Bekende ‘plantenschimmel’ duikt voor het eerst op bij de mens: “Dit roept ernstige vragen op”

In India werd een 61-jarige man besmet door de paarse korstzwam oftewel Chondrostereum purpureum. Deze schimmel komt wereldwijd voor bij bomen en struiken. Het is pas de eerste keer dat het opduikt bij de mens. “Het belang van schimmels wordt steeds meer erkend”, zegt professor Frank Pasmans, expert veterinaire mycologie aan de UGent.


Read full article on: nieuwsblad.be
Gouden Schoen voor vrouwen wordt vernieuwd: laureate over twee stemrondes verkozen, ook buitenlandse speelsters in België maken kans
Na zeven edities is de Gouden Schoen voor vrouwen toe aan een update: voortaan zal er net als bij de mannen een laureate verkozen worden in twee stemrondes. Dit weekend gaan de eerste formulieren voor dat nieuwe format de deur uit.
HLN.be
Boycotter des marques, une arme à double tranchant
05:00 AB InBev et quelques autres groupes subissent un boycott anti-LGBT aux États-Unis: comment y réagir? L'examen de cas antérieurs donne la réponse.
www.lecho.be
‘Democratieën moeten zich verenigen tegen export van Chinese AI-surveillance’
05:00 Ook in de geopolitiek schudt artificiële intelligentie de kaarten flink door elkaar. Het maakt niet echt uit wie het best AI-technologie ontwikkelt, maar wel wie ze het best kan toepassen, zegt de Ame...
www.tijd.be
Le Standard affine sa liste de candidats pour le poste de T1
La succession de Ronny Deila est toujours ouverte et le Standard espère pouvoir finaliser l’arrivée d’un T1 dans les prochains jours.
www.dhnet.be
Nathalie Obadia, galeriste: "Plus les gens achètent de l’art américain, plus il va être cher"
04:30 Galeriste réputée, Nathalie Obadia republie, en édition augmentée, un ouvrage remarquable sur l’utilisation de l’art contemporain comme marqueur de puissance et soft power essentiellement... américain...
www.lecho.be
CIA meldde België dat Oekraïne mogelijk Nord Stream saboteerde
Kort na de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen eind september, kreeg de Belgische militaire inlichtingendienst daarover informatie van de Amerikaanse CIA. Die wees op de vermoedelijke rol van Oekraïne bij de sabotage. Dat schrijft ‘De Tijd’ zaterdag op basis van welingelichte bronnen.
1 h
HLN.be
À un an des élections: it’s not only the economy, stupid
04:01 À un an des élections, la campagne qui s’amorce doit être, pour les démocrates, le moment de se mobiliser contre le populisme et l'extrémisme.
1 h
www.lecho.be
Art Basel, la foire d’art au quadruple
04:01 En 2023, Art Basel accueille 284 galeries de 36 pays, dont 21 nouvelles venues.
1 h
www.lecho.be
Waar eindigt de lange mars van Tom Van Grieken?
04:01 Met onderhandelingscursussen, tips van Europese rechts-radicale leiders en een verzacht communautair standpunt stoomt het Vlaams Belang zich klaar voor de macht, nu het een jaar voor de verkiezingen v...
1 h
www.tijd.be
Squid, chef de file d’un rock tentaculaire
04:01 Enregistré dans les studios de Peter Gabriel, le deuxième album de Squid transgresse les frontières du rock avec un penchant pour l’aventure et l’amour du risque.
1 h
www.lecho.be
Livret d’inintérêt
04:00 En matière d’épargne, il n’y a pas lieu d’épargner banques, banque centrale et autorités.
1 h
www.lecho.be
Mauvaise nouvelle pour votre portefeuille à partir du 1er juillet: les taxes auto vont augmenter en Wallonie
Après une hausse de près de 9% l’année dernière, l’indexation devrait légèrement dépasser les 5% en Wallonie et en Flandre. À Bruxelles, elle ne sera que de 1,7386%
1 h
Sudinfo.be
Matthieu Goeury, directeur des Halles: "Rester enfermé dans des enjeux uniquement artistiques est assez néfaste"
03:30 Cuisiner, assister à un concert ou faire du sport: l’expérience aux Halles s’élargit. Le lieu culturel fête ses 50 ans la saison prochaine et s’offre une nouvelle direction en la personne de Matthieu ...
