unread news
unread news
Bijna alle WorldTour-teams doen mee aan virtuele Ronde van Zwitserland
Vijftien van de achttien WorldTour-teams, waaronder de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma, zullen eind april meedoen aan een vijfdaagse virtuele editie van de Ronde van Zwitserland.
1m
www.nu.nl
‘De kans dat we besmet worden heeft een enorme impact op ons thuisfront’
"Dit weekend moest ik werken en hadden we opeens weer wat 'ouderwetse' ritten. Dat ik bij de melding op het schermpje geen covid zag, maar bijvoorbeeld een ongeval of een hersenbloeding. Klinkt misschien gek maar dat voelt dan meteen weer een beetje vertrouwd. Ons werk is de afgelopen weken namelijk zo ontzettend veranderd. Het waren bijna alleen nog maar ritten met mensen die besmet waren met het coronavirus. Dan moet je allemaal beschermingsmiddelen dragen en een heel ander protocol volgen. Dat is heel maf en beangstigend. Je kunt niet meer de dingen doen die jij zelf belangrijk vindt. Zoals mensen geruststellen en hun angst wegnemen door ze even te aaien of hun hand vast te pakken. Afgelopen week haalden we een patiënt op die er erg slecht aan toe was. Dan zit ik helemaal ingepakt in de ambulance in mijn beschermende pak, handschoenen aan, bril op en mondmasker voor. Je mag zo min mogelijk contact hebben met zo'n patiënt. Maar ik dacht in dit geval: ik ga deze persoon toch even over het hoofd aaien. Mijn collega voorin de ambulance zag het op z'n videoschermpje en zei later tegen me: "Je moest het doen hè? Ik snap het ook wel." We krijgen gelukkig veel steun. Het is grappig om te zien dat er nu veel meer mensen even naar ons zwaaien als we in de ambulance rijden. Voorheen gebeurde dat eigenlijk alleen als je kleine kinderen zag, maar nu ook fietsers, een duimpje omhoog van een vrachtwagenchauffeur. Dat is heel leuk. Maar er is ook een andere kant. Aan de ene kant noemen ze ons helden, maar aan de andere kant lijken we melaats. Als we de straat inrijden en in onze witte pakken uitstappen, zijn de mensen bang voor ons. Mijn collega's merken dat ook in hun privéleven. Buren die extra afstand houden omdat ze bang zijn dat we ze zouden kunnen besmetten, maar ook partners die onzeker en angstig zijn. Of collega's die een kleine baby thuis hebben en zich zorgen maken of ze die zouden kunnen besmetten. Het heeft allemaal een enorme impact op je gezinsleven. Zelf heb ik twee jongens van 22 en 23. Na mijn eerste rit met een coronapatiënt voelde ik me opeens heel kwetsbaar. Dan krijgt die angst je toch eventjes te pakken. Ik heb meteen wat met de hypotheek geregeld zodat de jongens gewoon in ons huis kunnen blijven wonen als er iets met mij gebeurt. Gelukkig krijg ik ook regelmatig nog een lach op m'n gezicht deze dagen. Laatst kregen we bijvoorbeeld een covid-melding en moest ik me weer in m'n beschermende pak hijsen. Toen zag ik dat dat pak gedoneerd was door een asbestverwijderaar. Daarna zette ik een bril op van een vuurwerkbedrijf. Dat die bedrijven aan ons denken geeft me zo'n goed gevoel. Zij helpen mee om te zorgen dat ik na mijn dienst weer veilig naar huis kan. Prachtig!"
1m
nos.nl
GGD Rotterdam zet testlocatie op voor zorgmedewerkers met klachten
GGD Rotterdam-Rijnmond zet een testlocatie op in de parkeergarage bij het Topsportcentrum Rotterdam voor zorgmedewerkers met symptomen van het coronavirus.
1m
www.nu.nl
KLM, misbruik klanten met ticket niet als bank
Het is stuitend dat KLM weigert geannuleerde vluchten te vergoeden, schrijft Danny Mekic. En helemaal dat de overheid dat gedoogt.
