Gouden Film voor Nederlandse komedie F*ck de liefde

De romantische komedie Fuck de Liefde heeft binnen een week haar 100.000e bezoeker mogen verwelkomen in de bioscopen. Dat betekent dat de film bekroond is met een Gouden Film, zo maakten producent AM Pictures en distributeur Just Entertainment vrijdag bekend.
Load more
Go to source www.rtlnieuws.nl
unread news
unread news (Demo user)
Aan deze spelers dankt Jong Ajax de koppositie in de Eerste Divisie
Sportcomplex De Toekomst is om de week het decor van misschien wel de toekomstig kampioen van de Keuken Kampioen Divisie: Jong Ajax. Het ‘tweede’ team van de Amsterdammers, dat overigens niet mag promoveren, staat na de 2-0 zege op FC Dordrecht bovenaan. Welke spelers zijn verantwoordelijk voor dat succes? En hoe zou Jong Ajax het doen op het hoogste niveau?
5 m
www.ad.nl
Vers Beton wil afrekenen met clichés over Rotterdam
Rotterdam verhipt. En dat schreeuwt om een kritisch tegengeluid, vindt Vers Beton. Maar dat lukt de lokale opinie- en nieuwssite niet met louter vrijwilligers.
7 m
www.nrc.nl
Agenten beschoten bij arrestatiepoging Rosmalen, huis omsingeld
De 27-jarige Joey D. werd eerder op dinsdag veroordeeld voor de moord op zijn oom Martie Heesbeen. Hij weigert zich over te geven.
8 m
www.nrc.nl
Grote drukte op de wegen van en naar Amsterdam
Van en naar Amsterdam staan dinsdagavond rond de spits lange files door een storing in de Velsertunnel. Op de ring A10 staat rond 18.30 uur zo'n 30 kilometer file en op de A9 richting Alkmaar staat 15 kilometer file. Ook op de A5 staat het vast.
www.nu.nl
Politiek krijgt weer laatste woord over geld verpleeghuizen
De politiek krijgt weer meer te zeggen over de besteding van geld in de zorg. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel van minister de Jonge aangenomen, waarmee de macht van het "Zorginstituut" kan worden beperkt. De nieuwe wet moet iets uit de vorige kabinetsperiode terugdraaien wat door velen als een ongewenst effect werd gezien. Staatssecretaris Van Rijn vroeg het Zorginstituut destijds kwaliteitseisen op te stellen voor goede verpleeghuiszorg. Nadat dat was gebeurd, bleek dat het kabinet verplicht was twee miljard euro per jaar extra uit te trekken om aan die eisen te voldoen. Hoewel veel Kamerleden om extra geld voor de verpleeghuizen hadden gevraagd, zat de gekozen constructie een groot deel van de Kamer uiteindelijk toch niet lekker: in feite had de Kamer weinig meer over het budget te zeggen, maar was die bevoegdheid overgedragen aan een bureaucratisch instituut. En het merendeel van de ouderen woont niet in een verpleeghuis. Volgens de nieuwe wet komt er toch weer een toetsing door de minister, waarop de Kamer invloed kan uitoefenen en krijgt de politiek dus weer het laatste woord. Na de Tweede moet ook de Eerste Kamer nog met de nieuwe wet akkoord gaan.
nos.nl
Wegen rond Amsterdam compleet vast door technische storing
De Velsertunnel op de A22 richting Beverwijk is sinds dinsdagmiddag dicht vanwege een technische storing. Daardoor staan alle wegen rond Amsterdam compleet vast.