2 h
www.lecho.be
"Le dieu du carnage" au Théâtre Le Public: Réunion de parents
03:30 Arthur Jugnot met en scène "Le dieu du carnage", de Yasmina Reza, comme un match de catch à quatre.
2 h
www.lecho.be
ChatGPT geen taboe KU Leuven: studenten mogen AI-software gebruiken
De KU Leuven heeft richtlijnen opgesteld voor het gebruik van generatieve artificiële intelligentie door studenten en onderzoekers. Dat heeft de Leuvense universiteit zaterdag bekendgemaakt. Programma’s als ChatGPT mogen gebruikt worden voor papers of onderzoek, als dat op een rechtmatige manier gebeurt.
2 h
HLN.be
ChatGPT geen taboe KU Leuven: studenten mogen AI-software gebruiken
De KU Leuven heeft richtlijnen opgesteld voor het gebruik van generatieve artificiële intelligentie door studenten en onderzoekers. Dat heeft de Leuvense universiteit zaterdag bekendgemaakt. Programma’s als ChatGPT mogen gebruikt worden voor papers of onderzoek, als dat op een rechtmatige manier gebeurt.
2 h
HLN.be
Anticiperen op omzetgroei
Pascal Paepen doceert aan de KU Leuven Campus Brussel en aan de Thomas More Hogeschool. Hij is medeoprichter van Spaarvarkens.be, een online community die de Vlaming helpt sparen en beleggen.
2 h
De Standaard
Als je een moeilijke dag hebt
Arevik d’Or woont in Antwerpen, waar ze illustraties, animatiefilms en chai latte maakt. Elke week verbeeldt ze hier met tedere humor haar kijk op de vrouw en haar lichaam.
2 h
De Standaard
Van oude koeien, de dingen die voorbijgaan
2 h
De Standaard
Column Parbleu | Zo streng is vake in ‘Terzake’
2 h
De Standaard
De rolluiken van Europa gaan luid ratelend dicht
Europese regeringen sloten over migratie een verregaande deal. Hij wordt niet met grote ethische principes verdedigd, die tijd is voorbij, maar als een stel broodnodige praktische maatregelen.
2 h
De Standaard
Bienvenue dans le dédale des finances des partis politiques
03:00 Quel est le trésor de guerre des partis belges? Comment sont-ils financés? Leurs dépenses sont-elles encadrées? Quelles sont les failles du système?
2 h
www.lecho.be
Dresde, tête de pont des semi-conducteurs en Europe
03:00 En 30 ans, la région de Dresde, en ex-RDA, est devenue le premier cluster d’Europe pour les semi-conducteurs, la ville étant dans le top 10 mondial.
2 h
www.lecho.be
COLUMN. “Achter de façades en gordijnen van Little Tokyo leeft nog oud verdriet”
Frans Baert ontdekt hoe alles met alles verbonden is, en hoe het kleine het grote bevat.
2 h
www.hbvl.be
COLUMN. Het vertrouwen in Vrouwe Justitia herstel je niet door het te eisen maar door het te verdienen
De Genkse politicoloog Fouad Gandoul geeft zijn kijk op het politieke en sociaal-maatschappelijke leven.
2 h
www.hbvl.be
Ministers Brouns en Somers slaan handen in elkaar: “Vlaanderen is aan een reorganisatie toe”
Om meer Vlamingen aan het werk te krijgen, slaan ze de handen in elkaar. Vlaams minister voor Inburgering en Lokale Besturen Bart Somers (Open Vld) en zijn collega van Werk Jo Brouns (cd&v) vinden allebei dat het met de VDAB anders moet. “En ook Vlaanderen is toe aan een grondige reorganisatie.”
2 h
www.hbvl.be
Al 30 jaar aan de zijde van mensen in laatste levensjaar: “Waarom zou je geen Porsche mogen kopen als je binnenkort gaat sterven?”
Na 30 jaar neemt dokter Joke Bossers afscheid van Pallion, de Limburgse dienst die mensen in hun laatste levensjaar op weg helpt. In die periode was ze niet alleen getuige van tragische gebeurtenissen, maar de Hasseltse dokter houdt er ook mooie herinneringen aan over: “Sterven geeft net ook kleur aan het leven. Wacht niet te lang om palliatieve zorg te vragen.”
