Denk-Kamerlid Kuzu beschuldigt collega Öztürk van politieke broedermoord
Kamerlid Tunahan Kuzu van Denk haalt in een schriftelijke verklaring hard uit naar zijn collega Selçuk Öztürk, met wie hij samen de partij oprichtte. Volgens Kuzu heeft Öztürk "politieke broedermoord" op hem gepleegd. Daarmee lijkt het conflict in de partij nog verder op te laaien. Kuzu schrijft dat zijn strijdmakker, die ook partijvoorzitter is, hem vorige week "voor de bus heeft gegooid" in een persverklaring van het bestuur. Daarin stond dat de partij Kuzu in 2018 tijdelijk het fractievoorzitterschap heeft afgenomen, als straf voor een buitenechtelijke affaire. Hij vindt dat de leden op een Algemene Ledenvergadering in juni een oordeel moeten vellen over de kwestie. "Daarbij zal ik aanwezig zijn om mijn kant van het verhaal te vertellen en de leden ervan te overtuigen dat matennaaierij geen kernwaarde van Denk is."
1m
nos.nl
Voormalig CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft spijt van avontuur met PVV
Maxime verhagen maakte in 2010 inschattingsfout over samenwerken met PVV. Verhagen, de huidig voorzitter van Bouwend Nederland zegt daarover nu: ,,Als ik had geweten dat een gedoogcoalitie in de praktijk zou worden uitgelegd als een samenwerking in een gewone coalitie, was ik niet er aan begonnen.’’
1m
www.ad.nl
Bill Gates bouwt zeven fabrieken voor coronavaccins: ‘Voor de zekerheid’
Bill Gates laat met zijn bekende stichting fabrieken bouwen voor vaccins tegen het coronavirus. De oprichter van Microsoft kiest de zeven meest veelbelovende vaccins uit, maar slechts twee daarvan zullen ook gebruikt gaan worden. Hiermee hoopt de miljardair sneller een vaccin beschikbaar te maken. ,,Zo verspillen we geen tijd.’'
1m
www.ad.nl
Voetbal en volle terrassen: Zweden kent geen quarantaine
1m
www.rtlnieuws.nl
Ook mét mondkapje geldt: houd afstand
Mondkapjes kúnnen effect hebben – bij juist gebruik. Maar ze zorgen ook voor schijnveiligheid, bijvoorbeeld bij hergebruik.
1m
www.nrc.nl
Adverteren in tijden van corona: 'Goedkoper, maar ook een risico'
Ook de advertentiemarkt krijgt een flinke dreun door het coronavirus. Veel bedrijven branden zich nu even niet aan reclame, terwijl de kijkcijfers hoog zijn en de prijzen voor advertenties dalen. “Nu adverteren is relatief goedkoop, maar ook een risico.”
1m
www.rtlnieuws.nl
Schutter krijgt 23 jaar cel voor moord op Slowaakse journalist en vriendin
De rechtbank in Slowakije heeft voormalig militair Miroslav Marcek veroordeeld tot 23 jaar cel voor het doodschieten van onderzoeksjournalist Ján Kuciak en diens vriendin in 2018. De man heeft eerder een bekentenis afgelegd.
1m
www.nu.nl
Thuis inwerken: 'Ik heb mijn collega's nog nooit in het echt gezien'
Beginnen aan een nieuwe baan kan spannend zijn. Dat geldt al helemaal als je je nieuwe functie vanuit huis eigen moet maken en er niet direct collega's in de buurt zijn om je op weg te helpen. Hoe is het om al thuiswerkend te beginnen aan een nieuwe baan?
1m
www.nu.nl
Video | Drone toont kleurige bloemenvelden in verlaten Keukenhof
Door de coronacrisis opent Keukenhof dit jaar niet haar deuren. Desondanks staan de velden weer vol met kleurige bloemen die volop in bloei zijn.
