Des microplastiques jusque dans les neiges des Alpes et de l'Arctique

Le problème de la pollution au plastique ne se limite pas aux océans. Des microplastiques transportés par voie aérienne se retrouvent jusque dans la neige des Alpes et de l'Arctique, rapportent des chercheurs allemands et suisses dans la revue Science Advances.
Ouvrir plus
Lire l'article complet sur: myprivacy.dpgmedia.be
Kompany n'est pas encore totalement rassuré: "Un report serait la toute dernière solution" (Mise à jour)
Dauda du noyau B a le Covid, Bakkali a été renvoyé chez lui. Mais Kompany est confiant.
1m
www.dhnet.be
Jean-Claude Van Cauwenberghe verrait bien Paul Magnette Premier ministre: «Certains disent qu’il est trop fort pour Charleroi et c’est vrai»
Nommés co-formateurs du gouvernement par le roi, Paul Magnette (PS) et Alexander De Croo (Open Vld) sont tous deux pressentis pour occuper la place de Premier ministre. Malgré des relations conflictuelles par le passé, aujourd’hui Jean-Claude Van Cauwenberghe soutient totalement le bourgmestre de Charleroi dans son ascension.
7 m
Sudinfo.be
«On me dit de retourner dans ma montagne pour m’occuper de mes chèvres»: l’échevin carolo Mahmut Dogru régulièrement victime de propos racistes
Il y a une dizaine de jours, l’échevin carolo Mahmut Dogru s’est rendu à la police de Charleroi, muni de captures d’écran, pour porter plainte. En effet, l’homme est régulièrement la cible de propos racistes à son encontre et il a décidé de ne pas se laisser faire: «Ça va trop loin».
9 m
Sudinfo.be
ONGEHOORD. ‘Laat me eerst zeggen dat ik dit de meest zinloze persconferentie ooit vond’
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
De Standaard
Maman de 19 ans, Clara se bat pour s’en sortir avec sa fille de 2 ans à Colfontaine: elle tente de trouver un logement depuis 1 an!
Clara est tombée enceinte alors qu’elle allait avoir 17 ans. Contrainte d’arrêter l’école pendant un temps, la jeune maman continue désormais ses études de coiffure en élevant sa fille désormais âgée de deux ans. Depuis un an, elle tente d’habiter seule avec la petite Loriana. Un parcours du combattant pour la jeune femme en quête de stabilité.
Sudinfo.be
Le baromètre de la relance: «Le chômage temporaire doit être prolongé au-delà du 1er janvier»
La reprise se fait attendre à Brussels Airport. Et la crise ne sera pas terminée le 1er janvier 2021, indique Arnaud Feist, le CEO de l’entreprise.
www.lesoir.be
‘Toen ik de zeepgeuren rook, was ik meteen verliefd’
06:02 In volle coronacrisis namen twee jonge Brusselaars het commando over bij Savonneries Bruxelloises, de oudste zeepmakerij van de hoofdstad. ‘Het leek ons een geweldige opportuniteit.’
www.tijd.be
Experts hebben nieuw psychiatrisch rapport Dutroux klaar: “Hij wil helemaal niet vrijkomen”
Het nieuwe psychiatrisch verslag over Marc Dutroux is er, en het is iets heel anders geworden dan waar zijn advocaat op aanstuurde. Dutroux wil,...
HLN.be
Tomas Van Den Spiegel, organisator van het WK 2021, over dit in recordtijd opgezette WK: “Chapeau, maar wij willen het helemaal anders doen”
Op een autocircuit kan je snel schakelen. Vraag het de Formule 1-coureurs die eind oktober naar Imola komen. Vraag het aan de organisatoren van het...
HLN.be
FinCEN Files: Belfius a distribué du cash par millions à un acheteur d’«or sale»
Une société anversoise, condamnée en 2020, avait mis en place une combine permettant de racheter de l’or volé sans laisser de trace. Uniquement en espèces. Le tout grâce à un accord conclu avec Belfius.
www.lesoir.be
Les négociations de la semaine en trois moments forts et trois hommes clefs
Comment Georges-Louis Bouchez a fâché en exigeant de revoir la note programmatique; comment Conner Rousseau s’est isolé en tentant de barrer le MR; comment un passage en force a permis à Paul Magnette d’être co-formateur royal.
www.lesoir.be
"Les critiques des experts brouillent le message"
06:00 Les décisions du Conseil national de sécurité ont été fortement critiquées cette semaine. Fin difficile pour Sophie Wilmès qui défend ses positions dans cette gestion de crise covid. Elle attend un ba...
www.lecho.be
Fietstest: Is de vouwfiets anno 2020 een volwaardige fiets geworden?
