Gazet van Antwerpen : Homepage
Gazet van Antwerpen : Homepage
Amper nog zonnepanelen te krijgen en daar valt weinig aan te doen: “Installateurs staan ook met de rug tegen de muur”
Wie nu graag snel zonnepanelen op zijn dak wil, is eraan voor de moeite. Door de grote vraag, de oorlog in Oekraïne en de coronaproblemen in China, krijgen de installateurs maar met grote moeite panelen en andere componenten vast. Bij sommige firma’s, waaronder Engie, worden tijdelijk zelfs geen offertes meer opgemaakt. “Spijtig”, zegt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. “Net nu de interesse zo groot is.”
2 h
www.gva.be
Twee jaar cel geëist tegen ‘deurwaarder Lamborghini’ wegens oplichtingspraktijken
Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar gevangenisstraf geëist tegen voormalig deurwaarder Wim R., die wordt vervolgd wegens oplichtingspraktijken. Volgens de openbare aanklager leende hij enorme bedragen, maar was hij nooit van plan om het geld terug te betalen.
2 h
www.gva.be
“Ja, man en vrouw zijn gelijkwaardig”: inburgeraars ondertekenen voortaan verklaring over fundamenten samenleving
In Lier ondertekenden donderdag een tiental inburgeraars een nieuwkomersverklaring en inburgeringscontract in het bijzijn van Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld). Daarin staan de fundamentele spelregels en basiswaarden van onze samenleving opgesomd. “Zo is van begin af aan duidelijk wat ons allen bindt en wat we als samenleving verwachten.”
2 h
www.gva.be
Toneelhuis in nauwe schoentjes: wat is er juist aan de hand en is er straks nog theater in de Bourla?
Bij Toneelhuis werd begin deze week halsoverkop een nieuwe leiding voorgesteld. Een mogelijk verlies van Vlaamse subsidies leidt tot onrust binnen Vlaanderens grootste stadstheater, dat al jaren zijn thuis heeft in de Bourla. Wat staat er op het spel?
2 h
www.gva.be
Hoelang is levenslang eigenlijk echt? En komt Alexander Dean ooit nog vrij?
Damien Vandermeersch, advocaat-generaal bij het hof van Cassatie en daarmee een van de hoogste magistraten van ons land, is formeel: levenslang staat gelijk aan opsluiting van de veroordeelde tot het einde van zijn dagen. In een adem nuanceert hij: “Gevallen zoals kindermoordenaar Marc Dutroux en vijfvoudig moordenaar Freddy Horion die de gevangenis wellicht nooit meer zullen verlaten, blijven uitzonderingen.”
2 h
www.gva.be
Mortselse leraar tussen literaire reuzen: Ronald Verheyen presenteert vertaling Antwerps jeugdboek op Brits festival
Ronald Verheyen (70) uit Mortsel stelt op het gerenommeerde boekenfestival van Hay-on-Wye de Engelse vertaling van zijn jeugdroman De Fatale Foto voor. In Escape To Hay speelt zowel Antwerpen als het befaamde Britse boekendorp een rol.
2 h
www.gva.be
Europese uitbraak apenpokken is ongezien en zorgwekkend (maar ze wordt géén nieuwe pandemie)
Voor het eerst doen de apenpokken de ronde in Europa – en nu ook in België. De besmettelijke ziekte, waaraan 1 tot 4 procent van de patiënten overlijdt, komt uit Afrika. “We moeten alert zijn.”
8 h
www.gva.be
Eerste geval van apenpokkenvirus vastgesteld in België
Er is een eerste geval van het nieuwe apenpokkenvirus vastgesteld in België. Dat meldt Isabel Brosius van het Instituut voor Tropische Geneeskunde aan de VRT. De persoon meldde zich in de loop van donderdagmiddag. Volgens Joris Moonens van het agentschap Zorg & Gezondheid heeft ook de partner symptomen, dus mogelijk is er ook een tweede geval.
8 h
www.gva.be
Pro League lost eerste genomineerde voor Speler van het Jaar: Antwerp-doelman Jean Butez
De Fransman Jean Butez, doelman bij Antwerp, is de eerste genomineerde voor de trofee ‘Speler van het Jaar’, die volgende week maandag op de Pro League Awards zal worden uitgereikt. Dat maakte de Pro League donderdag via een filmpje op Twitter bekend.
8 h
www.gva.be
Jongeren mogen vanaf 16 jaar stemmen voor Europese verkiezingen in 2024
Bij de volgende Europese verkiezingen in 2024 zullen ook jongeren vanaf zestien jaar kunnen gaan stemmen. De plenaire Kamer heeft daarvoor donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd. N-VA en Vlaams Belang stemden als enige tegen.
9 h
www.gva.be
“We gaan coronabarometer in slaapstand zetten”, zegt Di Rupo
“We gaan de coronabarometer deactiveren of liever gezegd  in een slaapstand zetten.” Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo donderdag gezegd bij de RTBF. Di Rupo bevestigt ook dat het de bedoeling is om vrijdag op het Overlegcomité de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer te schrappen.