1m
www.nrc.nl
Potentiële filmhits als Minions en Fast and Furios 9 uitgesteld naar 2021
Veel filmdistributeurs passen hun releaseschema’s aan en stellen hun producties die deze zomer in grote getale in de bioscoop uitgebracht zouden worden, soms zelfs meer dan een jaar uit.
1m
www.ad.nl
Minibibliotheken duiken in Alphen op vanwege sluiting scholen
Omdat bibliotheken en scholen dicht zijn in verband met de coronamaatregelen duiken er in Alphen aan den Rijn steeds meer minibibliotheken op. Een minibieb is een kastje waar je boeken in kunt plaatsen die anderen gratis kunnen lenen en ruilen.
1m
www.nu.nl
Grootste en helderste supermaan van 2020 morgennacht te zien
In de nacht van dinsdag op woensdag staat de maan iets dichter bij de aarde dan normaal. Omdat het ook volle maan is, hebben we te maken met een 'supermaan'.
1m
www.rtlnieuws.nl
Einde in zicht voor Netflix-hit Ozark
Met de release van het derde seizoen van de populaire Netflix-serie ‘Ozark’ kunnen de fans er weer een paar dagen tegenaan. Hoewel de serie een grote fanbase heeft, lijkt de toekomst echter onzeker.
1m
www.rtlnieuws.nl
Supermaan woensdag waarschijnlijk goed te zien aan heldere hemel
De grootste supermaan van dit jaar is in de nacht van dinsdag op woensdag te zien aan een heldere hemel. Om 4.35 uur bedraagt de afstand tussen de aarde en de maan 363.595 kilometer.
1m
www.nu.nl
Burgemeester Jos Wienen gaat woensdag weer live vragen beantwoorden
Burgemeester Jos Wienen beantwoordt woensdag weer vragen over de coronacrisis tijdens een livestream op Facebook. Daartoe is besloten vanwege de grote belangstelling voor de eerste vraag- en antwoordsessie vorige week.
1m
www.nu.nl
In andere landen moeten mensen mondkapjes dragen, waarom hier niet?
Ga je in Oostenrijk of Tsjechië boodschappen doen, dan moet je verplicht een mondkapje op. En in de Verenigde Staten wordt het ook steeds gebruikelijker. President Donald Trump zegt zelfs: doe een sjaal voor je mond. Want: "Die is dikker dan een mondkapje." In Nederland hoeft het niet. Waarom eigenlijk niet?
1m
www.rtlnieuws.nl
Ruim 3500 huurauto’s vernietigd door vuurzee bij luchthaven Florida
Bij het Southwest Florida International Airport in de Verenigde Staten zijn meer dan 3500 huurauto’s vernietigd door een uitslaande brand. De voertuigen stonden tijdelijk op een grasveld bij de luchthaven in de stad Fort Myers geparkeerd, omdat er door de coronacrisis amper auto’s worden gehuurd.
1m
www.ad.nl
The Office werkt aan nieuwe 'coronashow'
Het kantoorleven ziet er behoorlijk anders uit sinds de coronacrisis. Men zit volop op apps als Zoom om vergaderingen vanuit huis alsnog door te kunnen laten gaan. Dat bracht de makers van 'The Office' op een idee: een coronashow.
1m
www.rtlnieuws.nl
Amsterdamse politie vindt vuurwapen bij opnames video, 5 aanhoudingen
Vier mannen en een vrouw zijn afgelopen weekend aangehouden na de vondst van een vuurwapen en patronen. De vijf waren bezig met het opnemen van een rapvideo.
1m
www.nrc.nl
Verkoop gevangenis Wolvenplein nu wel van start
Het gebouw van de voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein Utrecht is officieel in de verkoop gegaan. Sinds de sluiting van de gevangenis in 2014 is het tijdelijk een locatie geweest voor evenementen, heeft er horeca gezeten en was er werkruimte te huur.
