Nieuwe Chromebook van Google uitgelekt

De nieuwe Chromebook die Google waarschijnlijk volgende week aankondigt, is al volledig uitgelekt.
Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
'Dementie preventief aanpakken levert twee miljard euro per jaar op'
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moet werk gaan maken om dementie preventief aan te pakken. Daarmee is circa twee miljard euro per jaar te besparen op de zorgbegroting. Dat zeggen 67 zorgprofessionals in een open brief die maandag in het NRC is gepubliceerd.
www.nu.nl
Dodental door onlusten in Chili stijgt tot acht
Bij een door plunderaars aangestoken brand in een kledingfabriek in de Chileense hoofdstad Santiago zijn zondag vijf mensen om het leven gekomen. Daarmee komt het totale aantal doden dit weekeinde op acht. Brandweermannen vonden de slachtoffers in de fabriek nadat ze het vuur hadden bestreden.
www.ad.nl
Weer doden bij uit de hand gelopen protesten in Chili
Bij nieuwe uit de hand gelopen protesten in de Chileense hoofdstad Santiago zijn vijf mensen omgekomen. De lichamen werden gevonden in een pakhuis dat door plunderaars in brand was gestoken. Daarmee komt het totaal aantal doden dit weekend op acht. Zaterdagavond kwamen drie mensen om tijdens onlusten de hoofdstad door een brand in een supermarkt. Ook die brand was aangestoken door plunderaars. In Santiago braken twee weken geleden protesten uit tegen de prijsverhoging van metrokaartjes. President Piñera heeft die maatregel gisteren teruggedraaid, maar het blijft onrustig. De demonstranten willen meer hervormingen en ze zijn boos over de hoge kosten van het levensonderhoud. Chili is een van de meest welvarende landen van Latijns-Amerika, maar er is een grote kloof tussen arm en rijk. Noodtoestand en avondklok Sinds vrijdagavond geldt de noodtoestand in Santiago. Op die dag gingen zeker zestien bussen in vlammen op, werden winkels geplunderd en ook andere gebouwen werden in brand gestoken. Inmiddels is er ook een avondklok ingesteld door het leger. De protesten hebben een grote invloed op het openbare leven in de stad. Winkels gaan eerder dicht, veel evenementen gaan niet door en ook het openbaar vervoer ondervindt hinder. Vluchten van en naar het internationale vliegveld zijn geschrapt, omdat vliegtuigpersoneel nauwelijks naar het werk kon komen. Veel passagiers zijn gestrand op de luchthaven.
nos.nl
‘Aanval op IS-depot was vakmanschap’
In militaire kringen wordt met onbegrip gekeken naar berichtgeving over burgerdoden. „Potverdorie, dacht ik. Moet dat?”
1 h
www.nrc.nl
Over een nieuwe moord op eigenzinnige vrouw in Libië
Ook ná Gaddafi moeten vrouwen zich koest houden in Libië. Verscheidene vrouwen die dat niet deden zijn intussen vermoord, telde Carolien Roelants.
1 h
www.nrc.nl
De koers van Fugro vliegt vrolijk de lucht in
Deze rubriek belicht iedere maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze week: Fugro.
1 h
www.nrc.nl
‘Als je in iets gelooft, dan gebeurt het’
Toen Zheng Ou van den Berg (24) uit Amsterdam afstudeerde, draaide zijn moeder de geldkraan dicht. „Vroeger spaarde ik nooit. Nu vind ik het mooi, én mijn plicht, om op eigen benen te staan.”
1 h
www.nrc.nl
Op weg, maar nergens heen
NRC vraagt lezers Nederland in beeld te brengen. Doe zoals de Amerikaanse fotograaf Robert Frank: laat de beelden aan je voorbijtrekken.
1 h
www.nrc.nl
'Wetenschappers: investeer meer in preventie van dementie'
Het kabinet moet fiks meer investeren in preventieve maatregelen tegen dementie, waaronder Alzheimer, schrijven vooraanstaande dementiespecialisten in een ingezonden stuk in NRC. Dit kan volgens hen leiden tot een afname van 5000 nieuwe patiënten en een besparing tot wel 2 miljard euro per jaar.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Wageninger vindt groot bedrag in pinautomaat en is 'held van de dag'
Een man in Wageningen heeft zondagavond een flink pak papiergeld gevonden in een pinautomaat en heeft die ingeleverd bij de politie. Die heeft de man inmiddels uitgeroepen tot 'held van de dag'.
