Geen eerste grandslam: Limburgers Gillé en Vliegen verliezen dubbelfinale Roland Garros

Het Limburgs duo Sander Gillé en Joran Vliegen is er niet in geslaagd om hun eerste grandslam te winnen. In de dubbelfinale van Roland Garros moesten ze de duimen leggen voor Ivan Dodig en Austin Krajicek. Zij wonnen met 6-3 en 6-1.


Read full article on: hbvl.be
Twee wandelaars gedood door grizzlybeer bij aanval in Canada
Bij een aanval van een grizzlybeer in het Banff National Park in Alberta, in Canada, zijn een getrouwd koppel en hun hond gedood. Dat hebben Canadese parkfunctionarissen en een vriend van de slachtoffers laten weten.
HLN.be
8 doden in 20 jaar op werven van Democo: vakbond vraagt veiligheidsaudit na fatale instorting op werf in Mechelen
De socialistische vakbond ABVV vraagt dat onafhankelijke experten het veiligheidsbeleid bij aannemer Democo zouden doorlichten, nadat er vrijdag in Mechelen opnieuw een arbeider om het leven kwam op een werf van het bouwbedrijf . In 2021 vielen er vijf doden toen de school instortte die Democo aan het bouwen was op Nieuw Zuid in Antwerpen.
www.gva.be
Van de stoere gast met een mogelijk sexy hobby tot de vrouw die 27.000 keer gevraagd werd: dit zijn de kandidaten van ‘De Slimste Mens ter Wereld’
Wie geeft straks de concurrentie een doodsteek en krijgt de woorden ’t is gebeurd te horen? ‘De Slimste Mens ter Wereld’ ontvouwt zich dit jaar als een Cluedo-spel waarin 34 kandidaten jagen op de titel. Hoofdspeurder Erik Van Looy (61) stelt zijn spelers voor.
www.gva.be
‘Consensus groeit over anti-misbruikbepaling betaald thuiszitten’
Dat sommige bedrijven hun werknemers in de laatste jaren voor het pensioen betaald thuis laten zitten, staat weer op de politieke agenda sinds ING Bank een cao die dit mogelijk maakt, afgelopen maandag liet goedkeuren. De cao houdt in dat ING-personeel dat anders afgedankt zou kunnen worden, bij een herstructurering kan postuleren om vrijwillig ontslagen te worden. ING Bank blijft tot 70 procent van het loon doorbetalen. In tegenstelling tot het brugpensioen nieuwe stijl, bekend als SWT, komt de overheid niet tussen.
De Standaard
Beleggingsfraude rukt op: slachtoffers zijn gemiddeld 17.300 euro kwijt
Oplichters maakten dit jaar in ons land al bijna 11 miljoen euro buit via beleggingsfraude, een kwart meer dan vorig jaar. Beurswaakhond FSMA wil sensibiliseren.
De Standaard
Elk land wil een goede relatie met India, maar tegen welke prijs?
De Brits premier Rishi Sunak kan in een nieuw handelsakkoord niets afdwingen van India. Ook niet op het vlak van mensenrechten en milieu.
De Standaard
Justitie wantrouwt audits Bpost na commotie over te hoog huurgeld en bestelt zelf audits
De FOD Justitie is wantrouwig tegenover de audit die Bpost heeft uitgevoerd naar de overheids­contracten en bestelt tegenaudits. ‘We missen de echte transparantie over de hoge winstmarges.’
De Standaard
Comeos wil wegwerpeconomie aanpakken: ‘Producent moet verantwoordelijkheid nemen’
Comeos, de ­federatie van de retailers, pleit voor een duurzamere economie die toestellen herstelt in plaats van ze weg te gooien.
De Standaard
Woonzorgcentra vaak onderbemand: ‘Als iedereen ermee stopt, wie zal dan voor onze ouderen zorgen?’