1m
www.nu.nl
Niet aan de stoep likken, dan is desinfectie van de openbare ruimte niet nodig
Op veel plaatsen in de wereld laten overheden met bleekoplossing of ander ontsmettingsmiddel sproeien tegen het coronavirus. Volgens deskundigen voegt het weinig toe en kan het zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.
1m
www.nrc.nl
Gemiste strafschop Van Basten op EK'92: ‘Heel erg bedankt Marco’
De verslaggevers van AD Sportwereld belichten om de dag hun eigen favoriete sportmoment aller tijden, bekeken door een persoonlijke bril. In deel 3: Daniël Dwarswaard over de gemiste strafschop van Marco van Basten tegen Denemarken tijdens het EK van 1992. Ja, echt.
1m
www.ad.nl
Quiz | Wie is de enige Nederlander die kampioen werd in de NBA?
Zoals alle grote competities ligt ook de NBA al weken stil. Maar wat weet jij eigenlijk van de belangrijkste basketbalcompetitie ter wereld? Speel hier onze dagelijkse sportquiz.
1m
www.ad.nl
Ravage na botsing met vrachtwagens en busje op A16 bij Breda
Twee vrachtwagens en een busje hebben maandagmiddag een ongeluk gehad op de A16 van Antwerpen richting Breda.
1m
www.nu.nl
Bewoners Oosterparkwijk maken op eigen initiatief speeltoestellen schoon
Inwoners van de Oosterparkwijk hebben zelf het initiatief genomen om speeltoestellen in de wijk schoon te maken met een sopje.
1m
www.nu.nl
Ook Formule 1-team Williams treft loonmaatregelen
In navolging van McLaren heeft ook het Formule 1-team Williams een groot aantal van zijn werknemers met verlof gestuurd om kosten te besparen in de huidige coronacrisis. Het management en de coureurs hebben ingestemd met salarisverlaging van 20 procent per 1 april. De Brit George Russell en de Canadees Nicholas Latifi zijn voor dit jaar de wedstrijdrijders bij de Britse renstal.
1m
www.rtlnieuws.nl
Bevers, vorige eeuw nog uitgestorven in Nederland, zijn razendsnel in opmars
Waterbergingsgebieden aan de zuidkant van Groningen blijken een paradijs voor bevers. Dankzij de nieuwe natte natuur neemt hun aantal de laatste jaren razendsnel toe.
1m
www.volkskrant.nl
'Nieuwe 13 inch MacBook Pro verschijnt volgende maand'
Apple zou in mei een vernieuwde 13 inch MacBook Pro aankondigen, in navolging van de het 16 inch-model en de nieuwe MacBook Air.
1m
www.rtlnieuws.nl
Spraakmakende en verbazingwekkende documentaires op Netflix
Naast een groot aantal speelfilms en series, heeft Netflix ook uiteenlopende documentaires te bieden. In samenwerking met Superguide zet NU.nl een aantal verbazingwekkende en spraakmakende titels op een rij.
1m
www.nu.nl
Meerderheid voetbalfans wil geen hervatting zonder publiek
Een meerderheid van de voetbalsupporters is van mening dat de Nederlandse voetbalcompetities dit seizoen niet meer uitgespeeld moeten worden als er geen publiek welkom is in de stadions. Dat concludeert het Supporterscollectief Nederland op basis van een enquête. Voor zo'n 60 procent van de ruim 12.600 respondenten is het uitspelen van de competitie zonder publiek geen optie, 40 procent vindt dat dit alleen kan als er echt geen andere optie meer is en als alle wedstrijden dan op een open tv-kanaal worden uitgezonden.
1m
www.rtlnieuws.nl
De streekboer profiteert van de coronacrisis
Mensen hebben meer tijd, kopen bewuster en mijden de supermarkten. Streekboeren zien hun omzetten daarom enorm stijgen. ‘Nu werk ik thuis en kan het wel.’
1m
www.volkskrant.nl
Container met papier raakt los van vrachtwagen op Meerveldhovenseweg
Een container van een vrachtwagen gevuld met papier is maandagmiddag gekanteld en losgeraakt op de Meerveldhovenseweg in Eindhoven.
