Kijk omhoog! Heel veel ooievaars te zien in de lucht

In de Achterhoek en in Noord-Brabant is het zeker de moeite waard om de lucht in de gaten te houden. De kans is namelijk groot dat je dan tientallen ooievaars door de lucht ziet cirkelen. "Prachtig om te zien."
Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Zeldzame wasbeerhond doodgereden in Flevoland
In de Noordoostpolder in Flevoland is een doodgereden wasbeerhond gevonden. Het dier wordt zelden in Nederland gezien. De wasbeerhond lag in een berm langs de weg. Het roofdier is een exoot en komt oorspronkelijk niet voor in Nederland. Af en toe wordt er een gespot met behulp van een wildcamera. Er zijn tot nog toe vooral wasbeerhonden gespot in het noorden en oosten van het land. "We verwachten dat deze soort de komende jaren steeds vaker in Nederland gaat opduiken", zegt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. "Als een dier dood wordt gevonden langs de weg dan is dat wel een teken dat de diersoort zich aan het vestigen is." Gefokt voor het bont In tegenstelling met wat zijn naam doet vermoeden, is de wasbeerhond niet verwant aan de wasbeer. Het is een roofdier uit de familie van de hondachtigen en wordt ook wel marterhond genoemd. Het dier komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is naar Rusland en Oost-Europese landen gehaald voor zijn pels. De wasbeerhonden zijn zich vanaf daar gaan verspreiden naar de rest van Europa én Nederland. "We kunnen er weinig tegen doen", zegt La Haye. "Wasbeerhonden blijven onder de radar en zijn moeilijk op te sporen. Ook kan hij in korte tijd tientallen kilometers afleggen." Qua dieet kan het dier makkelijk in Nederland leven, het lijkt namelijk op dat van de vos. Voor mensen is de komst van de wasbeerhond geen probleem, maar dat kan het voor kolonievogels wel zijn. "Het is een roofdier en die kan in een nacht alle eieren en jonge vogels opeten." Drager van ziektes De wasbeerhond die in de berm is gevonden, wordt volgens Omroep Flevoland door het RIVM onderzocht. Ze kunnen namelijk parasieten bij zich dragen waar ook mensen ziek van kunnen worden. Het wordt daarom ook afgeraden om een dood gevonden wasbeerhond met blote handen aan te raken.
7 m
nos.nl
Drie weken boerkaverbod: drie incidenten en geheime cijfers
Drie weken ‘boerkaverbod’ leverde drie incidenten en veel verwarring op. Echte cijfers ontbreken nog. ,,Dit is in de praktijk leren hoe het gaat.”
www.ad.nl
Nieuwe hoofdstad Indonesië in Oost-Kalimantan
www.telegraaf.nl
Zo blijf je mentaal fit en fris
Ben je helemaal uitgerust terug van vakantie? Mooi! Nou nog dat gevoel vast zien te houden. Met deze tips voel je je ook straks in februari nog lekker opgeruimd en stressvrij.
www.rtlnieuws.nl
Bijna 100 Brexit-bedrijven naar Nederland
www.telegraaf.nl
Wat krijgen de renners in de Vuelta vandaag voor de kiezen?
Na twee dagen fietsen heeft Nicolas Roche van Team Sunweb de rode trui om zijn schouders hangen. Gisteren sprintte hij naar de tweede plek achter Nairo Quintana waardoor hij vandaag van Ibi. Ciudad del Juguete tot aan Alicante in ieder geval de leider is in het algemeen klassement.
www.ad.nl
Duitse miljonairsfamilie sterft bij bizarre vliegtuigcrash op Mallorca
Zeven doden, van wie twee kinderen van negen en elf jaar oud. Het ging mis gisteren boven Mallorca, waar een klein vliegtuigje in de lucht botste met een helikopter. "Ik hoorde een gigantische knal boven mijn huis."
www.rtlnieuws.nl
Inwoners Rotterdam kunnen vanaf september weer trouwen in stadhuis
Inwoners van Rotterdam kunnen vanaf 2 september weer trouwen in het stadhuis. Tussen april 2018 en augustus 2019 kon er niet getrouwd worden wegens werkzaamheden aan de Coolsingel en de daarmee gepaarde geluidsoverlast.
