Dix morts et 11 disparus dans des intempéries en Inde (photos)

Au moins 10 personnes sont mortes à la suite de fortes pluies qui ont touché l’état indien du Kerala. Les autorités locales ont fait appel à l’armée. Onze personnes sont aussi portées disparues dans les districts d’Idukki et de Kotayyam.
Read full article on: sudinfo.be
Carl Devos: “Dit is geen jojo meer, dit is chaos. Gezwalp dat doet denken aan de kolderregering Wilmès”
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl.
7 m
HLN.be
Ze gingen elkaar nét niet te lijf: zo verliep ‘het ergste Overlegcomité ooit’
Het ergste Overlegcomité ooit. Zo omschrijven betrokkenen de vergadering van vrijdag. Die ging, zoals verwacht, bijna uitsluitend over het sluiten van de scholen. Jan Jambon was achteraf tevreden met een sluiting de week vóór de kerstvakantie. Frank Vandenbroucke vond dat “een teleurstellend compromis”. Het wijst op vuurwerk achter de schermen. “Op een gegeven moment dacht ik dat ze elkaar te lijf zouden gaan.”
www.nieuwsblad.be
1 verliezer en 4 winnaars na Overlegcomité: “Vaccinatie zou beter verplicht zijn”
Met een grote “oef”. Dat is hoe het ­onderwijs, de horeca en de sportverenigingen ­reageren op de ­extra maatregelen van het Overlegcomité. Op ­enkele – significante – verstrengingen na, blijft voor hen alles hetzelfde. Een opluchting waarin één sector niet kan delen.
www.nieuwsblad.be
Virologisch niet veel nut, “maar extra weekje vakantie zal nodig zijn”: onderwijs reageert op Overlegcomité
In plaats van nu meteen gaan de basisscholen pas dicht in de week voor de kerstvakantie. Het onderwijs vraagt zich af wat daar het virologische nut van is, maar verwelkomt wel het extra weekje rust. “Het personeel in het basisonderwijs is moegetergd. En het zal er de komende twee weken niet beter op worden”, zegt Koen Pelleriaux, topman van het Gemeenschapsonderwijs (GO!).
www.nieuwsblad.be
Marc Van Ranst over het expertenadvies dat alwéér niet wordt opgevolgd: “De scholen blijven open? Ze zullen vanzelf wel sluiten”
“Twee maanden geleden was dit een uitstekend pakket maatregelen geweest. Nu, met omikron aan de horizon, is zo weinig doen een gevaarlijke gok.” Een mens vraagt zich af waarom Marc Van Ranst, en zijn medevirologen van de Gems, het nog doen: omstandig advies blijven geven. Als de politiek toch nooit volgt? “Ach, ik begrijp het ook wel. Je moet al een politicus met stalen kloten zijn om nu opnieuw die bubbels in te voeren.”
www.nieuwsblad.be
Geen zeven keer Sportpaleis, wel VTM-special voor Julia van K3
Haar debuut zag ze last minute door de neus geboord: door de verstrengde coronamaatregelen schrapte Studio 100 vrijdag alle geplande Sportpaleis-concerten, en dus ook de vuurdoop van kersvers K3-lid Julia (19). Een magere troost: op VTM krijgt ze een reeks over haar eerste week bij K3.
www.nieuwsblad.be
Bouwen in watergevoelig gebied: van burgemeester mag het, van provincie ook, maar van minister niet
Begin deze week was het alweer zover: in de Westhoek kwamen meerdere huizen blank te staan door wateroverlast. Bouwen in watergevoelig gebied is ook vandaag nog niet verboden, en verschillende gemeenten en provincies leveren dus nog bouwvergunningen af. Maar de Vlaamse overheid gaat daartegen telkens in beroep: in september en oktober deed ze dat al zeventien keer. Resultaat: chaos en onduidelijkheid troef voor bouwers en verbouwers. “Dit is geen manier van werken.”
www.nieuwsblad.be
Hangt vertrek Blessin in de lucht? Bosnisch bondscoach gelinkt aan KV Oostende
Opvallend bericht in de Bosnische en Bulgaarse media. Bosnisch bondscoach Ivajlo Petev (46), een Bulgaar, wordt in verband gebracht met KV Oostende. Houdt de kustclub rekening met een vertrek van huidig coach Alexander Blessin?