1m
www.nu.nl
Belangenvereniging clubs verwacht pas laat duidelijkheid over eredivisie
FBO, de werkgeversorganisatie in het Nederlandse betaalde voetbal, verwacht pas later in april of in mei duidelijkheid over het wel of niet uitspelen van de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. De KNVB en de Eredivisie CV hebben alle clubs uitgenodigd voor een gesprek dat morgen plaatsvindt.
1m
www.ad.nl
Partij voor de Dieren wil verwijdering rattenklemmen uit losloopgebied honden
De Partij voor de Dieren in Leiden roept in een serie schriftelijke vragen het stadsbestuur op om de rattenklemmen uit het losloopgebied voor honden bij het Tine Tammespad en in de Stevenshof te verwijderen.
1m
www.nu.nl
De 5G-gekte wordt gevaarlijk
Als het niet zo treurig was zou je er misschien nog om kunnen lachen. Mensen die geloven dat radiostralen van 5G – de komende generatie mobiele netwerken – de verspreiding van…
1m
www.nrc.nl
Vuurwapen gevonden tijdens nachtelijke opname rapvideo op IJburg
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vijf verdachten opgepakt wegens verboden wapenbezit. Ze werden op de Larikslaan op IJburg aangetroffen en zeiden dat ze bezig waren met de videoclip van een rapnummer.
1m
www.nu.nl
Stoepkrijt geeft Nederland kleur: 'Dit is voor iedereen leuk'
We zijn massaal aan met stoepkrijten. Jong én oud maken de mooiste creaties op straat. Bij Bol.com werd er afgelopen week twintig keer meer krijt verkocht dan voorgaande jaren in dezelfde periode.
1m
www.rtlnieuws.nl
Ronde van Vlaanderen via de webcam trekt ruim 600.000 kijkers
De Ronde 2020, de virtuele Ronde van Vlaanderen waarin professionele wielrenners het vanuit hun huiskamers tegen elkaar opnamen, is in België door ruim 600.000 mensen bekeken.
1m
www.nu.nl
Ook ‘sjoemelsoftware’ in Volkswagens in Verenigd Koninkrijk
Bijna 90.000 automobilisten eisen compensatie omdat Volkswagen fraudeerde met software. Die zorgde ervoor dat voertuigen ‘schoner’ leken tijdens emissietests.
1m
www.nrc.nl
Bill (104) en Ada (103) mogelijk oudste patiënten die het coronavirus versloegen
In de Amerikaanse staat Oregon en het stadje Biella in het noorden van Italië zijn twee stokoude coronapatiënten genezen verklaard. Het gaat om Bill Lapschies (104) en de 103 jaar oude Ada Zanusso. Zeer waarschijnlijk zijn Lapschies en Zanusso, die ook de uitbraak van de Spaanse griep in 1918 overleefden, wereldwijd de oudste patiënten die de strijd tegen het nieuwe griepvirus Covid-19 hebben gewonnen.
1m
www.ad.nl
Ook F1-team Williams stuurt personeel met verlof
Williams heeft als tweede Formule 1-team aangekondigd financiële maatregelen te treffen vanwege de coronacrisis. De Britse renstal stuurt personeel met verlof, terwijl de rijders en het management van het team salaris in moeten leveren.
1m
www.rtlnieuws.nl
Ferry Doedens verbreekt relatie met vriend Raphael
Ferry Doedens en zijn vriend Raphael zijn uit elkaar. Volgens de acteur verschilden de twee te veel van elkaar.
1m
www.nu.nl
‘We moesten een tijd van 20 euro per week leven, met twee kinderen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Angelo en Judith leefden een tijd van 20 euro per week, met twee kinderen. Inmiddels hebben ze het iets ruimer.
1m
www.ad.nl
Doorgang onder spoor Goes officieel in gebruik
De eerste auto’s zijn maandagmorgen onderdoor het spoor in Goes gereden. De Terwellegang, waarover jaren is gesproken en meer dan twee jaar aan is gewerkt, is open voor auto’s en fietsers.
