Dit zijn de belangrijkste tegenstanders van Trump

In de podcast Dit wordt het nieuws praten we je deze zomer 's middags bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Lugubere details bij moordzaak op Amsterdams No-Surrenderlid
De rechtbank in Breda is maandag met een lijst lugubere details gekomen in het proces rond de dubbele moord in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe. Daar kwamen 14 oktober de 2015 de Amsterdamse No Surrender-baas Brian Dalfour en zijn maat Muljaim Nadzak om.
5 m
www.parool.nl
Voetbalpodcast | Van Bommel kan deze week bewijzen of hij een toptrainer is
In de wekelijkse voetbalpodcast bespreken Freek Jansen, Sjoerd Mossou en Maarten Wijffels met Etienne Verhoeff de eredivisie en uiteraard ook de Europese midweek.
6 m
www.ad.nl
Meer dementerenden in ov: 'Belangrijk te weten hoe daar mee om te gaan'
Een man die na een toiletbezoek in de trein tussen Amsterdam en Utrecht niet meer weet waar hij zat en zijn vrouw kwijt is. Of een oudere vrouw die op Schiphol op zoek is naar een vliegtuig, waarmee ze naar haar inmiddels overleden ouders wil. Zo maar twee voorbeelden uit de praktijk van dementerende reizigers waarmee ov-medewerkers bijna dagelijks te maken krijgen. En dat wordt komende jaren alleen maar meer, want door de vergrijzing stijgt het aantal mensen met dementie van 280.000 nu naar bijna een half miljoen in 2040. Het grootste gedeelte van die groep gaat nog graag op pad en vindt bijvoorbeeld het in- en uitchecken of het vinden van het juiste perron vaak lastig. Mede daarom was vanochtend op Utrecht Centraal de aftrap van de bewustwordingscampagne 'Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer'. Een initiatief van Samen dementievriendelijk, NS en Connexxion. Hulpeloze blik Voor alle ov-medewerkers is er een online training ontwikkeld, die moet helpen bij het signaleren van en omgaan met demente mensen. Servicemedewerker Helen hielp mee aan de cursus. In haar werk op Schiphol heeft ze regelmatig met demente mensen te maken. Om de signalen te herkennen in alle drukte kijkt ze naar de gezichten, vertelde ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Als mensen een hulpeloze blik hebben of onzeker lijken, probeer ik contact te maken en ga ik naar ze toe om te vragen of ze hulp nodig hebben. En dan gaat het niet alleen om welke trein ze moeten hebben, het kan ook gaan om waar bijvoorbeeld het toilet of een bepaalde winkel is." Het is niet eenvoudig om dementerenden eruit te halen. "Als een klein kind alleen rondloopt, zie je meteen dat er hulp nodig is. Bij dementen, wat toch vaak ouderen zijn, weet je niet meteen welke hulp zij nodig hebben", zei Helen. Als iemand echt de weg kwijt is, probeert de servicemedewerker een naam of telefoonnummer te achterhalen. "Zodat we degene uiteindelijk weer op weg kunnen helpen." Open uitstraling Ook medewerkers van Veiligheid en Service hebben een belangrijke taak in het helpen en opmerken van dementerenden. Een van hen is Thijs, ook hij merkt steeds vaker dat dementerenden het lastig hebben in het openbaar vervoer. "We proberen hen daarom zo vriendelijk mogelijk te woord te staan met een open uitstraling. Zo proberen we er vragenderwijs achter te komen wat hen op het station brengt en waar ze uiteindelijk heen willen." Tijdens de opleiding leerde Thijs iets waar hij niet bij had stilgestaan. "Ik dacht altijd dat mensen met dementie ouderen waren, maar we zien ook steeds meer jongere mensen. Dat wist ik zelf niet." Hij vindt het dan ook belangrijk dat er aandacht is voor dementie in het openbaar vervoer. "We komen het steeds vaker tegen. Daarom is het belangrijk dat ook mijn directe collega's weten hoe ze daar mee om moeten gaan."
6 m
nos.nl
Zweedse auto's gaan op hout rijden, dankzij Nederlandse vinding
Dankzij een Nederlandse vinding rijden er vanaf 2021 auto's in Zweden rond op brandstof  gemaakt van houtafval. De Twentse onderneming BTG-BTL gaat samen met het wereldwijde olie- en gasbedrijf TechnipFMC een fabriek bouwen waar van houtresten bio-olie wordt gemaakt.