www.nieuwsblad.be
‘Alle kerncentrales moeten toe’, maar coalitiepartners zitten met vragen
Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zijn er geen gemakkelijke oplossingen meer. Ze zegt nu voor het eerst officieel dat ze vol voor de volledige kernuitstap gaat. Twee kerncentrales toch openhouden “betekent dat de bevoorradingszekerheid in de periode 2025-2027 niet is gegarandeerd”, schrijft ze in haar nota. Maar de coalitiepartners blijven met vragen zitten.
www.nieuwsblad.be
15.000 brieven per dag verstuurd naar Spanjestraat 1, 0612 Hemel
De Sint heeft de voorbije weken niet alleen een boosterprik gekregen, maar ook weer duizenden brieven. En ook daarin is – helaas – corona nooit ver weg. Kinderen melden dat ze besmet zijn, of dat ze een opa of oma door het virus hebben verloren. Anderen sturen hun fopspeen, of zelfs een hoefijzer. Een duik in de brieven en tekeningen die ze bij Bpost allemaal zagen passeren.
www.nieuwsblad.be
Prinses Delphine kiest verrassende dans in ‘Dancing with the Stars’: “Ik ben een kunstenaar!”
Een dyslectische prinses die de vogeltjesdans doet en danst met een teddybeer. Als het paleis zaterdagavond meekijkt, zien ze dat prinses Delphine van Saksen-Coburg in de eerste aflevering van ‘Dancing with the stars’ wellicht nog verder gaat dan gedacht. “95 procent van mijn familie moedigt me aan, de andere 5 procent heeft recht op zijn eigen mening.”
www.nieuwsblad.be
Zelfs zijn geboorte was een stunt: Wim (62) krijgt BBC-reeks én Hollywoodfilm
Als de temperatuur onder het vriespunt duikt, voelt Wim “The Iceman” Hof (62) zich in zijn nopjes. De Nederlander met het bewogen leven heeft verschillende kouderecords op zijn naam staan. De BBC werkt nu aan een reeks waarin de ijsman bekende sterren traint om geen koude te voelen, en er is ook een Hollywoodfilm in de maak.
www.nieuwsblad.be
Laatste maand(en) bij Dortmund voor Axel Witsel? Duitse topclub voert géén onderhandelingen over nieuw contract
De kans is bijzonder klein dat Axel Witsel (32) volgend seizoen nog een speler van Borussia Dortmund is. Het contract van de Rode Duivel loopt af in juni 2022 en een verlengd verblijf in Noordrijn-Westfalen lijkt er niet meer in te zitten. “We hebben nog niets gehoord van Dortmund”, zegt vader Thierry Witsel. “Het kan ook zijn dat hij in januari al vertrekt.”
www.nieuwsblad.be
Chique Parisienne of complexloos rechtse rakker: de moeilijke keuze van centrumrechts in Frankrijk
Zaterdagmiddag weet president Macron wie de centrumrechtse Les Républicains tegen hem de arena insturen bij de presidentsverkiezingen van 2022: Valérie Pécresse of Eric Ciotti. Als Pécresse, die na de eerste voorverkiezing al snel de steun kreeg van de drie verliezende kandidaten, het haalt, wordt ze de allereerste vrouw die voor klassiek rechts een gooi doet naar het Élysée.
www.nieuwsblad.be
Head op Performance Mathieu Heijboer laat Wout van Aert crossen met duidelijke boodschap: “Het voorjaar is belangrijker dan het WK veldrijden”
Een scheet in een fles was de verkoudheid van Wout van Aert (27) deze week. Dus staat hij zaterdag in Boom voor het eerst dit seizoen aan de start van een veldrit. Elf crossen rijdt hij al zeker, als corona geen roet in het eten gooit. Daarna is het afwachten. “De cross moet een meerwaarde zijn voor het wegseizoen straks”, zegt Mathieu Heijboer, head of performance bij Jumbo-Visma.
www.nieuwsblad.be
Sintsnoepgoed onder handen genomen door kandidaten ‘Bake off’: welke vind jij het lekkerst?
