Half miljoen Burkinezen gevlucht voor geweld

Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
‘We zijn een nieuwe sociale moraal aan het uitvinden, ook in de club’
DJ St. Paul is een popculturele allesvreter. ‘Het is heel interessant om te zien hoe iets opgepikt wordt.’
www.nrc.nl
Volvo komt met eigen klimaatplan en wil elk model elektrisch maken
Volvo komt met een eigen klimaatplan en wil zo snel mogelijk klimaatneutraal worden. Vanaf 2025 heeft elke Volvo een elektromotor aan boord. De helft van alle verkochte modellen moet dan uit volledig elektrische auto’s bestaan en de andere helft uit plug-in hybrides. Om te benadrukken dat het menens is, wordt later vandaag de volledig elektrische XC40 onthuld.
www.ad.nl
Data-afdeling Belastingdienst heeft privacybescherming nu op orde
De Belastingdienst heeft de databeveiliging weer op orde, constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Twee jaar geleden trok het televisieprogramma Zembla aan de bel omdat persoonsgegevens bij de Belastingdienst niet afdoende beveiligd werden.
www.nu.nl
Gezinsleden Ruinerwold niet ingeschreven bij gemeente
De mensen die dinsdag uit een afgesloten ruimte in een Drentse boerderij zijn gehaald, staan volgens de politie niet ingeschreven bij de gemeente.
www.nrc.nl
Máxima grapt tijdens inspirerend bezoek
www.telegraaf.nl
Vakbond FNV ligt binnenshuis en organisatorisch overhoop
De vakbond FNV worstelt met zichzelf. De interne verhoudingen zijn verziekt. Het actievoeren wordt vooral binnenshuis geoefend. Wie precies bestuurt is onduidelijk. Het ledenparlement als vertegenwoordiger van de werkvloeren heeft meer trekken van een Poolse landdag en spreekt niet duidelijk uit één mond. Dit beeld van de vakbond doemt op uit een rapport van een extern adviesbureau, waarvoor de FNV zelf opdracht heeft gegeven en waarin het Financieele Dagblad inzage heeft gehad. Voor het rapport is gesproken met zo'n 70 FNV'ers in de hele organisatie. Volgens het rapport moet de organisatie van de vakbond weer op de schop. Het document stelt diverse scenario's voor waarbij de positie en zeggenschap van het ledenparlement wordt ingeperkt en de invloed van de grote sectoren en het bestuur wordt vergroot. 'Elkaar bestrijden' Wat in 2015 werd neergezet als een ongedeelde FNV, is binnenshuis flink verdeeld. "Men is en blijft bezig elkaar te bestrijden", aldus het rapport. Bovendien constateren de onderzoekers dat gewerkt wordt in een "omgeving die in toenemende mate vijandig is" jegens vakbonden. Ondervraagde bestuurders verwijzen naar het moeizame discussies rond het pensioenakkoord, dat hing op de stem van het ledenparlement, terwijl het bestuur al voorstander was. Die gang van zaken maakte veel kritiek los. De problemen spitsen zich toe op de vraag of de vakbond van bovenaf of van onderop geleid moet worden. "Iedereen heeft last van de huidige sturing, mensen zitten elkaar dwars en de strijdbaarheid en onverzettelijkheid die de FNV in de buitenwereld aan de dag moet leggen wordt ook intern ingezet", stelt het rapport vast. Veel bloedgroepen Bij de bestuurlijke perikelen spelen zeker ook bloedgroepen en stromingen een rol. De vakbond heeft ouderen en jongeren, ambtenaren en arbeiders, PvdA'ers en SP'ers, radicalen en gematigden in huis die onderling vaak andere belangen en strategieën voorstaan. De FNV heeft ook sinds 2012 relatief veel wisselingen aan de top gezien. Na Agnes Jongerius kwam Ton Heerts, gevolgd door - voor korte tijd - een triovoorzitterschap en nu Han Busker. Vakbondsleiders die 8 tot 10 jaar aan het roer staan, zoals Wim Kok, Johan Stekelenburg en Lodewijk de Waal, bestaan niet meer. Daarnaast verliest de FNV leden; het zijn er nu minder dan 1 miljoen. In 2008 waren dat er nog 1,2 miljoen. Vergrijzing, opzeggingen en desinteresse bij jongeren en zzp'ers zijn belangrijke oorzaken, en ook is het ledenbestand drastisch opgeschoond. Minder leden betekent ook minder inkomsten.
nos.nl
Wat betekent boerenprotest voor de avondspits?
www.telegraaf.nl
Wilders in laatste woord 'minder Marokkanen-proces: 'Onbegrijpelijk'
Geert Wilders noemt het 'onbegrijpelijk' als het gerechtshof zou beslissen het 'minder Marokkanen'-proces tegen hem toch door te laten gaan. "Dit is de laatste kans om onze zaak te bepleiten. Ik zou het onredelijk vinden als we niet een paar weken extra kunnen wachten."
