Luchtaanvallen, tanks en vluchtende gezinnen: het Turkse offensief in beeld

Het Turkse offensief tegen de Koerdische YPG in het noordoosten van Syrië begon woensdag. President Erdogan wil een 'bufferzone' creëren tussen Turkije en Koerdisch grondgebied.
Load more
Go to source www.nrc.nl
unread news
unread news (Demo user)
Oudste paddenstoel ooit ontdekt: 810 miljoen jaar oud
Biologen hebben in een rots in de democratische republiek Congo de fossiele resten gevonden van zeer waarschijnlijk de oudste paddenstoel. Het gaat om een ingewikkelde, versteende schimmelstructuur die circa 810 miljoen jaar geleden groeide in een moerasachtige omgeving op de overgang van een stuk land en een lagune. Wetenschappers spreken in het gezaghebbende tijdschrift Science Advances van een unieke ontdekking.
7 m
www.ad.nl
Gewonde bij schietpartij op de Gedempte Voldersgracht, dader gevlucht
Bij een schietpartij op de Gedempte Voldersgracht in Haarlem is woensdagavond een persoon gewond geraakt, meldt de politie.
8 m
www.nu.nl
Tijdelijk monument voor Holocaustslachtoffers onthuld
In de Hollandsche Schouwburg is woensdagavond het tijdelijke monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde onthuld.
9 m
www.parool.nl
Commissievoorzitter: ‘Niemand zal alleen maar blij worden van onze voorstellen’
Zo’n beetje alle spelregels rond werk moeten op de schop, van de arbeidscontracten en de loonbelasting tot de sociale zekerheid. Dat adviseert de commissie Regulering van werk onder leiding van Hans Borstlap (CDA, 73), oud-ambtenaar bij de ministeries van Algemene Zaken en Sociale Zaken en oud-lid van de Raad van State.
www.volkskrant.nl
Vergaand advies aan kabinet: iedereen wordt weer werknemer
Met een totale hervorming van de spelregels op de arbeidsmarkt moet de kloof tussen werknemers, zelfstandigen en flexwerkers worden gedicht. Dat vergt ingrepen in de loonbelasting, in het arbeidsrecht en in de sociale zekerheid.
www.volkskrant.nl
Door politie in Rosmalen omsingelde Joey D. overleden aan verwondingen
Joey D. (27) is woensdag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden, bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) aan NU.nl na berichtgeving van RTL Nieuws. D. verwondde zichzelf dinsdag nadat hij urenlang in Rosmalen omsingeld was door de politie.
www.nu.nl
China legt openbaar vervoer in Wuhan stil en vraagt burgers in stad te blijven
China heeft aangekondigd het openbaar vervoer vanaf donderdagochtend tijdelijk plat te leggen en de luchthaven te sluiten in de miljoenenstad Wuhan, waar het nieuwe coronavirus waarschijnlijk is ontstaan. De regering vraagt burgers alleen in uitzonderlijke gevallen de stad in of uit te reizen.
www.nu.nl
Minister De Jonge: geen jeugdzorg-jongeren Hoenderloo tussen wal en schip
Minister De Jonge belooft dat er voor de jongeren uit de jeugdzorginstelling Hoenderloo een nieuwe plek komt. "Ik ga erop toezien dat er geen kind tussen wal en schip valt", zei de minister van Volksgezondheid tijdens het debat over de financiële problemen bij jeugdinstellingen. De jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep met opvanghuizen in Hoenderloo en Deelen gaat op termijn dicht, onder meer vanwege de slechte financiële situatie. Nu zitten er zo'n 160 jongeren, veelal met complexe problemen. Er worden inmiddels geen nieuwe jongeren meer aangenomen. De minister verwacht dat er uiteindelijk voor een groep van veertien tot twintig jongeren een plaats in een andere instelling gevonden moet worden. Dringend beroep Medewerkers en ouders doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om 'Hoenderloo' niet te sluiten. Ook in de Tweede Kamer gaan stemmen op voor een doorstart. Minister De Jonge wil dat niet toezeggen, omdat hij denkt dat de instelling er niet in zal slagen uit de rode cijfers te komen. Ook was er kritiek van de Onderwijsinspectie op de gegeven lessen. "Ik denk dat het heel lastig is om de kwaliteit op korte termijn te verhogen", zegt de minister. "Ik wil geen valse hoop geven." Grip Sinds 2015 is de jeugdzorg overgeheveld naar de gemeente en is het Rijk niet meer verantwoordelijk voor de aansturing en financiering van de jeugdzorginstellingen. Wel zegt De Jonge dat hij greep heeft op de "continuïteit van de zorg", dus of de zorg voor jongeren uit de jeugdzorg bij sluiting van een instelling wel overeind blijft. "Die continuïteit is prioriteit 1,2 en 3 voor mij", aldus De Jonge. Wachtlijsten Het is nog onduidelijk waar nieuwe opvangplekken gevonden kunnen worden. Overal zijn lange wachtlijsten, zeker voor jongeren met ingewikkelde problemen. "Jongeren met complexe vormen van zorg hebben het het zwaarst." De Jonge hoopt binnen enkele weken duidelijkheid te geven over waar de kinderen terechtkunnen.