8 m
www.rtlnieuws.nl
’40 procent meer zorgmedewerkers met psychische problemen’
Vooral jongere zorgmedewerkers kampen steeds meer met psychische problemen. Volgens ledencollectief IZZ komt dit door de toegenomen werkdruk.
8 m
www.nrc.nl
Vrouw verdient jaarlijks ruim 72.000 euro door alleen haar tong uit te steken
Een 21-jarige vrouw uit West Palm Beach in de Amerikaanse staat Florida verdient jaarlijks gemiddeld 80.000 dollar (circa 72.000 euro) door alleen maar haar extreme, bijna 16,5 centimeter lange tong uit te steken. Mikayla Saravia zet haar ‘lap’ in om in reclamespotjes en advertenties etenswaren als ijsjes aan te prijzen.
www.ad.nl
Wit papiertje invullen aan de Marokkaanse grens hoeft niet meer
Reizigers die Marokko in of uit willen, hoeven vanaf vandaag niet meer het verplichte papiertje van de douane in te vullen. Dat zegt de nationale veiligheidsdienst tegen Marokkaanse media. Het formulier is niet meer nodig bij grensovergangen, ook niet bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. In de havens blijft het formulier nog een paar maanden verplicht in afwachting van een nieuw computersysteem. Automobilisten, maar ook mensen die met het vliegtuig naar Marokko kwamen, moesten tot nu een tiental vragen beantwoorden over hun identiteit, beroep en de reden van bezoek. Dat leidde tot irritaties aan de grens, zegt correspondent Samira Jadir. "Waarom wil de overheid dit allemaal van ons weten, vroegen mensen zich af. De gegevens worden officieel gebruikt voor de toerismestatistieken. Ze willen weten naar welke regio de meeste mensen gaan. Dankzij de formuliertjes hebben ze daar elk jaar uitgebreide rapportages van." Waar is mijn pen? Reisbureaus adviseerden om het formulier al in het vliegtuig of in de auto in te vullen, omdat de verwerking tot lange wachttijden leidde aan de grens en op luchthavens. Er staan volgens Jadir altijd mannen met pennen bij de grens die het formulier voor je in willen vullen. "Eerst zeggen ze dat het geen geld kost, maar na het invullen vragen ze daar toch om." Het afschaffen van het in- en uitreisformulier is onderdeel van een plan van de Marokkaanse overheid om de administratie van de douane te versimpelen om de wachttijden bij de grens te verminderen.
nos.nl
Politie sluit misdrijf uit bij fatale brand Strijbeek, oorzaak blijft onbekend
STRIJBEEK - De politie sluit een misdrijf uit bij de brand afgelopen zaterdag in Strijbeek waarbij twee jongens van 6 en 9 omkwamen. De oorzaak van de brand is niet meer te achterhalen. Het onderzoek naar de brand aan de Daesdonckseweg is inmiddels afgerond.
www.ad.nl
Waarom stijgt de benzineprijs altijd maar?
www.telegraaf.nl
Beverly Hills 90210-acteur overleden
www.telegraaf.nl
Colombia met Bernal naar WK wielrennen
Egan Bernal maakt deel uit van de selectie waarmee Colombia in actie komt in de wegrace van de WK wielrennen. Bondscoach Carlos Mario Jaramillo heeft de Tourwinnaar geselecteerd, samen met onder anderen Nairo Quintana en Esteban Chaves.
www.rtlnieuws.nl
Vlaamse Thomas (7) vindt helm, geweer, granaat én schedel van gesneuvelde Duitse soldaat
Een metaaldetector van amper 40 euro. Meer had de 7-jarige Thomas Schepers uit het Belgische Helchteren niet nodig om de vondst van zijn leven te doen. Hij stuitte op een Duitse helm, schedel, granaat en mitrailleur. ,,Ik hoop dat ik de helm mag houden", zei de jongen. De gemeente nam voorlopig alle spullen mee.
www.ad.nl
Cristiano Ronaldo diep geroerd door beelden overleden vader
Voetballegende Cristiano Ronaldo (34) is in huilen uitgebarsten tijdens een interview op de Britse televisiezender ITV. Presentator Piers Morgan confronteerde de Portugese voetballer met nooit eerder vertoonde beelden van Ronaldo's vader, Jose Dinis Aveiro, die in 2005 op 52-jarige leeftijd overleed.
www.rtlnieuws.nl
Drama Leende: man (21) en meisje (17) verdacht van poging moord of doodslag
www.telegraaf.nl
Lief! Is dit de grootste fan van Freek Vonk?