1m
www.nu.nl
Voedselbank kan voorlopig open blijven dankzij donaties
De Voedselbank Eindhoven hoeft te deuren voorlopig niet te sluiten, zo meldt de organisatie. Dankzij financiële ondersteuning en voedselgiften kunnen klanten ook in de nabije toekomst bij de stichting terecht.
1m
www.nu.nl
Nederland massaal aan het stoepkrijten
1 m
www.rtlnieuws.nl
Coronavirus zorgt voor historische piek in aantal ziekmeldingen
Het coronavirus heeft in Nederland gezorgd voor een historische piek in het aantal ziekmeldingen. De dagpiek was op de eerste dag nadat de scholen, kinderdagverblijven en horecabedrijven moesten sluiten. Toen werd er 80 procent meer verzuimd dan gebruikelijk is.
1 m
www.rtlnieuws.nl
Jeroen van der Boom krijgt Rachel Hazes aan het huilen
Speciaal voor Rachel Hazes (50) schreef Jeroen van der Boom (47) het nummer 'Werd De Tijd Maar Teruggedraaid'. Hij deed dit voor zijn nieuwe programma 'Hoge Bomen'. Rachel raakte tijdens het luisteren naar de bijzondere tekst diep ontroerd.
4 m
www.rtlnieuws.nl
Orkaan Harold raast over Vanuatu
Een zware orkaan heeft in grote delen van Vanuatu, een eilandengroep in de Stille Oceaan, schade aangericht. Het land is getroffen door hevige regenval en overstromingen. Orkaan Harold kwam afgelopen nacht aan land met windsnelheden tot 235 km/u en is uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie, de hoogste die er is. De Republiek Vanuatu bestaat uit 83 eilanden met in totaal ongeveer 300.000 inwoners. De eilandengroep ligt zo'n 2000 kilometer ten noordoosten van Australië. Volgens het hoofd van VN-hulporganisatie Unicef Pacific is er geen communicatie meer mogelijk met andere eilanden in de Stille Oceaan. Op foto's uit Luganville, de op een na grootste stad in Vanuatu, is te zien dat daken van huizen zijn gewaaid. Er zijn geen meldingen van doden of gewonden. De orkaan is nu onderweg naar de hoofdstad Port Vila. In Vanuatu is vanwege het coronavirus de noodtoestand van kracht. De grenzen zijn gesloten voor internationale vluchten, er is een avondklok ingesteld en bijeenkomsten van meer dan vijf mensen zijn verboden. Vanuatu is een van de weinige landen ter wereld waar geen besmettingsgevallen bekend zijn. Toch is de overheid bang voor een uitbraak, omdat het gezondheidssysteem dat niet aan zou kunnen. Passagiers vermist De orkaan komt uit de richting van de Salomonseilanden. Daar raakten dit weekend 27 passagiers van een veerboot vermist, nadat zij overboord waren geslagen. Vermoedelijk zijn zij door golven van het dek geslagen. Inmiddels zijn de lichamen van vijf personen uit het water gehaald. Er zijn nog 22 mensen vermist.
4 m
nos.nl
Ferry Doedens en vriend uit elkaar: ‘We zijn te verschillend’
De eerste corona BN’er breuk is een feit. GTST-acteur Ferry Doedens gaat namelijk weer als vrijgezel door het leven. Hij en zijn vriend Raphael Perachi Vieira hebben een punt achter hun relatie gezet.
5 m
www.ad.nl
Williams stuurt personeel met verlof, coureurs leveren deel salaris in
Williams heeft besloten om een deel van het personeel met onbetaald verlof te sturen vanwege de coronacrisis. Daarnaast leveren coureurs George Russell en Nicholas Latifi en het managementteam van het Formule 1-team 20 procent van hun salaris in.
