Femke Halsema in brief: 'Mijn zoon heeft geen gewapende inbraak gepleegd'

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, ontkent dat haar 15-jarige zoon een gewapende inbraak heeft gepleegd. Ook is volgens haar geen sprake van een doofpot. Dat schrijft ze in een brief aan alle Amsterdammers. Lees de volledige tekst van de brief hieronder:

Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Zwart gekleed persoon pleegt gewapende overval op snackbar Erasmusweg
Een persoon in het zwart gekleed heeft dinsdagavond een gewapende overval gepleegd op een snackbar aan de Erasmusweg in Den Haag.
www.nu.nl
Van Persie adviseert afscheidnemende Van Barneveld positiever te zijn
Robin van Persie heeft maandag Raymond van Barneveld op bijzondere wijze toegesproken bij de presentatie van het boek Raymond van Barneveld: Game Over. De oud-topvoetballer vindt dat de afscheidnemende darter af en toe wat positiever in het leven moet staan.
www.nu.nl
Dronken bestuurder richt ravage aan
www.telegraaf.nl
Politie stelt onderzoek in naar misstanden binnen Landelijke Eenheid
Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden binnen de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. Het besluit volgt na overleg met de politievakbonden ACP en NPB na eerdere berichtgeving door NRC. De krant schreef gisteren dat er sprake is van een vertrouwenscrisis binnen de Landelijke Eenheid die het internationale inlichtingenwerk van de politie ernstig belemmert. Agenten klagen over vriendjespolitiek, wegkijkgedrag, machtsmisbruik en discriminatie door leidinggevenden bij de politiedienst die onder meer verantwoordelijk is voor de bestrijding van georganiseerde misdaad. 'Cultuur van wantrouwen' Volgens NRC laat de politie onderzoek uitvoeren naar de veiligheid van bronnen en informanten. Ook zal er in het onderzoek gekeken worden naar 'de cultuur van wantrouwen binnen de eenheid en onderwerpen als leiderschap, discriminatie en omgangsvormen'. De politiebonden NPB en ACP lieten vandaag weten zeer geschrokken te zijn van de berichten over integriteitsschending binnen de inlichtingendienst. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is de instelling van het onderzoek een "positief signaal" maar moet er nog niet te vroeg gejuicht worden. "Pas echt oordelen hierover kunnen we als voldoende gegarandeerd is dat het onderzoek echt onafhankelijk wordt uitgevoerd", zegt hij. "Daarom willen de bonden meepraten over de invulling van het onderzoek." Eerdere onderzoeken Binnen de eenheid lopen er al drie disciplinaire onderzoeken naar plichtsverzuim door leidinggevenden. Volgens een woordvoerder van de politie is er al eerder onderzoek gedaan naar het inlichtingenwerk maar is er nu sprake van "nieuwe signalen die mogelijk nog niet eerder gemeld zijn en aanleiding zijn tot nader onderzoek". Het is nog niet bekend wie het onderzoek gaat uitvoeren. De politiebonden willen dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid of de Inspectie Justitie en Veiligheid het onderzoek uitvoert.
nos.nl
Twee door Turkije teruggestuurde IS-vrouwen opgepakt op Schiphol
Twee vrouwen die door Turkije vanuit het strijdgebied van IS naar Nederland zijn teruggestuurd, zijn dinsdagavond bij hun aankomst op Schiphol aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie (OM).
www.nu.nl
‘Red de Participatiewet’
Dinsdag werd bekend dat de Participatiewet uit 2015 onvoldoende mensen aan het werk helpt. Kamerleden, een wethouder en een werkgever reageren.
www.nrc.nl
Mondiaal energieverbruik hoeft niet te groeien om armoede te bestrijden
Op VN-niveau heeft de wereld twee grote ambities: klimaatverandering tegengaan en armoede bestrijden. Voor het ene doel bestaat het klimaatverdrag van Parijs en voor het andere de zogeheten Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's). Maar vallen die wel met elkaar te rijmen?
