Voor het eerst reclames met genderstereotypen geweerd in Groot-Brittannië

De Britse variant van de Reclamecodecommissie, de Advertising Standards Authority (ASA), heeft voor het eerst twee reclames geweerd vanwege genderstereotypen. Het gaat om een reclame van Volkswagen en een voor Philadelphia-smeerkaas.

Het Verenigd Koninkrijk kent sinds juni een verbod op 'schadelijke genderstereotypen' in alle vormen van reclame. Het gaat bijvoorbeeld om beelden van vrouwen die schoonmaken terwijl hun man de krant leest, of het wekken van de suggestie dat vrouwen moeite hebben met inparkeren.

Het verbod kwam er na een onderzoek dat ASA deed naar seksisme in Britse reclames. "Ons onderzoek wijst uit hoe schadelijke genderstereotypen in reclames kunnen bijdragen aan ongelijkheid in de samenleving, met negatieve gevolgen voor ons allemaal. Eenvoudig gezegd kunnen we concluderen dat sommige weergaven in reclames op termijn een rol kunnen spelen in het beknotten van iemands potentieel", zei directeur Guy Parker destijds tegen de BBC.

Vrouw met kinderwagen

In de geweerde reclame van fabrikant Mondelez voor de spreads van Philadelphia zijn twee jonge vaders te zien, die met hun baby's in een horecagelegenheid zijn. De vaders zijn zo afgeleid door de ontbijtgerechtjes die op een lopende band voorbij komen, dat ze hun kinderen uit het oog verliezen en ze even later voorbij zien komen op de band. Het zou volgens ASA de suggestie wekken dat mannen niet voor kinderen kunnen zorgen. Er kwamen 128 klachten over het filmpje.

In de andere reclame, voor de e-Golf van Volkswagen, zijn mannen te zien die 'avontuurlijke dingen' doen. Van de twee vrouwen die in beeld komen zit er eentje naast een kinderwagen op een bankje, de ander slaapt. ASA ontving er een stuk minder klachten over, slechts drie, maar besloot de reclame toch te verbieden.

Freelance reclamemaker Liesbeth Maliepaard kan zich vinden in het Britse verbod op genderstereotypen in reclame-uitingen, maar vindt het weren van de genoemde twee reclames niet terecht.

"Dit schiet zijn doel volledig voorbij. Ik zie dat de makers van de Mondelez-reclame juist bewust bezig zijn geweest met gender, ze hebben voor twee mannen gekozen die op hun kinderen passen. En wat betreft de reclame van Volkswagen: het is toch de realiteit van het leven dat een moeder af en toe met een kinderwagen op pad is? Mag er nu alleen nog maar een vader achter de kinderwagen in beeld komen?"

Volgens Maliepaard zijn er andere reclames die schadelijker zijn, ook als het gaat om gender. "Ik zie liever dat buitenreclame met halfnaakte vrouwen - met perfect gefotoshopte lichamen en getuite mondjes - verdwijnt", zegt ze. "Daar begon het Britse verbod allemaal mee: een poster van een model in bikini met een heel strak lijf, met de vraag 'Are you beach body ready'? Dat was een reclame voor dieetsupplementen, en mensen waren daar terecht boos over."

Afspiegeling van de werkelijkheid

Het verbod is nu door ASA niet goed toegepast, meent de reclamemaker, en daarom ziet ze eenzelfde verbod in Nederland niet zitten.

"Als consumenten aanstoot nemen aan wat voor stereotyperingen dan ook in reclames, is er ruimte om te klagen bij de Reclame Code Commissie. Ik vind ook dat het een verantwoordelijkheid van merken zelf is om een zo goed mogelijke afspiegeling van de werkelijkheid te geven."


