“Des décisions désastreuses” pour le secteur de la culture

“Choqués”, “stupéfaits”, “incrédules”... Les acteurs du secteur culturel n’ont pas mâché leurs mots à l’issue du Comité de concertation (Codeco), réuni vendredi pour renforcer les mesures de précaution sanitaire face à la quatrième vague épidémique. Tous plaident pour une vision à long terme et une approche qui tienne compte de la situation réelle.
Read full article on: myprivacy.dpgmedia.be
Matondo (8/10) trop fort, Hoedt (3/10) trop maladroit: les notes des Mauves après la défaite conte le Cercle (Mise à jour)
Plusieurs Mauves étaient en-dessous de leur niveau, ce mercredi.
1m
www.dhnet.be
Demir wil akkervogels beter beschermen
Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) start een soortenbeschermingsprogramma voor het behoud van akkervogels. Die vertellen ons namelijk iets over de kwaliteit van onze landschappen. "Werken aan deze soort, is werken aan het ganse landschap en de biodiversiteit ervan", verklaart Demir.
HLN.be
Stakingen in Frankrijk om hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden
In een groot deel van Frankrijk vindt vandaag een staking plaats. Werknemers leggen het werk neer in de hoop op een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden. Vooral het onderwijs kan veel gevolgen ondervinden van de actie.
HLN.be
L’élevage liégeois suspecté de faux et usage de faux pour des chiens slovaques
L’un des responsables de l’élevage de la Goffe se défend des accusations portées. Il explique que tous les chiens vendus au sein de son établissement le sont avec leurs documents d’origine. «Ici, on ne fraude pas, on ne triche pas», lance-t-il.
Lameuse.be
Bourse de Tokyo: le Nikkei chute de 3% à mi-séance
Bourse de Tokyo: le Nikkei chute de 3% à mi-séance L'indice vedette de la place tokyoïte perdait 3,31% à 26.117,54 points vers 03H45 GMT, et l'indice élargi Topix reculait de 2,83% à 1.838,27 points. La banque centrale américaine a signalé mercredi son intention de relever dès mars ses taux directeurs, comme s'y attendaient les marchés. Jerome Powell, le patron de l'institution, est toutefois resté évasif sur le calendrier et le volume de la diminution du soutien monétaire de celle-ci, ce qui a tendu les investisseurs. Après avoir connu de violentes fluctuations, Wall Street a terminé mercredi en ordre dispersé. "Les valeurs japonaises ont d'abord réagi relativement calmement" aux annonces de la Fed, mais "quand les marchés asiatiques chutent, le phénomène gagne aussi" les actions nippones, a commenté Tomo Kinoshita de Invesco Asset Management, cité par l'agence Bloomberg. L'indice Hang Seng de la Bourse de Hong Kong perdait ainsi 2,5% vers 04H00 GMT. L'indice Nikkei de la Bourse de Tokyo creusait ses pertes jeudi, lâchant plus de 3% à la mi-journée, au lendemain d'une réunion de la Réserve fédérale américaine (Fed) qui n'a pas rassuré les investisseurs sur la suite de sa politique monétaire. Mis à jour le 27/01/2022 à 05:10
www.lesoir.be
Un policier victime d’une tentative de meurtre lors d’un contrôle à Seraing
Malgré deux balles tirées par un policier dans la vitre du véhicule en fuite, le conducteur blessé a poursuivi sa route avant d’abandonner la Citroën perforée et maculée de sang. Tout ça, pour échapper à un contrôle. Le suspect est en fuite.
1 h
Lameuse.be
Geen nieuwe dubbelfinale voor Mertens in Melbourne
Elise Mertens is er vandaag samen met haar Russische dubbelpartner Veronika Kudermetova niet in geslaagd de finale te bereiken op de Australian Open.
1 h
HLN.be
Ruimteschroot van SpaceX zal in botsing komen met de Maan
Een trap van een Falcon-9 draagraket van SpaceX zal binnen enkele weken in botsing komen met de Maan, zo heeft spacedaily.com woensdag gemeld.
