Scheepvaart over de Gouwe gestremd: Heinekenbrouwerij dreigt stil te vallen

Als de stremming van de Gouwe bij Boskoop langer duurt dan een week, dreigt de brouwerij van Heineken in Zoeterwoude stil te vallen en kan de bierbrouwer de levering van bier aan de exportmarkten niet meer garanderen. Dat schrijft Heineken vanmiddag in een mail aan verantwoordelijk bestuurder Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland.
Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
Vincent Janssen twee keer trefzeker voor Monterrey
Vincent Janssen was afgelopen nacht op schot voor Monterrey CF. Dankzij twee goals van de 25-jarige spits uit Heesch won Monterrey met 1-2 van Leones Negros in de Mexicaanse beker.
6 m
www.ad.nl
'Nieuwe' eilandjes ontdekt in de Noordelijke IJszee
8 m
www.rtlnieuws.nl
Voor 5000 euro per maand leer je goochelen op deze Franse school
www.rtlnieuws.nl
Opstelten geeft fouten in bonnetjesaffaire toe
www.telegraaf.nl
Erfpachter Amsterdam moet snel zijn
www.telegraaf.nl
Analist: ’Rekenmodel Amsterdamse erfpacht te complex’
www.telegraaf.nl
Groene rodekool van Hak gaat meer kosten
www.telegraaf.nl
Van Feyenoord wordt in Bern niets verwacht
Feyenoord is koploper in groep G, maar weinigen dichten de Rotterdammers veel kans toe, vanavond tegen Young Boys. ,,Dat was tegen FC Porto ook zo. Toch?’’, zegt trainer Jaap Stam.
www.ad.nl
Hondjes stelen de show tijdens première Lady & De Vagebond
Justin Theroux had een wel heel bijzondere date meegenomen naar de première van zijn nieuwe film, de liveactionremake van Disney-klassieker Lady & De Vagebond. Niemand minder dan zijn hond Kuma straalde samen met hem op de rode loper, meldt Page Six.
www.rtlnieuws.nl
Rode Kruis luidt noodklok om vluchtelingenkamp in Bosnië: ‘Mensonwaardig’
Het Rode Kruis luidt de noodklok over mensonterende toestanden in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp aan de rand van Bihac in Bosnië en Herzegovina. Het kamp herbergt soms 2000 mensen en is daar totaal niet op ingericht. De omgeving ligt vol landmijnen. ‘Mensonwaardig, aldus een van de vrijwilligers.
www.ad.nl
Google beschuldigd van spionage op werkvloer door werknemers
Werknemers van Google beschuldigen hun werkgever van spionage, nadat iemand een stukje software ontdekte dat bijhoudt wanneer mensen grote vergaderingen plannen. Dit staat in een memo van Google-werknemers die in handen is van Bloomberg.
www.nu.nl
Rode Kruis slaat alarm over toestand in kamp
Het Rode Kruis luidt de noodklok over mensonterende toestanden in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp aan de rand van Bihac in Bosnië en Herzegovina.
www.parool.nl
Verrassing: Tesla verkoopt meer auto's en boekt winst
Elon Musk heeft beleggers vannacht positief verrast. Tesla heeft in het derde kwartaal van 2019 winst gemaakt, terwijl analisten en beleggers juist hadden gerekend op verlies.
www.rtlnieuws.nl
‘Kampbeul Kotalla was dwangneuroot door letsel’
Oorlogsmisdadiger Josef Kotalla, bekend als ‘de beul van Amersfoort’, had een hersenbeschadiging waardoor hij dwangneurotisch en overmatig plichtsgetrouw te werk ging. De hersenbeschadiging liep hij op in zijn vroege jeugd, toen een kroonluchter op zijn hoofd terechtkwam.
www.parool.nl
Feyenoord moet waken voor ondergrens
www.telegraaf.nl
Succes Malieveld tekent het failliet van de polder
www.telegraaf.nl
‘Criminelen hadden beter WhatsApp kunnen gebruiken’
www.telegraaf.nl
Nederlandse moeder besmet met listeria in België, week vóór haar bevalling
Er zijn in België twee mensen besmet geraakt met exact dezelfde listeria-bacterie die in Nederland drie dodelijke slachtoffers maakte en een miskraam uitlokte. Dat blijkt uit onderzoek van Gezondheidsinstituut Sciensano, die een staal van de Nederlandse bacterie heeft vergeleken met stalen van Belgische patiënten. Dat melden Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg vandaag.