nos.nl
Paramore-zangeres Hayley Williams brengt in mei soloalbum uit
Hayley Williams, de zangeres van Paramore, brengt op 8 mei haar eerste soloalbum uit. Op Instagram maakt ze bekend dat de plaat Petals for Armor heet.
www.nu.nl
Geen koolhydraten of verzadigd vet? Waarom voedingsadviezen zo verschillen
De ene keer maakt vet ons dik, dan zijn koolhydraten weer de grote boosdoener. Hoe kan het dat voedingswetenschappers elkaar zo vaak tegenspreken?
www.nu.nl
Is een koude douche goed voor je gezondheid?
Niets fijner dan een warme douche, maar een koude douche is mogelijk ook een goed idee. Kan dit je gezondheid verbeteren? Orthopedisch chirurg Geert Buijze deed er onderzoek naar.
www.nu.nl
Botte pech voor Cillessen: blessure in warming-up verpest basisplek
Jasper Cillessen zou vanavond weer onder de lat van Valencia staan, maar tot overmaat van ramp haakte de Nederlander in de warming-up geblesseerd af. Jaume Domènech mocht dus alsnog keepen in het bekerduel met UD Logroñés.
www.ad.nl
Vast contract moet weer norm worden
Werkgevers zijn gesteld op hun ‘flexibele schil’ van tijdelijke werknemers. Inperken, zegt de commissie-Borstlap. En maak vaste banen minder vast.
www.nrc.nl
WADA trekt goedkeuring van antidopinglab in Moskou voorlopig in
Het mondiale antidopingbureau WADA heeft de goedkeuring van een antidopinglaboratorium in Moskou voorlopig ingetrokken, zo maakte de organisatie woensdag bekend.
www.nu.nl
Eurojust: mensensmokkelaars brachten 10.000 Koerden naar Engeland
Het mensensmokkelnetwerk dat gisteren door de Franse en Nederlandse politie werd opgerold, wordt door de Europese justitieorganisatie Eurojust verdacht van de smokkel van zo'n 10.000 Koerden naar het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurde met koelwagens en rubberbootjes vanuit Frankrijk. Eurojust zegt dat het netwerk 70 miljoen euro aan de smokkel heeft verdiend. Gisteren werd al duidelijk dat in Nederland vier mannen waren opgepakt voor betrokkenheid bij het netwerk. Twee mannen, van 36 en 51, werden in Den Haag opgepakt en worden aan Frankrijk uitgeleverd. Zij zouden een faciliterende rol hebben gehad. De twee anderen worden in Nederland berecht. Zij worden verdacht van het smokkelen van mensen naar Nederland. In Frankrijk zijn negentien verdachten gearresteerd. Het Openbaar Ministerie in Nederland meldde gisteren nog dat het netwerk 700 mensen zou hebben gesmokkeld. Een woordvoerder van het OM heeft geen verklaring voor het grote verschil met de cijfers die Eurojust vandaag bekendmaakte. "Dat is wat zij naar buiten hebben gebracht, dit is wat wij naar buiten konden brengen", aldus de woordvoerder. Hawala-bankieren Volgens Eurojust gebruikten de verdachten auto's met Nederlandse kentekenplaten, waardoor de link met Nederland in beeld kwam. Ook werd ontdekt dat een 36-jarige verdachte uit De Lier bezig zou zijn met het zogenoemde hawala-bankieren. Dat is een vorm van ondergronds bankieren, buiten het zicht van de overheid, die in Nederland strafbaar is. Mogelijk werd via deze hawala-bankier ook het geld voor de mensensmokkel overgedragen, zegt het OM. De man is niet opgepakt. De migranten moesten volgens Eurojust zo'n 7000 euro per persoon betalen om vervoerd te worden naar het Verenigd Koninkrijk.
nos.nl
Trekt Myanmar zich iets aan van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof?
