Republikeinen in VS keren zich steeds nadrukkelijker tegen Turkse inval

In de Verenigde Staten groeit de onvrede over de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. In het Huis van Afgevaardigden hebben nu ook 29 Republikeinen aangekondigd sancties te willen afkondigen tegen Turkije. Gisteren deden Democraten een soortgelijke oproep. Trump suggereerde in een tweet dat hij wel wil bemiddelen tussen de Koerdische milities en Turkije.

Toch distantiëren Republikeinen in het Huis zich steeds nadrukkelijker van hun president en partijgenoot Trump, die indirect toestemming gaf voor de inval door maandag plotseling aan te kondigen Amerikaanse troepen uit het noorden van Syrië terug te trekken.

Eerder lieten prominente Republikeinen als Kevin McCarthy, Steve Scalise en Lindsey Graham zich negatief uit over het besluit van Trump en het daaropvolgende offensief van Turkije. Met de inval wil de Turkse president Erdogan de Koerdische YPG-milities die volgens hem zijn gelinkt aan terreurorganisatie PKK verzwakken.

Bekijk in onderstaande video wat Turkije wil bereiken met de inval in het noorden van Syrië:

Vanwege de Turkse aanval zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen. Volgens het Turkse ministerie van Defensie zijn gisteren 181 doelen onder vuur genomen. Daarbij zouden meer dan honderd "terroristen" zijn omgekomen.

Trump zei afgelopen nacht tegen journalisten ook niet achter de aanval te staan. Maar volgens hem wil het Amerikaanse volk ook niet dat er opnieuw troepen naar Syrië worden gestuurd.

"De Koerden en Turken vechten al 200 jaar met elkaar", zei Trump op Twitter. "En IS is voor 100 procent verslagen, dus we hebben onze taak al perfect uitgevoerd." Volgens Trump zijn er nu drie opties voor de VS: weer het leger sturen, Turkije "heel hard" raken met economische sancties of als onderhandelaar optreden tussen Turkije en de Koerdische milities in het noordoosten van Syrië.

De VN Veiligheidsraad kon het gisteren niet eens worden over een eenduidig standpunt over de Turkse inval. De vijf Europese landen willen dat Turkije wordt opgedragen te stoppen met de actie, terwijl Rusland oproept tot een dialoog.


Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
14-jarige jongen neergestoken in Rotterdam, twee minderjarigen opgepakt
Een 14-jarige jongen is vanmiddag neergestoken in Rotterdam-Zuid. Hij is ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht. Twee minderjarige verdachten zijn aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een derde verdachte. RTV Rijnmond schrijft dat het incident gebeurde op de stoep van het Montfoortcollege aan de Montessoriweg. De politie kan nog niet zeggen of het slachtoffer of de verdachten op deze school zitten. Ook is nog niets bekend over de aanleiding voor de steekpartij. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er gesproken wordt met getuigen en dat camerabeelden bekeken worden.
8 m
nos.nl
Vanavond op televisie: Je zal het maar hebben | Wonder Woman
Nog op zoek naar een goede film, serie of reportage voor dinsdagavond? NU.nl zet in samenwerking met Veronica Superguide de televisietips op een rij.
9 m
www.nu.nl
Erdogans greep op Turkije wordt sterker door offensief
Internationaal oogst Erdogan veel kritiek na zijn inval in Noord-Syrië. Maar binnenslands levert het hem vooralsnog veel op.
www.nrc.nl
Amsterdam wil criminele ronselaars gaan ‘verstoren’
De gemeente Amsterdam wil criminelen gaan ‘verstoren’ die jongeren rekruteren voor de drugshandel. Ook komen er programma’s om ‘criminogene buurten’ in onder meer Zuidoost en Nieuw-West aan te pakken.
www.volkskrant.nl
Femke Halsema: ‘Drugshandel moet lokaal zoveel mogelijk verstoord’
Burgemeester Halsema wil een einde maken aan de onverschilligheid ten opzichte van harddrugs door vooral de dealers harder aan te pakken. Gebruikers hebben vooralsnog weinig te vrezen.
www.parool.nl
‘Je krijgt 120 euro van mij’ en andere trucjes om kinderen te laten eten
Eten: het is bij veel gezinnen gedoe. In de videoserie Mag ik van tafel? krijgen ouders met moeilijke eters tips en adviezen. In deze aflevering: trucs en jaloezie.
www.ad.nl
Hoe blinde Richard een wedstrijd beleeft: ‘In mijn hoofd is Messi een soort dwerg’
Vandaag vraagt de Oogvereniging aandacht voor slechtzienden in het verkeer. Journalist Samuel Bom ging op pad met een blinde massagetherapeut. ,,Als ik een drukke weg verkeerd oversteek, mag je best helpen.’’
www.ad.nl
Buffertje is vooral hartenkreet aan politiek
Toezichthouder DNB ziet grote problemen op de Nederlandse huizenmarkt. Het voorstel om banken hogere buffers aan te laten houden heeft echter weinig effect. De oorzaken voor de zeepbel liggen elders.
www.nrc.nl
Rolexslachtoffer in shock: ’Veroordeelde loopt vrij rond’
www.telegraaf.nl
Buffer voor banken bij crash van huizenprijzen
De ‘calvinistische’ Nederlander betaalt doorgaans goed zijn hypotheek terug. Maar banken moeten de risico’s van hun hypotheekportefeuilles niet onderschatten, meent De Nederlandsche Bank.
www.nrc.nl
Prinsjesdag in andere stad dan Den Haag? Burgemeesters staan al te popelen
Prinsjesdag verplaatsen naar een andere stad dan Den Haag? Burgemeesters van verschillende provinciehoofdsteden zien het wel zitten om de troonrede en bordesscène naar hun stad te halen. Ook de voorzitter van de Eerste Kamer, die er over gaat, noemt het 'een interessant idee'.
www.rtlnieuws.nl
Defensie-trucks blokkeren Haagse wegen in aanloop naar boerenprotest
De gemeente Den Haag heeft aangekondigd in de aanloop naar het boerenprotest van woensdag het Binnenhof en de kern van de binnenstad te blokkeren voor boeren en hun trekkers.
www.nu.nl
Honderden daklozen na grote brand in Grieks vluchtelingenkamp
Honderden vluchtelingen zijn maandagnacht dakloos geraakt na een grote brand in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos. Twee weken geleden woedde er nog een fatale brand in vluchtelingenkamp op het nabijgelegen eiland Lesbos, waarna onrusten ontstonden. De politie heeft daarom uit voorzorg extra politie richting Samos gestuurd.
www.nu.nl
Ze willen gewoon wonen op vier wielen, en met de deur van het slot
