Komt de cafécultuur ooit nog terug? ”De ziel is uit de buurt”

Dat de horeca het financieel lastig heeft, weten we. Maar corona slaat ook een gat in ons immateriële erfgoed. Cafébazen en obers voelen zich verweesd zonder klanten. “De ziel is uit de buurt.”


Read full article on: hbvl.be
Politie onderzoekt cyberaanval op diensten van premier De Croo
De politie voert een onderzoek naar een ernstige cyberaanval vorig jaar tegen de diensten van premier Alexander De Croo. Dat bevestigt de eerste minister vandaag in De Tijd. Er zijn extra beveiligingsmaatregelen getroffen.
HLN.be
Regering-Biden beperkt drone-aanvallen buiten oorlogsgebieden
De regering onder de Amerikaanse president Joe Biden heeft een tijdelijke beperking ingesteld op anti-terroristische drone-aanvallen buiten oorlogsgebieden als Afghanistan en Syrië. Dat meldt The New York Times. Onderzocht wordt of de regels rond zulke operaties, die stammen uit de ambtsperiode van oud-president Donald Trump, strenger moeten worden gemaakt.
HLN.be
Ras-le-bol, incohérence, exemples farfelus, retours en arrière…: voici les 20 raisons qui font que le Belge n’adhère plus aux mesures liées au Covid
Hier, nous révélions que près de 75% des Belges n’adhéraient plus aux mesures liées au Covid. Aujourd’hui, nous dressons une liste non exhaustive des raisons qui peuvent l’expliquer.
Sudinfo.be
Vers cinq jours de formation pour chaque travailleur en 2024
03:30 Le ministre du Travail veut des quotas individuels de formation, là où la législation actuelle impose une moyenne annuelle de deux jours par travailleur.
1 h
www.lecho.be
Strenge Europese budgetregels komen pas in 2023 uit de koelkast
03:30 De Europese begrotingsregels blijven tot 2023 buiten werking. Maar in die periode dreigt een moeilijke Europese discussie op te steken over de hoge schulden en flexibiliteit voor overheidsinvesteringe...
1 h
www.tijd.be
Ook politici vragen nu: “Kijk enkel naar leeftijd in plaats van risicogroepen voor te trekken”
Na tal van artsenverenigingen verzetten nu ook de liberalen en de Brusselse regering zich tegen het voortrekken van risicopatiënten onder 65. Te ingewikkeld, zo klinkt het.
1 h
www.hbvl.be
Van zwarte gal tot zwart gat
“Bijna één op de twee mensen met acne zijn gevoelig(er) voor depressie. De helft van de tieners zondert zich regelmatig af omwille van hun acne.”Sjiek, 27/02/2021
1 h
www.hbvl.be
Eén op de vijf Belgen fietst elektrisch
De elektrische fiets wint het sterkst aan populariteit, blijkt uit de jaarlijkse Nationale VerkeersONveiligheids-enquête van instituut VIAS. Maar liefst één op de vijf Belgen sprong vorig jaar al op zo’n fiets. Ook speedpedelecs en steps winnen aan terrein.
1 h
www.hbvl.be
“De zee is mijn leven”
De zee bepaalt de koers in het jonge leven van Marnik van Cauter. Het bracht hem al tussen de walvishaaien in de Filipijnen en de koraalriffen op de Caraïben. Nu ligt de Genkenaar aangemeerd in het Schotse Oban. “De zee is mijn leven. In Genk raak je dan niet verder dan de Molenvijver, hé.”
1 h
www.hbvl.be
Een beetje sneller, maar is het genoeg?
De ministers van Volksgezondheid zetten gisteren het licht op groen om AstraZeneca toe te dienen bij 55-plussers, maar houden een slag om de arm voor een uitgestelde tweede prik van het Pfizer-vaccin. Eerst wachten ze nog juridische adviezen af van Europa.
1 h
www.hbvl.be
“De Queen ziet hier echt van af”
Leden van de Britse hofhouding beschuldigen Meghan Markle in The Times van pestgedrag. Niets van aan, klinkt het bij het prinselijke paar. Wel zeker is dat het imago van het Hof nog maar eens een ferme klap krijgt. “En dat imago is nu net de grootste zorg van de Queen.”