In vier op de tien woonzorgcentra werken er minder verpleegkundigen dan het wettelijke minimum bepaalt. Dat lijdt tot schrijnende situaties, vertellen zij die er wél werken. ‘Het is geen uitzondering dat iemand 2,5 uur moet wachten.’
De Standaard
Bij menopauze zitten kwaal én behandeling in de verdomhoek
Verkeerde informatie verhindert vaak dat vrouwen een gepaste behandeling krijgen voor hun (peri)menopauzeklachten. Dat blijkt uit een uitgebreide literatuurstudie. Vooral hormoontherapie schrikt nog steeds af.
De Standaard
De overgang is geen ziekte: ‘Blijkbaar moet elke generatie dit opnieuw ontdekken’
De overgang is een normaal proces waar alle vrouwen door moeten. Toch zijn velen verrast hoe ingrijpend het kan zijn, zoals politica Gwendolyn Rutten in haar opiniestuk in De Standaard schrijft. Wetenschapsjournaliste Liesbeth Gijsel (45) beet zich in het onderwerp vast.
De Standaard
Klimaat geen topprioriteit meer voor Europese leiders
De Europese leiders lijken van plan de pauzeknop in te drukken voor nieuwe klimaat- of milieumaatregelen. De nadruk komt te liggen op de concurrentiekracht van bedrijven in een steeds vijandiger wereld.
De Standaard
Overwinning pro-Russische populist is nieuwe barst in Europese eenheid
‘We zullen geen kogel naar Oekraïne sturen’, belooft Robert Fico. De over­winning van de pro-Russische populist in Slovakije is een nieuwe test voor de Europese eensgezindheid. En opnieuw zijn er grote zorgen over de democratie in een EU-land.
De Standaard
Medebeschuldigde van Trump bekent en wil meewerken met gerecht
In het strafonderzoek in Georgia tegen Donald Trump en 18 anderen, heeft Scott Hall schuld bekend. In ruil voor een milde straf wil hij volledig meewerken met het gerecht.
De Standaard
De bittere vrucht van misogynie
Op sociale media circuleerde de roddel dat Anna Wintour niet naast Kim Kardashian zou hebben willen zitten. Het is het zoveelste valse gerucht in de lange lijst van opgeklopte vetes, waarin vrouwen vaak oververtegenwoordigd zijn.
De Standaard
Sarah Burton neemt in schoonheid afscheid van Alexander McQueen
Sarah Burton tekende haar laatste collectie voor het modelabel Alexander McQueen. De show werd een prachtige viering van alles waar McQueen en Burton voor stonden.
De Standaard
‘Als haar zus haar opjaagt, antwoordt Ella: zeg, ik heb wel hersenschade hé’
Op haar dertigste, na drie jaar proberen, beviel Astrid Dhaenens (38) samen met haar man Stijn van hun oudste dochter Ella (8), een droom die uitkwam. Maar na zes weken werd bij de premature baby hersenschade vastgesteld. Ella zou nooit kunnen stappen. ‘Deze zomer voltooide ze een triatlon voor kinderen. Haar wilskracht is enorm.’
De Standaard
Jezelf zijn
Wouter Deprez over de nooit aflatende zoektocht naar ons ware zelf.
De Standaard
Vicekapitein Nicolas Colsaerts viert Ryder Cup met Team Europe: ‘Zeker drie liter tranen gelaten’
Het doek over de 44ste editie van de Ryder Cup is gevallen. Team Europe heroverde in Rome met 16,5-11,5-cijfers de trofee ten koste van Team USA.
De Standaard
AA Gent botst op zijn limieten tegen RWDM
Door het gelijkspel op RWDM is AA Gent niet langer alleen leider. En dat had het aan zichzelf te wijten, vond Hein Vanhaezebrouck.