Load more
Go to source
unread news (Demo user)
unread news (Demo user)
'Geen nieuwe Spidermanfilms meer in combinatie met The Avengers'
Het is gedaan met Spider-Man binnen het zogeheten Marvel Cinematic Universe (MCU). Disneys Marvel Studios en Sony Pictures kunnen het namelijk niet eens worden over de financiering van toekomstige films, meldt The Wrap.
5 m
www.ad.nl
Amerikaanse sporters geschorst vanwege protestactie tegen Trump
De Amerikaanse sporters Race Imboden en Gwen Berry zijn voor een jaar geschorst door het Amerikaanse Olympisch Comité. Tijdens de Pan Am Games, eerder deze maand in Peru, protesteerden ze tegen het beleid van hun regering. Schermer Imboden knielde bij zijn huldiging op het podium en kogelslingeraar Berry balde haar vuist. Ze hebben een brief gekregen van de voorzitter van het comité die hen heeft gewaarschuwd dat toekomstige protesten zwaarder worden bestraft. 'President verspreidt haat' Imboden zei meteen na zijn huldiging dat hij er trots op was om de VS te vertegenwoordigen, maar hij uitte kritiek op het toenemende racisme in zijn land, op de wapenwetgeving en op de mishandeling van immigranten. Ook zei hij dat de Verenigde Staten een president hebben die haat verspreidt. De Pan Am Games zijn een sporttoernooi voor alle Noord-, Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Ze worden elke vier jaar gehouden. Sinds 2016 wordt op sportvelden geregeld geprotesteerd tegen het beleid van president Trump. In dat jaar knielde American Football-speler Colin Kaepernick bij het spelen van het volkslied uit protest tegen discriminatie en politiegeweld in zijn land.
8 m
nos.nl
Genevieve slaapt vier uur per nacht: 'Ik voel me er goed bij'
Wat hebben Donald Trump, Angela Merkel, Richard Branson en Theresa May met elkaar gemeen? Ze zeggen allemaal dat prima functioneren met minder dan vijf uur slaap per nacht. Net als de Limburgse Genevieve (41). "Als mijn wekker om 5.00 uur gaat, denk ik: mooi, mijn dag gaat weer beginnen. Snoozen vind ik zonde van de tijd."
8 m
www.rtlnieuws.nl
Analyse: Volksbank zet Hoekstra schaakmat
9 m
www.telegraaf.nl
Bijna de helft van werknemers in logistiek niet voorbereid op de toekomst
Bijna de helft van medewerkers in de logistiek is niet voorbereid op nieuwe ontwikkelingen, terwijl de sector flink gaat veranderen de komende jaren: pakketjes die ingevlogen worden met drones, zelfrijdende busjes en speciale transportvoertuigen die de lucht reinigen in plaats van vervuilen.
www.ad.nl
Transgender uit Eindhoven krijgt ‘hilarische brief’
De Eindhovense transgender Nicole Bruining moest hard lachen toen ze een brief binnenkreeg van de overheid. Of ze wil meedoen aan een onderzoek naar baarmoederhalskanker.
www.ad.nl
Spider-Man verdwijnt mogelijk uit universum van Marvel
Spider-Man verdwijnt mogelijk uit het filmuniversum van Marvel. Onderhandelingen tussen Sony en Marvel zouden tot nu toe niets hebben opgeleverd. Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder IGN.
www.nu.nl
Ajacieden opvallend lovend over arbiter
www.telegraaf.nl
Weg met die vrouw- en oud- onvriendelijke reclames!
www.telegraaf.nl
’Zzp’er kan heel goed voor zichzelf zorgen’
www.telegraaf.nl
Politie schiet drie agressieve honden dood in Rotterdamse woning
De politie in Rotterdam heeft in de nacht van dinsdag op woensdag drie agressieve honden doodgeschoten in een woning aan de Hilledijk in Rotterdam. De dieren hadden een vrouw aangevallen en belemmerden de agenten vervolgens om haar hulp te verlenen.
www.nu.nl
Elektrisch koken wordt populairder ten koste van gaskookplaat
Van de Nederlanders die in 2018 een nieuwe kookplaat kochten, koos 73 procent voor een elektrische. Een jaar eerder kocht 58 procent nog voor een elektrische variant, blijkt woensdag uit onderzoek van Natuur & Milieu.
www.nu.nl
PSG slaat eerst bod Barcelona op Neymar af, Rodríguez naar Málaga
De transferperiode in Europa kruip richting het einde en dus regent het nieuwtjes over spelers nog wisselen van club. Mis de komende weken niets van alle geruchten en voltooide transfers in onze dagelijkse rubriek TransferTalk.
