www.nieuwsblad.be
www.nieuwsblad.be
Medewerkers Johnny Depp en Disney getuigen: “Hij verloor Pirates-rol niet door Amber Heard”
Op het proces tussen het voormalige acteurskoppel Johnny Depp en Amber Heard hebben donderdag een ex, een vriend en voormalige managers van Depp getuigd. Ze schetsten geen fraai beeld van de Pirates-ster en trokken net als een Disney-kopstuk de bewering in twijfel dat hij zijn rol van Captain Jack Sparrow verloor door Heard.
2 h
www.nieuwsblad.be
Overlegcomité: wat blijft over van laatste coronaregels?
Vanaf zaterdag zijn mondmaskers op trein, bus of tram niet meer nodig. Het Overlegcomité maakt vrijdag komaf met een van de laatste overblijvende coronaregels. Al zijn er ook nog blijvertjes.
4 h
www.nieuwsblad.be
Regenboog verdeelt speelplaats: experts zien polarisatie rond gender, seksualiteit en geaardheid toenemen
Het incident in een Antwerps college, waar leerlingen een regenboogvlag neerhaalden en besmeurden, is lang geen alleenstaand incident op onze scholen. Volgens verschillende experts neemt de polarisatie rond geaardheid, seksualiteit en gender toe op de speelplaats. “We krijgen almaar meer vragen om voor zulke incidenten met leerlingen in gesprek te gaan”, zegt Khalid Benhaddou, door het departement Onderwijs aangesteld om in scholen polarisatie tegen te gaan.
4 h
www.nieuwsblad.be
Gemengde gevoelens bij nabestaanden slachtoffers Alexander Dean: “Het was zwaar en lastig. Nu gaan we bekomen”
Levenslange opsluiting en tien jaar terbeschikkingstelling. Een zware straf, maar niet de zwaarste voor de viervoudige moordenaar Alexander Dean (29). De nabestaanden reageerden na afloop erg verschillend. Frédéric, de vader van Maïlys (18), wilde het maximum en is erg ontgoocheld. Mama Jasmijn is vooral opgelucht dat de voorbedachtheid bij de dood van haar ouders is bewezen.
4 h
www.nieuwsblad.be
Ex-bondscoaches fileren waarschuwing van Roberto Martinez: “Ofwel noem je namen en ga je dieper in op bepaalde spelers, ofwel zeg je niks”
Een transfer deze zomer houdt volgens bondscoach Roberto Martinez risico’s in met het oog op het WK in Qatar komende winter. Heeft hij gelijk? En mag een bondscoach zich wel moeien met de keuzes van de spelers?
4 h
www.nieuwsblad.be
PFAS-opdrachthouder blijft langer aan zet: “Als iets een wonderproduct lijkt, is er iets wat we niet weten”
Het begon een jaar geleden, met grote hoeveelheden van het schadelijke PFOS in Zwijndrecht. De aangestelde specialist heeft intussen liefst vierduizend mogelijk vervuilde sites op het oog. Reden genoeg voor de Vlaamse regering om de opdracht van Karl Vrancken met nog zeker een half jaar te verlengen. Maar het stopt niet bij PFOS en consoorten, waarschuwt die. Er was al asbest, er waren al CFK’s, en er zullen er nog komen. “Als iets een wonderoplossing lijkt, is er iets dat we nog niet weten.”
4 h
www.nieuwsblad.be
Sociale netwerk van Trump op sterven na dood
Truth Social, het sociale netwerk van de voormalige Amerikaans president Trump is op sterven na dood. Zelfs de overnemer van TMTG, het bedrijf van Trump waar Truth Social onder zit, lijkt er niet in te geloven. In de officiële documenten die Digital World Acquisition Corp. neerlegde, waarschuwt de overnemer voor de vele faillissementen die de ex-president al op zijn palmares mocht schrijven.
4 h
www.nieuwsblad.be
Je hoorde hem overal, maar zag hem zelden: “Vangelis had een aversie voor publiciteit”
Verwar Vangelis niet met Demis Roussos: dat was zijn Griekse collega-muzikant die wél bekend werd met z’n voorkomen als druïde. Na hun muzikale scheiding ontpopte Vangelis zich tot een ongeziene meester van de instrumentale muziek. Op 79-jarige leeftijd verruilde Evangelos Papathanassíou het aardse voor de eeuwigheid, waar zijn composities sowieso al op mikten. “Hij is niet altijd au sérieux genomen, ten onrechte,” zegt Wim Mertens, die tekende voor Vangelis’ enige concert in België.
4 h
www.nieuwsblad.be
Milow eert overleden drummer op nieuw album ‘Nice to meet you’: “Vlak voor hij stierf, hoorde hij zichzelf nog één keer drummen, waarop hij glimlachte”
“Dit album is voor mij het muzikale equivalent van mezelf moed indrinken.” Ook voor Milow – ofwel Jonathan Vandenbroeck (40) – waren de voorbije twee jaar een hobbelige rit. Er was corona, hij werd veertig, maar vooral: hij verloor door de dood van Oscar Kraal zijn vaste drummer en een goede vriend. “Ik begon te beseffen dat als er met mij iets gebeurt, mijn kinderen niets zullen terugvinden over hen in wat ik heb gedaan. Dat wou ik veranderen.”
