Bientôt des insectes dans notre assiette?

L'Autorité européenne de sécurité des aliments (EFSA) a évalué pour la première fois la possibilité de produits alimentaires dérivés d'insectes. Son avis scientifique sur la sécurité de l'utilisation de vers de farine séchés dans l'alimentation humaine, adopté en novembre dernier, a été publié mercredi.
Load more
Read full article on: 7sur7.be
Les admissions à l'hôpital toujours en hausse, léger rebond des contaminations
Le nombre moyen d'infections au Sars-Cov-2 augmente de nouveau, avec 2.050,6 nouveaux cas quotidiens sur la période du 15 au 21 janvier (+2% par rapport à la période de calcul précédente). Les hospitalisations, en hausse de 19%, sont en moyenne de 136,6 par jour entre le 18 et le 24 janvier, selon les chiffres provisoires de l'Institut de santé publique Sciensano publiés lundi matin.
www.7sur7.be
Voor het eerst meer hernieuwbare dan fossiele energie in EU
Voor het eerst is in de Europese Unie meer elektriciteit geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen dan uit fossiele brandstoffen, zo blijkt uit een studie van de denktanks Agora Energiewende en Ember.
De Standaard
Ex-renster Tara Gins geweigerd als ploegleidster na ‘ongepaste’ foto: “Een ouder dreigde ermee naar sponsors te stappen”
Ex-renster Tara Gins (30) zag het al helemaal voor zich. Ze zou dit seizoen normaal aan de slag gaan als ploegleidster bij een niet nader genoemd mannelijk beloften- en eliteteam. Maar dat was buiten een ouder gerekend van een van de renners. Die dreigde om met een fotoshoot uit het verleden richting de sponsors te stappen, de ploeg zwichtte onder de druk en Tara kreeg de job niet. “Mijn kansen worden ontnomen door eikels die dubbele standaarden hanteren”, zegt ze.
HLN.be
Adolfo Gaich moet Bosuil goals bezorgen: Argentijns toptalent, eerder bijna van Club Brugge, op weg naar Antwerp
Nadat het tegen Gent en Cercle nog miraculeus ontsnapte, kreeg Antwerp tegen Oostende wat het al langer verdiende: een nederlaag. Het zakelijke voetbal zorgt voor amper kansen, maar kijk: mogelijk is de redding nabij. Adolfo Julián Gaich (21), Argentijns toptalent en eerder bíjna van Club Brugge, wordt gehuurd van CSKA Moskou en moet het nieuwe speerpunt van de Great Old worden.
HLN.be
Vlamingen boeken massaal vakantiehuizen in Ardennen: ook in week vóór krokusvakantie
Nu we tijdens de krokusvakantie geen plezierreizen mogen maken naar het buitenland, huren we massaal vakantiehuisjes in de Ardennen. Wie er nog eentje wil, zal héél snel moeten zijn. Maar ook voor de week voordien lopen de boekingen als een trein, terwijl dat in theorie helemaal geen vakantieweek is.
HLN.be
Waarom de ultraorthodoxe joden naar de synagoge blijven gaan: “Groepsdruk, diep geloof en koppigheid”
De aanwezigen die zaterdag bij verboden bijeenkomsten tot twee keer toe uit een Antwerpse synagoge werden gehaald, maken deel uit van de ultraorthodoxe joodse gemeenschap. Het zijn mensen die zich afsluiten van de actualiteit, maar wél de coronaregels kennen. Toch houden ze hardnekkig vast aan de zaterdagse sabbat. Dat heeft te maken met groepsdruk, allesoverheersend geloof en ook een zekere koppigheid. “Ze voelen de regels aan als pestgedrag. Daar verzetten ze zich tegen.”
HLN.be
“Een lokale winterse bui is niet uitgesloten”
De temperatuur schommelde heel de nacht in de buurt van het vriespunt.
www.hbvl.be
Kraker laat camping achter als stortplaats
Een onbekende heeft in het gebied Stockheimderbosch in Lanklaar een megastort achtergelaten bij vier totaal vernielde caravans. Het stadsbestuur heeft een proces-verbaal laten opstellen en OVAM gevraagd om het stort op te ruimen.
www.hbvl.be
Helft van kinderen in sommige Noord-Limburgse klassen test positief
De helft van de kinderen in sommige Noord-Limburgse klassen heeft positief getest op corona, vermoedelijk de Britse variant. Gouverneur Jos Lantmeeters heeft daarom beslist dat er in zes Noord-Limburgse gemeenten tot aan de krokusvakantie een verbod komt op buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13, net als in zeven Zuid-Limburgse gemeenten.
