Brand in AZ Herentals: acht patiënten geëvacueerd
In het AZ Herentals is deze ochtend vroeg een brand uitgebroken in een patiëntenkamer. Er moesten acht patiënten geëvacueerd worden, zo heeft het ziekenhuis meegedeeld. De brand, die kort na middernacht was uitgebroken, kon door medewerkers van het ziekenhuis worden geblust.
HLN.be
ONZE OPINIE. Wie redt de middenklasse in dit land?
Nu al moeten voedselbanken 's avonds openen, omdat er zoveel mensen aankloppen die overdag werken. Het is maar het topje van de ijsberg. Nog eens duizenden anderen kunnen de voedselbank enkel vermijden door hun spaarreserve letterlijk op te eten en op te stoken. Met twee miljoen is die lagere middenklasse in België. Ze zijn boos, bang en voelen zich in de steek gelaten. Makkelijke oplossingen zijn er niet, maar partijen die dit niet als hét belangrijkste thema op de agenda zetten, mogen zich bij de volgende verkiezingen aan een nooit geziene oplawaai verwachten.
HLN.be
Zoon van aangereden vrouw smeekt om gsm niet te gebruiken achter stuur: “‘Levensbelangrijk sms’je’ verwoestte leven van mijn moeder”
Een boete van 174 euro en acht dagen je rijbewijs kwijt. Dat is de verhoogde straf die je riskeert voor gsm-gebruik achter het stuur. Geert Smet vindt dat allerminst overdreven. Zijn moeder werd in februari van de weg gemaaid door een afgeleide bestuurder. Haar lijdensweg duurt voort.
HLN.be
Euromillions-winnaars verklappen wat ze met 215 miljoen euro gaan doen: “Eerst ons huis opknappen, want nu vangt een emmer het lekkend water op”
Joe Thwaite (49) en zijn vrouw Jess (44) hebben het op één na hoogste bedrag ooit bij EuroMillions gewonnen. Het Britse koppel mag maar liefst 215.840.341 euro op hun rekening bijschrijven. Ze maakten het nieuws zelf bekend. “We willen niet liegen, maar samen met familie en vrienden genieten van deze winst”, klinkt het.
HLN.be
Geen mondmasker meer op openbaar vervoer, maar wellicht wel nog bij apotheek en ziekenhuis: dit ligt vandaag op tafel van Overlegcomité
Niet meer bij tandarts, op bezoek in het rusthuis of op de trein, wel nog in het ziekenhuis en bij de apotheek: het overlegcomité versoepelt vandaag naar alle waarschijnlijkheid de mondmaskerplicht.
HLN.be
De onthulling van het jaar: Poetin heeft een schoonzoon die Zelensky heet
Een Russisch magazine heeft ontdekt wie de man is van Vladimir Poetins dochter Katerina (35). Het gaat om een befaamde danser, die jaren aan het hoofd stond van het Staatsballet in München en de naam Zelensky draagt.
HLN.be
Telenet demonstreert veel hogere downloadsnelheid met nieuwe technologie
05:00 Vanaf 2024 begint Telenet met de uitrol van de Docsis 4.0-technologie. Daardoor kan het de capaciteit van zijn hybride netwerk, dat uit glasvezel- en coaxkabels bestaat, optrekken.
www.tijd.be
INTERVIEW. Staatssecretaris Eva De Bleeker: “Of de regering het uitzingt tot 2024? Dat durf ik niet garanderen”
Ze zou als een Iron Lady de begroting op orde houden, maar de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne beslisten daar anders over. Nu is staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) vastbesloten om de broeksriem opnieuw aan te spannen. “Dat de PS eens begint met wat we afgesproken hebben: de arbeidsdeal uitvoeren.”
HLN.be
Il sous-loue son appart à deux trafiquants: drogue, armes et cash à St-Nicolas
Mardi, la police d’Ans/St-Nicolas a mis la main sur deux trafiquants. Dans le sac de l'un d'entre eux, on retrouve presque 5 kg de résine de cannabis et 270 gr de cocaïne. Une arme et du cash ont également été retrouvés. Ils sont sous mandat d’arrêt.
