Eerst posters van de muur, en toen de dreigementen

Scholieren in Almere wilden ‘Coming Out Day’ vieren. Maar medeleerlingen reageerden zo heftig dat de politie moest worden ingeschakeld.
Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
EU-leiders uiteen zonder besluit over toetreding
De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn in de nacht van donderdag op vrijdag uiteengegaan zonder overeenstemming over de opening van toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië. De EU-regeringsleiders kwamen na een avondvullende discussie van zes uur niet tot conclusies. Dat lukte de ministers van Buitenlandse Zaken eerdere deze week ook al niet.
www.ad.nl
Vuurgevecht in Mexico bij arrestatie zoon van drugsbaron 'El Chapo'
Militairen en gewapende burgers raakten in de nacht van woensdag op donderdag in de Mexicaanse stad Culiacán met elkaar verstrikt in vuurgevechten, toen een zoon van beruchte drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bijnaam 'El Chapo', werd gearresteerd.
www.nu.nl
Zoon van drugsbaas El Chapo opgepakt in Mexico
Ovidio Guzmán, de zoon van drugsbaron El Chapo, is vannacht in Mexico opgepakt. Dat ging echter niet zonder slag of stoot: bendeleden kregen hoogte van de arrestatie en staken vrachtwagens in brand. Er ontstonden zware vuurgevechten.
www.rtlnieuws.nl
Auto botst tegen geparkeerde auto’s en lantaarnpaal op Veldbloemweg
Op de Veldbloemweg in Alphen aan den Rijn heeft donderdagavond een ongeval plaatsgevonden, toen een auto tegen geparkeerde auto's en een lantaarnpaal botste. Een persoon raakte hierbij gewond.
1 h
www.nu.nl
Politie: 'Voortvluchtige Ridouan Taghi deel van gigantisch drugskartel'
Nederlands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi zou zich ophouden in Dubai, waar hij deel uitmaakt van een gigantisch drugskartel. Dat kartel zou verantwoordelijk zijn voor een derde van alle cocaïne die naar de haven van Rotterdam wordt verscheept.
1 h
www.rtlnieuws.nl
‘Superkartel met Taghi beheerst cokemarkt’
De voortvluchtige Ridouan Taghi maakt volgens de politie deel uit van een superkartel dat samen met kopstukken uit de Italiaanse, Ierse en Bosnische maffia vanuit Dubai een groot gedeelte van de Europese cocaïnehandel in handen zou hebben.
2 h
www.ad.nl
Tweede verdachte zaak vermoorde Tob Cohen wil ook vrij
De tweede verdachte in de moordzaak van de Nederlandse zakenman Tob Cohen heeft de Keniaanse rechter gevraagd om hem op borgtocht vrij te laten. Peter Karanja liet de rechtbank weten dat hij al meer dan dertig dagen in de cel zit en dat hij bereid is zich te houden aan alle door de rechtbank opgelegde voorwaarden, melden Keniaanse media.
2 h
www.ad.nl
Zoon van Mexicaanse drugsbaron El Chapo opgepakt
Speciale eenheden in Mexico hebben in een grootscheepse operatie een zoon opgepakt van de beruchte drugsbaron Joaquín Guzmán, beter bekend als El Chapo. Die zit zelf een levenslange celstraf uit in de VS. De man die nu is gearresteerd is Ovidio Guzmán, die samen met twee broers een belangrijke rol speelt in de top van het Sinaloa-drugskartel. Dat is het geval sinds El Chapo werd opgepakt in 2016. Toen brak een machtsstrijd uit binnen de bende, die in het voordeel van de factie van de broers Guzmán eindigde nadat de politie twee van hun rivalen wist in te rekenen. Voorafgaand aan het oppakken van Ovidio Guzmán in Culiacán, de hoofdstad van de deelstaat Sinaloa, waren er zware vuurgevechten tussen bendeleden en militairen. De criminelen hadden er blijkbaar lucht van gekregen dat de arrestatie eraan kwam en sloten de toegangswegen en straten in de stad af met brandende voertuigen, een gangbare methode van drugsbendes die strijd leveren met het leger. De bendeleden waren gewapend met geweren van een zwaar kaliber en op pick-uptrucks gemonteerde machinegeweren. In de chaos ontsnapten enkele tientallen gevangenen uit de gevangenis van Culiacán.
