Eerste ruimtewandelaar Aleksej Leonov overleden (85)

De eerste mens die een wandeling in de ruimte maakte, is overleden. Aleksej Leonov was 85 jaar, meldt de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos.

Leonov was in de jaren 60 piloot bij de luchtmacht van de Sovjet-Unie. Hij verliet zijn ruimteschip op 18 maart 1965.

In het luchtledige blies zijn pak zo ver op, dat het hem in eerste instantie niet lukte om via het luik terug naar binnen te gaan. Pas nadat hij wat lucht uit zijn pak had laten weglopen, kon hij weer het schip in. De wandeling duurde 12 minuten.

Leonov wordt begraven op een militaire begraafplaats buiten Moskou.


Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Ook energieminister VS weigert dagvaarding van Congres
De Amerikaanse minister van Energie Rick Perry zal ondanks een dagvaarding geen documenten aan het Huis van Afgevaardigden overhandigen met betrekking tot het afzettingsonderzoek naar president Donald Trump. Eerder weigerden vicepresident Mike Pence en de persoonlijke advocaat van Trump, Rudy Giuliani, ook al mee te werken aan het onderzoek.
www.nu.nl
De dubieuze methoden van een stichting die steeds tegen kindermishandeling streed
Hogescholen en gemeenten namen de stichting No Kidding serieus. Maar bij haar strijd tegen kindermishandeling waren emoties belangrijker dan feiten. Vrijwilligers voelden zich niet veilig.
www.volkskrant.nl
Huis waar Tolkien The Hobbit en The Lord of the Rings schreef te koop
In het Engelse Oxford staat het huis te koop waar schrijver J.J.R. Tolkien van 1930 tot 1947 met zijn gezin woonde. Tolkien zou er zowel The Hobbit, dat in 1937 uitkwam, als het begin van de Lord of the Rings-trilogie geschreven hebben. Fantasyfans met een dikke bankrekening kunnen het huis voor 4,5 miljoen Britse pond (zo'n 5,2 miljoen euro) in handen krijgen.
www.ad.nl
Metro in Chileense hoofdstad Santiago plat door scholierenprotest
In de Chileense hoofdstad Santiago is de metro stilgelegd, waardoor honderdduizenden forenzen vrijdagmiddag in de avondspits vast kwamen te zitten. De metro kon niet verder rijden door acties van demonstrerende scholieren, die boos zijn over de verhoging van de prijs voor een metrokaartje met vier procent. De betogers drongen zonder te betalen binnen in de metro, zetten metrostations onder water en richtten vernielingen aan. Later sloeg het protest over naar de straten in het centrum van de stad, waar de scholieren barricades opwierpen bij de ingangen van metrostations. Ze vielen politieauto's aan, bekogelden agenten met stenen en staken zeker een bus in brand. De acties waren zo gewelddadig, dat agenten die er met traangas een einde aan probeerden te maken zich terugtrokken uit sommige metrostations. Het protest tegen de verhoogde prijzen duurt al de hele week en is de laatste dagen steeds verder uit de hand gelopen. Verschillende medewerkers van het vervoerbedrijf zijn gewond geraakt. Volgens het bedrijf dat de metro exploiteert is de prijsverhoging nodig vanwege de inflatie, gestegen brandstofprijzen en de kosten voor het onderhoud. Dagelijks maken in Santiago zo'n drie miljoen mensen gebruik van de metro.
nos.nl
President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog
De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
www.ad.nl
Tientallen aanhoudingen bij massaprotest in Barcelona
De Catalaanse politie, Mossos d'Esquadra, heeft na de massaprotesten in Barcelona op vrijdag 31 personen aangehouden. De Mossos d'Esquadra meldde om 1.16 uur dat eenheden nog steeds actief zijn. Vrijdag gingen een half miljoen Catalanen de straat op in Barcelona om te protesteren tegen de levenslange celstraffen voor negen lokale politici.