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag doet donderdag uitspraak in een zaak tegen Myanmar. Het land wordt beschuldigd van het orkestreren van een genocide tegen de Rohingya’s.
www.volkskrant.nl
Jennifer Aniston en Gwyneth Paltrow afgewezen voor rol in Before Sunrise
Jennifer Aniston en Gwyneth Paltrow deden beiden auditie voor de vrouwelijke hoofdrol in de filmklassieker Before Sunrise uit 1995. Castingdirecteur Judy Henderson vertelt in The New York Times dat meerdere acteurs die grote sterren werden een rol in de film probeerden te bemachtigen.
www.nu.nl
De Jong ontsnapt met FC Barcelona aan blamage in Copa del Rey tegen Ibiza
FC Barcelona is woensdag ternauwernood aan een blamage ontsnapt in de beker. De Spaanse topclub won mede dankzij een assist van Frenkie de Jong pas in blessuretijd met 1-2 van UD Ibiza.
www.nu.nl
Bram Krikke reageert met spot op Ruud de Wilds kritiek op RadioRing
Radio-dj Bram Krikke heeft met een spottend filmpje gereageerd op de kritiek die Ruud de Wild gisteren uitte op de genomineerden voor de Gouden RadioRing. De Radio 2-jock stoort zich behoorlijk aan collega's die stemmen werven voor de prijs en clashte daarover gisteravond met Marieke Elsinga in RTL Boulevard. ,,Ik zou echt denken: fuck it, je gaat toch niet bedelen om een prijs?” stelde Ruud onomwonden.
www.ad.nl
Griezmann en De Jong behoeden Barcelona voor ongekende blamage op Ibiza
Barcelona is ternauwernood ontsnapt aan een blamage van jewelste. De ploeg van de kersverse coach Quique Setién ging op bezoek bij derdeklasser Ibiza en scoorde pas in de 95ste minuut de winnende treffer: 1-2.
www.ad.nl
Wuhan legt openbaar vervoer stil, adviseert inwoners in stad te blijven
Het nieuw ontdekte coronavirus heeft in China inmiddels zeventien dodelijke slachtoffers gemaakt. Bij 540 mensen is een besmetting vastgesteld.
1 h
www.nrc.nl
Weer kregen de ouders van Tanja Groen slecht nieuws: ‘Dan stort je wereld in’
Van Noord-Holland tot Zuid-Limburg zaten familie en vrienden vandaag in spanning: wordt er na 26 slopende jaren alsnog een spoor van Tanja Groen gevonden? ‘Dit komt heel hard binnen’.
1 h
www.ad.nl
Spakenburg-speler Van den Houten vergeet voetbalschoenen voor Ajax-uit
Het was even twijfelachtig of Thomas van den Houten met Spakenburg tegen Ajax zou kunnen spelen. Bij aankomst in de Johan Cruijff Arena bleek de speler zijn voetbalschoenen te zijn vergeten. ,,Heeft iemand een paar voetbalschoenen te leen", twitterde de club uit de tweede divisie.
