Koerdische Nederlanders: 'Wij worden in de steek gelaten’

unread news
unread news (Demo user)
Nabestaanden genocide Srebrenica stappen naar Europees Hof
Nabestaanden van de genocide in 1995 in Srebrenica stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De 'Moeders van Srebrenica' zijn het er niet mee eens dat de Hoge Raad de aansprakelijkheid van Nederland heeft vastgesteld op 10 procent. Advocaat Simon van der Sluijs, die de ongeveer 900 nabestaanden vertegenwoordigt, zegt dat er over de kansberekening geen feitelijk debat is geweest bij de rechters. Hij noemt het percentage "volstrekt arbitrair" en spreekt van "nattevingerwerk". De nabestaanden hadden gehoopt dat de Hoge Raad de zaak zou terugverwijzen naar het gerechtshof. 10 of 30? Het percentage van 10 baseerde de Hoge Raad afgelopen zomer op de kans dat de 350 mannen uit handen van de Bosnisch-Servische troepen waren gebleven als de Nederlandse militairen hen niet hadden weggestuurd van de compound. Eerder was het gerechtshof gekomen tot een kans, en daarmee verantwoordelijkheid, van 30 procent. De aansprakelijkheid van Nederland is ook bepalend voor het deel van de geleden schade dat moet worden vergoed. 'Dit kan er ook nog wel bij' Het Europese mensenrechtenhof is de laatste beroepsmogelijkheid voor de nabestaanden. Zaken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kunnen jaren duren. "Dat is erg vervelend", zegt advocaat Van der Sluijs. "Maar we zijn al aan het procederen sinds 2007, dus dit kan er ook nog wel bij."
4 m
nos.nl
Dronken man aangehouden na lopen over A17 bij Zevenbergen
Een dronken man is zondagavond aangehouden nadat hij over de A17 ter hoogte van Zevenbergen liep.
7 m
www.nu.nl
Meer dan een schrikkeldag
Hier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden. Zelf een bijdrage? App ons via WhatsApp of mail nieuwsdienst@parool.nl. Volg ons ook op Instagram.
7 m
www.parool.nl
Go Ahead-topscorer Van der Venne derde winterse versterking voor RKC
RKC Waalwijk heeft maandag met Richard van der Venne zijn derde versterking van deze winter vastgelegd. De 27-jarige middenvelder komt over van Go Ahead Eagles, waar hij gedeeld topscorer was.
www.nu.nl
Opwinding in Ouwehands Dierenpark: reuzenpanda's paren eindelijk
De langverwachte eerste paring tussen de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in Ouwehands Dierenpark heeft plaatsgevonden. De verzorgers werkten sinds de komst van de panda's naar Rhenen, in 2017, toe naar dit moment. Een reuzenpanda zwanger krijgen, is namelijk complex. Het vrouwtje is maar drie tot zeven dagen per jaar vruchtbaar. "De komende weken worden spannend. De hormonen in de urine van Wu Wen blijven dagelijks gemonitord en zullen moeten uitwijzen of het een succesvolle paring is geweest", laat Ouwehands weten aan RTV Utrecht. Bedreigde diersoort De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ruim 1800 reuzenpanda's in het wild leven. Het dierenpark hoopt een bijdrage aan het fokprogramma te kunnen leveren. Voor en achter de schermen werden dan ook meerdere maatregelen getroffen om een paring te stimuleren. Zo werd urine van de dieren in elkaars verblijf verspreid, kreeg Xing Ya geluidsopnames te horen van andere reuzenpandamannen in de paartijd en werd hij getraind om op zijn achterpoten te staan, zodat hij in staat zou zijn de daad te volbrengen. Zaterdag De maatregelen leidden niet tot gevolgen, tot nu. "Eind vorige week bleek uit de hormoonbepaling dat Wu Wen er klaar voor was. Vanaf dat moment zijn de pandaverzorgers dag en nacht aanwezig geweest om de reuzenpanda's te begeleiden en samen te brengen in een speciaal verblijf", aldus de dierentuin. Zaterdag werd de daad voltrokken. Als in Nederland een jong wordt geboren, mag Ouwehands dat vier jaar houden. Daarna gaat het dier naar de pandaopvang in China waar zijn ouders ook vandaan komen.