4 h
www.nieuwsblad.be
Nederland verplicht warmtepomp, ook CD&V pleit voor verplichting bij renovatie
Nederland schakelt vanaf 2026 massaal over op warmtepompen. Het is vanaf dan niet meer toegelaten om een nieuwe verwarmingsketel op gas of mazout te installeren. “Het tempo van de verduurzaming moet omhoog”, klinkt het. Een soortgelijk verbod is in Vlaanderen ook in aantocht, al bestaat over de termijn nog discussie.
4 h
www.nieuwsblad.be
Sportieve zoon Koen De Bouw te zien in nieuw programma ‘Personal trainers’ op Play4
Xander (26), de jongste zoon van acteur Koen De Bouw, is vanaf dinsdag 31?mei geregeld te zien in het nieuwe Play4-programma Personal trainers.
4 h
www.nieuwsblad.be
Zo wordt het zondag toch nog spannend: maakt Anderlecht een erehaag voor Club Brugge?
De supporters van Anderlecht laten weinig aan de verbeelding over. “Geen erehaag in Brugge” stond woensdag in koeien van letters op een groot spandoek op het oefencomplex in Neerpede te lezen. Getekend: Mauves Army, een groepering van diehard-Anderlecht-fans. Ze volgen daarmee de Fanboard van de Belgische recordkampioen. Wat hen betreft, zal Anderlecht kampioen Club Brugge zondag geen eer bewijzen via een erehaag. Maar waar komt die erehaag precies vandaan? En waarom verzetten de fans er zich zo driftig tegen? “Anderlecht heeft de plicht zijn fans duidelijk te maken dat het maar om een spelletje gaat.”
4 h
www.nieuwsblad.be
Grote golf doodt drie leden van zelfde gezin aan Franse kust
Drie leden van hetzelfde gezin zijn in de Franse kustgemeente Plogoff, in de noordwestelijke regio Bretagne, om het leven gekomen nadat ze werden meegesleurd door een ongewoon hoge golf. Dat heeft de lokale prefectuur donderdagavond meegedeeld.
4 h
www.nieuwsblad.be
Hond redt leven van eigenaar en ontsnapt zelf op het nippertje aan kwade beer met welpjes
Het is de gewoonte dat honden vrij buiten lopen in de regio van de Blue Ridge Mountains in de Amerikaanse staat Georgia. De meeste hondeneigenaren die nabij het onherbergzame gebied wonen, hebben naar eigen zeggen zelfs geen leiband. Maar de bewoners moeten hun buurt ook delen met wilde dieren, zoals beren die welpjes grootbrengen. Dat loopt soms fout wanneer zo’n mama beer en de buurtbewoners elkaars pad kruisen, zoals bovenstaande beelden bewijzen. “Mijn hond redde mijn leven”, aldus de vrouw die de beelden maakte. “Maar kon toen ook op het nippertje ontsnappen wanneer hij te dicht bij de welpjes kwam.”
5 h
www.nieuwsblad.be
Europese uitbraak apenpokken is ongezien en zorgwekkend (maar ze wordt géén nieuwe pandemie)
Voor het eerst doen de apenpokken de ronde in Europa – en nu ook in België. De besmettelijke ziekte, waaraan 1 tot 4 procent van de patiënten overlijdt, komt uit Afrika. “We moeten alert zijn.”
8 h
www.nieuwsblad.be
Eerste geval van apenpokkenvirus vastgesteld in België
Er is een eerste geval van het nieuwe apenpokkenvirus vastgesteld in België. Dat meldt het Tropisch Instituut aan de VRT
8 h
www.nieuwsblad.be
Na beschuldiging handtastelijkheden: schepenen in Schaarbeek zetelen niet meer naast elkaar
Du jamais vu in de hoofdstedelijke politiek: nadat de ene schepen de andere beschuldigde van handtastelijkheden, zullen beide niet meer naast elkaar zitten bij de gemeenteraad. Burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne zit met een beschamend probleem.
9 h
www.nieuwsblad.be
Commandant van Azov-regiment verstuurt nieuwe boodschap vanuit Azovstalfabriek: “Er is een operatie aan de gang”
De beelden van Oekraïense strijders die de Azovstalfabriek in Marioepol verlaten en zich overgeven aan Russische troepen, deden Rusland de voorbije dagen triomferen. De definitieve val van Marioepol was een feit. Maar nog niet alle Oekraïense strijdkrachten hebben de staalfabriek in de havenstad verlaten, zo moet blijken uit deze korte videoboodschap van de plaatsvervangend commandant van het Azov-regiment.
9 h
www.nieuwsblad.be
Staande ovatie van tien minuten voor Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen in Cannes: “We hadden echt wel andere zorgen”
De epische literatuurverfilming ‘De Acht Bergen’ van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch kon publiek en pers zeker bekoren. Of dat genoeg is voor een Gouden Palm valt af te wachten.