2 h
nos.nl
Vakbonden over personeelstekort defensie: 'Neem buitenlanders aan'
Het personeelstekort van het Nederlandse leger wordt zo nijpend, dat er volgens vakbonden nog maar één serieuze oplossing is: meer mensen vanuit het buitenland aannemen. Nu is dat nog niet mogelijk, omdat een militair de Nederlandse nationaliteit moet hebben.
2 h
www.rtlnieuws.nl
DJ EZ verveelt met zijn alias in Paradiso
Van paneltalks over de danceindustrie tot feestjes diep in de nacht: Het Parool doet verslag van alles rond Amsterdam Dance Event, dat tot en met zondag duurt, in dit liveblog.
2 h
www.parool.nl
Politie heeft nog veel vragen over 'Ruinerwold'
De politie zit nog met veel vragen over het afgezonderde gezin uit Ruinerwold. Zo staat nog niet vast dat het echt om een gezin gaat en of er sprake is geweest van seksueel misbruik, zei plaatsvervangend politiechef Janny Knol gisteravond in het tv-programma Pauw. Ook vandaag wordt er nog onderzoek gedaan bij de boerderij. De 67-jarige vader is gearresteerd voor vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen. Dat laatste heeft te maken met een groot geldbedrag dat in de boerderij is gevonden en waarvan de herkomst onduidelijk is. De man zou geen uitkering hebben gehad. Hoewel hij een hersenbloeding heeft gehad, kon hij volgens de politiechef nog wel gezag over de anderen uitoefenen. Dat de vader gisteravond is opgepakt, heeft volgens Knol "een enorme impact" op de kinderen. Zij hebben immers negen jaar lang met elkaar in één afgesloten ruimte geleefd. In die ruimte kwam overigens wel daglicht binnen. Af en toe kwamen de gezinsleden in de tuin, maar ze verlieten nooit het terrein. Behoedzaam De politie gaat bij het verhoren van de jongvolwassen kinderen behoedzaam te werk, met hulp van psychologen. De kinderen moeten vragen beantwoorden die van belang zijn voor het strafrechtelijk onderzoek, maar ze zijn ook slachtoffer van de situatie. Hoewel ze nooit naar school zijn geweest en mogelijk nooit deel hebben uitgemaakt van de samenleving, spreken ze wel Nederlands. De oudste zoon, die de zaak in een café ter sprake bracht, wordt op een andere plek opgevangen dan de rest van het gezin. Dat is gezien de situatie het beste, zei Knol, zonder details te geven. De man was actief op internet, maar pas sinds begin dit jaar. De 58-jarige Oostenrijker die ook vastzit in de zaak, woonde niet in de boerderij. Hij was de huurder van het complex en kwam er regelmatig om spullen te brengen. Hij wist volgens Knol dat er een gezin woonde. Moon-beweging Het is duidelijk dat er een verband is tussen het gezin en de Moon-sekte, officieel de Moon-beweging. De vader was tot de jaren 80 lid van die beweging en is daarna zijn eigen weg gegaan, zei Wim Koetsier, de secretaris-generaal van de Moon-beweging Nederland bij Pauw. De broer van de vader is nog steeds actief in de beweging en was volgens Koetsier zeer verbaasd toen hij over de situatie in Ruinerwold hoorde. Hij vindt het afschuwelijk, zei Koetsier. De broers zouden sinds 1987 geen contact meer hebben gehad. Volgens Koetsier zonderen Moon-leden zich in principe niet af; ze trekken er juist op uit "om samen te werken voor wereldvrede".
