De Standaard
De Standaard
Racing Genk klopt Charleroi op eigen veld
45 minuten lang leek John van den Brom zijn schaapjes op het droge te hebben met Genk op het veld van Charleroi. Toen zakten de Limburgers compleet in, maar ze kwamen toch met de schrik vrij dankzij een laat doelpunt van Thorstvedt. Voor Charleroi lijkt Play-off 1 erg ver weg nu.
7 h
De Standaard
Honderden schoolmeisjes ontvoerd in Nigeria
In het noordwesten van Nigeria zijn donderdagnacht 317 schoolmeisjes ontvoerd. Dat heeft de Nigeriaanse politie vrijdag bevestigd.
7 h
De Standaard
Analyse | En toen moest het Overlegcomité plots alle hoop weer de kop indrukken
‘Met deze cijfers kan je niet versoepelen’, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) na het Overlegcomité. Een boodschap naar de bevolking, die smacht naar perspectief. Maar ook naar de voorzitters die het versoepelingsvuur aanwakkerden.
8 h
De Standaard
Vandenbroucke: ‘Geen loze beloftes, hopelijk versnelling vaccinaties’
‘Er is perspectief nodig, maar we weten nog niet wanneer we dat gaan kunnen geven’, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A), over de beslissing van het Overlegcomité om geen versoepelingen door te voeren. De mogelijkheid om de vaccinaties te versnellen, ligt op tafel.
9 h
De Standaard
Te veel corona bij Club Brugge: match tegen AA Gent uitgesteld
Corona zorgt voor nog meer miserie bij Club Brugge. Vrijdag dook nog een nieuwe besmetting op, waardoor Club nu aan negen gevallen in de A-kern zit. Blauw-zwart vroeg én kreeg daarom van de Pro League - conform het covid-19-protocol - uitstel voor de verplaatsing naar Gent zondag.
9 h
De Standaard
‘Saudische kroonprins gaf toelating voor operatie tegen Khashoggi’
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de goedkeuring gegeven voor een operatie om de Saudische journalist Jamal Khashoggi ‘gevangen te nemen of te doden’. Dat blijkt uit een vrijdag uitgebracht Amerikaans inlichtingenrapport.
De Standaard
Experten en zorgsector opgelucht, maar ook ongerust: ‘Blijven cijfers stijgen, dan moeten we misschien verstrengen’
Het advies van de experten werd deze keer niet in de wind geslagen door het Overlegcomité. Zij reageren dan ook opgelucht, net zoals de zorgsector. Al rijst bij hen de vraag of we verstrengingen zullen kunnen vermijden, nu de ziekenhuisopnames opnieuw fors stijgen.
De Standaard
Rechter schiet Vlaams stikstofbeleid aan flarden
Na Nederland heeft nu ook Vlaanderen een stikstofarrest. Een vernietiging van een vergunning voor een kippenstal zet onze stikstofregeling op losse schroeven, met verregaande gevolgen voor de economie.
De Standaard
‘Privacywetgeving verhindert snelle en effectieve vaccinatiecampagne’
Er zijn al 83.000 uitnodigingsbrieven verstuurd voor een vaccinatie in een van de centra – nog 4,5 miljoen te gaan. Helaas blijven de leveringen achter: Vlaanderen kan volgende week maar 11.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin verdelen.
De Standaard
Coronavaccin AstraZeneca geschikt voor zwangere vrouwen en risicopatiënten
Net als de eerder goedgekeurde coronavaccins van Pfizer en Moderna, kan ook het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford gebruikt worden voor zwangere vrouwen en een reeks mensen met onderliggende aandoeningen. Dat meldt de taskforce vaccinatie vrijdag, na adviezen van de Hoge Gezondheidsraad. Het vaccin blijft voorlopig wel voorbehouden voor mensen tot 55 jaar.
De Standaard
Overzicht | Deze coronamaatregelen gelden vanaf 1 maart
We starten een nieuwe maand in de pandemie, maar dat gebeurt met minder versoepelingen dan velen hadden gehoopt. Buiten de eerder aangekondigde heropening van niet-medische contactberoepen en een inperking van de avondklok in Wallonië, verandert er dus niets. Een overzicht van de maatregelen.
De Standaard
Bewakingscamera legt aanval op hondenuitlater Lady Gaga vast
De bewakingscamera van een huis in de buurt heeft het moment vastgelegd waarop de hondenuitlater van Lady Gaga brutaal aangevallen wordt in Los Angeles. Op de beelden is te zien hoe een witte wagen bij de man stopt en er een gevecht ontstaat. De man wordt daarna neergeschoten. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis en zijn toestand zou stabiel zijn.
De Standaard
Experten van Gems tegen versoepelingen komende vier weken
In het advies aan de regering, dat De Standaard kon inkijken, raadt expertengroep Gems de regering af om de komende vier weken al te versoepelen. Eind maart pas zou - áls er geen derde golf uitbreekt - de buitenbubbel groter kunnen. Niet de contactberoepen maar jongeren moeten bovendien voorrang krijgen.
De Standaard
Marieke Lucas Rijneveld gaat gedichten Amanda Gorman dan toch niet vertalen: ‘Ben geschrokken van de ophef’
Marieke Lucas Rijneveld zal dan toch niet de gedichtenbundel van Amanda Gorman vertalen. De auteur trekt zich terug nadat discussie was ontstaan dat ze te wit zou zijn om het werk van een zwarte dichteres te vertalen.