1 h
Knack.be
Opgeluchte reacties na aanpassing quarantaineregels in onderwijs: “Contactopsporing was compleet onzinnig geworden”
Dat de quarantaineregels in het onderwijs helemaal op de schop gaan, en leerlingen die niet besmet zijn en geen symptomen vertonen toch naar school mogen gaan, lucht op. Bij ouders, leerkrachten én directies. “Deze beslissing is het startschot om ein-de-lijk terug bezig te zijn met de kern van de zaak: onderwijs en leerlingenbegeleiding", reageren ze.
1 h
HLN.be
Omikron zorgt voor piek in uitzendsector: geen interim meer te vinden
De hele pandemie al zorgen corona en de quarantaines voor een extra vraag naar interims. Nu de omikronbesmettingen door het dak gaan, staan in zorg gespecialiseerde kantoren als eerste op ontploffen. Maar ook elders is men op creatieve oplossingen aangewezen, omdat er geen interim meer te vinden is. “Het moet nu maar eventjes met minder volk.”
1 h
HLN.be
ONZE OPINIE. Welk probleem het Covid Safe Ticket juist oplost? Niemand die het nog goed weet
Geen betere manier om een debat inhoudelijk onmogelijk te maken dan door er de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging bij te halen. Het Vlaams Belang demonstreerde dat gisteren met verve. Op een platte manier vergeleek Kamerlid Dominiek Sneppe het Covid Safe Ticket (CST) met de Jodenster. Daarmee maakte ze van haar eigen domme opmerking de inzet van alle verdere discussie. En dat op een moment dat het debat actueler is dan ooit. Waarom we eigenlijk een coronapas hebben? Ook veel experts snappen het niet meer.
1 h
HLN.be
Leuven in de ban van koppel oehoes: “Dat ze hier willen nestelen, hoeft niet te verbazen. Hun lievelingskostje is duif en zo zitten er véél in de stad”
Leuven is in de ban van de oehoe. Sterker nog, van twéé oehoes. En nee, oehoe is geen Leuvens dialect voor ‘goeiedag’, het is een uil - en een grote ook. Als hij z’n vleugels spreidt, is hij al snel zo breed als een volwassen man lang is en als hij roept, weet u meteen waar hij z’n naam vandaan heeft. Maar zo’n beest in de stad, hoe abnormaal is dat? Is met de oehoe, na de wolf, een nieuwe toppredator in Vlaanderen neergestreken? En vooral: moet u vrezen dat uw chihuahua zijn lunch wordt?
1 h
HLN.be
PORTRET. Dominic Cummings, de oud-adviseur die geen kans onbenut laat om Boris Johnson een mes in de rug te steken
Telkens als de Britse premier Boris Johnson (57) in opspraak komt — en dat gebeurt vaak de laatste tijd — valt de naam van Dominic Cummings (50). Die laat geen enkele kans onbenut om wraak te nemen op zijn vroegere baas. Zelf werd hij er ooit van verdacht voor Rusland te rijden. Maar het zou ook kunnen dat hij simpelweg met niemand anders overweg kan dan met zichzelf.
1 h
HLN.be
Stuurt België binnenkort afgewezen asielzoekers terug naar Afghanistan?
Na een stopzetting van enkele maanden, is het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) van plan om opnieuw beslissingen te nemen over subsidiaire bescherming voor Afghanen die naar ons land kwamen. 'Sinds de machtswissel is het risico op willekeurig geweld manifest afgenomen', zegt topman Dirk Van den Bulck.
1 h
Knack.be
Mahdi krijgt haatprediker het land niet uit
De Belgische staat wil een geradicaliseerde haatprediker het land uitzetten omdat hij een "bedreiging voor de samenleving" vormt. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen steekt er echter een stokje voor, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
1 h
HLN.be
Geen nieuwe dubbelfinale Australian Open voor Mertens
Elise Mertens is er donderdag samen met haar Russische dubbelpartner Veronika Kudermetova niet in geslaagd de finale te bereiken op de Australian Open.