www.rtlnieuws.nl
Rotterdam krijgt hogere gebouwen in onder meer de binnenstad
Gebouwen in de binnenstad van Rotterdam mogen de komende jaren rijzen tot 250 meter, terwijl dat nu nog 200 meter is. Ook komen er drie nieuwe hoogbouwlocaties bij, blijkt woensdag uit de Hoogbouwvisie 2019.
www.nu.nl
Netflix aangeklaagd wegens Panama Papers-film The Laundromat
Netflix, dat vrijdag het Panama Papers-drama The Laundromat uitbrengt, is aangeklaagd door een advocatenfirma. Het bedrijf meent in de film ten onrechte zwart te worden gemaakt.
www.nu.nl
Politie: geen van de gezinsleden Ruinerwold stond ingeschreven
De politie laat weten dat geen van de gezinsleden in Ruinerwold ingeschreven ‘lijkt’ te staan bij de basisadministratie. Gisteren was er sprake van dat slechts een aantal van hen niet ingeschreven zou staan.
www.ad.nl
Boerenprotest leidt ook in Leidse regio tot flinke files
De trekkers met boeren die onderweg zijn naar Den Haag voor het boerenprotest, leidt ook in de Leidse regio tot flinke files.
www.nu.nl
Zo blijf je zen tijdens ADE: Yoga met livemuziek en een slaapconcert
Tijdens ADE kun je als muziekliefhebber je hart ophalen met talloze dj-sets, maar ook de rust opzoeken. Zo kun yogalessen met livemuziek volgen of naar een slaapconcert. NU.nl sprak drie initiatiefnemers van bijzondere evenementen in de Waalse Kerk.
www.nu.nl
Brussel neemt stappen tegen chipmaker Broadcom om marktverstorend gedrag
De Europese Commissie neemt stappen om marktverstorend gedrag van de Amerikaanse chipmaker Broadcom aan te pakken, maakt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag bekend. Broadcom is marktleider op het gebied van chipsets voor onder meer modems.
www.nu.nl
Onderzoek om dode en onwelwording in Oss
www.telegraaf.nl
Gezin Ruinerwold nergens geregistreerd
www.telegraaf.nl
Technologisch vouwen voor zonnecellen
Met een nieuw ‘alfabet’ van 140 vouwpuzzelstukjes kunnen Amsterdamse en Leidse natuurkundigen heel veel nieuwe vouwpatronen samenstellen. Handig voor zonnecellen en robots. „Alles moet precies passen.”
www.nrc.nl
RIVM-baas tegen boeren: 'Stikstofberekeningen zijn van hoge kwaliteit'
RIVM-directeur-generaal Hans Brug heeft in een toespraak voor samengestroomde protesterende boeren in De Bilt gezegd dat de stikstofberekeningen van zijn instituut 'volgens internationale standaarden van hoge kwaliteit zijn'. 
www.rtlnieuws.nl
Alibaba: 300 miljoen hackpogingen per dag, opbrengst 0 cent
De websites en diensten van Alibaba zijn 300 miljoen keer per dag het doelwit van cyberaanvallen. Ook online betaaldienst AliPay ligt vaak onder vuur, maar er is nog geen cent in de zakken van hackers gekomen, zegt Alibaba-oprichter Jack Ma.
www.rtlnieuws.nl
Beerensteyn met Bayern dicht bij plek in kwartfinales Champions League
Lineth Beerensteyn heeft woensdag met Bayern München een grote stap gezet naar de kwartfinales van de Champions League voor vrouwen. Het Kazachse BIIK Kazygurt werd met 0-5 verslagen.
www.nu.nl
Jesse Klaver over grafkist met zijn naam erop: 'Blijf vertellen waar ik in geloof'
In het boerenprotest rijdt een grafkist mee met daarop de naam 'Jesse'. GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft via Twitter gereageerd op de beelden van de kist: "Ik blijf vertellen waar ik in geloof."
www.rtlnieuws.nl
Regionale belangenvereniging transgenders verhuist naar Gestel
De regionale belangenvereniging voor transgenders TG040 verhuist na dertig jaar naar het Eindhovense stadsdeel Gestel.
www.nu.nl
’Johnson vraagt om uitstel bij geen deal’
www.telegraaf.nl
Van corruptie verdachte De Mos keert terug in de Haagse gemeenteraad
Richard de Mos keert als raadslid en fractievoorzitter terug in de Haagse gemeenteraad. Hij neemt de plek van raadslid Damiën Zeller in. Wethouders De Mos en Rachid Guernaoui dienden woensdag op het stadhuis hun ontslag in.