www.nu.nl
Nieuwe hoofstad Indonesie komt in Oost-Kalimantan
De nieuwe hoofdstad van Indonesië komt in de provincie Oost-Kalimantan op het Indonesische deel van het eiland Borneo. Dat heeft president Widodo bekendgemaakt. De nieuwe hoofdstad komt in een gebied dat deel uitmaakt van de regio's Noord-Penajam Paser en Kutai Kartanegara, aan de kust van het eiland. In april maakte Widodo bekend dat Jakarta zal worden vervangen als hoofdstad. Met tien miljoen inwoners is die stad in het noordwesten van Java overvol met verkeersopstoppingen en een enorme vervuiling als gevolg. Ook zakt de stad weg in zee. Miljarden euro's De verhuizing kost miljarden euro's. Een kleine 20 procent daarvan wordt opgebracht door Indonesië zelf. De rest van het bedrag moet komen van publiek-private samenwerkingsverbanden en particuliere investeerders. De discussie over de verhuizing van de hoofdstad is niet nieuw. Zestig jaar geleden werd daar al over gesproken. Soekarno, de eerste president van Indonesië, vond al dat de hoofdstad zou moeten worden gevestigd in Kalimantan.
nos.nl
Jada Pinkett Smith beantwoordt Google-vragen: 'Ik hou van metal'
Jada Pinkett Smith beantwoordt de meeste Gegoogelde vragen.
www.nu.nl
Schoop valt op bij Minnesota Twins
Jonathan Schoop heeft met twee punten bijgedragen aan de zege van zijn Minnesota Twins op Detroit Tigers (7-4). De speler van het Nederlands team sloeg een homerun - zijn 18de van het seizoen - in de zesde inning.
www.ad.nl
Meerdere auto's gebotst op A58 bij Heinkenszand
Drie auto's zijn maandagochtend op de A58 ter hoogte van Heinkenszand gebotst. Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt.
www.nu.nl
'Belangrijke testvlucht Boeing 737 Max in oktober'
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA voert waarschijnlijk in oktober een testvlucht uit met de Boeing 737 MAX om te bepalen of het toestel toestemming krijgt om weer te vliegen.
www.rtlnieuws.nl
Mysterie in Drunen: huis, oprit en auto besmeurd met olie
De politie kreeg gisterochtend een 'bijzondere melding' uit het Brabantse Drunen: het huis, de oprit en auto van een bewoner zaten ineens helemaal onder de olie. De grote vraag is nu waar die olie ineens vandaan komt.
www.rtlnieuws.nl
Woning besmeurd met olie: ‘Een vliegtuig overgevlogen met een defect?’
Een bewoner van een woning aan de Tibetlaan in Drunen deed zondagochtend een bijzondere ontdekking. Zijn voorgevel, voortuin, auto en oprit waren besmeurd met olie. Maar waar die olie vandaan komt? Niemand die het weet.
www.ad.nl
Indonesië verruilt vervuild Jakarta voor nieuwe hoofdstad op Borneo
Indonesië krijgt over ongeveer vijf jaar een nieuwe hoofdstad, heeft president Joko Widodo maandag bekendgemaakt. De nieuwe metropool komt aan de oostkust van Borneo in de provincie Oost-Kalimantan.
www.nu.nl
Zomer: twee vrouwenbillen op een aanrechtblad
Het is zomer in Amsterdam. In de speeltuin spelen geen kinderen, omdat de glijbaan gloeiendheet is.
www.parool.nl
Introductieweek Purple van Fontys Hogescholen van start
De Purple introductieweek van Fontys Hogescholen is maandag van start gegaan. Tijdens de introductieweek leren de nieuwe eerstejaarsstudenten hun medestudenten, opleiding en Eindhoven beter kennen.
www.nu.nl
Zomervakantie in Rotterdam: Timmerdorp en festival CuliNESSE
Nog één week voor de scholen weer beginnen. In de laatste vakantieweek van Rotterdam worden er diverse festivals georganiseerd en kunnen kinderen een eigen boomhut timmeren. NU.nl maakt een overzicht van activiteiten.
www.nu.nl
Netflix test door mensen samengestelde videolijsten
In het nieuwe tabblad 'Collections' stellen experts van Netflix lijsten samen rondom een thema. Het is voor het eerst dat Netflix dit niet volledig aan zijn algoritmes overlaadt.
