Duitsland schort wapenexport aan Turkije op vanwege invasie Noord-Syrië

Duitsland leverde vorig jaar voor bijna 250 miljoen euro aan wapens aan Turkije. De regering zegt geen exportvergunning meer af te geven voor wapens die gebruikt kunnen worden in Syrië.


Load more
Go to source www.nrc.nl
unread news
unread news (Demo user)
Gooi die wegwerpwattenstaafjes maar weg
Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.
www.nrc.nl
Duitsland verbiedt neonazi-organisatie Combat 18
Duitsland heeft de neonazi-organisatie Combat 18 verboden. "Rechts-extremisme en antisemitisme horen niet thuis in onze samenleving", schrijft minister Seehofer van Binnenlandse Zaken in een verklaring. Het verbod komt niet als een verrassing. Al sinds de moord op politicus Walter Lübcke in juni vorig jaar wordt erover gesproken. De verdachte van die moord zou destijds in contact hebben gestaan met Combat 18. Huiszoekingen De politie heeft vanochtend invallen gedaan in zes deelstaten. Daarbij zouden onder meer mobiele telefoons, laptops, kleding en propagandamateriaal in beslag zijn genomen. Het is volgens correspondent Judith van de Hulsbeek maar de vraag hoeveel nuttigs de politie heeft gevonden. Aangezien het verbod er al een tijd aan zat te komen, hadden de Combat 18-leden veel tijd om verboden zaken weg te werken. Adolf Hitler Combat 18 is een van oorsprong Britse organisatie, die is opgericht in 1992. In de loop der jaren zijn ook in andere landen afdelingen opgericht. Het getal 18 staat voor de letters A en H in het alfabet, verwijzend naar Adolf Hitler. De Duitse autoriteiten bestempelen Combat 18 als racistisch en antisemitisch. Ze verwijten de leden onder meer dat zij liedjes met extreemrechtse teksten maken en die vervolgens verspreiden.
nos.nl
Politie vindt bestelbus vol drugsafval op de Chaamseweg in Ulvenhout
De politie heeft donderdagochtend een bestelbus vol drugsafval aangetroffen op de Chaamseweg in Ulvenhout.
www.nu.nl
‘De video gaat ook over mijn levensfilosofie’
Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een videowerk
www.nrc.nl
Bertens kritisch ondanks nieuwe zege: 'Twijfelde in het begin bij iedere bal'
Kiki Bertens bereikte donderdag tot haar blijdschap voor de tweede keer in haar loopbaan de derde ronde van de Australian Open, maar de Westlandse is ook kritisch over haar slordige spel.
www.nu.nl
Deze puike ‘Peuzjopel’ is onverwacht prettig
De Opel Corsa, Duitser onder Franse vlag, is een puik stukje fusion, vindt Bas van Putten.
www.nrc.nl
‘Patriottische miljonairs’ pleiten voor mondiale belastinghervorming
In een open brief schrijven 121 miljonairs en miljardairs dat belastinghervormingen een einde moeten maken aan de „extreme, destabiliserende ongelijkheid” in de wereld.
www.nrc.nl
Langer toegang tot oude e-mailadres na opzeggen provider
Mensen die overstappen van internetprovider kunnen vanaf deze zomer nog een half jaar lang hun oude e-mailadres gebruiken. Dat hebben de internetproviders afgesproken op verzoek van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. Volgens het kabinet is het voor veel mensen een drempel om van internetaanbieder te wisselen, omdat ze bang zijn de toegang tot hun e-mailadres van de provider te verliezen. Nu kunnen mensen nog een maand inloggen op hun oude mail. Naast de afspraken binnen de sector zelf, stuurt staatssecretaris Keijzer ook nog een aantal wijzigingen voor de Telecommunicatiewet aan de Tweede Kamer om overstappen van provider gemakkelijker te maken. Zo wil zij regelen dat bij een overstap internet, televisie of bellen niet langer dan een werkdag wordt onderbroken. Ook wil ze dat meer aanbieders de kans krijgen op de telecommarkt en consumenten bewuster een keuze kunnen maken.
