www.gva.be
www.gva.be
OPROEP. Supporteren voor de Rode Duivels of Portugal? Zit jouw gezin in een tweestrijd?
De Rode Duivels moesten tot het allerlaatste moment wachten om hun tegenstander te weten voor de achtste finales op het EK voetbal. Zondag nemen we het om 21 uur op tegen Portugal.
www.gva.be
Alweer geen Tomorrowland: gevolgen zijn enorm voor betrokken sectoren
Nadat Tomorrowland al een zomereditie en twee winteredities in het water zag vallen, is het festival nu voor de vierde keer op rij geschrapt. De organisatie trok er woensdag zelf de stekker uit. Gevolg: bij tal van Belgische leveranciers moest het festival een reeks orders voor meer dan 50 miljoen euro annuleren. En dan is er nog de hotelsector, de taxisector,… De gevolgen zijn -alweer- enorm. “We eindigen opnieuw in chaos.”
2 h
www.gva.be
ASSISEN. Jury in beraad over schuld van Inge Manderick, Glenn en Patrice Meesseman
Na het laatste woord van Glenn en Patrice Meesseman is de jury rond half elf in beraad gegaan over de schuldvragen in de zaak over de moord op Sara Laeremans. “De feiten waren niet gebeurd als mijn moeder de laatste jaren niet zo aanwezig geweest was”, zei Glenn. Maar ook: “Ik wil de verantwoordelijkheid nemen voor mijn daden. Wat de jury ook beslist, ik zal me erbij neerleggen.” Inge Manderick was donderdag niet aanwezig omdat ze nog in het ziekenhuis is door medische complicaties na een operatie bijna twee weken geleden.
2 h
www.gva.be
Wesley Sonck is analist op VRT én gezicht van gokreclame: “Niet voor herhaling vatbaar”, zegt minister
Het moet gedaan zijn met voetbalanalisten die op de VRT opduiken en tegelijk het uithangbord zijn van gokreclame. Dat vindt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). Bijvoorbeeld Wesley Sonck – tegelijk Sporza-analist en gezicht van gokbedrijf Circus – moet dan kiezen: gokreclame of wedstrijden analyseren. “Sonck is een rolmodel, een idool. Dat hij gokken zo normaliseert, is problematisch”, zegt het Vlaams Expertisecentrum.
3 h
www.gva.be
99-jarige is oudste moordverdachte van ons land na tragische vergissing in woonzorgcentrum
Een 99-jarige inwoner van het woonzorgcentrum Kouterhof in Heusden bij Destelbergen is aangehouden voor moord van een medebewoner. Slachtoffer André De Smet werd ’s nachts in zijn bed verstikt met een fleecedeken. Volgens wat we vernamen ging het om een tragische vergissing. De verdachte is meteen de oudste moordverdachte van het land.
3 h
www.gva.be
Hotel Heimwee: als ze de finale halen, moeten Rode Duivels hun familie zes weken missen
Terwijl uw vrouw klaagt dat u godganse dagen naar dat EK kijkt, hebben sommige Rode Duivels toch wat heimwee naar huis. Als België op 11 juli de finale haalt, zijn onze jongens zes weken gescheiden van hun gezin en in coronatijden is een familiedag niet toegelaten. Dat gemis weegt bij bepaalde Duivels. Alderweireld miste zijn huwelijksverjaardag, Batshuayi’s vrouw is zwanger, Vermaelen zag zijn ouders het voorbije jaar amper. “Eens facetimen is toch niet hetzelfde als eens knuffelen.”
3 h
www.gva.be
Flatgebouw ingestort in Miami, vrees voor veel slachtoffers
Een appartementsgebouw in de buurt van Miami Beach is vannacht rond 2 uur lokale tijd ingestort. De foto’s van de enorme puinhoop en de ravage aan het gebouw doen het ergste vrezen. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Ze vrezen voor meerdere slachtoffers.