www.ad.nl
Inwoners vluchten voor Frans noodweer, straten blank
www.rtlnieuws.nl
Washington Nationals door ruime zege op grotere voorsprong in World Series
Washington Nationals heeft woensdag (lokale tijd) uitstekende zaken gedaan in de World Series van de Major League Baseball (MLB). De ploeg van manager Dave Martinez zette Houston Astros ook in de tweede ontmoeting opzij: 3-12.
www.nu.nl
Rode Kruis slaat alarm over toestand in kamp
www.telegraaf.nl
Henk Poort: voor Beste Zangers wisten jongeren echt niet wie ik was
Zijn duet uit The Phantom of the Opera met Floor Jansen is 2 miljoen keer bekeken op Youtube - zijn versie van Simon and Garfunkels Sound of Silence 1.7 miljoen maal. Henk Poort maakt in het tv-programma Beste Zangers grote indruk. Nu is hij met zijn solovoorstelling Helden in het theater te zien.
www.ad.nl
SP: Maak betalen voor zorg totaal inkomensafhankelijk
De SP wil mensen alleen nog via de fiscus laten betalen voor de zorg, zodat de hoogte van die rekening totaal inkomensafhankelijk wordt. Dus geen eigen risico of zorgpremie meer. Volgens het CPB is het socialistische voorstel gunstig voor veruit de meeste Nederlanders. Maar is het politiek ook haalbaar?
www.ad.nl
OOOPS! Waar zijn Harry en Meghan gebleven?
www.telegraaf.nl
’Hoffelijk’ de Rotterdamse weg op met e-deelfiets
www.telegraaf.nl
’Trump kan zelfs iemand neerschieten’
www.telegraaf.nl
Wekdienst 24/10: Laatste dag voor 'Super Mario' Draghi en Franco herbegraven
Goedemorgen! De ministers van Defensie van de NAVO-landen zijn bijeen in Brussel en de restanten van de Spaanse dictator Franco worden verwijderd uit het praalgraf waar hij nu ligt. Het is overwegend bewolkt, verspreid kan er wat lichte regen vallen. In de middag is er meer ruimte voor de zon en wordt het ongeveer 17 tot 20 graden. In de avond wordt de bewolking vanuit het westen dikker en neemt de kans op een enkele bui toe. Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor. Wat kun je vandaag verwachten? De ministers van Defensie van de NAVO-landen zijn bijeen in Brussel. Ze praten waarschijnlijk ook over de inval van NAVO-lid Turkije in Noord-Syrië. Na acht jaar vertrekt ECB-bankpresident Mario Draghi. Vanmiddag is 'Super Mario' Draghi's laatste bestuursvergadering en geeft hij zijn laatste persconferentie. Lees hier meer over zijn laatste werkdag. En vandaag worden de resten van oud-dictator Francisco Franco weggehaald uit de zogenoemde Dodenvallei bij Madrid. Hier liggen duizenden medestrijders én slachtoffers van de generaal en daar hoort hij niet thuis, volgens de Spaanse regering. Wat heb je gemist? Oud-minister van Justitie Ivo Opstelten geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt in de zogenoemde bonnetjesaffaire. De oud-politicus doet die uitspraken in de biografie die vandaag over hem verschijnt, aldus het AD. Opstelten verwijt zichzelf onder meer adviezen te hebben genegeerd van zijn ambtenaren om niet te speculeren over de kwestie. Zo gokte hij tijdens een debat welk bedrag er ongeveer geschikt was met crimineel Cees H. Anders nieuws uit de nacht: 'OM wil steeds meer Syriëgangers terughalen, tegen wil van kabinet': volgens NRC is de lijst met namen in de afgelopen maanden drie keer zo lang geworden. Identificatie truckdoden Engeland begonnen, huiszoekingen bij bestuurder: het voertuig is verplaatst naar een nabijgelegen havengebied, waar de lichamen uit de truck worden gehaald. Recordschade in Texas door reeks tornado's: bomen werden uit de grond getrokken, gevels waaiden van huizen en elektriciteitspalen knakten om. En dan nog even dit: De vrouw die het onbedoeld het symbool werd van de aanslag op luchthaven Zaventem heeft na drie jaar contact met een man die haar heeft gered. De foto van de Indiase stewardess Nidhi Chaphekar ging heel de wereld over. De vrouw was na al die tijd nog op zoek naar één man die haar had geholpen na de ontploffing, en schakelde een Belgisch televisie-programma in. Bij de redactie kwamen honderden tips binnen. Toen de derde man in het programma voorbijkwam, een medewerker van een beveiligingsbedrijf, herkende ze hem meteen. Zelf is hij er nuchter onder. "Voor mij voelt het alsof ik gewoon mijn werk deed. Er waren zoveel andere mensen die nog veel meer gedaan hebben", zegt Luc Lowel in het programma. Bekijk hier hoe de vrouw tot haar grote vreugde weer met haar redder kon praten: Fijne dag!
