Covid-19: le variant sud-africain détecté au Grand-Duché de Luxembourg

Après la découverte début janvier de la présence du variant britannique du Covid-19 dans des échantillons analysés par le Laboratoire national de santé, c’est maintenant le variant sud-africain qui a été détecté dans de nouveaux échantillons.
Read full article on: sudinfo.be
'Maak huis-tuin-en-keuken-fraude niet langer strafbaar'
05:30 De regering moet de huis-tuin-en-keukenbelastingfraude volledig uit de strafwet halen en alleen nog aanpakken met administratieve boetes. Dat zegt KU Leuven-hoogleraar Raf Verstraeten, die bijval krij...
www.tijd.be
VS bombarderen doelwitten van door Iran gesteunde milities in Syrië: minstens 17 doden
De Verenigde Staten hebben in het oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd op infrastructuur van diverse milities die door Iran worden gesteund. Dat heeft het Pentagon gemeld. Daarbij zouden minstens zeventien strijders omgekomen zijn. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn de bombardementen een vergelding voor de recente aanvallen tegen de strijdkrachten van de VS en de door de VS geleide coalitietroepen in Irak.
De Standaard
Zeldzame ziektes komen frequenter voor dan je denkt
Jong of oud, man of vrouw, iedereen kan getroffen worden door een zeldzame ziekte, maar het is vaak lang wachten op een diagnose.
Knack.be
Koningin Paola spreekt over alles “in belang van de geschiedenis” in documentaire
Koningin Paola (83) zal “onomwonden” haar levensverhaal vertellen in een documentaire. Het is voor het eerst dat ze zo uitgebreid het woord zal nemen. Paola, die door een huwelijkscrisis met Albert ging en moest leren leven met zijn buitenechtelijke dochter Delphine, wil “in het belang van de geschiedenis” toch praten.
www.gva.be
Het dilemma van Joe Biden: blaast de president het Trump-akkoord met de Taliban op?
Vredesonderhandelingen blijken in Afghanistan tot meer geweld en slachtoffers te leiden. Joe Biden moet nu beslissen wat hij doet met het akkoord dat Donald Trump een jaar geleden sloot met de Taliban, die een lente-offensief voorbereiden. Brengt 2021 een staakt-het-vuren of een eindoffensief?
Knack.be
Belgisch onderzoek bewijst hoe dinosaurussen uitstierven: “Een mirakel. We hebben enorm veel geluk gehad”
Het staat na Belgisch onderzoek helemaal vast: er zijn geen dinosaurussen meer door een meteoriet die 66 miljoen jaar geleden insloeg in de Golf van Mexico. Dat is bevestigd door een groep wetenschappers onder leiding van Steven Goderis, professor aan de VUB. De bevindingen van de meteorietenprof zijn gepubliceerd in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift ‘Science Advances’. “Het feit dat we de iridium, een stof waaruit de meteorieten bestaan, gevonden hebben, is een mirakel. We hebben enorm veel geluk gehad.”
HLN.be
Meer mensen sneller een eerste prik geven: volgens Marc Van Ranst moeten we dat ook overwegen
Verschillende landen willen hun vaccinatiestrategie versnellen door de beschikbare vaccins prioritair in te zetten voor de eerste prik. Volgens viroloog Marc Van Ranst kan België dat beter ook overwegen, na buitenlandse succesverhalen. “Dit moet je met een frisse blik bekijken”.
HLN.be
Online verkoop moet telers hopscheuten redden: normaal enkel in chique restaurants, maar nu met fikse korting op uw bord
Om hun hopscheuten niet helemaal verloren te laten gaan, hebben heel wat telers in allerijl een webshop opgestart. Nu het seizoen van deze Belgische delicatesse van start gaat, dreigt een immens overschot: “Want in normale tijden verkopen wij 90% tot zelfs 100% van onze hopscheuten aan restaurants.” Alleen is de horeca nog steeds dicht en is het seizoen binnen een dikke maand alweer afgelopen. Lage prijzen voor particulieren moeten nu redding brengen.