Leg wat in mijn schoentje ... Maar eerst moet je het zelf nog bakken. Jimmy, Enza, Thibaut en Stephanie bedachten voor Billie hun versie van het klassieke sintsnoepgoed. Met speculaas en chocolade, uiteraard.
www.hbvl.be
Zeven verdachten in gevangenis voor drugshandel tussen Frankrijk en België
Zes verdachten zijn in Frankrijk aangehouden en één in België in hechtenis genomen dinsdsag na een gezamenlijke actie van Franse gendarmes en de Belgische veiligheidsdiensten tegen “structurele drugshandel” tussen beide landen. Dat maakt het parket van de stad Laval, in het Franse departement Mayenne, bekend.
HLN.be
LIVE. IMF: omikron mogelijk domper voor economische groei - “Scholen op 20 december sluiten is belachelijk”
Het Overlegcomité heeft gekozen om de komende weken maatregelen te nemen in het onderwijs en de vrije tijd. Voor winkels en horeca blijven de huidige regels gelden. Wereldwijd maakt men zich zorgen om de omikronvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika en ook al vier keer in ons land werd aangetroffen. Deze nieuwe variant is mogelijk besmettelijker dan de deltavariant. Toch is er hoop: een studie stelt dat vaccins wellicht ook beschermen tegen omikron. Ondertussen kleurt bijna heel Europa rood of donkerrood op de coronakaart. De laatste ontwikkelingen lees je hier in ons liveblog.
1 h
HLN.be
Er zijn foute, heel foute maar ook gewoon goede westerns
Deze week in Radar: goede en foute westerns en het succes van popart.
1 h
De Standaard
Trein ramt vrachtwagen die vastzit op overweg: “Alles was verwoest”
Een vrachtwagen die volgeladen was met auto’s, schatte een overweg in Californië verkeerd in. De truck kwam vast te zitten door de helling achter de spoorweg en kon geen kant meer op. Enkele omstanders probeerden met hun terreinwagens de trucker uit de penarie te helpen, maar ze hadden weinig tijd. De trein die op komst was, antwoordde niet op noodberichten en bleef met volle snelheid over de spoorlijn denderen. “We ontruimden het gebied en konden alleen maar toekijken”, aldus de maker van bovenstaande beelden. “Alles cargo van de vrachtwagen en de truck zelf was verwoest.”
1 h
www.nieuwsblad.be
COLUMN. “Gelukkig durft Sinterklaas als 60-plusser zijn reis nog aan te vatten, in deze epidemie”
Elke zaterdag blikt onze columniste terug op de week. De komst van Sinterklaas is een lichtpuntje voor kinderen én hun ouders. Ondanks de epidemie vat de heilige 60-plusser toch de grote reis aan, één die geschenken en guimauvekes in huizen zal brengen. Hier en daar komt hij niettemin voor het laatst. Kinderen worden nu eenmaal groot en beginnen lastige vragen te stellen...
2 h
HLN.be
Moody's verlaagt kredietwaardigheid Vlaanderen, Wallonië en de Franse gemeenschap
Moody’s schat als gevolg van de coronapandemie en de economische impact die de crisis wellicht zal hebben de kredietwaardigheid van Vlaanderen, Wallonië en de Franse gemeenschap lager in. Daarom heeft het kredietbeoordelingsbureau vrijdagavond enkele wijzigingen bekendgemaakt.
3 h
HLN.be
Un mort dans la rue du Pot d’Or ce vendredi soir à Liège, le Carré bouclé
Un grave incident a eu lieu ce vendredi soir aux alentours du Carré à Liège vers 22h30. Une personne a en effet perdu la vie dans la rue du Pot d’Or.
3 h
Lameuse.be
Voorgevel woning vernield in Deurne na explosie
Verdachten lieten vrijdagavond vermoedelijk vuurwerk ontploffen aan een woning in de Dascottelei in Deurne.
3 h
HLN.be
LIVE (21u). Hoe doen Courtois en Hazard het met Real op bezoek bij Sociedad?