Freek Vonk (36) is een grote held voor veel kids. Met zijn programma's leert hij zijn jonge kijkers alles over de wildernis en de wonderen der natuur. Op Instagram deelt hij nu een filmpje van een jongen die wel heel erg fan is.
www.rtlnieuws.nl
Houthi's dreigen met meer aanvallen op olie-installaties
De rebellen roepen buitenlanders op het gebied te verlaten.
www.parool.nl
Hartslag-algoritme voorspelt of je binnen 30 dagen dood gaat
Een nieuw systeem met kunstmatige intelligentie heeft aan een hartfilmpje van een kwartier genoeg om te voorspellen hoe groot de kans is dat een patiënt binnen een maand overlijdt.
www.rtlnieuws.nl
Crisisbijeenkomst tbs-kliniek Drenthe druk bezocht
www.telegraaf.nl
Crisisbijeenkomst tbs-kliniek druk bezocht
www.telegraaf.nl
Twee buitenstaanders door naar tweede ronde verkiezingen Tunesië
Nabil Karoui en Kais Saied profileren zich als anti-systeemkandidaten die een einde willen maken aan werkloosheid in het land.
www.nrc.nl
Duizenden cultuurliefhebbers bezoeken Utrechts Uitfeest
Duizenden cultuurliefhebbers hebben zaterdag en zondag het Utrechtse Uitfeest bezocht.
www.nu.nl
Status Quo komt op 25 november 2020 voor een optreden naar Amsterdam
Rockband Status Quo geeft op 25 november 2020 een optreden in AFAS Live in Amsterdam. Het optreden maakt deel uit van de Backbone Tour, genoemd naar het gelijknamige album uit 2019.
www.nu.nl
Sinds wanneer bestaat de maatschappelijke waarde van de NPO uit rancune?
www.telegraaf.nl
Vlaamse arts verklaart levende vrouw dood
www.telegraaf.nl
Simply Red geeft op 27 november 2020 optreden in Ziggo Dome
Simply Red geeft op 27 november 2020 een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Voorman Mick Hucknall belooft naast nummers van het aankomende album Blue Eyed Soul ook de grootste hits van Simply Red te spelen.
www.nu.nl
Is 12 miljard kuub gaswinning een veilige bovengrens?
Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: 12 miljard kuub aan gaswinning per jaar is een veilige bovengrens.
www.volkskrant.nl
Franse wijnboeren plukken steeds vroeger druiven
De druivenoogst in Frankrijk is de laatste jaren twee weken vervroegd door de forse klimaatveranderingen. Dat blijkt uit een uniek historisch onderzoek naar de druivenoogst in wijnstreek Bourgogne.
www.ad.nl
Zaak van moordverdachte Sarah W. uitgesteld
www.telegraaf.nl
Wendy hielp school overeind na spoordrama Oss: ‘Blij dat ik iets heb kunnen betekenen’
Jeugdverpleegkundige Wendy Peeters is al vroeg op kantoor als haar telefoon gaat. ‘Maak je dag maar vrij, er is een ongeluk gebeurd in Oss en daar gaat ondersteuning bij nodig zijn.’ Het is het begin van een periode waarin ze basisschool de Korenaer in Oss helpt om de eerste storm van verdriet te doorstaan na het spoordrama.
www.ad.nl
Hoe is het met...? Big Brother-Sabine
In deze serie zoeken we BN’ers op die eens in de schijnwerpers stonden, maar nu verdwenen zijn van het podium. Vandaag: Sabine Wendel (43), bekend van de eerste editie van Big Brother.
www.ad.nl
Twintig jaar na Big Brother: Sabine had het niet willen missen
Precies twintig jaar geleden stapte Sabine Wendel (45) een bouwkeet in die was volgehangen met camera's. Binnenkort blikt ze in een boek terug op haar ervaringen in het Big Brother-huis.