1 h
De Standaard
Onafhankelijk onderzoek naar rol NMBS bij Jodentransport in Tweede Wereldoorlog
De Belgische overheid heeft een onafhankelijke studie besteld naar de rol van de NMBS bij het Jodentransport in de Tweede Wereldoorlog. Mogelijk legt het onderzoek de weg open voor schadevergoedingen, zoals in Nederland. Dat schrijft De Morgen vandaag.
1 h
HLN.be
LIVE. Moderna start klinische proeven met vaccin gericht tegen omikronvariant
De quarantaineregels in het onderwijs worden versoepeld. Dat heeft de interministeriële conferentie Gezondheid gisteravond beslist. Klassen moeten bijvoorbeeld niet meer sluiten als vier leerlingen besmet zijn. Gisteren maakte Denemarken ook bekend dat het volgende week alle coronamaatregelen afschaft. Ondertussen nadert het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen in ons eigen land de kaap van 50.000. Het werkelijke aantal ligt volgens viroloog Steven Van Gucht echter hoger. “We spreken over 100.000 à 200.000 besmettingen per dag”, zegt hij bij HLN LIVE. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
2 h
HLN.be
Bruxelles, future place financière? C’est encore possible
04:00 Nous disposons déjà de nombreux atouts pour le monde financier de demain. Manque une politique forte...
2 h
www.lecho.be
«Molly», une Yorkshire de 2 ans, a été sauvagement attaquée et dévorée par deux molosses à Faimes: «On n’a rien pu faire pour la sauver...»
Ce lundi, Primerose promenait sa Yorkshire de 2 ans, avec son amie Lisette Maris, dans les rues de Faimes lorsque deux chiens errants les ont attaquées. «Molly» a été littéralement dévorée sur place et n’a pas survécu à ses blessures.
2 h
Sudinfo.be
Inflatie flinke meevaller voor Vlaamse begroting
Extra besparingen zijn volgens de jongste ­ramingen van de Serv niet nodig om de Vlaamse begrotingsdoelstellingen te halen. De inkomsten stijgen haast evenredig met de inflatie, de uitgaven niet.
3 h
De Standaard
‘Rijkelandenclub’ verwelkomt nieuwe leden
De Oeso bereidt de toetreding voor van zes nieuwe leden uit Latijns-Amerika en Oost-Europa. Daarmee zal de organisatie nog iets minder gedomineerd worden door rijke, westerse landen.
3 h
De Standaard
Kernkabinet uiteen zonder akkoord over maatregelen om energiefactuur te temperen
Het federale kernkabinet is woensdagnacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de forse energiefactuur te verlichten. Dat verneemt Belga uit goede bron.
3 h
HLN.be
Levée de fonds et recrutement pour la lampe Nobi qui détecte les chutes de personnes âgées
Levée de fonds et recrutement pour la lampe Nobi qui détecte les chutes de personnes âgées La levée de fonds, qui doit permettre à la société de poursuivre son expansion internationale, a été menée auprès du fonds LSP Health Economics 2, du fonds LSP Dementia, de la société d'investissement de la Région flamande PMV et de BNP Paribas Fortis Private Equity. Les actionnaires initiaux de Nobi ont aussi investi dans cette deuxième levée de fonds internationale, ajoute le communiqué. L'augmentation de capital "va être investie dans la poursuite du développement de collaborations à long terme avec des maisons de repos, résidences-services et hôpitaux partout dans le monde. Il servira aussi à lancer Nobi auprès des particuliers, à domicile. La scale-up va également investir dans un nouveau design pour sa première génération de lampes. L'entreprise ambitionne ainsi de développer une lampe plus abordable (...)", explique le service de presse. La start-up entend aussi passer de 10 employés à l'heure actuelle, à plus de 40 collaborateurs d'ici fin 2022. La lampe Nobi permet de détecter lorsqu'une personne tombe et appelle alors les proches ainsi que les secours en cas d'urgence. Elle peut aussi leur ouvrir la porte. En proposant cette solution technologique, Nobi souhaite permettre à un maximum de personnes âgées de continuer à vivre là où elles le souhaitent. La start-up anversoise Nobi, qui a développé une lampe dotée d'une intelligence artificielle pour aider les personnes âgées en cas de chute, annonce avoir réalisé une deuxième levée de fonds de plus de 13 millions d'euros cette fois, dans un communiqué publié jeudi. Mis à jour le 27/01/2022 à 03:03
3 h
www.lesoir.be
Quand la politique se mêle d'environnement...