De Standaard
Club Brugge is het winnen verleerd: ‘We zijn te instabiel’
Club Brugge kon al vier matchen niet winnen en slikte de voorbije tien matchen een tegentreffer. ‘We zijn gewoon te instabiel’, stelt doelman Simon Mignolet
De Standaard
Voor de nieuwe eigenaar van Chelsea is winnen niet langer een doel
Chelsea lijkt sinds de overname in juni 2022 een brokkenparcours te rijden. Sportief is dat zonder twijfel het geval. Maar in de nieuwe logica is sportief succes niet langer het belangrijkste.
De Standaard
‘Na twee jaar zonder zege doet dit extra deugd’
Tot een week geleden had Jasper Stuyven amper op een gravelfiets gezeten, nu mag hij zich Belgisch en Europees kampioen noemen. ‘Ik heb mezelf ook verbaasd.’
De Standaard
Antwerp kon al 366 minuten niet meer scoren: ‘Daar schiet je niks mee op’
Drie keer 0–0 op een rij. 366 minuten zonder goal baart zorgen, maar Antwerp laat zich geen complexen aanpraten voor de Champions League. ‘Als we één goal maken, zal dat verlossend werken.’
De Standaard
Een ‘cadeau’ voor Derwael? Belgische vrouwen willen op WK forceren wat mannen niet lukte
België vaardigt geen mannenteam af naar de Olympische Spelen in Parijs. De Belgische vrouwen willen die klus vandaag wel klaren, zonder Nina Derwael.‘Het is het beste cadeau dat we haar kunnen geven.’
De Standaard
De Lie wint zelfs op één been
Straffe finale in de Lotto Famenne Ardenne Classic. Onze land­genoot Arnaud De Lie (21) leek op weg met grote overmacht de sprint te winnen, tot hij uit zijn klikpedaal schoot. Peddelend op één been kon de renner van ­Lotto-Dstny nog net de aanstormende Florian Sénéchal (Soudal-Quick- Step) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) voorblijven. ‘Ik was een beetje in paniek omdat mijn ketting er ook even af ging. Gelukkig kon ik snel weer naar de grote plaat schakelen én toch nog winnen’, reageerde De Lie bij Wielerflits. ‘Ik ben vooral blij dat ik Kaden Groves achter mij heb kunnen houden. In de Vuelta was hij toch goed voor drie sprintzeges.’ 
De Standaard
Moet je kleuter niets weten van groenten? Met deze tips kan je ze toch overtuigen
Er is nog werk aan de (groente)winkel. Zowel in de brooddozen van de kinderen, als op hun school. Enkele tips.
www.hbvl.be
Houdt jouw hond zijn kopje schuin? Dat wijst op een hoge intelligentie
Honden hebben zo hun eigen manier om te communiceren. Kwispelen ze met de staart, dan zijn ze blij, stoppen ze de staart tussen de poten, dan zijn ze onzeker. Maar wat als ze je met het kopje schuin aankijken? “Dan doen ze extra hun best om je te begrijpen”, zegt dierendokter Rob Lückerath.
www.hbvl.be
Eén Limburgse en de persoon die 27.000 keer werd gevraagd: dit zijn de kandidaten van ‘De Slimste Mens ter Wereld’
Wie geeft straks de concurrentie een doodsteek en krijgt de woorden ’t is gebeurd te horen? Kan de enige Limburgse in het spel, de Lommelse gevangenisdirecteur An Janssens, verrassen? ‘De Slimste Mens ter Wereld’ ontvouwt zich dit jaar als een Cluedo-spel en hoofdspeurder Erik Van Looy (61) stelt zijn 34 spelers voor.
www.hbvl.be
Waarom Conner Rousseau plots neus aan neus staat met Vlaamse media
Een politicus die via de rechter op voorhand de publicatie van een artikel over zichzelf tegenhoudt, het is ongezien in ons land. Zeven maanden voor de verkiezingen probeert Vooruit-voorzitter Conner Rousseau almaar driester controle te houden over zijn imago.
