Laatste Nederlandse Lombardije-winnaar Hennie Kuiper: ‘Ik ben zó nieuwsgierig’

Hennie Kuiper was in 1981 de laatste Nederlander die de Ronde van Lombardije won. Zijn wielergeheugen is feilloos, toch leeft hij niet in het verleden. ,,Ik ben zó nieuwsgierig.”
Load more
Read full article on: myprivacy.dpgmedia.net
unread news
unread news (Demo user)
Google komt terug op omstreden herontwerp zoekresultaten
Google gaat toch geen haast maken met het omstreden herontwerp van zijn zoekresultaten waarbij advertenties moeilijk te herkennen zijn.
7 m
www.rtlnieuws.nl
Nieuwe Snelkoppelknop van Ikea loopt vertraging op
Ikea heeft de introductiedatum van zijn Snelkoppelknop uitgesteld. Met één druk op die knop zijn alle slimme apparaten van Ikea te activeren.
8 m
www.rtlnieuws.nl
Motorola waarschuwt voor Razr-scherm: 'hobbels zijn normaal'
Motorola heeft bij de start van de verkoop van zijn opvouwbare smartphone Razr een waarschuwing afgegeven. Het vouwbare scherm kan 'hobbels en knobbels' bevatten.
9 m
www.rtlnieuws.nl
'Iraanse president wilde opstappen om doofpot neergehaalde Boeing'
De Iraanse president Hassan Rouhani heeft gedreigd met ontslag als het land geen einde zou maken aan de doofpot rondom het neerhalen van de Oekraïense Boeing, blijkt uit een reconstructie van The New York Times.
www.nu.nl
Sonos biedt excuses aan voor stoppen van ondersteuning oudere producten
Vanaf halverwege dit jaar krijgen eerste generatie Sonos-producten geen updates of nieuwe functies meer. De beslissing komt het bedrijf op heel wat kritiek te staan. Sonos-ceo Patrick Spence biedt zijn excuses aan voor de manier waarop het bedrijf het einde van ondersteuning voor oude Sonos-producten heeft gecommuniceerd.
www.ad.nl
Woedende PSV-fans bestormen stadion: zo ging het eraan toe
www.rtlnieuws.nl
ChristenUnie pleit voor drugsvrije samenleving
De ChristenUnie zet zich af tegen het manifest waarmee coalitiepartner D66 vorige week pleitte voor de legalisering en regulering van sommige harddrugs.
www.nrc.nl
Lokale SP-fractievoorzitter vertrekt vanwege nazibeschuldiging Baudet
De SP-fractievoorzitter in Midden-Groningen Maarten Kluit maakte FVD-leider Thierry Baudet op Twitter uit voor nazi. Kluit vertrekt per direct uit de gemeenteraad.
www.nrc.nl
Salvini grijpt naast winst in Noord-Italië, Emilia-Romagna blijft links
Het is de rechts-populistische politicus Matteo Salvini niet gelukt om de sociaaldemocraten van de troon te stoten in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna.
www.rtlnieuws.nl
'Gebruik Facebook in Nederland zit weer in de lift'
Het gebruik van social media in Nederland is afgelopen jaar weer gegroeid. Gemiddeld besteden Nederlanders dagelijks 98 minuten van hun tijd aan social media. Onder jongeren van 15 tot en met 19 jaar is dat 143 minuten per dag.
www.rtlnieuws.nl
Politie vangt ontsnapte lama in Alkmaar
Als agent weet je nooit wat er op je pad komt tijdens je dienst. Voor de Alkmaarse agenten was dat deze nacht een lama. Het beestje was ontsnapt en liep rond op de Westdijk in Alkmaar.
www.rtlnieuws.nl
Levie Mozes werd vermoord in Auschwitz: mogelijk werd hij verraden door zijn eigen vrouw
Het Duitse vernietigingskamp Auschwitz werd vandaag precies 75 jaar geleden bevrijd. De Houtense jood Levie Mozes was één van de meer dan een miljoen joden die hier op gruwelijke wijze de dood vonden. Mogelijk werd hij door zijn eigen vrouw verraden.
