Décès de Gordon Moore, co-fondateur d'Intel et inventeur de la loi de Moore

Le co-fondateur du fabricant de semi-conducteurs Intel, Gordon Moore, à l'origine d'une théorie sur l'évolution technologique des puces informatiques, est décédé vendredi à l'âge de 94 ans, selon son ancienne société.
Read full article on: dhnet.be
Gouden Schoen voor vrouwen wordt vernieuwd: laureate over twee stemrondes verkozen, ook buitenlandse speelsters in België maken kans
Na zeven edities is de Gouden Schoen voor vrouwen toe aan een update: voortaan zal er net als bij de mannen een laureate verkozen worden in twee stemrondes. Dit weekend gaan de eerste formulieren voor dat nieuwe format de deur uit.
HLN.be
Boycotter des marques, une arme à double tranchant
05:00 AB InBev et quelques autres groupes subissent un boycott anti-LGBT aux États-Unis: comment y réagir? L'examen de cas antérieurs donne la réponse.
www.lecho.be
‘Democratieën moeten zich verenigen tegen export van Chinese AI-surveillance’
05:00 Ook in de geopolitiek schudt artificiële intelligentie de kaarten flink door elkaar. Het maakt niet echt uit wie het best AI-technologie ontwikkelt, maar wel wie ze het best kan toepassen, zegt de Ame...
www.tijd.be
Le Standard affine sa liste de candidats pour le poste de T1
La succession de Ronny Deila est toujours ouverte et le Standard espère pouvoir finaliser l’arrivée d’un T1 dans les prochains jours.
www.dhnet.be
Yvetot – Rue du Clos des Parts
De buurt waar de Franse schrijfster Annie Ernaux haar jeugd doorbracht, heeft in de loop der jaren een residentieel karakter gekregen.
De Standaard
De rente kan de beurzen door de recessie helpen
De beleggers leken al aan hun zomervakantie begonnen, maar onder de oppervlakte schoven de tektonische beursplaten wel degelijk.
De Standaard
Wie wint de slag om de Bosuil?
Nu Antwerp landskampioen is, eist clubeigenaar Paul Gheysens een oplossing voor zijn dispuut met Tania Mintjens, de geheimzinnige eigenares van de grond van de Bosuil. Waarom weigert Mintjens te verkopen, en waarom verliest Gheysens zijn geduld? ‘Onderhandelen met een fantoom is moeilijk.’
De Standaard
Noorwegen wil als eerste de zeebodem ontginnen
Noorwegen is vandaag al de grootste exporteur van aardgas naar de EU, en wil met grondstoffen uit de diepzee ook in een fossielarme wereld hofleverancier blijven.
De Standaard
Aster, zo verrukkelijk dat de recensent even moest bekomen
Culinair vuurwerk van de hapjes (amandelschelp met magnolia) tot het koffiesnoepje (een bonbon van zeebaars): daar moest ervaren tafelaar Bruno Vanspauwen even van bekomen. Om vervolgens zonder enige twijfel de hoogste score te geven: vier bordjes!
De Standaard
Plannen voor het weekend: zelf shiitakes telen, vuurvliegjes zoeken en … vreemden in een trein
Hoe wild is de tuin? Hoe dichtbij is de natuur? Kaat Schaubroeck trekt naar buiten en sprokkelt wat mooi, ontroerend of interessant is.
De Standaard
Wat doet Ottolenghi met een blik bonen?
De nederigste van alle peulvruchten is de witte boon. Ze kan een snel maal voedzaam en vullend maken, maar steelt zelden de show. Hoog tijd om het kneusje van de voorraadkast een podium te geven en zijn veelzijdigheid te vieren, vindt Yotam Ottolenghi.
De Standaard
Aan wie verkoop je je huis? De hoogste bieder of diegene die er het meest verknocht aan is?