www.ad.nl
Dubbele drugsmoord vakantiehuisje Hooge Zwaluwe: zeker negen keer geschoten
BREDA - Bij de dubbele drugsmoord in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe in oktober 2015 is zeker negen keer geschoten. Dat blijkt uit een opsomming van alle schotwonden die de voorzitter van de rechtbank maandag maakte.
www.ad.nl
Amerikaanse veteranen herdenken overleden landgenoten in Woensel
Tientallen Amerikaanse veteranen hebben zondag in het Eindhovense stadsdeel Woensel hun landgenoten, die omkwamen bij de bevrijding 75 jaar geleden, herdacht.
www.nu.nl
OM geeft toe fouten te hebben gemaakt met docu over fraudezaak Sumo
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag toegegeven dat er fouten zijn gemaakt door de rechtbank en verdachten van belastingfraude door sushiketen Sumo niet in te lichten over het maken van een documentaire over de strafzaak.
www.nu.nl
En nu het geel in Parijs
De Vuelta-zege van de Sloveen Primoz Roglic is historisch en onderstreept tegelijkertijd de nieuwe hiërarchie in het peloton. Het volgende doel van zijn ploeg Jumbo-Visma is winst in de Tour de France.
www.ad.nl
Vrouw slikt tijdens nachtmerrie ring in om 'diefstal te voorkomen'
Een droom bleek werkelijkheid: een Amerikaanse vrouw heeft tijdens een nachtmerrie haar verlovingsring ingeslikt. Het sieraad moest operatief worden verwijderd.
www.rtlnieuws.nl
Drie slachtoffers aanrijding autocross Leende liggen nog in ziekenhuis
Drie slachtoffers van de aanrijding bij een autocross zondag in het Noord-Brabantse Leende liggen nog in het ziekenhuis, meldt de politie maandag. Het vierde slachtoffer, een veertienjarige jongen, is al naar huis.
1 h
www.nu.nl
Zwerm bijen houdt vliegtuig uren aan de grond
1 h
www.telegraaf.nl
Verwijderen van fietsen Moreelsepark en Smakkelaarsveld begonnen
Het ruimen van de twee fietsenstallingen op het Moreelsepark en Smakkelaarsveld is maandagochtend begonnen. In de stallingen zijn nog honderden fietsen achtergebleven.
1 h
www.nu.nl
Vandaag nat en grijs, maar in het weekend kan de korte broek weer aan
De astronomische herfst begint volgende week maandag, dus deze week is officieel de laatste week van de zomer. Maar met 14 graden, wolken en regen is het zomergevoel ver te zoeken. Met een beetje geluk kunnen we komend weekend wel voor de laatste keer de korte broek uit de kast trekken.
1 h
www.ad.nl
Te risicovol belegd: consumenten krijgen inleg terug
1 h
www.telegraaf.nl
Makkelie fluit Atlético Madrid - Juventus
Scheidsrechter Danny Makkelie heeft woensdag de leiding over het duel tussen Atlético Madrid en Juventus in de Champions League. De Europese voetbalbond UEFA wees de 36-jarige Makkelie aan voor de wedstrijd uit groep D. Makkelie komt bij Juventus met verdediger Matthijs de Ligt een landgenoot tegen.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Benzineprijs stijgt komende dagen 'een paar cent per liter'
De benzineprijs zal de komende dagen gaan stijgen. Door de aanval op olie-installaties in Saoedi-Arabië is de wereldolieproductie geraakt en stijgen de olieprijzen explosief. Dat zal een prijsverhoging tot gevolg hebben. 