www.ad.nl
Neymar eert Kobe Bryant na doelpunt voor PSG
Neymar heeft zondag de verongelukte Kobe Bryant geëerd na een doelpunt voor PSG. De Braziliaan maakte met zijn vingers het getal 24, een van de rugnummers van de basketballer.
www.nu.nl
Haarlemse dragqueen Dolly Bellefleur krijgt belangrijke COC-prijs
Dragqueen Dolly Bellefleur heeft zondagavond de Bob Angelopenning uitgereikt gekregen tijdens True Colors 2020 in Paradiso in Amsterdam. De kleurrijke Haarlemse kreeg de prijs voor haar jarenlange belangeloze inzet voor de Nederlandse LHBTI-gemeenschap, laat het COC weten.
www.nu.nl
Alicia Keys blikt terug op presenteren van 'zware' Grammy Awards
Voor Alicia Keys (39) was het pittig om zondagavond de Grammy Awards te presenteren. De zangeres was diep geraakt door het overlijden van basketballegende Kobe Bryant en had het zwaar, deelt ze na afloop op Instagram.
www.rtlnieuws.nl
ChristenUnie wil naar drugsvrij Nederland: 'Over harddrugs blijft het doodstil'
De ChristenUnie wil dat Nederland op termijn drugsvrij wordt. De partij spreekt van halfslachtige Nederlands drugsbeleid, wat criminaliteit in de hand werkt. "Na decennialang vergoelijken van het drugsprobleem is het tijd om het over een andere boeg te gooien", zegt CU-Kamerlid Van der Graaf. Ze erkent dat het Nederlandse drugsbeleid niet "ineens" ongedaan gemaakt kan worden, dus werkt Van der Graaf aan een stappenplan. Eerst moet ingezet worden op meer ontmoediging, preventie en betere hulpverlening. De ChristenUnie zegt dat er 130.000 drugsverslaafden in Nederland zijn, van wie 30.000 in behandeling. Horizon Van der Graaf begrijpt niet dat er wel preventiecampagnes zijn om het drinken van alcohol en roken te ontmoedigen, maar niet tegen het gebruik van drugs. "Over harddrugs blijft het in de campagnes doodstil", zegt Van der Graaf. Ze komt voor zomer, na gesprekken met deskundigen en maatschappelijke organisaties, met een stappenplan. "Uiteindelijk moet de beschikbaarheid van drugs worden beperkt", zegt Van der Graaf. "Het is een stip op de horizon. We moeten er een lange adem voor hebben." De partij staat lijnrecht tegenover de andere regeringspartij D66, die vorige week de discussie startte over de regulering van verboden drugs als xtc, cocaïne, paddo's en ghb. Dat de twee partijen zo van mening verschillen, hoeft geen groot probleem te zijn voor de samenwerking, benadrukt NOS-politiek verslaggever Xander van der Wulp. De vier partijen hebben afspraken gemaakt in het regeerakkoord, maar ze zijn ook overeengekomen dat ze hun eigen geluid mogen laten horen. "Ze mogen een eigen kleur houden, terwijl ze ook compromissen sluiten", aldus Van der Wulp.
nos.nl
Mijn laatste bezoek aan John, Jayne en Edy
Verslaggever Carl Houtkamp volgt de Australian Open, het eerste grote tennistoernooi van 2020, de komende weken op de voet. Regelmatig maakt hij vanuit de Australische miljoenenstad een blog.
www.ad.nl
Angstdromen over Auschwitz
In de de EO-documentaire ‘Het geheugen van Auschwitz’ werken conservatoren aan de barakken van Auschwitz alsof het de restauratie van de Sixtijnse Kapel betreft.
www.nrc.nl
Bertens spreekt ondanks verlies in Melbourne van positieve seizoensstart
Kiki Bertens vindt dat ze ondanks haar uitschakeling op de Australian Open kan terugkijken op een goede start van 2020. De Westlandse verloor maandag in de vierde ronde van Garbiñe Muguruza.