www.nu.nl
Glijmiddel in toilet is het nieuwe dingetje voor thuis
www.telegraaf.nl
Oudste en dikste Noordpoolijs smelt nu ook
Door de snelle opwarming van het Noordpoolgebied smelt het zee-ijs. Het oppervlak wordt kleiner en het resterende ijs ook steeds dunner. Tot nog toe was er één uitzondering: een metersdikke ijsplaat tegen de kust van Canada aan. Maar dit oudste en dikste zee-ijs blijkt minder stabiel dan gehoopt – en is al 1,5 meter dunner geworden.
www.nu.nl
Klimaat speelde sleutelrol in bloei én ondergang Assyrische Rijk
Het Assyrische Rijk was in de oudheid een van de grote beschavingen van het Midden-Oosten, met het centrum in het noorden van het huidige Irak en Syrië. Een raadsel voor archeologen: enkele tientallen jaren na z'n hoogtepunt stortte het rijk volledig in. Hoe dit kwam? Nieuw onderzoek heeft een antwoord: 'megadroogte'.
www.nu.nl
LIVE | Oranje leidt comfortabel, Koeman brengt debutant Boadu
• Nederland - Estland, aftrap 20.45 uur • Laatste duel in groep C EK-kwalificatiereeks • Oranje al geplaatst voor het EK • Van Dijk, Babel en De Roon er niet bij • Italiaan Davide Massa fluit wedstrijd
www.ad.nl
Boadu (18) eerste Oranje-international uit 21e eeuw
www.telegraaf.nl
Boadu veertiende debutant onder Koeman
Myron Boadu heeft zijn debuut gemaakt voor het Nederlands elftal. De 18-jarige aanvaller van AZ mocht na rust van het thuisduel met Estland meteen invallen. Hij verving Memphis Depay.
www.rtlnieuws.nl
Turkije stuurt twee vrouwelijke Syriëgangers naar Nederland
Een van de vermoedelijke IS-vrouwen meldde zich onlangs bij de ambassade van Nederland. Haar Nederlandse nationaliteit was net afgenomen.
www.nrc.nl
Minecraft: Earth nu te downloaden in Nederland
Smartphonegame Minecraft: Earth is nu te downloaden in Nederland. Dat kon eerder al via een omweg, maar nu ook officieel. 
www.rtlnieuws.nl
Twee vrouwelijke Syriëgangers teruggekeerd in Nederland en aangehouden
Twee door Turkije teruggestuurde vrouwelijke Syriëgangers zijn met hun kinderen in Nederland aangekomen. De vrouwen zijn op Schiphol direct aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.
www.ad.nl
KNVB-top speelt verstoppertje bij racisme-incident
www.telegraaf.nl
Turkije stuurt twee IS-vrouwen terug naar Nederland
Turkije heeft twee IS-vrouwen teruggestuurd naar Nederland. Ze zijn na aankomst op Schiphol door de marechaussee aangehouden en overgedragen aan de politie. Ze worden verdacht van het deelnemen aan een terroristische organisatie. Een van de twee vrouwen is haar nationaliteit ontnomen. Het gaat om een vrouw van 23 en een van 25 jaar met twee kinderen van 3 en 4 jaar. De 25-jarige vrouw had zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. De andere vrouw is in januari 2018 aangehouden in Turkije. Beide vrouwen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
nos.nl
Breed verzet tegen Franse rem op uitbreiding van EU
Het Franse voorstel om uitbreiding van de Europese Unie via striktere eisen te bemoeilijken stuit op breed verzet van de andere EU-landen. Die uitten dinsdag scherpe kritiek op de Franse vertragingsplannen.
www.volkskrant.nl
In garages en growshops op zoek naar zware drugscriminaliteit
Minister Ferdinand Grapperhaus wil ondermijnende criminaliteit bestrijden. Maar hoe lastig dat is, blijkt op werkbezoeken waar NRC meeliep.