1 h
www.nu.nl
Groenen winnen in Zwitserland, rechts-populistische SVP blijft grootste
De rechts-populistische SVP blijft ondanks een verlies van vier procent veruit de grootste partij in het Zwitserse parlement. De anti-immigratiepartij komt na de verkiezingen van gisteren uit op 53 van de 200 zetels in het parlement, een verlies van 12 zetels. Flinke winst is er voor de twee milieupartijen: de Groenen gaan van 11 naar 28 zetels en de Groene Liberalen gaan van 7 naar 16. Celine Vara van de Groenen zei in reactie dat het geen groene golf is, "maar een groene tsunami, een orkaan". Klimaatverandering was een belangrijk thema bij deze verkiezingen. De sociaaldemocraten eindigden met 39 zetels (-4) en de liberalen kregen er 29 (-4). Het parlement in Zwitserland heeft een relatief kleine invloed. Belangrijke kwesties worden in de regel aan kiezers voorgelegd in een referendum.
2 h
nos.nl
RTL 7 Darts: Champions League Of Darts Aflevering 2
2 h
www.rtlnieuws.nl
’Het is oorlog tussen de geesten’
2 h
www.telegraaf.nl
Eerlijke vinder brengt stapel bankbiljetten uit pinautomaat naar de politie
Een man uit Wageningen keek wel even raar op toen hij zondag geld wilde pinnen aan de Stationsstraat in de stad. Uit de geldlade stak een flinke stapel bankbiljetten, die niet voor hem was bestemd.
2 h
www.ad.nl
De motorbendes ronken vrolijk verder
2 h
www.telegraaf.nl
Spookvader Ruinerwold spreekt: 'We zijn in oorlog'
2 h
www.telegraaf.nl
Man in Wageningen vindt meer dan 500 euro in pinautomaat
Een man in Wageningen heeft vandaag meer dan 500 euro aan bankbiljetten gevonden in een pinautomaat. De man bracht het geld naar de Wageningse politie, die hem heeft uitgeroepen tot 'held van de dag'.
2 h
www.rtlnieuws.nl
Mannen gezocht: cruciale donor te vaak vrouw
3 h
www.telegraaf.nl
Bekijk hier alle goals uit de Eredivisie
3 h
www.telegraaf.nl
Eerlijkheid bestaat: man vindt honderden euro’s in Wageningen en brengt geld naar politie
3 h
www.telegraaf.nl
Man vindt meer dan 500 euro in Wageningen en brengt het geld naar politiebureau
3 h
www.telegraaf.nl
‘Investeer in preventie van dementie’
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moet snel werk maken van preventieve maatregelen tegen dementie. Dat staat in een ingezonden stuk in NRC dat is ondertekend door tientallen artsen, hoogleraren, directeuren en andere deskundigen. Fors inzetten op preventie kan leiden tot een aanzienlijke afname van patiënten en een fikse besparing tot wel 2 miljard euro per jaar, schrijven de auteurs.
4 h
www.ad.nl
Artsen in ingezonden brief: ‘Investeer in preventie van dementie’
Tientallen artsen, hoogleraren, directeuren en andere deskundigen hebben minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een ingezonden brief in NRC opgeroepen om meer werk te maken van preventieve maatregelen tegen dementie. Fors inzetten op preventie kan volgens de deskundigen leiden tot een aanzienlijke afname van patiënten en een fikse besparing tot wel 2 miljard euro per jaar.
