Topkinesist Lieven Maesschalck legt uit hoe en waarom we meer moeten bewegen: “Sporten als je twintig, dertig of veertig bent, zorgt ervoor dat je een vitale en energieke tachtiger wordt”
Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: Lieven Maesschalck (57), kinesist van de Rode Duivels en andere topsporters. Een groter verdediger van beweging is er niet. Het liefst zou hij iedereen ‘iets’ zien doen, laat het dan wandelen, fietsen of dansen zijn. “Wil je vitaal en energiek blijven, dan moet je sporten. Wie dat niet doet, vraagt om problemen. We moeten echt beseffen dat we in ons lichaam moeten investeren.”
1m
HLN.be
De balans | Linda De Win
03:00 In juli moet de Wetstraatjournaliste Linda De Win (64) van de VRT met pensioen. Dat is dik tegen haar zin, liet ze blijken in interviews. Hier maakt ze haar persoonlijke balans op.
www.tijd.be
Clandestiene liefde achter het IJzeren Gordijn
03:00 In zijn gloedvolle debuut ‘Zwemmen in het donker’ schildert Tomasz Jedrowski de onmogelijke liefde tussen twee jongens in het communistische Polen van de jaren tachtig.
www.tijd.be
Erik Van Looy en Pedro Elias leven zich uit als teamkapitein in EK-quiz ‘Match van de waarheid’: “We voelen ons net in de speeltuin, met Gilles De Coster als onze kleuterleider”
Nog een kleine maand tot België zijn duivels mag ontbinden op het Europees kampioenschap voetbal. Erik Van Looy (59) en Pedro Elias (46) warmen de supporters al even op met ‘Match van de waarheid’. Een voetbalquiz, die niet alleen op de doorwinterde voetbalfan mikt. “Er heerst een ‘De slimste mens’-sfeer, ik heb nog nooit zo ontspannen in een programma gezeten.”
www.nieuwsblad.be
1 miljard euro voor sociale woningen wordt niet aangeraakt: waarom blijft dat geld liggen?
Een miljard euro voor sociale woningen raakt niet gebouwd, berekende Vooruit. De budgetten zijn er, maar die raken niet volledig ingevuld. Dus blijft de Vlaamse pot maar aandikken. De socialisten pleiten voor een noodprogramma om die renovaties en nieuwbouwprojecten sneller van de grond te krijgen. “Want betaalbare en kwalitatieve huurwoningen zijn steeds schaarser”, zegt Vlaams Parlementslid Maxim Veys (Vooruit).
www.nieuwsblad.be
Zelfs de voorzichtigste van alle experts is gematigd positief: “Maar in Israël en Chili is het ook nog misgelopen”
Biostatisticus Geert Molenberghs, één van de voorzichtigste onder de corona-experts, vindt dat de cijfers “de goede richting uitgaan”. Eind deze maand liggen er volgens hem zo goed als zeker minder dan 500 patiënten op intensieve zorg, een graadmeter voor verdere versoepelingen. Maar we moeten toch voorzichtig blijven, beklemtoont hij. “In Israël en Chili is het midden in de vaccinatiecampagne ook nog misgelopen.”
www.nieuwsblad.be
Zijn er wel genoeg tests als we allemaal tegelijk op reis vertrekken? “Het wordt nog rekenen”
Wie nog niet gevaccineerd werd en op reis vertrekt, zal zich in de laatste dagen voor vertrek moeten laten testen. Maar als we dat met tienduizenden tegelijk doen, stort ons hele testsysteem in elkaar. Huisartsen zien het met lede ogen aan, want nu al worden ze overstelpt met aanvragen “en het is nog maar half mei”. De overheid is van plan om ook de testcentra in te schakelen, maar ook dan dreigt de capaciteit niet te volstaan.
www.nieuwsblad.be
Stan, de broer van Sofie Muylle, zag deze week de foto’s en filmpjes van zijn stervende zus: “Ik heb het gevoel dat mijn zusje een trofee voor hem was”
Stan, de broer van Sofie Muylle, heeft deze week voor het eerst de filmpjes en foto’s bekeken die Alexandru Caliniuc maakte van zijn stervende zus. “Als dit geen moord is, weet ik het niet. Hij was op zoek naar een slachtoffer die nacht en toevallig kruiste hij het pad van mijn zus.”
www.nieuwsblad.be
Contactloos betalen volledig ingeburgerd door corona: zo weinig cash heeft de gemiddelde Belg nog op zak
Steeds meer landgenoten laten de bankbiljetten en muntstukken voor wat ze zijn en halen bij het winkelen de bankkaart of de smartphone boven. De coronacrisis heeft in amper één jaar tijd ons betaalgedrag grondig gewijzigd, klinkt het bij bankenkoepel Febelfin.