www.nrc.nl
Twee IS-vrouwen terug in Nederland met kinderen
1 h
www.telegraaf.nl
'Ik ben 15, is dat erg?', vraagt lokprofiel op sekswebsite
"Hallo lekkere mannen, ik ben Haily en 22 jaar jong(...) Wat je ook vraagt, het gaat nooit te ver." Maar als gebruikers van de website voor seksafspraakjes 'Haily' een bericht sturen, krijgen ze dit als reactie: 'Ik ben eigenlijk 15 jaar oud, vind je dat erg?' Met behulp van dit soort lokadvertenties wil Terre des Hommes achterhalen hoe groot de vraag is naar seks met minderjarigen op Nederlandstalige sekswebsites. De organisatie heeft dat al eerder gedaan, maar het grote verschil is nu dat het inzetten van 'lokpubers' sinds maart 2019 wettelijk tot een veroordeling kan leiden. In deze video zie je hoe het werkt: Vandaag was de eerste dag van de actie en in drie uur tijd hadden 58 mannen gereageerd op de advertentie. Vijf gebruikers van de website reageerden dat het geen probleem is dat Haily eigenlijk 15 jaar is, meldt de kinderrechtenorganisatie. "O dat is wel jong, maar het maakt niet uit. Waar kan ik je ophalen", zei een man die volgens zijn profiel 38 jaar oud was. "Wij hebben de mannen een waarschuwing gestuurd", zegt projectleider Jasper Ikink van Terre des Hommes in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Daarin geven wij aan dat het maken van een afspraak voor seksuele handelingen met een minderjarige strafbaar is. En in een aantal gevallen delen we de informatie met de politie." Uitlokking? Of het doorspelen van deze info ook daadwerkelijk tot een veroordeling zal leiden, is de grote vraag. Dat is voor zover bekend nog nooit gebeurd in Nederland. Volgens strafadvocaat Sidney Smeets zal dat onveranderd blijven. "Omdat de rechter al snel zal concluderen dat het uitlokking is. Oftewel dat je iemand op een idee brengt dat hij oorspronkelijk niet had." Smeets vertegenwoordigde jaren geleden een man die werd opgepakt nadat hij een afspraak maakte met een zogenoemde lokpuber. Zijn cliënt werd vrijgesproken, omdat die de afspraak in feite gemaakt had met een meerderjarige agent en niet met een 13-jarige jongen - zo redeneerde de rechter destijds. Sinds maart is het op papier dus wel mogelijk om veroordeeld te worden voor een afspraak met iemand met een lokprofiel. Toch blijft er volgens de advocaat juridisch gezien weinig over van het met dit project vergaarde bewijsmateriaal. Want iedere deelnemer aan de sekswebsite moet officieel meerderjarig zijn. En het meisje gaf op haar profiel aan dat ze 22 was. "Dus deze mensen zijn per definitie niet op zoek naar seks met minderjarigen", redeneert Smeets. "En misschien dat de gebruiker wel denkt: eens zien of dit wel echt is. Want Haily heeft al gelogen over haar leeftijd." Volgens de advocaat zorgt deze aanpak voor het "creëren van daders" in plaats van het voorkomen van misbruik. Terre des Hommes benadrukt dat het aan de politie en het OM is om te bepalen of er tot vervolging wordt overgegaan. "Elk potentieel slachtoffer dat we kunnen helpen is er een", zegt projectleider Ikink. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel schat dat er zo'n 1300 minderjarigen in Nederland het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. Slechts een fractie daarvan is in beeld bij de instanties: zo'n 2 tot 3 procent. Ikink: "Dat geeft aan hoe groot het probleem in Nederland is."
1 h
nos.nl
Fidan Ekiz: 'Mogelijk wisselende presentatoren op de plek van Jinek'
De NPO overweegt een praatprogramma te maken met wisselende presentatoren, om per januari Eva Jinek's show te vervangen. Dit vertelde Fidan Ekiz dinsdagavond in De Wereld Draait Door.
