De Standaard
De Standaard
Israël voerde 130 aanvallen uit op Gaza: 24 doden
Het Israëlische leger heeft dinsdag bekendgemaakt dat bij meer dan 130 aanvallen op de Gazastrook 15 leden van Palestijnse gewapende groepen zijn gedood. Volgens het leger voeren terroristische groeperingen vanuit Gaza al sinds maandagavond non-stop raketaanvallen uit op burgerdoelwitten, aldus de Israëlische defensie op Twitter.
2 h
De Standaard
Drama in chocoladebedrijf: 18-jarige stagiair overleden na elektrocutie
Bij een arbeidsongeval in een chocoladefabriek in Veurne is gisternamiddag een 18-jarige stagiair om het leven gekomen. Dat meldde het ­arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen.
2 h
De Standaard
Magistraat Johan Sabbe riskeert twaalf maanden voor ongewenst seksueel gedrag: ‘Ik moest de aanranding ondergaan’
‘Hij herinnert het zich misschien niet meer. Maar ik moest de aanranding ondergaan en weet het nog alsof het gisteren was.’ Op zijn eigen strafproces hoorde de Oost-Vlaamse magistraat Johan Sabbe dat hij twaalf maanden cel riskeert nadat hij zijn vrouwelijke chauffeur seksberichten stuurde en haar betastte. Hijzelf heeft een andere versie en gaat voor de vrijspraak.
2 h
De Standaard
Duitsland noemt clubs voortaan cultuur
Huizen van plezier? De Bundestag vraagt om clubs gelijk te behandelen met musea en operagebouwen. Het gaat om een kleine aanpassing in stedenbouw, maar wel met mogelijk grote gevolgen.
2 h
De Standaard
Wat ligt er op tafel op het Overlegcomité?
Om 9 uur komen alle regeringen van ons land weer samen voor een nieuwe Overlegcomité. Dat er perspectief komt voor de zomer, staat zo goed als vast.
3 h
De Standaard
Wat zon met soms intense buien
Er vallen dinsdag eerst buien in het oosten van het land. Later wordt het overal wisselend bewolkt met vorming van stapelwolken en enkele intense buien, hier en daar zelfs mogelijk met onweer.
3 h
De Standaard
Nog ruim 700 patiënten op intensieve zorg
Er liggen nog 2.255 covid-patiënten in het ziekenhuis, waarvan 711 op intensieve zorg. Dat blijkt dinsdag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat wel om een daling van respectievelijk 18 en 14 procent op weekbasis.
4 h
De Standaard
‘Als ze bij Anderlecht spelers willen die zoveel lopen, moeten ze misschien marathonlopers halen’
Dieumerci Mbokani wil bij Antwerp het seizoen in schoonheid afsluiten. ‘Eerst focussen op de play-offs. Daarna is er nog genoeg tijd om over mijn contract te praten.’
4 h
De Standaard
Chinese bevolkingsgroei vertraagt
De Chinese bevolking is de voorbije 10 jaar toegenomen met 5,38 procent tot in totaal 1,4 miljard inwoners. Dat blijkt uit de jongste volkstelling, zo deelt de statistische dienst in Peking dinsdag mee. Het gaat om een vertraging van de groei. De data wijzen op een verouderende bevolking en afnemende bereidheid om meer kinderen op de wereld te zetten.
4 h
De Standaard
Amnesty kleurt Turkse ambassade paars uit protest tegen terugtrekking Istanbul-conventie
Als antwoord op de terugtrekking van Turkije uit de Istanbul-conventie, heeft Amnesty International de Turkse ambassade in Brussel maandagavond paars gekleurd.
4 h
De Standaard
Corona | Reizen in Europa: alles wat u moet weten, opgesomd per land
Hoe zit het precies met de coronamaatregelen in Europese landen? Mag u op citytrip in Frankrijk een terrasje doen? In Spanje naar een museum? En wanneer moet u bij terugkeer van uw reis in quarantaine? Een overzicht.
5 h
De Standaard
Amerikaans schip vuurt waarschuwingsschoten af naar Iraanse boten
Een schip van de Amerikaanse strijdkrachten heeft in de Perzische Golf 30 waarschuwingsschoten afgevuurd om speedboten van de Iraanse Revolutionaire Garde af te schrikken. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie bekend.
6 h
De Standaard
Tom Cruise stuurt zijn Golden Globes terug, NBC zal awardshow in 2022 niet uitzenden na controverse
Na groeiende kritiek op de organisatie van de Golden Globes-filmprijzen, heeft nu ook de Amerikaanse tv-zender NBC zijn conclusies getrokken. NBC kondigde maandag aan dat de zender het gala in 2022 niet zal uitzenden.
6 h
De Standaard
Wat moet er van Duitsland worden als Merkel straks weg is?
Straks, na de zomer, gaat Angela Merkel tuinieren en mag iemand anders het roer overnemen in Duitsland. Op dit moment hebben de Groenen heel goede, misschien wel de beste, kaarten om in haar voetsporen te treden. Waarom is dat en wat betekent het voor ons dat Merkel, de stabiele factor in Europa, verdwijnt?
7 h
De Standaard
Grunberg geeft eerste Holocaust Literatuurprijs aan Guida Joseph
Schrijver Arnon Grunberg heeft maandagavond de eerste Holocaust Literatuurprijs uitgereikt. Hij gaf de onderscheiding in het Nederlandse tv-programma ‘Op1’ aan Guida Joseph voor haar boek ‘De rode draad’.
