Cannabis een softdrug? Tot de psychoses beginnen

Het incident op de West-Vlaamse hogeschool Vives brengt de link tussen cannabis en psychose opnieuw onder de aandacht. ‘Jongeren die gebruiken zien het probleem niet.’


Read full article on: standaard.be
Chinese taikonauten aangekomen in ruimtestation
De Chinese raket Shenzhou-13 is aangekomen aan het ruimtestation Tiangong, zo heeft het agentschap Nieuw China vannacht gemeld.
HLN.be
Peter paste voor beroepsrichting en werd directeur ICT
In het tweede middelbaar van het Atheneum in Tongeren kreeg Peter Laenen, vandaag 58, te horen dat hij best zou kiezen voor een beroepsrichting.
www.hbvl.be
Jonas Geirnaert en Julie Mahieu verwachten tweede kindje
Er is gezinsuitbreiding op komst bij tv-makers Jonas Geirnaert (39) en Julie Mahieu (37). Het koppel verwacht hun tweede kindje. Vorig jaar kregen ze een zoontje, Jonah.
www.hbvl.be
Patrick Van Gompel zwaait af met boek: “Ik heb de VRT-collega’s wel eens gekloot”
Op 1 februari gaat VTM-reporter Patrick Van Gompel (64) met pensioen na een journalistieke carrière van bijna 44 jaar. Zijn boek ‘Van onze reporter ter plaatse’ is een onderhoudend zelfportret, maar ook een blik achter de schermen.
www.hbvl.be
Voyeur: de pijp van Magritte in de rebus van Broodthaers
Voyeur ontsluit iedere week het verhaal achter een kunstwerk uit onze (wijdere) omgeving en toont waar u op moet letten. Deze week ‘Modèle:la pipe’ van Marcel Broodthaers.
www.hbvl.be
Recensie: ‘Een Europees pandemonium’ van Luuk van Middelaar
Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Deze aflevering ‘Een Europees pandemonium. Kwetsbaarheid en politieke kracht’ van Luuk van Middelaar.
www.hbvl.be
Profiel van ‘De Slimste Mens’: dertiger, journalist en minstens zeven afleveringen
Erik Van Looy zet vanaf maandag de deuren van zijn ‘De Slimste Mens’-studio opnieuw open. 34 kandidaten proberen de eretitel op hun naam te schrijven. Wie dat wordt, weten we in december. Maar op basis van de achttien voorbije seizoenen kan er al een berekende gok op tien favorieten gemaakt worden. Dit is het profiel van de Slimste Mens.
www.hbvl.be
Stromae verrast met nieuwe single: “Hij is zoals Jacques Brel of René Magritte”
Dat was prettig schrikken. Net als Adèle, die het wel had aangekondigd, is er plots ook een nieuwe single van Stromae (36): ‘Santé’. Zijn eerste in zes jaar. Alle Vlaamse muziekkenners zijn enthousiast. “Dat vertragend effect dat erin zit, maakt het liedje zo bezwerend”, zegt Miguel Wiels.
www.hbvl.be
Zonder Hollerbach, Suzuki en De Ridder
www.hbvl.be
overwinningen voor de Zebra’s
www.hbvl.be
doelpogingen na tien wedstrijden
www.hbvl.be
Z. Waregem-antwerp
Zaterdag, 18.30 uur Scheidsrechter: Jonathan Lardot
www.hbvl.be
Oostende - Cercle
Zaterdag, 18.30 uurScheidsrechter: Wim Smet
www.hbvl.be
Démocratie, stop ou encore ?
03:00 Limiter l’analyse des causes du désamour démocratique au seul besoin citoyen de redéfinir la place du politique relève du sommaire. Le malaise est plus profond.
www.lecho.be
De balans | Illustratrice Fatinha Ramos
03:00 De Portugees-Belgische illustratrice Fatinha Ramos (44) won deze week een prestigieuze World Illustration Award voor ‘The Other US Epidemic’. Hier maakt ze haar persoonlijke balans op.
www.tijd.be
Dirigent Paul Van Nevel: ‘The Beatles heb ik compleet gemist’
03:00 50 jaar geleden richtte Paul Van Nevel het Huelgas Ensemble op en dat wordt in Bozar gevierd met een concert. Van Nevel is nog altijd de drijvende kracht en na een halve eeuw is de ontroering om de sc...
www.tijd.be
Recensie | Schrijven tot het pijn doet
03:00 In de 'Verzamelde verhalen' van Ingeborg Bachmann is een virtuoze auteur aan het woord die schrijft op het scherp van de snee.
www.tijd.be
Tot eer en glorie voor zichzelf en de herinnering
03:00 De portretkunst maakte in de 16de eeuw een stormachtige ontwikkeling door. Het Rijksmuseum toont die evolutie in de expo ‘Vergeet me niet, portretten uit de renaissance’.
www.tijd.be
In de nieuwe Dave Eggers zijn we allemaal slaven van big tech
Deze week in Radar: de nieuwe roman van Dave Eggers en de spannendste games van dit najaar.