www.nieuwsblad.be
Hoe komt het dat meer dan 10.000 Belgen zich laten vangen door oplichtings-sms van ‘Bpost’? “Ik ben nochtans goed met computers”
“Ik had spullen besteld en dan PING. Een bericht van Bpost.” Jeanne* is een twintiger en naar eigen zeggen “goed met computers”. Toch trapte ze in de massale sms-fraude die momenteel de ronde doet. Alle waarschuwingen voor phishing, hacking en andere malafide personages op het internet ten spijt. 10.000 andere Belgen overkwam hetzelfde. Hoe komt dat toch?
www.nieuwsblad.be
De zangeres, haar vader en zijn beursfraude
03:00 De vader van St. Vincent zat zeven jaar in de gevangenis voor beursfraude. Op ‘Daddy’s Home’ gaat de Amerikaanse zangeres dat trauma met veel grooves te lijf.
www.tijd.be
Wanneer worden complottheorieën echt gevaarlijk?
Complottheorieën kunnen levens kosten, soms door het vertrouwen in de geneeskunde te ondermijnen, soms door terroristen te inspireren tot aanslagen. Elke vorm van extremisme heeft zijn eigen complottheorie. Maar is elke complotdenker gevaarlijk?
De Standaard
Ria en Jos. Over zorgen voor elkaar
Ria (65) en Jos (53) Peeters zijn zus en broer. Jos heeft een meervoudige handicap – zijn mentale leeftijd is twee, drie jaar maar hij weet wél alles van The Beatles, van grasmaaiers en van snooker. Ria, de tweede oudste van acht kinderen, zorgt voor hem. Sinds een tijd houdt de vraag ‘Wat met Jos?’ de familie bezig. Recent is de kwestie héél erg op scherp gesteld voor Ria en Jos…
De Standaard
Remco Evenepoel klaar voor historisch weekend in de Apennijnen: “Zondag heeft de Giro een nieuwe leider”
History in the making. De Giro trekt vanaf vandaag opnieuw de Apennijnen in. En dan weet u op wie de spotlights gericht zullen zijn. Amper elf seconden scheiden Remco Evenepoel van de geschiedenis. Krijgt België straks waar het al dagen op hoopt: Remco Evenepoel in de roze trui? “Wij krijgen zeker een gevecht om het klassement”, aldus de hoofdrolspeler.
www.nieuwsblad.be
ONZE OPINIE. Bijna geruisloos voltrekt zich het belangrijkste nieuwsfeit van het jaar: onze vaccinatiecampagne
Wanneer het fout loopt, valt de halve wereld over je heen. Wanneer je een klein mirakel verricht, mag je al blij zijn dat af en toe iemand het opmerkt. De campagne kende dan wel een moeilijke start, maar laat ons duidelijk zijn: het tempo waaraan België nu vaccins in armen prikt, ís zo’n wonder. Volgende week wordt - met een record van 500.000 spuitjes - bijna één Vlaming op tien ingeënt. Daarmee staan we nu een week voor op het schema dat tot voor kort nog onhaalbaar werd geacht. De award voor “valse trage van het jaar” mag nu al naar Dirk Ramaekers: de man die de vaccinatiecampagne coördineert en België stilaan in het internationale koppeloton brengt.
HLN.be
Suez en Veolia ondertekenen “definitieve fusieovereenkomst”
De Franse afval- en waterzuiveringsreus Veolia en zijn concurrent Suez hebben vrijdag een “definitieve fusieovereenkomst” ondertekend. Dat melden beide bedrijven in een gezamenlijk persbericht.
HLN.be
Carl Devos: “Naarmate de coronastolp gelicht wordt, normaliseert ook het politieke debat”
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl.
1 h
HLN.be
Riaktr, la belle mariée qui inspire tout un secteur
02:20 Le spécialiste bruxellois de la data a annoncé son rachat par le Suédois Seamless. La transaction salue une histoire entrepreneuriale qui inspirera pas mal dans le secteur.
1 h
www.lecho.be
Julien Théron (Science Po): "Avec la Russie, c’est pire que la guerre froide classique"
02:15 Vladimir Poutine est engagé dans une logique de confrontation permanente avec les démocraties contre laquelle nous peinons à répliquer de manière adéquate, estime Julien Théron (Sciences Po Paris).
1 h
www.lecho.be
Des petits actionnaires de Coil (re)montent au front
02:15 Les rémunérations des dirigeants de Coil sont dans le viseur de petits actionnaires. Ils ont informé le gendarme des marchés français de la situation.
1 h
www.lecho.be
À Jérusalem-Est, les colons gagnent du terrain
02:14 Dans la partie Est de la ville sainte, la colonisation israélienne progresse. Mais les Palestiniens n’ont pas perdu la bataille. Reportage.