8 h
De Standaard
Jeroen Brouwers wint zijn eerste Librisprijs
De Libris Literatuurprijs gaat naar Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers, een bekroning voor een taalvirtuoos boek over een man die opgesloten zit in zijn hoofd.
De Standaard
Alweer een dag vol geweld in Israël en Palestina, met raketten als spelbreker
Jeruzalem was de hele dag in de greep van clashes tussen Palestijnse betogers en de Israëlische politie. Toen ook Hamas raketten afschoot vanuit Gaza, werd de situatie plots nog onvoorspelbaarder.
De Standaard
Live | Veerle Heeren legt verantwoording af over vroege vaccinatie
Veerle Heeren, de burgemeester van Sint-Truiden (CD&V), moet op een online gemeenteraad uitleg geven over haar vroegtijdige vaccinatie. Er zal dan ook duidelijk worden of ze kan aanblijven als burgemeester of niet. Volg de vergadering hier om 20 uur live mee.
De Standaard
Ganna denkt morgen het roze te verliezen: ‘Ik zag een sterke Evenepoel op de klimmetjes’
Ook na de derde etappe staat Filippo Ganna nog te pronken in het roze. De Italiaan van Ineos Grenadiers denkt dat de etappe van dinsdag te lastig zal zijn voor hem en zag onderweg vooral Evenepoel indruk maken.
De Standaard
Federale regering komt met eigen versoepelingsplan voor Overlegcomité
Na het Vlaamse ‘Plan van de Vrijheid’ komt nu ook de federale regering met een exitplan dat dinsdag op tafel zal liggen op het Overlegcomité. Het voornaamste verschil? Wanneer de horeca ook binnen weer open mag.
De Standaard
Westerlo neemt afscheid van trainer Bob Peeters
Groot nieuws uit de stille Kempen. Westerlo neemt na 3,5 jaar in onderling overleg afscheid van trainer Bob Peeters (47), zo werd bevestigd aan onze redactie. De ambitieuze Kemphanen eindigden het afgelopen seizoen in 1B op de vierde plek, onder de hooggespannen verwachtingen.
De Standaard
De Nederlander Taco van der Hoorn wint solo de derde etappe Giro
De Nederlander Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty-Gobert) heeft maandag de derde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Na 190 kilometer tussen Biella en Canale, met onderweg enkele hellingen, bleef de Nederlander als enige overblijver van een lange vlucht het aanstormende peloton.
De Standaard
Zo vestigde Michel Fourniret zijn naam als ‘het monster van de Ardennen’
Het verhaal van Michel Fourniret is dat van een zedendelinquent die zich, na veroordeling in Frankrijk, in België opnieuw aan minderjarigen vergreep.
De Standaard
Dit staat er in het Vlaamse ‘Plan van de Vrijheid’
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft zijn Vlaamse ‘Plan van de Vrijheid’ voorgesteld. Morgen, dinsdag, wordt de knoop doorgehakt tijdens het Overlegcomité.
De Standaard
KV Oostende krijgt licentie van BAS
KV Oostende speelt ook volgend seizoen in 1A. De Kustboys kregen maandag van het BAS te horen dat hun proflicentie in orde is. In eerste instantie diende KVO een onvolledig dossier in, waardoor de continuïteit van de club niet aangetoond kon worden. Dat probleem werd opgelost, en dus stond niets een licentie nog in de weg.
De Standaard
Eva Bal, de oermoeder van het Vlaamse jeugdtheater
Weg met het betuttelende kindertoneel, vond Eva Bal toen ze in de jaren 60 het moderne jeugdtheater uitvond. Door haar improvisatiemethode, het werken met kinderen op scène en de vele internationale tournees is haar erfenis groot.
De Standaard
Harry en Meghan praten over dochter en vaccins in eerste tv-optreden na spraakmakende interview
Prins Harry en Meghan Markle hebben deelgenomen aan Vax Live, een campagneavond vol toespraken en optredens van supersterren om mensen warm te maken voor het coronavaccin. De twee pleitten tijdens hun speech voor de gelijke verdeling van vaccins, en de hoogzwangere Markle had het ook even over hun toekomstige dochtertje. Kijk mee in bovenstaande video.
De Standaard
Waarom Vlaanderen nu wel uit het federale coronakeurslijf kan breken
Met een eigen ‘plan voor de vrijheid’ probeert Vlaanderen het stuur van het coronabeleid in handen te nemen. Naarmate de crisis wegebt, krijgt Vlaanderen meer juridische dekking om een eigen coronakoers te varen. Al is het de vraag of dat echt nodig zal zijn.
De Standaard
Roméo Elvis over beschuldigingen van aanranding: ‘Ik begrijp mijn fout’
‘Ik wil dat mensen zien dat ik mijn fout begrijp’, reageert de Brusselse rapper Roméo Elvis nadat hij in september werd beschuldigd van aanranding.
De Standaard
Brutale inbraak bij PSV-spits Zahavi thuis, terwijl hij op weg was naar wedstrijd
Het gezin van Eran Zahavi, de Israëlische aanvaller van de Nederlandse voetbalclub PSV, werd zondag het slachtoffer van een gewapende overval. Zahavi noemde de gebeurtenis, waarbij zijn vrouw en kinderen werden vastgebonden met tape op hun mond, een ‘zeer onplezierige gebeurtenis’ die ‘veel verder gaat dan een normale inbraak en diefstal’.
De Standaard