1 h
www.nu.nl
Complete metronetwerk in Chileense hoofdstad afgesloten na protesten
De Chileense autoriteiten hebben het complete metronetwerk in de hoofdstad Santiago afgesloten, nadat vrijdag hevige demonstraties uitbraken tegen prijsverhogingen voor metrotickets.
2 h
www.nu.nl
Coalitie: wethouders verplicht screenen
Na de Haagse corruptieaffaire rond Richard de Mos willen landelijke coalitiepartijen dat alle lokale bestuurders verplicht worden getoetst op belangenverstrengeling en financiële malversaties. Nu bestaat zo’n plicht nog niet.
2 h
www.ad.nl
Testpiloot Boeing had twijfels over omstreden 737 MAX
Een vooraanstaande piloot van vliegtuigfabrikant Boeing had in 2016 al twijfels over het toestel 737 MAX, dat na twee vliegrampen al maanden wereldwijd aan de grond wordt gehouden. Maar de e-mails waarin hij zijn kritiek verwoordde heeft Boeing pas deze week aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gegeven, terwijl ze intern wel bekend waren. Dat heeft veel vragen opgeroepen en op de beurs is de koers van het aandeel Boeing scherp gedaald, met bijna zeven procent. De piloot in kwestie, Mark Forkner, was de belangrijkste testpiloot van Boeing. Hij noemde het gewraakte veiligheidssysteem MCAS in een e-mail aan een collega 'verschrikkelijk'. Het 'schoot alle kanten op' toen hij het uitprobeerde in een vluchtsimulator. Boeing probeert de FAA er juist van te overtuigen dat het veiligheidssysteem in orde is. Forkner blijkt er bij de instantie op te hebben aangedrongen dat MCAS niet genoemd hoefde te worden in de handleiding voor de piloten en ook niet bij hun training. Volgens hem zou het systeem alleen onder zeer uitzonderlijke omstandigheden in werking treden. De FAA is daarin meegegaan. De meeste piloten van Boeing hoorden pas van het bestaan van het systeem na de eerste ramp met een 737 MAX, vorig jaar oktober in Indonesië, die werd veroorzaakt door een falende sensor. Na een tweede ongeluk in Ethiopië met dezelfde oorzaak mag er niet meer worden gevlogen met het toestel. Te goeder trouw gehandeld Boeing heeft de documenten donderdagavond laat aan het Huis van Afgevaardigden en het ministerie van Verkeer gestuurd. De voorzitter van de commissie in het Huis die de zaak onderzoekt is woedend; hij sprak van een 'smoking gun' voor Boeing. Hij wees erop dat zijn commissie al honderdduizenden documenten heeft gekregen van de vliegtuigbouwer, maar juist deze dus niet. De FAA heeft Boeingtopman Dennis Muilenburg om opheldering gevraagd. Die moet over tien dagen getuigen voor de commissie in het Huis van Afgevaardigden. De advocaat van de betrokken piloot zegt dat Forkner te goeder trouw heeft gehandeld en dat hij ervan overtuigd was dat de 737 MAX veilig was. Forkner werkt inmiddels bij luchtvaartmaatschappij Southwest Airliners, de grootste afnemer van het toestel.
2 h
nos.nl
Energieminister VS weigert documenten te geven voor impeachment-onderzoek Trump
De Amerikaanse energieminister Rick Perry weigert documenten te overhandigen die de Democraten hebben opgevraagd voor hun onderzoek naar een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. Dat meldden verschillende Amerikaanse media.
3 h
www.ad.nl
Kustlijn Bonaire tien keer zo vervuild met plastic als Noordzeestranden
De stranden op Bonaire zijn tien keer zo vervuild als de Noordzeestranden in Nederland. Op de kust van het eiland zijn in een jaar tijd meer dan 50.000 stuks afval geteld.