nos.nl
Nikkies coming-out werd een zegetocht
Han Lips schrijft over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: The Ellen DeGeneres Show.
www.parool.nl
Dat was ’m dan: de laatste modeshow van ‘enfant terrible’ Jean Paul Gaultier
Jean Paul Gaultier is een man van z’n woord. Nog maar enkele dagen geleden maakte het enfant terrible van de Franse mode bekend dat hij de deur van de modewereld achter zich toetrok. Maar niet getreurd, zei hij, ‘mijn allerlaatste show wordt een groot feest’. En wat voor één.
www.ad.nl
Vrij zijn is...samen mozaïeken
Hoe breekt Nederland uit de sleur?
www.nrc.nl
Sake en sojasaus in de oudste toko van Amsterdam
In 1959 opende Dun Yong Sau een winkeltje in de Stormsteeg. Karina Meeuwse schreef een boek over deze oudste toko van Amsterdam. Een rondje door de familiezaak aan de hand van de geschiedenis.
www.parool.nl
Opnieuw geen trams van Utrecht Centraal naar Science Park
Door een wisselstoring rijden er donderdagochtend voor de tweede keer in een uur geen trams van Utrecht Centraal naar Science Park, meldt U-OV via Twitter.
www.nu.nl
Knol klaar voor hoofdrol
De selderijknol is geen vergeten, maar wel een veronachtzaamde groente. Daarom deze week: knolselderij-steaks met blauwe kaas.
www.nrc.nl
Politiek achter analyse arbeidsmarkt, maar er klinkt ook kritiek
Waardering voor de analyse en vraagtekens bij concrete voorstellen. Dat is de rode draad in de eerste politieke reacties op het advies van de commissie-Borstlap over de arbeidsmarkt. Borstlap adviseert het kabinet drastisch in te grijpen. Volgens Borstlap moeten werkgevers vaker vaste contracten aanbieden, moet het aantal flexwerkers en zzp'ers omlaag en moet er meer worden geïnvesteerd in kennis en innovatie. Regeringspartij VVD deelt in grote lijnen de analyse van Borstlap. "De arbeidsmarkt moet voor iedereen werken en daar moeten echt nog dingen aan worden verbeterd", zei Kamerlid Tielen in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is belangrijk dat de economie groeit en daar hoort een wendbare arbeidsmarkt bij", zei ze ook. Ze ziet ook wel wat in het idee van de commissie om het makkelijker te maken voor werkgevers om personeelsleden voor een deel te ontslaan, als er minder werk is: "We hebben het voor werkgevers wel heel ingewikkeld gemaakt om werkgever te zijn." Rapport kan keerpunt zijn Volgens oppositiepartij SP kan het rapport van Borstlap een keerpunt zijn. "De tijd dat zoveel mogelijk flexwerk de oplossing voor alles was, is wel een beetje voorbij", zegt partijleider Marijnissen. Ze is het ermee eens dat de groeiende ongelijkheid op de arbeidsmarkt niet alleen onrechtvaardig is voor mensen, maar ook slecht voor de economie. Volgens haar is de algemene richting van het rapport dat de vaste baan weer de norm moet worden. De SP onderschrijft dat, maar Marijnissen ziet niets in het plan van de commissie om het makkelijker te maken voor werkgevers om personeel, om bedrijfseconomische redenen, tijdelijk minder te laten werken en minder te betalen. Ook oppositiepartij PvdA is het eens met Borstlap dat er meer zekerheid nodig is voor mensen die werken. Maar partijleider Asscher noemt het op Twitter "een dramatisch slecht idee dat werkgevers onder bepaalde omstandigheden eenzijdig functie, werkplek of arbeidsduur kunnen aanpassen of iemand gedeeltelijk kunnen ontslaan, zonder toestemming van de rechter of het UWV". Volgens de PvdA maak je zo miljoenen mensen onzeker en komen de voorstellen erop neer dat "je aan de andere kant van het land mag gaan werken, in een andere functie, tegen een lager bedrag". Borstlap overhandigt zijn rapport vanmiddag aan het kabinet.
