Nederlandse groei overtreft die van de buren: Duitsland niest, Nederland is nog niet verkouden

De Nederlandse economie doet het veel beter dan die in de omliggende landen. In het tweede kwartaal is de economie met 0,5 procent gegroeid, evenveel als vorige kwartalen. Op jaarbasis is de groei van het bruto binnenlands product (bbp) 2 procent.
Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Voor 18-jarigen geen gratis 'Canon'-boekje, maar video over Nederlandse geschiedenis
Jongeren van 18 jaar krijgen toch geen boekje met de Canon van Nederland uitgereikt. Minister Van Engelshoven heeft het advies gekregen om geen papieren overzicht van de nationale geschiedenis te laten maken. Er komen nu video's op internet, schrijft zij aan de Tweede Kamer. "Jongeren hebben de voorkeur uitgesproken voor een digitaal audiovisueel product." Het advies aan de cultuurminister komt van de stichting Cultureel Jongeren Paspoort (CJP). Medewerkers van het CJP hebben uitgebreid gepraat met een groep van 17 jongeren tussen de 14 en 18 jaar over het plan uit het regeerakkoord. Daarin hebben de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie opgeschreven dat "de nationale canon wordt uitgereikt aan jongeren die de leeftijd van 18 jaar bereiken". Fototoestel Over het algemeen blijken de jongeren, van vmbo tot vwo-niveau, het begrip canon niet te kennen, staat in het onderzoek. Ze denken bij het woord vooral aan een merk van een fototoestel of aan samenzang. Belerend Ook was er weinig enthousiasme voor het kabinetsplan. Het is belerend en nationalistisch, vinden sommige ondervraagden. "Geschiedenis is heel belangrijk, maar niet perse vanuit Nederlandse perspectief, lijkt mij", zegt een van hen. Ook willen jongeren liever op school over de canon leren dan in hun vrije tijd. "Via school is wel het meest effectief; het moet verplicht, anders doen we het niet." Zonde Het plan om een boekje te maken is afgeschoten, de jongeren zullen er vermoedelijk weinig mee doen. "Een boekje zou ik nooit doen. Dat blader je een keer door en verdwijnt het in de kast." Ook een USB-stick, een DVD of een podcast slaat niet aan. Het CJP concludeert dan ook: "Zolang er weinig behoefte bestaat aan een nationale canon bij jongeren is het overhandigen daarvan in welke vorm dan ook waarschijnlijk zonde van de investering." Maar, staat er ook, filmpjes op YouTube, bijvoorbeeld van #Poleritiek van Tim Hofman zijn wel een goede manier om "serieuze onderwerpen (zoals de vensters van de canon) interessant te maken". Minister Van Engelshoven kiest dus voor video's, die allereerst op de website van de canon entoen.nu worden geplaatst. En vervolgens worden ze verder verspreid, blijkt uit de brief. Het gaat om een aantal video's, maar details hierover zijn nog niet bekend.
nos.nl
Van 130 naar 100? Inleveren hoort bij regeren
Snelheidsverlaging is geen principekwestie, vinden veel VVD-politici.
www.nrc.nl
Met stikstof beleeft Rutte ‘heftige crisis’
Om de achterban te overtuigen van de noodzaak van alle ingrepen zette premier Rutte hoog in bij de presentatie van het noodpakket.
www.nrc.nl
Speelgoedmuseum Deventer blijft na ‘tractorprotest’ open
Het Speelgoedmuseum in Deventer werd met sluiting bedreigd, maar krijgt toch geld van de gemeente.
www.nrc.nl
Ook Tsitsipas naar laatste vier bij ATP Finals
In navolging van de Oostenrijker Dominic Thiem heeft Stefanos Tsitsipas (21) vroegtijdig de halve eindstrijd bereikt van de ATP Finals in Londen. De Griekse tennisser versloeg titelhouder Alexander Zverev (22) uit Duitsland vlot in twee sets: 6-3 6-2. Eerder deze week was de debutant al te sterk voor de Rus Daniil Medvedev, die woensdag in een heroïsch gevecht ook van de Spanjaard Rafael Nadal verloor. Het tweede ticket voor de halve finales gaat in deze poule naar Zverev of Nadal.