HLN.be
Kanye lanceert vreemdste sneaker ooit: “De een vindt ‘m lelijkste sneaker ooit, voor de ander is hij 1.600 euro waard”
Is het een krab, een platgetrapte pistolet of toch een hoofdrolspeler uit de Alien-films? Nee, het is de ‘Yeezy 450', de nieuwste Adidas-sneaker van de gekke rapper Kanye West (43), die volgende week wereldwijd weer in enkele minuten uitverkocht zal zijn. Anders dan zijn geflopte presidentskandidatuur en mislukte huwelijk met Kim Kardashian is het sneakermerk het enige overblijvende succesverhaal van West. Vandaag is Yeezy 1 miljard euro (!) waard, meteen een belangrijke inzet van de scheidingsperikelen met ‘la Kardashian’.
HLN.be
Meer mensen sneller een eerste prik geven: volgens Marc Van Ranst moeten we dat ook overwegen
Verschillende landen willen hun vaccinatiestrategie versnellen door de beschikbare vaccins prioritair in te zetten voor de eerste prik. Volgens viroloog Marc Van Ranst kan België dat beter ook overwegen, na buitenlandse succesverhalen. “Dit moet je met een frisse blik bekijken”.
HLN.be
ONZE OPINIE: “Beste ministers en experts, als jullie klaar zijn met al die vragen over ijskarretjes en barbecues: geef ons dan het recht om onszelf te testen. En snel”
In Duitsland kunnen mensen volgende week in de supermarkt een coronatest kopen waarmee ze zelf kunnen nagaan of ze besmettelijk zijn. “Hoe geweldig is dát?”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “In België krijgen we dat recht niet. Onze overheid heeft beslist dat het illegaal is om zelf na te gaan of u besmettelijk bent voor een andere burger.”
HLN.be
Van meer sociaal contact tot een toekomstperspectief: dit ligt op tafel van het overlegcomité
Een grotere ‘buitenbubbel’ en wat toekomstperspectief: veel meer dan dat moeten we vandaag niet verwachten van het overlegcomité. Ondanks de roep om versoepelingen, wil de politiek op veilig spelen. “Anders zetten we versoepelingen in april op het spel.”
HLN.be
Geen clubs uit Jupiler Pro League meer in Europa: België onder druk in Europese coëfficiëntenranking
De exit van zowel Antwerp als Club zet België onder druk in de coëfficiëntenranking die beslist over de toewijzing van Europese tickets. Pijnlijke zaak, zeker met de toekomstige hervormingen van het Europese voetbal in het achterhoofd.
HLN.be
ANNO 2021. Jan Matthys (47): “Ik leerde meubels maken, tot mijn zoon werd geboren”
Elke dag gaat ‘Het Laatste Nieuws’ op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: fotograaf en doe-het-zelver Jan Matthys, die acht jaar geleden als de extatische Homo Turisticus furore maakte in ‘Is ‘t nog ver?’, het reisprogramma van VIER.
HLN.be
Studie: Antwerpse haven moet vrouwelijker, diverser en jonger
De Antwerpse haven telt volgens een nieuwe studie maar liefst 63.000 directe werknemers. Die komen vooral uit naburige gemeentes, wat die buren ook heel wat belastingen oplevert. Wat opvalt: de gemiddelde havenarbeider is niet de gemiddelde Belg. Zo blijft de haven onder meer een mannenbastion.
www.gva.be
Europa akkoord over vaccinatiepaspoort: “Tegen de zomer zou het er moeten zijn”
Alle Europese landen zien wel eten en drinken in een digitaal vaccinatiepaspoort, naar Israëlisch model. Wie zijn prikken heeft gehad, krijgt zo’n paspoort en kan weer op reis als voor corona. “Tegen de zomer zou het er moeten zijn”, zei Duits bondskanselier Angela Merkel na afloop van de top.
www.gva.be
Le prix de l’immobilier liégeois en hausse de 5%: voici les prix dans votre commune
Le prix de l’immobilier a augmenté de plus de 5% entre 2019 et 2020 en province de Liège. Le prix médian d’une maison est maintenant de 184.000 euros. Mais c’est dans l’arrondissement de Liège qu’elles restent les moins chères.