www.hbvl.be
Vier op de vijf Limburgse studenten laten zich vaccineren
81 procent van de Limburgse studenten zal zich zeker of waarschijnlijk laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een bevraging bij 2.964 studenten door Het Belang van Limburg en Ipsos België in samenwerking met UHasselt en hogescholen UCLL en PXL. “Een mooi, verrassend resultaat”, zegt vaccinologe Corinne Vandermeulen.
www.hbvl.be
Il y a 10 ans, Étienne Manise perdait la vie dans l’incendie du Premium à Mons: «Ça aurait dû être moi à la place d’Étienne…»
Étienne Manise, pompier de la caserne de Mons, a perdu la vie dans l’incendie de la discothèque «Le Premium» sur le site d’Imagix. Samedi, cela faisait dix ans. Pourtant, pour ses anciens collègues, c’est «comme si c’était hier.» L’incendie était criminel, il y a eu un jugement. Raymond, présent aux côtés d’Étienne, ne comprend toujours pas ce qui s’est passé…
Sudinfo.be
Tientallen doden bij aanvallen op militaire basissen in Mali
In Mali zijn zondag zes soldaten en een dertigtal strijders gesneuveld bij gecoördineerde, gelijktijdige aanvallen op twee militaire basissen, zo melden regeringsbronnen.
De Standaard
Uittredende Portugese president wint met meer dan 60 procent
In Portugal is uittredend president Marcelo Rebelo de Sousa herkozen. Al in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen haalde de gematigde conservatief zondag 61,6 procent van de stemmen, zo blijkt uit officiële resultaten uit 98 procent van de kieskringen.
De Standaard
Coronacrisis - meer ziekenhuisopnames, weer meer besmettingen
Blijf in deze live op de hoogte van onze laatste updates over de coronacrisis.
Knack.be
‘Biden verlengt reisbeperkingen voor Europeanen’
De Amerikaanse president Joe Biden gaat maandag de reisbeperkingen voor Europeanen verlengen, zo melden verscheidene Amerikaanse media zondag. Om de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus buiten te houden, zal ook het inreizend verkeer uit Zuid-Afrika sterk beperkt worden.
De Standaard
Enschedees ziekenhuis aangevallen door relschoppers, politie in Eindhoven belaagd met messen
In Nederland hebben relschoppers zondagavond rond 23.00 uur het Enschedese ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) belaagd en geprobeerd de ramen in te gooien. ‘Het is verschrikkelijk dat wij nu doelwit zijn. Juist de mensen die zich zo hard hebben ingezet tijdens deze coronacrisis’, zegt een woordvoerster.
1 h
De Standaard
56 millions d’aides publiques pour Fornieri: le PTB veut des vérifications
Le PTB s’est penché sur les aides publiques dont a déjà bénéficié François Fornieri, en faveur de Mithra ou, plus récemment de Protection Unit, dont il est également un des gros actionnaires. Résultat des courses: 56 millions d’euros, au moins, ont été accordés à ces deux entreprises depuis 2007. À bon escient vu l’inculpation et la détention dont M. Fornieri fait aujourd’hui l’objet? Le parti de gauche radicale voudrait que la cour des comptes réponde à cette question.
1 h
Lameuse.be
ANNO 2021. Marleen Vanhecke (48): “Relatiebreuk was emotionele achtbaan die ik niemand toewens”
Elke dag gaat ‘Het Laatste Nieuws’ op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Marleen Vanhecke (48), ex-journaliste en nieuwsanker van VTM, nu hoofd externe communicatie en reputatiemanagement bij Elia.
1 h
HLN.be
Hoe ziet de toekomst van Theo Francken eruit na de affaire-Kucam? “Ik ga niet zwijgen over migratie”
"Een kras op mijn ziel, maar ook op mijn carrière." Dat beseft Theo Francken na de affaire-Kucam. De zaak duwt de bokser van N-VA stevig in de touwen, net nu de strijd voor het ondervoorzitterschap van de partij loopt. Veert hij nog opnieuw recht? "Ik ben niet weg. En ik ga niet zwijgen over migratie."
1 h
HLN.be
Slangen op maandag. “Niet de hele joodse gemeenschap maakt het te bont: een minderheid maakt het de meerderheid moeilijk”
Afgelopen weekend heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever het record 'op eieren lopen' op scherp gesteld. Vanuit de imposante Mechelse Nekkerhal werd zijn nieuwjaarsspeech gestreamd naar de thuiszittende militant. Met de grootst mogelijke voorzichtigheid maakte De Wever enkele pirouettes rond de affaire-Kucam en de rol van goudhaantje Theo Francken in de affaire.