1 h
www.ad.nl
Protest tegen compensatie Joods eigendom: 'Dit is pro-Pools, niet anti-Joods'
Poolse ultra-nationalisten hebben bijna 200.000 handtekeningen verzameld om te protesteren tegen compensatie voor Joods eigendom dat in de Tweede Wereldoorlog is afgepakt of verloren is gegaan. Op die compensatie wordt aangedrongen in de Amerikaanse 447-wet. De ultra-nationalisten noemen de wet een groot gevaar: "Ze kunnen wel wat willen, maar we geven het ze niet, want het is van ons." In de wet roept het Amerikaanse Congres Europese landen op werk te maken van de teruggave en compensatie van Joods eigendom, ook van spullen waarvan geen eigenaren of nabestaanden meer in leven zijn. Polen is het enige land in de EU dat dat nog niet wettelijk heeft geregeld. De 'bemoeienis' van Amerika valt in rechtse kringen in Polen op zijn zachtst gezegd niet goed. De organisator van het protest, Robert Bakiewicz, noemt het zelfs "een groot onrecht". Hij zegt dat de Polen enorm hebben geleden in de Tweede Wereldoorlog - bijna zes miljoen Polen kwamen om, van wie drie miljoen Poolse joden - en dat er veel Polen waren die Joden hebben geholpen. "Dat wij Polen, nazaten van hen die zich in de Tweede Wereldoorlog uitzonderlijk goed hebben gedragen, excuses moeten aanbieden en iemand iets moeten terugbetalen waar hij helemaal geen recht op heeft, dat kan echt niet", meent Bakiewicz. Dat verongelijkte gevoel is iets waar ook de regering op inspeelt. Premier Morawiecki zei op een bijeenkomst vorig jaar: "Dat Polen welke schadevergoeding dan ook zou moeten betalen, aan wie dan ook, daar zullen we nooit mee instemmen. Daders en slachtoffers worden door elkaar gehaald." De kwestie laat zien hoe Polen worstelt met zijn verleden. Onder invloed van de huidige regeringspartij PiS ligt de nadruk bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog bij de Poolse verzetshelden: het leed van de Polen zelf, niet dat van de Poolse Joden. Betrokkenheid van Poolse bevolking bij de Jodenvervolging, daar gaat het bij voorkeur niet over. Bakiewicz' organisatie zegt vooral bang te zijn voor claims van joodse organisaties uit het buitenland, voor eigendom waarvan geen erfgenamen meer in leven zijn. Claims kunnen volgens Bakiewicz oplopen tot 300 miljard dollar. "Dat is drie keer de jaarlijkse begroting." Een bedrag dat volgens burgerrechtenactiviste Paula Sawicka uit de lucht gegrepen is. En die 447-wet "is eigenlijk helemaal geen wet, die kan de Poolse regering helemaal nergens toe dwingen". Sawicka is zelf van Joodse komaf en zet zich al tientallen jaren in tegen discriminatie. Ze ergert zich aan de uitspraken van de nationalisten en van de regering. "Het is toch geen wedstrijd 'wie heeft het meest geleden'? Kom op zeg." Volgens Sawicka is compensatie helemaal niet zo'n groot thema. Zij zelf heeft er ook nog nooit over nagedacht. Ze maakt zich meer zorgen over het openlijk antisemitisme dat volgens haar steeds meer wordt getolereerd. "In demonstraties tegen de 447-wet lopen mensen met borden 'Holocaust hyena's'. En ook de uitspraak 'het enige goede dat Hitler heeft gedaan, is ons verlossen van al die Joden', hoor je steeds vaker. Daar hoef je je blijkbaar ook niet meer voor te schamen", schampert ze. Als je de ultra-nationalisten confronteert met de beschuldiging dat ze antisemitisch zouden zijn, reageren ze beledigd: "Ik ben een patriot, ik bescherm mijn land. Deze actie is vooral pro-Pools, niet anti-Joods. We willen gewoon rechtvaardigheid."
1 h
nos.nl
Vogelbekdier met uitsterven bedreigd door bosbranden en hitte in Australië
De bosbranden en droogte in Australië hebben mogelijk dramatische gevolgen voor het vogelbekdier. Het enige zoogdier met een snavel komt alleen voor in Australië en beweegt zich voort in ondiepe meertjes en kreekjes. Maar veel van deze habitats zijn uitgedroogd door de branden.