www.parool.nl
Twee 66-jarige dieven bekennen stelen en terugbrengen Klimt-schilderij
In een handgeschreven brief aan de Italiaanse lokale krant Libertà hebben twee 66-jarige mannen toegegeven dat zij achter de mysterieuze zaak zitten van het gestolen én teruggegeven schilderij van Gustav Klimt. "Wij zijn de auteurs van de diefstal van Portret van een dame, geschilderd door Klimt", schreven de twee mannen aan de Italiaanse krant. "We hebben ervoor gezorgd dat het schilderij terugkeerde naar Piacenza, een geschenk voor onze stad." Spoorloos Het schilderij van de beroemde Oostenrijkse schilder werd in 1997 gestolen uit het Museo d'Arte Moderna Ricci Oddi in Piacenza, Italië. Van de daders ontbrak elk spoor. De politie vermoedde destijds dat de dieven het schilderij met een vishengel uit het museum hadden getakeld. 22 jaar lang was het schilderij spoorloos. Tot afgelopen december. Toen tuinmannen een stuk klimop van een muur van het museum verwijderden, zagen ze een metalen deurtje. Daarachter lag in een kleine ruimte en vuilniszak met het schilderij erin. Afgelopen vrijdag stelden experts vast dat het doek echt is. De waarde van het doek wordt geschat op 60 tot 100 miljoen euro, maar is volgens het museum "onbetaalbaar". Tijdens het onderzoek werd nog een bijzondere ontdekking gedaan: De auteurs van de brief zijn volgens Italiaanse media geïdentificeerd en ondervraagd door de carabinieri, de Italiaanse marechaussee. Het gaat om twee oudere criminelen, die onderdeel uitmaakten van een bende die verantwoordelijk was voor tientallen diefstallen. De twee zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen vanwege andere diefstallen. Een kreeg zeven jaar en twee maanden, de ander vier jaar en acht maanden. Er wordt gespeculeerd dat de dieven de plek van het schilderij publiek wilden maken om minder straf te krijgen, maar dat de tuinmannen hen voor waren. "Ze hebben het schilderij vier jaar geleden teruggebracht", zei Guido Gulieri, de advocaat van het duo, tegen The Guardian. "Maar we weten niet hoe het schilderij in de muur kwam en wat er gebeurd is met het schilderij in de tussenliggende jaren. Ze hebben eerder bekend, maar werden niet geloofd."
nos.nl
Hoger beroep in zaak rijontzegging rapper Boef uitgesteld tot 27 mei
Het hoger beroep dat Boef heeft aangespannen om zijn rijontzegging vanwege meerdere snelheidsovertredingen in 2016 aan te vechten, is op verzoek van zijn advocaten uitgesteld. In plaats van op 27 januari wordt de zaak op 27 mei inhoudelijk behandeld, bevestigt een woordvoerder van het gerechtshof van Den Bosch dinsdag aan NU.nl.
www.nu.nl
Amerikaanse Senaat debatteert over regels voor rechtszaak tegen TrumpS
Het historische afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump is dinsdag begonnen met een debat over de regels voor de verdere voortgang van het proces. Trump wordt beschuldigd van machtsmisbruik en belemmering van het Congres. Volg hier de ontwikkelingen.
www.nu.nl
Lange file op A15 van Europoort richting Rotterdam door ongeval
Op de A15 van Europoort richting Rotterdam, tussen de Botlektunnel en Rotterdam-Heijplaat, staat dinsdagavond 4 kilometer file en ruim vijftig minuten vertraging door een ongeval, meldt ANWB Verkeer via Twitter.
www.nu.nl
Nintendo mag 10 miljoen dollar toch houden in zaak om schending Wii-patent
Nintendo hoeft toch geen 10,1 miljoen dollar (9,1 miljoen euro) te betalen voor de vermeende schending van een patent met de Wii Remote-controller, maakt het bedrijf dinsdag in een persbericht. Daarmee wordt het oordeel van een jury in de Amerikaanse staat Texas teruggedraaid.
www.nu.nl
Etienne (19) uit Nieuw-Zeeland maakt ‘sandwich’ van de wereld
Een universiteitsstudent uit Auckland in Nieuw-Zeeland heeft wellicht de grootste sandwich ter wereld gemaakt: eentje met maar liefst 12.724 kilometer aarde ertussen.