Lameuse.be
Biden lijdt politieke nederlaag in Senaat met minimumlonen
De Amerikaanse president Joe Biden is er niet in geslaagd om de minimumlonen in de Verenigde Staten te verhogen als onderdeel van het nieuwe pakket met economische steunmaatregelen tegen de coronacrisis. De Senaat bepaalde dat Bidens plan in strijd is met de regels van het hogerhuis. Dat maakte de Republikeinse senator Lindsey Graham donderdagavond (plaatselijke tijd) bekend.
HLN.be
P&V stopt verkoop producten Private Insurer
04:05 De verzekeraar P&V legt de verkoop van tak 23-verzekeringen stil bij het dochterbedrijf Private Insurer, waar onregelmatigheden zijn aangetroffen. Klanten met bestaande polissen krijgen de komende maa...
2 h
www.tijd.be
Zeventien strijders omgekomen bij Amerikaanse bombardementen in Syrië
In Syrië zijn bij de Amerikaanse luchtaanvallen op stellingen van milities zeventien pro-Iraanse strijders om het leven gekomen. Dat meldt het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR)
2 h
HLN.be
La Justice a ses raisons que la raison ne connaît pas
04:00 Vingt ans après la faillite de la Sabena, l'État belge et les liquidateurs de la compagnie aérienne Swissair s'affrontent encore en justice.
2 h
www.lecho.be
Veerle tikt historisch topstuk op de kop in kringloopwinkel: piano van 18.000 euro voor prijs van een jeans
Heel af en toe kan een mens nog een verborgen schat op de kop tikken. Muziekliefhebber Veerle Deknopper (44) ontdekte in een kringloopcentrum in Mechelen een uitzonderlijke piano van Pleyel, identiek aan die van componist Claude Debussy. Ze betaalde er 60 euro voor. “Terwijl dezelfde na restauratie in Frankrijk te koop staat voor 18.000 euro.”
2 h
www.nieuwsblad.be
“Stukken Amazone-regenwoud illegaal te koop op Facebook”
Delen van het Amazone-regenwoud in Brazilië worden illegaal te koop aangeboden op Facebook. Dat heeft de Britse publieke omroep BBC ontdekt. Facebook zegt dat het niet onafhankelijk actie gaat ondernemen om de handel via het eigen platform te stoppen.
2 h
HLN.be
Nederlands parlement verklaart Chinese behandeling van Oeigoeren “genocide”
Het Nederlandse parlement heeft donderdag een niet-bindende motie goedgekeurd die verklaart dat de behandeling van de Oeigoeren in China neerkomt op genocide. Nederland is het eerste Europese land dat zo’n verklaring aanneemt, nadat de VS en Canada dat eerder al deden.
2 h
www.nieuwsblad.be
De l'intelligence artificielle pour relever les défis sociétaux bruxellois
03:30 Une partie des fonds européens pour la relance servira à créer l'institut AI for the Common Good qui visera à appliquer cette technologie aux domaines de la santé, de l'environnement, de la mobilité e...
2 h
www.lecho.be
Loonoverleg is nog niet dood volgens Dermagne
2 h
www.hbvl.be
Leopold Lippens houdt laatste keer halt aan zijn stadhuis
2 h
www.hbvl.be
Europa maakt voorzichtig werk van vaccinatiepaspoort
De Europese regeringsleiders zijn het erover eens dat vaccinatiepaspoorten kunnen helpen om veiliger te reizen, maar er mogen zeker geen voorrechten aan gekoppeld worden.
2 h
www.hbvl.be
Buitenlandse studenten met diploma krijgen jaar tijd om job te vinden
2 h
www.hbvl.be
Vuurspuwende Etna blijft geologen verbazen
Op Sicilië blijft de Etna maar vuur spuwen. Geologen waren gisteren onder de indruk van de kracht van de vulkaan, en van de hoeveelheid gloeiende lava die tientallen meters in de lucht werd gespoten.
2 h
www.hbvl.be
Hasselt eert kampioenenmaker Wim Fissette
De stad Hasselt heeft Kuringenaar Wim Fissette in de bloemetjes gezet. Afgelopen weekend won de tenniscoach met Naomi Osaka de Australian Open in Melbourne. Tennis groeit in Hasselt, maar nog straffer is de explosie van padelcourts met 15 nieuwe banen.