We kiezen onze huizen, maar zou het ook kunnen dat onze huizen een voorkeur hebben? Of dat het ons niet onverschillig laat wie er in onze oude woning komt wonen? Leen Van Severen besloot alvast om niet te verkopen aan de hoogste bieder, wel aan degene die het meest verknocht was.
De Standaard
Spanje op de bots: vuurwerk in Valencia en een Romeins badhuis onder een kledingwinkel
De meeste reizigers maken plannen, en dromen dan lang vooruit. Maar je hebt ook de vakantiezwervers: zij die op de bots vertrekken, in de overtuiging dat het toeval zoveel meer moois op hun pad zal brengen. Thomas Siffer reist drie zaterdagen door Europa en springt lukraak op de eerste trein om 10 uur. Al is dat op zich natuurlijk ook weer een plan waarvan afgeweken kan worden. Deze week: alles wat je nog nooit wilde zien in Spanje.
De Standaard
Hoe overleef je de liefde in kwade dagen? ‘Zijn we het verleerd om te vechten voor elkaar?’
Geen mooiere belofte dan die tussen geliefden: in goede en kwade tijden. Maar wat als de moeilijke dagen aanbreken? Hoe kies je voor elkaar wanneer de liefde even niet vanzelf komt? ‘Het leven is soms worstelen, beseffen dat de ander ook aan het worstelen is en erop vertrouwen: we zullen elkaar wel weer vinden.’
De Standaard
Hoe kies je de plek waar je thuis kunt komen? ‘Met een lange lijst wensen start je beter geen zoektocht, dat leidt tot frustraties’
Stil of bruisend, hoog in de wolken of tussen de velden. Het is een van die fundamentele keuzes, zeker als je op het punt staat om iets te kopen: waar wil je wonen? En hoe beslis je zoiets? We sprokkelden verhelderende adviezen en schurende wijsheden bij Blind Gekocht-makelaar Kinga Kantorsk en filosofe Joke Hermsen. Van haar verschijnt in september ‘Onder een andere hemel’, een essay over heimwee en het belang van de plek waar we wonen.
De Standaard
Als je kinderwens een medisch risico inhoudt: ‘Niemand zei wat ik zo graag wou horen: doe dat gewoon, komt goed, joh’
Leen Van Severen weet perfect wat ze wil, zelfs wanneer ze twee verschillende schoenen aantrekt onder een outfit. Soms vraagt ze raad, maar zelfs dan wil ze vooral haar keuze bevestigd zien. Zo ging het altijd. Tot ze na een kankerbehandeling bij de fertiliteitsarts zat.
De Standaard
An Olaerts: ‘Waar komt die piep vandaan?’
Buurman André teelde gigantische courgettes, met dank aan een systeem dat katten verjaagt met een piepend signaal. Intussen is André verhuisd, maar dat betekent nog niet dat het nu stil is ten huize van An Olaerts.
De Standaard
Kies je avontuur: 4 x spelen met dilemma’s
Soms hangt de overwinning af van een worp met een dobbelsteen. En dan zijn er ook spellen waarbij de keuzes van de personages de motor van het spel vormen. Spellenkenner Joost Vande Winkel duikt vier keer in een verhalende wereld met een eigen spelscenario.
De Standaard
Jantine Jongebloed wikt en weegt het moederschap: ‘Als ik er spijt van krijg, is er ook een kind dat daar de dupe van is’
Haar hele leven was de Nederlandse journaliste Jantine Jongebloed ervan overtuigd dat ze ooit moeder zou worden: ‘Ik ben niet al twijfelend begonnen.’ Tot ze in de nasleep van haar tweede buitenbaarmoederlijke zwangerschap in haar vriendenkring zag wat een geploeter het ouderschap wel niet is. Toen begon ze te twijfelen.