1 h
www.nu.nl
Emotionele oud-rechercheur zaak-Groen: 'Zo'n zaak laat je nooit meer los'
De zoektocht naar de stoffelijke resten van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen heeft vandaag niets opgeleverd. Het is een nieuwe domper voor het onderzoek, want nooit is opgehelderd wat er precies met Groen is gebeurd en waar ze is gebleven. Die vragen blijven, ook na vandaag. Peter van Heugten werkte als rechercheur tussen 1997 en 2010 aan de zaak. Hij hoorde het nieuws over de zoekactie vanochtend op tv. "Dat was wel even emotioneel", zegt hij. "Zo'n zaak laat je nooit meer los. Ik heb mijn zaak moeten afsluiten zonder een oplossing. En dat doet natuurlijk wel pijn." Verslaggever Malou Petter sprak de geëmotioneerde Van Heugten vanmiddag: Van Heugten, die inmiddels met pensioen is, had vanmiddag nog hoop op een doorbraak. "Ik ga ervan uit dat de tip die is binnengekomen van dien aard is geweest, dat men het gerechtvaardigd vond om het graf te openen", zei hij over de zoekactie op een begraafplaats in Maastricht. "Dat doe je niet zomaar in Nederland." Er was volgens de oud-rechercheur nooit aanleiding om te denken dat Tanja Groen op die begraafplaats ligt. "Het past wel in de scenario's", zegt hij. "Het is een van de routes die Tanja mogelijk heeft genomen. Het zijn er een aantal, deze hoort er ook bij. Als je alle puzzelstukjes bij elkaar gaat leggen, dan is dat een mogelijkheid." Dicht bij de oplossing was de politie in de tijd van Van Heugten nooit. "We weten helemaal niets. We weten niet of het een misdrijf is, een ongeval, er is nooit iets gevonden. Niets. Dat is heel onbevredigend. Je hoopt ergens een aanwijzing te vinden waarmee je dusdanig kunt rechercheren dat je er feitelijk iets mee kunt. En dat je naar de familie kunt gaan om te zeggen: we zitten op de goede weg." 'We hadden hele goede hoop' De zoektocht leidde vandaag dus tot niets. Helaas, zegt Van Heugten. "We hadden er hele goede hoop op. Het zag er stabiel uit wat ze aan het doen waren, dat doe je niet zomaar. En ik had goede hoop dat ze aan het goede eind zouden zitten. Ik kan me de teleurstelling van het team goed voorstellen, en ik heb er zelf ook een beetje last van. Ik dacht: dit zou de doorbraak kunnen zijn." Hij blijft wel hopen op een goede afloop. "Als je de hoop opgeeft, geef je alles op. Het is geen optie", vertelt de oud-rechercheur. "Je mag dus nooit opgeven. Inhoudelijk weet ik niet wat de tip was, van wie die was. Ik denk dat die zeer precies is gewogen en geresulteerd heeft in dit onderzoek. De desillusie snap ik, maar als er morgen weer een tip komt en die gewogen wordt, dan moeten ze zich toch weer herpakken. Dat heb ik zelf ook mogen ervaren. Het is niet anders."
1 h
nos.nl
Veroordeelde Joey D. overleden aan gevolgen schietpartij Rosmalen
Dinsdag brak bij de arrestatie van de voor moord veroordeelde Joey D. een schietpartij uit. D. zou zichzelf daarbij verwond hebben met een automatisch wapen.
1 h
www.nrc.nl
Veroordeelde Joey D. uit Rosmalen bezweken aan verwondingen
De 27-jarige Joey D. uit Rosmalen is overleden, zegt zijn advocaat. De man had zich gisteren bij een politie-inval in zijn huis verschanst en weigerde zich over te geven. Uiteindelijk verwondde D. zichzelf volgens de politie. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Joey D. werd gisterochtend in hoger beroep veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel voor het doodschieten van zijn oom. Toen agenten hem thuis in Rosmalen kwamen ophalen om hem naar de gevangenis te brengen, schoot D. volgens de politie op hen.
1 h
nos.nl
WADA schort goedkeuring antidopinglab Moskou voorlopig op
Het wereldantidopingbureau WADA heeft de voorlopig goedgekeurde status van het Russisch antidopinglaboratorium opgeschort. Dit in afwachting van verdere disciplinaire maatregelen tegen de Russische sport. Het betreffende laboratorium in Moskou mag daardoor geen controles meer uitoefenen.
1 h
www.ad.nl
ASML, Expeditie Robinson en zaak-Tanja Groen in De Ochtend Show to go
Donderdag 23 januari zijn Harrie Verrijt (verslaggever van het Eindhovens Dagblad) en Wicky van der Meijs (bestuurslid van de Federatie nabestaanden geweldslachtoffers) te gast in De Ochtend Show to go. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site.
1 h
www.ad.nl
Advocaat: Joey D. uit Rosmalen in ziekenhuis overleden
De voor de moord op zijn oom in 2014 veroordeelde Joey D. is overleden. Dat meldt diens advocaat. D., die zich urenlang verschanste in een woning in Rosmalen en zichzelf gisteren verwondde werd naar een ziekenhuis gebracht.
1 h
www.ad.nl
Hockeyers De Voogd en Van Puffelen uit olympische trainingsgroep gezet
Bob de Voogd en Diede van Puffelen moeten deelname aan de Olympische Spelen komende zomer in Tokio uit hun hoofd zetten. Bondscoach Max Caldas liet de twee spelers woensdag weten dat ze niet langer deel uitmaken van de olympische trainingsgroep.