www.rtlnieuws.nl
Griezmann kopieerde Messi en LeBron
www.telegraaf.nl
Vroege ritwinst geeft favoriet Quintana rust en energie in Vuelta
Nairo Quintana haalt veel voldoening uit zijn vroege etappezege in de Vuelta a España. De kopman van Movistar stelt dat het dagsucces hem meer rust geeft in de komende weken.
www.nu.nl
Smokkelpoging met geld, drugs en set lopers in gevangenis Zaanstad verijdeld
Een externe medewerker van het Justitieel Complex Zaanstad is aangehouden wegens een poging geld, drugs en een set lopers om sloten te forceren de gevangenis in te smokkelen. Dat gebeurde op 15 augustus, bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.
www.ad.nl
Irakees verdrinkt tijdens oversteken van Kanaal met zwemvest van pet-flessen
Een Iraakse migrant die, uitgerust met een zwemvest gemaakt van plastic flessen, zwemmend Groot-Brittannië probeerde te bereiken, heeft die poging met de dood moeten bekopen. Zijn ontzielde lichaam werd vrijdag bij een windmolenpark, zo'n 28 kilometer voor de kust van het Belgische Zeebrugge, uit de Noordzee gehaald.
1 h
www.ad.nl
Ophef over buikje Sneijder: 'Van kinds af aan heeft hij als een monnik geleefd'
Het zal niemand ontgaan zijn dat Wesley Sneijder na de aankondiging van zijn voetbalpensioen een paar kilootjes zwaarder is geworden. Het kwam de oud-middenvelder op veel kritiek te staan. Maar er is ook begrip voor zijn situatie. "Van kinds af aan heeft Sneijder als een monnik geleefd."
1 h
www.rtlnieuws.nl
’Het is afwachten hoe Steven herstelt’
1 h
www.telegraaf.nl
Smokkelende medewerker gevangenis Zaanstad aangehouden
De externe medewerker deed een poging om geld, drugs en een set lopers bij het Justitieel Complex Zaanstad naar binnen te smokkelen.
1 h
www.nrc.nl
Heerlijke culthit Radio Bergeijk is terug
Sketchprogramma Radio Bergeijk verrijst na twaalf jaar uit zijn as. Programmamaker Pieter Bouwman heeft het improviserend geouwehoer gemist. ‘Dit is de ideale tijd voor Bergeijk.’
1 h
www.parool.nl
Koploper Willem II domineert Elftal van de Week
Willem II is de nieuwe koploper van de eredivisie en dat is terug te zien in het Elftal van de Week. De Tilburgers zijn daarin met drie spelers vertegenwoordigd.
1 h
www.ad.nl
Caroline de Bruijn doet mee met Sterren op het doek
Özcan Akyol heeft opnieuw twee namen bekendgemaakt voor het nieuwe seizoen van Sterren op het doek. Na Waylon, Floortje Dessing en Maarten van Rossem worden ook Aart Staartjes en Caroline de Bruijn geportretteerd in het Omroep MAX-programma.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Al bijna honderd bedrijven naar Nederland door brexit
Bedrijven in het VK weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn met de brexit en steeds meer ondernemingen wijken dan ook uit naar Nederland. De teller staat op 98, daarmee zijn er in het jaar tot nu toe al bijna net zoveel bedrijven aangetrokken uit het VK als in heel 2018.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Weekendbeeld: Reggae Lake in het Gaasperpark
Afgelopen weekend werd in het Gaasperpark het Reggae Lake festival gehouden. Veel rood, geel en groen dus, en met onder andere optredens van Ziggy Marley en Kenny B. Fotograaf Amaury Miller was erbij.
1 h
www.parool.nl
Recensieoverzicht: 'Ariana Grande zingt fantastisch, maar zegt weinig'
Ariana Grande stond afgelopen weekend twee keer in de Ziggo Dome en doet in september de Amsterdamse zaal nog eens aan. Recensenten vinden dat de zangeres vocaal heel sterk is, maar weinig contact zoekt met haar fans.
1 h
www.nu.nl
Externe medewerker gevangenis Zaanstad opgepakt vanwege smokkelwaar
Een externe medewerker van het Justitieel Complex Zaanstad is aangehouden wegens een poging geld, drugs en een set lopers voor het forceren van sloten de gevangenis in te smokkelen. Dat gebeurde op 15 augustus, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid maandag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.