1m
www.nu.nl
Officier trekt zich terug na fout in zaak rond dodelijke steekpartij
De officier van justitie die zich bezighield met de zaak rondom de dodelijke steekpartij op Plein '40-'45 in Amsterdam Nieuw-West, heeft zich teruggetrokken. Ze had namelijk een fout gemaakt omtrent de verklaring van een belangrijke getuige.
1m
www.nu.nl
Serie A-clubs stemmen unaniem in met akkoord om salarissen te korten
De clubs uit de Italiaanse Serie A hebben maandag unaniem ingestemd met een voorstel om de salarissen van hun spelers en coaches met maximaal een derde te korten.
1m
www.nu.nl
Start-up DutchFiets: op een fiets van oude plastic flessendoppen
Waarom zijn fietsen eigenlijk niet recyclebaar? Met die vraag van Johannes Alderse Baas ontstond DutchFiets, een fietsenfabriek in Woudenberg die kunststof fietsen produceert. Fietsen die je aan het einde van de economische levenscyclus weer mag inleveren, zodat ze vervolgens worden gerecycled.
1m
www.nu.nl
Video | Tesla toont beademingsapparaat gemaakt van auto-onderdeel
Autofabrikant Tesla heeft zondag een prototype van zijn beademingsapparaat getoond. Met het apparaat hoopt de fabrikant ziekenhuizen te helpen in de strijd tegen het coronavirus.
1m
www.nu.nl
Producenten Amerikaanse versie The Office werken aan coronasitcom
Het coronavirus heeft een grote invloed op het werkende leven. De uitvoerend producenten van de Amerikaanse versie van The Office spelen hierop in en werken aan een sitcom, meldt Deadline maandag.
1m
www.nu.nl
Weg uit Nederland: 'Rome is een apocalyptische stad geworden'
Je komt ze overal tegen: Nederlandse ondernemers in het buitenland. Waarom zijn ze ooit met de noorderzon vertrokken en is het gras echt zo veel groener aan de overkant? Deze week: Suzanne Gits (37), die met haar Italiaanse man verliefde stelletjes op de foto zet in Rome.
1m
www.nu.nl
'We hebben niet meer ic-bedden nodig, we hebben een plan nodig'
Maar wat als de ic-bedden vol liggen? Het is de vraag die heel Nederland bezighoudt. Wat duidelijk wordt in deze crisisdagen is dat Nederland relatief gezien maar erg weinig ic-bedden heeft. Duitsland bijvoorbeeld, heeft normaal gesproken 34 ic-bedden per 100.000 inwoners. En wij? Zeven.
1m
www.rtlnieuws.nl
Moeder Guardiola (82) overleden aan coronavirus
Triest nieuws uit Spanje, waar de 82-jarige moeder van Manchester City-trainer Pep Guardiola is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
1m
www.rtlnieuws.nl
‘Vlaamse Penoza-acteur met corona na bijna week uit coma’
De Vlaamse acteur Axel Daeseleire (51), in Nederland vooral bekend van zijn rol als Carmen van Walravens rivaal in seizoen 4, is aan de beterende hand. Dat bevestigde zijn familie gisteravond. Volgens de Belgische krant HLN melden verschillende bronnen dat Daeseleire gisteren na een week van kunstmatige coma uit zijn slaap is gehaald.
1m
www.ad.nl
23 jaar celstraf voor moordenaar Slowaakse onderzoeksjournalist
Een ex-militair die de moord waarschijnlijk in opdracht van een zakenman uitvoerde, is veroordeeld voor het doden van journalist Ján Kuciak en diens vriendin.
1m
www.nrc.nl
Heb je nog een skibril liggen? Doneer hem aan ic-personeel
Nu de lente voor de deur staat en door corona het wintersportseizoen al vroeg is afgelopen, heb je voorlopig geen skibril nodig. Dat komt goed uit, want verzorgend personeel op intensive care-afdelingen staat om de brillen te springen. Al moet die dan wel aan een paar eisen voldoen.