9 h
www.gva.be
Commandant van Azov-regiment verstuurt nieuwe boodschap vanuit Azovstalfabriek: “Er is een operatie aan de gang”
De beelden van Oekraïense strijders die de Azovstalfabriek in Marioepol verlaten en zich overgeven aan Russische troepen, deden Rusland de voorbije dagen triomferen. De definitieve val van Marioepol was een feit. Maar nog niet alle Oekraïense strijdkrachten hebben de staalfabriek in de havenstad verlaten, zo moet blijken uit deze korte videoboodschap van de plaatsvervangend commandant van het Azov-regiment.
www.gva.be
Rihanna is voor het eerst mama geworden
De 34-jarige zangeres Rihanna is voor het eerst mama geworden. Volgens Amerikaanse media zou de popster afgelopen week al bevallen zijn van een zoontje.
www.gva.be
Eind goed, al goed: transmigrant kan winnend kraslot van 250.000 euro na twee maanden verzilveren
De Algerijnse transmigrant die in maart 250.000 euro won met een kraslot in de Spar in Zeebrugge, heeft zijn geld eindelijk ontvangen. Omdat de man illegaal in ons land verblijft, kon hij geen bankrekening openen om het geld op te storten. Maar samen met zijn advocaat Alexander Verstraete is dit nu nu toch gelukt. “Hij is uiteraard enorm gelukkig”, zegt Verstraete.
www.gva.be
Nathan Crockett, de nieuwe eigenaar van Rupel Boom, charmeert meteen: “Ik wil het voetbal naar de mensen brengen”
Nathan Crockett, de nieuwe eigenaar van eerstenationaler Rupel Boom is donderdag voorgesteld. De 42-jarige Amerikaan presenteerde zich aan de pers en de sponsors van de club en liet meteen enkele opmerkelijke uitspraken noteren. “Ik was eigenlijk van plan om een Italiaanse club te kopen, maar in Italië spreken weinig mensen vlot Engels dus de communicatie verliep stroef.”
www.gva.be
Organisatie Eurovisiesongfestival geeft meer details over stemfraude: zo gingen de landen te werk
Tijdens het Eurovisiesongfestival raakte bekend dat er sprake was van manipulatie van de stemmen bij zes landen. De organisatie maakte dat bekend in de loop van de avond van de tweede halve finale. Nu komt het ook met meer details over de stemfraude. “Dit is van ongekende omvang.”
www.gva.be
Heard vs. Depp: is het tij gekeerd nu ook Amber haar kant van het verhaal mag vertellen?
In de rechtbank van het Amerikaanse Fairfax is het aan Amber Heard om te getuigen over haar relatie met Johnny Depp. Of haar versie van het verhaal het proces tussen het voormalige acteurskoppel een andere wending kan geven, is nog maar de vraag. “De publieke opinie heeft eigenlijk al kant gekozen, maar ze kan wel nog één ding doen.”
www.gva.be
Planckaerts verkopen chambre d’hôtes in Ardennen: hoeveel kamers telt het complex? En wat kost een verblijf?
Francesco Planckaert kondigde woensdag in de Cooke en Verhulst show aan dat de chambre d’hôtes in Lesterny noodgedwongen van de hand gedaan wordt. De renovatiewerken aan het kasteel in Frankrijk lieten niet langer toe om er nog mee verder te doen. En zo neemt de populairste familie van Vlaanderen na bijna twee decennia afscheid van de plek waar het allemaal begon. Hoe zijn ze ermee gestart? Hoeveel kamers telt het gebouw? En hoeveel kost een verblijf?
www.gva.be
Poetin laat koppen rollen: de ene na de andere topmilitair moet vertrekken
De lijst van Russische topmilitairen die aan de kant worden geschoven na nederlagen in Oekraïne groeit elke dag. Donderdag meldden de Britse inlichtingendiensten dat de admiraal van de Zwarte Zee-vloot de laan was uitgestuurd en de viceadmiraal gearresteerd. Ook de verloren slag om Charkov deed een belangrijke kop rollen. Het betreft allemaal carrièremilitairen die in de opbouw naar de invasie door Poetin persoonlijk waren gepromoveerd.
www.gva.be
Bommelding op vlucht naar Brussels Airport: politie controleert vliegtuig, passagiers en bagage
Er is een bommelding binnengekomen voor een vlucht die kort na 18.00 uur geland is op de luchthaven Brussels Airport. Dat meldt VRT Nieuws en het nieuws wordt bevestigd door de federale politie. Het vliegtuig is naar een uithoek van de luchthaven geleid, waar de passagiers, de lading en het toestel zelf grondig worden gecontroleerd.
www.gva.be
Vangelis, componist van ‘Conquest of paradise’, op 79-jarige leeftijd overleden
De Griekse componist en toetsenist Vangelis is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij stond vooral bekend voor de filmmuziek van “Chariots of Fire” uit 1981, waarvoor hij een Oscar won.