www.nu.nl
Bertens: het ging gewoon te snel
Kiki Bertens bekende dat ze in de vierde ronde van de Australian Open vrij kansloos was tegen de Spaanse tennisster Garbiñe Muguruza. In iets meer dan een uur werd Bertens door de voormalig nummer 1 van de wereld naar huis gestuurd (6-3 6-3).
www.rtlnieuws.nl
Kendall held van Canada door bijzondere reddingsactie kittens
Kendall Diwisch is de held van Canada nadat hij drie bevroren kittens op een wel heel bijzondere manier heeft gered. Door warme koffie rondom de diertjes te verspreiden kon hij de vastgevroren kittens uit de sneeuw trekken. De reddingsbeelden gaan de wereld over.
www.rtlnieuws.nl
Alles over nieuw coronavirus: Mongolië sluit grens, overleg in Nederland
We houden je hier de hele dag op de hoogte van het nieuws over het nieuwe coronavirus, waaraan inmiddels 81 mensen in China zijn overleden. Bij meer dan 2700 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben. 09.10 uur: minder gokkers in Macau De uitbraak van het virus heeft ook grote gevolgen voor het Chinese gokparadijs Macau. De casino's en hotels ontvangen normaal gesproken tienduizenden Chinezen, maar er zijn veel annuleringen. Volgens cijfers kwamen er 80 procent minder goklustigen naar Macau dan vorig jaar op de derde dag van de Chinese nieuwsjaarsvakantie. 08.50 uur: Mongolië sluit grens en universiteiten Mongolië sluit de lange grens met buurland China voor voetgangers en auto's. Ook heeft de regering alle onderwijsinstellingen in het land gesloten. Tot 2 maart gaan universiteiten en scholen dicht. Mongolië wil zo het virus buiten de deur houden. Er zijn geen besmettingen bekend in het enorme land. 08.40 uur: overleg in Den Haag In Nederland adviseren deskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu minister Bruins (Medische Zorg) over mogelijke maatregelen in ons land. Waarschijnlijk horen we daar vandaag niets over en komt de minister morgen met informatie uit dat overleg. 08.30 uur: China verlengt vakantie van bevolking De Chinese autoriteiten hebben de vakantie ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar in het hele land met drie dagen verlengd. De maatregel moet verdere verspreiding van het nieuwe corona-virus tegengaan. Het dodental is inmiddels opgelopen tot tachtig. De vakantie duurt eigenlijk tot en met donderdag, maar is nu verlengd tot en met het weekeinde. Dat moet voorkomen dat veel vakantiegangers de komende dagen terug naar huis gaan en het virus onderweg verspreiden.
nos.nl
Gevoelig verlies voor Salvini bij regioverkiezingen
Het van oudsher rode bolwerk in Noord-Italië blijft in handen van centrum-links. Matteo Salvini’s Lega maakte de hoge verwachtingen niet waar.
www.nrc.nl
Bar Baut is voor een laatste keer verhuisd, naar Zuid
Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Bar Baut.
www.parool.nl
'Dure medicijnen later beschikbaar door moeizame onderhandelingen'
Wie een aandoening heeft waarvoor dure medicijnen nodig zijn, moet steeds langer wachten tot de medicatie beschikbaar is. Vooral mensen met kanker of zeldzame aandoeningen zijn daar de dupe van. Dat komt naar voren in een onderzoek door Het Financieele Dagblad. De tijd die verstrijkt tussen de goedkeuring van een geneesmiddel en de vergoeding ervan, loopt op. De krant keek naar 26 medicijnen die 50.000 euro per patiënt per jaar kosten. Voor die middelen geldt namelijk sinds 2015 dat ze de zogeheten Sluisprocedure moeten doorlopen. Dat betekent dat niet de zorgverzekeraars over de prijs van deze medicijnen onderhandelt, maar de minister van Volksgezondheid zelf. Doordat de criteria voor deze onderhandelingen afgelopen tijd zijn aangescherpt, moeten steeds meer geneesmiddelen langs de minister. En de gesprekken tussen de minister en de farmaceuten verlopen moeizaam, aldus het FD. De bedrijven willen hoge prijzen, de minister vreest juist dat de kosten de pan uit rijzen en trapt op de rem. Lymfeklierkanker Daardoor is de gemiddelde wachttijd voor patiënten voor de negen medicijnen waarover sinds 2018 wordt onderhandeld inmiddels al 410 dagen. De onderhandelingen die al zijn afgerond duurden gemiddeld daarentegen 354 dagen. Als voorbeeld noemt de krant de onderhandelingen rond Yescarta, een levensreddend geneesmiddel voor mensen met een specifieke vorm van agressieve lymfeklierkanker. Fabrikant Gilead vraagt 327.000 euro per patiënt voor de eenmalige behandeling. Daar is de minister nog niet in meegegaan. De gesprekken over de vergoeding duren inmiddels al 555 dagen.