De Queen van de vouwfietsen? Zonder twijfel Brompton, al decennialang ontwikkeld en geassembleerd in de thuisstad van de echte queen, Londen. Ontwikkeld met grote O, want de Brompton is een doordachte vouwfiets. Eenvoudig open en dicht te maken, er worden zelfs wedstrijden om ter snelst georganiseerd. Wie wat geoefend is, doet de bewegingen – stuur uitvouwen en vastklemmen, zadel omhoog zetten, voorwiel uitvouwen en klemmen, achterkant uitzwieren, pedaal uitvouwen – in een tiental seconden.
www.hbvl.be
Voorgebakken witte stokbroodjes: op zoek naar zacht kruim en krokant korstje
Meesterbakker Kris Goegebeur van Brood. in Roeselare proeft voor ons twaalf voorgebakken witte stokbroodjes. Hij gaat op zoek naar een broodje dat je in tien minuten heerlijk geurend uit je eigen oven kunt halen en dat meer is dan alleen maar een functionele drager voor beleg. Een stokbroodje met karakter dus, maar ... dat blijkt lastig te vinden.
www.hbvl.be
Uw wekelijkse portie weetjes en praatjes uit economisch Limburg: Dominique-nique-nique
De minder belangrijke, maar daarom niet minder interessante weetjes uit het Limburgs economisch bestel. De aangehaalde feiten hoeven niet noodzakelijk op waarheid te berusten.
www.hbvl.be
Shoppen in Hasselt: de leukste vintage stuks vind je bij Hendrikshuis
Het Hendrikshuis in Hasselt staat bekend voor betaalbare vintage en fair fashion. Je scoort er ook lokaal design en duurzame cadeautjes. Leuk extraatje: je steunt een doorstromingsproject dat mensen helpt overstappen van de sociale naar de reguliere arbeidsmarkt.
www.hbvl.be
Getest: hoe goed werken natuurlijke deodorants?
Het is verdomd moeilijk kiezen tussen het grote aanbod aan groene rollers, sprays, aluinsticks en bars om zweetluchtjes tegen te gaan. Maar zijn ze net zo effectief als de klassieke varianten?
www.hbvl.be
Bingewatchen voor beginners: zo haal je Netflix, Disney+ en Streamz in huis
Het aanbod abonnementsdiensten om urenlang languit in de zetel van series en films te genieten, is pas weer wat langer geworden met de komst van Disney+ en Streamz. Maar wat heeft u nu precies nodig om streamend aan de slag te gaan? Wij helpen u op weg.
www.hbvl.be
Marie Verhulst is het nieuwe baasje van Samson: “Ik was altijd al verliefd op hem”
“Of ik nu chirurg werd of bakker, het maakte mijn vader niet uit. Als ik maar gelukkig was.” Maar zie, ze werd het nieuwe baasje van Samson. En óf Marie Verhulst daar blij mee is. “Samson betekent voor mij thuiskomen.” Daarom staken we Marie voor elke foto van deze shoot in een originele outfit van een Samson-personage.
www.hbvl.be
Desserts om thuis te maken: van chocolade- tot pastinaaktaart
Zot op nagerechtjes, maar geen fan van ingewikkelde recepten? Janneke Philippi bundelde haar allerlekkerste desserts: van chocolade- tot pastinaaktaart. Niet moeilijk, wel superlekker!
www.hbvl.be
SPORTCAST. “Alleen tegenslag kan Van Aert van de wereldtitel houden”
Ben Hermans (34) is net terug van de Tour, Marc Wauters (51) kijkt al uit naar het WK in Imola. In de tweede aflevering van HBvL Sportcast brachten we de twee samen voor een demarrage achter de microfoon. Beluister de volledige podcast hier.
www.hbvl.be
CEO van communicatiebureau: “Merken kunnen ook verdwalen”
Corona had bijna roet in het eten gegooid. Maar het boek van de nieuwbakken CEO Tom Van den Bergh van communicatiebureau RCA is er nu. Hij beschrijft daarin hoe we merken zien, hoe merken trends lezen, maar ook hoe merken kunnen verdwalen of verdwijnen.
www.hbvl.be
Vergeet het spaarboekje, hier is het beleggingsplan: maar hoe begin je daaraan?