• 16de speeldag La Liga • Reale Arena • Aftrap: 21u • Krijgt Hazard deze keer wel speelminuten?
3 h
HLN.be
LIVE (20u45). Treft Mertens opnieuw raak voor Napoli in topper tegen Atalanta?
• 16de speeldag Serie A • Stadio Diego Armando Maradona • Aftrap: 20u45 • Scoort Mertens voor vierde competitiematch op rij?
3 h
HLN.be
LIVE (18u30). Wat kunnen Dortmund-Belgen in Duitse kraker tegen Bayern?
• 14de speeldag Bundesliga • Signal Iduna Park • Aftrap: 18u30 • Dortmund volgt op één punt van Bayern
3 h
HLN.be
LIVE (18u30). Neemt Manchester City, met De Bruyne, de maat van Watford?
• 15de speeldag Premier League • Vicarage Road • Aftrap: 18u30 • De Bruyne is opnieuw fit na coronabesmetting
3 h
HLN.be
LIVE (13u30). Staat Lukaku in de basis in Londense derby tegen West Ham?
• 15de speeldag Premier League • Olympic Stadium • Aftrap: 13u30 • Krijgt Lukaku eerste basisplaats sinds comeback?
3 h
HLN.be
L’agence de notation Moody’s dégrade les notes de la Wallonie, de la FWB et de la Flandre
L’agence de notation Moody’s dégrade les notes de la Wallonie, de la FWB et de la Flandre BELGAIMAGE L’agence de notation Moody’s a décidé vendredi de dégrader les notes financières de la Wallonie, la Flandre et la Fédération Wallonie-Bruxelles (FWB), a-t-elle annoncé dans un communiqué dans la soirée. Moody’s a pris la décision de dégrader d’un cran la note de la Wallonie qui passe de A2 à A3. La note de la FWB passe d’une note « A1 perspective négative » à une note « A2 perspective stable ». Enfin, cella de la Flandre passe de Aa2 à Aa3. Ces dégradations auront un impact immédiat sur le coût plus élevé que la Wallonie, la Flandre et la FWB devront payer pour leurs prochains emprunts. Ces dégradations auront un impact immédiat sur le coût plus élevé que la Wallonie, la Flandre et la FWB devront payer pour leurs prochains emprunts. Par Belga Le 3/12/2021 à 23:47
4 h
www.lesoir.be
L'agence de notation Moody's dégrade les notes de la Wallonie, de la FWB et de la Flandre
L'agence de notation Moody's dégrade les notes de la Wallonie, de la FWB et de la Flandre Moody's a pris la décision de dégrader d'un cran la note de la Wallonie qui passe de A2 à A3. La note de la FWB passe d'une note "A1 perspective négative" à une note "A2 perspective stable". Enfin, cella de la Flandre passe de Aa2 à Aa3. Ces dégradations auront un impact immédiat sur le coût plus élevé que la Wallonie, la Flandre et la FWB devront payer pour leurs prochains emprunts. L'agence de notation Moody's a décidé vendredi de dégrader les notes financières de la Wallonie, la Flandre et la Fédération Wallonie-Bruxelles (FWB), a-t-elle annoncé dans un communiqué dans la soirée. Mis à jour le 3/12/2021 à 23:31
4 h
www.lesoir.be
Onbekenden gooien vuurwerk naar appartementsgebouw in Deurne: inkomhal en garagepoort zwaar beschadigd
Onbekenden hebben vrijdagavond vuurwerk afgestoken in de Dascottelei in Deurne. De inkomhal en garagepoort van een appartementsgebouw zijn zwaar beschadigd.
4 h
www.gva.be
Dimitri Lavalée na nederlaag tegen Union: “Cercle Brugge wordt sleutelmatch”
Dimitri Lavalée zag er niet blij uit maar draaide snel de pagina om na de thuisnederlaag tegen Union. Hij richtte al meteen het vizier naar volgende week. “Cercle Brugge wordt een sleutelmatch.”
4 h
www.hbvl.be
Dimitri Van den Bergh vader geworden van dochtertje Oonah
Heugelijk nieuws ten huize Dimitri Van den Bergh (27). De Belgische darter en zijn vriendin Evi Loyaerts mochten vandaag hun eerste kindje verwelkomen: dochtertje Oonah.