nos.nl
Nederlandse listeriabacterie ook in België
www.telegraaf.nl
Ontruiming na plofkraak in Spijkenisse
www.telegraaf.nl
De teloorgang van grootmacht Pakistan
www.telegraaf.nl
Komt er in de VS een doorbraak in klimaatrechtszaken tegen oliebedrijven?
Heeft oliebedrijf ExxonMobil beleggers misleid door niet eerlijk te zijn over de mogelijke kosten van klimaatmaatregelen? Die vraag staat de komende weken centraal in een rechtszaak in New York. Een oliebedrijf om deze reden voor de rechter dagen is nieuw, en daarom krijgt de zaak veel aandacht. Als overheden maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan, kan dit bedrijven als ExxonMobil in potentie veel geld kosten. Het grootste oliebedrijf van de VS zegt daarom al jaren tegen investeerders dat het daar in de bedrijfsvoering rekening mee houdt. Maar volgens de staat New York, die achter de aanklacht zit, doet het bedrijf dat juist niet. Oliebedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid naar investeerders is "een effectief middel", denkt Jonathan Verschuuren, hoogleraar Europees en internationaal milieurecht aan de Universiteit van Tilburg. Die investeerders zijn onder andere grote pensioenfondsen. "Als die stoppen met ondersteunen, krijg je grote verschuivingen", zegt Verschuuren. Eerder spaak gelopen Tot nu toe zijn rechtszaken over klimaatverandering in de Verenigde Staten bepaald niet succesvol. Het is ook niet de eerste keer dat de staat New York oliebedrijven onder vuur neemt. In 2018 werden vijf grote oliebedrijven aangeklaagd. Naast ExxonMobil ging het toen ook om Shell. New York eiste compensatie voor grote investeringen in waterkeringen en een beter riool. Klimaatactivisten liepen toen door de straten met spandoeken met daarop #Exxonknew, verwijzend naar aanwijzingen dat het bedrijf decennia terug al op de hoogte was van de gevolgen van klimaatverandering en rol die het daar zelf bij speelde. Maar de rechtszaak eindigde in een teleurstelling voor New York en de klimaatactivisten. Het aanpakken van klimaatverandering is een politieke kwestie, het kan niet in de rechtszaal worden afgedwongen, oordeelde de rechter toen. Parallel met tabaksindustrie "Het algemene beeld dat klimaatzaken in de VS tot nu niet erg succesvol zijn klopt", zegt Verschuuren. Volgens hem is het bij rechtszaken tegen bedrijven lastig om aan te tonen in hoeverre klimaatschade juist door die partij veroorzaakt is. Maar daar kan verandering in komen. "Organisaties hebben inmiddels uitgerekend wat de precieze bijdrage van bedrijven in de loop van de geschiedenis is geweest", zegt Verschuuren. Hij ziet ook een parallel met de tabaksindustrie, en de jarenlange rechtszaken die daartegen zijn gevoerd. "Heel lang leverde dat niks op en toen zag je dat rechters langzaam gingen schuiven. Op een gegeven moment komt er dan een doorbraak." Dat heeft bij de tabaksindustrie wel decennia geduurd, en er waren vele processen nodig. In de huidige zaak tegen ExxonMobil zijn naar verwachting de komende drie weken zittingen. Mogelijk moet ook voormalig ceo en oud-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson getuigen. Het bedrijf zegt niets verkeerd te hebben gedaan.