2 h
nos.nl
El Clásico verschoven naar december
De Spaanse voetbalfederatie (RFEF) heeft de Klassieker tussen de twee aartsrivalen Barcelona en Real Madrid verschoven naar half december. Dit melden diverse Spaanse media. De immer beladen topper stond voor 26 oktober in Camp Nou op het programma. Door de aanhoudende onlusten in Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, vanwege de veroordeling tot celstraffen van negen proseparatistische leiders is El Clásico nu verplaatst naar 18 december.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Europol vraagt hulp van publiek bij opsporen vrouwelijke criminelen
Europol komt vandaag met een nieuwe 'most wanted'-lijst van voortvluchtige criminelen. Belangrijk verschil met voorgaande lijsten: er staan vooral vrouwen op. Met de campagne Crime has no gender wil de Europese politiedienst mensen bewust maken van de rol die vrouwen spelen in het criminele circuit, en meer van deze vrouwelijke criminelen oppakken. De laatste decennia is als gevolg van emancipatie het aandeel vrouwen in de misdaad gegroeid. Anne-Marie Slotboom, hoofddocent criminologie aan de Vrije Universiteit, denkt dat opsporingsdiensten en het publiek vaak een blinde vlek hebben voor vrouwelijke criminelen. "Omdat ze zwaar in de minderheid zijn bij grote zaken. En als je niet naar vrouwen kijkt als misdadiger, maar hen alleen ziet als 'de vrouw van', kan dat een heel vertekend beeld geven." Volgens Slotboom zijn vrouwen het meest betrokken bij financiële delicten. "Bij corruptie- en witwaszaken is 20 procent van de verdachten vrouw. Bij geweldsmisdrijven zie je ze bijna niet, geweld is voor veel vrouwen geen middel om iets te bereiken." Cocaïne uit Suriname Op de nieuwe lijst van Europol staan 21 criminelen, van wie er 18 vrouw zijn. Allemaal zitten ze 'verscholen' achter een masker: door te klikken op de afbeeldingen verschijnen stukje bij beetje hun verhaal en hun gezicht. Een van de vrouwen wordt gezocht door Nederland. Het gaat om Elizabeth Dizon Honrada, een 57-jarige Filipijnse die hier tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld is. Ze vervoerde samen met haar man tientallen kilo's cocaïne per boot van Suriname naar Nederland. Vermoedelijk houdt Honrada zich op in Saoedi-Arabië. Sinds de eerste Europe's Most Wanted-lijst in 2016 zijn volgens Europol 69 criminelen opgepakt nadat ze door het publiek herkend waren. Ook gaven meerdere criminelen zichzelf aan bij de politie omdat hun naam en beeltenis op de site van Europol waren verschenen.
3 h
nos.nl
Bezorgen inheemsen Evo Morales nog een termijn?
Bolivia’s ‘cholita’s’, inheemse vrouwen, blijven president Morales steunen. Maar er is ook kritiek op zijn autocratische neigingen. Bovendien zou hij te passief zijn gebleven bij grote bosbranden.
3 h
www.nrc.nl
Poetin controleert Syrië, maar van de Russen hoeft het niet
President Poetin heeft Rusland machtiger in het Midden-Oosten gemaakt dan ooit. Maar de Russen hebben andere zorgen, constateert Hubert Smeets.
3 h
www.nrc.nl
Welke Marqt-bieder vangt straks bot?
Wie mag de duurzame supermarktketen Marqt overnemen? Ekoplaza en oprichter Bolle vechten het voor de rechter uit.
3 h
www.nrc.nl
Bedrijven nog ‘ver weg’ van VN-doelen
Nederlandse bedrijven doen te weinig om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN te halen, concludeert adviesorgaan SER.
3 h
www.nrc.nl
Ziekenhuispersoneel staakt voor het eerst landelijk
Bonden eisen voor dit jaar 5 procent meer loon voor 200.000 medewerkers. Onmogelijk, zegt de branche-organisatie.