1 h
HLN.be
Noa Lang met twee assists wéér de smaakmaker bij Club: “En hij zit nog maar aan 60%”
Het is dat Covid-19 voor een verbod op publiek heeft gezorgd, of er stonden rond Olympia lange files om naar Noa Lang (21) te komen kijken. Hij heeft niet toevallig van de Gouden Schoen een doel gemaakt.
1 h
HLN.be
Greet De Keyser in de VS: “Trumps erfenis zal nog lang blijven wegen op de politiek in dit land”
Een prachtige zonsopgang, het is bitterkoud buiten, ik zit heerlijk warm binnen aan mijn bureau dit stukje te schrijven. Het voelt goed en meteen maken delen van Amanda Gormans inauguratie-gedicht rake sprongetjes in mijn hoofd. "Het licht is er altijd, als wij dapper genoeg zijn om het te zien."
1 h
HLN.be
STANDPUNT. Hou scholen zo veel mogelijk open
Ongeveer 1,5% van de Belgen is vandaag gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is heel weinig, maar het is beter dan de 0% die tot eind vorige maand nog op de teller stond. Een bijkomend voordeel is dat het percentage alleen maar zal stijgen. We kunnen niet terug naar beneden gaan.
1 h
www.gva.be
Studie VUB: “Brusselse migratie zorgt voor internationalisering in Vlaamse Rand”
De gemeentes van de Vlaamse Rand hebben een karakter dat veel minder 'Vlaams' is dan andere gemeenten in Vlaanderen. De BRIO-onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel heeft aangetoond dat de aanwezigheid van Brussel zorgt voor meer migratie en verhuisbewegingen, waardoor de Vlaamse Rand internationaler en duurder wordt.
2 h
HLN.be
Colombiaanse partij FARC verandert van naam om zich te onderscheiden van guerrillastrijders
De ex-guerrilla’s van de FARC hebben elke connotatie met hun oorlogsnaam verbroken en hun politieke organisatie omgedoopt tot Partido Communes. Dat is zondag beslist op het tweede congres van de partij sinds de ondertekening van de vredesakkoorden in 2016.
2 h
www.nieuwsblad.be
World Economic Forum deze week virtueel en later dit jaar in Singapore
Het World Economic Forum (WEF) zou normaal gesproken deze week in het Zwitserse Davos plaatsvinden, maar door de coronapandemie is de topbijeenkomst dit jaar in mei in Singapore. Als alternatief is er deze week wel een virtuele bijeenkomst, de Davos Agenda.
2 h
HLN.be
World Economic Forum deze week virtueel en later dit jaar in Singapore
Het World Economic Forum (WEF) zou normaal gesproken deze week in het Zwitserse Davos plaatsvinden, maar door de coronapandemie is de topbijeenkomst dit jaar in mei in Singapore. Als alternatief is er deze week wel een virtuele bijeenkomst, de Davos Agenda.
2 h
HLN.be
Ons land gelooft in waterstof, maar is dat verstandig?
Ons land krijgt 5,95 miljard euro uit het Europees herstelplan om onze economie na corona weer op de rails te krijgen. Heel wat geld daarvan wil ons land investeren in waterstof, want België is een koploper op dit vlak. Waarom? ?
3 h
De Standaard
Lorin Parys bekent als eerste kleur
Vlaams Parlementslid Lorin Parys heeft niet gewacht tot de twee gedoodverfde kandidaten voor het N-VA-ondervoorzitterschap hun beslissing kenbaar maken. De huidige ondervoorzitter en Leuvenaar wil graag zichzelf opvolgen.
3 h
www.hbvl.be
Conner Rousseau te ziek: sp.a gelast nieuwjaarsfeest af
Sp.a zal dit jaar geen nieuwjaarsboodschap brengen. Het coronavirus heeft voorzitter Conner Rousseau flink te pakken.
3 h
www.hbvl.be
De Ensors van de emotie
“Deze prijs komt op een woelig moment in mijn leven.” Zichtbaar nerveus en diep ontroerd nam Maaike Cafmeyer (47) zaterdagavond haar eerste Ensor als beste actrice, voor de reeks ‘De Twaalf’, in ontvangst. Met haar rol in de zaak Bart De Pauw in ieders achterhoofd. Maar Cafmeyer keek de olifant in de kamer recht in de ogen. “Ik haal kracht uit mijn gezin.”