1 h
www.lecho.be
Sébastien Janssen: "Dire que tout va aller mieux parce qu'on supprime la voiture et les places de parkings, je trouve ça franchement odieux"
02:10 Sébastien Janssen, frère du galeriste Rodolphe Janssen, ouvre le 29 mai un espace de 400 m2, rue des Minimes. Il y exposera surtout des artistes étrangers.
1 h
www.lecho.be
Rush op superjachten: 'Je kan er zorgeloos in quarantaine'
02:10 Van Jeff Bezos en co., die honderden miljoenen neertellen voor een superjacht, tot hardwerkende ondernemers die enkele honderdduizenden euro’s kunnen missen: de markt voor luxejachten staat gloeiend h...
1 h
www.tijd.be
Gesprek met Beaulieu-telg Stephan Colle: ‘We investeren dit jaar 100 miljoen’
02:05 Er broedt iets bij Beaulieu International Group, de ultradiscrete chemie- en vloerenreus van de West-Vlaamse familie De Clerck. Met een nieuwe CEO en raad van bestuur, 100 miljoen euro aan investering...
1 h
www.tijd.be
'100 procent terug naar kantoor is verleden tijd'
02:00 Het rijk van de vrijheid is in zicht, na de terrassen lonkt ook de werkvloer weer. Maar voor minstens de helft van de Belgen met een kantoorjob is telewerken sinds afgelopen jaar ook ‘vrijheid’. Bedri...
2 h
www.tijd.be
Hello Fresh: transformatie van het bedrijf dat nooit winst zou maken
02:00 Jaren was HelloFresh verlieslatend, maar corona leverde de Duitse maaltijdboxenleverancier prompt honderden miljoenen winst op. De omzet verdubbelde vorig jaar én in het eerste kwartaal. Dat is ook me...
2 h
www.tijd.be
Berlinde De Bruyckere toont nieuw werk in Maastricht: ‘Ik wilde eigenlijk tekenen, maar ik vond de rust niet’
02:00 Berlinde De Bruyckere is de voorbije tijd veel alleen geweest in haar atelier. Wat dat heeft opgeleverd, toont ‘Engelenkeel’ in Maastricht. De expo leidt langs oud en nieuw werk, langs gruwel en poëzi...
2 h
www.tijd.be
‘We hebben een nieuwe zeepbel in groene energie nodig’
02:00 Zeepbellen zijn lang niet altijd slecht. De ‘sociale zeepbel’ in groene technologie die in 2008 uiteenspatte, legde de basis voor de duurzame energierevolutie vandaag. Dat besluit professor Didier Sor...
2 h
www.tijd.be
‘Na elke inbraak piekt de verkoop van rolluiken’
02:00 Belgen kopen massaal zonweringen. Wilms in Meerhout maakt ze ‘from scratch’. De Kempense schaduwmeester is de grootste rolluikenproducent in de Benelux. ‘2020 was een boerenjaar.’
2 h
www.tijd.be
Pandemie holt bij een op de drie bedrijven eigen vermogen uit
02:00 De coronapandemie heeft bij een op de drie Belgische bedrijven het eigen vermogen doen dalen. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie naar de waardecreatie van de ondernemingen door Value Square.
2 h
www.tijd.be
Geeft het voetbal Seraing wat meer kleur?
02:00 Of RFC Seraing straks in 1A voetbalt, is nog onzeker. Of het daar kans maakt, ook. Maar wat zou het betekenen voor de stad die zich met een nieuw centrum opricht uit het grauwe staalverleden?
2 h
www.tijd.be
Le salaire minimum, nouvelle pierre d'achoppement sociale?
02:00 Que ce soit via le Groupe des Dix ou le gouvernement, le salaire minimum est appelé à évoluer dans les prochaines années. Voici un tableau succinct des enjeux.
2 h
www.lecho.be
Fotograaf blijft onbewogen zijn werk doen wanneer appartementsgebouw gebombardeerd wordt
Soms moet je je job blijven doen, ongeacht wat er gebeurt. Dat dacht deze fotograaf misschien toen hij voor zijn lens een gebouw van 14 verdiepingen gebombardeerd zag worden. Israëlische raketten konden de man niet doen stoppen met foto’s nemen.
2 h
www.nieuwsblad.be
Les trésors de l'économie bleue: le nouveau Belgica devient un laboratoire flottant pour l'industrie
01:45 Cet été, un Belgica flambant neuf sera livré à la Belgique. Ce laboratoire flottant dernier cri deviendra la figure de proue de la science maritime belge. Pour la première fois, il accueillera des ent...
