Cannabis een softdrug? Tot de psychoses beginnen

Het incident op de West-Vlaamse hogeschool brengt de link tussen cannabis en psychoses opnieuw onder de aandacht.


Read full article on: nieuwsblad.be
Openbaar aanklager: dodelijk schot door Baldwin leidt mogelijk tot vervolgingen
Het is niet uitgesloten dat er mensen worden aangeklaagd voor hun rol in het recente incident waarbij de Amerikaanse acteur Alec Baldwin per ongeluk een cameravrouw doodschoot. Dat zegt de openbaar aanklager in Santa Fe County, waar de tragedie zich voltrok, tegen The New York Times.
HLN.be
Minder dan 1 procent van investeringsfondsen haalt klimaatdoelen Parijs
Nog niet eens 1 procent van de grotere investeringsfondsen heeft een portfolio dat overeenstemt met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs om de stijging van de temperatuur wereldwijd te beperken. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie door het Carbon Disclosure Project (CDP).
De Standaard
Premier: “Niet-ingeënte spelers toch welkom op Australian Open”
Niet-gevaccineerde tennissers mogen alsnog Australië binnenkomen om in januari deel te nemen aan de Australian Open, zei de Australische premier Scott Morrison woensdag tegen Seven News. Voorwaarde is wel dat ze een quarantaine van twee weken ondergaan.
HLN.be
ICO: ‘Nog 700 leden van Afghaanse olympische gemeenschap in gevaar’
Meer dan 300 leden van de Afghaanse olympische gemeenschap zijn de afgelopen weken in veiligheid gebracht. Maar meer dan 700 andere sporters zijn nog altijd in gevaar. Dat meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat de internationale gemeenschap oproept om hen bij te staan.
De Standaard
Moederbedrijf Google overtreft verwachtingen met winst van 19 miljard in derde kwartaal
Google-moederbedrijf Alphabet heeft het derde kwartaal van dit jaar afgesloten met een winst van 18,9 miljard dollar (15,5 miljard euro), waar dat een jaar eerder 11,2 miljard dollar was. Alphabet verdiende vooral meer geld met zijn clouddiensten, terwijl ook de advertentie-inkomsten fors hoger uitvielen.
HLN.be
Wetenschappers staan versteld: voor maki’s is zingen een makkie
1 h
www.hbvl.be
Land in rep en roer want baguette wordt duurder
Frankrijk staat in rep en roer door een prijsstijging van… de baguette. De productiekosten van de bakkers zijn zodanig gestegen dat ze niet anders kunnen dan de prijs op te drijven, zo melden Franse media. Gelukkig lijkt de stijging beperkt te blijven tot 5 of 10 cent.
1 h
www.hbvl.be
Topvoetballers zullen dan toch volle RSZ-pot moeten betalen
Een eerste aanzet om de gunstige RSZ-regeling van professionele atleten – en dus vooral voetballers – aan te pakken, circuleert intussen in regeringskringen. In dat plan van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat het hele gunstregime op de schop. De laagste lonen krijgen in ruil een ‘sportbonus’. De grootverdieners betalen gewoon de volle pot.
1 h
www.hbvl.be
Ondanks kritiek toch gesprek tussen Wilmès en Rwandese regering
1 h
www.hbvl.be
“Bakken hielp me om te rouwen”
De ovens mogen weer aan vanaf vanavond voor het vijfde seizoen van Bake Off Vlaanderen op Play4. Tien bakkers geven dan het beste van zichzelf in de baktent aan het Rubenskasteel in Zemst. Een van hen is Jimmy Trioen (45). Hij doet mee als eerbetoon aan zijn zus, die vorig jaar overleden is. “We bakten heel veel samen. Tijdens corona lieten we onze baksels zelfs zien via videocalls.”
1 h
www.hbvl.be
Adil en Bilall strikken Brendan Fraser voor ‘Batgirl’
1 h
www.hbvl.be
Volledig Vlaamse Smurfen keren terug naar Ketnet
1 h
www.hbvl.be
Waarom Jan Verheyen en Lien Willaert ‘Red Sandra’ samen regisseerden
Jan Verheyen en echtgenote Lien Willaert waren zo onder de indruk van wat de familie Massart overkwam, dat ze er samen een film over maakten. “Red Sandra is beter geworden omdat we er met twee aan werkten.”
1 h
www.hbvl.be
“Na het eerste seizoen dacht ik: dat moeten ze me niet vragen”
Over de oceaan keert terug. Play4 zendt volgend jaar het tweede seizoen van deze avontuurlijke realityreeks uit. Zes bekende Vlamingen vertrekken half november. Wij stellen de nieuwe deelnemers in primeur voor.