De Standaard
Gediplomeerde twijfelaars over hun studiekeuzes: ‘Ik had tijd nodig om genoeg moed bijeen te rapen en te gaan voor wat ik echt wilde’
Wat ga je studeren of – dwingender nog – wat wil je worden? Het is de vraag die jongeren de komende weken vaak zullen krijgen, en die voor hen niet zelden beangstigend is. Omdat de keuze zo definitief lijkt. Zo allesbepalend. Maar is dat ook zo? Zes twijfelaars over studeren, een diploma behalen en dan toch nog een andere richting uit gaan. En mét een gulle gouden tip voor andere twijfelaars.
De Standaard
Kies eens
Illustrator Inge Rylant vond deze week zoveel moois dat ze amper kon kiezen. Ze toont ons zomerse schatten: uitbundig of ingetogen, aan jou de keuze.
De Standaard
Dominique Van Malder: ‘Er zal wellicht altijd een fantoomdikkerd in mij zitten’
Het gaat er Dominique Van Malder al langer over de schaamte te doorbreken. In Patiënt Dompi zet de acteur en programmamaker daar zijn eigen lichaam voor in, dat een maagverkleining onderging. ‘Ik kán niet meer die binnenfretter zijn.’
De Standaard
‘Geen enkel arrest had mij voldoening geschonken, maar dit?’
Twee weken na het Reuzegom-arrest doorbreekt Sanda Dia’s jeugdvriend Ferre Vervoort vanuit Azië voor één keer de stilte. ‘Dat mensen op straat komen is mooi, zolang men Sanda’s verhaal niet kaapt voor andere doeleinden.’
De Standaard
Waarom gaat de storm rond justitie maar niet liggen?
Het slot van een tragische rechtszaak was de start van felle discussies over justitie. Na het arrest-Reuzegom kampt het gerecht voor velen met een geloofwaardigheidsprobleem. ‘Als we onze straf zouden bepalen in functie van hoe de bevolking gaat reageren, dan pas waren we fout bezig.’
De Standaard
Spreek ik een beloning af voor goede schoolresultaten?
Examens gaan vaak gepaard met gezucht. Zowel van de studerende, hopeloos op zoek naar motivatie, als van de ouder, even hopeloos op zoek om te motiveren. Helpt het om afspraken te maken over een beloning?
De Standaard
Een jaar voor de verkiezingen: de bokswedstrijd op Tiktok is begonnen
Tiktok is dé plek voor politici om jonge kiezers te bereiken. Vorige week probeerde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi er voet aan de grond te krijgen, maar PVDA’er Jos D’Haese blijft de ongeslagen kampioen.
De Standaard
Dit zijn de tien populairste Tiktok-video’s van onze politici
Tiktok is hot: ook in de Wetstraat. Dagelijks bereiken Belgische politici miljoenen jongeren via de populaire app. In dit artikel zetten we de tien populairste Tiktok-video’s van dit jaar op een rij.
De Standaard
Het beste van de Belgische art nouveau tijdelijk onder één dak
Veertig hoogkwalitatieve art-nouveaustukken die bij Belgische musea in bruikleen zijn, komen eenmalig weer samen. In het Belvue Museum zijn ze gratis te bezichtigen.
De Standaard
Het metaverse of ‘spatial computing’?
Hun praatjes klinken heel anders, maar de computerbrillen van Mark Zuckerberg en Tim Cook doen ongeveer hetzelfde. Wie heeft de slimste aanpak?
De Standaard
Nathalie Obadia, galeriste: "Plus les gens achètent de l’art américain, plus il va être cher"
04:30 Galeriste réputée, Nathalie Obadia republie, en édition augmentée, un ouvrage remarquable sur l’utilisation de l’art contemporain comme marqueur de puissance et soft power essentiellement... américain...
1 h
www.lecho.be
CIA meldde België dat Oekraïne mogelijk Nord Stream saboteerde
Kort na de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen eind september, kreeg de Belgische militaire inlichtingendienst daarover informatie van de Amerikaanse CIA. Die wees op de vermoedelijke rol van Oekraïne bij de sabotage. Dat schrijft ‘De Tijd’ zaterdag op basis van welingelichte bronnen.