3 h
www.nu.nl
Als een vuile Haagse oorlog tussen politici en topambtenaren escaleert
Deze week: een ambtelijke afrekening met een politicus op het grootste Haagse ministerie.Ofwel: hoe een conflict tussen topambtenaren en kabinetsleden uit de hand loopt.
3 h
www.nrc.nl
De macht van de dwingende agrarische minderheid
De propagandamachine van de rijke, gesubsidieerde agro-industrie draaide de afgelopen twee weken op volle toeren.
3 h
www.nrc.nl
Niet alleen boeren lijden door het chaotische stikstofbeleid; tijd voor het algemeen belang
Na afloop van het stikstofdebat in de Tweede Kamer, donderdagnacht, waren veel deelnemers teleurgesteld over de resultaten.
3 h
www.nrc.nl
Het nieuwe taalboek van NRC is klaar (nu alleen nog de puntjes op de i)
Een kleine stap voor Caïro, maar een grote voor Kairo. De 9,5 miljoen inwoners (20 miljoen of meer voor de hele metropool) zullen er niet om malen.
3 h
www.nrc.nl
Digitaal doe-het-zelf recht: elders kan het
Wat hebben rechtspraak en monarchie gemeen? Als je er opnieuw mee kon beginnen, deed je alles anders.
3 h
www.nrc.nl
Eindelijk: ons geduld is op
On est là, on est là, même si Macron le ne veut pas, nous on est là. Het liedje zit nog steeds in mijn hoofd.
3 h
www.nrc.nl
Weg met de angst voor wiskunde!
Wie enkele jaren geleden in de zomervakantie flaneerde door de straten van La Flotte aan de Franse westkust, liep kans om op een markt, tussen kraampjes met sieraren en…
3 h
www.nrc.nl
Stranden Bonaire erger vervuild dan Noordzeestranden
Op de stranden van Bonaire zijn het afgelopen jaar ruim 50.000 stukken afval gevonden, tien keer zo veel als op de Noordzeestranden. Het gaat net als elders op de wereld vooral om plastic en polystyreen: dat was meer dan de helft van de stukken, blijkt uit cijfers van het Wereldnatuurfonds en milieuorganisatie Clean Coast Bonaire. Het plastic afval werd vooral gevonden op de oostelijke stranden van het eiland, waar het door de wind aan land wordt geblazen. Op stranden aan de westkust van Bonaire, waar veel zeeschildpadden huizen, ging het vooral om sigarettenpeuken (ruim 5400 stuks), die officieel gelden als papier of karton, maar die in de praktijk ook vaak van plastic zijn gemaakt. Het onderzoek is uitgevoerd door getrainde vrijwilligers, die om de drie maanden op verschillende plekken aangespoeld en achtergelaten afval hebben verzameld en gesorteerd. Behalve peuken werden er ook veel plastic flesjes, doppen, wegewerpbestek en rietjes gevonden. Het afval is niet alleen schadelijk voor de zeeschildpadden (een bedreigde diersoort), maar ook voor de koraalriffen rondom het eiland.
4 h
nos.nl
‘Stranden Bonaire viezer dan Noordzeestranden’
Op de stranden van Bonaire ligt tien keer meer afval dan op de Noordzeestranden. Het afgelopen jaar zijn op de Bonaireaanse stranden meer dan 50.000 stukken afval geteld, waarvan het merendeel van plastic is. Dat zijn gemiddeld 3345 weggegooide spullen per locatie.
4 h
www.ad.nl
Acht uur lang grote namen op TIK TAK
Van paneltalks over de danceindustrie tot feestjes diep in de nacht: Het Parool doet verslag van alles rond Amsterdam Dance Event, dat tot en met zondag duurt, in dit liveblog.