1 h
www.hbvl.be
“Doen toch beetje vertrouwen op”
Standard en Luka Elsner weten weer wat winnen is. Toch zag de Sloveense T1 genoeg ruimte voor beterschap. “Technisch was het bij momenten te weinig.”
1 h
www.hbvl.be
Niet de vetpotten uit het veldvoetbal
1 h
www.hbvl.be
Drugsbende moest qua gruwel niet onderdoen voor IS
Met één grootscheepse politieactie is gisteren een heel drugsnetwerk in Brussel ontmanteld. 64?mensen zijn opgepakt, vooral Albanezen maar ook Colombianen. Het internationale netwerk zou ook moorden op zijn geweten hebben.
1 h
www.hbvl.be
Mondmaskerplicht in winkels, coronapas in horeca en fitness
Vanaf vrijdag zijn mondmaskers weer verplicht in winkels en andere publieke ruimtes. Vanaf maandag moet je in het hele land een coronapas kunnen voorleggen in horecazaken en fitnesscentra. Dat heeft het Overlegcomité dinsdagavond beslist.
1 h
www.hbvl.be
Van verkrachting tot drugs in drankje: jonge politica deelt ervaringen seksueel misbruik op Twitter
Van verkrachting, over stalking tot drugs in haar drankje. De Oost-Vlaamse politica Lore Baeten (26) werd in haar jonge leven herhaaldelijk slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Om de maatschap een spiegel voor te houden, deelde ze haar onthutsende ervaringen op Twitter.
1 h
www.hbvl.be
Ann krijgt voor haar handicap hoogste prioriteit van... rechter
Een arbeidsrechter heeft Ann Van Gestel zelf ingedeeld bij de groep personen met een handicap die de hoogste prioriteit heeft. De kans bestaat dat anderen haar voorbeeld zullen volgen.
1 h
www.hbvl.be
Arbeidsproductiviteit te laag in Limburg
De arbeidsproductiviteit loopt in Limburg achter op de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit een analyse van de POM Limburg. “Bovendien werd de kloof de afgelopen tien jaar alleen maar groter”, aldus voorzitter Tom Vandeput.
1 h
www.hbvl.be
Vlaming verdient gemiddeld 20.501 euro
1 h
www.hbvl.be
Drie op rij voor Van Aert
Nette jeansbroek, zwarte polo en grijze blazer. Wout van Aert is niet de man van de kostuums, maar presenteerde zich meer dan netjes op het Gala van de Flandrien. Hij wist goed genoeg waarom. Voor de derde opeenvolgende keer pakte hij de trofee.
1 h
www.hbvl.be
Klacht tegen homeopaat die ZOL-geriater citeert in antivax-brief
Hugo Daniels, medisch diensthoofd geriatrie in Ziekenhuis Oost-Limburg, gaat klacht indienen tegen een gepensioneerde Genkse homeopaat. Die laatste citeert Daniels ongevraagd in een antivax-brief. “Ik word weggezet als antivaxer, terwijl ik de grootste voorstander ben”, zegt Daniels.
1 h
www.hbvl.be
Kasteel Bokrijk wordt Campus van het vakmanschap
Het Kasteel in Bokrijk wordt de Limburgse ontmoetingsplaats voor iedereen die met vakmanschap bezig is of het wil leren. De nieuwe Campus is goed voor een investering van 2,5 miljoen euro.
1 h
www.hbvl.be
Schutter dodelijke schietpartij winkelcentrum Idaho overleden
De gewapende man die maandag twee mensen doodschoot in een winkelcentrum in Boise, in de Amerikaanse staat Idaho, is dinsdag (lokale tijd) in het ziekenhuis overleden, meldt de lokale tv-zender KBOI 2News. Voordat hij door de politie overmeesterd werd, had de schutter nog vijf anderen verwond, onder wie een politieagent. Zij zijn niet in direct levensgevaar.
1 h
HLN.be
Premier van Soedan is weer thuis na staatsgreep
De Soedanese premier Abdallah Hamdok, die door het leger werd afgezet, is dinsdagavond weer thuis. Dat heeft een verantwoordelijke van het leger gemeld, en is later ook bevestigd door de diensten van de regeringsleider. Hij werd door het leger vastgehouden sinds de staatsgreep van maandag.
1 h
De Standaard
Les propriétaires boudent la nouvelle commission paritaire locative bruxelloise
03:00 Le SNPC refuse de siéger dans ce nouvel organe ayant pour mission d'évaluer la justesse des loyers sur la base de la grille indicative.
2 h
www.lecho.be
Dan toch coronapas in de horeca. Wat deed de Vlaamse regering die bocht nemen?
