www.gva.be
www.gva.be
Waarom de kans klein is dat vaccinaties verplicht worden voor zorgpersoneel
Er lijkt voorlopig weinig politieke bereidheid om de vaccinatie voor het zorgpersoneel te verplichten, zoals onder meer de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro vraagt. Zowel de Vlaamse als de Brusselse en Waalse regeringen zweren nog steeds bij vrijwilligheid.
1 h
www.gva.be
Lenteschoonmaak (1): tips voor een proper huis zonder grote kuis
De grote lenteschoonmaak hoeft geen saaie opdracht te zijn en al helemaal geen huizenhoge taak waar de moed je bij in de schoenen zakt. Onze huishoudexpert Zamarra Kok deelt de taken netjes op en leidt je met nuttige tips in drie weken naar een kraaknette woonst.
3 h
www.gva.be
KAART. Op deze 38 (!) plaatsen wordt in 2021 gewerkt aan Vlaamse snelwegen
Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dit jaar nog op 38 plaatsen de Vlaamse snelwegen onder handen nemen. In totaal wordt 52 km wegdek vernieuwd en komen er voor 13 km nieuwe geluidsschermen.
3 h
www.gva.be
OPROEP. Stel jij jouw kappersbeurt nog even uit voor Think Pink?
Think Pink, de nationale borstkankerorganisatie, vraagt om je langverwachte kappersbeurt nog heel even uit te stellen en het haar nog te laten groeien. Er zijn voldoende haardonaties van 25 centimeter dus willen ze nu staarten van 30 centimeter lang inzamelen.
5 h
www.gva.be
Belgische IS-vrouwen en kinderen in Syrisch kamp spoorloos
Een Belgische team van artsen en psychologen dat normaal vorige week naar een Syrisch gevangenenkamp met IS-vrouwen zou gaan om DNA-stalen af te nemen van kinderen om uit te maken of ze Belgisch zijn, is niet vertrokken. Er heerst namelijk chaos in het kamp en enkele vrouwen en kinderen zijn er spoorloos.
6 h
www.gva.be
Jarige Frituur Falcon trakteert op frietjes
Het is exact tien jaar geleden dat Werner Van Aert (42) Frituur Falcon op de Oudeleeuwenrui in Antwerpen overnam van zijn voorganger. Zijn vrouw Nancy Van Cleempoel (43) liet haar job in het ziekenhuis voor wat ze was en stapte mee in de frituur. “We eten nog elke dag een portie frieten, dat word je nooit beu”, zeggen de twee.
6 h
www.gva.be
12 mensen naar ziekenhuis na brand in café De Negen Vaten
In café De Negen Vaten op het Zand in het oude stadscentrum van Antwerpen heeft maandagnacht een brand gewoed. Twaalf mensen werden naar het ziekenhuis gebracht.
8 h
www.gva.be
Lennard (10) over debuut in ‘Beau Séjour’: “Nooit nachtmerries na de opnames”
In het tweede seizoen van Beau Séjour dwalen al enkele weken niet één, maar twee rusteloze geesten rond. Hoofdrolspeler Gene Bervoets krijgt gezelschap van de West-Vlaamse Lennard Corne, die zijn overleden kleinzoon Jasper vertolkt. Geen simpele rol, zeker niet wanneer je nog nooit eerder geacteerd hebt. Maar de kijkers leven mee. “Mijn klasgenoten zeuren me al weken de oren van het hoofd, maar ik blijf zwijgen. Als vermoord.”
9 h
www.gva.be
“Geen coronaprik? Geen job in de zorg”
Wie zieken of bejaarden verzorgt, zou moeten worden verplicht om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat vindt koepelorganisatie Zorgnet-Icuro, en ook het artsensyndicaat BVAS gaat die richting uit. “Een prik tegen corona hoort bij de job, net zoals een helm bij een bouwvakker.”
9 h
www.gva.be
14.500 euro voor ‘spuuglelijk’ schilderij en 3.000 voor dierenskelet in Stukken van Mensen
De dealers in Stukken Van Mensen (Play4) speelden het spel hard. De twee Kempische kandidaten die maandag in de krant vertelden over hun deelname, verkochten hun object voor minder dan ze gehoopt hadden.