De Standaard
Denk aan de buren en voorkom ‘flipperen’: met een paar eenvoudige ingrepen beveilig je je woning tegen inbraken
Een gewaarschuwd man is er twee waard, luidt het gezegde. Zo waarschuwt de politie al sinds jaar en dag voor woninginbraken. Met enkele simpele ingrepen kun je je woning al een stuk beter beveiligen tegen diefstal. Diefstalpreventie-adviseur Petra Macquoi zet de tips op een rijtje.
www.hbvl.be
Wat de uitspraak ook zal zijn, de impact van het proces zal groot zijn: voor Bart De Pauw, voor de vrouwen én voor de samenleving
Op 25 november weten we of Bart De Pauw schuldig wordt bevonden aan belaging en elektronische overlast. Er staat veel op het spel, zowel voor De Pauw als voor de negen vrouwen die zich burgerlijke partij hebben gesteld. Maar ook los van de uitspraak is de impact van de zaak niet te onderschatten.
www.nieuwsblad.be
Premier Alexander De Croo na een week vol (bijna) akkoorden, twijfels en chaos: “Ik ben over veel dingen van gedacht veranderd”
Luttele uren voor zijn State of the Union verloor Alexander De Croo (Open VLD) even de controle over de onderhandelingen: een vicepremier die het aftrapte, een andere die een gemaakt akkoord weer op de helling plaatste… Drie dagen later neemt de premier niemand iets kwalijk. “Eén telefoon heb ik gepleegd om een aantal dingen te verduidelijken. Eén. En het was opgelost.”
www.nieuwsblad.be
Vincent Kompany maakt zich ondanks nieuwe RSZ-regeling geen zorgen over toekomst Belgisch voetbal: “Er is ontzettend veel talent aanwezig”
Her en der werd de afgelopen dagen aan de alarmbel getrokken als zouden de nieuwe RSZ-regels het niveau van het Belgisch voetbal naar beneden halen. Maar Vincent Kompany maakt zich geen zorgen. “Ons voetbal kan hier sterker van worden”, aldus de coach van Anderlecht.
www.nieuwsblad.be
Ben Segers heeft eerste rol beet in peperdure Amerikaanse reeks: “Hadden me vorig jaar al gevraagd, maar toen had ik bedankt”
Acteur Ben Segers (47) heeft een rol te pakken in de Amerikaanse oorlogsreeks Masters of the air, geregisseerd door Cary Joji Fukunaga, de man die ook de Bond-film No time to die draaide.
www.nieuwsblad.be
Iedereen kan zomaar binnenlopen, en dat is niet zonder gevaar: Brits parlementslid overleeft steekpartij niet
David Amess, een van de langst zetelende leden in Britse parlement, heeft een steekpartij tijdens zijn wekelijkse spreekuur met kiezers niet overleefd. Het roept de vraag op of Britse politici niet te veel risico’s nemen.
www.nieuwsblad.be
Waarom (bijna) alle Red Lions na hun olympische titel de nationale ploeg trouw blijven: “Winnen is gewoon ongelofelijk verslavend”
Europees kampioen. Wereldkampioen. Olympisch kampioen. Hoger kan een team niet reiken. En toch vatten – op Thomas Briels na – alle Red Lions dit weekend met de Pro League-duels tegen Duitsland een nieuwe cyclus aan. Wij polsten bij de dertigers Loïck Luypaert (30) en Sébastien Dockier (31) waarom zij aan boord blijven. “Natuurlijk dacht ik wel eens hoe mooi een afscheid als olympisch kampioen zou zijn, maar lang duurde dat niet.”
www.nieuwsblad.be
Goldrush naar nieuwe De Bruyne: Waarom Manchester City de wereld inpalmt met het machtigste voetbalnetwerk
Dinsdag krijgt Club Brugge niet de rijkste voetbalclub ter wereld over de vloer. Of toch? Want Manchester City is niet zomaar de kampioen van Engeland. Het is het vlaggenschip van een vloot die bezig is de wereld te veroveren. Welcome, City Football Group, het machtigste voetbalnetwerk ter wereld. En dat alleen maar om een nieuwe Kevin De Bruyne te vinden.