nos.nl
Nog 3 tieners aangehouden voor neersteken jongen (16) in 's-Gravenzande
De politie heeft nog drie minderjarige jongeren aangehouden in verband met de steekpartij in 's-Gravenzande op donderdag 16 januari, meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag. Hierbij werd een zestienjarige jongen in een park neergestoken en verwond naar het ziekenhuis vervoerd.
www.nu.nl
‘Harry moet naar zijn vader kijken: die ziet de pers als het weer en negeert het zoveel mogelijk’
Zondag noemde prins Harry de ‘kracht van de media’ als belangrijkste reden voor zijn beslissing terug te treden als lid van het Britse koninklijk huis. Hij hoopt op een rustiger leven met zijn vrouw Meghan. Gaat dat lukken? We bellen met onze correspondent Patrick van IJzendoorn in Londen, die op het gebied van mediamanagement advies voor de prins heeft.
www.volkskrant.nl
Nederlands gezin meegesleurd door golf tijdens maken van stormfoto's Spanje
Vijf leden van een Nederlands gezin zijn vandaag in het oosten van Spanje meegesleurd door een golf. Een van hen liep daarbij een gebroken been op, de anderen hebben lichte verwondingen. Het gezin werd door het water gegrepen toen ze vanaf een dam in stormachtig weer naar de onstuimige zee keken en foto’s maakten.
www.ad.nl
Vijftienjarige Gauff: 'Mijn missie is om de beste aller tijden te worden'
Coco Gauff is dolblij met de manier waarop ze maandag de tweede ronde van de Australian Open bereikte. Het pas vijftienjarige toptalent was, net als vorig jaar op Wimbledon, in twee sets te sterk voor haar 24 jaar oudere idool Venus Williams.
www.nu.nl
Vrouw gewond na aanrijding met scooter op Leidsevaart
Een vrouw is maandagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding met een scooter op de Leidsevaart in Haarlem.
www.nu.nl
D66-manifest voor legalisering harddrugs zorgt voor onmin in coalitie
D66 zoekt vaker de publiciteit met thema’s die gevoelig liggen binnen de coalitie. De Tweede Kamerverkiezingen van 2012 werpen hun schaduwen vooruit.
www.nrc.nl
IMF opnieuw pessimistischer over groei van wereldeconomie in 2020
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de wereldeconomie zal groeien in 2020, maar minder hard dan eerder verwacht. De wereldeconomie groeit minder snel dan eerder gedacht vanwege voortdurende handelsspanningen en oplopende spanningen in het Midden-Oosten.
www.nu.nl
Nieuwe zwaarbeveiligde afdeling voor vluchtgevaarlijke criminelen
Er komt nieuwe zwaarbeveiligde afdeling om vluchtgevaarlijke criminelen met hoog recidivegevaar beter in de gaten te houden. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) maandagmiddag na berichtgeving door De Telegraaf.
www.nu.nl
‘We leven nu in de gouden eeuw van gaming’
Hermen Hulst speelde met Guerrilla al jaren in de eredivisie. Sinds kort geeft hij leiding aan PlayStation Worldwide Studios. „Gaming wordt langzaamaan voor iedereen.”