Lameuse.be
“SpaceX kocht beschuldigingen over seksueel wangedrag Elon Musk af”
Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in 2018 een kwart miljoen dollar (236.000 euro) betaald aan een stewardess die eigenaar en multimiljardair Elon Musk beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag. Musk zou de vrouw tijdens een vlucht hebben betast en zijn penis hebben laten zien, schrijft nieuwssite Insider op basis van documenten en gesprekken met indirect betrokkenen. Hij zou de vrouw ook een paard hebben beloofd in ruil voor een erotische massage.
1 h
HLN.be
Verpleegkundigen op intensieve kunnen zelden alle nodige zorg verstrekken
04:00 Slechts een kwart van de verpleegkundigen op de intensieve zorg geeft aan dat ze genoeg tijd hebben om alle noodzakelijke zorg te verstrekken, blijkt uit een onderzoek van het Federaal Kenniscentrum v...
2 h
www.tijd.be
Drama aan Franse kust: ouders en dochter meegesleurd door grote golf
Drie leden van hetzelfde gezin zijn in de Franse kustgemeente Plogoff, in de noordwestelijke regio Bretagne, om het leven gekomen nadat ze werden meegesleurd door een ongewoon hoge golf. Dat heeft de lokale prefectuur donderdagavond meegedeeld. De andere kinderen van het koppel waren in de buurt toen de feiten zich afspeelden.
2 h
HLN.be
Boeings ruimtevaartuig Starliner voor testvlucht op weg naar ISS
Boeing heeft donderdagavond zijn ruimtevaartuig Starliner succesvol gelanceerd. De Starliner vertrok om exact 18.54 uur lokale tijd van de lanceerbasis in Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida voor een onbemande testvlucht naar het internationale ruimtestation ISS. Twee eerdere pogingen mislukten.
3 h
HLN.be
Agfa cherche acquéreur pour sa plus grande division
03:00 Le groupe d’imagerie anversois Agfa cherche à vendre sa division imprimerie (offset), qui représente près de la moitié de son chiffre d’affaires.
3 h
www.lecho.be
Overlegcomité: wat blijft over van laatste coronaregels?
Vanaf zaterdag zijn mondmaskers op trein, bus of tram niet meer nodig. Het Overlegcomité maakt vrijdag komaf met een van de laatste overblijvende coronaregels. Al zijn er ook nog blijvertjes.
3 h
www.nieuwsblad.be
Regenboog verdeelt speelplaats: experts zien polarisatie rond gender, seksualiteit en geaardheid toenemen
Het incident in een Antwerps college, waar leerlingen een regenboogvlag neerhaalden en besmeurden, is lang geen alleenstaand incident op onze scholen. Volgens verschillende experts neemt de polarisatie rond geaardheid, seksualiteit en gender toe op de speelplaats. “We krijgen almaar meer vragen om voor zulke incidenten met leerlingen in gesprek te gaan”, zegt Khalid Benhaddou, door het departement Onderwijs aangesteld om in scholen polarisatie tegen te gaan.
3 h
www.nieuwsblad.be
Gemengde gevoelens bij nabestaanden slachtoffers Alexander Dean: “Het was zwaar en lastig. Nu gaan we bekomen”
Levenslange opsluiting en tien jaar terbeschikkingstelling. Een zware straf, maar niet de zwaarste voor de viervoudige moordenaar Alexander Dean (29). De nabestaanden reageerden na afloop erg verschillend. Frédéric, de vader van Maïlys (18), wilde het maximum en is erg ontgoocheld. Mama Jasmijn is vooral opgelucht dat de voorbedachtheid bij de dood van haar ouders is bewezen.