2 h
www.hbvl.be
Paola praat “zonder taboes” in documentaire over haar leven
Koningin Paola?(83) zal “onomwonden” haar levensverhaal vertellen in een documentaire. Het is voor het eerst dat ze zo uitgebreid het woord zal nemen. Paola, die door een huwelijkscrisis met Albert ging en moest leren leven met zijn buitenechtelijke dochter Delphine, wil “in het belang van de geschiedenis” toch praten.
2 h
www.hbvl.be
Marghem moest oplossing zoeken voor Vlaamse zonnepanelen, maar deed dat niet
Voormalig federaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR) moest van haar regering eind 2019 een oplossing zoeken voor de Vlaamse saga rond de terugdraaiende teller en haar beroep bij het Grondwettelijk Hof intrekken, zo blijkt uit een document dat Pano in handen kreeg. Volgens minister Zuhal Demir (N-VA) heeft ze daar nooit over gerept.
2 h
www.hbvl.be
ACV-voorzitter Jean Vranken: “Loonnormwet moet in de papierversnipperaar”
“De wet van 1996 die het concurrentievermogen van de Belgische ondernemingen moet vrijwaren, moet door de papierversnipperaar.” Dat zegt Jean Vranken, voorzitter van ACV Limburg naar aanleiding van de onderhandelingen over een interprofessioneel akkoord.
2 h
www.hbvl.be
Coaches ‘The Voice’ horen en zien dubbel dankzij Kinrooise tweelingzussen
Vrijdag krijgen de coaches van The Voice van Vlaanderen nog eens een duo voorgeschoteld dankzij de deelname van tweelingzussen Isabeau en Marysé Hamers (18) uit Kinrooi. De Oost-Limburgse gemeente wordt nog eens extra vertegenwoordigd door Daphne Frijns (26).
2 h
www.hbvl.be
Nick Cave lost nieuw album: troost voor brutale coronapijn
Al in de eerste lockdown begonnen Nick Cave en Warren Ellis songs te maken, omdat creativiteit artiesten overeind houdt. Dat er ook een plaat van komt, is een ­cadeau. “Brutaal, maar mooi”, vindt Cave zelf.
2 h
www.hbvl.be
Alpecin-Fenix stuurt Philipsen naar Omloop, Van der Poel naar Kuurne
Alpecin-Fenix heeft zijn selecties voor de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne op papier. Daarbij ook ‘woestijngangers’ Philipsen en Van der Poel. Eerstgenoemde start zaterdag in de Omloop, Van der Poel hoopt daags nadien te schitteren.
2 h
www.hbvl.be
Evenepoel: “UCI wilde met onderzoek de onveiligheid in Lombardije verdoezelen”
Remco Evenepoel wil niet de minste verwachtingen creëren voor de Giro (8-30 mei) waar hij zijn seizoen start. En hij is niet te spreken over het onderzoek dat de UCI liet uitvoeren nadat iets uit zijn achterzak werd gehaald na zijn val in Lombardije. “Ik heb UCI-voorzitter Lappartient gemaild”, aldus Evenepoel, die voor het eerst spreekt sinds hij op 13 januari een trainingsbreak moest inlassen.
2 h
www.hbvl.be
Rosius en co met privécharter naar EK indoor
2 h
www.hbvl.be
Nieuwsgroep Mediahuis haalt fors meer winst ondanks corona
2 h
www.hbvl.be
Familie van verongelukte Niels (19): “Onwezenlijk allemaal”
Doffe ellende. Anders kan de gemoedstoestand van Sandra en Peter Vandersmissen en hun kinderen Gunther (23), Ruben (22) en Fien (11) niet omschreven worden. “Onwezenlijk allemaal”, omschrijft papa Peter het verlies van hun vierde kind Niels, die dinsdagavond verongelukte.
2 h
www.hbvl.be
Commotie rond plannen voor woonblok in Calvariestraat
In de Calvariestraat in het centrum van Genk baart een nieuw woonproject buurtbewoners zorgen. Ze dienden bezwaar in, onder meer omdat ze overlast en inkijk vrezen. De bouwheer vindt dat de argumenten kant noch wal raken.
2 h
www.hbvl.be