La Mutualité chrétienne veut limiter les revenus des médecins à 290.000 euros (Mise à jour)

Pour sa vice-présidente, Élisabeth Degryse, le financement des soins de santé doit être revu.
Read full article on: lalibre.be
Coronavirus: une moyenne de 150 hospitalisations par jour
Au total, 1.901 personnes sont hospitalisées en raison du Covid-19 en Belgique, dont 434 patients traités en soins intensifs, selon les chiffres de l’Institut de santé publique Sciensano mis à jour jeudi matin.
www.lesoir.be
Orde der Artsen opent jacht op antivax-huisartsen
De Orde der Artsen zal dokters vervolgen die onwaarheden vertellen over coronavaccins en zo de vaccintwijfel in de hand werken. Er zijn al een paar procedures gestart, enkele sancties zijn al uitgesproken, schrijft Het Nieuwsblad.
HLN.be
Nora Gharib neemt Kobe Ilsen mee naar moskee: "Ik kan me geen leven inbeelden met iemand die niet in Allah gelooft"
In #weetikveel wil presentator Kobe Ilsen (39) vanavond alles te weten komen over de islam en de werking van een moskee. Hij praat met heel wat moslims, onder wie actrice Nora Gharib (27).
HLN.be
Le leader mondial du fret maritime se lance dans l’aérien et c’est à Liege Airport
Dès le 8 mars, une nouvelle compagnie va opérer depuis l’aéroport de Liège. Elle s’appelle CMA-CGM, elle est spécialisée dans le transport maritime mais veut désormais proposer un service global à ses clients en y ajoutant le fret aérien. Et elle a choisi Liège pour son excellente intermodalité.
Lameuse.be
Club Brugge haalt drie bedrijfsstrategen (v) met internationale allure in huis: Indiase ‘X-Factor’, Afrikaanse Power Woman en Belgische terreurexperte
Opvallend bij de beursgang van Club Brugge: drie vrouwelijke bedrijfsstrategen met internationale allure - Sangeeta Desai, Lucy Quist en Cind du Bois - versterken het bestuur. Wat kunnen een Indiase ‘X-Factor’, Afrikaanse ‘Power Woman’ en Belgische terreurexperte blauw-zwart bijbrengen? Welkom in het ‘Club van de Toekomst’.
HLN.be
COLUMN. ‘Rap en hiphop, ik heb er niets mee. Al sinds mijn twaalfde ben ik een witte man van middelbare leeftijd’
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Kendrick Lamar, Amerikaanse rapper.
HLN.be
Tot wel vijf uur aanschuiven in Brussels vaccinatiecentrum, want reserveren hoefde niet: “Gelukkig had ik stevig ontbeten”
Reserveren voor een prik hoefde deze week niet, zo verzekerden ze bij de Brusselse vaccinatiediensten. Resultaat vandaag: een wachtrij van wel vijf uur lang aan het vaccinatiecentrum op de Heizel. “Het is een beetje mislukt”, gaf Brussels coronacrisismanager Inge Neven toe.
HLN.be
De Voorzorg Limburg zit op hete kolen: “Het stond in de sterren geschreven”
Doorzichtig en dom. Zo noemen concurrerende vastgoedmakelaars de manier waarop topmensen van De Voorzorg Limburg een rist eigendommen van de mutualiteit hebben verkocht. “Dat dit voor heel wat ellende zou zorgen, stond in de sterren geschreven”, klinkt het.
www.hbvl.be
Vijf aanhoudingen in corruptieonderzoek bij De Voorzorg Limburg
In het onderzoek naar corruptie en witwaspraktijken heeft de onderzoeksrechter woensdag topman Tony Coonen (54) van De Voorzorg Limburg aangehouden. Ook de boekhouder (52) van De Voorzorg, vastgoedmakelaar Daan M. (39) en twee zaakvoerders van een Hasselts bouwbedrijf zijn naar de gevangenis gebracht.
www.hbvl.be
Financiën defensie draaien in de soep: zuurverdiende premies te laat uitbetaald
Het uitrollen van een nieuwe software voor het personeelsbeleid bij Defensie vertoont veel kinderziektes. Een Limburgse moet zelfs haar spaargeld aanspreken omdat de premies van haar partner, op missie in het buitenland, niet gestort worden. Geen alleenstaand geval.