1 h
www.hbvl.be
‘De Cooke & Verhulst show’ wordt studioprogramma
Geen Gert late night dit voorjaar: Gert Verhulst en James Cooke komen op Play4 met De Cooke & Verhulst show, een studioprogramma aan wal.
1 h
www.hbvl.be
Japanologe Els Greunlinx volgt de prestaties van Genk-wingerIto op de voet voor zijn thuisland
1 h
www.hbvl.be
Compensatie of rechtszaak: eigenaars zonnepanelen moeten kiezen
Eigenaars van zonnepanelen die een compensatiepremie aanvragen omdat hun digitale meter niet meer terugdraait, zullen volgens het huidige voorstel moeten afzien van een rechtszaak. “Geen voorbeeld van behoorlijk bestuur”, vindt Test-Aankoop.
1 h
www.hbvl.be
Stikstofmaatregelen mogen mensen niet in financiële problemen brengen
De maatregelen om het stikstofprobleem aan te pakken, zullen volgens Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) mogelijk hard zijn maar “mensen” (lees: boeren, nvdr) mogen er niet mee in de financiële problemen komen.
1 h
www.hbvl.be
Dit jaar al 60 procent meer nieuwe motorhomes verkocht
1 h
www.hbvl.be
Corona treft werkgevers harder dan werknemers
De coronacrisis heeft de bedrijven harder getroffen dan de werknemers. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Het inkomen uit kapitaal daalde meer dan het inkomen uit arbeid.
1 h
www.hbvl.be
Govert Deploige duikt op in ‘Lisa’: “Ondanks de crisis blijf ik aan het werk”
Lang geleden dat we Govert Deploige (47) nog eens op televisie zagen. Maar sinds kort duikt hij op in de telenovelle Lisa. “Omdat ik ook achter de schermen werk, zijn televisierollen geen prioriteit.”
1 h
www.hbvl.be
Nieuwe Studio 100 spektakelmusical op komst: ‘Red Star Line’
Studio 100 heeft de opvolger van spektakelmusical ’40-’45 bekendgemaakt: ‘Red Star Line’, over de rederij die mensen eind de negentiende eeuw op weg hielp naar ‘the American dream’.
1 h
www.hbvl.be
Hasselt en Genk delen voor het eerst samen meer dan 2 miljoen euro uit aan kunsthuizen
De steden Hasselt en Genk investeren de volgende vijf jaar samen 2.323.500 euro in een structurele ondersteuning van professionele kunstenorganisaties.
1 h
www.hbvl.be
Eurofresh onder dak bij Horeca Van Zon
De horeca mag dan plat liggen, bij horecagroothandel Van Zon in Lommel zijn ze niet bij de pakken blijven zitten. Van Zon neemt letterlijk zijn gespecialiseerde collega Eurofresh uit Bocholt onder dak.
1 h
www.hbvl.be
UHasselt werkt aan diamantspray die krassen op horloges en lenzen voorkomt
In de labo’s van de Universiteit Hasselt groeien diamantzaadjes uit tot een ultradun beschermlaagje op glas. Onderzoekers werken er aan een diamantspray die krassen voorkomt en de weerkaatsing van zonlicht vermindert.
1 h
www.hbvl.be
Geen groene Mobitfietsen meer in Genk: “We gaan op zoek naar ander concept”
Tegen het eind van deze maand zullen de gekende groene fietsen uit het straatbeeld verdwijnen in Genk. Het stadsbestuur heeft de overeenkomst met Mobit niet verlengd en gaat nu op zoek naar nieuwe fietsdeelconcepten.
1 h
www.hbvl.be
Gemeenteraad in Kortessem mag nog maar tot 23 uur duren
Gedaan met gemeenteraden die tot lang na middernacht duren in Kortessem. Burgemeester Tom Thijsen (CD&V) stelt in een nieuw huishoudelijk reglement voor dat om 23 uur het licht uitgaat. “Sommige oppositieraadsleden maken er anders een sport van om het debat zo lang mogelijk te rekken.”
1 h
www.hbvl.be
Politie tikt koffiedrinkende gepensioneerden op de vingers
Consternatie in Bilzen nadat de politie gepensioneerde koffiedrinkers uit elkaar gedreven heeft. Ze overtraden het samenscholingsverbod. “Koffiedrinken gaat moeilijk terwijl je stapt, zeker met een rollator”, klinkt het.