www.rtlnieuws.nl
Lee Towers opent The Lee Towers in Rotterdam
In Rotterdam heeft Lee Towers vandaag The Lee Towers geopend: twee torens aan het Marconiplein die zijn omgebouwd tot appartementencomplex. In de bekende, witte torens - er staan er drie aan het plein - werkten voorheen ambtenaren van de gemeente Rotterdam. Na een flinke verbouwing zitten er nu 883 woningen in. "Eerst dacht ik dat het een grap was", zegt Towers over de naamgeving van het complex. "Op een boksgala klampte de vastgoedontwikkelaar van het project, die ook Lee heet, me aan met het idee om de torens The Lee Towers te noemen. Wie maakt dit nou mee, dit kun je toch niet bedenken." Walk of Fame-ster Towers gaf een optreden tijdens de opening, die hij samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb verrichtte. Ook mocht de Rotterdamse zanger zijn eigen Walk of Fame-ster in de vloer van een van de gebouwen onthullen, meldt Rijnmond. De gebouwen zijn 95 meter hoog, tellen 24 verdiepingen en stammen uit 1975. Volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zijn de huurwoningen bedoeld voor starters en jonge werkenden. Op de bovenste twee verdiepingen zijn penthouses voor mensen met een hoger inkomen en op het dak van beide torens is een gezamenlijk terras voor de bewoners. Op de begane grond is een Italiaans restaurant en voor bewoners een filmzaal, sportschool en wasserette.
nos.nl
Overijssel onderzoekt ook snelheidsverlaging op provinciale wegen
Nu de maximumsnelheid op snelwegen omlaag gaat, willen enkele partijen in de provincie Overijssel nu dat ook op provinciale wegen de snelheid omlaag gaat.
www.rtlnieuws.nl
Ook Tsitsipas naar laatste vier bij ATP Finals
In navolging van de Oostenrijker Dominic Thiem heeft Stefanos Tsitsipas (21) vroegtijdig de halve eindstrijd bereikt van de ATP Finals in Londen.
www.ad.nl
‘Eigen toko eerst’ kan niet in jeugdzorg
Decentralisatie van de jeugdzorg heeft organisaties op zichzelf teruggeworpen. Met elkaar samenwerken is nu het devies, schrijft Arina Kruithof.
www.nrc.nl
Facebook verwijdert miljoenen berichten
Techreus Facebook heeft de voorbije maanden tientallen miljoenen berichten van zijn platforms verwijderd. In de berichten was sprake van schending van de voorwaarden.
www.parool.nl
Twee Van Goghs verkocht bij Sotheby's in New York
In New York zijn twee schilderijen van Vincent van Gogh geveild. Een doek met wandelende mensen in een park in Parijs uit 1886 bracht omgerekend 8,8 miljoen euro op. Het schilderij was aangeboden door een Zwitserse oogarts. Er was gerekend op een bedrag van 4,5 miljoen tot 6,3 miljoen euro. Het andere doek, uit 1883 ging van de hand voor ruim 2,8 miljoen euro. Op dit schilderij is een boer te zien die onkruid verbrandt in Drenthe. Sotheby's, die de doeken veilde, had een opbrengst verwacht van 700.000 dollar; omgerekend ruim 635.000 euro. Het schilderij van de boer kwam in de jaren dertig in handen van de Amsterdamse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Hij stierf in 1940, waarna het schilderij in bezit kwam van de Duitse bezetter. Recentelijk kwam het doek in handen van Goudstikkers schoondochter. De kopers van beide doeken hebben zich niet bekendgemaakt.
nos.nl
Kabinet versoepelt tijdelijk de pensioenregels
Minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) geeft noodlijdende fondsen extra hersteltijd en de optie hun premies niet te verhogen.
www.nrc.nl
Impeachment-verhoren Trump: weinig vuurwerk bij politiek gevecht van het decennium
Heel Amerika kan horen hoe bezorgd diplomaten waren over de dominantie van Trumps persoonlijke belangen in zijn Oekraïne-beleid, en hoe zijn partijgenoten volhouden dat er niets aan de hand is.
www.ad.nl
Zlatan: ’Ga nu maar weer honkbal kijken’
www.telegraaf.nl
Zlatan: ’Ga nu maar honkbal kijken’
www.telegraaf.nl
Facebookpagina Pietitie werd stilletjes een commercieel vehikel
Facebookpagina ‘Pietitie’ had tot doel de traditionele Zwarte Piet te verdedigen. Nu brengt die pagina ‘positiviteit’ en commercie.
www.nrc.nl
Amsterdam Pride heeft niet gediscrimineerd tegen pedoclub
De Amsterdam Pride heeft niet gediscrimineerd vanwege haar weigering van de pedoclub ‘Kinderbevrijdingsfront’ op de Pride 2019. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens besloten.