2 h
www.hbvl.be
(Te) veel Republikeinen voelen zich geroepen
Juridisch knellen Donald Trumps schoenen steeds meer, maar er was deze week ook goed nieuws voor hem. Met drie nieuwe tegenkandidaten bij de Republikeinen raakt de tegenstand steeds meer versnipperd.
2 h
De Standaard
Eva Kaili, verdachte in Qatargate: ‘Geld was nooit mijn drijfveer’
Het Griekse Europarlementslid Eva Kaili zat vier maanden in de gevangenis van Haren op verdenking van corruptie in het dossier Qatargate. Sinds eind mei is ze vrij. Aan De Standaard geeft ze nu haar versie van de feiten. Kaili ziet een complot van de geheime diensten.
2 h
De Standaard
Onafscheidelijke jeugdvriend van Sanda Dia doorbreekt voor één keer de stilte: “Tijd om zijn naam voorgoed van Reuzegom los te koppelen”
Na twee weken commotie over het Reuzegom-arrest doorbreekt Sanda Dia’s onafscheidelijke jeugdvriend Ferre Vervoort (25) vanuit Azië voor één keer de stilte. “Dat mensen op straat komen is mooi, zolang men Sanda’s verhaal niet kaapt voor andere doeleinden.”
2 h
www.nieuwsblad.be
Het Oekraïense tegenoffensief wordt geen blitzkrieg
Het tegenoffensief van het Oekraïense leger wordt een delicate evenwichts­oefening. Kiev moet resultaten boeken, maar mag de verwachtingen niet te groot laten worden.
2 h
De Standaard
Vlaams Belang probeert N-VA te overtuigen met “ordelijke” onafhankelijkheid
Met haar communautair congres belooft Vlaams Belang komende zondag een Vlaamse onafhankelijkheid “zonder revolutie”. Maar de ontwerp-congresteksten laten net het omgekeerde zien.
2 h
www.nieuwsblad.be
Behrouz Boochani, schrijver en overlever: ‘Verzet zit in mijn Koerdisch bloed’
Bootvluchtelingen uitbesteden aan buurlanden. Europa denkt er graag over na, Australië doet het sinds 2001. De Koerdisch-Iraanse schrijver Behrouz Boochani ondervond het aan den lijve. Zes jaar lang zat hij vast op een eiland in de Stille Oceaan. ‘Op Manus kon je makkelijk een slecht mens worden.’
2 h
De Standaard
DE STEMMEN VAN ASSISEN. De ‘ochtendverkrachter’: “De politie pakte hem op voor 19 verkrachtingen en toen bekende hij er 44”
In Frankrijk werd hij vernoemd naar de plek waar hij toesloeg - De verkrachter van de Samber. In België werd hij vernoemd naar het tijdstip – De ochtendverkrachter – en zijn methode – De verkrachter met het witte koord. Hij heeft meer dan 50 vrouwen verkracht. En kon 30 jaar onder de radar blijven. Totdat hij op een ochtend een 15-jarig Belgisch meisje aanvalt en een cruciale fout maakt…
2 h
www.nieuwsblad.be
Tom Pintens is ongeneeslijk ziek: ‘De dokters hebben me op het hart gedrukt dat ik me niet schuldig hoef te voelen’
Tom Pintens is ziek. Hij zal niet meer genezen. En hij wil erover vertellen, omdat hij weet dat velen zijn vermagerde lijf nakijken en geen vragen durven te stellen. ‘Ik wil dit niet verzwijgen, want ziek zijn mag geen taboe zijn.’
2 h
De Standaard
Wat is nog het nut van blijven blokken als werkgevers toch “niet naar diploma kijken”? “Zelfs als je niks geleerd hebt, is het iets waard”
Drie op de vier Vlaamse bedrijven nodigen ook sollicitanten uit die niet het vereiste diploma hebben. Sommige werven je zelfs aan zonder gesprek. Wat is dan nog het nut van blijven blokken?