www.ad.nl
Tweede Kamer zet vraagtekens bij reorganisatie Belastingdienst
Partijen in de Tweede Kamer hebben veel vragen over de reorganisatie van de Belastingdienst zoals die is voorgesteld door minister Hoekstra van Financiën. Dat blijkt in het debat over de Belastingdienst met Hoekstra en premier Rutte. Hoekstra stelde de reorganisatie voor naar aanleiding van de affaire rond de kinderopvangtoeslag, waarbij ouders ten onrechte van fraude werden beschuldigd en in grote financiële problemen kwamen. Het plan is om de Belastingdienst op te splitsen in drie delen: Douane, Toeslagen en de rest van de Belastingdienst. Elk deel krijgt een eigen ambtelijke leiding. Twee nog te benoemen staatssecretarissen worden politiek verantwoordelijk. Ei van Columbus GroenLinks ziet dit plan niet meteen zitten. "Het gaat om inkomens van miljoenen huishoudens, dan zijn toeslagen en belastingen toch niet als twee aparte zaken te zien?" vraagt Kamerlid Snels aan het kabinet. CDA-Kamerlid Omtzigt vindt dat er nog discussie over de plannen mogelijk moet zijn. "Er komen twee nieuwe staatssecretarissen aan, die misschien een hele interessante mening over deze reorganisatie hebben." Ook regeringspartijen ChristenUnie en VVD vragen zich af of een grootscheepse reorganisatie wel verstandig is. "Ik zal eerlijk zijn", zegt VVD-Kamerlid Lodders. "Het is mij nog niet duidelijk of we met de voorgestelde reorganisatie nu het ei van Columbus hebben gevonden." De ChristenUnie wil helemaal van het toeslagensysteem af. Duurt lang De PVV vindt dat D66 er lang over doet om twee staatssecretarissen te vinden. Kamerlid Mulder: "Bij D66 is kennelijk heel veel ervaring met harddrugs, maar bij de Belastingdienst duurt het nu wel heel lang." D66 stelt niet te hebben geëist dat beide staatssecretarissen van D66 zijn. "Wij zaten daar open in, maar dit hebben de coalitiepartijen afgesproken", zegt Kamerlid Van Weyenberg. Later op de avond reageren premier Rutte en minister Hoekstra op alle vragen. Die gaan ook over hoe het nu staat met de regelingen voor de benadeelde ouders. SP-Kamerlid Leijten overhandigde aan hen dossiers van ouders die nog steeds incassobrieven van de Belastingdienst krijgen.
nos.nl
Op bezoek bij de geëmigreerde 'Oostvaardersplassen-paarden': 'Onze lucht is beter'
De stokoude Lada van Vasily Goerkov hotst en botst over de zandweggetjes naar het Naliboki-natuurreservaat in Wit-Rusland, een kleine honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Minsk. We zijn op weg naar de konikpaarden die hier in augustus vorig jaar vanuit de Oostvaardersplassen naartoe zijn gebracht. Maar eerst wil Vasily, de beheerder van het park, ons iets anders laten zien. We bekijken ze eerst door de verrekijker, maar dan scheuren we ernaartoe: een groepje van vijf bizons in een veld waar de stronken in de grond duidelijk aantonen dat dit geen natuurgebied is. Het is een maïsveld. En dat, zegt Vasily, toont haarscherp aan waarom hij de konikpaarden zo graag naar zijn reservaat wilde halen. Meer eten voor bizons "De bizons gaan het reservaat uit, de akkers op", vertelt hij. "Dat levert schade op voor de boeren en de landbouwcoöperaties." Voor de bizons is er in het reservaat niet genoeg te eten, legt Vasily uit. Het gras schiet door en verdort, omdat er geen dieren zijn die ook de wortels opeten. Daardoor kan het gras niet verjongen. En bizons houden niet van oud, verdord gras. Terug in de Lada wijst Vasily nu eens naar links, dan weer naar rechts. "Zie je dat, daar hebben ze gewerkt," roept hij steeds vol enthousiasme. Tussen het hoge bruine gras zijn kleine stukjes groen te zien, soms maar een paar vierkante meter groot. Die 'ze' zijn de konikpaarden. Die eten het gras wel met wortel en al op, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuw gras. In augustus kwamen er 151 paarden aan. In september is er een veulentje geboren en dus zijn het er nu 152. In de Oostvaardersplassen was er niet genoeg te eten voor de paarden en hier stonden ze er dus om te springen. Het ging niet zonder slag of stoot. Vasily heeft negen jaar lang moeten onderhandelen met de Wit-Russische ministeries van Natuurbeheer en Landbouw om toestemming te krijgen om de paarden te importeren. Toen die eenmaal was gegeven, was het een fluitje van een cent om tot overeenstemming te komen met Staatsbosbeheer, de beheerder van de Oostvaardersplassen. 