www.ad.nl
Casillas wil niet stoppen en hoopt op terugkeer
Als het aan Iker Casillas ligt, staat hij over enkele maanden weer onder de lat bij FC Porto. De Spaanse doelman werd zes maanden geleden getroffen door een hartaanval, maar dat weerhoudt hem er niet van door te gaan met profvoetbal.
www.rtlnieuws.nl
Vrouw zwaargewond na aanval pitbulls, honden doodgeschoten
In een Rotterdamse woning is een vrouw zwaargewond geraakt nadat ze werd aangevallen door drie pitbulls. Agenten die op de 'gillende vrouw' afkwamen, hebben de honden doodgeschoten.
www.rtlnieuws.nl
'Ticketmaster betaalt servicekosten terug bij afgelast evenement'
Kaartverkoper Ticketmaster betaalt voortaan de servicekosten terug als een evenement geannuleerd of verschoven wordt. Dat heeft het bedrijf aan de Consumentenbond laten weten.
www.nu.nl
Nederland ‘troostmeisje’ Jan Ruff-O’herne overleden
Ruff-O’Herne werd wereldberoemd toen ze in de jaren negentig als een van de eerste ‘troostmeisjes’ met haar verhaal naar buiten kwam.
www.nrc.nl
Mag rechter dollen met verdachten van verschrikkelijke misdrijven?
www.telegraaf.nl
Gewonde na val van dak Delftse studentensociëteit Phoenix
In de Phoenixstraat in Delft is vannacht iemand gewond geraakt, die uit het raam van Delftsche Studenten Societeit ‘Phoenix’ viel. Dat meldt calamiteitensite District8. Het slachtoffer zou een val van ongeveer vier meter hebben gemaakt.
www.ad.nl
Politie schiet agressieve honden dood
www.telegraaf.nl
Griekspoor verder in kwalificaties US Open
Tallon Griekspoor heeft zich ten koste van Elias Ymer geplaatst voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi van de US Open. Griekspoor versloeg de als 16e geplaatste Zweed met 7-5 6-2. Voor Griekspoor is het pas zijn eerste zege ooit in de kwalificaties van het laatste grandslamtoernooi van het jaar.
www.rtlnieuws.nl
'Ticketmaster betaalt servicekosten terug bij annulering concert'
Ticketmaster, een van de grootste verkopers van concertkaarten in Nederland, betaalt voortaan de servicekosten terug als een evenement wordt geannuleerd of verschoven. Dat meldt de Consumentenbond, die dit te horen heeft gekregen van Ticketmaster.
www.ad.nl
Ook Australië doet mee aan missie VS in Golf
www.telegraaf.nl
Kardinaal Pell ook in hoger beroep veroordeeld voor misbruik
De wegens kindermisbruik veroordeelde kardinaal George Pell komt niet op vrije voeten. Een Australische rechtbank veegde het beroep tegen zijn veroordeling van tafel.
www.parool.nl
Anne Frank verliest aandacht jongeren
www.telegraaf.nl
Coalitieakkoord Zuid-Holland: Meer treinen op spoor Leiden-Utrecht
Tussen de stations Leiden en Utrecht gaan in de toekomst meer treinen rijden, blijkt uit het coalitieakkoord van de VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie-SGP in Zuid-Holland die dinsdag op het Provinciehuis in Den Haag werd gepresenteerd.
www.nu.nl
'Brussel opent mededingingsonderzoek naar Facebooks cryptomunt libra'
De Europese Commissie onderzoekt of de cryptomunt van Facebook, libra, de concurrentie zal verstoren. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van documenten van de Commissie. De documenten zouden eerder deze maand verstuurd zijn naar vertegenwoordigers van het libra-project.
www.nu.nl
Rutten: 'Zie overeenkomsten met mijn start en die van Stam'
De start van Jaap Stam als trainer van Feyenoord verloopt allesbehalve rooskleurig. De Rotterdammers staan in de eredivisie na drie wedstrijden op drie punten en het spel geeft weinig reden tot optimisme. Voormalig Feyenoord-trainer Fred Rutten ziet overeenkomsten met zijn periode in De Kuip.
www.rtlnieuws.nl
Coach Doll looft spel APOEL tegen 'een van beste clubs uit Europa'
Trainer Thomas Doll van APOEL Nicosia heeft dinsdagavond met volle teugen genoten van de manier waarop zijn ploeg speelde tegen Ajax (0-0). De Cyprioten deden niet onder voor de Amsterdammers en hadden het heenduel in de play-offs van de Champions League misschien wel moeten winnen.