1 h
nos.nl
Disney+ werkt aan deel twee van film Hocus Pocus en hoopt op oude cast
De nieuwe streamingdienst Disney Plus is bezig met de ontwikkeling van een tweede deel van de film Hocus Pocus uit 1993. Destijds speelden Bette Midler, Sarah Jessica Parker en Kathy Najimy de hoofdrollen. Disney hoopt hen te kunnen bewegen om nu ook weer deel uit te maken van de cast. Dat meldt Collider donderdag.
1 h
www.nu.nl
Dictator Franco wordt met precisie van een militaire operatie herbegraven
Zonder eerbetoon, zonder Spaanse vlag. Voor de tweede keer begraaft Spanje vandaag Francisco Franco. De Spaanse oud-dictator wordt overgedragen van de Dodenvallei bij Escorial naar een familiegraf in een plaatsje bij Madrid. De helikoptervlucht met de kist duurt hooguit een kwartier, een fractie van de decennialang durende strijd rond de herbegrafenis. Veel meer dan de kist op de schouders van zijn kleinkinderen krijgt Spanje niet te zien. Op eigen verzoek dragen de familieleden hun opa uit de basiliek van de Dodenvallei, op zo'n zeventig kilometer van Madrid. Voor de deuren van het reusachtige, in de rotsen gehakte kerkgebouw wacht een begrafenisauto die een kort ritje maakt naar de helikopter. Alleen als het weer tegenzit gaat het vervoer over de weg naar Mingorrubio, waar Franco's echtgenote Carmen al in 1988 werd begraven. 63.061,40 euro De herbegrafenis van oud-dictator Franco zal verder alles hebben van een militaire operatie, waarin niets aan het toeval wordt overgelaten. Zo staat in de Dodenvallei een reserve begrafenisauto klaar, mocht de eerste kapot gaan. Ook is een tweede helikopter beschikbaar, zo bleek woensdag tijdens een generale repetitie van de ceremonie, waarvoor 500 journalisten uit 18 landen zich hebben geaccrediteerd. 22 aanwezige familieleden, maar ook de arbeiders van het marmerbedrijf dat 1.500 kilo zware plaat boven de kist weghaalt, regeringsvertegenwoordigers en priesters worden gescand om te voorkomen dat iemand opnames maakt. Een tent over de kist verhindert dat eventueel verborgen camera's beelden draaien. In deze tent worden alleen twee familieleden, en als getuige de eveneens gefouilleerde minister van Justitie Dolores Delgado, toegelaten. "De familieleden hebben zich altijd verzet tegen deze herbegrafenis, en eisen discretie. Die zullen we als overheid uiteraard bieden. Het zal waardig verlopen", verzekerde een regeringswoordvoerder tijdens een extreem drukke briefing over de herbegrafenis. Daar werden ook de kosten genoemd: 63.061,40 euro voor de tweede teraardebestelling van de Spaanse dictator. "Dat is het maximumbedrag." Als piepjonge generaal leidde Francisco Franco (1923-1975) in de jaren 30 van de vorige eeuw de militaire opstand tegen de republikeinse regering. De strijd eindigde in een burgeroorlog die Franco zou winnen. Vanaf 1939 bestuurde caudillo Franco als ijzeren alleenheerser het land tot zijn dood in november 1975. Tijdens een staatsbegrafenis werd de overleden dictator gebalsemd en "voor eeuwig" onder het altaar van de Dodenvallei te ruste gelegd. Maar zo lang zou het niet duren. Met de komst van de regering onder de socialist José Luis Zapatero begon de discussie over de rustplaats, waar Franco omringd is door de lichamen van tienduizenden voor- en tegenstanders van zijn regime. Ook verwerd de Dodenvallei een bedevaartsoord voor fascistische vereerders. Met speciale wetgeving voor eerherstel van slachtoffers - of hun nabestaanden - uit de Francotijd lukte het vanaf 2007 een Kamermeerderheid achter de herbegrafenis van Franco te krijgen. Een slepende juridische strijd volgde. Pas afgelopen maand verwierp het Hooggerechtshof de laatste obstakels. Daarmee kwam de weg vrij voor Spanje's huidige premier Pedro Sánchez, die het uit de Dodenvallei weghalen van de dictator tot een verkiezingsbelofte maakte. Met het boren van vier gaten in de granieten grafplaat start om half elf deze ochtend de operatie. Veel hangt af van de staat van beide kisten - een van hout, een van zink - waarin de dictator werd begraven. "Voor beide kisten hebben we vervanging. In het gunstigste geval is het in een uur al klaar." Nog onduidelijk is ook hoeveel demonstranten op de herbegrafenis afkomen. Twee demonstraties van aanhangers van Franco in Mingorrubio zijn wegens mogelijke ordeproblemen verboden. Bedreigingen zijn er inmiddels ook bij het marmerbedrijf dat de steen boven de dictator op last van de regering licht. De naam van het bedrijf lijkt ongelukkig gekozen. 'Hermanos Verdugo', letterlijk 'Gebroeders Beul'.