5 h
www.parool.nl
Rapper The Game mag niet in hoger beroep in zaak seksueel misbruik
Rapper The Game mag niet in hoger beroep in de tegen hem aangespannen civiele rechtszaak vanwege seksueel misbruik. De rapper zag zijn verzoek afgewezen, nadat hij na de eerste behandeling van die zaak was veroordeeld tot het betalen van ruim 6 miljoen euro schadevergoeding aan een voormalig deelneemster aan zijn realityprogramma She's got Game, meldt TMZ.
5 h
www.nu.nl
Hoogland en Lavreysen stuwen elkaar in nieuwe finale naar 'bizar' niveau
Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen stonden vrijdag bij de EK baanwielrennen voor de derde keer dit jaar tegenover elkaar in de sprintfinale van een groot toernooi. Hoogland won voor de tweede keer en hij genoot van wat hij en zijn teamgenoot een jaar voor de Olympische Spelen lieten zien.
5 h
www.nu.nl
Bosz oordeelt hard na afgang: ‘Zal de nodige conclusies trekken’
Bayer Leverkusen had bij een zege tegen Eintracht Frankfurt tijdelijk de koppositie in de Bundesliga over kunnen nemen. Het uitduel draaide echter uit op een sof. De formatie van Peter Bosz ging met liefst 3-0 onderuit.
5 h
www.ad.nl
VS: Nederland medeschuldig aan chaos VS
Nederland is medeverantwoordelijk voor de huidige chaos in het noorden van Syrië. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in Nieuwsuur. Amerika wilde volgens hem dat Nederland actief bleef meedoen in Syrië.
6 h
www.ad.nl
Justitie belooft weer beterschap met asielcijfers
6 h
www.telegraaf.nl
Hoogland klopt ’slapie’: ’Op de fiets kan ik hem afmaken’
6 h
www.telegraaf.nl
Hoogland en Lavreysen klasse apart: ‘We tillen sprint naar hoger niveau’
Sprinter Jeffrey Hoogland besliste de onderlinge strijd met Harrie Lavreysen op de EK baanwielrennen in Apeldoorn in zijn voordeel. Het was de derde keer dat hij het dit jaar in een belangrijke finale opnam tegen zijn teamgenoot en trainingsmaatje. Twee van de drie keer won hij, maar Lavreysen rijdt in de regenboogtrui van de wereldkampioen.
6 h
www.ad.nl
Zo kom je als 55-plusser wél aan een nieuwe baan
Ben jij 55-plusser en op zoek naar nieuw werk? Jezelf tussen alle (veel jongere) concurrenten staande houden kan lastig zijn. Nationale Vacaturebank zet op een rijtje hoe je met jouw ervaring en levenswijsheid jezelf als de beste kandidaat voor de baan presenteert.
6 h
www.ad.nl
Spookvader noemde zich ’psycholoog’
6 h
www.telegraaf.nl
Chatverbod voor kijkers game Hearthstone om leus 'Bevrijd Hongkong'
Gebruikers van de gamevideosite Twitch krijgen automatisch een tijdelijk chatverbod als ze de leus 'Bevrijd Hongkong' op chat plaatsen onder wedstrijden van het spel Hearthstone. Dat ontdekte de website Dot Esports.
6 h
www.nu.nl
Ambassadeur VS: 'Nederland ook verantwoordelijk voor situatie Syrië'
De Nederlandse autoriteiten zijn medeverantwoordelijk voor de huidige situatie in het noordoosten van Syrië, meent Pete Hoekstra. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland zegt in de uitzending van Nieuwsuur vrijdagavond dat Nederland een domino-effect veroorzaakte door de regio te verlaten.
6 h
www.nu.nl
Hoogland: we tillen sprint naar hoger niveau
Sprinter Jeffrey Hoogland besliste de onderlinge strijd met Harrie Lavreysen op de EK baanwielrennen in Apeldoorn in zijn voordeel. Het was de derde keer dat hij het dit jaar in een belangrijke finale opnam tegen zijn teamgenoot en trainingsmaatje. Twee van de drie keer won hij, maar Lavreysen rijdt in de regenboogtrui van de wereldkampioen.