3 h
www.hbvl.be
“Zo’n reis is nooit zonder gevaar. Ik heb collega’s verloren op zee”
De baken van ervaring op een sloep vol zeilende BV’s? Dat is Piet Smet (57), kapitein met dienst in ‘Over de Oceaan’. De man die zonder verpinken in zwalpende masten klimt. De stem van rust wanneer die van Evi Hanssen omslaat in paniek. “Onderweg is een hechte vriendschap ontstaan.”
3 h
www.hbvl.be
Laatste miniserie op Eén: beetje moord, beetje humor
De flat van een koppel op scheiden, een funerarium en een gevangenis. De minireeksen die VRT de voorbije weken uitzond, wisten hun locaties wel te kiezen. De Shaq, de laatste in het rijtje, kiest wel voor een fris decor: een tuin. Alleen, daarin blijkt een lijk te liggen.
3 h
www.hbvl.be
“Sommige velden in 1A zijn van provinciaal niveau”
3 h
www.hbvl.be
“Merci Wout, maar ik was slecht”
De eindzege in de Wereldbeker van Wout van Aert was goed nieuws voor Tim Merlier. Hij mag zondag als negende man de extra WK-plaats innemen.
3 h
www.hbvl.be
“Ik ga verschieten als ik de beelden terugzie”
Met zijn eerste doelpunt van het seizoen besliste Brandon Mechele de topper. Een heuse spitsengoal. Borstcontrole, draaien en met links uithalen. Vukovic was gezien. “Zo’n goal in zo’n belangrijk duel. Heerlijk.”
3 h
www.hbvl.be
Einde verhaal Benteke en Batshuayi bij Palace
Crystal Palace was al uitgeschakeld in de FA Cup en dus kwamen The Eagles niet in actie. Ze spelen pas morgen tegen West Ham in de competitie. De kans dat we de Belgische aanvallers Christian Benteke (30) en Michy Batshuayi (27) nog veel zullen zien, is klein.
3 h
www.hbvl.be
Svilar in doel na corona-uitbraak bij Benfica
3 h
www.hbvl.be
Donderpreek leidt Lommelse comeback in
Onherkenbaar in de eerste helft en efficiënt in de tweede helft. Groen-wit keek aan de rust tegen een dubbele achterstand aan, maar zette dat in de tweede helft alsnog verrassend recht.
3 h
www.hbvl.be
Man U knikkert Liverpool uit FA Cup
3 h
www.hbvl.be
Lukebakio uit kern gezet bij Hertha
3 h
www.hbvl.be
Vanotterdijk verbetert vier Limburgse records
De Flanders Qualification Meet in Antwerpen bood de Belgische en bij uitbreiding de Nederlandse toppers een gelegenheid aan om limieten te zwemmen voor de Europese kampioenschappen en/of Olympische Spelen.
3 h
www.hbvl.be
“Elke fout wordt hier afgestraft”
Club Brugge is los. Een kloof van 12 punten in de maand januari, het is hoogst uitzonderlijk. Genk, dat in deze topper drie gezichten toonde, moet de rol lossen. Definitief? “Het kan nog alle kanten uit”, pompte Genks uitblinker Bryan Heynen zichzelf moed in.
3 h
www.hbvl.be
Sterk Lummen moet achtervolgen tegen profspeelsters uit Mechelen
Athenas Lummen speelde een sterke wedstrijd in Mechelen, maar tegen acht profspeelsters kwam het na een lange achtervolging net te kort. Het Mechelse reboundoverwicht (49-27) was vooral in de eerste helft doorslaggevend.
3 h
www.hbvl.be
Neuville en Wydaeghe derde bij debuut
Tot begin vorige week hadden ze nooit samen in een auto gezeten, maar Thierry Neuville en zijn nieuwe corijder Martijn Wydaeghe wisten in de Rally van Monte Carlo toch beslag te leggen op een derde plaats.
3 h
www.hbvl.be
Vaccinatiedroom is al doorprikt
De vaccinatiecampagne sputtert. Na het debacle met de leveringen van Pfizer, is AstraZeneca in hetzelfde bedje ziek. Tot eind maart krijgen we maar zo’n 40 procent van de beloofde vaccins. “Uiterst pijnlijk”, zegt minister Frank Vandenbroucke.
3 h
www.hbvl.be
Een traag werkende schildklier kun je genezen met een dieet
Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
3 h
www.hbvl.be