03:00 Les compromis politiques ne font que repousser les problèmes liés au réchauffement climatique.
3 h
www.lecho.be
Liège et Charleroi s'arment pour soutenir l'essor de la biotechnologie
03:00 Projets immobiliers ambitieux, création de nouveaux instruments, mise en place d'instituts de formation: les pôles de Liège et de Charleroi investissent pour soutenir l'essor des sociétés des sciences...
3 h
www.lecho.be
Ze laten zichzelf bewust besmetten om op reis te kunnen: artsen signaleren onrustwekkende trend bij jongeren
Steeds meer huisartsen vernemen dat jongeren zich bewust laten besmetten door het coronavirus. Het gaat om zestien- en zeventienjarige scholieren die (nog) niet in aanmerking komen voor een boosterprik. Ze vrezen dat ze daarom in de krokusvakantie niet naar het buitenland zullen kunnen afreizen. In het herstelcertificaat zien ze hun reisgarantie. En de prijs die ze daarvoor willen betalen, is een moedwillige besmetting. “Het is belangrijk dat er snel een boosterprik komt voor hen.”
3 h
www.nieuwsblad.be
Je coronapas blijft groen na besmetting, en dat is precies de bedoeling
Nu meer dan 50.000 Belgen per dag te horen krijgen dat ze besmet zijn met het coronavirus, valt het veel mensen op: hun app met de coronapas blijft groen. “Toegang tot evenement verleend”, zegt die. Maar wie het zou uitproberen en de isolatie negeert, komt van een kale reis terug. Normaal gezien.
3 h
www.nieuwsblad.be
Je betaalt er 4.800 euro per maand, en toch staat Vlaanderens duurste rusthuis op zwarte lijst
In Frankrijk is de commerciële rusthuisgroep Orpea in het oog van de storm terechtgekomen na onthullingen over een tekort aan zorg en bewoners die aan hun lot zijn overgelaten. Sinds december staan ook twee Vlaamse Orpea-rusthuizen op de zwarte lijst van de inspectie. Een daarvan is het duurste rusthuis van het land.
3 h
www.nieuwsblad.be
Zakenpartner van Anderlecht-verdediger Wesley Hoedt verdacht van grootschalige drugstrafiek
Twee familieleden van Anderlecht-verdediger Wesley Hoedt zijn in Nederland opgepakt als verdachten bij grootschalige drugssmokkel. Een van hen fungeert als zijn zakenpartner. Diens zoon zou mee achter het grootste ontmantelde drugslabo in ons land ooit zitten.
3 h
www.nieuwsblad.be
Uniek beeld van Paola, Filip en Mathilde, zijn de plooien gladgestreken? “Dit kan helend zijn voor alle partijen”
Aan de tv-documentaire die de 84-jarige koningin Paola over haar leven maakte, heeft de volledige koninklijke familie meegewerkt. Óók koning Filip en prins Laurent, haar twee zonen met wie de relatie getroebleerd is (geweest). Dat zij bereid waren voor de camera over hun moeder te praten, vindt onze royaltywatcher Wim Dehandschutter opzienbarend. En een teken dat ze in Laken het pijnlijke verleden een plaats willen geven.