1m
www.rtlnieuws.nl
Siem de Jong in Cincinnati: ‘Frozen 2? Al tien keer gezien’
In maart verliet Siem de Jong (31) Ajax voor een avontuur bij FC Cincinnati. Door het coronavirus verloopt de Amerikaanse droom voor De Jong en zijn gezin anders dan ze hadden gehoopt.
1m
www.ad.nl
Kan anti-luismiddel ook coronavirus doden? 'Niet te vroeg juichen'
Een medicijn dat wordt gebruikt tegen hoofdluis en schurft, kan het coronavirus binnen twee dagen doden. Dat is de uitkomst van een laboratoriumonderzoek van de Monash University in Melbourne. Nederlandse deskundigen zijn terughoudend.
1m
www.rtlnieuws.nl
Wangedrag fans komt Feyenoord wederom op boete van UEFA te staan
De UEFA heeft Feyenoord maandag drie boetes opgelegd van in totaal ruim 30.000 euro. De Europese voetbalbond bestraft de Rotterdamse club niet voor het eerst dit seizoen voor het gedrag van een deel van de aanhang.
1m
www.nu.nl
Europese privacywaakhond pleit voor één coronatrackingapp voor hele EU
De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming EDPS roept maandag op tot een pan-Europese mobiele app voor het volgen van de verspreiding van het coronavirus. Verschillende Europese landen werken aan dit soort apps, maar volgens de toezichthouder kan juist deze mengelmoes van apps de privacy van burgers schenden.
1m
www.nu.nl
Eurocommissarissen pleiten voor omstreden eurobonds
Twee Eurocommissarissen uit Frankrijk en Italië pleiten sinds vandaag openlijk voor het invoeren van eurobonds. En ook Duitse politieke zwaargewichten roepen op tot meer Europese solidariteit.
1m
www.rtlnieuws.nl
Aantal patiënten op intensive care stijgt licht tot 1.409
Het aantal patiënten dat op intensive care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen ligt, is gestegen tot 1.409. Dat zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandag. Het gaat om een stijging van 24 patiënten ten opzichte van zondag.
1m
www.nu.nl
Directeur eerste divisie: voetbal helpt het voetbal
De voetbalclubs uit de eerste divisie zijn blij met het pakket aan steunmaatregelen dat de KNVB maandag presenteerde. "Hier helpt het voetbal het voetbal", zegt directeur Marc Boele van de Coöperatie Eerste Divisie (CED). "Een fantastisch en positief gebaar in een onzekere tijd, ook voor het voetbal. Daar ben ik dus absoluut blij mee."
1m
www.rtlnieuws.nl
Wapen en hagelpatronen gevonden bij opname rapvideo: vijf aanhoudingen
Bij opnames van een videoclip heeft de politie in de nacht van zaterdag op zondag in Amsterdam een vuurwapen en een gordel met hagelpatronen gevonden. Vijf personen, in de leeftijd tussen 19 en 23 jaar uit Amsterdam, Diemen en Terneuzen, zijn aangehouden.
1m
www.ad.nl
J.K. Rowling na twee weken hersteld van coronaklachten
Harry Potter-bedenkster J.K. Rowling is waarschijnlijk ten prooi gevallen aan het coronavirus. De Britse schrijfster had naar eigen zeggen alle symptomen en is inmiddels volledig hersteld, zo deelt ze op Twitter.
1m
www.rtlnieuws.nl
23 jaar cel voor moord op Slowaakse journalist Jan Kuciak
Een rechtbank in Slowakije heeft een oud-militair veroordeeld tot 23 jaar cel voor de geruchtmakende moord op journalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova. De twee werden twee jaar geleden doodgeschoten. De verdachte, Miroslav Marcek, was niet op de zitting aanwezig. Hij heeft in januari schuld bekend bij de behandeling van de zaak in de rechtbank. De moord leidde tot grote demonstraties en een politieke crisis in Slowakije. Premier Fico en de hoogste politiebaas traden af. Kuciak deed onderzoek naar banden tussen adviseurs van Fico en de Zuid-Italiaanse maffia 'ndrangheta. Het zou gaan om grootschalige fraude met Europese subsidies. Belasting ontduiken Er waren nog twee andere verdachten in de zaak. Die hebben de aanklachten die tegen hen waren opgesteld ontkend. Vastgoedmagnaat Marián Kocner zou via een tussenpersoon opdracht hebben gegeven voor de moorden. Kuciak was financiële constructies van Kocner om belasting te ontduiken op het spoor. Een andere verdachte, 42-jarige Zoltán Andruskó, werd al eerder veroordeeld tot 15 jaar cel voor medeplichtigheid.