www.gva.be
Kobe Ilsen papa geworden: “Wens, wonder, werkelijkheid”
Kobe Ilsen (40) en zijn zes jaar jongere verloofde Sara mochten begin deze week hun eerste kindje verwelkomen. Het koppel deelde vandaag hun eerste foto met hun zoontje Magnus op Instagram. “Wens, wonder, werkelijkheid”, schreef papa Ilsen erbij.
www.gva.be
Russische oud-kolonel die enkele dagen geleden nog opvallend kritisch was over de oorlog, spreekt plots andere taal: “Oekraïne, maak je maar niet te veel illusies”
Consternatie enkele dagen geleden in mening Russische huiskamer toen Michail Chodarenok, kolonel op rust en gewezen commandant van de luchtmacht in het dagelijkse praatprogramma op staatszender Rusland-1 plots afweek van de standaard propagandaretoriek over de ‘speciale militaire operatie’. Hij gaf minutenlang een ongezien sombere kijk op de voortgang van het conflict. Enkele dagen later was zijn grimmiget visie plots verdwenen als sneeuw voor de zon. “Rusland heeft nog maar amper een tiende van zijn militair potentieel ingezet, dus wees maar niet te zegezeker Oekraïense politici”, zo klonk de oud-kolonel plots vol zelfvertrouwen.
www.gva.be
Alweer zwaar ongeval op E17: trucker in levensgevaar nadat hij inrijdt op file
Na de verkeersellende door een noodherstelling in Zwijndrecht was het donderdagmiddag rond 15 uur opnieuw prijs op de E17 richting Antwerpen. Ter hoogte van Haasdonk gebeurde een zware kop-staartbotsing tussen twee vrachtwagens. Dinsdag viel op die plaats ook al een dode nadat een bestelwagen geplet werd tussen twee vrachtwagens.
www.gva.be
NAVO-baas heeft vertrouwen in toetreding Finland en Zweden
Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is ervan overtuigd dat Zweden en Finland snel tot de alliantie zullen kunnen toetreden, ondanks de Turkse tegenkanting. “Ik heb er vertrouwen in dat we tot een snelle beslissing zullen komen om Finland en Zweden te verwelkomen in de NAVO-familie”, zei hij op een persconferentie samen met de Deense premier Mette Frederiksen in Kopenhagen.
www.gva.be
Wagen brandt uit na technisch defect op A12
De brandweer rukte donderdagmiddag uit naar de A12 in Aartselaar. Op de parking aan de winkels van Torfs en JBC stond daar een wagen in lichterlaaie. Niemand raakte gewond, de wagen brandde wel volledig uit.
www.gva.be
Vader Maïlys teleurgesteld over straf voor moordenaar Alexander Dean: “Die reddingsboei was voor mij niet nodig”
Bodybuilder Alexander Dean (29) krijgt een levenslange celstraf en moet zich tien jaar ter beschikking stellen van het parket voor de moorden op Maïlys, haar grootouders en amateurfotograaf Jeroen Verstraete (39). De openbare aanklager had levenslang geëist en eiste ook 15 jaar ter beschikkingstelling, maar dat nu met vijf jaar wordt verminderd. “Die reddingsboei was niet nodig”, klinkt het bij Frédéric Descamps (53), de vader van Maïlys, die teleurgesteld is na de uitspraak en naar eigen zeggen enkel tevreden zou zijn met het maximum. “Onze Harry Potter van de verdediging (advocaat Brecht Horsten, nvdr.) heeft dat zeer goed gedaan en heeft blijkbaar enkele gevoelige snaren geraakt bij de jury.”
www.gva.be
Wereldwijde voedselcrisis dreigt: komt dat echt door oorlog in Oekraïne?
De Verenigde Naties waarschuwen voor een grote voedselcrisis en ook Oxfam meldt dat in het oosten van Afrika nu al om de twee minuten iemand sterft aan ondervoeding. Heeft de oorlog in Oekraïne écht zo’n grote impact?
www.gva.be
Nog meer stormweer op komst: wat kunnen we verwachten en is er kans op overstromingen?
Na dagenlang warm en zomers weer trekken regen- en onweersbuien over ons land. Donderdag werd er al op verschillende plaatsen schade gemeld, maar vrijdag zullen we pas het echte stormweer krijgen. “Het KMI twijfelt nog, wij niet. Wij gaan voor een level twee morgen, want de setting is vrij explosief”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. Wat kunnen we verwachten? En is er een kans op overstromingen?
www.gva.be
Presentatrice songfestival Laura Pausini test positief op corona: “Ik voelde me sinds zaterdag niet goed”
De Italiaanse zangeres en presentatrice Laura Pausini heeft positief getest op corona. “Ik voelde me sinds zaterdagavond niet goed”, klinkt het op haar Instagram. Pausini zit nu in isolatie en mag niet reizen waardoor ze een optreden in Florida mist.
www.gva.be