4 h
www.gva.be
Zwaar ongeval met fietser langs Albertkanaal
Deze ochtend rond 8u is een zwaar verkeersongeval gebeurd op de Hoogmolendijk ter hoogte van de Korte Braamstraat langs het Albertkanaal en onderaan de Hoogmolenbrug, vlak bij Houthandel Martens.
4 h
www.gva.be
Hinder op E313 in Herentals door verlies van lading asfalt
Op de E313 richting Hasselt is de rechterrijstrook donderdagochtend versperd na een ladingverlies in Herentals.
4 h
www.gva.be
OPROEP. Gezocht: EK-gekke straat in Antwerpen
Schittert jouw straat volledig in de nationale driekleur? Is elk raam van elk huis beplakt met posters van de Rode Duivels? En loopt iedereen in jouw buurt alleen nog maar rond in zwart-geel-rood? Dan woon jij misschien wel in de meest EK-gekke straat van Antwerpen.
4 h
www.gva.be
Directeurs basisscholen voelen zich “bekocht”
In een open brief aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) betreuren de schooldirecteurs van het basisonderwijs dat ze vanaf volgend schooljaar niet kunnen rekenen op de beloofde beleidsondersteuning en hekelen ze wat ze de “regeldrift” en “planlast” van minister Weyts noemen.
5 h
www.gva.be
Barry Callebaut neemt Antwerpse chocoladespecialist over
Barry Callebaut, het grootste chocoladebedrijf ter wereld, neemt de Antwerpse chocoladespecialist Europe Chocolate Company (ECC) over.
5 h
www.gva.be
Britney Spears vraagt in rechtbank om bewindvoering van vader te beëindigen: “Ik ben getraumatiseerd”
Popster Britney Spears (39) heeft zich woensdag in de rechtbank uitgesproken tegen de bewindvoering van haar vader, een regeling die intussen al dertien jaar lang van kracht is na haar mentale inzinking in 2008. “Ik heb altijd gezegd dat ik gelukkig en oké ben. Maar ik ben dat niet.” Ze vroeg dat de bewindvoering beëindigd wordt en kondigde aan haar familie te willen aanklagen voor het “misbruik”.
6 h
www.gva.be
Vaccinatiecentra roepen jongeren op om zich te melden voor vaccinatie met J&J
De reservelijsten voor het Johnson & Johnsonvaccin (J&J) voor jongeren zijn een succes, en verscheidene vaccinatiecentra roepen hen nog eens extra op zich te melden voor een snelle prik. Velen blijken gemotiveerd om voor de zomervakantie aan bod te komen en er dan ook in één keer van af te zijn. Antwerpen is een uitzondering. “In de stad zijn de J&J-vaccins gereserveerd voor de kwetsbare groepen.”
8 h
www.gva.be
Ooit een idealist, nu alleen nog opportunist: hoe Viktor Orbán strijd tegen holebi’s vooral gebruikt om zelf overeind te blijven
Dankzij het regenboogbesluit van de UEFA weet heel de wereld waar Viktor Orbán voor staat. In zijn Hongarije en in zijn wereldbeeld staan holebi’s en transgenders op een lijn met pedofielen en seksuele geweldenaars. Maar waar komt Orbán vandaan? Ooit was hij een langharige idealist, nu heeft hij zijn land in een houdgreep. “Hij controleert álles. Hij creëert zelf een maatschappelijk klimaat, dan profiteert hij ervan. En hij leeft op van hetzes als deze.”
8 h
www.gva.be
Politiedienst die Van Ranst beschermde, kampt met personeelstekort: “Niet zeker dat we Jürgen Conings hadden kunnen tegenhouden”
De vondst van het stoffelijk overschot van Jürgen Conings zorgde voor een zucht van opluchting bij de DAP, de politiedienst die instond voor de bewaking van onder anderen Marc Van Ranst. “We waren en zijn zo onderbemand dat we hem vaak slechts met drie man konden bewaken in plaats van de zeven voorziene. We hebben zelfs drie Afrikaanse presidenten, in de steek moeten laten toen Jürgen Conings voortvluchtig was.” Er is nu een stakingsaanzegging ingediend.