nos.nl
Trams rijden weer van Utrecht Centraal naar Science Park na wisselstoring
De trams rijden van Utrecht Centraal naar Science Park rijden donderdagochtend weer na een eerdere wisselstoring, meldt U-OV via Twitter.
www.nu.nl
Solskjaer roept om versterking bij United na smadelijke nederlaag
Nog ruim een week en dan sluit de winterse transfermarkt. Wie nog gaten moet dichten in de defensie of een goaltjesdief zoekt, moet stilaan haast maken. In TransferTalk houden we dagelijks alle geruchten en voltooide transfers bij.
www.ad.nl
Kabinet maakt overstappen van telecomabonnement makkelijker
Telecomaanbieders in Nederland gaan consumenten nog een half jaar lang toegang heven tot oude e-mailadressen wanneer de klant is overgestapt, meldt het ministerie van Economische Zaken donderdag. Dit moet het makkelijker maken om over te stappen van internet- en telefonieaanbieder.
www.nu.nl
PostNL stopt na 125 jaar met postboot in Biesbosch: 'Drie uur varen voor paar brieven’
PostNL gaat stoppen met de postbezorging per boot in de Biesbosch. Drie uur varen voor vijf adressen is niet duurzaam en efficiënt, vindt het bedrijf. Het is nog niet bekend wanneer de laatste ‘postronde’ plaatsvindt. ,,Een datum hebben we nog niet’’, zegt een woordvoerder van PostNL. ,,Omdat we niet weten hoe de toekomst eruit gaat zien.’’
www.ad.nl
Spakenburger over vergeten van voetbalschoenen: 'Krijg zóveel reacties'
Thomas van den Houten, de linksback van Tweede Divisionist Spakenburg, beging woensdag een komische blunder door zijn voetbalschoenen te vergeten voor het bekerduel met Ajax in de Johan Cruijff ArenA. De verdediger hoopt dat het hem niet blijft achtervolgen.
www.nu.nl
Vermiste slachtoffers vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland officieel doodverklaard
De twee personen die nog altijd worden vermist na de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland van meer dan zes weken geleden, zijn door de autoriteiten officieel doodverklaard. Dat heeft de politie gemeld.
www.ad.nl
Overstappen telecomaanbieder moet makkelijker worden
Staatssecretaris Mona Keijzer wil dat e-mailaccounts langer toegankelijk blijven en dat onderbreking van de levering van internet tot één dag beperkt blijft.
1 h
www.nrc.nl
'Aanbod van betaalbare woningen bijna gehalveerd in 2019'
Het aanbod van betaalbare koopwoningen is in 2019 bijna gehalveerd, schrijft makelaarsnetwerk Dynamis donderdag. Het makelaarsnetwerk berekende dat aanbod van betaalbare woningen, woningen van minder dan 250.000 euro, in 2019 is afgenomen van 22.000 naar 13.500 woningen.
1 h
www.nu.nl
Spectaculair debuut 19-jarige Williamson in NBA
Het Amerikaanse basketbaltalent Zion Williamson heeft een opvallend debuut gemaakt in de NBA. De 19-jarige Williamson werd vorig jaar als nummer 1 bij de jaarlijkse 'draft' binnengehaald door New Orleans Pelicans. De Amerikaan moest lang wachten tot hij zijn eerste minuten in de NBA kon maken, omdat hij in de voorbereiding op het seizoen een knieblessure opliep en geopereerd moest worden.
1 h
www.ad.nl
Model Hilary Rhoda in verwachting van eerste kind
Hilary Rhoda (32) is in verwachting van haar eerste kind. Het Amerikaanse model maakt dit donderdag bekend via Instagram.
1 h
www.nu.nl
Brouwzaal wordt proeflokaal, het resultaat is nogal wisselend
Joël Broekaert doet een steekproef bij drie brouwzalen die zijn omgedoopt tot proeflokaal, met een tap én een keuken. Hij juicht de trend toe, maar het resultaat is wisselend.
1 h
www.nrc.nl
Kiki Bertens naar derde ronde Australian Open
Kiki Bertens versloeg Arina Rodionova in twee sets en evenaart met het bereiken van de derde ronde haar beste prestatie op de Australian Open.