1 h
www.hbvl.be
La bulle des bureaux vides grossit à Bruxelles
03:15 Depuis plusieurs mois déjà, malgré les discours de façade lénifiants, il se confirme que les principaux quartiers de bureaux bruxellois sont sous pression accrue. Un vide locatif s’annonce bel et bien...
2 h
www.lecho.be
Faut-il se passer des applications sociales comme Whatsapp?
03:08 Il est aujourd’hui impossible de garantir à un utilisateur que ses données privées seront totalement en sécurité. La question des solutions alternatives se pose.
2 h
www.lecho.be
Politie onderzoekt cyberaanval op diensten van premier
03:00 De politie heeft een onderzoek geopend naar een ernstige cyberaanval die vorig jaar gericht was op de diensten van de eerste minister. Dat bevestigt premier Alexander De Croo (Open VLD). Er zijn extra...
2 h
www.tijd.be
Kunnen eigenaars van zonnepanelen hun stroom binnenkort met buren of vrienden delen (en zo een deel van hun verlies goedmaken)?
Stroom van jouw zonnepanelen delen met je buur? Of met iemand uit je familie of vriendenkring? Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, wil de eigenaars van zonnepanelen in de (nabije) toekomst de mogelijkheid bieden om hun opgewekte stroom te delen met derden. “Zo kunnen ze na de afschaffing van de terugdraaiende teller mogelijk een deel van hun verliezen goedmaken.”
2 h
www.nieuwsblad.be
Tot de laatste cent bij elkaar geschraapt … en dan een koude douche: 1 op 2 jonge huizenkopers ziet extra kosten over het hoofd
Een flat van 244.000 euro waarvoor je plots 278.000 euro moet neertellen, door een reeks onvoorziene kosten. Of een huis van 277.000 euro dat, als puntje bij paaltje komt, 318.000 euro kost. Eén op de twee jonge eigenaars geeft toe dat ze bij de aankoop van hun woonst een koude douche kregen omdat ze geen idee hadden van de extra kosten die daarbij komen kijken.
2 h
www.nieuwsblad.be
Elke Clijsters laat aanbidders in ‘De bachelorette’ zweten: “Mannen zien strijden, dat vind ik echt aantrekkelijk”
Opnieuw krijgen enkele vrijgezellen de kans om enkele uurtjes alleen met Elke Clijsters door te brengen in De bachelorette. De winnaar mag zelfs met haar in de jacuzzi, maar daarvoor moet hij eerst enkele fysieke proeven tot een goed einde brengen. Clijsters is zelf een sportieve vrouw, en ze houdt van mannen die fysiek in topvorm zijn.
2 h
www.nieuwsblad.be
Wie een bouw wil tegenhouden, gebruikt best een vleermuis: zelfs Natuurpunt heeft genoeg van klachttelefoontjes
In West-Vlaanderen ziet het Agentschap voor Wegen en Verkeer de aanleg van een fietspad uitgesteld. De reden? De lokale vleermuizenpopulatie. Het is niet de eerste keer dat de bescherming van het beestje een argument vormt in rechtszaken tegen allerlei projecten. Natuurpunt krijgt zelfs wekelijks telefoontjes van burgers en organisaties die de vleermuis als hun ultieme wapen zien, en vindt dat niet altijd een goede zaak.
2 h
www.nieuwsblad.be
Vlaams Parlement wil eigen kookprogramma uitzenden
Het Vlaams Parlement schrijft een nieuwe tender uit voor haar eigen tv-omroep. Het budget voor vlaamsparlement.tv, dat elke dag tussen de 40.000 en de 90.000 kijkers trekt, wordt opgetrokken van 450.000 euro per jaar naar 700.000 euro tegen 2024.
2 h
www.nieuwsblad.be
Onze chef media keek naar ‘Huis gemaakt’ op VTM: de vloek van beige
‘Huis gemaakt’, dat is ideaal om mijn fascinatie voor krullend behangpapier, schilferende vloeren en zompige muren te bevredigen.