1 h
nos.nl
Opererende robots en duivelse dilemma's op Dutch Design Week
Slechthorenden kunnen beter horen, mensen met slikproblemen krijgen weer trek en met een armprothese kun je straks evenveel als met een arm van vlees en bloed. De medische wetenschap staat voor niets, blijkt uit verschillende projecten die op de Dutch Design Week worden gepresenteerd. Maar hoe ver willen we gaan?
1 h
www.rtlnieuws.nl
CPB: SP-plan ziektekosten gunstig voor huishoudens met inkomen tot 86.000 euro
Schaf de ziektekosten premie, het eigen risico en de zorgtoeslag af en betaal de ziektekosten uit de schatkist, uit de belastingopbrengsten. Dat voorstel van de SP blijkt voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot 86.000 euro bruto per jaar goed uit te pakken. De heeft de rekenmeester van het kabinet, het Centraal Planbureau, berekend.
1 h
www.rtlnieuws.nl
'Super Mario' Draghi begint aan zijn laatste werkdag als ECB-president
"De ECB staat klaar om alles te doen wat nodig is om de euro te redden. En geloof mij, het zal genoeg zijn." Met deze dreigende woorden kalmeerde Mario Draghi de storm op de financiële markten. Zo redde hij de euro, zonder ook maar iets te hoeven doen. Niemand bij de Europese Centrale Bank wist dat hij deze woorden zou uitspreken. De Italiaanse ECB-president Mario Draghi deed dat in juli 2012, op een conferentie voor beleggers en markten in Londen, midden in de grote eurocrisis, toen landen wankelden en de euro dreigde te vallen. Nu stopt hij ermee. Vanmiddag is Draghi's laatste bestuursvergadering en geeft hij zijn laatste persconferentie. Tijdens zijn achtjarig bewind beleefde Europa de diepste crisis in zijn bestaan en speelde de ECB een cruciale rol in het overeind houden van de euro en de eurolanden. Bekijk hier hoe 'Super Mario' Draghi de euro redde: "Draghi heeft de ECB volwassen gemaakt en uitgebouwd tot een centrale bank met een grote 'standing' in de financiële markten", vindt econoom en ECB-volger Carsten Brzeski van ING Duitsland. "De ECB is geen filiaal van de Bundesbank." Bij zijn aantreden was er enige scepsis. Draghi had gewerkt bij de zakenbank Goldman Sachs en zakenbanken speelden in de financiële crisis een slechte rol met verpakte rommelhypotheken en ingewikkelde financiële producten. Het kleefde allemaal niet echt aan hem. Draghi kwam in het najaar van 2011, in de woeligste tijden van de ECB, aan het roer. De Griekse schuldencrisis escaleerde en trok andere Zuid-Europese landen mee. De rente op staatsleningen, een soort risicometer, schoot omhoog. Schuld werd daardoor niet alleen groter, maar ook onbetaalbaar. Overheden probeerden met lapmiddelen de uitslaande brand te blussen, maar kregen het vuur niet onder controle. Kort na zijn aantreden startte de ECB met twee omvangrijke leen- en steunprogramma's om het financiële systeem draaiende te houden. Veel leek het allemaal niet uit te halen. De rentes bleven onrustbarend hoog en de schulden namen alleen maar toe. Spanje, Italië en Portugal maakten water en even later dreigde Cyprus helemaal te kapseizen. Op het hoogtepunt van de crisis in 2012 was de Griekse rente gestegen naar meer dan veertig procent. De Italiaanse en Spaanse rente was met zeven procent onhoudbaar en onbetaalbaar. Ter vergelijking: de rente in de noordelijke eurozone lag rond de twee procent. Met andere woorden: droge voeten in het noorden, overstromingen in