3 h
www.nieuwsblad.be
Opperrechter gaat met pensioen, en zo krijgt president Joe Biden toch kans om stempel te drukken op Hooggerechtshof
De Amerikaanse opperrechter Stephen Breyer gaat met pensioen. En de timing is geen toeval. President Joe Biden krijgt zo de kans om een nieuwe opperrechter te benoemen, een manier waarop presidenten lang na hun aftreden nog invloed kunnen hebben op de Amerikaanse samenleving. Al mag Biden dan zeker niet te lang treuzelen.
3 h
www.nieuwsblad.be
CORE, de unieke samenwerking tussen Rock Werchter en Tomorrowland: “Innemende totaalervaring”
Achter de schermen werkten ze al samen, maar samen een festival organiseren is een primeur voor Rock Werchter en Tomorrowland. Dat doen ze met CORE Festival, dat op 27 en 28 mei plaatsvindt in Brussel. Naast vier muziekpodia met meer dan dertig artiesten zal er ook kunst te zien zijn. Na twee muzikaal troosteloze jaren tekenen Tomorrowland en Rock Werchter in 2022 voor maar liefst 25 festivaldagen.
3 h
www.nieuwsblad.be
Btw-verlaging ligt nog steeds op tafel, maar Open VLD ziet ook andere manier om energiefactuur naar beneden te halen
De federale regering boog zich gisteravond nog maar eens over de ongezien hoge energiefacturen. Een btw-verlaging ligt nog steeds prominent op tafel, maar Open VLD ziet een andere manier om de factuur wat draaglijker te maken.
3 h
www.nieuwsblad.be
Rode Duivels dreigen vanavond hun eerste plek op de FIFA-ranking kwijt te raken na ruim drie jaar op kop
De grootste verwezenlijking van de Gouden Generatie staat de komende dagen op het spel. De Rode Duivels dreigen hun eerste plek op de FIFA-ranking, die ze nu al drie jaar en drie maanden bezetten, immers kwijt te raken aan Brazilië. Het is duimen dat de Brazilianen geen zes op zes pakken.
3 h
www.nieuwsblad.be
Ging “spion van Antwerp” met bedrijfsgeheimen van Club Brugge aan de haal?
Bij Club Brugge beschouwen ze consultant C.S. (36) als een blauwzwarte mol. De man zou jaren terug duizenden geheime documenten - medische dossiers van Ruud Vormer en Brandon Mechele en een businessplan van Bart Verhaeghe - van de club hebben doorgespeeld naar rivaal Antwerp, zijn latere werkgever. C.S. ontkent dat hij een spion was en noemt zich een speelbal tussen beide clubs. Het gerecht lijkt hem te geloven.
3 h
www.nieuwsblad.be
Clinton Mata, de marathonman van Club Brugge, gelooft volop in derde titel op rij: “Ik wil nog zien of Union met de druk om kan”
Union champion? Clinton Mata (29) gelooft niet in sprookjes. “Zonder arrogant te willen zijn, wij hebben nog altijd de beste ploeg”, zegt de rots in de branding bij Club Brugge. Dat ze dat vanavond dan maar bewijzen.
3 h
www.nieuwsblad.be
“Union is bezig het Belgisch voetbal op zijn kop te zetten. Vooral Club Brugge moet daar ongelukkig om zijn”
Iets of wat stand-upcomedian zou er wel weg mee weten: de o zo doorzichtige manier waarop de trainers Alfred Schreuder en Felice Mazzu de druk bij de tegenstander willen leggen. Bij Club Brugge weten ze wel beter. Alle druk ligt bij hen.
3 h
www.nieuwsblad.be
“Het spel van Union zou bij Club Brugge niet gepikt worden”
Brengt de ongenaakbare leider Union de troon van de kampioen Club Brugge vanavond helemaal aan het wankelen? Onze huisanalist Gert Verheyen acht het zomaar mogelijk dat de promovendus straks de titel pakt. Hoe doet Felice Mazzu dat? Met welk recept legt Union iedereen al een heel seizoen in de luren? Verheyen fileert het spel van de Brusselaars tot op het bot.