1 h
www.nu.nl
Ook op deze dag bouwt Boutserse een feestje
President Desi Bouterse verscheen woensdag voor het eerst voor de 8-december-moorden in de rechtbank. In camouflagepak.
1 h
www.nrc.nl
Hamvraag in de zaak tegen Trump: zal de Senaat nieuw bewijs toelaten?
De rechtszaak tegen de Amerikaanse president Donald Trump in de Senaat draait momenteel vooral om één vraag: zal de jury van senatoren toestaan dat er nieuwe getuigen worden gedagvaard en nieuwe documenten worden opgevraagd? De advocaten van Trump en de meeste Republikeinse senatoren zien dat niet zitten, maar mogelijk is een handjevol relatief gematigde Republikeinen nog gevoelig voor Democratische overredingspogingen.
1 h
www.nu.nl
Disney+ komt met laatste seizoen Star Wars: The Clone Wars
Bijna zes jaar na het verschijnen van seizoen zes komt Disney met een reeks nieuwe afleveringen van Star Wars: The Clone Wars. Disney maakte bekend dat het zevende seizoen, dat uit twaalf afleveringen bestaat, de serie zal afsluiten.
2 h
www.ad.nl
Tannane leidt Vitesse tegen oude club Heracles naar kwartfinales KNVB-beker
Vitesse heeft zich woensdagavond zonder veel problemen voor de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker geplaatst. De Arnhemmers waren met 0-2 te sterk voor Heracles Almelo.
2 h
www.nu.nl
Wuhan sluit vliegveld en stations om virus, WHO ziet nog geen noodsituatie
De Chinese miljoenenstad Wuhan sluit de luchthaven en treinstations voor alle uitgaande reizigers. De autoriteiten hopen zo een verdere verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus te voorkomen, melden staatsmedia. Ook al het lokale openbaar vervoer wordt stilgelegd. De maatregelen gaan in om 03.00 uur Nederlandse tijd. In Wuhan is het dan 10.00 uur in de ochtend. Eerder riepen de autoriteiten inwoners al op om in de stad te blijven. Chinees nieuwjaar De nieuwe variant van het coronavirus is vastgesteld bij zeker 444 mensen, voornamelijk rond de stad Wuhan. Zeventien patiënten zijn overleden, meldden de Chinese autoriteiten eerder vandaag. Vanwege de uitbraak waren al infrarood-thermometers geplaatst op het station van Wuhan: Het virus is ook opgedoken in andere landen, waaronder Taiwan, Zuid-Korea, Thailand, Japan en de VS. Het gaat in alle gevallen om mensen die onlangs in Wuhan waren. Chinese autoriteiten adviseren om in heel het land dichtbevolkte gebieden te mijden. Juist in deze periode gaan tientallen miljoenen mensen op reis vanwege het Chinese nieuwjaar. Dat wordt zaterdag gevierd. Geen internationale noodsituatie De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft na een spoedoverleg met experts besloten dat er op dit moment geen reden is om de uitbraak te bestempelen als internationale noodsituatie. Een team van de VN-organisatie is in China om meer informatie te verzamelen over het virus, zei directeur-generaal Tedros na afloop van de bijeenkomst. De situatie wordt morgen opnieuw bekeken.
2 h
nos.nl
Miljoenenstad Wuhan sluit vliegveld en stations vanwege nieuw coronavirus
De Chinese stad Wuhan sluit het vliegveld en treinstations voor alle uitgaande reizigers. De autoriteiten hopen zo een verdere verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus te voorkomen, melden staatsmedia. Ook al het lokale openbaar vervoer wordt stilgelegd. De autoriteiten roepen inwoners op om in de stad te blijven. De maatregelen gaan in om 03.00 uur Nederlandse tijd. In Wuhan is het dan 10.00 uur in de ochtend. De nieuwe variant van het coronavirus is vastgesteld bij zeker 444 mensen, voornamelijk rond de stad Wuhan. Zeventien patiënten zijn overleden, meldden de Chinese autoriteiten eerder vandaag. Het virus is ook opgedoken in andere landen, waaronder Taiwan, Zuid-Korea, Thailand, Japan en de VS. Het gaat in alle gevallen om mensen die onlangs in Wuhan waren.