www.nieuwsblad.be
Onthaalmoeder brengt “verse” babyvoeding in pottekes op de markt
Een traiteur voor baby’s? Die bestaat, in Heusden. Onthaalmoeder Dorien De Wilde (33) kon er moeilijk mee leven dat ze elke dag kookt voor haar kindjes in de crèche, maar dat de ouders in het weekend wegens tijdsdruk naar voeding in glazen bokaaltjes grepen. Daarom start ze met een alternatief. Verse groentepapjes in potjes. “Je hebt goeie en slechte eters, maar één ding hebben ze gemeen: het moet lekker smaken.”
www.nieuwsblad.be
Apple verwijdert Koran-app in China op vraag van autoriteiten
Op verzoek van de Chinese autoriteiten heeft Apple een van de meest populaire Koran-apps in China uit de App Store gehaald. De app is in China verboden omdat hij illegale religieuze teksten zou aanbieden. De verwijdering van de app werd voor het eerst opgemerkt door Apple Censorship - een website die wereldwijd toezicht houdt op apps in Apple’s App Store.
HLN.be
Des avions transformés en meubles vintage
02:50 Fenix Recycling , une jeune société de démantèlement d'avions, se développe sur le site de Brustem. À côté du recyclage classique, elle veut produire du mobilier vintage avec des pièces déclassées.
www.lecho.be
Exfiltrés au Qatar, des Afghans racontent leur enfer
02:43 L'Echo a rencontré à Doha des personnes exfiltrées d'Afghanistan lors du retrait précipité des troupes américaines fin août et ces derniers jours, alors que les opérations d'évacuation ont repris.
1 h
www.lecho.be
"Ils ont détruit leurs instruments pour échapper aux talibans"
02:40 Craignant une répression de la musique par les talibans, les membres du plus grand institut musical d'Afghanistan sont réfugiés à Doha depuis le 3 octobre.
1 h
www.lecho.be
Le striatum et le climat
02:35 Notre cerveau a un fonctionnement antagoniste qui affecte nos raisonnements et plus encore nos comportements. Si la majorité d’entre nous s’accordent sur l’urgence de lutter contre le dérèglement clim...
1 h
www.lecho.be
Le travail de nuit, cet obscur objet du désir
02:15 La nuit porte conseil... Mais le travail de nuit? Ils sont nombreux à penser que son extension aiderait la Belgique à combler son retard dans le commerce en ligne. L'enjeu concerne aussi un paquet d'e...
2 h
www.lecho.be
Muriel Bernard (eFarmz) incarne l'entrepreneuse audacieuse
02:10 Dans l'esprit de sa glorieuse ancêtre, la Maison Veuve Clicquot encourage les femmes à entreprendre. Elle a distingué la fondatrice d'eFarmz, qu'elle érige en modèle inspirant.
2 h
www.lecho.be
Serge Fautré: "À Bruxelles, les écarts entre très riches et très pauvres n'ont jamais été aussi importants"
02:05 Le CEO d'AG Real Estate, Serge Fautré, aimerait plus de mixité sociale et économique à Bruxelles, un suivi plus sérieux de l'administration pour la demande de permis, et une audace européenne qui fait...
2 h
www.lecho.be
‘Wie Jef ook zal opvolgen, er is nood aan een frisse wind bij Colruyt’
02:00 Is de opvolging van Jef Colruyt nabij, nu de groeiformule waarmee zijn winkelketen 30 jaar furore gemaakt heeft ernstig onder druk komt? En wie zijn dan de mogelijke troonopvolgers? ‘Het lijkt het bes...
2 h
www.tijd.be
Gezocht: burgemeester die teloorgang van Rome stopt
02:00 De strijd om het burgemeesterschap in Rome wordt zondag en maandag beslecht. De Romeinen hopen vooral op een leider die komaf maakt met de neergang. ‘De bussen zijn zo oud dat ze in brand vliegen.’
2 h
www.tijd.be
In 2049 wil China het machtigste land ter wereld zijn: dit is de weg ernaar toe
02:00 Een record aan Chinese gevechtsvliegtuigen boven het opstandige Taiwan, een bruto binnenlands product dat goed op weg is dat van de VS te overtreffen en een president die zich nadrukkelijker manifeste...
2 h
www.tijd.be