1 h
www.nrc.nl
Thea hielp op hoogbejaarde leeftijd Syrische vluchtelingen, omdat ze zelf ooit vluchteling was
1 h
www.volkskrant.nl
Burgemeester onthult tijdelijk Holocaustmonument in het gemeentehuis
Burgemeester Liesbeth Spies en kinderburgemeester Elmehdi Sassa hebben woensdag om 17.00 uur het tijdelijke Holocaustmonument LEVENSLICHT onthuld in het atrium van het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn. Het kunstwerk is van 22 tot 31 januari voor iedereen te bezichtigen.
1 h
www.nu.nl
Check hier hoe jouw koopkracht dit jaar uitvalt
De meeste inkomensgroepen gaan er dit jaar op vooruit, volgens berekeningen van het Nibud. Maar wat betekent het nieuwe jaar voor jouw eigen koopkracht? Dat kun je bekijken met deze tool.
1 h
www.nu.nl
Reacties op zege Bertens in tweede ronde Australian Open
Kiki Bertens was donderdag in twee sets te sterk voor de Australische Arina Rodionova in de tweede ronde van de Australian Open. Lees hier de reacties.
1 h
www.nu.nl
Bertens voor tweede keer in carrière naar derde ronde Australian Open
Kiki Bertens heeft donderdag voor de tweede keer in haar loopbaan de derde ronde van de Australian Open bereikt. De nummer tien van de wereld was een maatje te groot voor de Australische Arina Rodionova.
1 h
www.nu.nl
Bijna een miljoen televisiekijkers zien hoe Lazarus Musical Awards Gala domineert
Bijna een miljoen televisiekijkers hebben gisteravond naar NPO1 gezapt voor het Musical Awards Gala 2020, waar zij zagen hoe musical Lazarus de grote winnaar van de avond werd. Het door Frits Sissing gepresenteerde gala staat daarmee in de top 10 van best bekeken programma’s van gisteravond.
1 h
www.ad.nl
Twee tieners proberen in woning te breken aan Heycopperkade in de Meern
Twee tieners van zestien en zeventien jaar hebben donderdagochtend geprobeerd in een woning te breken aan de Heycopperkade in de Utrechtse wijk De Meern, meldt de Politie Vleuten-De Meern via Twitter.
2 h
www.nu.nl
Drie doden na crash blusvliegtuig tijdens bestrijden bosbranden Australië
Een Canadees C-130 Hercules-blusvliegtuig is donderdag neergestort tijdens het bestrijden van bosbranden in Australië. Alle drie de Amerikaanse bemanningsleden zijn daarbij om het leven gekomen, melden de autoriteiten.
2 h
www.nu.nl
Onderzoekers bij Google ontdekken meerdere lekken in webbrowser Safari
Onderzoekers van Google hebben Apple gewaarschuwd voor meerdere lekken in de Intelligent Tracking Prevention, een functie van de webbrowser Safari die ervoor zorgt dat het zoekgedrag van gebruikers niet wordt gevolgd. Dat meldt de Financial Times woensdag op basis van een onderzoek van Google dat nog gepubliceerd moet worden.
2 h
www.nu.nl
Drie doden bij crash blusvliegtuig in Australië
In het zuidoosten van Australië is een blusvliegtuig neergestort bij het bestrijden van de aanhoudende bosbranden. De drie inzittenden zijn om het leven gekomen, bevestigt de brandweercommissaris van de staat New South Wales. De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. Er was een grote vuurbal te zien toen het vliegtuig de grond raakte, meldt de commissaris op basis van ooggetuigen. Alle inzittenden waren Amerikanen. De C-130 Hercules was afkomstig uit de Amerikaanse staat Oregon. Het toestel was op een blusmissie in het zwaar door bosbranden getroffen gebied in de zuidoostelijke staat. De afgelopen maanden kwamen ruim 26 mensen om het leven door de natuurbranden.