'Onze lucht is beter' "Het verschil met augustus is dat ze toen een beetje magerder waren. Ik denk dat ons eten en onze lucht beter voor hen is dan die in Nederland", glimlacht Vasily. De groep heeft zich verzameld op een groot grasveld met aan de rand een voederplaats, waar de paarden hooi en haver krijgen. Eigenlijk is het niet de bedoeling dat ze worden bijgevoerd. Ze moeten op eigen kracht, dus zonder hulp van de mens zien te overleven. Vasily kijkt een beetje betrapt als ik hem dat voorleg. Maar, zegt hij, het kan even niet anders. "We willen dat ze gewend raken aan dit gebied en deze plek. In de toekomst zullen we de hoeveelheid voedsel verminderen." Hoe dan ook, de paarden zien er gezond uit. Twee jongeren rennen en steigeren over het veld. Een oudere konik rolt door het gras, de benen omhoog. Dat is ongewoon, want normaal gesproken ligt er sneeuw in deze tijd van het jaar. Nu is het ongebruikelijk warm. De roofdieren, er leven hier een paar beren en een stuk of wat wolven, vormen geen gevaar, vertelt Vasily. Ze zijn wel in de buurt van de groep gesignaleerd, maar ze zijn met te weinig en de paarden met te veel. Kortom, het gaat goed met de konikpaarden van de Oostvaardersplassen. Dertig merries zijn drachtig, Vasily schat dat de groep in een jaar of vijf kan uitgroeien tot 400 tot 450 dieren. "De konikpaarden zijn thuis, in hun historische vaderland", zegt hij trots. "Dat kunnen we vol vertrouwen zeggen."
nos.nl
Pianospelen leer je niet met YouTube
Een muziekinstrument leren bespelen is een zaak van lange adem, schrijft Heleen Verleur. De korte weg via internet werkt niet.
www.nrc.nl
Mexicaan die strijdt tegen houtkap in habitat vlinder spoorloos verdwenen
Mogelijk hebben illegale houtkappers iets te maken met de verdwijning van Homero Gómez, die de beheerder is van een reservaat voor de monarchvlinder.
www.nrc.nl
Politie vindt zo'n 50 kilo amfetamine-olie in loods Nispen
De politie heeft dinsdag zo'n 50 kilo amfetamine-olie gevonden in een loods aan de Bosakker in Nispen. Een 25-jarige man uit Roosendaal is aangehouden.
www.nu.nl
Bekerduel Fortuna-Feyenoord gaat vooralsnog door ondanks dichte mist
De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Feyenoord dinsdag in de achtste finales van het TOTO KNVB Bekertoernooi gaat vooralsnog door ondanks de dichte mist in Sittard. Er is om 19.00 uur nog wel een tweede meting.
www.nu.nl
Van Vollenhoven over onderzoek Boeing-crash: ‘Zwichten komt in mijn woordenboek niet voor’
Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid Pieter van Vollenhoven ontkent in een interview dat hij bij zijn onderzoek naar de crash van een toestel van Turkish Airlines in 2009 gezwicht zou voor druk van Boeing. ,,Zwichten komt in mijn woordenboek niet voor.’’ Hoogleraar Sidney Dekker uitte vandaag forse kritiek op de Onderzoeksraad.
www.ad.nl
Emmen-aanvaller Slagveer zet loopbaan voort in Hongarije
Luciano Slagveer zet zijn loopbaan voort in Hongarije. De vleugelspits verruilt FC Emmen voor Puskás Akadémia FC, meldt de Eredivisionist dinsdag.
www.nu.nl
‘Infectie nieuwe coronavirus lijkt minder ernstig dan SARS’
Met zes sterfgevallen en 278 geregistreerde zieken is China gealarmeerd door het nieuwe coronavirus. Marion Koopmans, hoofd van de afdeling virologie van het Erasmus MC: „De dreiging voor andere landen is beperkt.”