www.nrc.nl
Ouders in actie om haperend onderwijs voor hun zorgkind
De actiegroep Boze Ouders eist dat de Inspectie van het Onderwijs gaat controleren of scholen genoeg hulp bieden aan leerlingen met psychische en lichamelijke problemen. De groepering heeft bij de inspectie in Utrecht zo'n 500 klachten aangeboden van ouders van zorgkinderen. De leerlingen krijgen op school niet of nauwelijks zogenoemd 'passend onderwijs', is de strekking van de klachten. Ze zitten thuis of gaan nog maar gedeeltelijk naar school. Klacht De ouders hebben de klacht collectief ingediend omdat de Onderwijsinspectie geen individuele klachten behandelt. "We doen dit om actie van de inspectie te eisen en om andere ouders te laten zien dat zij niet alleen staan", zegt de actiegroep. In de Tweede Kamer tonen veel partijen begrip voor de actie van de Boze Ouders, zowel bij regerings- als oppositiepartijen. GroenLinks wil er in het vragenuurtje morgen over praten met minister Slob van Onderwijs. "De meest kwetsbare leerlingen krijgen onvoldoende prioriteit", zegt Kamerlid Westerveld. De partijen hebben kritiek op het functioneren van de wet en op de zogenoemde samenwerkingsverbanden die het passend onderwijs daadwerkelijk moeten regelen. Dit heeft geleid tot extra bureaucratie en minder flexibiliteit, zegt regeringspartij ChristenUnie. De PVV zegt dat de afspraken niet zijn nagekomen. "Elke thuiszitter is een schande. De afspraak was nul thuiszitters", zegt PVV'er Beertema. 50Plus benadrukt dat grootouders die op die kinderen passen, geconfronteerd worden met de problemen en ook D66-Kamerlid Van Meenen wil van het systeem af. "Er werd kinderen, ouders en leraren van alles beloofd. Dat wordt niet waargemaakt." De Tweede Kamer heeft al jaren kritiek en zorgen over het passend onderwijs, maar tot nu toe is het systeem niet veranderd. In het voorjaar komt minister Slob met een evaluatie van het systeem en dan moet duidelijk worden op welke manier er betere zorg op school geregeld kan worden.
nos.nl
Woningcorporatie plaatst dinsdag eerste kasten voor gierzwaluwen in Goes
Woningcorporatie Beveland Wonen plaatst dinsdag de eerste van de acht kasten voor gierzwaluwen in de Adenauerhof in Goes.
www.nu.nl
Langverwachte paring tussen Chinese panda's in Ouwehands Dierenpark Rhenen
De Chinese reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya hebben zaterdag voor het eerst gepaard, waar naartoe werd gewerkt sinds ze in 2017 uit China zijn overgekomen. Dat meldt de dierentuin maandag.
www.nu.nl
Angst voor nieuwe epidemie neemt toe in China
In China neemt de onrust toe, nadat maandag meer dan 150 nieuwe besmettingen met het coronavirus werden gemeld. Op sociale media was het oprukkende virus maandag het belangrijkste gespreksonderwerp, en verschenen ondanks de censuur verwijten dat de overheid de ziekte niet serieus heeft genomen. De angst voor een nieuwe epidemie neemt toe.
www.volkskrant.nl
‘We moeten ons pensioen zelf regelen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marjolein hield aan de verkoop van haar vorige huis een stevige restschuld over. Nu is er geld om te sparen.
www.ad.nl
Geblesseerde Malen over EK: 'Ik ga de tijd nemen om goed te herstellen'
Donyell Malen is positief over het herstel van zijn zware knieblessure, waaraan hij begin deze maand geopereerd is in de Verenigde Staten. De PSV-spits weet nog niet of hij op tijd fit zal zijn voor het EK van komende zomer.
www.nu.nl
Rode Kruis breekt met Kaj van der Ree om seksueel wangedrag
Presentator en youtuber Kaj van der Ree is geen ambassadeur meer van het Rode Kruis. De organisatie heeft de samenwerking met hem opgezegd vanwege zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag. Meerdere jonge vrouwen hebben gezegd dat ze enkele jaren geleden op minderjarige leeftijd seksueel getinte berichten van hem hadden ontvangen. Ook zou de 28-jarige Van der Ree enkele jaren geleden naaktfoto's hebben gestuurd en om naaktfoto's hebben gevraagd van jonge meisjes die toen 13, 14 en 15 jaar oud waren. Van der Ree heeft het seksueel grensoverschrijdend gedrag toegegeven en gezegd dat hij er spijt van heeft. Rode Kruis: onacceptabel Het Rode Kruis zei al meteen dat het met de presentator en youtuber in gesprek wilde. Vanochtend is besloten de samenwerking te beëindigen. "Seksueel contact met minderjarige meisjes is voor ons onacceptabel", zegt een woordvoerder. Van der Ree was enkele jaren ambassadeur van het Rode Kruis. De organisatie bedankt hem voor zijn inzet. Vanwege de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag werd afgelopen weekend al bekend dat omroep BNNVARA Van der Rees radioprogramma en tv-show per direct heeft stopgezet.