5 m
www.nu.nl
Podcast de Dag: hoe ziekenhuizen hun voorraden veiligstellen
Het is ieder voor zich momenteel op de wereldwijde markt voor beademingsmachines, mondkapjes, beschermingsbrillen, schorten en medicijnen die nodig zijn voor de behandeling van coronapatiënten. Landen zetten alles op alles om zo veel mogelijk spullen naar zich toe te trekken. Bestaande contracten voor leveringen worden niet meer gerespecteerd, aanbestedingsregels worden overboord gegooid, politiek gewicht wordt in de schaal gelegd, en als het nodig is gaan inkopers zelf de zwarte markt op om aan spullen te komen. Inkoop is dus alles. Maar hoe is dat in Nederland geregeld? Tot iets meer dan een week geleden was ieder ziekenhuis zelf verantwoordelijk voor de inkoop van medische beschermende middelen. In podcast De Dag hoor je de senior inkoper van de Gelre ziekenhuizen, Aletta Manders, die al begin februari zag aankomen dat er grote tekorten zouden ontstaan. Aan haar de stressvolle taak om genoeg voorraad voor haar ziekenhuis veilig te stellen terwijl de rest van de wereld op precies diezelfde materialen aast. 'Het ziekenhuis is in oorlog' "Twee weken geleden realiseerde ik me dat ik een ander pand aan het binnenlopen was", zegt Manders. "Er is een soort commandostructuur in gekomen. Het ziekenhuis is in oorlog." Ze werkt al twintig jaar in de zorg, en nooit heeft ze iets vergelijkbaars meegemaakt. "Dit heeft nog nooit iemand gedaan. Dit is echt learning on the job." Al heel vroeg merkte Manders dat er moeilijke tijden aan kwamen. Ze begon al meer in te kopen, ruim twee weken voordat de eerste coronapatiënt in Nederland gemeld was. "Zelfs voor Italië." Het waren haar leveranciers die haar waarschuwden. "Zij zeiden: wij zien een verhoogde afname bij andere klanten. Let goed op." Toch was het toen nog onmogelijk om te voorzien hoeveel patiënten met het virus in haar ziekenhuis terecht zouden komen. Manders: "Waar we toen aan dachten is maar 10 procent van wat er nu blijkt te zijn." Weggekocht door Amerikanen Nu is ze voortdurend op zoek naar betrouwbare partijen hulpmiddelen. En dat valt niet mee. Niet alleen omdat het van een afstand niet te zeggen is of de materialen van andere leveranciers dan met wie ze normaal werkt van de juiste kwaliteit zijn. Er zijn ook kapers op de kust. Zo is een partij mondkapjes, nadat haar tussenhandelaar ze bij een fabriek had opgekocht, haar ontkomen. Manders: "Er staan daar gewoon opkopers voor de deur, die vragen: wat wil je hebben voor die partij?" Zo verdwijnt er veel naar Amerika. Terwijl de aandacht nu vooral uitgaat naar mondkapjes en beschermende kleding, ziet Manders ook nieuwe tekorten ontstaan waar we nog niet eerder over gehoord hebben, zoals de speciale voeding die op de intensive care wordt gebruikt. "Daarvan zie je van dat de leverancier moeite heeft om de productie bij te houden", zegt Manders. En naast IC-voeding zie je volgens haar ook problemen ontstaan bij onder andere gesloten uitzuig-systemen om de longen schoon te zuigen bij een IC-patiënt. Weg uit China? Nederland, en ook de rest van de wereld, is voor een groot deel afhankelijk van China voor de aanvoer van medische hulpmiddelen en medicijnen die nodig zijn voor de behandeling van corona-patiënten. De VS heeft al gezegd eraan te gaan werken om meer op eigen benen te kunnen staan en ook in Europa gaan stemmen op om de productie toch weer meer terug naar hier te halen. China-correspondent Sjoerd den Daas vertelt hoe daar in China met bezorgdheid naar gekeken wordt en hoe het land juist nu wil laten zien dat de rest van de wereld kan rekenen op een betrouwbare toevoer.
7 m
nos.nl
De eikenprocessierups is er weer. Wat doet Amsterdam ertegen?
Maandagochtend zijn de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekomen. Wat doet de stad om de overlast van deze beestjes tegen te gaan?
8 m
www.parool.nl