3 h
www.nieuwsblad.be
Nederland verplicht warmtepomp, ook CD&V pleit voor verplichting bij renovatie
Nederland schakelt vanaf 2026 massaal over op warmtepompen. Het is vanaf dan niet meer toegelaten om een nieuwe verwarmingsketel op gas of mazout te installeren. “Het tempo van de verduurzaming moet omhoog”, klinkt het. Een soortgelijk verbod is in Vlaanderen ook in aantocht, al bestaat over de termijn nog discussie.
3 h
www.nieuwsblad.be
Sportieve zoon Koen De Bouw te zien in nieuw programma ‘Personal trainers’ op Play4
Xander (26), de jongste zoon van acteur Koen De Bouw, is vanaf dinsdag 31?mei geregeld te zien in het nieuwe Play4-programma Personal trainers.
3 h
www.nieuwsblad.be
Onze man kookte voor drie Limburgse sterrenchefs en deelt zijn recepten
Drie gangen, drie recepten, drie soorten wijn: hier het menu dat we Ralf Berendsen, Jo Grootaers en Wim Schildermans voorschotelden.
3 h
www.hbvl.be
Na slapeloze nachten kookt onze man voor drie Limburgse topchefs: “Michelinster is ook een vloek”
Voegen de Limburgse sterrenchefs Ralf Berendsen, Jo Grootaers en Wim Schildermans een extra Michelinster toe aan hun palmares? Dat weten we op 23 mei, maar eerst proberen we indruk te maken op dit bonte gezelschap door onze kookkunsten te etaleren. Hun oordeel: “Als de sfeer maar goed zit.”
3 h
www.hbvl.be
Nee, stikstof gaat niet over stikstof
De komende weken zijn voorspelbaar: het zal over stikstof gaan én over het bijhorende politieke akkoord dat er blijkbaar toch geen is. Of misschien is dat er wel achter de schermen, maar dan toch niet daarvoor. Gaat dit dossier eigenlijk nog wel over stikstof of gaat dit over politiek? Over politiek, geen twijfel mogelijk. Momenteel toch. De eerste climax verwachten we tegen half juni, tegen dat het openbaar onderzoek wordt afgerond. Maar eens de bezwaren – en dat zullen er zeer veel zijn – bestudeerd zijn, zal er toch opnieuw worden onderhandeld. Dan weten we of minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn schapen kan samenhouden. Het probleem met dit dossier is dat het – te – veel kansen geeft om je als regeringspartij te profileren. Cd&v kan nog eens onderstrepen dat ze voor de boeren strijdt. Voor een partij die onlangs kleiner dan de communisten peilde, is elke stem relevant, ook die van een handvol boeren. N-VA kan intussen al wie in de natuur wandelt of fietst verleiden, een groep die groeit en bloeit. Open Vld eist nu ook een plaats op in wat tot voor kort een tweestrijd was tussen cd&v en N-VA. De liberalen stellen zich vragen bij de verschillende lijsten van bedrijven die moeten stoppen in het algemeen en bij de abdij van Averbode in het bijzonder. Voor iedereen iets dus. Zal de Vlaamse regering dat politiek akkoord van vlak voor de krokusvakantie dan maar opblazen? Wellicht niet. Zal het bijgeschaafd worden? Wellicht wel. Tenzij die strijd voor de schermen meer oplevert dan een verfijning van dat akkoord in de coulissen. Niet alleen Boerenbond, ook de natuurverenigingen hebben hun lobbymachine in gang gezet. Ook zij zullen elke gemeente aanschrijven. De eerste brieven zijn verstuurd. Het vreemde aan die hele discussie is dat een klein onderdeel van het hele akkoord is uitgegroeid als hét dossier. 41 landbouwbedrijven op zo’n 23.000. Ooit waren er dat veel meer, maar bij elk politiek compromis is de lijst ingekort. Misschien dat de schaar er straks weer ingaat. Of dat alles opnieuw uitgerekend wordt. In dat geval kan de lijst langer worden, veel langer. Dat is toch waar minister Zuhal Demir (N-VA) mee dreigt. De rust zal pas terugkeren als iedereen zijn trofee binnen heeft. Ook kersvers landbouwminister Jo Brouns (cd&v) zal daar op aansturen. Eigenlijk zouden ze die trofeeën nu ook al onder elkaar kunnen verdelen. Minder tijdverlies. Daarvoor heb je wel een ploeg nodig.