1 h
nos.nl
Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen
Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen waarbij het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verder gaan met hun criminele praktijken. Dat brengt het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag naar buiten. In welke gevangenis dat gaat gebeuren, wordt nog niet verteld. De nieuwe gevangenisvleugel biedt plaats aan maximaal twaalf gevangenen.
1 h
www.ad.nl
Eindelijk! Reuzenpanda's in Ouwehands DierenPark hebben 'het’ gedaan
Het is gelukt! Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya hebben zaterdag voor het eerst met elkaar gepaard in Ouwehands Dierenpark. Of vrouwtje Wu Wen zwanger is, is nog onbekend.
1 h
www.ad.nl
Bierkoning Thijs haalt giga-rondje met 78 glazen: ‘Het geet wel heel hard hè’
Een opmerkelijke video van een ‘rondje bier in Twente’ gaat viral vandaag. Op het filmpje is te zien hoe Thijs Veldhuis (25) een giga-tray laat vullen met 78 glazen bier, en die vervolgens met één hand bij zijn vrienden bezorgt. ‘Je moet er geen marathon mee lopen.’
1 h
www.ad.nl
Zanger Lars Koehoorn kan grapje Anouk in The Voice wel waarderen: 'Iedereen herinnert zich nu alleen nog die opmerking over de MediaMarkt’
Zanger Lars Koehoorn werd vrijdag uit The Voice of Holland gestemd. De 22-jarige Winschoter vertelt aan het Dagblad van het Noorden dat hij hoopt dat zijn deelname aan het talentenjachtprogramma pas het begin was. ,,Het is gek om te beseffen dat je voor miljoenen tv-kijkers hebt opgetreden.”
1 h
www.ad.nl
Twee scholen in Amsterdam ontvangen predicaat Excellente School 2019
Twee scholen in Amsterdam hebben het predicaat Excellente School 2019 gekregen. Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs maandag.
1 h
www.nu.nl
Amsterdamse eist psychische hulp bij ministerie
Charlotte Bouwman (26) probeerde de afgelopen acht jaar 21 keer een einde aan haar leven te maken. De Amsterdamse journalist heeft wel geprobeerd om hulp te krijgen, maar staat al twee jaar op een wachtlijst. Daarom voert ze sinds maandagmorgen actie voor het ministerie van Volksgezondheid (VWS).
1 h
www.ad.nl
Noorse coalitie klapt vanwege terughalen jihadverdachte
Siv Jensen trekt haar rechts-populistische Fremskrittspartiet terug uit de coalitie omdat ze het terughalen van volwassen jihadverdachten onacceptabel vindt.
1 h
www.nrc.nl
IMF verlaagt opnieuw groeiramingen wereldeconomie
Het IMF heeft de groeivoorspellingen voor de wereldeconomie in 2019, 2020 en 2021 naar beneden bijgesteld.
1 h
www.nrc.nl
Zware storm leidt tot sneeuw en hoge golven in Spanje
Verschillende regio's in Spanje kampen sinds zaterdag met noodweer. In de oostelijke provincie Castellón is zo’n 70 kilometer ten noorden van Valencia veel sneeuw gevallen. Verwacht wordt dat Gloria de zwaarste storm wordt sinds 2007, aldus Spaanse krant El País.