www.hbvl.be
Bruno De Wever gaat met pensioen: “Metser of bankbediende, dát zijn zware jobs. Ik kan niet zeggen dat ik me heb doodgewerkt”
De bekendste historicus van ons land is met pensioen. In zijn Antwerps kasteel spraken wij de 63-jarige Bruno De Wever over zijn jeugd bij “Schild en Vrienden” avant la lettre, zijn werk als moeilijke boodschap aan Vlaams-nationalisten, en zijn broer Bart.
www.hbvl.be
Woonzorgcentrum kost nu 2.167 euro per maand, 1.000 euro meer dan gemiddeld pensioen
Een kamer in een Vlaams woon-zorgcentrum kost nu gemiddeld 2.167 euro per maand. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Departement Zorg, die Okra opvroeg. “Geef bewoners levenslang en vaste prijs.”
www.hbvl.be
Zo erg zijn de gevolgen van het personeelstekort in woon-zorgcentra: “Twee uur wachten op hulp is geen uitzondering”
In vier op de tien woon-zorgcentra werken minder verpleegkundigen dan het wettelijke minimum. Dat lijdt tot schrijnende situaties, vertellen zij die er wél werken. “Ze huilde van schaamte omdat ze uren had moeten wachten op de wc.”
www.hbvl.be
Waarom de Limburgse bedrijven hun nieuwigheden moeten uitstallen
Duizenden Limburgers zijn zondag op bezoek geweest bij één of meerdere van de 51 Limburgse bedrijven die hun deuren wagenwijd hebben opengezet. De Open Bedrijvendag was – ondanks of dankzij – het mooie weer opnieuw een succes, en dit voor de 33ste keer al. Organisator VOKA mag tevreden zijn. In Limburg namen in totaal 51 bedrijven deel: een mix van verrassende starters en grote bekende bedrijven. De hotspots lagen dit jaar in Sint-Truiden en Tessenderlo, waar tussen de verschillende deelnemende bedrijven een route was uitgestippeld voor de bezoekers.
www.hbvl.be
ANALYSE. Stef Wijnants: “Het verhaal van Genk is er eentje van gebrek aan efficiëntie aan het worden”
www.hbvl.be
“Ik heb drie liter aan tranen verloren”: Nicolas Colsaerts speelde zelf niet, maar vierde wel de Ryder Cup mee met Team Europe
Het doek over de 44ste editie Ryder Cup in Rome is gevallen. Team Europe heroverde met 16,5-11,5-cijfers de amper 41 centimeter grote trofee ten koste van Team USA. De naam van Tommy Fleetwood zal voor altijd in de boeken staan, want hij zorgde voor het allesbeslissende Europese punt. Wij vonden vier redenen waarom deze editie van de hoogmis van de golfsport voor altijd in het geheugen gegrift zal staan.
www.hbvl.be
Team Belgium moet het vandaag op het WK Turnen stellen zonder speerpunt Nina Derwael: “Het mooiste cadeau zou kwalificatie voor de Spelen zijn”
Op het WK turnen in Antwerpen staan maandagochtend alle ogen gericht op de Belgische meisjes. Zonder Nina Derwael en Lisa Vaelen wordt het moeilijk om een team voor Parijs 2024 te kwalificeren. Maar Brassart, Pinxten, Verkest en co. zijn klaar om het mirakel te forceren. Al was het maar voor hun grote voorbeeld.
www.hbvl.be
Al half jaar raakt Catherina niet meer boven door kapotte lift. “Moet ge daarvoor nu naar de krant bellen?”