De Standaard
Ontwerp pandemiewet houdt macht bij regering
Het ontwerp van pandemiewet van de regering, dat De Standaard inkeek, geeft weinig extra beslissingsmacht aan het parlement. De regering zelf blijft de maatregelen uitvaardigen zonder fiat van de Kamer, zoals vandaag.
De Standaard
David Goffin is niet voldaan met plaats in halve finales in Montpellier
David Goffin (ATP 15) stootte vrijdag door naar de halve finales van het Open Sud de France in Montpellier. De Luikenaar won met twee keer 6-4 van de Italiaan Lorenzo Sonego (ATP 36).
De Standaard
Waarom Graspop als eerste grote Belgische zomerfestival editie van 2021 annuleert
Graspop kan ook in 2021 de feestelijke jubileumeditie van vorig jaar niet organiseren. Het metalfestival houdt de eer aan zichzelf en gooit als eerste grote Belgische zomerfestival de handdoek in de ring.
De Standaard
Vincent Kompany openhartig over crisis bij Anderlecht: ‘Ik ben niet onaantastbaar’
Anderlecht staat voor een cruciale wedstrijd tegen Standard. Na de 10 op 27 en twee lamentabele matchen, kreeg ook trainer Vincent Kompany voor het eerst kritiek. Op zijn persconferentie maakte de coach wel een serene indruk en ontweek hij geen enkele vraag. ‘Ik wist dat dit geen verhaal van glorie op korte termijn zou worden.’
De Standaard
Belfius eist plaats op in crisisjaar
Achter de sterke resultaten van bankverzekeraar Belfius schuilt een hertekening van de Belgische bankenmarkt. Belfius en KBC zetten de toon.
De Standaard
AC Milan treft Manchester United in achtste finales Europa League
AC Milan, de ploeg van Alexis Saelemaekers, neemt het in de achtste finales van de Europa League op tegen Manchester United. Het is de topaffiche van de loting vrijdag in het Zwitserse Nyon.
De Standaard
Piano van 18.000 euro in kringloopwinkel voor 60 euro verkocht
Heel af en toe kan een mens nog een verborgen schat op de kop tikken. Muziekliefhebber Veerle Deknopper (44) ontdekte in een kringloopcentrum in Mechelen een uitzonderlijke piano van Pleyel, identiek aan die van componist Claude Debussy. Ze betaalde er 60 euro voor. ‘Terwijl dezelfde na restauratie in Frankrijk te koop staat voor 18.000 euro.’
De Standaard
Overzicht | Hoe sterk zijn de woningprijzen gestegen in uw gemeente?
De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de vastgoedmarkt in 2020. De verkoopprijzen van vastgoed zijn vorig jaar met meer dan 6 procent gestegen. Vooral duurdere huizen met tuin en appartementen met drie slaapkamers waren in trek. Toch zijn er heel sterke verschillen tussen de gemeenten.
De Standaard
Russische diplomaten duwen zich per spoorwegkar Noord-Korea uit
Een groep Russische diplomaten en hun familieleden hebben deze week de grens met Noord-Korea overgestoken met behulp van een spoorwegkarretje dat ze handmatig moesten voortduwen. De Russen keerden terug vanuit Noord-Korea, maar daar heersen strenge coronamaatregelen die de meeste vormen van personenvervoer over de grens blokkeren.
De Standaard
Sam Bennett sprint naar tweede ritzege in UAE Tour, Thomas De Gendt toont zich
De zesde rit in de UAE Tour is een prooi geworden voor Sam Bennett. De snelle man van Deceuninck - Quick-Step was na 165 kilometer de snelste in de verwachte massasprint in Dubai. De leiderstrui van Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) kwam niet meteen in gevaar.
De Standaard
Makelaars schuiven zelf verrassende oplossing naar voor tegen wantoestanden: ‘Schaf de transfersommen af’
Pak de hoge transfercommissies aan door de hoge transferprijzen af te schaffen. Dat zegt Jesse De Preter, de makelaar van bondscoach Roberto Martinez en Rode Duivel Jason Denayer, na de nieuwe onthullingen in Football Leaks.
De Standaard
Dit staat op de agenda van het Overlegcomité
Allicht mogen we ergens in maart weer met acht mensen buiten afspreken. Wat staat nog op de agenda van het Overlegcomité vanmiddag?
De Standaard
Betrapt op gsm’en achter het stuur? Meteen gedagvaard
Chauffeurs die de komende week in de provincie Antwerpen op gsm’en achter het stuur worden betrapt, ‘krijgen geen onmiddellijke boete maar zullen meteen voor de politierechtbank worden gedagvaard.’ Het Antwerpse parket wil daarmee ‘een krachtig signaal geven.’
De Standaard
Avondklok ‘is toegestaan’ in Nederland, actiegroep verliest beroep
De Nederlandse actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over de avondklok verloren. Eerder had een rechter in kort geding beslist dat de avondklok afgeschaft moest worden. Maar het kabinet ging in beroep en krijgt gelijk.
De Standaard
Prins Harry geeft opmerkelijk interview: ‘Situatie met Britse pers was giftig’
De Britse prins Harry heeft een opmerkelijk interview gegeven bij comedian James Corden. Tijdens een toeristische busrit in Los Angeles praat hij over zijn gezin en zijn leven als royal.
De Standaard
Rugbyploeg brengt pakkend eerbetoon aan quarantainehotel
De spelers en stafleden van een Fijische rugbyploeg hebben het personeel van het hotel waar ze twee weken in quarantaine verbleven op een bijzondere manier bedankt. De 33 mannen uitten hun dank door met z’n allen uit volle borst te zingen. Beluister het lied in bovenstaande video.
De Standaard