het zuiden. In die overspannen zomer zei Draghi 'whatever it takes' te doen. "De juiste uitspraak met de juiste intonatie op het juiste moment, waarvoor hij alle lof verdient die hij daarvoor maar kan krijgen", zegt DNB-president Klaas Knot. "Een besluit waarvan ik denk dat de heer Draghi nu al zijn plek in de geschiedenisboekjes van de Europese monetaire geschiedenis verdiend heeft." Er werd een derde steunprogramma in de steigers gezet: een groots schuldopkoopprogramma naar Amerikaans model. Maar de marktrentes daalden al terwijl er nog geen staatslening was opgekocht. Zuid-Europees complot Het noorden voelde niks voor schuldenopkoop, het zuiden stond juichen. Duitsland was faliekant tegen omdat het riekte naar monetaire financiering van overheden. Die konden dan hun gang blijven gaan en weinig hervormen, en dat was iets wat de ECB niet moest willen. Draghi werd ervan verdacht te veel te luisteren naar de zuidelijke eurolanden. De lage rente en de zee aan geld was vooral goed voor het armlastige zuiden en Draghi was tenslotte Italiaan. Maar ING-econoom Carsten Brzeski vindt dat onzin. "Draghi is veel te slim om in deze val te trappen en werkt ook niet zo. Met de manier waarop hij sommige dingen heeft gedaan, hoef je het niet altijd eens te zijn, maar hij was geen onderdeel van een groot Zuid-Europees complot." Weliswaar was Draghi de president, maar hij nam besluiten niet in zijn eentje. Voor alle besluitvorming moest een meerderheid gevonden worden, liefst bij consensus. En in het ECB-bestuur, het stelsel van directie en Europese centrale bankiers, zitten duiven en haviken. "Hij is geen teamplayer zoals in een voetbalteam, maar meer een teamplayer in een bobslee; hij vertrouwt op een kleine kring", meent Brzeski. "Hij bereidde besluiten voor in kleine kring, sommigen noemen dat voorkoken." Om de weer wegzakkende economie een boost te geven, besloot de ECB in maart 2015 over te gaan tot het opkopen van staatsleningen. Oftewel het aanzetten van de geldpersen. Tot eind december 2018 werden maandelijks voor tientallen miljarden staatsschulden opgekocht, in totaal voor 2600 miljard euro. Banken moesten voortaan betalen voor het kasgeld dat ze dagelijks aanhielden. Geld lenen voor een hypotheek of krediet werd spotgoedkoop, maar de spaarrente liep ook terug naar nul. Pensioenfondsen kwamen door de lage rente in de klem, hoewel ze aan de andere kant ook geprofiteerd hadden van de hogere beurskoersen waar een deel van het ECB-geld naartoe rolde. Ongenoegen en verzet In december zette de ECB de geldpersen stil, maar de inflatie bleef laag. Net als de rente. In de loop van 2019 verzwakte de economie in de eurozone. De ECB besloot in september het opkoopprogramma te herstarten. Draghi drukte het door, tot boosheid van andere centrale banken. In de media verklaarden Duitsland en Nederland hun ongenoegen en zelfs voormalig centrale bankiers roerden zich publiekelijk. Het ongenoegen en verzet in eigen huis was niet goed voor het gezag van de centrale bank. De laatste werkweken van bankpresident Draghi verliepen in mineur. Welbewust overhandigt hij aan opvolger Christine Lagarde een ECB-bestuur dat met elkaar overhoop lijkt te liggen, constateert Brzeski. De voorzitter wordt bekritiseerd, wat ook niet goed is voor het imago en gezag van de ECB. Aan Lagarde de ondankbare taak om alle neuzen weer de goede kant op te krijgen.