Sinds de spaarboekjes niets meer opbrengen, zijn banken een voor een zogenaamde ‘beleggingsplannen’ gaan lanceren - producten waarmee ook gewone gezinnen met gewone budgetten kunnen beleggen. Maar niet bij elke bank is dat even interessant.
www.hbvl.be
“Vooral in het zuiden kans op buien en fris voor de tijd van het jaar”
Vandaag zouden de meeste buien volgens het merendeel van de weermodellen vanuit het westen onder Limburg door krullen. Die buienstraten kunnen regionaal 20 tot 40 liter per vierkante meter achterlaten.
www.hbvl.be
Danny eet vijf hamburgers met friet in minder dan half uur: “Het concept is alles of niks”
De American Tower Burger van ’t Frithuuske in Lanaken was vrijdagavond een flinke uitdaging. Op het menu: een toren met vijf hamburgers, goed voor 1 kilo vlees, groenten en 150 gram frietjes.
www.hbvl.be
Huisartsen zien opnieuw af door corona: “Tweede golf zorgt dat ik 14 uur per dag werk”
Artsenverenigingen haalden vrijdag in een open brief in onze krant hard uit naar de Veiligheidsraad. Terecht, klinkt het in het veld. “Ik werk op dit moment al 14 uur per dag”, zegt de Lommelse huisarts Jos Vanhoof. “Als er nog meer druk op ons komt, implodeert het hele medische systeem.”
www.hbvl.be
Met deze tips overleven je planten het najaar
De zomer is voorbij en dat zullen ook je plantjes merken. Ze hebben minder energie voor nieuwe blaadjes en gaan als het ware in winterrust. Met deze tips komen je plantjes de herfst en de winter door.
www.hbvl.be
Onze vrouw zoekt een lief: “Plots was mijn date weg, zonder teken van leven”
Onze vrouw is 37, single en woont in de rand rond Hasselt. Hoopt stiekem voor haar 40ste een man te vinden: liefst in de lokale supermarkt, als het moet online. Gaat al eens op date en verbaast zich in Sjiek over liefde en relaties anno 2020.
www.hbvl.be
Lady truckers: deze vrouwen zitten elke dag achter het stuur van hun vrachtwagen
Ze zijn nog steeds serieus in de minderheid: vrouwen achter het stuur van een vrachtwagen. Deze drie Limburgse trucksters moeten alvast niet onderdoen voor hun mannelijke collega’s.
www.hbvl.be
Mbaye Leye revient sur son départ du Standard: «Le terrain commence à me manquer»
Alors qu’il avait préféré garder le silence depuis son départ de Sclessin, Mbaye Leye profite du duel entre les deux clubs où il a laissé une belle trace pour retrouver la parole.
Lameuse.be
‘In het voorjaar sliep ik niet door paniek. Dat heb ik nu niet'
05:55 De virus-modellen van de federale overheid voorspellen de komende weken een steile opgang van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Is het maart all over again? 'In het voorjaar was ik zo in paniek dat...
www.tijd.be
Bientôt des voitures radars anonymes qui flashent discrètement en roulant dans le trafic? Voici les dix priorités en matières de sécurité routière
Un nouveau ministre fédéral de la Mobilité devrait bientôt succéder à François Bellot. Membre d’un gouvernement de plein exercice, il aura le pouvoir de légiférer. Nous avons demandé Benoît Godart de l’Institut Vias les dix priorités en matière de sécurité routière pour 2021-2022.
Sudinfo.be
Belgische topman Volvo: “Hier is er geen twijfel of angst: dat is het grootste verschil”
"We leven hier een zo goed als normaal leven", zegt Geert Bruyneel, de Belgische topman van de Zweedse autofabrikant Volvo. "Dat komt doordat...
1 h
HLN.be
Storm Odette bereikt kust, arbeider zwaargewond nadat net gemetste muur instort in Middelkerke
In Middelkerke is vrijdag een arbeider zwaargewond geraakt doordat een net gemetste muur omver is gewaaid. Ook op andere plekken aan de kust ging...
1 h
HLN.be
Onze reporter – zonder mondmasker – in Zweden: “Deze strategie zou in België niet gewerkt hebben”
Op het eerste gezicht is het 'vrijheid blijheid' in Zweden. Van een lockdown was er in het land van Abba, Ikea en Volvo geen sprake en ook vandaag...
2 h
HLN.be
Les tests de détection du Covid se multiplient, mais l'outil miracle n'existe pas
05:00 Va-t-on bientôt pouvoir tester soi-même si l’on a été contaminé par le coronavirus? Les autorités incitent à la prudence. De manière générale, tous les tests ne se valent pas. Petit tour d’horizon des...
2 h
www.lecho.be
INTERVIEW. Bart De Wever: “Ik had nooit mogen zeggen dat ik premier wilde worden”
“Ik ben nog altijd een politiek beest en dat zal nooit veranderen.” Ook na meer dan anderhalf decennium aan de top is N-VA-voorzitter Bart De Wever de politiek niet beu. Zelfs niet nu hij moet toekijken hoe anderen een regering vormen. Twee uur lang is hij scherp voor Joachim Coens en Egbert Lachaert, lovend voor Paul Magnette en Conner Rousseau en zelfs Georges-Louis Bouchez krijgt complimenten.