www.nrc.nl
Twee mannen opgepakt in onderzoek naar voortzetting pedovereniging Martijn
De politie heeft dinsdagmiddag doorzoekingen gedaan in vier woningen in het strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke voortzetting van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Er zijn twee verdachten aangehouden, meldt het OM.
www.nu.nl
Stokslagen of koud bad voor kinderen Ruinerwold om geesten te verdrijven
Uit angst voor 'slechte geesten' zaten ze jaren in een ruimte achter een kast in een boerderij in Ruinerwold. Maar hoe het afgezonderde leven van Gerrit Jan van D. en zijn zes kinderen er in de praktijk uitzag, daarover hoorden we vandaag voor het eerst meer. Tijdens een voorbereidende rechtszitting in Assen las het Openbaar Ministerie een verklaring voor. Daaruit bleek dat de zes kinderen in de boerderij en de drie oudere kinderen van het gezin een bijzonder moeilijke jeugd hebben gehad. "Ik kreeg altijd te horen dat ik slecht was", verklaarde een van hen tegenover de politie. De kinderen kregen vaak straf. Dat gebeurde als de vader ervan overtuigd was dat er slechte geesten in een van zijn kinderen zaten. Er moest dan dagen, weken en soms maandenlang worden gebeden. Ook werden de kinderen geslagen met een stok of moesten ze urenlang in een koud bad zitten, ook werd hun keel dichtgeknepen, soms totdat ze bewusteloos waren. 'Ik twijfelde alleen aan mezelf' Van D. (67) hield zes van zijn kinderen vanaf hun geboorte verborgen voor de wereld. Ze werden niet aangegeven bij de gemeente. Drie andere, oudere, kinderen die wel naar school gingen mochten niets over hen zeggen tegen anderen. De kinderen leefden volledig naar de wil van de vader, aldus het OM. "Ik durfde niets te zeggen, wat hij zei was de waarheid. Ik twijfelde nooit aan hem, alleen aan mezelf", zegt een van de kinderen in een verklaring. Naar buiten gaan kon wel. "Een paar stappen naar buiten hebben we ook weleens gezet, maar dan voelde je je slecht." Ze gingen dan snel weer naar binnen. De officier van justitie citeerde uitvoerig uit de verklaringen van de kinderen: Alhoewel de kinderen dus niet letterlijk gevangen werden gehouden, wordt Van D. wel verdacht van vrijheidsberoving. Hun opvoeding "fungeert als een figuurlijk slot op de deur", aldus het OM. Van D. wordt verder ook verdacht van mishandeling en seksueel misbruik. Schokkend waren de details die het OM deelde over dat misbruik dat twee van de drie oudere kinderen moesten ondergaan. Ze verklaarden tussen de 12 en 15 jaar oud te zijn toen hun vader een vrouwelijke geest in hun lichaam zag, onder meer die van hun moeder. Deur op slot De details van dat misbruik zijn zo schokkend dat we ze hier niet vermelden. Volgens de misbruikte zoon was de vader zich ervan bewust dat hij fout zat. Hij deed de deur op slot of regelde dat er niemand in de buurt was. Bewijzen voor hetgeen vader Van D. ten laste wordt gelegd haalt het OM uit de dagboeken van de vader en stukken die in de boerderij zijn gevonden. De zaken die erin staan komen volgens het OM exact overeen met de verklaringen van de kinderen. Het OM maakte geen enkele verwijzing naar de honderden berichten die Van D. online plaatste over zijn zelf verzonnen religie. Van D. was niet op de zitting, omdat hij door een hersenbloeding in het ziekenhuis ligt. Een belangrijk aspect tijdens de pro-formazitting was dan ook zijn medische toestand. Alle partijen wilden weten hoe en of de man ooit bij het proces kan zijn. De rechter besluit aan het eind van de zitting een neuroloog en neuropsycholoog opdracht te geven Van D. te onderzoeken. Ze moeten gaan kijken of er nog een nog verbetering in zijn situatie mogelijk is en op welke wijze er met hem gecommuniceerd kan worden. Aansluitend zal Van D. onderzocht worden door het Pieter Baan Centrum. Of en hoe hij kan deelnemen aan zijn eigen proces, is nu dus nog onduidelijk. 'Voelt als heksenjacht' In de Ruinerwold-zaak staat nog een man terecht, de Oostenrijker Josef B. (58). Hij wordt ook verdacht van het gevangen houden van de zes kinderen, maar niet van mishandeling of seksueel misbruik. B. was wel aanwezig tijdens de zitting en verklaarde tegenover de rechter nooit iemand van zijn vrijheid te hebben beroofd. "Het voelt als een heksenjacht, als een mens in God gelooft, dan is dat toch zijn eigen beslissing?", zei hij in het Nederlands met een Duits accent. Ondanks een verzoek van zijn advocaat om B. gedurende de komende maanden in vrijheid te stellen, besloot de rechter dat hij in voorarrest moet blijven. De advocaat van Josef B. vergeleek de situatie van het gezin met een klooster. Is dat geestelijke mishandeling?, vroeg hij zich af: De negen kinderen die een rol spelen in de Ruinerwold-zaak (en inmiddels allemaal meerderjarig zijn) konden op een andere locatie meekijken met de zitting. Zij zullen op een later tijdstip worden gehoord door de rechter.