nos.nl
Tennisser Wawrinka verrast Medvedev in Melbourne
Tennisser Stan Wawrinka heeft voor de eerste grote verrassing gezorgd in het mannentoernooi van de Australian Open. De 34-jarige Zwitser versloeg in de vierde ronde de Rus Daniil Medvedev, de nummer 4 van de wereld, in vijf sets: 6-2 2-6 4-6 7-6 (2) 6-2. Medvedev bereikte vorig jaar de finale van de US Open en werd ook in Melbourne tot de kanshebbers gerekend.
www.rtlnieuws.nl
Friends krijgt geen vervolg, zegt ‘Ross’: Ik wil niet alles doen voor het geld
Friends wordt geen nieuw leven ingeblazen, al sluit acteur David Schwimmer een reünie rond de populaire sitcom niet uit. Hij zou graag een keer een ‘napraat-aflevering’ maken met z’n voormalige collega’s, maar écht nieuwe afleveringen zouden creatieve armoede zijn. ,,Ik wil niet alles doen voor geld.”
www.ad.nl
'Bevrijdingspoging Omar L. mislukt door lege accu slijptol'
De vier mannen die twee weken geleden crimineel Omar L. wilden bevrijden uit de gevangenis in Zutphen, zouden hier uiteindelijk niet in zijn geslaagd omdat de accu van hun slijptol leeg was. Dit meldt De Telegraaf maandag op basis van bronnen.
www.nu.nl
Run-D.M.C., Billie Eilish en Lizzo: de opvallendste Grammy-optredens
In Los Angeles vond zondag de 63e editie van de Grammy Awards plaats. Bekijk enkele muzikale hoogtepunten van de show.
www.nu.nl
Onrust in Irak houdt aan, gewonden bij raketaanval op Green Zone
Meer dan honderd mensen in Irak raakten zondag gewond toen het leger hard ingreep bij protesten tegen de regering. Eén persoon werd gedood. In de zogenoemde Green Zone bij Bagdad raakten drie mensen gewond doordat een raket de Amerikaanse ambassade raakte.
www.nu.nl
'Hitgame Plague Inc is geen bron van info over coronavirus'
Door de uitbraak van het coronavirus wordt de game Plague Inc. massaal gedownload. In het spel moet de gamer een virus ontwikkelen en ervoor zorgen dat dit zich verspreidt en aanpast, en zo veel mogelijk mensen besmet.
www.rtlnieuws.nl
‘Koning van de vijfsetters’ laat Medvedev op ‘nul’ staan
Stan Wawrinka heeft voor de eerste grote verrassing gezorgd in het mannentoernooi van de Australian Open. De 34-jarige Zwitser versloeg in de vierde ronde de Rus Daniil Medvedev, de nummer 4 van de wereld, in vijf sets: 6-2 2-6 4-6 7-6 (2) 6-2. Medvedev, die nog nooit een vijfsetter won in zijn loopbaan, bereikte vorig jaar de finale van de US Open en werd ook in Melbourne tot de kanshebbers gerekend.