www.parool.nl
David Villa stopt: Zijn mooiste doelpunten voor Vissel Kobe
David Villa zet volgende maand een punt achter zijn succesvolle loopbaan. De 37-jarige spits van het Japanse Vissel Kobe heeft dat woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. Bekijk nog een keer zijn mooiste doelpunten voor de Japanse club.
www.nu.nl
Weigering pedoclub door Pride was geen discriminatie
Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens besloten.
www.parool.nl
Topdiplomaat getuigt tijdens zitting over omstreden Oekraïne-gesprek Trump
William Taylor, de Amerikaanse waarnemend ambassadeur in Oekraïne, heeft woensdag in een openbare hoorzitting getuigd voor het Congres. Hij vertelde dat president Donald Trump tijdens een telefoongesprek met EU-ambassadeur Sondland naar “de onderzoeken”. Dit waren mogelijk de onderzoeken naar Hunter Biden, de zoon van zijn politieke rivaal Joe Biden.
www.nu.nl
Leuren met jihadisten: misschien wil Assad ze?
CDA en VVD gaan steeds verder om IS-gangers niet terug te hoeven nemen. Het nieuwste CDA- plan: laat Assad ze berechten.
www.nrc.nl
Nederlander in Indonesische cel om skelettenhandel
www.telegraaf.nl
Morales zinspeelt op terugkeer naar Bolivia
www.telegraaf.nl
Ibrahimovic kondigt op karakteristieke wijze vertrek bij LA Galaxy aan
Zlatan Ibrahimovic heeft woensdag zijn vertrek aangekondigd bij LA Galaxy. De Zweed doet op karakteristieke wijze via sociale media.
www.nu.nl
NK Glazenwassen: 'Het gaat om speciale technieken'
www.telegraaf.nl
Zlatan weg uit MLS: Ga nu maar weer honkbal kijken
De geruchten gingen al langer, maar nu heeft Zlatan Ibrahimovic ook bevestigd dat hij vertrekt uit de Major League Soccer. De 38-jarige ex-Ajacied maakte via Twitter op geheel eigen bekend zijn aflopende verbintenis bij Los Angeles Galaxy niet te verlengen.
www.ad.nl
André Hazes: 'Mijn leven is in een hel veranderd'
Het leven van André Hazes is volgens de zanger in een hel veranderd sinds bekend werd dat hij aan het daten is met Bridget Maasland. In een interview met Shownieuws stelt de zanger dat men het nieuws verkeerd heeft geïnterpreteerd.
www.nu.nl
Na één dag ruim 10 miljoen registraties voor Disney+
Meer dan 10 miljoen mensen hebben zich op de dag van de lancering van Disney+ geregistreerd voor de nieuwe streamingdienst van Disney. Volgens beursanalisten zijn de verwachtingen daarmee flink overtroffen. Het aandeel Disney steeg op de Amerikaanse beurs vandaag met ruim 7 procent. Het Amerikaanse mediabedrijf meldde in een persbericht niet hoeveel betalende abonnees er zijn. Na registratie geldt eerst een gratis proefperiode van zeven dagen. Daarnaast krijgen klanten van het Amerikaanse telecombedrijf Verizon een gratis jaarabonnement op Disney+. Sinds gisteren is de Netflix-concurrent van Disney beschikbaar in de VS, Canada en Nederland. Volgende week gaat de dienst van start in Australië en Nieuw-Zeeland. Disney+ was al sinds september te testen in Nederland. Alle grote films en series van Disney, zoals de superheldenfilms van Marvel en alles uit het populaire sciencefiction-universum Star Wars, zijn te bekijken op het video-on-demand-platform. Lanceerproblemen De lancering van de dienst verliep niet rimpelloos. Op Allestoringen.nl meldden honderden Nederlanders dat het inloggen moeizaam verliep of dat de verbinding wegviel door overbelaste servers, waardoor er geen video's bekeken konden worden. Met Disney+ wil Disney concurreren met de diensten van onder meer Netflix en Apple. In april zei het bedrijf, dat miljarden in Disney+ investeerde, over vijf jaar tussen de 60 en 90 miljoen abonnees te willen hebben. Netflix, dat werd gelanceerd in 2007, heeft er wereldwijd nu 158 miljoen.
nos.nl
Sylvie Meis: Duitsland is mijn meditatieland
Sylvie Meis houdt haar privéleven bewust uit de media. De presentatrice heeft naar eigen zeggen geleerd van het verleden en houdt daarom haar lippen stijf op elkaar als het gaat om haar verloving.