1 h
www.rtlnieuws.nl
Manifest Coalitie-Y: druk op jongeren moet omlaag
Er komt steeds meer druk te liggen op twintigers en dertigers. De studiedruk is hoog en jongeren hebben slechte vooruitzichten op de woning- en arbeidsmarkt. Coalitie-Y, een samenwerkingsverband opgericht door een aantal jongerenorganisaties, tv-presentator Tim Hofman en de ChristenUnie, willen dat dat verandert. Daarom bieden ze later vandaag premier Rutte een manifest aan waarin ze zich uitspreken voor vaste banen, betaalbare woningen en het afschaffen van het leenstelsel en het opnieuw invoeren van de basisbeurs. Initiatiefnemer van Coalitie-Y is ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. "Het begon bij mij thuis", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb zelf studerende dochters en zij vertelden over hun problemen en die van hun generatiegenoten." Bij bezoeken aan hogescholen en universiteiten kreeg Segers daarna keer op keer hetzelfde verhaal te horen. "Jongeren zeiden tegen mij: ik wil heel veel, maar er hangt toch een zwaard van Damocles boven mijn hoofd'." Dat bevestigt ook Alex Tess Rutte, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. "Onze generatie heeft heel veel zin om wat te gaan maken van de wereld en om zijn steentje bij te dragen, maar de stapeling van beleid van de afgelopen jaren leidt tot een heel giftige cocktail. Onze generatie is bijvoorbeeld ook de eerste generatie die het historisch gezien slechter krijgt dan zijn ouders." Rutte verwijst naar het SER-rapport dat twee weken geleden verscheen. Daarin staat dat jongeren van nu veel later allerlei dingen doen dan eerdere generaties. Zo krijgen ze later een eigen woning, want door studieschuld en tijdelijke contracten kunnen ze maar moeilijk een hypotheek krijgen. Ook zijn ze zo'n drie jaar ouder dan tien jaar geleden als ze hun eerste vaste contract krijgen. Daardoor verdienen ze minder en bouwen minder pensioen op. Door al deze onzekere factoren beginnen ze ook later aan kinderen. Lagere overdrachtsbelasting In het manifest van Coalitie-Y staan tien punten, waarvan het belangrijkste de afschaffing van het leenstelsel en de herinvoering van de basisbeurs is. De coalitiepartijen CDA en ChristenUnie waren geen voorstander van het leenstelsel, maar zijn er in het regeerakkoord wel mee akkoord gegaan. Deze kabinetsperiode verandert er in elk geval niets. Segers zegt dat het volgende kabinet er mee aan de slag moet gaan. "Inmiddels is er zo'n ruime meerderheid in de Kamer die een einde wil maken aan het leenstelsel dat je er bijna zeker van kunt zijn dat het bij de volgende kabinetsformatie, wie er ook in het kabinet zit, gaat gebeuren." Andere punten in het manifest zijn het creëren van meer zekerheid op de arbeidsmarkt door het aanpakken van de kloof tussen vast werk, flexwerk en zzp'ers, het aanpakken van de woningmarkt en de prestatiedruk in het onderwijs en het realiseren van een 'eerlijk en eenvoudig' pensioenstelsel. "We gaan kijken wat we op korte termijn al kunnen doen", zegt Segers. Dan gaat het bijvoorbeeld om maatregelen op de woningmarkt, zoals het verlagen van de overdrachtsbelasting voor starters en het aanpakken van huisjesmelkers. Losse stukjes "Ik wil mij deze week al sterk maken voor een generatietoets. Ook een van de tien punten van Coalitie-Y", zegt Segers. "Bij grote beleidsmomenten, zoals een klimaatakkoord of een pensioenakkoord, moet beter gelet worden op de gevolgen voor latere generaties, voor jongeren." Alex Tess Rutte voegt daar aan toe dat er niet alleen moet worden gekeken naar de losse stukjes beleid. "Als losse stukjes kun je van al die dingen misschien zeggen dat het een verstandige keuze is voor Nederland, maar als je dan gaat kijken naar wat voor uitwerking het heeft op één specifieke generatie, dan gaat dat volgens mij veel te ver. "
1 h
nos.nl
‘Dit poetst dronkemansrit Stegeman niet weg’
1 h
www.telegraaf.nl
'Een Van Dijk koop je niet met de verkoop van braadworsten'
In de Bundesliga geldt de regel dat de aandelen voor 51% in handen van de clubs moeten liggen. Dit om investeerders buiten te houden en overnames te voorkomen. RB Leipzig-trainer Julian Nagelsmann vindt dat het anders moet.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Rod Stewart onthult in het geheim prostaatkanker te hebben overwonnen
Rod Stewart is in remissie na drie jaar onder behandeling te zijn geweest voor prostaatkanker. Zijn ziekte en huidige toestand onthulde de zanger zaterdag in het Engelse Surrey tijdens een toespraak op een benefietavond waar geld werd opgehaald voor de behandeling van prostaatkanker, meldt Sky News.
1 h
www.nu.nl