1 h
www.nu.nl
Hondje liet verdwaalde Matilda (3) geen seconde alleen bij superstorm: ‘Ze houden van elkaar’
De ouders van de 3-jarige Matilda, het meisje dat een nacht in de wildernis moest doorbrengen nadat een zware cycloon langs de kust van Australië raasde, hebben een emotionele verklaring uitgebracht waarin ze de zoekploegen en hun eigen hondje bedanken voor de goede afloop. ,,Wolfy, ik heb altijd gezegd dat je een braaf hondje was en dat je ons nooit in de steek zou laten.’’
1 h
www.ad.nl
Bedrijf achter Duitse zonneauto gered met crowdfundingcampagne
De Duitse start-up Sono Motors, een bedrijf dat een zonneauto op de markt wil brengen, heeft met een crowdfundingcampagne voldoende geld opgehaald om de activiteiten voort te zetten.
1 h
www.nu.nl
Netflix sluit miljoenendeal met Ghibli, 21 animatieklassiekers vanaf februari online
De Japanse Studio Ghibli gaat dit jaar voor het eerst al zijn films streamen. De 21 animatiefilms van het Oscar-winnende bedrijf zijn vanaf februari te zien op Netflix, maakte de studio bekend.
1 h
www.ad.nl
Dertienjarige jongens schieten met balletjespistool op de Hoflaan
Drie dertienjarige jongens hebben zondag met een balletjespistool geschoten op de Hoflaan in Alphen aan den Rijn.
2 h
www.nu.nl
Merel: ‘Mama is ziek, mama gaat dood, maar we doen er alles aan om lang te blijven leven’
Merel Hennink is moeder van een zoon en een dochter van 8 en 10 jaar als ze in 2014 te horen krijgt dat ze uitgezaaide longkanker heeft. Nog één jaar, misschien drie, zo lang zou ze nog te leven hebben. Maar ze is er nog.
2 h
www.ad.nl
Kabinet Noorwegen verliest meerderheid na terugkeer jihadist uit Syrië
Het Noorse kabinet onder leiding van premier Erna Solberg verliest haar meerderheid. De Fremskrittspartiet (FrP, Vooruitgangspartij) van minister van Financiën Siv Jensen vertrekt met haar 27 zetels uit de coalitie omdat een jihadist en haar kinderen uit Syrië groen licht hebben gekregen om terug te keren naar Noorwegen.
2 h
www.nu.nl
Nieuwe IMF-voorspellingen pessimistischer over groei van wereldeconomie
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeivoorspellingen voor de wereldeconomie weer verder verlaagd, ondanks de afgenomen handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en vooruitgang in het brexitproces. Volgens de economen van het fonds is het beeld vooral in India sterk verslechterd.
2 h
www.ad.nl
Slimme gamebril combineert blauwlichtfilter met stereogeluid
De Mutrics GB-30 is een slimme ‘audiobril’ die speciaal voor gamers ontwikkeld is. De bril combineert een blauwlichtfilter met stereogeluid. Zo horen gebruikers nog steeds wat om hen heen gebeurt.
2 h
www.nu.nl
Mannenbladen ontwaken na #MeToo
In de Verenigde Staten hebben tijdschriften voor mannen zich aangepast na #MeToo. Maar in Nederland lijkt het genderbewustzijn nog niet erg doorgedrongen tot de kiosk.
2 h
www.nrc.nl
Eminem heeft het plezier in het rijmen teruggevonden
Zonder vooraankondiging bracht Eminem weer een album uit: ‘Music To Be Murdered By’. Daarop blijkt vooral dat hij weer plezier heeft in het rappen.
2 h
www.nrc.nl
Ik voelde een knoop in mijn maag bij Heel Holland Bakt
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.
2 h
www.ad.nl
Nederlander (22) weer vrij na FBI-onderzoek gestolen wachtwoorden: ‘Er is geen vluchtgevaar’
De Nederlander (22) die betrokken zou zijn bij het online aanbieden van ongeveer twaalf miljard inlognamen en wachtwoorden, is vrijgelaten. Hij blijft voorlopig verdachte in de zaak. Dat laat de politie vanmiddag weten.