3 h
www.nrc.nl
Nieuwe deal tussen EU en regering-Johnson verdient een kans
De Britse premier Boris Johnson heeft zijn Brexit-deal met de Europese Unie. Na luttele weken politiek theater gevolgd door nog minder weken intensieve onderhandelingen heeft de…
3 h
www.nrc.nl
Liberalen zien het niet, maar Polen gaat vooruit
Zoals verwacht won regeringspartij PiS de Poolse verkiezingen. Uit berichtgeving zou je opmaken dat het land onder Kaczynski en zijn „ultraconservatieve partij” (de Volkskrant)…
3 h
www.nrc.nl
Klimaatramptoerisme bij overstromingen
Hozen in een lekkende boot noemt fotograaf Kadir van Lohuizen de maatregelen in Miami om overstroming tegen te gaan.
3 h
www.nrc.nl
Een moderne King Lear in de media
Het tweede seizoen van Succession is een boeiende optelsom: een aanklacht tegen het Amerikaanse Fox News, een 21ste-eeuwse King Lear en een vleug politiek à la Trump.
3 h
www.nrc.nl
Minder meldingen seksuele uitbuiting, niet minder zaken
Het aantal meldingen van seksuele uitbuiting en mensenhandel is in 2018 flink gedaald. Dat blijkt uit de Slachtoffermonitor mensenhandel 2014-2018. In 2014 kwamen er nog 1255 meldingen binnen, dat daalde in de jaren erna tot 956 en vorig jaar waren het er 668.
3 h
www.ad.nl
Amerikaanse energieminister Rick Perry stapt eind dit jaar op
Rick Perry, de Amerikaanse energieminister, heeft president Donald Trump ingelicht over zijn plan om op te stappen. Trump liet woensdagavond weten dat hij binnenkort een vervanger voor Perry bekend maakt. Kort voor de aankondiging werd bekend dat Trump Perry had gevraagd om te werken aan een Oekraïne-gerelateerde zaken.
3 h
www.nu.nl
New York sluit beruchte gevangenis Rikers Island
Het beruchte gevangeniscomplex Rikers Island in New York sluit zijn deuren. De gemeenteraad van de Amerikaanse stad heeft dat donderdag besloten.
3 h
www.ad.nl
New York sluit berucht gevangeniseiland: 'Einde aan de wreedheid'
Het beruchte gevangeniseiland Rikers Island bij New York gaat sluiten. Vanaf 2026 zullen gevangenen elders worden opgesloten. Lokale politici zeggen dat er zo eindelijk een einde komt aan de inhumane situatie van gevangenen op het eiland.
3 h
www.rtlnieuws.nl
Rek is uit woningmarkt: aantal verkopen daalt
De rek is uit de woningmarkt en dat is terug te zien in het aantal verhuizingen, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In de eerste helft van 2019 verhuisden 864.000 mensen, ongeveer evenveel als dezelfde periode een jaar eerder.