8 h
www.gva.be
Fruitkweker met boomgaarden op 803 meter van 3M: “Als oogst vervuild blijkt, ben ik 7 tot 8 jaar kwijt”
Talloze landbouwbedrijven rond 3M ondervinden nu al hinder door de PFOS-vervuiling in de bodem en het grondwater. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en de Boerenbond gingen langs bij een van de slachtoffers. “We hopen steun te krijgen, zodat we niet moeten verdwijnen”, zegt Frans Verhelst.
9 h
www.gva.be
Tomorrowland verboden: N-VA-burgemeesters van Boom en Rumst zetten ‘die ploat’ af
Fuiftijgers, ravers en dansmariekes tussen Hellegat en Ulaanbaatar hebben op dit moment een hartstochtelijke hekel aan twee lokale politici. Jeroen Baert en Jurgen Callaerts zullen bij de volgende verkiezingen hun achterban niet in de dance-community moeten zoeken. Maar met hun beslissing om Tomorrowland voor het tweede jaar op rij te verbieden, scoren de N-VA-burgemeesters van respectievelijk Boom en Rumst wel gouden punten in de enige postcodes die er voor hen toe doen: 2850 en 2840, die van hun eigen gemeentes uiteraard. Ook de oppositie zwaait er met lof over hun vastberadenheid en hun keuze om de volksgezondheid te laten primeren op de gemeentekas. In de nationale politiek klinken hun namen weinig bekend in de oren. Daarom legden we die van ons te luisteren bij vriend en ‘vijand’. Wie zijn die mannen die het grootste dansfestival ter wereld op de knieën dwongen?
9 h
www.gva.be
Treinspotters opgelet: mythische Orient Express passeert in Essen en Antwerpen
Treinspotters moeten donderdag zeker in het station van Essen gaan kijken. Dan staat de mythische Orient Express er in principe stil van 11.47 tot 12.32u, om rond 13u aan te komen in Antwerpen en net voor 15u in Brussel-Zuid te vertrekken. Loont het de moeite? Jazeker.
9 h
www.gva.be
Deskundigen onderzoeken instorting Nieuw Zuid, nog geen onderzoeksrechter aangesteld
Op Nieuw Zuid zijn woensdag alle partijen die bij de bouw van de ingestorte school betrokken waren, samengekomen. Een deskundige die aangesteld werd door de rechtbank moet de oorzaak van de instorting onderzoeken.
9 h
www.gva.be
De route naar de EK-finale: zware kost voor Rode Duivels, Nederland wrijft zich al in de handen
De groepsfase van het EK voetbal zit er definitief op. We kennen dus alle affiches uit de 1/8ste finales en de route die de Rode Duivels moeten nemen richting finale op Wembley.
www.gva.be
Portugal en Frankrijk delen de buit, Ronaldo en co treffen Rode Duivels in 1/8e finales
Vier doelpunten, waarvan drie strafschoppen. Frankrijk en Portugal hielden elkaar in de Puskas Arena in evenwicht in de laatste groepswedstrijd op het EK voetbal, doelpuntenmakers Ronaldo en Benzema deden hetzelfde en namen alle treffers voor hun rekening: 2-2. Voor Frankrijk volstond een puntendeling voor de groepswinst, Portugal mag zich opmaken voor een topduel met onze Rode Duivels.
www.gva.be
Wout van Aert neemt voor lange tijd afscheid van vrouw en kind: “We zijn trots op jou”
Wout van Aert is vertrokken naar Brest. De Belgische kampioen staat er zaterdag aan de start van de Tour de France. En dus moest hij afscheid nemen van vrouw en kind.