2 h
nos.nl
Amsterdam onderzoekt maximumsnelheid van 30 km/u in de hele stad
Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in de hele stad, zei verantwoordelijk wethouder Marieke Doorninck woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
2 h
www.nu.nl
Hans Borstlap: ‘We gaan slordig met de mensen in dit land om’
Op de Nederlandse arbeidsmarkt dragen de zwakste schouders de zwaarste lasten, stelt Hans Borstlap. Zijn commissie roept politici op nú in te grijpen tegen de doorgeslagen flexibilisering, voordat het te laat is. ‘We gaan slordig met de mensen in dit land om.’
2 h
www.ad.nl
Een cv is persoonlijk, bevat een foto én is het begin van een goed gesprek
In deze tijden van LinkedIn en video-solliciteren is een cv méér dan een opsomming van relevante werkervaring en wat personalia. Een cv is méér dan een opsomming van relevante werkervaring en wat personalia. Natuurlijk moet dat er Ja, dat is het nog steeds en dat zal voorlopig ook niet veranderen. Maar een cv is méér dan dat en zelfs in tijden van LinkedIn en video-solliciteren nog altijd belangrijk.
2 h
www.ad.nl
Overstappen telecomaanbieder wordt makkelijker
Een klant die van telecomprovider verandert, krijgt nog een half jaar na de overstap toegang tot zijn e-mailadres van de oude aanbieder. Daarover heeft het kabinet afspraken met de sector gemaakt. Ook moeten aanbieders voorkomen dat de levering van internet, telefonie en televisie langer dan een werkdag wordt onderbroken.
2 h
www.ad.nl
Database met gegevens Microsoft-gebruikers was openbaar toegankelijk
Een database met 250 miljoen bestanden over gesprekken tussen klanten en Microsoft-medewerkers stond bijna een maand openbaar op het internet, blijkt uit onderzoek van Comparitech. Deze data was rond de jaarwisseling beschikbaar voor iedereen met toegang tot een internetbrowser, er was geen wachtwoord of andere vorm van authenticatie nodig om bij de gegevens te komen.
2 h
www.nu.nl
Drie doden bij crash blusvliegtuig Australië
Alle drie de bemanningsleden van een blusvliegtuig dat werd ingezet om de bosbranden in Australië te bestrijden, zijn omgekomen toen het toestel crashte.
2 h
www.nrc.nl
Stevige pleidooien bij start proces Weinstein
Het inhoudelijke proces tegen de gevallen Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein is donderdag in New York begonnen. De rechter opende de zitting waarna de aanklagers en verdedigers hun openingspleidooien mochten houden.
2 h
www.parool.nl
Politie arresteert voor straatroof gesignaleerde Rotterdammer in Ommoord
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een negentienjarige Rotterdammer aangehouden in de wijk Ommoord. De man werd gezocht voor een eerder gepleegde straatroof, meldt Politie Rotterdam-IJsselland in een bericht op Instagram.
2 h
www.nu.nl
Ex-Jehova: ‘We mogen niet meer als leugenaars worden weggezet’
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht vellen een hard oordeel over de omgang met seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s getuigen. Marianne de Voogd (56) werd als jonge tiener misbruikt door een ouderling. Haar verhaal werd uiteindelijk de aanleiding voor het onderzoek. ,,We mogen niet meer als leugenaars worden weggezet.’’
2 h
www.ad.nl
Tienduizenden Canadezen tekenen petitie tegen betalen van beveiliging voor Harry en Meghan
De Engelse prins Harry en zijn vrouw Meghan kunnen vooralsnog niet op een warm welkom rekenen in Canada, het land waar ze de helft van het jaar willen doorbrengen met hun zoon Archie. Ruim 80.000 Canadezen hebben een petitie ondertekend om zich uit te spreken tegen het betalen van beveiliging voor het stel.
2 h
www.ad.nl
Nederland blijft goed scoren op corruptie-index, maar score stagneert
Nederland staat ook dit jaar weer laag op de corruptie-index van Transparancy International, een lijst die de mate van corruptie weergeeft in de publieke sector van 180 landen. De Corruption Perception Index, die de NGO donderdag publiceerde, geeft de mate van corruptie weer met scores van nul (zeer corrupt) tot honderd (zeer integer). Nederland staat op de achtste plaats en scoort voor het derde jaar op rij 82 punten.
2 h
www.nu.nl