4 h
www.ad.nl
De grote stikstofworsteling van de politiek: 'We moeten het nu zorgvuldig doen'
Moet de veestapel kleiner? Op welke wegen gaan we minder hard rijden? Welke bouwprojecten blijven nog stilliggen? Op die vragen komt voorlopig nog geen antwoord. Een meerderheid van de Tweede Kamer erkent dat de stikstofproblematiek zó ingewikkeld is dat er meer tijd voor oplossingen nodig is, bleek donderdagavond in een debat. Natuurbeschermers die de noodklok luiden, boeren die massaal met hun trekker de weg opgaan, de binnenstad van Den Haag die vanwege de protesten wordt afgesloten met hulp van het leger, bouwprojecten die niet van start kunnen gaan of niet verder kunnen: de spanningen die de stikstofproblematiek oproept domineerden de afgelopen dagen het nieuws. Meer tijd nodig En wie twee weken geleden dacht dat het kabinet met de lang verwachte oplossing kwam - sinds de Raad van State dit voorjaar eerder beleid naar de prullenmand verwees - had het mis. Een brief van minister Schouten aan de Kamer van begin oktober was pas het begin van een steeds zichtbaarder worsteling. Ook al wil iedereen snel duidelijkheid, het is duidelijk dat er meer tijd nodig is. Dat die zorgvuldigheid niet overbodig is werd woensdag al duidelijk toen wetenschappers en juristen in een hoorzitting in de Kamer betoogden dat de plannen van het kabinet zowel ten opzichte van de boeren als de natuur juridisch niet haalbaar zijn. Donderdag bleken de provincies en de minister er ook niet uit te komen. Ze nemen zeker zes weken extra tijd en een meerderheid in de Kamer legt zich daarbij neer. Schouten erkende dat de afgelopen weken te veel onduidelijkheid is ontstaan. De provincies namen na Schoutens brief van 4 oktober veel verdergaande maatregelen dan het kabinet en dat stuitte vooral in de landbouw op groot verzet. Onder druk van hier en daar gewelddadig verlopen boerenprotest trok een aantal provincies de maatregelen weer in. De minister gaf toe dat ze dingen "beter had moeten doen" en dat haar aanpak met name bij boerengezinnen tot onzekerheid heeft geleid. "Daar steek ik de hand ook in eigen boezem. Juist omdat is gebleken hoe complex het is nemen we nu meer tijd. Het is geen big bang die ik even kan doen. We moeten dit zorgvuldig doen". Valse beloftes Maar de oppositie is kritisch. GroenLinks-leider Klaver vroeg zich meerdere malen af hoe deze chaos heeft kunnen ontstaan. Onder meer PvdA, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks vinden dat de minister en de coalitie moeten erkennen dat het verminderen van stikstofuitstoot alleen kan als de veestapel kleiner wordt. De partijen nemen het CDA en VVD kwalijk dat die de indruk wekken dat dat niet nodig is. Ze spreken over "valse beloftes". Ook Forum voor Democratie en de PVV vinden dat de waarheid niet verteld wordt, maar dan op een andere manier: die partijen vinden juist dat het stikstofprobleem overdreven wordt. De PVV wil dat het kabinet gaat kijken of alle zogenoemde Natura-2000 gebieden behouden moeten blijven, nu "boeren omvallen en Nederland op slot zit". De stikstofuitspraak van de Raad van State had vooral betrekking op die natuurgebieden. CDA-Kamerlid Geurts stelde dat hij "gedwongen krimp van boeren niet gaat meemaken". VVD-Kamerlid Harbers, nog maar een paar weken woordvoerder op dit terrein, zei ook tegen het dwingen van boeren te zijn. Hoezeer de politieke partijen ook van mening verschillen, over één ding zijn ze het wel eens: de problemen spelen veel breder dan alleen in de landbouw. Het kabinet en de provincies gaan opnieuw om de tafel en het is de bedoeling dat we uiterlijk 1 december meer horen over de oplossingen. PvdA, PvdD, GroenLinks en SP vinden dat de politiek moet erkennen dat inkrimping van de veestapel onvermijdelijk is. CDA en VVD willen boeren niet dwingen te stoppen. VVD-Kamerlid Harbers legt uit waarom.
4 h
nos.nl
Oplossing stikstofuitspraak nog ver weg, politiek sterk verdeeld
Sinds de Raad van State eind mei een streep zette door de stikstofregels en daarmee duizenden projecten stil kwamen te liggen, lijkt een politieke oplossing nog heel ver weg. Partijen worden het niet eens over welke maatregelen er moeten komen en het kabinet waarschuwt dat een snelle uitweg niet bestaat. De Tweede Kamer debatteerde donderdagavond over de stikstofproblemen.
4 h
www.nu.nl
FNV: ’Minister, zo werkt het niet’
5 h
www.telegraaf.nl
Remkes: niet gegarandeerd dat vreugdevuren doorgaan
De Haagse gemeenteraad beslist eind november of de vuurstapels dit jaar toestemming krijgen.