Er is in Nederland steeds minder plek voor woonwagenbewoners. Fotograaf Marijke Stroucken ging op zoek naar de cultuur van het kamp.
www.nrc.nl
Tientallen gemartelde leerlingen uit Nigeriaanse school bevrijd
De politie heeft in het noorden van Nigeria 67 geketende leerlingen bevrijd uit een islamitische heropvoedingsschool, is maandag bekendgemaakt. Zij zaten daar geketend en zouden gemarteld en verkracht zijn, melden ooggetuigen. Sommige leerlingen zouden gedood zijn.
www.nu.nl
Actiegroep Niet Te Koop blijft: ‘Dan arresteren ze ons maar’
Als we voortijdig opgeven gaat Stadgenoot dit appartement gewoon verkopen.'
www.parool.nl
Google-speaker Home Mini en router Google Wifi vallen onder Nest-merk
De Home Mini-speaker van Google en router Google Wifi vallen voortaan onder het merk van dochteronderneming Nest, heeft Google dinsdag bekendgemaakt tijdens zijn Made by Google-presentatie in New York, waar NU.nl bij aanwezig is. Ook voert het bedrijf vernieuwingen toe aan de twee apparaten.
www.nu.nl
Een dip op de huizenmarkt komt eraan: dit is waarom.
www.rtlnieuws.nl
Een dip op de huizenmarkt komt eraan: dit is waarom
www.rtlnieuws.nl
Den Haag krijgt hulp van Defensie voor afzetten wegen bij boerenprotest
Defensie stelt vrachtwagens beschikbaar waarmee de gemeente straten kan afzetten. Zo moet voorkomen worden dat boze boeren met trekkers naar het Binnenhof rijden.
www.nrc.nl
Gezin Ruinerwold was negen jaar van de radar ondanks leerplicht kinderen
Meerdere (inmiddels volwassen) kinderen die maandag zijn gevonden in een afgelegen boerderij in het Drentse Ruinerwold staan ingeschreven bij de burgerlijke stand. Hoe het kan dat leerplichtambtenaren niet aan de bel trokken, is niet bekend. Dat heeft burgemeester Roger de Groot (gemeente De Wolden) dinsdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
www.nu.nl
Bulgaarse bobo stapt tóch op, politie doet inval hoofdkantoor bond
www.telegraaf.nl
Bizar: demonstraties tegen Nederlandse scheids in Bakoe
www.telegraaf.nl
VN: 85 doden door geweld rond Afghaanse presidentsverkiezingen
Maar liefst 85 Afghaanse burgers zijn omgekomen door geweld dat gelinkt wordt aan de presidentsverkiezingen van vorige maand, melden de Verenigde Naties dinsdag. Daarnaast vielen ook nog eens meer dan 370 gewonden. Een derde van de slachtoffers was minderjarig.
www.nu.nl
Hefbrug in Boskoop blijft nog minimaal twee weken afgesloten
De Hefbrug in Boskoop blijft nog zeker twee weken gesloten. De brug is sinds vorige week gesloten omdat hij onveilig in gebruik is.
www.nu.nl
Google vernieuwt zijn slimme Home Mini-speaker
Google vernieuwt zijn slimme Home Mini-speaker. Het apparaat, dat nu de naam Nest Mini krijgt, moet een betere geluidskwaliteit bieden. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt tijdens zijn Made by Google-presentatie in New York.
www.nu.nl
NRC tipt: wat je moet zien op het Amsterdam Dance Event
Kiezen uit het overweldigende aanbod op het Amsterdam Dance Event kan lastig zijn. Wij geven zes tips.
www.nrc.nl
'Veiligheidsadviseur VS was bezorgd over Oekraïneonderzoek Witte Huis'
De voormalige Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zou zo gealarmeerd zijn over pogingen van het Witte Huis om Oekraïne onder druk te zetten, dat hij een jurist inschakelde. Volgens Amerikaanse media is dat maandag gebleken uit de getuigenis van een van Boltons medewerkers.
www.nu.nl
Vader slachtoffer teleurgesteld in straf busverkrachter: 'Hij komt makkelijk weg'
"Uitermate teleurstellend." De vader van het slachtoffer in de zaak van de Zwolse busverkrachter reageert boos en verbitterd op de straf die de rechtbank in Zwolle de 20-jarige K.F. heeft opgelegd. "Dit is heel demotiverend voor slachtoffers die aangifte van een verkrachting willen doen. Je komt als dader kennelijk weg met een taakstrafje."
www.rtlnieuws.nl
14-jarige jongen ernstig gewond bij steekpartij Rotterdam, twee minderjarigen aangehouden