1 h
www.nu.nl
Topsporters draaien de rollen om en leggen nadruk op hun beperking
Bij veel sporters ligt de focus altijd op hun talent, maar voor sporters met een handicap staat hun beperking vaak centraal. Hoogste tijd om de rollen eens om te draaien, vinden topsporters als schaatser Kjeld Nuis en volleybalster Laura Dijkema. ,,Ik moet altijd rekening houden met een migraine-aanval.’’
1 h
www.ad.nl
Duurste line-up ooit bij Voetballer van het Jaar Gala
1 h
www.telegraaf.nl
Gigantische massa puimsteen dobbert richting Great Barrier Reef
Het is een bijzonder beeld: in de Stille Oceaan drijft een gigantische verzameling puimsteen richting het Great Barrier Reef, voor de oostkust van Australië. De steenmassa beslaat zo'n 150 vierkante kilometer. Dat is te vergelijken met 20.000 voetbalvelden of anderhalf keer de stad Utrecht. In de stenen nestelt zich een scala aan micro-organismen, waarvan een deel naar verwachting het Australische rif zal bereiken. Het puimsteen is ontstaan door een onderzeese vulkaanuitbarsting in de buurt van Tonga, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Onder water vormt de lava zich tot de lichte, poreuze steen die naar de oppervlakte drijft. Twee Australische zeilers filmden de stenen op een zeiltocht door het gebied. Te zien is dat het puimsteen het hele wateroppervlak bedekt: De stenen hebben nog een lange tocht voor de boeg: de komende maanden zullen ze het eilandengroep Nieuw-Caledonië en de oostelijke Koraalzee passeren. Na ongeveer zeven maanden en duizenden kilometers komen de stenen terecht voor de Australische kust. 'Bijzonder verschijnsel' Het is een opmerkelijk natuurverschijnsel, vindt universitair docent tropische mariene biologie Lisa Becking van Wageningen University. "Niet alleen vanwege de grootte van het gebied, maar ook omdat de stenen fungeren als een taxi voor dieren, planten en bacteriën. "Want tijdens hun tocht over de Stille Oceaan neemt het geheel de larven van allerlei onderwatersoorten met zich mee. Dat werkt zo: in het water drijven larven en sporen van allerlei zeesoorten. Die kunnen zich nestelen in het puimsteen. "Puimsteen is heel poreus. De vele gaten kunnen fungeren als kamertjes waar de larven veilig verder kunnen ontwikkelen en groeien, terwijl het puimsteen door de stromingen meegevoerd wordt." In of op zo'n puimsteen zou een larf duizenden kilometers verder kunnen komen dan als die alleen zou drijven. "Misschien meer een vliegtuig dan een taxi. Na een tijd meedrijven, zou het puimsteen kunnen zinken naar de bodem of komen de organismen los", vertelt Becking. "Maar ze overleven het alleen als de omstandigheden voor de organismen goed zijn." Geen redding Ook koraallarven drijven mee in de stroom. In sommige media wordt gesuggereerd dat de nieuwe aanwas het Australisch koraalrif op grote schaal kan herstellen. "Maar dat is onwaarschijnlijk", benadrukt Becking. "Je moet bedenken dat het gehele Great Barrier Reef een oppervlakte heeft van bijna 350.000 vierkante kilometer. Dan is 150 vierkante kilometer maar een klein deel." Bovendien zijn koraallarven erg kieskeurig: ze overleven alleen onder de juiste omstandigheden. "De watertemperatuur moet goed zijn, bijvoorbeeld. En ze nestelen zich eigenlijk alleen als er ook kalkalgen zijn. Het kan wel, er zijn eerder wat kleine koralen gevonden op drijvende puimstenen. Maar de vraag is of het de hele reis overleeft en vervolgens hoeveel het daadwerkelijk kan bijdragen aan het koraalrif." Becking is gefascineerd door de gigantische massa puimsteen. "Het brengt alsnog een grote biodiversiteit met zich mee, zoals sponzen, algen en slakken. Ook die organismen maken deel uit van het Great Barrier Reef." Dat kan overigens ook negatieve gevolgen hebben, vertelt de ecoloog. "Als er invasieve soorten of ziektes op de stenen meeliften, zou dat een bedreiging voor de huidige soorten in het rif kunnen zijn." Of zulke soorten ook meeliften op de steenmassa die nu richting Australië dobbert, is speculeren, vervolgt Becking. "Het is voor mij als wetenschapper erg spannend om te zien wat de larven gaan betekenen voor het rif-ecosysteem, duizenden kilometers verderop."