2 h
www.lecho.be
Voici votre horoscope de ce samedi 15 mai 2021: amour, argent, travail, santé…
Ce samedi 15 mai 2021 vous réserve-t-il de bonne(s) surprise(s) ou avez-vous tout intérêt à rester au lit ? Découvrez ce que les astres vous réservent avec votre horoscope du jour.
2 h
Sudinfo.be
COLUMN. Gezondheid lijkt de norm, eeuwig leven zelfs de heilige graal
Elke zaterdag blikt onze columniste terug op de week. Deze week staat ze stil bij de vaccinatie van gezonde vijftigers, zoals Tom Waes, om de risicopatiënten niet te ‘stigmatiseren’. Is ziek zijn dan een stigma? Ze denkt terug aan familiefeesten waarop het heel normaal was om ‘een fleuris’ of ‘een attakske’ te bespreken. Aan een banale griep van drie dagen, waarna een mens zich herboren voelt, en aan ernstige aandoeningen die veel moed vragen. Waarom zou een mens dat überhaupt moeten verstoppen?
2 h
HLN.be
Les coulisses de la rédaction
01:20 L'Echo vous livre quelques informations récoltées en coulisses.
2 h
www.lecho.be
Bien-être au travail et bonheur en entreprise: d'inaccessibles étoiles?
01:16 Cela peut paraître étonnant mais c'est en abandonnant notre organisation scientifique du travail et la gestion productiviste des ressources que nous obtiendrons une meilleure productivité et une plus ...
2 h
www.lecho.be
Armenië vraagt Poetin om steun vanwege spanningen met Azerbeidzjan
De Armeense waarnemend premier Nikol Pasjinian heeft vrijdag de Russische president Vladimir Poetin om militaire steun gevraagd. Pasjinian beschuldigde buurland en aartsvijand Azerbeidzjan er donderdag van dat het zich niet houdt aan het onlangs gesloten vredesakkoord en met troepen het zuiden van Armenië is binnengetrokken.
2 h
HLN.be
Plongée dans la jungle des cryptomonnaies
01:05 Les devises virtuelles brillent fort depuis le début de l’année, en particulier le dogecoin. Derrière celles-ci se cachent une structure et des caractéristiques qui vont déterminer leur avenir.
2 h
www.lecho.be
Legaltech, ce business qui attend son décollage
01:00 Avec la numérisation des données de justice, toute une industrie naissante, celle des legaltech, attend sa découverte du Nouveau monde. Les géants sont déjà positionnés, les places seront chères. Hori...
3 h
www.lecho.be
Levées de fonds record pour les entreprises belges de croissance
01:00 Les entreprises belges en croissance ont déjà levé cette année un demi-milliard d’euros de capitaux frais. Notre pays établit ainsi, pour la cinquième année consécutive, un nouveau record. Mais gare à...
3 h
www.lecho.be
Ruim 1,6 miljard euro verdacht geld blootgelegd
01:00 De antiwitwascel kon vorig jaar meer dan 1,63 miljard euro aan verdachte geldstromen in ons land blootleggen, gaande van grote fraudeconstructies tot drugsgeld en corruptie. Maar hoeveel geld wordt ef...
3 h
www.tijd.be
Le blanchiment par cryptomonnaies, toujours un trou noir
01:00 Personne ne doute que les cryptomonnaies permettent de réaliser de gigantesques opérations de blanchiment. Mais, en 2021, les autorités s’avèrent toujours impuissantes à les contrer. Et pourtant, tout...
3 h
www.lecho.be
Georganiseerde misdaad floreert dankzij corona
01:00 De antiwitwascel ontdekte vorig jaar in ons land meer dan 1,6 miljard euro aan verdachte geldstromen.
3 h
www.tijd.be
Witwassen via cryptomunten nog altijd blinde vlek
01:00 Niemand twijfelt eraan dat gigantische witwasoperaties gebeuren via cryptomunten. Maar die zijn anno 2021 nog altijd een gevaarlijke blinde vlek, terwijl allerhande criminelen en zelfs terroristen er ...
3 h
www.tijd.be
À l'aéroport de Liège, les gros porteurs sèment la colère
00:59 En expansion, l'aéroport de Liège a vu le nombre de plaintes tripler en un an. Les riverains protestent face aux nuisances de plus en plus fréquentes des gros porteurs. Ils redoutent surtout le plan d...
3 h
www.lecho.be
Willy Borsus, ministre wallon de l'Economie: "On doit aider différemment les entreprises"
00:57 En retraite avec l'ensemble du gouvernement wallon ce week-end afin de travailler sur le plan de relance, le ministre libéral wallon de l'Économie plaide pour une modulation dans l'arrêt des aides éco...
3 h
www.lecho.be