2 h
www.gva.be
Almaar moeilijker om huisarts te vinden: “Geen tijd om nieuwe dossiers aan te maken”
Huisartsen kreunen onder de extra administratieve rompslomp die corona met zich meebrengt. De eerstelijnszorg staat onder hoge druk terwijl er voor de coronacrisis al een tekort aan huisartsen dreigde. Een nieuwe huisarts vinden is nog moeilijker geworden. “Een zieke patiënt zullen we altijd helpen. Maar er is echt geen tijd om nieuwe dossiers aan te maken”, klinkt het bij Dirk Scheveneels, huisarts in Wilrijk.
2 h
www.gva.be
Er is leven na corona: dit kan Antwerpen leren uit de crisis
Het coronavirus toont aan hoe verschillende uitdagingen in een stad met elkaar zijn verbonden. Dat blijkt uit de interviews die we deden met zes deskundigen in ons dossier ‘Antwerpen na corona’. Of het nu vanuit economisch, stedenbouwkundig of mobiliteitsoogpunt is, de oplossingen om een stad bestendig te maken tegen toekomstige epidemieën lijken zeer sterk op elkaar. Nabijheid, bereikbaarheid en digitalisering zijn de kernwoorden in de uitweg uit de coronacrisis.
2 h
www.gva.be
Ondanks protest zet Plopsaqua project door: “Mechelaars dreigen zonder stedelijk zwembad te vallen”
Plopsa Group dient nog dit jaar een aanvraag in om aan Technopolis in Mechelen een waterpretpark en een nieuw stedelijk zwembad te bouwen. Het gaat niet in op de vraag van het actiecomité om het project twee jaar uit te stellen, tot er een nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) is. Het comité dreigt met procedures. “Wij volgen alle regels van de wet. Het wordt nu al een race tegen de klok om het complex tijdig klaar te krijgen”, reageert Steve Van den Kerkhof, CEO van Plopsa Group.
2 h
www.gva.be
Soudal verankert zich verder in Kempen: meer personeel en nieuwe productiesite
Ondanks de coronacrisis zit de wereldwijd bekende siliconenproducent Soudal uit Turnhout op kruissnelheid. Dit jaar heeft het bedrijf al veertig nieuwe hoger opgeleide personeelsleden aangeworven. “Voor de nieuwe productiesite op de voormalige Sunnyland-terreinen zoeken we ook nog zeker honderd nieuwe mensen”, zegt Luc Thys van Soudal.
2 h
www.gva.be
Ondernemers trekken aan alarmbel: geef iedereen vertrouwen
De ondernemers en bedrijfsleiders van werkgeversorganisatie VKW Limburg trekken aan de alarmbel. “Geef mensen vertrouwen, geef ondernemers vertrouwen, geef investeerders vertrouwen”, vertaalt voorzitter Marc Meylaers de boodschap.
2 h
www.hbvl.be
L’échevine de l’Etat-Civil à Liège offrait des cadeaux non payés
Problème de gestion à l’échevinat de l’Etat-Civil de la Ville de Liège qui n’a toujours pas payé les cadeaux offerts aux jubilaires dans trois écoles de la Ville. L’échevine a promis de régulariser la situation au plus vite.
2 h
Lameuse.be
Argentinië ‘vindt’ plots 3.500 coronadoden
Er zijn tot nu toe zeker 3.500 meer coronadoden gevallen in Argentinië dan tot nu toe werd aangenomen. Dat heeft het bestuur van de provincie...
2 h
HLN.be
Trump belooft van herdenkingsdag slavernij een feestdag te maken
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een campagnebelofte gedaan om Juneteenth, de dag waarop Amerikanen de afschaffing van de slavernij herdenken, tot nationale feestdag te maken. Met de belofte probeert Trump de zwarte kiezers te verleiden. Die neigen van oudsher eerder richting de Democratische partij.
3 h
Knack.be
Mario Vargas Llosa: "Je n'écris pas dans un but politique"
04:00 La passion pour l'écriture de l'Hispano-Péruvien Mario Vargas Llosa, prix Nobel de Littérature, est intacte. A 84 ans, sa capacité d'indignation pour les développements politiques et sociétaux actuels...
3 h
www.lecho.be
Voici votre horoscope de ce samedi 26 septembre: amour, argent, travail, santé…
Ce samedi 26 septembre 2020 vous réserve-t-il de bonne(s) surprise(s) ou avez-vous tout intérêt à rester au lit? Découvrez ce que les astres vous réservent avec votre horoscope du jour.
3 h
Sudinfo.be
Les syndicats dans la rue pour défendre la sécurité sociale
04:00 Les trois grands syndicats du pays unis en front commun organisent une journée d'action lundi, afin de lutter contre la précarité.
3 h
www.lecho.be