1 h
www.nu.nl
Barney: 'Noodgedwongen stoppen niet altijd makkelijk'
1 h
www.telegraaf.nl
D66 wil dat kabinet portemonnee trekt voor Songfestival
Regeringspartij D66 wil dat het kabinet gaat meebetalen aan de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. De benodigde miljoenen euro’s moeten niet alleen uit het mediabudget van de overheid komen, maar óók uit het toerismebudget.
1 h
www.ad.nl
In dit Peaky Blinders café voel je je helemaal Tommy Shelby
Peaky Blinders fans opgelet! Het waanzinnige café Shelby Public House opende onlangs haar deuren in Den Haag en het is volledig geïnspireerd op de Britse historische dramaserie. In de pub zijn twee gedeeltes: één waar bezoekers cocktails, whisky en bier kunnen drinken en een andere ruimte waar je typisch Engelse gerechten kan eten.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Door Turkije teruggestuurde IS-vrouwen en kinderen komen aan in Nederland
Twee IS-vrouwen zijn vanuit Turkije teruggestuurd naar Nederland. Ze zijn vanavond geland. Een van de vrouwen heeft de Nederlandse nationaliteit, van de ander is de nationaliteit afgepakt. Ook de twee kinderen van de tweede vrouw zijn in Nederland aangekomen.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Ahmed neergeschoten door bijrijder in bijzijn van zijn dochter
De 34-jarige Seif Ahmed, die op 1 oktober zwaargewond werd aangetroffen in zijn auto en later overleed, is vermoedelijk neergeschoten door iemand die naast hem in de auto zat. Op de achterbank zat zijn dochter van veertien maanden.
1 h
www.parool.nl
Rutte: ‘Ik kan niet met iederéén praten’
Gele hesjes, racistische incidenten in het voetbal: Premier Rutte werd dinsdag van alle kanten om moreel leiderschap gevraagd.
1 h
www.nrc.nl
Gordon deelt tientallen foto's van Blaricumse villa (zonder vraagprijs)
Wie de Blaricumse villa van Gordon altijd al van binnen heeft willen bekijken, kan nu zijn lol op. Met trots verkoopt de 51-jarige entertainer de villa, met onder meer een zwembad met bar en een sportruimte.
1 h
www.ad.nl
Huis met een verhaal: Tina woont in een boerderij waar een gruwelijke moord is gepleegd
Tina Hakkesteegt woont samen met haar gezin en moeder in een compleet verbouwde boerderij in Meerkerk. Ze is blij met haar woning, ondanks de duistere geschiedenis van het huis. In 1944 werd hier namelijk een gruwelijke moord gepleegd.
1 h
www.ad.nl
Het bevriezen van pensioenaanspraken moet rust geven voor Pensioenakkoord
De dreigende massale pensioenverlagingen zijn van de baan. Niet alleen in 2020 maar waarschijnlijk ook daarna. Dit is het gevolg van een ingreep waarmee minister Koolmees van Sociale Zaken wat rust hoopt te kopen in het pensioendebat.