9 h
www.gva.be
Genoeg redenen tot klagen, en toch steunen deze ondernemers de oproep van Erika Vlieghe
“We moeten stoppen met te veel te zeuren.” Met haar uitspraak oogstte Erika Vlieghe afgelopen weekend veel commentaar op sociale media. “Ik heb het al eens gezegd, en ik ga het ook eens op een trui zetten”, zei Vlieghe in De Zevende Dag. Dat deden wij alvast even voor haar. En drie ondernemers die haar oproep wél steunen, trekken de trui met plezier aan.
9 h
www.gva.be
Zo bereken je eenvoudig welk coronavaccin je zal krijgen
Wie zich online registreert voor een vaccin, weet welk type vaccin er zal toegediend worden: Pfizer, Moderna of AstraZeneca. Maar je kan ook zelf eenvoudig berekenen welk vaccin je krijgt, door te kijken naar de twee data op uw uitnodigingsbrief. Drie weken tussentijd is Pfizer, vier weken Moderna en twaalf weken AstraZeneca.
9 h
www.gva.be
Vlaanderen huurt dure experts in om te besparen
10 miljoen euro spendeert de Vlaamse regering om al haar overheidsuitgaven tegen het licht te houden. Met als eerste oefening: wat als er 5% of 15% bespaard wordt? Ook sociale correcties zoals studiebeurzen en kinderbijslag moeten efficiënter worden.
9 h
www.gva.be
Kaddish en Chiro Terdonck spuiten eenhoorns met paars sjaaltje voor overleden Loes (7)
De twee eenhoorns die Jakke Theyssens van jeugdhuis Kaddish en Jochem van Ballaert van Chiro Terdonck samen creëerden als eerbetoon aan Loes, dragen niet toevallig een purperen sjaaltje. “Zo’n sjaaltje droeg Loes iedere week toen ze als ‘pinkeltje’ naar Chiro Terdonck ging”, legt Daan Hoeck, projectmedewerker artistieke impressie bij het Schotens jeugdhuis, uit.
9 h
www.gva.be
Acteur Sven De Ridder toont hoe vaccinatie verloopt op Spoor Oost
Acteur Sven De Ridder toont in bovenstaand filmpje van bijna vier minuten hoe het vaccineren verloopt in het vaccinatiedorp op Spoor Oost in Borgerhout. De kijker wandelt mee van het moment van aankomst tot aan het verlaten van de vaccinatiedorp.
www.gva.be
Mechelen vernieuwt in 2022 eerste gedeelte Liersesteenweg
De stad Mechelen maakt plannen om in 2022 een eerste gedeelte van de Liersesteenweg te vernieuwen. Ze gaat op zoek naar een bureau om een ontwerp op te maken voor de volledige herinrichting van de steenweg vanaf de vesten (R12) tot aan de Ieperleestraat. Tegelijk komt er een haalbaarheidsstudie voor nieuwe fietspaden op de hele Liersesteenweg.
www.gva.be
Raf uit Loenhout kweekt eerste Belgische thee
Wie graag een kop thee drinkt, kan dat binnenkort ook volledig lokaal doen. Loenhoutenaar Raf Rombouts (40) heeft zopas zijn eerste theeplantjes in de grond gezet. Daarmee is hij de eerste theeteler van ons land. Over een aantal maanden wil hij de Belgische thee op de markt brengen. “De smaak zal ook voor mij een grote verrassing zijn.”
www.gva.be
COMMENTAAR. Op deze manier dreigt Play-off 1 voor Antwerp in gevaar te komen
“Geen man overboord”, schreven we nog geen week geleden, na het score- en inspiratieloze gelijkspel tegen Sint-Truiden op de Bosuil. En nog: “Maar het voetbal mag en moet écht wel beter.” Twee keer helaas. Het voetbal tegen OH Leuven was verre van beter. En stilaan begint die man toch wel vervaarlijk ver over de reling te hangen. Antwerp moet dringend wakker worden, want de zo begeerde plek in Play-off 1 dreigt in gevaar te komen.
www.gva.be
Bill Barberis papa geworden van zoontje Ray
Acteur Bill Barberis (39) is vorige week papa geworden. Dat maakte zijn vriendin Tanya Zabarylo (35) maandag bekend op Instagram met een schattige foto van hun zoontje Ray.