1 h
www.ad.nl
Fans rouwen om dood basketballegende Bryant: 'Kobe was een god'
1 h
www.rtlnieuws.nl
Gevoelige nederlaag voor Italiaanse oppositieleider Salvini
Bij regionale verkiezingen in de Italiaanse regio Emilia-Romagna heeft de Lega-partij van oppositieleider Salvini een gevoelige nederlaag geleden. Salvini hoopte dat een overwinning van zijn rechts-populistische partij de nationale regering ten val zou brengen, maar Lega legde het af tegen de sociaaldemocratische PD. De Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog geregeerd door links, maar opiniepeilingen wezen op een mogelijke ommekeer. Salvini voerde daarom een felle campagne in de regio. De Lega-leider ging ervan uit dat de verkiezingen in Emilia-Romagna de fatale zet zouden geven aan de landelijke coalitie onder leiding van premier Conte. Die samenwerking, tussen de Vijfsterrenbeweging en de PD, wordt gekenmerkt door interne strubbelingen. Groter verschil dan verwacht De kiezer stemde toch anders dan de peilingen aangaven. Met 98 procent van de stemmen geteld, staan de sociaaldemocraten op 51 procent van de stemmen. Salvini blijft met zijn Lega-partij steken op 43 procent. Het verschil is groter dan verwacht: in de peilingen gingen de twee partijen nek aan nek. De winst heeft de PD vooral te danken aan de protestbeweging de Sardientjes, zegt Italië-correspondent Mustafa Marghadi. "Vijf jonge mensen hebben overal in het land tienduizenden mensen op de been gekregen om te demonstreren tegen wat zij de haat en onverdraagzaamheid van de Lega en Salvini noemen." De opkomst is vergeleken bij de vorige verkiezingen in 2015 ruim verdubbeld. "Dat komt voor een belangrijk deel door de Sardientjes", zegt Marghadi. "Het kabinet heeft nu wat meer ademruimte, dus de leden kunnen wat langer blijven zitten."
1 h
nos.nl
Zanger Lewis Capaldi wordt aangezien voor 'seatfiller' tijdens Grammy's
Lewis Capaldi is tijdens de uitreiking van de Grammy's gevraagd of hij van zijn plek af wilde gaan. De vrouw die dit aan de genomineerde zanger vroeg, dacht dat hij een zogeheten 'seatfiller' was, iemand die op de plek van beroemdheden gaat zitten om te voorkomen dat er lege stoelen te zien zijn.
1 h
www.nu.nl
China maakt ruim 8,2 miljard euro vrij om coronavirus te bestrijden
De Chinese overheid reserveert 60,33 miljard yen (ruim 8,2 miljard euro) om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, blijkt uit een statement van het Chinese ministerie van Financiën.
1 h
www.nu.nl
‘Bolton: Trump koppelde hulp aan Oekraïne aan onderzoek Biden’
Trump wilde alle militaire steun aan Oekraïne bevriezen als Kiev geen onderzoek zou instellen naar de activiteiten van Joe Biden. Dat schrijft de voormalige veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton.
1 h
www.nrc.nl
Iraans passagiersvliegtuig verliest landingsgestel en komt op autoweg terecht
Een Iraans passagierstoestel is vandaag bij de landing van de baan geschoven en op een autoweg naast het vliegveld van Mahshahr terechtgekomen. Het vliegtuig zou hard op de landingsbaan terecht geklapt en daarbij mogelijk het landingsgestel zijn verloren, aldus de Iraanse staatstelevisie. Er zijn bij het incident geen gewonden gevallen.
1 h
www.ad.nl
Amerika rouwt om basketballegende Kobe Bryant
Binnen enkele uren na het bericht dat een van de grootste basketbalspelers allertijden is omgekomen bij een helikoptercrash, staat een groot paars bloemstuk voor het Staples Center in Los Angeles.