1 h
nos.nl
Deze vlag laat weer eens zien hoe gespleten België is
Onschuldig Vlaams symbool of teken van collaboratie met de nazi’s? Een zwarte leeuw op een goudgele vlag laat maar weer eens zien hoe gespleten België is.
1 h
www.parool.nl
Peuter (4) uren op politiebureau in Scheveningen zonder ouders
Een 4-jarig jongetje heeft gisteravond uren op het politiebureau in Scheveningen gezeten, nadat de politie hem op het strand had gevonden. De politie kreeg pas midden in de nacht contact met één van zijn ouders.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Mariah Carey had bizarre eisen voor haar kleedkamer
De geruchten dat Mariah Carey hoge eisen stelt aan haar kleedkamer voor optredens, doen al jaren de ronde. Maar volgens de Australische presentator Ian Dickson had de zangeres ooit een wel heel bijzondere voorwaarde voordat ze zou verschijnen in een tv-show.
1 h
www.rtlnieuws.nl
’Soepelere begrotingsregels Europese Unie’
1 h
www.telegraaf.nl
Brexit-muurschildering Banksy in Dover overgeschilderd
Een brexit-muurschildering van Banksy op een gebouw in Dover is afgelopen weekend overgeschilderd. De schildering liet een arbeider zien die één van de sterren van de vlag van de Europese Unie verwijdert. Volgens omwonenden van de muurschildering stond er zaterdag ineens een grote steiger bij de muurschildering en was het kunstwerk zondagmorgen verdwenen. De BBC schrijft dat het niet duidelijk of het werk is overschilderd of dat het is verwijderd zodat het kan worden verkocht. De familie die eigenaar is van het gebouw liet eerder al weten de mogelijkheden voor het bewaren, verwijderen of verkopen van het kunstwerk te onderzoeken. In één nacht Kunstenaar Banksy schilderde het werk in mei 2017 op de muur van het gebouw, waarschijnlijk in één nacht tijd. Het pand staat vlak bij het terrein waar veerboten aankomen die varen tussen het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa. Het werk werd een toeristische trekpleister. Veel mensen gingen ermee op op de foto. De kunstenaar zelf heeft nog niet op het verdwijnen van de muurschildering gereageerd. Het is nog altijd niet bekend wie Banksy precies is. Waarschijnlijk is hij Brits en komt uit uit Bristol. Bansky verwerkt vaak confronterende politieke boodschappen in zijn werken. Volgens een hardnekkig gerucht is muzikant Robert Del Naja van de triphopgroep Massive Attack de man achter de kunstenaar. Op Twitter reageren mensen teleurgesteld op het verdwijnen van het kunstwerk:
1 h
nos.nl
FC Utrecht-coach Van den Brom vindt dat VAR veel te veel tijd neemt
John van den Brom heeft geen goed woord over voor de manier waarop de videoscheidsrechter tot beslissingen komt. Volgens de coach van FC Utrecht duurt het veel te lang.
2 h
www.nu.nl
Ibrahimovic scoort twee keer in doelpuntrijke derby van Los Angeles
Los Angeles FC en LA Galaxy hebben zondag 3-3 gelijkgespeeld in de MLS. Zlatan Ibrahimovic scoorde twee keer voor LA Galaxy, maar kon zijn team niet aan de overwinning helpen.
2 h
www.nu.nl
Duurzame biefstuk van ‘afgekeurde’ melkkoeien
Oude melkkoeien die niet genoeg melk produceren, gaan vaak meteen naar de slachterij. Vanwege de kwaliteit wordt het meeste vlees vermalen tot gehakt en hamburgers. Terwijl het vlees van oude melkkoeien ook van hoge kwaliteit kan zijn als ze even tot rust kunnen komen.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Verdronken vluchteling met zelfgemaakt reddingsvest uit Noordzee gevist
2 h
www.telegraaf.nl