www.nu.nl
Gemeentehuis Geldrop-Mierlo opent eind november op oude locatie
Het gemeentehuis van Geldrop-Mierlo opent op 26 november weer op de oude locatie. De renovatie van het pand is bijna afgerond.
www.nu.nl
Twijfel over voorgedragen interim-bestuurder Haga Lyceum
De Tweede Kamer vreest dat hij als stroman zal fungeren van het bestuur dat op moet stappen.
www.parool.nl
Concurrente Bertens voorkomt uitschakeling
Belinda Bencic heeft op het WTA-toernooi van Moskou vroege uitschakeling ternauwernood kunnen afwenden. De Zwitserse, concurrente van Kiki Bertens in de strijd om een ticket voor de WTA Finals, knokte zich in de tweede ronde in drie sets langs de Sloveense Polona Hercog: 1-6 6-3 6-4.
www.rtlnieuws.nl
Boeren rijden via de A10 bij Amsterdam naar het protest in Den Haag
Honderden boeren zijn woensdagochtend met hun tractor via de A10 bij Amsterdam naar de boerenprotesten in Den Haag en Bilthoven gereden.
www.nu.nl
Gaat ’mediator’ Rutte helpen bij cao-onderhandelingen onderwijs?
www.telegraaf.nl
Sportwinkel Decathlon opent vestiging aan het Vredenburg
Sportwinkel Decathlon aan het Vredenburg is vanaf woensdag geopend. De winkel is gevestigd in het voormalige pand van de C&A.
www.nu.nl
Bertens moet aan bak na zege Bencic
www.telegraaf.nl
Rijkswaterstaat roept op Den Haag te mijden, centrum deels afgesloten
Rijkswaterstaat roept automobilisten om Den Haag woensdag te mijden in veband met de massale boerenprotesten. Het centrum van de hofstad is grotendeels afgesloten.
www.nu.nl
Carice heeft pyjamadag en Richard moet puinruimen
Korte updates van de sterren op sociale media - wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekend Nederland. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
www.ad.nl
Jongelingen naar eerste wereldbeker shorttrack
De jongelingen Xandra Velzeboer en Selma Poutsma maken onderdeel uit van de Nederlandse shorttrackselectie voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het shorttrackseizoen. Bij de mannen mogen de talenten Bram Steenaart en Melle van 't Wout mee naar Salt Lake City en Montréal.
www.rtlnieuws.nl
Malieveld stroomt vol met protesterende boeren
Het Malieveld in Den Haag stroomt woensdag, tegen de afspraken in, vol met protesterende boeren. Op dit moment staan er honderden trekkers.
www.nu.nl
Honderden boeren rijden tijdens boerenprotest over de N11
Honderden boeren rijden woensdag tijdens het boerenprotest met hun trekkers over de N11 bij Alphen aan den Rijn.
www.nu.nl
Zarco rijdt rest van seizoen voor Honda
De Franse motorcoureur Johann Zarco rijdt de laatste drie races van de MotoGP van dit seizoen voor LCR Honda. Hij vervangt Takaaki Nakagami, de Japanner die met een schouderblessure kampt.
www.rtlnieuws.nl
Google kondigt Pixel 4 aan: vloeiend scherm en handgebaren
Google heeft zijn Pixel 4-smartphones officieel aangekondigd. Beide telefoons zijn voorzien van Motion Sense voor gebarenbediening die werkt met radar en een vloeiend scherm door de verversingssnelheid van 90 beelden per seconde. Kleine kanttekening: de telefoons komen niet officieel uit in ons land/
www.ad.nl
Erdogan wijst staakt-het-vuren af, krijgt uitnodiging van Poetin
Turkije zet zijn offensief tegen de Koerden in het noorden van Syrië door, ondanks de groeiende druk van NAVO-bondgenoten om een staakt-het-vuren af te kondigen. President Erdogan zegt dat hij niet met "terroristen" onderhandelt. Volgens hem stopt het offensief pas als het doel is bereikt en dat is de inname van een 30 kilometer brede bufferzone tussen Syrisch-Koerdisch gebied en de grens met Turkije. De snelste oplossing is dat alle "militanten" de wapens neerleggen en zich uit de bufferzone terugtrekken, zei hij. Hij doelt daarmee op de Syrisch-Koerdische YPG-strijders. De relatie tussen Turkije en zijn NAVO-bondgenoten komt verder onder druk door een uitnodiging aan Erdogan van de Russische president Poetin. Hij nodigt Erdogan uit om nog deze maand naar Moskou te komen. Poetin zegt te willen verhinderen dat het Syrische en Turkse leger met elkaar slaags raken. Russische militairen in Syrië hebben al posities tussen beide legers ingenomen om te voorkomen dat het tot een confrontatie komt. Gisteravond was er telefonisch contact tussen Poetin en Erdogan. Het Kremlin zegt dat onder meer over de situatie rond de gevangenenkampen met IS-strijders is gesproken. Poetin wil onder alle omstandigheden verhinderen dat er gevangenen vrijkomen en naar andere landen ontsnappen. Onder de gevangen genomen IS'ers zitten ook Russen. De Amerikaanse vicepresident Pence en minister van Buitenlandse Zaken Pompeo reizen vandaag naar Turkije om Erdogan tot een staakt-het-vuren te bewegen. Pence heeft Turkije gewaarschuwd dat de VS niet zal aarzelen om de sancties tegen Turkije op te schroeven als zijn missie op niets uitdraait. Erdogan zei daarvan niet onder de indruk te zijn, ook niet van de sancties die al zijn opgelegd.