De coronapas wordt in Vlaanderen dan toch breed uitgerold. Vanaf 1 november zal je die verplicht moeten tonen als je een café of restaurant binnengaat, of als je gaat fitnessen. Nochtans zou de Vlaamse regering die maatregel “nooit nemen”. Maar gisteren moest minister-president Jan Jambon (N-VA) op het Overlegcomité toch inbinden. Het vooruitzicht van een heel verregaande maskerplicht deed hem zélf voor de pasjes opteren.
2 h
www.nieuwsblad.be
Coronapas voor de klanten, mondmasker voor het personeel: horeca-uitbaters over de nieuwe maatregelen
Het horecapersoneel mag het mondmasker opnieuw bovenhalen. Klanten hoeven dat niet te doen, maar zij moeten dan weer hun coronapas tonen als ze op café of restaurant willen gaan. Maatregelen waar niet alle uitbaters voor staan te springen.
2 h
www.nieuwsblad.be
Wat zijn de nieuwe maatregelen en vanaf wanneer zijn ze van kracht?
Nog geen maand nadat we het mondmasker adieu mochten zeggen, is het al terug omwille van een vierde golf. Dat werd beslist tijdens het overlegcomité. Om welke maatregelen gaat het allemaal? Vanaf wanneer zijn die van kracht? Waar moet je dat mondmasker nu precies dragen of je vaccinatiebewijs bovenhalen? En waarom zijn er enkel in Vlaanderen nieuwe maatregelen?
2 h
www.nieuwsblad.be
En plots draait het mondmaskerwinkeltje opnieuw: “Dubbel gevoel”
Het afschaffen van de mondmaskerplicht op 1 oktober was even een flinke domper voor Jaimy Catteeuw (35) die in Oostende een mondmaskerwinkeltje uitbaat. Maar zie, plots gaan de zaken weer goed nu het mondmasker opnieuw verplicht wordt op verschillende plaatsen. “Begin deze maand viel de verkoop volledig op zijn gat”,vertelt Jaimy. “Mondmaskers moesten niet meer, dus kochten mensen ze ook nog amper. Maar de mondmaskerverkoop volledig stopzetten, nee, daar dachten we niet aan. Omdat we een vermoeden hadden dat ze op een dag weleens opnieuw zouden nodig zijn. En zie, we krijgen gelijk, al enkele dagen is het hier merkelijk drukker.”
2 h
www.nieuwsblad.be
Het ultieme jaaroverzicht met drievoudig Flandrien Wout van Aert: “De wegrit van Tokio was mijn beste prestatie”
Nette blauwe jeansbroek, donkerblauwe polo en grijs-blauwe blazer. Wout van Aert is niet de man van de kostuums, maar hij presenteerde zich meer dan netjes op het Gala van de Flandrien. Hij wist waarom. De derde opeenvolgende trofee hing in de lucht. “Mooi dat mijn collega’s ook vinden dat ik deze verdien.”
2 h
www.nieuwsblad.be
Zes op de tien omwonenden van 3M-fabriek moeten “blootstelling aan PFOS onmiddellijk stoppen”, en dan nog kunnen ze ziek worden
Het zit er in de grond en in het water. Het zit er in de eieren en in de groenten. En dankzij het nieuwste rapport weten we ook met zekerheid: het zit er in het bloed. Bij zes op de tien omwonenden van de 3M-fabriek in Zwijndrecht zijn de hoeveelheden PFOS zó hoog dat ze de “blootstelling onmiddellijk moeten stoppen”. Ze riskeren op lange termijn een hele rist gezondheidsproblemen. Jonge kinderen op kop, maar zij werden niet onderzocht.
2 h
www.nieuwsblad.be
Gaat het hele gunstregime van de topvoetballers op de schop? Vandenbroucke wil grootverdieners volle pot doen betalen
Een eerste aanzet om de gunstige RSZ-regeling van de professionele atleten – en dus vooral voetballers – aan te pakken, circuleert intussen in regeringskringen. In dat plan van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat het hele gunstregime op de schop. De laagste lonen krijgen in ruil een “sportbonus”. De grootverdieners betalen gewoon de volle pot.
2 h
www.nieuwsblad.be
Foutje van de fiscus jaagt tienduizenden Belgen op kosten: tijdelijke invaliditeit per ongeluk beschouwd als ‘permanent’
Liefst 27.000 burgers kregen door een fout van de fiscus de voorbije drie jaar onterecht een belastingvermindering toegekend. Allemaal waren ze ooit een tijdje invalide, maar de belastingdienst beschouwde hen verkeerdelijk als ‘permanent’ invalide. En dat kost de betrokkenen nu een smak geld.