nos.nl
Van Foreest blijft na remise in spoor van Tata Steel Chess-leider Caruana
Jorden van Foreest heeft in de negende ronde van Tata Steel Chess remise gespeeld tegen Vladislav Kovalev uit Wit-Rusland. De 20-jarige Nederlandse grootmeester bleef daarmee op het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee in het spoor van koploper Fabiano Caruana.
www.ad.nl
Bekerduel tussen Feyenoord en Fortuna Sittard op losse schroeven
Het is maar de vraag of het bekerduel tussen Fortuna Sittard en Feyenoord vanavond (20.45 uur) door kan gaan. Er is sprake van dichte mist in Limburg waardoor de wedstrijd mogelijk niet gespeeld kan worden. Voorlopig lijkt het er echter op dat de wedstrijd doorgang vindt. Om 19.00 uur wordt er opnieuw gekeurd.
www.ad.nl
Chinees Nieuwjaar vergroot kans dat mysterieus virus naar Europa komt
De viering van Chinees Nieuwjaar komend weekend vergroot de kans dat het dodelijke coronavirus zich naar Europa verspreidt, stelt het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding. Het virus, dat overdraagbaar blijkt van mens op mens, heeft tot nu toe zes levens geëist.
www.ad.nl
John Legend en DJ Khaled eren overleden Nipsey Hussle bij Grammy Awards
John Legend en DJ Khaled geven zondag tijdens de uitreiking van de Grammy's een concert ter ere van de in maart vorig jaar overleden rapper Nipsey Hussle, meldt Rolling Stone dinsdag. Ook rapper Meek Mill doet mee aan het eerbetoon aan de rapper die postuum genomineerd is in drie categorieën van de Amerikaanse muziekprijzen.
www.nu.nl
Slob verwacht te veel van nieuwe lessen burgerschap
In een poging om radicalen in te dammen, worden strengere eisen gesteld aan burgerschapsonderwijs. Zo werkt dat niet, schrijft Menno Hurenkamp.
www.nrc.nl
Arbitrage keurt zicht in mistig stadion Fortuna voor bekerduel
In het toernooi om de TOTO KNVB Beker staan dinsdagavond de eerste drie duels in de achtste finales op het programma. AZ speelt om 18.30 uur de uitwedstrijd tegen TOP Oss. Om 20.45 uur staan in Limburg Fortuna Sittard en Feyenoord op het programma. Op hetzelfde tijdstip treffen FC Eindhoven en FC Utrecht elkaar. Mis niets in het liveblog.
1 h
www.nu.nl
CDA’er wekt woede met foto’s van gaskamers Auschwitz
CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert heeft voor ophef gezorgd door foto’s op zijn Instagram-account te plaatsen van de gaskamers en crematorium-ovens van voormalig concentratiekamp Auschwitz. Het CIDI reageert boos, net als collega-Kamerlid Gidi Markuszower.
1 h
www.ad.nl
Woensdag mogelijk besluit over ophokplicht
Pluimveehouders moeten hun dieren mogelijk een tijdje binnenhouden. Minister Carola Schouten (Landbouw) neemt hoogstwaarschijnlijk woensdag een besluit over een dergelijke ophokplicht.