3 h
www.hbvl.be
PODCAST. Hij kan 1.500 jobs in Limburg opleveren, maar waarom is die Einstein-telescoop zo belangrijk voor jou?
Krijgt Limburg zijn eigen CERN? Onze provincie is in de ban van de Einstein-telescoop, een van de meest ambitieuze en prestigieuze wetenschappelijke projecten ooit in Europa. De telescoop zal ons meer leren over de geschiedenis van onze planeet en ons heelal. De concurrentiestrijd om de telescoop binnen te halen woedt ondertussen hevig tussen België, Nederland en Duitsland enerzijds en Italië anderzijds. Waarom het zo belangrijk is voor Limburg om de telescoop naar hier te halen, dat hoor je in deze aflevering.
3 h
www.hbvl.be
Grootste moskeekoepels vechten nieuw erkenningsdecreet aan voor Grondwettelijk Hof
Niet alleen Diyanet, de koepel van de Turkse staatsmoskeeën, trekt naar het Grondwettelijk Hof om het nieuwe Vlaamse erkenningsdecreet aan te vechten. De grootste koepels van zowel Marokkaanse als Turkse moskeeën doen ook mee.
3 h
www.hbvl.be
Weinig wind of zon? Bij 400 gezinnen gaat de laadpaal en boiler even uit
Om stroomtekorten op het net te vermijden, worden de laadpaal, elektrische boiler of warmtepomp thuis automatisch tijdelijk afgeschakeld. Dat nieuwe systeem wordt nu alvast uitgeprobeerd bij vierhonderd gezinnen. Zorgt dit dan niet voor koude douches of slecht opgeladen wagens bij weinig wind of zon? “Het gezin merkt er niets van, behalve dan de lagere energiefactuur.”
3 h
www.hbvl.be
Luik krijgt eerste antiluizensalon, twee Limburgse zaken zijn stopgezet
In Eben-Emael, vlakbij Riemst, is een haarsalon gestart waar ze alleen maar luizen bestrijden. Twee antiluizenpraktijken in Limburg zijn dan weer gestopt. “Te weinig klanten”, klinkt het bij het gewezen Luizen Salon in Genk.
3 h
www.hbvl.be
Bidsprinkhaan, wandelende tak of kakkerlak: grote insecten steeds populairder als huisdier
Steeds meer dierenvrienden kiezen in plaats van een hond of kat voor een insect als huisdier. Bidsprinkhanen zijn veruit het populairst, maar ook speciale kevers, wandelende takken en sierkakkerlakken vinden hun weg naar de Vlaamse terraria.
3 h
www.hbvl.be
Afwijzing van islamitisch schoolproject in Genk confronteert ons vooral met de eigen hypocrisie
De eigenzinnige kijk van columnist Noël Slangen op de actualiteit
3 h
www.hbvl.be
Nederland verplicht warmtepomp, Vlaanderen (nog) onbeslist
Nederland schakelt vanaf 2026 massaal over op warmtepompen. Het is vanaf dan niet meer toegelaten om een nieuwe verwarmingsketel op gas of mazout te installeren. “Het tempo van de verduurzaming moet omhoog”, klinkt het. Een soortgelijk verbod is in Vlaanderen ook in aantocht, al bestaat over de termijn nog discussie.
3 h
www.hbvl.be
Deze pil meet letterlijk uw buikgevoel: “Ze komt op plaatsen waar je nooit raakt”
Niemand kijkt uit naar een endoscopie. Inslikbare technologie moet het weldra mogelijk maken de toestand van maag en darmen pijnloos te meten. De komende jaren wordt de sensorpil op mensen getest.
3 h
www.hbvl.be