www.nu.nl
'Alibaba stelt beursgang uit vanwege onrust in Hongkong'
Een van China's grootste bedrijven, webgigant Alibaba, stelt een geplande beursgang uit vanwege de groeiende politieke onrust in Hongkong. Het bedrijf hoopte maximaal 15 miljard dollar op te halen met de beursnotering aan de beurs in Hongkong.
www.rtlnieuws.nl
Ministerie VS keurt wapendeal met Taiwan goed ondanks waarschuwing China
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag groen licht gegeven voor de verkoop van tientallen F-16-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan. Met die geplande wapendeal is een bedrag gemoeid van 8 miljard dollar (ruim 7,2 miljard euro).
www.nu.nl
Trump wil niet naar Deense leider om Groenland
Donald Trump stelt een geplande ontmoeting uit met de premier van Denemarken. De Amerikaanse president zegt daartoe te hebben besloten omdat Mette Frederiksen duidelijk heeft gemaakt dat ze Groenland niet wil verkopen aan de Verenigde Staten.
www.ad.nl
YouTube stopt in september met chatfunctie voor privégesprekken
Videodienst YouTube stopt op 18 september met privéberichten op zijn platform. Dat blijkt uit een bericht op een hulppagina van de dienst.
www.nu.nl
‘Troostmeisje’ Jan Ruff-O'Herne (96) overleden
Mensenrechtenactiviste Jan Ruff-O’Herne is overleden. Ze stierf deze week op 96-jarige leeftijd in de Australische stad Adelaide.
www.ad.nl
Ministerie VS keurt wapendeal met Taiwan goed
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft groen licht gegeven voor de verkoop van tientallen F-16-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan.
www.parool.nl
Australië sluit zich aan bij militaire missie VS in Straat van Hormuz
Volgens de Australische premier moet de Straat van Hormuz beveiligd worden om te voorkomen dat „onze economie in gevaar komt”.
www.nrc.nl
Wendy van Dijk: Het is spannend, mijn programma's kunnen minder gaan scoren
Het gloednieuwe Flirty Dancing is het eerste programma van Wendy van Dijk op SBS 6. De presentatrice zegt geen druk te voelen na haar overstap van RTL. ,,Maar ik zal me wel weer moeten bewijzen.’’
www.ad.nl
Wiegman gaat met KNVB praten over nieuw contract
Bondscoach Sarina Wiegman van de Oranje Leeuwinnen gaat binnenkort met de KNVB praten over haar contract.
www.ad.nl
Trump ruziet met Deense premier over verkoop Groenland
www.telegraaf.nl
Wiegman gaat met KNVB praten over contract
www.telegraaf.nl
Trump zegt afspraak Deense premier af na weigering Groenland te verkopen
Donald Trump stelt een geplande ontmoeting uit met de premier van Denemarken. De Amerikaanse president laat woensdag via Twitter weten daartoe te hebben besloten, omdat Mette Frederiksen duidelijk heeft gemaakt dat ze Groenland niet wil verkopen aan de Verenigde Staten.
www.nu.nl
Hoger beroep Willem Holleeder van start
Minder dan twee maanden nadat de rechtbank hem tot een levenslange gevangenisstraf heeft veroordeeld, start voor het gerechtshof in Amsterdam woensdag het hoger beroep dat Willem Holleeder (61) tegen de uitspraak instelde.
www.parool.nl
Wiegman gaat met KNVB praten over contract
Bondscoach Sarina Wiegman van de Nederlandse voetbalsters gaat binnenkort met de KNVB praten over haar contract. De 49-jarige Wiegman verlengde eind 2017 haar verbintenis bij de bond tot en met de Olympische Spelen van 2020, het grote doel van de 'Leeuwinnen' die zich deze zomer tijdens het WK wisten te plaatsen voor 'Tokio'. Ze begint volgende week met de voetbalsters aan de kwalificatiereeks richting het EK 2021 in Engeland.
1 h
www.rtlnieuws.nl
Ticketmaster gaat naast ticket ook servicekosten terugbetalen
Ticketmaster gaat voortaan de servicekosten terugbetalen als een evenement wordt geannuleerd of verschoven. 
1 h
www.rtlnieuws.nl
Strijkijzer veroorzaakt woningbrand in flat Vliestroom
Een strijkijzer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een woningbrand veroorzaakt op de vierde etage van een flat aan de Vliestroom in Alphen aan den Rijn.
1 h
www.nu.nl