2 h
nos.nl
Asielzoekerscentra zitten vol, ook alle reservebedden bezet
De opvangcentra voor asielzoekers zitten momenteel vol, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdag weten. Het aantal personen dat dit jaar tot nu toe is opgevangen, is deze week gestegen naar bijna 27.000. Dat is net onder het niveau van 2016. In dat jaar had Nederland te maken met de nasleep van de vluchtelingencrisis.
2 h
www.nu.nl
'Beschimmelde tenten en geen toiletten in Bosnisch migrantenkamp'
Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen over een geïmproviseerd migrantenkamp in het noordwesten van Bosnië en Herzegovina. De omstandigheden waarin de honderden migranten leven in het Vucjak-kamp in Bihac zijn volgens de hulporganisatie erbarmelijk. Zo is er in het kamp, dat in de volksmond 'The Jungle' wordt genoemd, geen stromend water, geen elektriciteit en zijn er geen sanitaire voorzieningen. In totaal zijn er zo'n tachtig tenten opgezet, die beschimmeld en lek zouden zijn. In het kamp wonen volgens het Rode Kruis 700 mensen en op sommige dagen kan dat oplopen tot 2000. "Met de winter voor de deur is er dringend een oplossing nodig", schrijft de hulporganisatie. Zo moeten er slaapzakken, dekens, kleding en toiletartikelen komen. 'Nergens anders heen' Er werken nu vijf lokale vrijwilligers die de migranten proberen te helpen. Zij zorgen voor eten, maken schoon en verlenen onder meer eerste hulp. "Dit kamp zou gesloten moeten worden en mensen zouden hier niet moeten wonen, maar ze kunnen nergens naartoe", vertelt een van de vrijwilligers. In Bosnië en Herzegovina zijn volgens het Rode Kruis dit jaar 23.000 migranten geregistreerd. Het Vucjak-kamp ligt niet ver van de grens met Kroatië. Die grens wordt door de migranten gebruikt als doorgang naar de EU.
2 h
nos.nl
'De NAVO kijkt met argusogen naar link Turkije en Rusland'
In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
2 h
www.nu.nl
Rode Kruis: 'Dit vluchtelingenkamp in Bosnië is mensontwaardig'
Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen om een geïmproviseerd vluchtelingenkamp in Bosnië en Herzegovina. Er is geen stromend water, geen elektriciteit en er zijn geen toiletten. "De plek is totaal ongeschikt voor de 700 mensen die hier wonen."
2 h
www.rtlnieuws.nl
De klant gedraagt zich niet als koning, maar als Magere Hein met een zeis
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
2 h
www.ad.nl
Leerlingen zien ordeproblemen in klassen en vinden te weinig rust
De helft van de leerlingen op honderden Brabantse basisscholen ervaren ordeproblemen in hun klas. Op veel scholen kunnen ze niet rustig werken, treden leerkrachten niet kordaat op bij ongewenst gedrag en ontbreekt het de juffen en meesters aan natuurlijk gezag. Veel leraren onderschrijven het probleem.
2 h
www.ad.nl
’Makelaar vergeet verduurzaming woning’
2 h
www.telegraaf.nl
Van Bommel: ’Ik liet bij Bayern mijn hond met hem uit’
2 h
www.telegraaf.nl
Trump belooft ‘grensmuur’ in Colorado te bouwen
Tijdens een toespraak in Pittsburgh heeft de Amerikaanse president Trump zich per ongeluk versproken. Hij beloofde de aanwezigen een grensmuur te bouwen in Colorado, een staat die helemaal niet aan de Amerikaans-Mexicaanse grens ligt, maar ten noorden van de Amerikaanse staat New Mexico.
2 h
www.ad.nl
Weerbericht: Bewolking van afgelopen dagen maakt plaats voor de zon
De bewolking van de afgelopen dagen maakt deze donderdag plaats voor de zon. Op de meeste plaatsen blijft het daardoor vanzelfsprekend droog. Het wordt zo'n 16 tot 20 graden.
2 h
www.nu.nl