1m
nos.nl
Boetes uitgedeeld in Alphen voor verplaatsen hekken bij Zegerplas
De boa’s en de politie in Alphen aan den Rijn hebben het afgelopen weekend in totaal elf boetes uitgeschreven.
1m
www.nu.nl
Daders woningoverval op vrouw (70) Dosiostraat aangehouden
De daders van een woningoverval op een zeventigjarige vrouw in de Dosiostraat in Rotterdam zijn drie weken geleden aangehouden, meldt de politie maandag. Het voorarrest van de verdachten is woensdag met negentig dagen verlengd.
1m
www.nu.nl
YouTube verbiedt video's die 5G aan corona linken na brandstichting in antennes
YouTube treedt hard op tegen video's met complottheorieën over het coronavirus. Zo worden video's die corona en 5G aan elkaar linken meteen verwijderd, meldt het techbedrijf aan de Britse krant The Guardian.
1m
www.ad.nl
Europa wikt over een exitstrategie uit de lockdown
Steeds meer Europese landen denken na over een manier om uit de lockdown te geraken. De exitstrategieën gaan van een deurbeleid aan het strand tot verplichte quarantaine voor reizigers.
1m
www.parool.nl
Zac Efron wil nooit meer zo gespierd zijn als in Baywatch
Veel mensen zouden behoorlijk wat over hebben voor een superstrak lichaam. Zo ook Zac Efron (32), vroeger. Voor een rol in de film 'Baywatch' trainde hij zo hard dat hij bijzonder strak in zijn vel zat. Nu zou hij er nooit meer zo uit willen zien.
4 m
www.rtlnieuws.nl
Voldoende beweging, loslaten met beleid - en vijf andere tips voor hondeneigenaren
Normaal twijfel je niet om lekker met de hond te wandelen, laat je ze rotzooien met andere honden. Maar het kan even niet zoals normaal.
4 m
www.nrc.nl
Omroep MAX herhaalt Recht van Spreken-aflevering met Arnold Heertje
Oproep MAX zendt dinsdag opnieuw de aflevering van Recht van Spreken met Arnold Heertje uit, omdat de econoom en emeritus hoogleraar vorige week is overleden. Samen met Elles de Bruin blikte hij in het programma terug op zijn werk en leven.
4 m
www.nu.nl
Coronamaatregelen leiden tot meer ziekmeldingen en verwarring
Het coronavirus leidt, behalve tot extra ziekmeldingen als gevolg van het virus zelf, ook tot meer ziekmeldingen door de maatregelen zoals die gelden voor het openbare leven en dus ook de werkvloer. Verschillende arbodiensten signaleren pieken in het aantal ziekmeldingen van enkele tientallen procenten. Maar lang niet alle ziekmeldingen zijn terecht.
4 m
www.nu.nl
Na de oppepper van de koningin, volgde de domper van Boris Johnson.
Premier Boris Johnson ligt in het ziekenhuis door het coronavirus. Minister Dominic Raab is zijn stand-in, maar een machtsvacuüm dreigt, middenin crisistijd.
7 m
www.nrc.nl
Feyenoord voor ruim 30.000 euro beboet door UEFA
Feyenoord heeft drie boetes van in totaal ruim 30.000 euro gekregen van de Europese voetbalbond UEFA. De Rotterdamse club moet betalen vanwege ongeregeldheden op de tribunes.