4 h
HLN.be
ALERT - Moody's verlaagt kredietwaardigheid van Vlaanderen, Wallonië en Franse gemeenschap
ALERT - Moody's verlaagt kredietwaardigheid van Vlaanderen, Wallonië en Franse gemeenschap Mis à jour le 3/12/2021 à 23:22
4 h
www.lesoir.be
Jongetje dat kabelbaandrama overleefde terug in Italië na ontvoering naar Israël
Na de beslissing van een Israëlische rechtbank is Eitan, de enige overlevende van het dodelijke ongeval met de kabelbaan in Stresa aan het Lago Maggiore, teruggekeerd naar Italië. Het vliegtuig uit Tel Aviv met de jongen en zijn tante langs vaderskant aan boord is vrijdag kort na 22 uur in Bergamo geland. Dat melden verschillende Italiaanse media.
4 h
HLN.be
Bernd Hollerbach:“Moeilijk als grootste speler duel verliest tegen kleinste”
Veel duels tussen beide teams vrijdagavond op Stayen. Maar mits iets meer koelbloedigheid had het zelfs 1-3 of 1-4 kunnen staan na negentig minuten. Doelman Schmidt hield de Kanaries overeind. Coach Bernd Hollerbach had het na afloop vooral moeilijk met de manier waarop Undav zijn tweede treffer maakte.
4 h
www.hbvl.be
Felice Mazzù après la victoire de l’Union à Saint-Trond: «Heureux du résultat, mais ça n’a pas été simple»
Felice Mazzù après la victoire de l’Union à Saint-Trond: «Heureux du résultat, mais ça n’a pas été simple» Photonews L’Union Saint-Gilloise s’est imposée 1-2 à Saint-Trond ce vendredi en ouverture de la 17e journée de D1A. Battu il y a une semaine par l’OHL, le leader du championnat a pu compter sur un doublé de Deniz Undav pour prendre les trois points. « J’aurais pu mettre un but plus tôt, mais j’ai été jugé hors-jeu, alors je le devais à l’équipe de mettre ce deuxième », a réagi au micro d’Eleven Sports le buteur unioniste qui est la meilleure gâchette du championnat avec 16 réalisations. « J’en suis à 16 comme j’aurais pu être à 20, je ne me fixe pas d’objectif. Je veux juste continuer à mettre des buts. Ce soir, c’était important de prendre les trois points pour ne pas enchaîner deux défaites. Il nous fallait réagir et ça a été le cas. » Petite alerte tout de même en fin de match pour Undav, qui a quitté le terrain en boitillant, remplacé par Avenatti dans le temps additionnel. « Rien de grave, j’ai juste reçu un coup direct », a rassuré l’attaquant. « Je n’étais pas à 100 %, donc on a effectué le changement pour mieux négocier les dernières minutes du match. » Mazzù : « Ça n’a pas été simple » Du côté de l’entraîneur Felice Mazzù, la joie ne cache pas les difficultés qu’ont éprouvées ses joueurs. « Je suis heureux de ce résultat, mais ça n’a pas été un match simple », a reconnu le coach de l’USG. « On a eu du mal à s’adapter au terrain, on a raté pas mal de contrôles et de passes, ce qui n’est pas dans nos habitudes. On avait les occasions pour faire 1-3 et même 1-4. En 2e mi-temps, on a joué trop bas dans le premier quart d’heure et on a subi, puis il y a eu ce but de Brüls sur un ballon flottant qui a remis l’adversaire dans le match. On a tout de même eu la volonté de revenir et de se créer pas mal d’occasions. Undav peut et doit remercier ses coéquipiers, mais il est vrai qu’il est souvent au bon endroit et c’est bien pour le futur. » Mazzù a également eu un mot envers ses supporters qui ont encouragé l’équipe tout au long de la rencontre, mais ont aussi perturbé les débats avec des fumigènes et de pétards, retardant notamment le début de la rencontre. « Je veux les remercier car ils sont extraordinaires, mais nous allons essayer de changer la situation par rapport à la pyrotechnie », a-t-il déclaré. « Nos supporters ne sont pas violents, ils sont là pour faire la fête, mais on va quand même en parler. » Vainqueurs 1-2 ce vendredi, les Unionistes ont tout de même été mis en difficulté sur le synthétique du Stayen. Par Leticia Dawidowicz Le 3/12/2021 à 23:26
4 h
www.lesoir.be
Moody's dégrade la note de la Wallonie: "Pas une surprise", pour Jean-Luc Crucke
La note de la Wallonie passe de A2 à A3.