4 h
www.ad.nl
Wetenschappers: alle ballen op preventie van dementie
Een groep vooraanstaande wetenschappers roept het kabinet in een open brief op om maximaal in te zetten op het voorkomen van dementie. De vele tientallen ondertekenaars van de brief die NRC publiceert, vinden dat het ministerie van VWS een grote kans onbenut laat. In alle plannen om de explosieve groei van de ziekte aan te pakken wordt te weinig aandacht besteed aan het voorkomen van dementie. Terwijl zo juist een wereld te winnen is. "Er is brede consensus dat het serieus oppakken van preventie in twaalf jaar leidt tot 20 procent minder nieuwe patiënten per jaar", schrijven de wetenschappers. "Geprojecteerd op de Nederlandse situatie betekent dat, voorzichtig geschat, een afname van 5000 nieuwe patiënten per jaar en een besparing die op termijn kan oplopen tot jaarlijks 2 miljard euro." "Daarbij komt dat er de afgelopen dertig jaar vele miljarden zijn gestoken in de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen dementie en Alzheimer, zonder dat zo'n medicijn is gevonden", zegt een van de hoofdauteurs, Martijn van Winkelhof. "Alles wijst erop dat er met preventie voorlopig meer te halen is." In een brief aan de G7-top schreef een groep internationale wetenschappers dat ongeveer een derde van alle diagnoses van dementie en de ziekte van Alzheimer - de meest voorkomende vorm van dementie - nadrukkelijk samenhangt met risicofactoren die beïnvloedbaar zijn. Bescherming De wetenschappers sommen veel vormen van bescherming op tegen het ontwikkelen van dementie, zoals lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, sociale interactie en genoeg slaap. Beweging zorgt bijvoorbeeld voor meer bloedtoevoer naar het brein en stimuleert de aanmaak van een beschermend eiwit. De groep dementiespecialisten wil dat preventie een belangrijkere plaats krijgt dan nu het geval is in het Deltaplan Dementie, een achtjarige nationaal actieprogramma, en in alle publiekscampagnes over dementie. 'Vijf patiënten per uur' Het kabinet rekent tot 2040 op een verdubbeling van het aantal dementiepatiënten tot een half miljoen. "Nu al komen er vijf patiënten per uur bij", schrijven de wetenschappers. De kosten gaan navenant stijgen. Die zijn met meer dan 9 miljard euro de grootste post op de zorgbegroting. Maar niet alleen financieel staat dementie bovenaan. "Ook in termen van persoonlijk leed en ziektelast is dementie koploper. De ziekte neemt de meeste gezonde levensjaren weg van de Nederlandse bevolking en legt een zware druk op veel mantelzorgers." Het absolute aantal gevallen van dementie blijft stijgen door de groei van de bevolking en vooral door de vergrijzing. Kans kleiner voor 80-jarigen Maar er is ook goed nieuws. De wetenschappers stellen dat enkele onomstreden studies aantonen dat het aantal nieuwe personen met dementie de afgelopen dertig jaar in welvarende landen is gedaald met 20 tot 40 procent. Dat betekent dat de kans voor mensen in een bepaalde leeftijdscategorie om dement te worden kleiner is geworden, zegt Marcel Olde Rikkert. Hij is hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc en mede-hoofdauteur van de open brief. "80-jarigen hebben nu een kleinere kans om dement te worden dan dertig jaar geleden", zegt hij. Vooral hoogopgeleide mensen hebben daarvan geprofiteerd. Die hebben vaak meer aandacht en geld voor een gezondere leefstijl. Registratie blijft achter "Denemarken is het enige land dat alle dementiegevallen registreert", vervolgt Olde Rikkert. "Daar is de afgelopen tien jaar het aantal demente mensen per leeftijdscategorie jaarlijks met 2 procent gedaald. En het totaal aantal patiënten stabiliseert." In Nederland is de registratie veel minder goed. Bij huisartsen zijn volgens Olde Rikkert 150.000 dementiepatiënten bekend. "Maar we gaan ervan uit dat er 250.000 tot 260.000 patiënten zijn." Om goed te kunnen zien wat de effecten van preventie zijn, zou die registratie ook in Nederland veel beter moeten.
4 h
nos.nl
Van Gerwen houdt Wright voor elfde keer van tv-titel af
4 h
www.rtlnieuws.nl
Wright heeft weinig zin in interview
4 h
www.rtlnieuws.nl
Strootman belangrijk voor Marseille
Olympique Marseille heeft in de Franse competitie op eigen veld met 2-0 gewonnen van RC Strasbourg. Bij de thuisploeg vervulde Kevin Strootman een belangrijke rol. De middenvelder zorgde voor de assist bij de snelle openingstreffer van Boubacar Kamara. Diep in de extra tijd benutte Strootman een strafschop: 2-0.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Domper AC Milan bij debuut trainer Pioli
Trainer Stefano Pioli heeft bij AC Milan gedebuteerd met een teleurstellend gelijkspel. De roemruchte club verspeelde op eigen veld tegen het laag geklasseerde Lecce twee keer een voorsprong: 2-2. De tweede gelijkmaker viel in de extra tijd. AC Milan belandde op de twaalfde plek in de Serie A, Lecce staat vijftiende.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Museum was ‘very epic’
4 h
www.nrc.nl
Strootman leidt Marseille naar zege op Strasbourg
Kevin Strootman heeft zijn eerste seizoenstreffer gemaakt. De middenvelder maakte in blessuretijd aan alle twijfel een einde en schoot de 2-0 binnen voor Olympique Marseille in het duel met Strasbourg.