www.gva.be
Port of Antwerp Bruges krijgt groen licht van Antwerpse gemeenteraad
De Antwerpse gemeenteraad keurde maandagavond de fusie goed tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Kevin Vereecken (N-VA) omschreef de fusie als de start van de Vlaamse Gouden Eeuw. Toch klonk er ook kritiek vanop de oppositiebanken.
www.gva.be
Horeca protesteert in Antwerps stadscentrum: “Geef ons perspectief”
Zo’n driehonderd zelfstandigen en werknemers uit de horeca verzamelden maandagavond een uur lang in het Antwerpse stadscentrum. Ze eisten perspectief in deze coronacrisis: een plan en een tijdlijn om de horeca weer op een veilige manier te openen.
www.gva.be
Politie ontdekt cannabisplantage in rijwoning in Boom
In een woning in de Kapelstraat in Boom is maandag in de late namiddag een cannabisplantage ontdekt. Er zou sprake zijn van een vrij grote plantage met honderden planten. De politie wil voorlopig geen details kwijt over de ontdekking.
www.gva.be
Oosterweel: ook op Antwerpse rechteroever is bouw Scheldetunnel begonnen
Voorbij het Noordkasteel op de Scheldelaan is maandag gestart met de voorbereidende werken voor de bouw van de Scheldetunnel. Die derde oeververbinding moet in de loop van 2027 klaar zijn.
www.gva.be
LIVE. Spoelt Antwerp EL-uitschakeling door met zege bij OH Leuven?
Royal Antwerp FC kan vanavond tegen OH Leuven de tegenvallende resultaten van de voorbije week doorspoelen. Rood-wit speelde gelijk tegen STVV (0-0) en liep tegen een uitschakeling aan in de Europa League. Pakken Vercauteren en zijn mannen wel de volle buit aan Den Dreef? Volg het hier LIVE!
www.gva.be
15,7 meter diepgang op de Schelde: MSC Regulus bezorgt Antwerpen nieuw record
Door de mist was het een dagje later dan voorzien, maar zondag is zonder enig probleem het containerschip MSC Regulus binnengelopen. Dat stelde het diepterecord in de haven van Antwerpen scherp, met een diepgang van 15,7 meter. Binnenkort volgen nog records.
www.gva.be
Groen en PVDA dienen motie in tegen keerlus Boekenberglei
Het protest tegen de nieuwe keerlus van De Lijn in de driehoek Drakenhoflaan-Boekenberglei-Cruyslei neemt toe. Groen en PVDA dienen samen een motie in, zowel op de districtsraad van Deurne als Borgerhout. Beide partijen pleiten ervoor om de middelen die voor de keerlus worden aangewend te investeren in de heraanleg van de straten en een betere dienstverlening van De Lijn.
www.gva.be
Advocaat schreeuwt onschuld uit tijdens proces rond schending beroepsgeheim
Het parket wil dat de Antwerpse strafpleiter Marc Swinnen veroordeeld wordt voor het schenden van zijn beroepsgeheim. De advocaat vroeg tijdens de rechtszaak de vrijspraak. “Wat is dit voor een justitie? Ik ben geshockeerd”, schreeuwde hij zijn onschuld uit.
www.gva.be
Lente-uitstap wordt nachtmerrie: hond bijt onderlip van Lejla (20) af
Een 20-jarige jongedame is zondag in het gezicht gebeten door een hond op de hondenweide in Fort 3 in Borsbeek. Haar onderlip is afgerukt en er zullen meerdere operaties nodig zijn om haar gezicht te herstellen. De politie voert een onderzoek om de eigenaar van de hond te achterhalen. Het gaat waarschijnlijk om een rottweiler.
www.gva.be
De Croo hint op alternatief voor reisverbod
Premier Alexander De Croo wil met de deelstaten een nieuw samenwerkingsakkoord over testing en quarantainemaatregelen overeenkomen. De bedoeling is tot een sterkere afdwingbaarheid te komen, zodat het geldende verbod op niet-essentiële reizen na 1 april uitgefaseerd kan worden. De Croo heeft dat maandag gezegd in de commissie Europese aangelegenheden van het parlement.
www.gva.be
Druk bezochte herdenkingsplek voor Loes (7) beveiligd met signalisatie
Om de plaats waar fietsertje Loes (7) vorige week overleed te beveiligen, heeft de politie signalisatie aangebracht rond de immense muur van tekeningen, bloemen en eenhoorns op de Horstebaan, ter hoogte van de Amerlolaan.
www.gva.be