4 h
www.lalibre.be
Moody's dégrade la note de la Wallonie: "Pas une surprise", pour Jean-Luc Crucke
La note de la Wallonie passe de A2 à A3.
4 h
www.dhnet.be
Coupe de Belgique de futsal (UB): élimination frustrante du Standard
Le Standard de Liège, autoritaire et invaincu leader de la Série Interprovinciale C, accueillait le Zvc Renolim Borgloon, deuxième en Division 1, ce vendredi soir, au Country Hall, dans le cadre des seizièmes de finale de la Coupe de Belgique.
4 h
Lameuse.be
Zemmour mobilise ses troupes après une entrée en campagne houleuse: "Impossible n'est pas français"
"Impossible n'est pas français". Eric Zemmour veut, pour son premier meeting dimanche à Villepinte (Seine-Saint-Denis), "mobiliser" avec ce slogan ses partisans pour en faire une démonstration de force après une entrée dans la campagne présidentielle houleuse, décriée par toute la classe politique.
4 h
www.dhnet.be
Italiaanse antivaxer probeert coronaprik in neparm te laten zetten
Een Italiaanse vijftiger heeft donderdag tevergeefs geprobeerd om een coronavaccin te laten zetten in een nepprothese. Dat heeft de president van de Italiaanse regio Piëmont vrijdag gemeld op Facebook.
4 h
www.hbvl.be
Là, sorry, on ne comprend plus. Le fil est rompu.
Là, sorry, on ne comprend plus. Le fil est rompu. Le processus de décision politique a quitté les balises scientifiques pour retomber dans la confection de compromis. - Photo News. Le plus dommageable dans les annonces faites vendredi par le Codeco, c’est la déconnexion entre la situation sanitaire chiffrée et les mesures prises. Impossible de comprendre cette rupture avec la loi d’airain édictée depuis le début de la pandémie qui disait qu’il fallait agir dès que le nombre d’admissions à l’hôpital s’emballait pour avoir des chances d’éviter la saturation des soins intensifs. Les politiques ont trahi cette règle d’or, prenant il y a trois semaines des mesures trop faibles qu’ils accélèrent soudain alors qu’on entrevoit un plateau dans la progression des chiffres. Mais qui peut encore suivre ? Le processus de décision politique a quitté les balises scientifiques pour retomber dans la confection de compromis, ce modus operandi qui domine la gestion de la Belgique. Les trois derniers Codeco (en trois semaines !) ont ainsi été gouvernés par des effets de dramatisation surprenants – comme la sortie irresponsable ce jeudi de Jan Jambon – et des méga-marchandages opportunistes ou partisans avec, pour résultat, hélas habituel, de tuer toute cohérence. À lire aussi Le Codeco qu’on n’attendait pas a tourné à la foire d’empoigne Le sommet de cette incohérence était atteint ce vendredi avec des demi-mesures qui, à peine annoncées, posaient un maximum de questions, tant sur leur portée que sur leur logique. Ainsi, quid des ados, la tranche d’âge la moins touchée, renvoyés étudier à la maison jusqu’aux examens ? Quid du masque imposé aux plus de 6 ans, trois semaines après qu’on l’a jugé essentiel ? Quid du 1,5 m de distance imposé dans les salles de cinéma et pas dans les théâtres ? Et enfin, qu’est-ce que cette semaine de congé scolaire supplémentaire pour lutter urgemment contre la hausse des contaminations, mais qui sera effective juste avant les vacances de Noël ? On ne doit pas s’étonner que les gens – même de très bonne volonté – décrochent et refusent désormais ouvertement de suivre cette foire à la confusion. Le communiqué diffusé vendredi soir par les patrons de la Monnaie, de Bozar, du KVS, de l’Orchestre national de Belgique et du Théâtre national en est une parfaite illustration. À lire