4 h
www.ad.nl
Van Gerwen streept ook Champions League van bucketlist
Het is Van Gerwen gelukt om de Champions League of Darts voor het eerst in zijn carrière op zijn naam te schrijven. Het zag er lang slecht uit voor de Nederlander, maar in extremis griste hij de prestigieuze prijs weg voor de neus van Peter Wright.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Expeditie Robinson-kijkers gék op Rijk: de 15 liefste tweets
4 h
www.telegraaf.nl
Van Gerwen lachend: 'Er kan maar een winnaar zijn'
4 h
www.rtlnieuws.nl
De Jong bezorgt Sevilla zege met 1e treffer
Met zijn eerste treffer in de Spaanse competitie heeft Luuk de Jong zijn ploeg Sevilla aan drie punten geholpen. Dat deed de Nederlandse aanvaller als invaller in de thuiswedstrijd tegen Levante (1-0). Hij kopte in de 86e minuut raak uit een voorzet van aanvoerder Jesús Navas.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Primeur Van Gerwen in Champions League
Drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen heeft voor de eerste keer in zijn loopbaan de Champions League of Darts gewonnen. De Brabander was in Leicester in een enerverende finale de Schot Peter Wright met 11-10 de baas. Hij verdiende met zijn eindzege een bedrag van ruim 115.000 euro.
4 h
www.rtlnieuws.nl
Dwars door dit natuurpark ligt een kilometers lange Chinese spoorlijn
4 h
www.volkskrant.nl
Eindelijk heldenrol Luuk de Jong bij Sevilla
4 h
www.telegraaf.nl
ADE dag 5: Alleen vrouwen achter draaitafels bij Boiler Room
Van paneltalks over de danceindustrie tot feestjes diep in de nacht: Het Parool doet verslag van alles rond Amsterdam Dance Event, dat tot en met zondag duurt, in dit liveblog.
4 h
www.parool.nl
Luuk de Jong als pinchhitter ook goud waard voor Sevilla
Luuk de Jong heeft dan eindelijk zijn eerste goal voor Sevilla te pakken. Met een fraaie kopbal in de 86ste minuut hielp hij de Spaanse subtopper vanavond in een kolkend Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán aan de 1-0 overwinning op Levante.
4 h
www.ad.nl
Luuk de Jong helpt Sevilla met eerste goal in slotfase aan zege op Levante
Luuk de Jong heeft zondag zijn eerste doelpunt voor Sevilla gemaakt. De spits zorgde er vlak voor tijd voor dat de Spaanse club in eigen huis wist te winnen van Levante: 1-0.
4 h
www.nu.nl
Gewonde gevallen bij steekincident Jan Rebelstraat
Bij een steekpartij in de Jan Rebelstraat in Amsterdam-Osdorp is zondag rond 19.40 uur een gewonde gevallen.
4 h
www.nu.nl
Laten we de duurste ziekte aanpakken – dementie
Dementie is niet alleen een nare aandoening, maar ook een dure. Genoeg redenen om te investeren in preventie, schrijven 67 zorgprofessionals . ‘Minister, maak er werk van.’
4 h
www.nrc.nl
AC Milan geeft zege uit handen bij debuut Pioli
Stefano Pioli heeft zijn eerste wedstrijd als coach van AC Milan niet kunnen winnen. De 54-jarige trainer uit Parma dacht de gevallen grootmacht vanavond in San Siro naar een zwaarbevochten zege te loodsen, maar het gepromoveerde US Lecce maakte in blessuretijd nog gelijk: 2-2.
4 h
www.ad.nl
Van Gerwen ontsnapt en maakt met winnen Champions League prijzenkast compleet
Michael van Gerwen moet een nieuwe uitdaging zoeken. De Champions League of Darts was het enige grote toernooi dat hij nog nooit had gewonnen, maar daar kwam vanavond verandering in. Nadat hij in een zinderende halve finale in Leicester ternauwernood had afgerekend met Gerwyn Price (11-10), kroop MVG ook tegen Wright door het oog van de naald (11-10).
4 h
www.ad.nl
Brexit-uitkomst nog altijd onzeker na onstuimig weekend
Meesterlijk samenspel van twee Lagerhuisleden remde zaterdag premier Johnson af. De Brexit laat zich niet zomaar naar een apotheose leiden. Wat gaat er komende week gebeuren?
4 h
www.nrc.nl
Van Gerwen pakt hoofdprijs na krankzinnige finale
4 h
www.telegraaf.nl