9 h
www.nieuwsblad.be
“We gaan coronabarometer in slaapstand zetten”, zegt Di Rupo
“We gaan de coronabarometer deactiveren of liever gezegd  in een slaapstand zetten.” Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo donderdag gezegd bij de RTBF. Di Rupo bevestigt ook dat het de bedoeling is om vrijdag op het Overlegcomité de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer te schrappen.
www.nieuwsblad.be
Rihanna is voor het eerst mama geworden
De 34-jarige zangeres Rihanna is voor het eerst mama geworden. Volgens Amerikaanse media zou de popster afgelopen week al bevallen zijn van een zoontje.
www.nieuwsblad.be
Sprookjes bestaan in Milaan: AC Milan kan met selectie van jonge wolven titel afsnoepen van sterrenelftal van stadsgenoot Inter
In de spannende Italiaanse titelstrijd is er vóór de laatste speeldag één zekerheid: de kampioen komt uit Milaan. AC Milan heeft genoeg aan een gelijkspel, maar moet op bezoek bij reuzendoder Sassuolo. Stadsgenoot Inter neemt het thuis op tegen het zwakkere Sampdoria. Wie van sprookjes houdt, duimt voor assepoester AC Milan.
www.nieuwsblad.be
Russische oud-kolonel die enkele dagen geleden nog opvallend kritisch was over de oorlog, spreekt plots andere taal: “Oekraïne, wees niet te haastig”
Consternatie enkele dagen geleden in mening Russische huiskamer toen Michail Chodarenok, kolonel op rust en gewezen commandant van de luchtmacht in het dagelijkse praatprogramma op staatszender Rusland-1 plots afweek van de standaard propagandaretoriek over de ‘speciale militaire operatie’. Hij gaf minutenlang een ongezien sombere kijk op de voortgang van het conflict. Nu is zijn grimmige visie plots verdwenen als sneeuw voor de zon. “Wees niet te haastig en blijf voorzichtig met analyses, Oekraïne”, klinkt het nu.
www.nieuwsblad.be
Eind goed, al goed: transmigrant kan winnend kraslot van 250.000 euro na twee maanden verzilveren
De Algerijnse transmigrant die in maart 250.000 euro won met een kraslot in de Spar in Zeebrugge, heeft zijn geld eindelijk ontvangen. Omdat de man illegaal in ons land verblijft, kon hij geen bankrekening openen om het geld op te storten. Maar samen met zijn advocaat Alexander Verstraete is dit nu nu toch gelukt. “Hij is uiteraard enorm gelukkig”, zegt Verstraete.
www.nieuwsblad.be
Strengste abortuswet van Amerika officieel goedgekeurd
In de Verenigde Staten heeft de wetgevende macht van Oklahoma haar goedkeuring gegeven aan het wetsvoorstel dat bijna alle abortussen verbiedt vanaf de bevruchting. De Republikeinse staat handhaaft zo de strengste abortuswet van het land.
www.nieuwsblad.be
Bommelding op vlucht naar Brussels Airport
Er is een bommelding binnengekomen voor een vlucht die kort na 18.00 uur geland is op de luchthaven Brussels Airport. Dat meldt VRT Nieuws en het nieuws wordt bevestigd door de federale politie. Het vliegtuig is naar een uithoek van de luchthaven geleid, waar de passagiers, de lading en het toestel zelf grondig worden gecontroleerd
www.nieuwsblad.be
Poetin stuurt de ene na de andere topmilitair de laan uit, zelfs degenen die speciaal voor de “militaire operatie” aangesteld werden
De lijst van Russische topmilitairen die aan de kant worden geschoven na nederlagen in Oekraïne groeit elke dag. Donderdag meldden de Britse inlichtingendiensten dat de admiraal van de Zwarte Zee-vloot de laan was uitgestuurd en de viceadmiraal gearresteerd. Ook de verloren slag om Charkov deed een belangrijke kop rollen. Het betreft allemaal carrièremilitairen die in de opbouw naar de invasie door Poetin persoonlijk waren gepromoveerd.
www.nieuwsblad.be
Vangelis, componist van bekende ‘Conquest of paradise’, op 79-jarige leeftijd overleden
De Griekse componist en toetsenist Vangelis is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij stond vooral bekend voor de filmmuziek van “Chariots of Fire” uit 1981, waarvoor hij een Oscar won.
www.nieuwsblad.be
Heard vs. Depp: is het tij gekeerd nu ook Amber haar kant van het verhaal mag vertellen?
In de rechtbank van het Amerikaanse Fairfax is het aan Amber Heard om te getuigen over haar relatie met Johnny Depp. Of haar versie van het verhaal het proces tussen het voormalige acteurskoppel een andere wending kan geven, is nog maar de vraag. “De publieke opinie heeft eigenlijk al kant gekozen, maar ze kan wel nog één ding doen.”
www.nieuwsblad.be
Open VLD en N-VA hebben vragen bij uitbetaling Pukkelpop
Open VLD en N-VA hebben vragen bij de uitbetaling van de voorschotten aan muziekfestival Pukkelpop. Dat bleek donderdag in het Vlaams Parlement.
www.nieuwsblad.be