aussi Coronavirus: les chiffres laissent entrevoir un pic… mais les mesures se durcissent Mais le (triste) tableau n’est pas complet. La pagaille et la dissension entre ceux qui sont aux commandes sont frontales et publiques : en conférence de presse, le ministre-président de la Fédération Wallonie-Bruxelles déclare qu’il ne dira pas ce qu’il pense du masque tandis que le ministre fédéral de la Santé débine un compromis « décevant », déplore le manque de mesures plus drastiques et regrette le temps perdu pour agir. Mais plus fondamentalement, le grand échec des dirigeants à la barre du covid en Belgique est qu’ils se trompent de priorité. Ils se déchirent désormais et courent derrière l’arrêt d’une circulation du virus qu’ils ont eux-mêmes négligée. Or, comme le disait le professeur Nathan Clumeck (ULB) vendredi sur La Première, les gens ne sont pas aux soins intensifs parce que les enfants ont attrapé le virus à l’école et le font circuler – comme n’importe quel rhume –, mais parce que ces enfants contaminent des personnes non vaccinées que des cohortes de soignants, exténués, tentent de sauver. À lire aussi Codeco: les nouvelles mesures passent mal dans les écoles Aujourd’hui, en se laissant dépasser par la mécanique mortifère virale, le politique ne fait plus que courir derrière les vagues. Comment empêcher la cinquième ? « Il faut commencer à en parler maintenant », assène Clumeck. Comme il faudrait aussi déjà élaborer la tactique pour lutter contre omicron, ce variant qui est sur toutes les lèvres mais – peut-on y croire ? – n’aurait pas été évoqué vendredi lors du Codeco. Le sauve-qui-peut faute de stratégie ? Ce week-end, le fil s’est rompu avec la science et « les gens ». Il sera extrêmement difficile à reconnecter. C’est la déconnexion entre la situation sanitaire chiffrée et les mesures prises par les politiques. On ne comprend plus : le fil s’est rompu avec la science et « les gens ». Le 4/12/2021 à 00:01
4 h
www.lesoir.be
Italiaanse student doodgestoken in New York
In New York is donderdagavond een 30-jarige Italiaanse student op straat doodgestoken. De 25-jarige dader verwondde met een mes ook een tweede Italiaan, en werd opgepakt toen hij ook een 29-jarige man bedreigde. Dat is uit eensluidende bronnen vernomen.
4 h
www.hbvl.be
L'Union s'impose à Saint-Trond et conforte sa place de leader, Undav en tête du classement des buteurs
Après sa contre-performance du week-end dernier face à Louvain en championnat, l'Union Saint-Gilloise a retrouvé le chemin de la victoire à Saint-Trond, vendredi en match d'ouverture de la 17e journée de Jupiler Pro League. Les Bruxellois se sont imposés 1-2 grâce à un doublé de Deniz Undav, qui a pris la tête du classement des buteurs avec 16 goals.
4 h
www.7sur7.be
RECENSIE: ‘Nonante-Cinq’ van Angèle: popprinses wordt wereldster
In de nacht van donderdag op vrijdag - het moment van haar 26ste verjaardag- lostte Angèle plots haar nieuwe plaat. Dat was vroeger dan voorzien, en geen impulsieve beslissing. Dergelijke stunts genereren aandacht op een moment dat de ene grote naam na de andere met nieuw werk komt. En gezien de kerstperiode het moment is dat platenfirma’s het leeuwenaandeel van hun omzet draaien, komt het erop aan om op te vallen. Met Nonante-Cinq heeft de Belgische zangeres opnieuw een uitstekende popplaat gemaakt.
4 h
www.gva.be
"Un grand Deniz Undav", "Dommage de ne pas prendre de points aujourd'hui", "Pas un match simple": les réactions des joueurs après Saint-Trond - Union
Les réactions des Unionistes après leur victoire à Saint-Trond.
4 h
www.dhnet.be