2 h
nos.nl
Zonder pech of fouten wordt Schulting ‘gewoon’ allroundkampioen
Ze is Nederlands voornaamste troef aankomend weekeinde in Debrecen op de EK shorttrack: Suzanne Schulting. Die druk voelt ze, maar zit haar niet in de weg. ,,Vorig jaar was ik ook al favoriet, daar heb ik niet zoveel moeite mee.”
2 h
www.ad.nl
Keeper Lloris terug bij Tottenham Hotspur
Doelman Hugo Lloris keert vanavond terug in het basiselftal van Tottenham Hotspur in het duel met Norwich in de Premier League. De international van Frankrijk kwam niet meer in actie sinds hij in oktober aan de wedstrijd tegen Brighton een blessure aan de elleboog overhield.
2 h
www.ad.nl
Ajax maakt eerste doelpunt tegen Spakenburg
Ajax neemt het woensdag op tegen de amateurs van Spakenburg in de achtste finale van de KNVB-beker. Volg de wedstrijd in dit liveblog.
2 h
www.parool.nl
Motorola Razr met opvouwbaar scherm vanaf 6 februari te koop in de VS
De vernieuwde Motorola Razr met een opvouwbaar scherm is vanaf 6 februari te koop in de Verenigde Staten, melden meerdere Amerikaanse media woensdag. Een woordvoerder namens Lenovo, eigenaar van het Motorola-smartphonemerk, gaf woensdag aan NU.nl nog geen antwoord op de vraag of, en zo ja wanneer, de smartphone ook in Nederland in de verkoop gaat.
2 h
www.nu.nl
Paul Polman en andere miljonairs dringen aan op belastinghervorming
In een open brief pleiten 120 bekende miljonairs voor de internationale hervorming van het belastingsstelsel, om zo belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan. Onder meer voormalig Unilever-CEO Paul Polman heeft de brief ondertekend, naast onder anderen erfgenamen van de Disney-familie. Dat schrijft CNBC.
2 h
www.nu.nl
Chinese stad Wuhan sluit vliegveld en stations vanwege coronavirus
De Chinese stad Wuhan, waar de eerste besmetting met het coronavirus werd vastgesteld, sluit zijn luchthaven en treinstations voor uitgaande reizigers. Dat meldden staatsmedia woensdag. Ook het lokale openbaar vervoer gaat plat.De sluiting gaat donderdagochtend lokale tijd in. De stad heeft zijn inwoners gevraagd de stad vanaf donderdag niet te verlaten tenzij er een bijzondere noodzaak is.
2 h
www.ad.nl
Zeeland vraagt minister om bevestiging verhuizing marinierskazerne
Zeeuwse bestuurders hebben vernomen dat de mariniers niet naar Vlissingen zouden verhuizen, maar naar Apeldoorn. Ze willen dat minister Visser dat gerucht ontkracht.
2 h
www.nrc.nl
Di Maio treedt af als partijleider van Italiaanse Vijfsterrenbeweging
Luigi Di Maio is opgestapt als partijleider van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, de grootste partij in de regering van premier Guiseppe Conte. Het moet de komende maanden duidelijk worden wie hem gaat opvolgen. Volgens Conte heeft het vertrek geen gevolgen voor de coalitie.
2 h
www.nu.nl
Simon Cowell loopt boos weg bij auditie van man die portret schildert met geslacht
Britain's Got Talent-jurylid Simon Cowell is woest de zaal uit gelopen tijdens de auditie van de excentrieke Australische kunstenaar Tim Patch (70), die al sinds 2006 schildert met zijn geslachtsdeel. Patch, die optreedt onder de naam Pricasso, wilde op het podium in een paar minuten tijd een kleurig dubbelportret maken van Cowell en zijn collega David Walliams. Maar al bij de eerste ‘kwaststreken’ drukte eerstgenoemde op de rode knop, wat zoveel betekent als ‘per direct opkrassen’.
2 h
www.ad.nl
Tanja Nijmeijer, oud-guerrillastrijder en vredesonderhandelaar, stapt uit de FARC
De Nederlandse ex-guerrillastrijder Tanja Nijmeijer, die jarenlang in de Colombiaanse jungle vocht voor de marxistisch-leninistische beweging Farc, heeft haar lidmaatschap van de partij opgezegd. Dit melden Colombiaanse media die citeren uit een brief aan haar kameraden.
2 h
www.volkskrant.nl