2 h
www.nieuwsblad.be
Ondanks kritiek toch gesprek tussen Wilmès en Rwandese regering
Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zal woensdagochtend in de Rwandese hoofdstad Kigali wel degelijk een onderhoud hebben met haar Rwandese ambtgenoot Vincent Biruta. Er zit al een tijdje serieuze spanning op de lijn tussen België en Rwanda nadat Wilmès de veroordeling van de Rwandese Belg Paul Rusesabagina tot 25 jaar cel oneerlijk had genoemd. Dat er nu toch een gesprek – “over dit punt, maar ook over vele andere punten” – komt, noemde Wilmès bij aankomst in Kigali “goed voor de samenwerking” tussen beide landen.
2 h
www.nieuwsblad.be
Hele drugsbende ontmanteld in Brussel: “Ze deden gruwelijke executies, zoals we die van bij IS kenden”
Met één grootscheepse politieactie is gisteren een heel drugsnetwerk in Brussel ontmanteld. 64 mensen zijn opgepakt, vooral Albanezen maar ook Colombianen. Het internationale netwerk zou ook moorden op zijn geweten hebben, zo blijkt uit het onderzoek. “Het gaat om gruwelijke executies, zoals we die bij IS kenden, zo blijkt uit video’s op hun ontcijferde cryptofoons.” Minstens één moord zou in ons land gepleegd zijn. Een van de meest opmerkelijke arrestanten is “peetvader” Abdelwahab G., van Algerijnse afkomst.
2 h
www.nieuwsblad.be
Deze zes BV’s doen mee aan tweede seizoen ‘Over de oceaan’: “Mijn moeder heeft me al gewaarschuwd dat ik geen seconde mijn reddingsvest mag uitdoen”
‘Over de oceaan’ keert terug – Play4 zendt volgend jaar het tweede seizoen van de avontuurlijke realityreeks uit. Zes Bekende Vlamingen stappen samen aan boord van een zeiljacht om de indrukwekkende Atlantische Oceaan over te zeilen, zonder enige hulp van buitenaf. Ze vertrekken half november. Wij stellen de nieuwe deelnemers in primeur voor.
2 h
www.nieuwsblad.be
Georges-Louis Bouchez (MR) heeft grote dromen met Francs Borains: “De Wever kon niet komen. In de volgende ronde dan maar”
Hij heeft een scherpe tackle in huis. Dat verkreeg MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (35) al in de politiek. Recent bekwam hij nog dat er niet al te veel beknibbeld werd op de fiscale voordelen van voetbalclubs, maar nu hoopt de Waalse toppoliticus dat Francs Borains, de amateurclub waar hij voorzitter is, in de beker Beerschot de das omdoet. “En in 2025 willen we in 1A spelen.”
2 h
www.nieuwsblad.be
Isabelle A volgt opleiding tot veiligheidscoördinator: “Maar het is geen carrièreswitch”
Isabelle A (46) verkent nieuwe professionele horizonten. De zangeres heeft aangekondigd dat ze een opleiding is begonnen om veiligheidscoördinator te worden. Fans moeten echter niet wanhopen: Isabelle blijft ook in de toekomst zingen.
2 h
www.hbvl.be
Racheté par le canadien Prophix, Sigma Conso peut voir grand
02:30 Le canadien Prophix, actif dans l’édition des logiciels de "corporate performance management", rachète le belge Sigma Conso pour devenir un "champion mondial".
2 h
www.lecho.be
Brussels softwarebedrijf Sigma Conso overgekocht door Canadees durfkapitaalfonds Prophix
Het durfkapitaalfonds Fortino Capital heeft het Brusselse bedrijf Sigma Conso, dat software voor bedrijven ontwikkelt, doorverkocht aan de Canadese sectorgenoot Prophix. Dat bedrijf is zelf in handen van het Britse investeringsfonds HG. Dat is woensdag vernomen. Een overnamebedrag werd niet gecommuniceerd.
2 h
HLN.be
Une brigade volante pour surveiller les infrastructures
02:00 Les drones sont de plus en plus utilisés pour surveiller les infrastructures critiques. Pour analyser les données récoltées par ces inspecteurs volants, deux entreprises belges ont développé un logici...
3 h
www.lecho.be
Ondanks miljoenen vaccinaties toch een vierde golf
Daar is ze dan, de vierde golf. Wie dacht dat het coronavirus door de talloze vaccinaties volledig onder controle was, heeft het mis. Er wordt weer gesproken over strengere maatregelen én over een derde prik. En dus vraagt iedereen zich af of we ooit echt van het virus verlost zullen zijn.
3 h
De Standaard
IOC: “Nog 700 leden van Afghaanse olympische gemeenschap in gevaar”
Meer dan 300 leden van de Afghaanse olympische gemeenschap zijn de afgelopen weken in veiligheid gebracht. Maar meer dan 700 andere sporters zijn nog altijd in gevaar. Dat meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat de internationale gemeenschap oproept om hen bij te staan.
3 h
HLN.be