2 h
www.ad.nl
Waterpoloërs verliezen op EK ook van Frankrijk
De Nederlandse waterpoloërs kunnen op het EK maximaal als vijftiende eindigen. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer verloor in de strijd om de plekken 13 tot en met 16 van Frankrijk: 8-9 (3-3, 2-2, 1-2, 2-2). Oranje gaat woensdag met Malta uitmaken wie het toernooi als laatste afsluit.
2 h
www.ad.nl
Zeer grote brand in oud pand op de Noordsingel in Noord
In een woning aan de Noordsingel in Rotterdam-Noord is maandagmiddag een grote brand uitgebroken.
2 h
www.nu.nl
Maltese minister stapt na vijf dagen op: haar man kent vermeende brein achter moord op journaliste
De Maltese minister Justyne Caruana stapt na vijf dagen op omdat haar man banden zou hebben met het vermeende brein achter de moordaanslag op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia. De minister benadrukte in haar ontslagbrief ‘dat zij niets te maken heeft met de moord’.
2 h
www.ad.nl
Oud-profvoetballer Chris de Wagt op 34-jarige leeftijd overleden
Bij sc Cambuur en sc Heerenveen wordt verslagen gereageerd op het overlijden van oud-profvoetballer Chris de Wagt. Hij overleed zondag op 34-jarige leeftijd, De Wagt was al enige tijd ernstig ziek. Hij speelde vanaf 2005 vijf seizoenen voor Cambuur. Sinds 2017 was hij actief als trainer van de jeugd van sc Heerenveen. "In plaats van zijn passie uitoefenen, vocht De Wagt voor zijn leven", schrijft Heerenveen op zijn website. "Met De Wagt verliest Heerenveen een gedreven vakman en een geliefde collega." De Friese verdediger speelde vanaf zijn twaalfde jaar bij Cambuur en debuteerde op 20-jarige leeftijd in de hoofdmacht. De Wagt speelde zo'n honderd competitiewedstrijden voor de club uit Leeuwarden, waarin hij elf doelpunten maakte. Na een kort uitstapje bij TOP Oss was het eind 2010 gedaan met zijn carrière als prof. sc Heerenveen De Wagt speelde daarna nog enkele jaren bij de amateurs van ONS Sneek en ging vervolgens verder als trainer. In 2017 stelde sc Heerenveen hem aan als coach van de beloften, waarmee hij direct kampioen werd. Een jaar later kwam het leven van De Wagt op zijn kop te staan. Hij kreeg lichamelijke klachten en bleek een agressieve vorm van botkanker te hebben. Vanwege de behandeling tegen de ziekte kon De Wagt de afgelopen jaren zijn werk amper uitvoeren, schrijft Omrop Fryslân. Uitbehandeld In november kreeg De Wagt te horen dat hij was uitbehandeld. Hij bezocht die maand nog wel de thuiswedstrijd van Heerenveen tegen Vitesse. De spelers kwamen samen met zijn twee kinderen het veld op in shirts met daarop de tekst 'Let's do it, Chris'. Ook zijn oude club Cambuur steunde hem door op de foto te gaan met een groot spandoek waar 'Sterkte Chris' op stond.
2 h
nos.nl
Dipje op Blue Monday? Neem met je collega’s een minuut ‘lachpauze’
Het is maandag, winter, de feestdagen zijn voorbij en onze goede voornemens zijn niet gelukt. Vandaag is het de deprimerendste dag van het jaar. Ga deze Blue Monday op het werk eens te lijf met een lachsessie, zegt lachcoach Maarten Vos. Hij geeft lachworkshops bij bedrijven als Rabobank en Rechtbank Amsterdam.
2 h
www.ad.nl
Rechtbank: Slob mocht bestuur Haga Lyceum niet dwingen op te stappen
Minister Arie Slob (Onderwijs) mocht niet eisen dat het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum zou opstappen. De rechtbank in Amsterdam heeft de zogeheten aanwijzing tegen de omstreden islamitische school vernietigd.
2 h
www.volkskrant.nl