nos.nl
Dit is wat we weten over het afgezonderde gezin in Ruinerwold
"We hebben nog veel vragen over wat er precies aan de hand is", zeggen zowel de politie als burgemeester Roger de Groot op de dag dat bekend wordt dat een gezin met vijf kinderen negen jaar lang afgezonderd heeft geleefd op een boerderij in Ruinerwold. Wat weten we al wél over wat er heeft plaatsgevonden?
www.nu.nl
Zonneauto Solar Team Twente slaat over de kop in Australië
De zonneauto van Solar Team Twente crashte woensdag tijdens een race in Australië. Daarmee komt voor het team een einde aan de Bridgestone World Solar Challenge 2019. De coureur bleef ongedeerd.
www.nu.nl
Finals-concurrente Bertens voorkomt uitschakeling ternauwernood
Belinda Bencic heeft op het WTA-toernooi van Moskou vroege uitschakeling ternauwernood kunnen afwenden. De Zwitserse, concurrente van Kiki Bertens in de strijd om een ticket voor de WTA Finals, knokte zich in de tweede ronde in drie sets langs de Sloveense Polona Hercog: 1-6, 6-3, 6-4.
www.ad.nl
Het is (alweer) twee voor twaalf voor de Brexit. Hoe zat het ook alweer?
Het is twee voor twaalf voor de Brexit. Brussel en Londen proberen onder hoogspanning een deal te sluiten vóór de EU-conferentie donderdag. Waarom is dat zo moeilijk, en wat willen die Britten eigenlijk van de EU? Zes vragen.
www.volkskrant.nl
Moordverdachte uit Sittard pleegt zelfmoord in cel
Een 71-jarige man uit Sittard die eerder tot levenslang werd veroordeeld wegens de moord op zijn ex-vrouw, heeft vannacht zelfmoord gepleegd in zijn Vlaamse cel. Hij zou vandaag opnieuw terecht staan voor de moord van ruim tien jaar geleden. Zijn ex-vrouw, een gepensioneerde kleuterjuf, werd op 13 januari 2009 dood aangetroffen in de garage bij haar woning in Maasmechelen (B). Ze was doodgeschoten, meldt 1Limburg. Hoewel haar man altijd heeft gezegd dat hij onschuldig is, sprak de advocaat van de jongste dochter over "de perfecte moord". De verdachte zou al eerder moordplannen hebben gehad na een langdurige vechtscheiding en ruzie over geld. Na de moord vluchtte hij naar het buitenland. De man werd in mei bij verstek veroordeeld tot levenslang. Dat gebeurde bij een Belgische rechtbank. Tegelijkertijd ging een internationaal opsporingsbevel uit. Na een aantal tips van Nederlanders en Belgen die in de buurt wonen, leidde dat op woensdag 29 mei tot zijn aanhouding in het Spaanse stadje Calpe, niet ver van Benidorm. Alles afgepakt In België bestaat de mogelijkheid om de rechtszaak opnieuw te doen na een veroordeling bij verstek. Deze week begon dat nieuwe proces. Gisteren nog getuigde een van zijn dochters. Voor vandaag was een nieuwe zittingsdag gepland, maar vanochtend vroeg werd man uit Sittard dood in zijn cel gevonden.
nos.nl
Juristen kraken stikstofaanpak van kabinet: ‘In strijd met wet’
Terwijl minister Schouten van Landbouw in gesprek gaat met de provincies om stikstofregels in het hele land gelijk te trekken, waarschuwen juristen dat de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet waarschijnlijk in strijd zijn met de wet.
www.ad.nl
Wat staat de Oranje-internationals dit weekend te wachten?
Zeges op zowel Noord-Ierland (3-1) als Wit-Rusland (1-2) zorgden voor lachende gezichten in het Oranjekamp. De internationals keren met een goed gevoel terug naar hun clubs. Wat staat hen dit weekend te wachten bij hun clubs?
www.ad.nl
Zarco rijdt rest van seizoen voor Honda
Johann Zarco rijdt de laatste drie races van de MotoGP van dit seizoen voor LCR Honda. Hij vervangt Takaaki Nakagami, de Japanner die met een schouderblessure kampt.
www.ad.nl