1 h
HLN.be
À un an des élections: it’s not only the economy, stupid
04:01 À un an des élections, la campagne qui s’amorce doit être, pour les démocrates, le moment de se mobiliser contre le populisme et l'extrémisme.
2 h
www.lecho.be
Art Basel, la foire d’art au quadruple
04:01 En 2023, Art Basel accueille 284 galeries de 36 pays, dont 21 nouvelles venues.
2 h
www.lecho.be
Waar eindigt de lange mars van Tom Van Grieken?
04:01 Met onderhandelingscursussen, tips van Europese rechts-radicale leiders en een verzacht communautair standpunt stoomt het Vlaams Belang zich klaar voor de macht, nu het een jaar voor de verkiezingen v...
2 h
www.tijd.be
Squid, chef de file d’un rock tentaculaire
04:01 Enregistré dans les studios de Peter Gabriel, le deuxième album de Squid transgresse les frontières du rock avec un penchant pour l’aventure et l’amour du risque.
2 h
www.lecho.be
Livret d’inintérêt
04:00 En matière d’épargne, il n’y a pas lieu d’épargner banques, banque centrale et autorités.
2 h
www.lecho.be
Mauvaise nouvelle pour votre portefeuille à partir du 1er juillet: les taxes auto vont augmenter en Wallonie
Après une hausse de près de 9% l’année dernière, l’indexation devrait légèrement dépasser les 5% en Wallonie et en Flandre. À Bruxelles, elle ne sera que de 1,7386%
2 h
Sudinfo.be
Matthieu Goeury, directeur des Halles: "Rester enfermé dans des enjeux uniquement artistiques est assez néfaste"
03:30 Cuisiner, assister à un concert ou faire du sport: l’expérience aux Halles s’élargit. Le lieu culturel fête ses 50 ans la saison prochaine et s’offre une nouvelle direction en la personne de Matthieu ...
2 h
www.lecho.be
"Le dieu du carnage" au Théâtre Le Public: Réunion de parents
03:30 Arthur Jugnot met en scène "Le dieu du carnage", de Yasmina Reza, comme un match de catch à quatre.
2 h
www.lecho.be
ChatGPT geen taboe KU Leuven: studenten mogen AI-software gebruiken
De KU Leuven heeft richtlijnen opgesteld voor het gebruik van generatieve artificiële intelligentie door studenten en onderzoekers. Dat heeft de Leuvense universiteit zaterdag bekendgemaakt. Programma’s als ChatGPT mogen gebruikt worden voor papers of onderzoek, als dat op een rechtmatige manier gebeurt.
2 h
HLN.be
ChatGPT geen taboe KU Leuven: studenten mogen AI-software gebruiken
De KU Leuven heeft richtlijnen opgesteld voor het gebruik van generatieve artificiële intelligentie door studenten en onderzoekers. Dat heeft de Leuvense universiteit zaterdag bekendgemaakt. Programma’s als ChatGPT mogen gebruikt worden voor papers of onderzoek, als dat op een rechtmatige manier gebeurt.
2 h
HLN.be
Anticiperen op omzetgroei
Pascal Paepen doceert aan de KU Leuven Campus Brussel en aan de Thomas More Hogeschool. Hij is medeoprichter van Spaarvarkens.be, een online community die de Vlaming helpt sparen en beleggen.
2 h
De Standaard
Als je een moeilijke dag hebt
Arevik d’Or woont in Antwerpen, waar ze illustraties, animatiefilms en chai latte maakt. Elke week verbeeldt ze hier met tedere humor haar kijk op de vrouw en haar lichaam.
2 h
De Standaard
Van oude koeien, de dingen die voorbijgaan
2 h
De Standaard
Column Parbleu | Zo streng is vake in ‘Terzake’
2 h
De Standaard