1 h
www.volkskrant.nl
Griekenland verplaatst migranten, maar nieuwe kampen niet beter
Mona is een lange sierlijke vrouw uit Somalië. Vijf maanden verbleef de 22-jarige in het overbevolkte kamp op het eiland Samos. Uiteindelijk werd ze met enkele andere alleenstaande Somalische vrouwen overgebracht naar een tentenkamp op het vasteland, bij Korinthe, zo'n 100 kilometer van Athene. "Een overgangsperiode", werd haar verteld, "jullie gaan naar een betere opvang". Maar nu, ruim twee maanden later, zit ze er nog. "Welkom in mijn kamer", zegt ze als we een van de grote witte tenten binnengaan die zijn opgezet op het veld naast een voormalige kazerne buiten Korinthe. "Elke tent heeft veertien kamers. Wij slapen hier met vier vrouwen in een kamer." De vier stapelbedden en een kast passen net in de ruimte, die met dunne wandjes is gescheiden van de naastgelegen kamers. Er is geen plafond, je kijkt tegen het dak van de tent aan. "Verwarming is er niet," vertelt Mona. "Het is vreselijk koud 's nachts, en we hadden niet genoeg dekens. Ik ben heel dankbaar dat die vandaag zijn gebracht." Hulp van omwonenden Mona bedankt daarmee niet het management van het kamp, maar Justyna Idzik, een Poolse vrouw die vlak bij het kamp woont en er bijna elke dag is. Ook nu komt zij met haar auto volgeladen met hulpgoederen het terrein oprijden. "In september, toen het kamp openging, wilde ik kinderkleding brengen die mijn dochter niet meer past. Er werd gezegd dat het niet nodig was om kleding of andere spullen te brengen. De mensen hadden alles." Maar toen ze met de vluchtelingen zelf sprak, kwam ze er al snel achter dat dat niet klopte: "De mensen hebben niet genoeg dekens, warme kleren, ondergoed, en melk voor kinderen is er niet." Ze begon lijsten te maken met de behoeften van de vluchtelingen en startte een inzamelingsactie. Al gauw stroomde haar huis vol. "Er zijn vooral veel kinderen hier. Van de ongeveer 700 mensen in de tenten zijn er zo'n 200 kinderen. En bijna de helft is onder de 6 jaar. Er zijn ook zwangere vrouwen." Omstandigheden slecht De omstandigheden in het kamp zijn sinds het kamp werd geopend niet verbeterd. Er zijn douches en watertappunten, maar er is geen warm water. De elektriciteit valt vaak uit. De chemische toiletten worden als vies en onhygiënisch omschreven. En "ik ben bang als ik 's avonds of 's nachts naar het toilet moet," zegt Mona. "De toiletten zijn een eind lopen, en het is donker. En koud." De Somalische vertelt dat ze haar stapelbed heeft verplaatst, tegen de buitenwand van de tent. Aan de andere kant van het flinterdunne wandje slapen mannen. Geen informatie Alle groepen die het kamp het kamp bevolken zijn aangemerkt als 'kwetsbaar'. Er zijn families uit Syrië, Afghanistan en Iran, maar ook alleen reizende vrouwen en mannen uit Afrika. Veel mensen weten niet waar ze aan toe zijn. "Als ik vraag wanneer ik met mijn familie naar een betere opvangcentrum kan, krijg ik geen antwoord," zegt Mohammed Omid uit Afghanistan, die nu ook een paar maanden met zijn vrouw en drie kinderen in Korinthe zit. "Het management zegt dat het ministerie dat bepaalt. Ik weet het niet meer". De Afghaanse familie verbleef twee jaar in een kamp op Samos. "Mijn twee oudste kinderen kregen daar tenminste les, hoe slecht de leefomstandigheden er ook waren." Kinderartsen vrijwilligers Een groep vrijwilligers uit Athene komt met volgeladen auto's het kamp binnenrijden. Kleding, dekens en schoenen worden in een lege tent uitgestald om uitgedeeld te worden. "We komen nu voor de vierde keer," zegt Chrisa Douzeni. " Via Facebook krijgen we veel respons. Dit keer zijn ook weer twee kinderartsen vrijwillig meegekomen om kinderen te onderzoeken. Want het ontbreekt aan medische hulp." Al snel staat er een lange rij vrouwen met baby's en kleine kinderen te wachten op behandeling. "Het enige wat de mensen hier krijgen zijn maaltijden, via een cateringbedrijf. Verder is er niets. En daarom besloten we te gaan helpen," aldus Chrisa.