1 h
www.ad.nl
Kamer wil adempauze voor mensen met schulden
Mensen die bezig zijn hun schulden af te betalen, krijgen mogelijk twee maanden per jaar een "aflospauze". Tegen de zin van het kabinet schaarde de Tweede Kamer zich achter een oproep van regeringspartij D66 en oppositiepartij PvdA om dat te regelen. De twee partijen wijzen erop dat in Zweden goede ervaringen zijn opgedaan met zo'n systeem en dat mensen dan net wat meer financiële ruimte krijgen. D66 en PvdA benadrukken dat mensen in de schuldhulpverlening nu alleen met vrijwillige medewerking van de schuldeisers afspraken over afwijkende terugbetalingsvoorwaarden kunnen maken. Daarom willen ze een wettelijk recht invoeren op een adempauze van twee maanden per jaar. Mensen hoéven daar geen gebruik van te maken, maar ze krijgen wel het recht. Staatssecretaris Van Ark keerde zich vorige week tegen het idee. Ze benadrukte dat een pauze ertoe leidt dat mensen langer in de schulden zitten. Bovendien kunnen de betrokkenen nu ook al met hun schuldeisers overleggen over onderbreking van de terugbetaling. De motie van D66 en PvdA werd gesteund door de regeringspartijen CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk en het Kamerlid Van Kooten-Arissen. Regeringspartij VVD was onder de tegenstemmers. Het kabinet moet nu zeggen hoe het met de oproep van de Kamer omgaat.
1 h
nos.nl
Sri Lanka’s duizenden vermisten zijn dood, erkent de president
De nieuwe president van Sri Lanka heeft zich uitgesproken over het lot van ten minste 23.500 landgenoten die vermist raakten tijdens de burgeroorlog. De VN hield het leger eerder deels verantwoordelijk voor de verdwijningen.
1 h
www.nrc.nl
Twee tieners overvallen drogisterij op Sierplein
Op een filiaal van Trekpleister op het Sierplein in Slotervaart is dinsdagmiddag een overval gepleegd door twee jongens van rond de veertien jaar. Dat meldt AT5.
1 h
www.parool.nl
Iraanse parlementariër zet 3 miljoen dollar op het hoofd van Trump
Een Iraans parlementslid heeft een beloning uitgeloofd van 3 miljoen dollar voor degene die de Amerikaanse president Trump vermoordt. Ahmad Hamzeh beloofde volgens het Iraanse persbureau ISNA in het parlement in Teheran dat hij het geld in cash zal uitbetalen namens de provincie Kerman. Hamzeh zei er niet bij of de religieuze leiders van het land achter zijn aanbod staan. De stad Kerman in het zuidoosten van Iran was de woonplaats van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die begin deze maand om het leven kwam bij een Amerikaanse drone-aanval in Bagdad. Daardoor liepen de spanningen tussen de VS en Iran verder op. Belachelijk De Amerikaanse topfunctionaris voor ontwapening Robert Wood is niet te spreken over de oproep van Hamzeh. Het geeft volgens Wood een indruk van hoe terroristisch er wordt gedacht in regeringskringen. "De oproep is ronduit belachelijk en het toont aan dat het regime in Teheran zijn gedrag moet veranderen", zei Wood in Genève.
1 h
nos.nl
De dompteurs van de economie evalueren hun eigen monetaire beleid
De Europese Centrale Bank en de Federal Reserve smijten met geld, maar de economie is weerbarstig. Reden voor ECB en Fed om hun beleid door te lichten.
1 h
www.nrc.nl
Man bedreigt scholieren met mes in Yerseke
Een man heeft dinsdag rond 8.45 uur diverse scholieren bedreigd met een mes en geprobeerd enkele van hen van hun fiets te duwen in Yerseke. Dat meldt Politieteam Oosterscheldebekken in een bericht op Facebook.
1 h
www.nu.nl
Grote centrale banken buigen zich samen over cryptomunten
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat samen met een aantal andere grote centrale banken samenwerken op het gebied van cryptomunten, om uiteindelijk ook te kijken of ze zelf wat zouden hebben aan een eigen digitale munt. Dat meldt Bank for International Settlements (BIS) dinsdag.