Een 14-jarige jongen is ernstig gewond geraakt bij een steekpartij in Rotterdam. Twee minderjarigen zijn aangehouden, de politie zoekt nog naar een derde verdachte.
www.rtlnieuws.nl
Burgemeester over afgezonderd gezin: 'ik heb zoiets nog nooit meegemaakt'
Het gezin dat in een boerderij in Ruinerwold is aangetroffen leefde daar negen jaar lang een "afgezonderd bestaan" in "provisorische ruimtes". Dat zei Roger de Groot, burgemeester van de Drentse gemeente De Wolden, op een persconferentie. "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt." De 58-jarige man die werd aangehouden, is niet de vader van het gezin en niet de eigenaar van het pand, zei de burgemeester. Dat is in tegenspraak met eerdere berichten. De Groot zei wel dat de man onderdeel van het gezin was, maar kon dat naar eigen zeggen niet toelichten. Het gezin bestond verder uit zes kinderen tussen de 18 en 25. Een onbekend aantal van hen is niet ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dat het gezin wachtte op "het einde der tijden", zoals RTV Drenthe vanochtend schreef, vindt de burgemeester een bijzonder verhaal. Hij kon niet zeggen waar dat vandaan komt.
nos.nl
Zonnepanelen kunnen bijdragen aan meer bloemetjes en bijtjes
Zonneparken kunnen een broedplaats zijn voor biodiversiteit. Dit blijkt uit onderzoek van Naturalis Biodiversity Center. Een van de grootste zonneparken van Nederland, in Moerdijk, herbergt veel meer soorten planten en insecten dan gedacht.
www.volkskrant.nl
14-jarige jongen ernstig gewond bij steekpartij Rotterdam
www.telegraaf.nl
Van Marwijk lijdt met VAE bij Thailand eerste nederlaag in WK-kwalificatie
Bert van Marwijk heeft dinsdag met de Verenigde Arabische Emiraten de eerste nederlaag in de Aziatische kwalificatie voor het WK 2022 geleden. De VAE verloor verrassend met 2-1 bij Thailand.
www.nu.nl
Dilan Yesilgöz (VVD) slikt voor de tweede keer haar woorden in, maar draaien kan ze nog leren van de PvdA
Goedemiddag,
www.volkskrant.nl
Bertens neemt het op tegen Kanepi in Moskou
Kiki Bertens neemt het in de tweede ronde van het tennistoernooi van Moskou op tegen Kaia Kanepi. De Estse nummer 109 van de wereld, afkomstig uit het kwalificatietoernooi, was met 6-1, 6-3 te sterk voor de Hongaarse Timea Babos.
www.ad.nl
Ongeloof over gezin in kelder: ‘Een hennepplantage, dacht ik. Maar dit?’
Ongeloof overheerst in het Drentse Ruinerwold. Daar zou een vader met inmiddels meerderjarige kinderen jarenlang in een afgesloten kelder hebben geleefd, in afwachting van het einde der tijden.
www.volkskrant.nl
Bertens tegen Kanepi in Moskou
Kiki Bertens neemt het in de tweede ronde van het tennistoernooi van Moskou op tegen Kaia Kanepi. De Estse nummer 109 van de wereld, afkomstig uit het kwalificatietoernooi, was met 6-1 6-3 te sterk voor de Hongaarse Timea Babos.
www.rtlnieuws.nl
'Avengers-ster stopte pistool in zijn mond en dreigde zichzelf en ex-vrouw te doden’
De Amerikaanse acteur Jeremy Renner heeft onder invloed van harddrugs en alcohol gedreigd zijn ex-vrouw te vermoorden en daarna zelfmoord te plegen. De 48-jarige Avengers-ster stopte tijdens een heftige ruzie met zijn echtgenote een pistool in zijn mond en dreigde de trekker over te halen, melden verschillende Britse media op basis van rechtbankdocumenten.
www.ad.nl
Kernkoppen tellen met de ogen dicht
Hoe weet je of een land zich aan nucleaire ontwapeningsafspraken houdt, zonder inzicht te krijgen in militaire geheimen?
www.nrc.nl
Defensie sluit woensdag wegen Den Haag af om boerenprotes
www.telegraaf.nl
Defensie sluit woensdag wegen Den Haag af om boerenprotest
www.telegraaf.nl
Froome: 'Zou al ongelooflijk zijn als ik kan starten in Tour van 2020'
Chris Froome kan door zijn zware blessures nog niet met zekerheid zeggen of hij fit genoeg zal zijn voor de Tour de France van 2020, maar de viervoudig winnaar was dinsdag bij de presentatie van het parcours van de komende Ronde van Frankrijk optimistisch over zijn kansen.
www.nu.nl