1 h
www.parool.nl
Los Angeles Clippers eren Bryant met zege
Enkele uren na de tragische dood van Kobe Bryant werd er 'gewoon' weer gebasketbald in de NBA. Bij vrijwel alle wedstrijden van zondagavond vond een eerbetoon aan de vijfvoudig NBA-kampioen plaats. Zo hadden sommige spelers met viltstift de namen van Bryant en diens eveneens omgekomen dochter Gianna op hun schoenen geschreven, bij sommige duels werd een minuut stilte gehouden en ook lieten basketbalteams bij de start van de wedstrijd bewust de schotklok aflopen zonder iets te doen. Die klok begint steeds op 24 seconden, gelijk aan het nummer waarmee Bryant jarenlang speelde voor Los Angeles Lakers.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Oud-adviseur Bolton: Trump wilde alle hulp Oekraïne tegenhouden
Als het aan Donald Trump had gelegen, dan was alle militaire hulp aan Oekraïne stopgezet totdat het land een onderzoek had ingesteld naar de activiteiten van Joe en Hunter Biden in Oekraïne.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Terug naar Auschwitz: 'Ik moest lijken uit het prikkeldraad halen'
De wereld kijkt vandaag naar Auschwitz. Het is 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp van de nazi's werd bevrijd door het Russische leger. Meer dan een miljoen mensen, vooral Joden, vonden daar tussen 1940 en 1945 de dood. Een klein deel van de gevangenen overleefde deze hel op aarde. Dickie Groenteman (96) is een van hen; hij is erbij als vandaag wordt stilgestaan bij de bevrijding van het vernietigingskamp. David 'Dickie' Groenteman wordt in 1923 geboren in een welgestelde Joodse familie uit Amsterdam. Hij laat een familiefoto zien van de trouwdag van zijn geliefde zus Betty. "Daar was na de oorlog niemand meer van over", zegt hij over zijn naasten. Betty en haar echtgenoot zijn in 1942 direct na aankomst vergast in vernietigingskamp Sobibor. In datzelfde jaar wordt Groenteman gearresteerd en ter dood veroordeeld voor verzetsactiviteiten. Hij wordt niet geëxecuteerd, maar als gevangene op transport gezet. Eerst naar werkkamp Groß-Rosen, dan door naar Auschwitz. Het eerste contact dat hij daar heeft is met een Nederlandse medegevangene, die een "klein, beschaafd nummer" - zoals hij het zelf noemt - op zijn onderarm tatoeëert. Groenteman is fit en sterk, dus in staat om onder erbarmelijke omstandigheden zwaar fysiek werk te verrichten om te overleven. "In de ochtend werden we opgeladen, het kamp uit. We moesten de rottigste klusjes doen. Zoals aardappelen uit de trein laden en naar de keuken brengen, twaalf uur per dag. Die dingen zijn zo zwaar, en ze stonden met de zweep achter je. Ik was 18 en getraind. Ik kon het nog een beetje uithouden." 'Als je je verzette, hing je ernaast' Maar veel medegevangenen kunnen het werk niet aan. Ze sterven of doen een wanhopige ontsnappingspoging. Het is Groenteman die ze de volgende ochtend hun lijken uit het prikkeldraad moet halen en begraven. "Het is onvoorstelbaar, maar je doet het of je gaat dood. Je hebt geen keus. Ik heb mensen moeten ophangen voor die moffen. Als je je verzette, hing je ernaast." De oorlog overleeft hij met de hulp van Ko Winterman, die hem in Auschwitz onder zijn hoede neemt. Dankzij hem komt Groenteman in een werkkamp voor geschoolde arbeiders terecht, waar de omstandigheden iets beter zijn. In 1945 wordt Groenteman uit concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk bevrijd. Terug naar Amsterdam Voor de oorlog leidt Groenteman een zorgeloze, gelukkige jeugd. "Het was een paradijs. Ik had voetbalschoenen, schaatsen en een tweedehands fiets. Meer had ik niet nodig", vertelt hij. Maar de verschrikkingen van de oorlog maken hem tot een ander mens. "In de oorlog had ik maar