3 h
www.nieuwsblad.be
Cultregisseur Jan Bucquoy verloor zijn vrouw en dochter, en duikt nu op in ‘Don’t worry, be happy’: “Beetje geld dat ik verdien, gaat bijna volledig naar mijn zoon”
Ja, Louis en Hubert zijn weer van de partij. Net als de Davidsons en de excentrieke kunstenaar Floris. Maar in het derde seizoen van het succesvolle Don’t worry be happy voert Peter Boeckx ook enkele nieuwe gezichten op. Zo maakt de cultregisseur Jan Bucquoy (76), even bekend om zijn mislukte pogingen tot staatsgreep als om zijn films, zijn opwachting. Samen met zijn zoontje woont hij in een klein appartement, maar hij zou het niet anders willen. “Dat is de prijs van de vrijheid.”
3 h
www.nieuwsblad.be
Is de cryptohype voorbij na de crash?
Bitcoin en Ethereum, de twee belangrijkste virtuele munten, kregen de voorbije dagen flinke klappen op de beurs. De beurs gaat de laatste dagen sowieso door erg woelig water gaat, dat is bekend. Maar de klappen voor de cryptomunten komen nog harder aan.
3 h
De Standaard
CORE, de unieke samenwerking tussen Rock Werchter en Tomorrowland: “Innemende totaalervaring”
Achter de schermen werkten ze al samen, maar samen een festival organiseren is een primeur voor Rock Werchter en Tomorrowland. Dat doen ze met CORE Festival, dat op 27 en 28 mei plaatsvindt in Brussel. Naast vier muziekpodia met meer dan dertig artiesten zal er ook kunst te zien zijn. Na twee muzikaal troosteloze jaren tekenen Tomorrowland en Rock Werchter in 2022 voor maar liefst 25 festivaldagen.
3 h
www.hbvl.be
Partner verdacht van moord op Julienne (73): “Het was een vreemd koppel, maar dit hadden we niet verwacht”
De buren van Julienne Pauwels hadden het allemaal niet zien aankomen. De 73-jarige vrouw werd dinsdagochtend levenloos aangetroffen in haar woning in de Sijsjeslaan. In eerste instantie was sprake van zelfdoding, maar intussen werd haar partner gearresteerd op verdenking van moord.
3 h
www.nieuwsblad.be
Levenslang in de greep van mannen: Janet Jackson legt verleden bloot in 4 uur lange docu
Een pestende Michael Jackson. Een tirannieke vader. ‘Nipplegate’ en een geheime baby. Niets blijft onbesproken in een vier uur durende documentaire over Janet Jackson (55). De zangeres onthult er privédetails uit haar leven, met centraal: de mannen die haar jarenlang onder de knoet hielden. “Ik ben ongelooflijk naïef geweest.”
3 h
www.nieuwsblad.be
Onderzoek kijkt voor het eerst binnen in het hoofd van de (Belgische) vrouw, en daar zitten best veel zorgen
Belgische vrouwen maken zich zorgen, lopen vaak bij de dokter binnen en voelen zich ongemakkelijk op straat. Dat zijn enkele conclusies uit een wereldwijd onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van de vrouw. Onderzoekers willen de bevraging nu jaarlijks herhalen om te zien of de situatie verbetert.
3 h
www.nieuwsblad.be
Les PME durables méritent un meilleur taux de crédit
02:55 À la demande d'une banque, des chercheurs de la Vlerick ont réussi à quantifier l'effet de la durabilité sur la solvabilité des PME: le vert vaut l'investissement.
3 h
www.lecho.be
Cowboy lève 80 millions de dollars et vise la rentabilité en 2023
02:50 Avec 120 millions de dollars levés en tout, Cowboy a de quoi soutenir la hausse de sa production, son design et son développement technologique.
3 h
www.lecho.be
Payer sa facture d'électricité avec des écochèques
02:40 D'après une enquête de SD Worx, 7 PME sur 10 sont favorables à cette idée qui permet d'accorder du pouvoir d'achat supplémentaire aux salariés.
3 h
www.lecho.be