8 m
www.ad.nl
Bijna alle WorldTour-teams doen mee aan virtuele Ronde van Zwitserland
Vijftien van de achttien WorldTour-teams, waaronder de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma, zullen eind april meedoen aan een vijfdaagse virtuele editie van de Ronde van Zwitserland.
www.nu.nl
‘De kans dat we besmet worden heeft een enorme impact op ons thuisfront’
"Dit weekend moest ik werken en hadden we opeens weer wat 'ouderwetse' ritten. Dat ik bij de melding op het schermpje geen covid zag, maar bijvoorbeeld een ongeval of een hersenbloeding. Klinkt misschien gek maar dat voelt dan meteen weer een beetje vertrouwd. Ons werk is de afgelopen weken namelijk zo ontzettend veranderd. Het waren bijna alleen nog maar ritten met mensen die besmet waren met het coronavirus. Dan moet je allemaal beschermingsmiddelen dragen en een heel ander protocol volgen. Dat is heel maf en beangstigend. Je kunt niet meer de dingen doen die jij zelf belangrijk vindt. Zoals mensen geruststellen en hun angst wegnemen door ze even te aaien of hun hand vast te pakken. Afgelopen week haalden we een patiënt op die er erg slecht aan toe was. Dan zit ik helemaal ingepakt in de ambulance in mijn beschermende pak, handschoenen aan, bril op en mondmasker voor. Je mag zo min mogelijk contact hebben met zo'n patiënt. Maar ik dacht in dit geval: ik ga deze persoon toch even over het hoofd aaien. Mijn collega voorin de ambulance zag het op z'n videoschermpje en zei later tegen me: "Je moest het doen hè? Ik snap het ook wel." We krijgen gelukkig veel steun. Het is grappig om te zien dat er nu veel meer mensen even naar ons zwaaien als we in de ambulance rijden. Voorheen gebeurde dat eigenlijk alleen als je kleine kinderen zag, maar nu ook fietsers, een duimpje omhoog van een vrachtwagenchauffeur. Dat is heel leuk. Maar er is ook een andere kant. Aan de ene kant noemen ze ons helden, maar aan de andere kant lijken we melaats. Als we de straat inrijden en in onze witte pakken uitstappen, zijn de mensen bang voor ons. Mijn collega's merken dat ook in hun privéleven. Buren die extra afstand houden omdat ze bang zijn dat we ze zouden kunnen besmetten, maar ook partners die onzeker en angstig zijn. Of collega's die een kleine baby thuis hebben en zich zorgen maken of ze die zouden kunnen besmetten. Het heeft allemaal een enorme impact op je gezinsleven. Zelf heb ik twee jongens van 22 en 23. Na mijn eerste rit met een coronapatiënt voelde ik me opeens heel kwetsbaar. Dan krijgt die angst je toch eventjes te pakken. Ik heb meteen wat met de hypotheek geregeld zodat de jongens gewoon in ons huis kunnen blijven wonen als er iets met mij gebeurt. Gelukkig krijg ik ook regelmatig nog een lach op m'n gezicht deze dagen. Laatst kregen we bijvoorbeeld een covid-melding en moest ik me weer in m'n beschermende pak hijsen. Toen zag ik dat dat pak gedoneerd was door een asbestverwijderaar. Daarna zette ik een bril op van een vuurwerkbedrijf. Dat die bedrijven aan ons denken geeft me zo'n goed gevoel. Zij helpen mee om te zorgen dat ik na mijn dienst weer veilig naar huis kan. Prachtig!"
nos.nl
GGD Rotterdam zet testlocatie op voor zorgmedewerkers met klachten
GGD Rotterdam-Rijnmond zet een testlocatie op in de parkeergarage bij het Topsportcentrum Rotterdam voor zorgmedewerkers met symptomen van het coronavirus.
www.nu.nl
KLM, misbruik klanten met ticket niet als bank
Het is stuitend dat KLM weigert geannuleerde vluchten te vergoeden, schrijft Danny Mekic. En helemaal dat de overheid dat gedoogt.
www.nrc.nl