1 h
www.ad.nl
Jesse Klaver op Times-lijst met ‘leiders van de toekomst’
GroenLinks-leider Jesse Klaver is samen met onder andere de Amerikaanse presidentskandidaat Pete Buttigieg uitgeroepen tot talent van de toekomst.
1 h
www.nrc.nl
Wapenfabrikant in de beklaagdenbank
Nabestaanden mogen wapenfabrikant Remington aanklagen voor een schietpartij. Die uitspraak kan grote gevolgen hebben.
1 h
www.nrc.nl
Sensationeel goud Nederlandse para-atleet: ’Nu ben ik kapot’
1 h
www.telegraaf.nl
Club Ruis aan de Smedestraat in Haarlem sluit op 28 december haar deuren
Club Ruis aan de Smedestraat in Haarlem sluit op 28 december haar deuren, meldt de club woensdag in een bericht op Facebook.
1 h
www.nu.nl
Quarterback Kaepernick (32) mag eindelijk weer hopen op rentree in NFL
De veelbesproken quarterback Colin Kaepernick maakt mogelijk nog dit seizoen zijn rentree in de NFL. De American footballer zit al sinds 2017 zonder club, nadat niemand hem wilde aantrekken omdat hij knielde voor het Amerikaanse volkslied.
1 h
www.nu.nl
Impeachment-verhoor: ‘Trump vond Biden belangrijker dan Oekraïne’
De hoogste Amerikaanse diplomaat in Oekraïne heeft president Donald Trump verder in verband gebracht met pogingen de regering in Kiev onder druk te zetten. Waarnemend ambassadeur William Taylor verklaarde dat hij te horen kreeg dat Trump een onderzoek naar zijn Democratische rivaal Joe Biden belangrijker vond dan Oekraïne.
1 h
www.parool.nl
Wat is ze afschuwelijk veelzijdig, Ellen ten Damme
In tien minuten tijd is Ellen ten Damme een buikdanseres op Arabische klanken, krioelt ze als de zwoelste Madonna ooit over het podium, blaast ze de schouwburg omver met een korte vertolking van de Duitse glamrock van Rammstein en zingt ze, breekbaar als Charles Aznavour in diens beste jaren, het prachtige Hier Encore.
1 h
www.ad.nl
Een Huis Vol keert terug met nieuwe gezinnen
Het populaire programma Een Huis Vol was vorig jaar een enorm kijkcijfersucces. Het is dan ook niet gek dat een gloednieuw seizoen van het programma op het punt staat om te beginnen. Dit jaar zullen we kennis maken met gloednieuwe, gigantisch grote gezinnen.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Ferrari presenteert nieuwe sportwagen Roma
Ferrari heeft met de Roma een nieuwe sportwagen onthuld. Hoewel het model meer dan 600 pk heeft, wordt de auto vermoedelijk niet als pure sportwagen in de markt gezet.
1 h
www.nu.nl
Lichtvoorstelling Turn on the Lights op de Dam is onverwachts afgelast
De lichtvoorstelling Turn on the Lights op de Dam in Amsterdam gaat dit jaar onverwachts niet door. Volgens organisator de Bijenkorf heeft de gemeente de veiligheidsregels aangescherpt. De gemeente zegt daarentegen dat het warenhuis geen vergunning heeft aangevraagd.
1 h
www.nu.nl
’Trump vond Biden belangrijker dan Oekraïne’
2 h
www.telegraaf.nl
Geen lichtshow Turn on the Lights in centrum van Amsterdam dit jaar
De lichtvoorstelling Turn on the Lights op de Dam in Amsterdam gaat dit jaar niet door. Volgens organisator de Bijenkorf heeft de gemeente de veiligheidsregels aangescherpt. De gemeente ontkent dat. Turn on the Lights wordt sinds 2008 jaarlijks georganiseerd om de feestmaand december in te luiden. Bij de Bijenkorf in de hoofdstad zijn optredens, wordt vuurwerk afgestoken en wordt de feestverlichting aan de gevel aangezet. Vorig jaar trok het evenement zo'n 20.000 toeschouwers, meldt NH Nieuws. Mensen dachten dat de lichtshow morgen zou plaatsvinden, maar volgens de Bijenkorf is dat alleen door externe websites gemeld en niet door de warenhuisketen zelf. "Wij hebben ervoor gekozen dit niet te communiceren", laat de Bijenkorf op Twitter weten. Geen vergunning aangevraagd Volgens het warenhuis heeft gemeente de veiligheidseisen aangescherpt, maar de gemeente zegt tegen AT5 dat de Bijenkorf geen vergunning heeft aangevraagd. "Het evenement groeit al jaren en hadden daarom had de organisatie een evenementenvergunning moeten aanvragen. Dat is niet gebeurd, ook al was de organisatie op de hoogte. De Bijenkorf heeft daarom zelf de keuze gemaakt om het evenement niet door te laten gaan."