één zorg: een aardappel en een stukje brood zien te vinden. Na de oorlog was een grote schok, ik was helemaal overstuur. Ik kwam terug in Amsterdam en toen stond ik daar. Kaal, zonder kleren, ik had niks." De eerste weken brengt hij door voor de radio, in de hoop te horen dat zijn naasten ergens waren gevonden. Maar niemand keert terug. Hij is de enige uit zijn buurt die er nog is. Zijn huis is bezet en zijn bezittingen weg. De regering biedt geen hulp. "Ik ging naar de Centrale Dienst Huisvesting en daar zeiden ze: 'Er zijn nog 22.000 wachtenden voor u. Dag meneer Groenteman'. Nou, bedankt." Hij besluit te emigreren, zo ver mogelijk weg van Duitsland. Het wordt Australië. Dat is nu al meer dan zeventig jaar zijn thuis. 'Happy lucky people' Dertig jaar lang spreekt Groenteman niet over wat hij in de oorlog heeft meegemaakt. Zijn oudste zoon David hoort pas om zijn dertiende dat zijn vader in Auschwitz heeft gezeten. "Ik heb ongelooflijk veel pech gehad dat dit gebeurd is, maar daarna heb ik in mijn leven ook veel geluk gehad", zegt Groenteman nu. "Ik had de kracht om naar Australië te gaan. Ik kreeg allemaal nieuwe mensen om me heen, happy lucky people. Ik heb dag en nacht gewerkt. Want als je gaat zitten denken, dan word je er misselijk van." Waarom hij nu wel zijn verhaal wil vertellen? "Ik hoop dat mensen er ooit toch iets van leren. Tot nu toe hebben we nog niets geleerd, de oorlogen gaan gewoon door." Mensen zijn onverschillig, vindt Groenteman. "Zoals een wijs man eens zei: For evil to happen, good people do nothing." De herdenking in Auschwitz is vanmiddag live te zien op NOS.nl en in de NOS-app. Op NPO Radio 1 is er een extra uitzending, van 15.00 tot 17.30 uur. Presentatie: Mark Visser en Dionne Stax.
1 h
nos.nl
YouTube krijgt exclusieve uitzendrechten wedstrijden Call of Duty, Overwatch
YouTube krijgt de uitzendrechten van alle grote Overwatch-, Call of Duty-, Hearthstone- en andere e-sportstoernooien die georganiseerd worden door gamegigant Activision Blizzard. Hiervoor werden deze wedstrijden uitgezonden via gamestreamingsite Twitch.
2 h
www.nu.nl
Oorlogsverleden Mitsubishi horde bij koop Eneco
De gemeenten die energiebedrijf Eneco bezitten, willen dat de Mitsubishi vóór de koop van Eneco het gesprek aangaat over dwangarbeid tijdens de Tweede Wereldoorlog.
2 h
www.nrc.nl
De imposante loopbaan van Kobe Bryant
Basketballegende Kobe Bryant is zondag op 41-jarige leeftijd omgekomen bij een helikoptercrash. Ook zijn dertienjarige dochter overleefde het tragische ongeluk niet. De carrière van een van de beste basketballers ooit in beeld.
2 h
www.nu.nl
Wuhan met spoed begonnen aan bouw nieuwe ziekenhuizen
In de Chinese stad Wuhan is zondag met spoed begonnen aan de bouw van een nieuw ziekenhuis. Dit is noodzakelijk voor de behandeling van mensen die met het coronavirus besmet zijn. De bouw zal over een week afgerond zijn en het ziekenhuis moet dan plaats bieden aan vijftienhonderd mensen. Eerder deze maand werd al begonnen met de bouw van een ander ziekenhuis.
2 h
www.nu.nl
Bertens kan terugkijken op aardige seizoensstart
Kiki Bertens kan terugkijken op een aardige start van het tennisseizoen. Na haar kwartfinaleplaats op het sterke WTA-toernooi van Brisbane sloot ze haar trip naar Australië af met een plek in de vierde ronde van de Australian Open.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Justin Bieber en Drake geschokt door dood basketballegende Kobe Bryant
De Amerikaanse basketballegende Kobe Bryant is zondag op 41-jarige leeftijd met een van zijn dochters omgekomen bij een helikoptercrash in Calabasas, in de staat Californië. Een overzicht van de reacties van beroemdheden uit de entertainmentwereld.
2 h
www.nu.nl