5 h
www.nrc.nl
Cloud maakt opmars: helft bedrijven maakt gebruik van clouddienst
De helft van alle Nederlandse bedrijven met minstens tien medewerkers maakte vorig jaar gebruik van de cloud. Dat was twee jaar ervoor nog 35 procent.
5 h
www.rtlnieuws.nl
El Clásico verschoven naar december
De Spaanse voetbalfederatie (RFEF) heeft de klassieker tussen de twee aartsrivalen Barcelona en Real Madrid verschoven naar half december. Dit melden diverse Spaanse media. De immer beladen topper stond voor 26 oktober in Camp Nou op het programma.
5 h
www.ad.nl
Akkoord VS en Turkije over bestand
Turkije zou zijn gewenste veilige zone in Syrië krijgen. De Koerden willen zich blijven verzetten.
5 h
www.nrc.nl
Dode klant leidt politie naar Brabantse mensenhandelaars
De politie heeft twee mensenhandelaars uit het Brabantse Valkenswaard kunnen opsporen dankzij een telefoontje van een prostituee wiens klant plots een natuurlijke dood was overleden.
5 h
www.ad.nl
Sons of Anarchy-bedenker Kurt Sutter ontslagen vanwege onprofessioneel gedrag
Kurt Sutter, bedenker van de serie Sons of Anarchy en de spinoff Mayans MC is ontslagen nadat netwerk FX 'meerdere klachten' ontving over zijn gedrag, aldus Hollywood Reporter.
5 h
www.nu.nl
Jongeren gewond bij meerdere steekpartijen in Rotterdam-Zuid
5 h
www.telegraaf.nl
Jongeren gewond bij meerdere steekpartijen Rotterdam-Zuid
5 h
www.telegraaf.nl
Burgemeester: hoe kon dit gebeuren?
5 h
www.telegraaf.nl
Twee gewonden bij gevechten tussen jongeren Charlois en IJsselmonde
Bij meerdere vechtpartijen tussen groepen jongeren uit Charlois en Ijsselmonde hebben donderdagavond twee jongens steekwonden opgelopen, meldt de politie Rotterdam. Agenten hebben zes jongeren van tussen de 14 en 17 jaar aangehouden
5 h
www.nu.nl
De Boer kijkt uit naar start play-offs van MLS met Atlanta United
Frank de Boer kijkt uit naar het spelen van de play-offs met Atlanta United. De Noord-Hollander beseft wel dat het na één wedstrijd al over kan zijn en hij de komende maanden vrijaf is.
5 h
www.nu.nl
Coalitie verbergt onmin – voor nu
Nieuw publiek geruzie tussen de coalitiepartijen bleef uit in het stikstofdebat. Maar ze houden hun eigen, afwijkende verhaal.
5 h
www.nrc.nl
Boeren Breakfast Club
5 h
www.nrc.nl
Hari en Verhoeven houden staredown tijdens persconferentie
Badr Hari en Rico Verhoeven hielden donderdag een staredown in Utrecht. De kickboksers nemen het 21 december in Arnhem tegen elkaar op en hielden donderdag een persconferentie in Utrecht.
5 h
www.nu.nl
Douaneregels EU gelden voor Noord-Ierland
Het akkoord tussen het VK en de EU lijkt sterk op een oud voorstel dat het niet haalde. Nieuw is dat Noord-Ierland een duidelijke stem krijgt.
6 h
www.nrc.nl
Schuldgevoel in Ruinerwold: 'Hoe heeft dit kunnen gebeuren?'
Inwoners van Ruinerwold zitten vol vragen en schuldgevoelens over het gezin dat jarenlang geïsoleerd in hun dorp heeft gewoond. Dat kwam naar voren tijdens een bewonersbijeenkomst, vertelt burgemeester Roger de Groot. "Ze vragen zich af: hoe heeft dit kunnen gebeuren in ons dorp, hoe hebben we dit gemist?"
6 h
www.rtlnieuws.nl
‘Echte winnaars durven soms wél op te geven’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de sunk cost fallacy.
6 h
www.ad.nl