Catherina Stulens liet in 2016 een traplift installeren door Mobilae. Ze betaalde 3.690 euro, plus 300 euro per jaar voor onderhoud. Sinds april staat de lift stil en raakt maar niet hersteld. “Moet ik me aan dat onderhoudscontract houden?”
www.hbvl.be
“Zomers warm, maar toch zal de zon vaak verdwijnen achter wolken”
Maandag wordt het zomers warm. De temperatuur loopt in Limburg op naar 25 a 26°C bij een meestal zwakke zuidenwind.
www.hbvl.be
Lindert fleurt geheime tuin van zusters in Bilzen op met gigantische vloerschildering: “100 uur getekend en geverfd”
Jarenlang bleef de geheime tuin van de zusters aan de Bilzense Sint-Mauritiusschool hermetisch afgesloten. Maar nu kan iedereen genieten van de ‘wondertuin’ waar grafisch kunstenaar Lindert Steegen een enorme vloerschildering van 300 vierkante meter aanbracht.
www.hbvl.be
Kanne is boos: fakkeltocht op 11 november als protest tegen Waalse groeve
Kanne en omstreken maakt zich al even ernstige zorgen over de toekomstige afgravingen van de CBR-kalksteengroeve Romont, vlak over de taalgrens. Intussen verhardt het protest en wordt voor 11 november zelfs een grote fakkeltocht aangekondigd. “Met lampionnen en fakkels willen we een symbolische lijn uitzetten om iedereen wakker te schudden”, klinkt het.
www.hbvl.be
Patiënten betaalden 100 euro voorschot bij Hamontse tandartspraktijk: “Dit is niet legaal”
Een tandarts mag geen voorschot aanrekenen aan klanten die een afspraak willen vastleggen. Dat heeft het RIZIV bevestigd aan het Verbond van Vlaamse Tandartsen. DentUrgent, een spoeddienst voor tandproblemen in Hamont-Achel en Gent, vraagt vandaag nog altijd “reserveringskosten” voor een afspraak.
www.hbvl.be
Na arbeidsongevallen: vakbonden vragen veiligheidsaudit bij Hasseltse bouwgigant Democo
De socialistische vakbond ABVV vraagt dat onafhankelijke experten het veiligheidsbeleid bij aannemer Democo zouden doorlichten, nadat er vrijdag opnieuw een arbeider om het leven kwam op een werf van het Limburgse bouwbedrijf. In 2021 vielen er vijf doden toen de school instortte die Democo aan het bouwen was in de Antwerpse stadsbuurt Nieuw Zuid.
www.hbvl.be
ANALYSE. Stef Wijnants: “STVV-jonkies voetballen al negen matchen complexloos”
www.hbvl.be
Hoe AA Gent tegen RWDM op zijn limieten botste
Ongeslagen, maar niet langer alleen leider: AA Gent liet kostbare punten liggen op het veld van RWDM. En dat had het helemaal aan zichzelf te wijten. Dat vond ook trainer Hein Vanhaezebrouck.
www.hbvl.be
Alleen KV Kortrijk doet slechter: Club Brugge heeft moeite met de bus te parkeren en dat kost punten
Al vier wedstrijden zonder zege en zelfs tien zonder clean sheet. Cijfers waar Ronny Deila niet gelukkig van kan worden. En dan moeten Bodo/Glimt en Standard nog komen. “We hebben weinig tijd om te trainen.”
www.hbvl.be
ANALYSE. Onze KRC Genk-watcher: “Gunnen refs aanvallers hoofdrol niet?”
Met twee goals en een assist werd Lucas Stassin man van de match in Genk-Westerlo. Toch was de hoofdrol hem niet gegund, die eiste ref Wesli De Cremer met de glimlach op. Een mens vraagt zich af: waarom?
www.hbvl.be
Discutabele rode kaart is enige gespreksthema na entertainende partij tussen Genk en Westerlo: “De scheidsrechter floot de match kapot”
RC Genk kon tegen Westerlo ook zijn vijfde thuiswedstrijd niet winnen. Ondanks een (opnieuw) discutabele rode kaart voor Christopher Bonsu Baah leek blauw-wit lang op weg naar de zege, maar uitgerekend ex-Genkie Tuur Rommens zorgde in de slotfase voor een koude douche. De Genkse woede richtte zich na afloop op scheidsrechter Wesli De Cremer.
www.hbvl.be