6 h
www.rtlnieuws.nl
‘Mijn gevoel zegt: hij wordt nóg beter dan Totilas’
Het verdriet over de verkoop van Totilas is „misschien wel” weggeëbt, zegt voormalig berijder Edward Gal, maar diens elegante nakomeling Glocks’s Total US zou zijn prestaties nog wel eens kunnen overtreffen. „Ik durf het bijna niet te zeggen, maar hij kan álles.”
6 h
www.nrc.nl
VS: Nederland medeschuldig aan chaos Syrië
6 h
www.telegraaf.nl
Demonstraties in Libanon laaien op door belasting op WhatsApp-bellen
Het is het grootste protest in Libanon in jaren. Libanezen zijn hun regering zat. Het land wordt al maanden geteisterd door een economische crisis, maar nu de overheid heeft gedreigd met belasting op WhatsApp, is dat de druppel.
6 h
www.rtlnieuws.nl
Di Maria leidt Paris Saint-Germain langs Nice
Paris Saint-Germain heeft vrijdag in de Franse voetbalcompetitie gewonnen van OGC Nice: 1-4. De koploper dankte de winst vooral aan Angel Di Maria. De Argentijn maakte de eerste doelpunten voor zijn elftal, in de 15e en 21e minuut.
7 h
www.rtlnieuws.nl
Kijkers in shock door vierde ontmaskering in Masked Singer
Het was weer raden geblazen tijdens alweer de vierde aflevering van The Masked Singer. Vijf bijzondere karakters probeerden de panelleden, het publiek en de kijker op het verkeerde been te zetten en ook nu is er één afvaller.
7 h
www.rtlnieuws.nl
Magnifieke treffer Di María hoogtepunt bij zege PSG op negental OGC Nice
Paris Saint-Germain is bezoek bij OGC Nice met de volle buit huiswaarts gekeerd (1-4). Ángel Di María blonk met twee treffers uit bij de Franse sterrenformatie. Vooral het tweede doelpunt van de Argentijn was magistraal.
7 h
www.ad.nl
Nobelprijscomitéleden verdedigen keuze Handke
De kritiek op de toekenning van de Nobelprijs aan Peter Handke was enorm. Het comité vindt het nodig zich te verdedigen.
7 h
www.nrc.nl
OM: Dood moeder spookgezin Ruinerwold kunnen wij niet bevestigen
Het Openbaar Ministerie heeft geen idee waar de moeder van het spookgezin uit Ruinerwold is, dat laat een woordvoerder weten aan Hart van Nederland. Volgens de familie is de vrouw in 2004 overleden, maar dit werd nooit bij instanties gemeld.
7 h
www.ad.nl
Vijfde zege op rij voor Club Brugge
Club Brugge blijft ongenaakbaar in de Belgische voetbalcompetitie. De koploper behaalde vrijdag de vijfde achtereenvolgende overwinning. Club won met 0-1 van Excelsior Moeskroen.