2 h
www.nieuwsblad.be
Spelen met Barbie en Anish Kapoor in het Muhka
De bordjes voor een fitnessparcours op de trappen van het Muhka geven het al aan: hier komt kunst in beweging. De zomerexpo Museum spelen zet in op kinderlijke verwondering. Tegelijk stelt ze de vraag hoe een museum er vandaag zou kunnen uitzien.
2 h
De Standaard
Dina Tersago stelt nieuwe boeren voor uit ‘Boer zkt vrouw’, deze keer niet anoniem
Het vorige seizoen is nog maar net afgelopen of daar zijn de nieuwe boeren van ‘Boer zkt vrouw’ al. Op maandag stelt Dina Tersago de deelnemers van het nieuwe seizoen voor. Voor het eerst sinds 2014 tonen de boeren en één boerin ook meteen hun gezicht.
2 h
www.nieuwsblad.be
Column | Vakantie is het leven, niet omgekeerd
Mensen die op vakantie de actualiteit blijven volgen: Christophe Vekeman zal hen nooit begrijpen.
2 h
De Standaard
Dansen als Elsa in ‘Frozen’
Je wéét als meisje dat je geen jurk aan moet om te dansen, maar toch: het is zo mooi als je ronddraait.
2 h
De Standaard
BBQ-weekend op komst: tien gouden tips van ‘grillmaster’ Peter De Clercq
Dit weekend wordt het stralend weer. Ideaal om de barbecue boven te halen, dus. Maar hoe pak je het grillen aan zoals een pro? Wereldkampioen barbecueën Peter De Clercq, bekend uit ‘Grillmasters’, verklapt tien gouden tips.
2 h
www.hbvl.be
ZO DOEN ZIJ HET. Myriam en Lodewijk: “De tuin is onze verbindende factor en tegelijk ons grootste discussiepunt”
Elke week brengen we onze lezers in beeld en geeft een gezin ons een inkijk in hun leven. Deze week: Myriam en Lodewijk uit Oud-Turnhout.
2 h
www.hbvl.be
Groeischeut voor MacBook Air
Het hing in de lucht en sinds deze week is het officieel: Apple’s slankste laptop krijgt een groeischeut. Naast het 13 inch-formaat, is er vanaf 13 juni voor het eerst ook een grotere 15 inch MacBook Air. Het scherm heeft meer exact een diagonaal van 15.3 inch en gebruikt net zoals het kleinere model (13,6 inch) een liquid retina lcd-paneel. De resolutie is 2.880 x 1.864 pixels scherp, de max. helderheid 500 nits. Zoals (voorlopig nog steeds) bij alle portables van Apple is het geen aanraakscherm. De grote Air is ook zeer dun met slechts 1,15 cm dichtgeklapt (1,13 cm bij de 13 inch-versie), verder is ie 34 cm breed en 23,8 cm diep, nog makkelijk meeneembare maten. Technisch is verder alles gelijk met de M2 Air 13”. De processor is een 8 tot 10-kernige M2-chip, met tot 24GB ram en tot 2 terabyte opslag, de batterij moet eveneens tot 18 uur meegaan. Er zijn twee Thunderbolt/USB 4-poorten. Het 15 inch-model heeft wel beter geluid met meer speakers en nu ook woofers. De M2 Air 13” is er nu vanaf 1.299 euro, het 15 inch model voor 300 euro meer. (rap)
2 h
www.hbvl.be
Dina Tersago stelt nieuwe boeren voor uit ‘Boer zkt vrouw’, deze keer niet anoniem
Het vorige seizoen is nog maar net afgelopen of daar zijn de nieuwe boeren van ‘Boer zkt vrouw’ al. Op maandag stelt Dina Tersago de deelnemers van het nieuwe seizoen voor. Voor het eerst sinds 2014 tonen de boeren en één boerin ook meteen hun gezicht.
2 h
www.hbvl.be
Vier grootste festivals mogen de herbruikbare beker nog een jaartje in de kast laten
Graspop, Tomorrowland, Rock Werchter en Pukkelpop, de vier grootste festivals van het land, hebben een uitzondering gekregen voor het gebruiken van herbruikbare bekers op de festivalweide. Net als een reeks kleinere organisatoren die nog een stock wegwerpbekers hebben.
2 h
www.hbvl.be