2 h
www.nu.nl
Onderwijspartijen: Deel kinderen pas rond hun vijftiende op leerniveau in
Kinderen zouden op school pas op leerniveau moeten worden ingedeeld als ze rond de vijftien jaar zijn, stellen meer dan tien partijen uit het onderwijs dinsdag in een rapport met als titel: De toekomst van ons onderwijs. Op die manier moet de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs gewaarborgd blijven.
2 h
www.nu.nl
Politie omsingelt huis Rosmalen, veroordeelde bewoner weigert zich over te geven
In Rosmalen heeft de politie een huis omsingeld waarin zich een man heeft verschanst die vanmiddag heeft geschoten op agenten. Hij weigert zich over te geven. Het gaat om de 27-jarige Joey D. Zo'n dertig agenten hebben de woning omsingeld, meldt Omroep Brabant. Joey D. werd vanochtend in hoger beroep veroordeeld tot vijftien en een half jaar cel. Toen agenten hem kwamen ophalen om hem naar de gevangenis te brengen, schoot hij op hen. De agenten schoten terug, maar konden hem niet aanhouden. Volgens het hof is bewezen dat de Brabander op 2 december 2014 zijn oom Martie Heesbeen met voorbedachten rade doodde. De mannen zouden een zakelijk conflict hebben gehad. D. was eerder door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
2 h
nos.nl
Mede-verdachte Ruinerwold: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’
De 67-jarige Gerrit-Jan van D. die negen jaar lang met zes kinderen in totale afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, heeft zijn oudste kind een tijd lang verbannen naar een hondenhok. Zo liet hij zijn andere kinderen zien dat het kind de familie in gevaar bracht. Mede-verdachte Josef B. vindt dat er niets verkeerds gebeurde. “Ik heb een rein geweten.”
2 h
www.ad.nl
Dubbelspecialist Farah voorlopig geschorst na positieve dopingtest
Robert Farah is voorlopig geschorst door de internationale tennisfederatie ITF wegens een positieve dopingtest.
2 h
www.ad.nl
Geerteke de Haas vreest 5G: ‘Mobiele straling is overal, gelukkig heeft mijn huis dikke muren’
5G is vooralsnog veilig, zegt het RIVM, maar behoorlijk wat Nederlanders maken zich tóch zorgen. Geerteke de Haas (64) is één van hen. Ze zegt ziek te worden van mobiele straling.
2 h
www.ad.nl
Prins Harry en Meghan manen roddelpers om hen met rust te laten
Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben via hun advocaten de roddelpers gemaand om hen met rust te laten. De waarschuwing komt nadat in de media foto's verschenen van Markle die met haar zoon een wandeling maakte op het Canadese Vancouver Island, meldt Sky News dinsdag.
2 h
www.nu.nl
OVV publiceert rapport over Schipholcrash na ophef over 'verzwijging'
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft dinsdagmiddag het deelrapport van hoogleraar Sidney Dekker gepubliceerd dat werd opgemaakt na de crash van een Boeing 737-800 van Turkish Airlines op Schiphol in 2009.
2 h
www.nu.nl
Renze Klamer wil Graham Norton achterna: ‘Nieuwe talkshow gaat niét over nieuws’
De nieuwe, extra late vrijdagavondtalkshow op NPO 1 wordt ‘on-Nederlands’ en moet lijken op succesformules als The Graham Norton Show en The Late Late Show. Dat meldt de omroep BNNVara in een persbericht. Presentator Renze Klamer: ,,Het gaat totaal niet over het nieuws.’’
2 h
www.ad.nl
Inteelt en macht bepalen vrouwenmigratie bij chimpansees
Veel chimpvrouwen vertrekken jong uit hun geboortegroep. Veertig jaar onderzoek in Gombe toont wat dat besluit beïnvloedt.
2 h
www.nrc.nl
Vier arrestaties in Nederland om mensensmokkel
Dinsdagmorgen zijn vier mannen van Iraakse afkomst aangehouden in Nederland. Zij zouden miljoenen hebben verdiend met het smokkelen van zevenhonderd migranten.
2 h
www.nrc.nl