www.gva.be
Antwerpse homo werkte twaalf jaar als stylist in Boedapest: “Mijn vrienden zijn beschaamd dat ze Hongaar zijn”
“Ik heb helemaal niets met voetbal. Toch ben ik gedegouteerd door de beslissing van de UEFA om regenboogvlaggen tijdens de match Duitsland-Hongarije te verbieden. Hoe macho en hypocriet kun je zijn?” Antwerpenaar Eli van Poeyer werkte twaalf jaar in Hongarije als stylist voor modebladen en voelde zich er als homo altijd welkom. Sinds vorige week is de antihomowet ingevoerd. Hij maakt zich zorgen, ook over zijn drie petekinderen die opgroeien in hoofdstad Boedapest.
www.gva.be
Proefproject veroorzaakt parkeerchaos op het Antwerpse Zuid
Parkeren in de stad is al niet gemakkelijk, maar op het Antwerpse Zuid is nog meer chaos ontstaan door een proefproject met weg versmallende parkeervlakken. De versmalling zorgt volgens buurtbewoners voor verkeerschaos. “Spiegels worden afgereden, koeriers blokkeren de weg en brede auto’s passen niet in de vakken.”
www.gva.be
Rode Duivels zo goed als zeker tegen derde uit groep des doods in 1/8e finale
De Rode Duivels spelen hun achtste finale op het EK zo goed als zeker tegen de nummer drie van de Groep des Doods met Frankrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije. Enkel indien Duitsland of Portugal later vanavond nog met meer dan drie goals verschil verliest, kunnen de Belgen die dans nog ontspringen. In dat geval is Zwitserland zondagavond de tegenstander in Sevilla.
www.gva.be
STANDPUNT. Geen Tomorrowland, ik had dit echt niet verwacht
Begrip had ik te over voor de burgemeesters van Boom en Rumst die neen zeiden tegen 75.000 Tomorrowland-gasten op hun grondgebied, maar ik had nooit gedacht dat ze hun slag zouden thuishalen. Hun argumenten waren sterk, maar of ze sterk genoeg waren, was vorige week nog zeer de vraag.
www.gva.be
ASSISEN. Meesseman gaat voor vrijspraak, Manderick opnieuw in ziekenhuis: “Glenn zat in glazen kooi, zijn moeders wil was wet”
Volgens Luc Verheyen, advocaat van Glenn Meesseman, kon Glenn niet weerstaan aan de machtspositie van zijn moeder Inge Manderick en werd hij gedwongen door een onweerstaanbare drang om de feiten te plegen. Om die reden vroeg hij de jury om Glenn Meesseman vrij te spreken op basis van artikel 71. Inge Manderick haalde de laatste pleidooien niet, want ze werd naar het ziekenhuis gebracht omdat de wond van de operatie opnieuw was opengegaan.
www.gva.be
COLUMN. Een van die duurbetaalde voetbalsterren zou eens kleur moeten bekennen
Het EK-voetbal is de afgelopen dagen meer op een spelletje kleurenwhist beginnen te lijken. Als protest tegen de zogenaamde ‘homowet’ van de regering Orban wilde Duitsland de Allianz-arena in regenboogkleuren verlichten tijdens hun match tegen Hongarije. Dat stuitte op protest van de UEFA, dat vooral zijn ‘grijze’ zelf wilde blijven. Als tegenreactie werden woensdagavond in heel Europa honderden gebouwen in de regenboogkleuren verlicht. In Hongarije besloten ze daarop om hun stadions in de nationale kleuren rood-wit-groen te verlichten.
www.gva.be
Tomorrowland gooit zelf de handdoek: festival deze zomer finaal van de baan
De stekker gaat nu helemaal uit de komende editie van Tomorrowland. Nadat de burgemeesters van Boom en Rumst eerder weigerden om een vergunning toe te kennen, heeft de organisatie besloten dat het nog weinig zin heeft. “Gezien onze lange samenwerking met de gemeentes willen we er geen juridische veldslag van maken.”
www.gva.be