2 h
nos.nl
Wat doe je als iemand fantastisch tegen je gooit?
2 h
www.rtlnieuws.nl
Coldenhoff fabrieksrijder bij GasGas
Motorcrosser Glenn Coldenhoff komt in het nieuwe seizoen in de MXGP-klasse uit voor het Spaanse fabrieksteam GasGas. De nieuwe formatie, grotendeels afkomstig van de Standing Construct KTM-ploeg van de Nederlander, krijgt de beschikking over motoren die voornamelijk uit KTM-onderdelen zullen bestaan. Coldenhoff eindigde in het afgelopen seizoen als derde in het WK-klassement.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Anti-zwartepiet-demonstratie mag doorgaan tijdens Haagse intocht
De demonstratie tegen de intocht van Sinterklaas met Zwarte Pieten mag zaterdag doorgaan in Den Haag. Dat hebben leden van de gemeenteraad vanmiddag besloten tijdens een ingelaste commissievergadering. Insprekers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) riepen de politiek op om toestemming te verlenen voor de demonstratie. De grootste partij in de raad, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, wilde een verbod op alle demonstraties tijdens de aankomst van Sinterklaas, maar waarnemend burgemeester Johan Remkes (VVD) ziet geen reden om het protest te verbieden. Vorig jaar werd het protest van KOZP op het laatste moment verboden door toenmalig burgemeester Pauline Krikke (VVD). Actievoerders verschenen toch op het Malieveld, en moesten door de ME beschermd worden tegen een groep pro-zwartepiet-activisten. 'Dit hoor je te veroordelen' Afgelopen vrijdag ging het weer mis tijdens de voorbereiding van de aanstaande demonstratie in Den Haag. Terwijl KOZP in een pand aan de Beatrijsstraat vergaderde, werd de bijeenkomst met geweld verstoord. Daarvoor zijn vijf mensen aangehouden. KOZP liet in de commissievergadering weten dat de burgemeester volgens hen "te weinig afstand" heeft genomen van de geweldplegers. "Dit hoor je te veroordelen, en dat hebben we niet gezien", aldus voorman Jerry Afriyie. "De burgemeester wil eerst precies weten wat er gebeurd is, voordat hij reageert", antwoordde Remkes. De Haagse burgemeester riep daarna op tot meer respect in de discussie rondom Zwarte Piet: Niet alleen in Den Haag was er aandacht voor Zwarte Piet. Op de Markt in Den Bosch vond vanavond een demonstratie plaats van voorstanders van Zwarte Piet. Actiegroep Pro Zwarte Piet wil zaterdag geen roetveegpieten hebben bij de intocht van Sinterklaas. Volgens de planning zijn er bij de intocht in Den Bosch dit jaar zowel Zwarte Pieten als roetveegpieten te zien. Het protest verliep rustig. Ook online laten voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zich de afgelopen dagen extra horen. Een aantal leden van de Nederlands/Belgische facebookgroep Ladies Talks benaderde internationale beroemdheden met een artikel van de nieuwssite Al Jazeera over het personage Zwarte Piet. Daarop spraken onder meer de Amerikaanse zanger Trey Songz, rapper The Game en rapper Waka Flocka Flame zich op Instagram uit tegen Zwarte Piet.
2 h
nos.nl
’Gerben heeft even met zijn familie kunnen praten’
2 h
www.telegraaf.nl
Helft van Europese migranten zonder papieren woont in Duitsland en VK
Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben allebei ongeveer een miljoen inwoners zonder de juiste papieren, blijkt uit onderzoek.
2 h
www.nrc.nl
Waarom wil de consument niet aan diervriendelijk varkensvlees?
2 h
www.volkskrant.nl
Heftig: vrouw wordt geëlektrocuteerd door kabel
2 h
www.telegraaf.nl