7 h
www.rtlnieuws.nl
Kritiek op mislukte arrestatie zoon El Chapo, president verdedigt besluit
De Mexicaanse president López Obrador staat volledig achter het besluit van zijn veiligheidstroepen om de zoon van drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán weer vrij te laten, kort nadat ze hem in een huis in de stad Culiacán hadden opgepakt. Die arrestatie leidde gisteravond tot een golf van geweld in de Mexicaanse stad. Daarbij kwamen zeker acht mensen om het leven en raakten meer dan twintig anderen gewond. De 28-jarige Ovidio Guzmán is een van de zoons van El Chapo, de voormalige baas van het Sinaloa-drugskartel en daarmee een van de grootste drugshandelaren ter wereld. El Chapo werd in 2016 opgepakt; nu gelden drie van zijn zoons, onder wie Ovidio, als machtige figuren binnen het drugskartel. Meer weten over El Chapo, die momenteel in de VS een levenslange celstraf uitzit en in 2015 al eens spectaculair ontsnapte uit een Mexicaanse gevangenis? Bekijk de video: Toen zo'n 35 Mexicaanse leden van de Nationale Garde gisteravond probeerden om Ovidio te arresteren, werden ze onder vuur genomen door bendeleden. Elders in de stad werden barricades opgeworpen en in brand gestoken. En tegelijkertijd ontsnapten er meerdere gevangenen uit de gevangenis in de stad. Om verdere chaos en bloedvergieten te voorkomen, besloten de gardisten om zich terug te trekken, zonder Ovidio. "De arrestatie van één crimineel kan niet meer waard zijn dan de levens van mensen", zei president López Obrador vandaag over die beslissing. "We willen geen doden. We willen geen oorlog." In deze video zie je hoe het er gisteravond in Culiacán aan toeging: Aanvankelijk leek het er overigens op dat de Nationale Garde Ovidio Guzmán gisteren bij toeval aantrof in Culiacán, tijdens een reguliere patrouille. Maar vandaag kwam Lopez Obrador met een ander verhaal: de gardisten zouden een arrestatiebevel hebben gehad. 'Haastig' De gebeurtenissen van gisteravond kwamen president López Obrador, die vorig jaar de verkiezingen won met zijn belofte om de corruptie en het drugsgeweld in Mexico te bestrijden, op veel kritiek te staan. Zijn eigen ministers noemden de actie een mislukking. "Het gebeurde haastig, over de gevolgen is niet goed nagedacht en met het meest risicovolle gedeelte is geen rekening gehouden", zei bijvoorbeeld Defensie-minister Sandoval. Volgens persbureau AP was het veiligheidskabinet van de president van tevoren niet op de hoogte gesteld van de operatie. Macht In ieder geval blijkt uit de gebeurtenissen van gisteravond dat het Sinaloa-kartel in Mexico ontzettend veel macht heeft, zegt criminoloog en Latijns-Amerikadeskundige Ernesto Rodriguez Amari. "De Amerikaanse rechter in het proces tegen El Chapo heeft al eens gezegd dat het eigenlijk onmogelijk is dat zo'n groot kartel kan bestaan zonder dat het contacten heeft met politici. Ik durf wel te stellen dat die contacten reiken tot en met ministers in Mexico." Volgens Rodriguez Amari schetsten Mexicaanse media de afgelopen jaren het beeld dat het Sinaloa-drugskartel verzwakt was, nu baas El Chapo in de gevangenis zit. "Ik denk dat ze gisteravond, door zo hard terug te slaan, aan de buitenwereld wilden laten zien hoe sterk ze nog steeds zijn."
7 h
nos.nl
Eerste ruimtewandeling vrouwen een feit
7 h
www.telegraaf.nl
Dost met Frankfurt ruim langs Leverkusen
Peter Bosz is er met Bayer Leverkusen niet in geslaagd de eerste plaats in de Duitse voetbalcompetitie in handen te nemen. De Nederlandse coach zag zijn elftal vrijdag met 3-0 verliezen bij Bayer Leverkusen.
7 h
www.rtlnieuws.nl
Krijgt Erdogan wat hij wil na zijn inval?
De onverwachte gevechtspauze lijkt Turkije te helpen om een 32 kilometer brede zone in Syrië in te nemen. Maar op de grond heerst vooral onduidelijkheid.
7 h
www.nrc.nl
Dost helpt Frankfurt aan zege op Leverkusen, Babel scoort voor Galatasaray
Bas Dost heeft Eintracht Frankfurt vrijdag in de Bundesliga met een doelpunt aan een 3-0-zege op het Bayer Leverkusen van coach Peter Bosz geholpen. In Turkije was Ryan Babel trefzeker voor Galatasaray in de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Sivasspor.
7 h
www.nu.nl