1 h
nos.nl
Wijnaldum staat na treffer stil bij racisme
Georginio Wijnaldum heeft zijn openingstreffer in het duel met Estland aangegrepen om te laten zien dat ze bij het Nederlands elftal niet naar kleur kijken. Hij rende richting de zijlijn en liet zich fotograferen met Frenkie de Jong.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Wijnaldum maakt statement tegen racisme na treffer
1 h
www.telegraaf.nl
Politie vermoedt verband tussen schietincidenten in centrum van Rotterdam
De politie vermoedt een verband tussen het schietincident op 15 oktober op de Karel Doormanstraat in Rotterdam en eerdere schietincidenten in de stad, blijkt dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.
1 h
www.nu.nl
Politie deelt beelden van man die molotovcocktail naar politiebureau gooide
De politie heeft dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht camerabeelden getoond van de man die op 21 oktober een molotovcocktail gooide naar het politiebureau aan de Mathildelaan in Eindhoven.
1 h
www.nu.nl
Eindelijk duidelijkheid over lot zeevarende vader
2 h
www.telegraaf.nl
Voorvechter van de naam Johan Cruijff ArenA krijgt onderscheiding
Hans Zwarts, een van de voorvechters van de naam Johan Cruijff ArenA, heeft dinsdagavond de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen uit handen van locoburgemeester Simone Kukenheim.
2 h
www.nu.nl
Oranje maakt prachtig statement tegen racisme bij openingsgoal Wijnaldum
Het Nederlands elftal heeft, in de persoon van Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong, vanavond tijdens Nederland-Estland een duidelijk statement gemaakt. De twee renden na de snelle 1-0 naar de camera en ontblootten hun onderarm gebroederlijk naast elkaar.
2 h
www.ad.nl
Eenzaamste hond van Groot-Brittannië heeft eindelijk een thuis
Een drie jaar oud Staffordshire-teefje dat in Groot-Brittannië bekend stond als ‘de eenzaamste hond van het land’ heeft na ongeveer duizend dagen in een asiel toch nog een baasje gevonden. De dierenopvang in het Engelse graafschap Somerset waar Faith verbleef, haalt opgelucht adem. ,,Er leek totaal geen interesse van potentiële adoptieouders, maar als door een wonder is er nu toch een mandje voor haar.”
2 h
www.ad.nl
Een nieuwe tactiek van de Belastingdienst, maar het werkt!
Monica Beek (42) is journalist. Ze woont samen met haar dochters van 11 en 8 en heeft een vriend. Monica krijgt een flink bedrag terug van de Belastingdienst. Daar weet ze wel raad mee.
2 h
www.ad.nl
Tottenham Hotspur ontslaat trainer Pochettino
Tottenham Hotspur heeft trainer Mauricio Pochettino ontslagen. De Argentijn wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van de Engelse topclub. Met name in de Premier League gaat het slecht met de Spurs, die op de 14e plaats staan.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Ajax-beul Spurs wijst trainer de deur
2 h
www.telegraaf.nl
VS telt recordaantal vrouwelijke tv-regisseurs
De Amerikaanse televisie maakt achter de schermen grote stappen vooruit op het gebied van diversiteit. Voor het eerst is de helft van alle tv-producties in het seizoen 2018-2019 gemaakt door een regisseur van het vrouwelijke geslacht of met een multiculturele achtergrond, blijkt uit een studie van het verbond van Amerikaanse regisseurs. Vorig jaar was dat nog 42,5 procent en vijf jaar geleden was het 21 procent.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Van Persie geeft Van Barneveld bijzondere boodschap mee
2 h
www.telegraaf.nl
Koeman: Promes is optie als rechtsback
Quincy Promes kan volgens bondscoach Ronald Koeman "bijna alles". Mede daardoor begint de aanvaller van Ajax als rechtsback aan de afsluitende EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Estland. "Hij is een optie voor de toekomst op deze positie", liet Koeman voor het begin van het duel in Amsterdam bij de NOS weten.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Met je telefoon in bad? 'Kan levensgevaarlijk zijn'
2 h
www.rtlnieuws.nl