2 h
www.nieuwsblad.be
Kobe Ilsen trok voor #weetikveel naar de Grote Moskee in Brussel: “De islam staat open voor dialoog, voor veel mensen een handig weetje”
Hij trok al naar het viaduct van Vilvoorde en liep al mee met een scheidsrechter in de Jupiler Pro League, donderdagavond trekt Kobe Ilsen in #weetikveel naar de Grote Moskee in Brussel. “Aanvankelijk ervaarden we argwaan. Dat snapte ik ook wel, want ten slotte vraag je die mensen om hun bidplaats te delen met een flink aantal kijkers.”
2 h
www.nieuwsblad.be
Doosjes die je liever niet opent: VTM 2 toont straks ‘De vuilste jobs van Vlaanderen’
Binnenkort volgen we op VTM 2 enkele figuren met De vuilste jobs van Vlaanderen. Zwaar vervuilde huizen schoonmaken, leegmaken en reinigen van mobiele toiletten en verschillende soorten ongedierte bestrijden: niemand wil het doen, maar het moet wel allemaal gebeuren. Professionele poets- en ontruimingsploegen klaren de vuilste klussen, die waar gewone burgers de moed niet voor vinden om aan te beginnen.
2 h
www.nieuwsblad.be
'Antwerpen is wereldwijd voorbeeld in energietransitie'
03:00 De havens van Antwerpen en Zeebrugge fuseren. De fusie moet een turbo steken onder de klimaatdoelstellingen van de Belgische industrie. ‘We zijn met veel bezig. Spijtig genoeg kunnen we nog niet veel ...
2 h
www.tijd.be
AA Gent en Hein Vanhaezebrouck zien ook laatste hoop op Europees voetbal wegglippen: “Op verlof in april? Ik denk het niet”
De beker is de kortste weg naar Europa, wist Hein Vanhaezebrouck voor de match. Een slippertje ter hoogte van de Kehrweg, twee minuten na rust, heeft AA Gent een plaats in de halve finales gekost. De Buffalo’s hebben een half mirakel nodig als ze Play-off 2 willen halen en zo nog iets van hun seizoen willen maken.
2 h
www.nieuwsblad.be
Is het slim om nu een elektrische wagen te kopen?
Steeds meer mensen maken de overstap van benzine of diesel naar elektrisch rijden. Maar het aantal laadpunten volgt niet. Is het dan wel slim om nu al op de kar van de elektrische auto te springen?
2 h
De Standaard
Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart, maar met afbouwstrategie
Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten hebben besloten de lockdown te verlengen tot 28 maart, ondanks grote druk uit de samenleving om met strenge coronamaatregelen te stoppen. De bittere pil wordt voor de bevolking verguld met een plan om de beperkende maatregelen in vijf fases te versoepelen als er sprake is van een dalende tendens in de coronacijfers.
2 h
HLN.be
Vers geld voor Leuvense beeldschermenbouwer
02:55 Micledi Microdisplays, een spin-off van het onderzoekscentrum Imec, haalt 7 miljoen euro op voor de commercialisatie van uiterst kleine beeldschermen.
2 h
www.tijd.be
Dilbeekse trekt met gezonde koekjes naar buurlanden
02:35 De Dilbeekse Evelien Coppens vond het aanbod gezonde kinderkoekjes schrijnend en dus ging ze zelf aan de slag. Nu haar Lilalou-koeken in 350 Belgische winkels liggen, lonken Nederland en Frankrijk. 'I...
2 h
www.tijd.be
Prototype ruimteraket SpaceX explodeert na landing
Een prototype van een toekomstig ruimteschip van SpaceX is woensdag voor het eerst succesvol geland in Boca Chica, Texas, maar het succes was van heel korte duur. Enkele minuten na de landing ontplofte de raket op de grond. Twee voorgangers van het prototype waren eerder al tijdens hun testvlucht in de lucht ontploft.
3 h
HLN.be
Ruimtetuig SpaceX ontploft enkele minuten na landing
Een prototype van een toekomstig ruimteschip van SpaceX is woensdag voor het eerst geland in Texas. Maar het succes was van heel korte duur. Enkele minuten na de landing in Boca Chica, ontplofte de raket op de grond. Twee voorgangers van het prototype waren al tijdens hun testvlucht ontploft in de lucht.
3 h
www.nieuwsblad.be