www.hbvl.be
Streamz gaat op zoek naar lijken en spit de achtertuin om
Op Streamz wordt de achtertuin gretig omgespit, en voor de zekerheid het deksel van de beerput open gepierd. Dan hebben we het niet over Dennis Vs. Black Magic (nu op Streamz), de docu waarin Peter Boeckx de veroordeelde zedendelinquent en voormalige pornokoning Dennis Burkas een vrij podium geeft. Wel over het derde seizoen van het razend populaire Buried in the Backyard, de true crime-reeks waarin naar goede gewoonte lijken opduiken op de meest onwaarschijnlijke plekken. Daarna begint het onderzoek: wie ligt hier, en door wie is dit slachtoffer vermoord en vervolgens creatief begraven?
www.hbvl.be
‘Black Narcissus’ (Disney+): de stokoude filmversie is frisser
Het lenteoffensief van Disney+ kent een bescheiden aanloopje. Begonnen wordt er met de driedelige FX-miniserie Black Narcissus, naar de gelijknamige vooroorlogse bestseller van Rumer Godden. We volgen een groep jonge nonnen die in een afgelegen paleis in de Himalaya pogen een klooster op te zetten. De locals reageren maar lauwtjes op al die bekeringsdrift, en al snel blijkt dat het erg kan spoken in die donkere paleisgangen. Het resultaat is onderhoudend, maar mogen we een tip geven? Snor liever de in glorieuze technicolor geschoten filmversie uit 1947 op: die is driekwart eeuw later nog steeds spannender en erotischer (!) dan deze reeks.
www.hbvl.be
Recensie: na het einde van ‘Behind Her Eyes’ (Netflix) sta je van niks nog versteld
Sommige series starten met een knal, maar ‘Behind Her Eyes’ houdt het beste echt voor het allerlaatst. Blijven kijken is de boodschap, want de Netflix-serie heeft een twist die zelfs Chubby Checker doet duizelen.
www.hbvl.be
Hilde Van Mieghem: “Je mag niet pikken dat je partner je slaat”
“Reportages maken over dit onderwerp brengt me in de problemen, het ondermijnt me.” En toch draaide Hilde Van Mieghem (62) een tweede seizoen van het Canvas-programma ‘Als Je Eens Wist’, deze keer over partnergeweld.
www.hbvl.be
Recensie: ‘Six Stories’ van Matt Wesolowski, thriller in podcastformaat
Ook thrillerauteurs moeten met hun tijd meegaan, zoals de Brit Matt Wesolowski die zijn verhaal presenteert als een true-crimepodcast. Een mysterieuze podcastmaker stort zich op een 20 jaar oude zaak waarbij een 15-jarige jongen dood werd aangetroffen aan het vakantiecentrum waarin hij verbleef. We krijgen zes afleveringen met evenveel getuigen voorgeschoteld, waarna moet blijken wat er precies is gebeurd. Een veelbelovend uitgangspunt, dat echter nooit wordt waargemaakt. Het podcastgevoel is er gewoon niet en de personages en de ontknoping laten je koud.
www.hbvl.be
Recensie: de biografie van Kendrick Lamar verliest zich te veel in lofzangen
Een biografie op je 33ste? Het is enkel de grootheidswaanzinnigen en de grootsten gegund. Kendrick Lamar behoort duidelijk tot de tweede groep. Alleen verdient de rapper wel wat meer dan een kritiekloze lofzang.
www.hbvl.be
Recensie: ‘Mademoiselle J.’ maakt Robbedoes er niet minder ingewikkeld op
Het is ingewikkeld met strippersonage Robbedoes. Je hebt de klassieke stripreeks, er is gagreeks Kleine Robbe, de oorlogsrobbedoes van Emile Bravo, de reeks Robbedoes door... Reken daar nu Ze noemden hem Rooie bij, een eerste deel van de reeks Mademoiselle J. Daarin vertellen Laurent Verron en scenarist Yves Sente het verhaal dat Fransman Robert Velter in 1938 inspireerde om Robbedoes te creëren voor de Belgische uitgeverij Dupuis. In 1929 had Velter immers een job als steward op een luxe-stomer toen een van de kajuitjongens in hun rode pakjes overleed na een ongeval. Dat drama zou hij niet vergeten. Nu verwerkt scenarist Sente die echte Robbedoes in een sterk geromantiseerd en, onder ons gezegd, melig verhaal over een rijk meisje dat hartproblemen heeft, maar toch met haar vader New York wil zien per schip.
www.hbvl.be
In deze expo kruip je in het hoofd van kunstenaar Wesley Haex
In 2019 was Wesley Haex (Bree, 1996) een van de laureaten voor de Wanatoeprijs van Het Belang Van Limburg. De jury raakte gebiologeerd door zijn schilderijen. Portretten, vaak van zichzelf. De Genkse Arvada Art Gallery geeft het jonge talent uit Meeuwen zijn eerste solo-expo. “Ik verwerk mijn innerlijke gevoelens, dromen of visies in mijn werk, en speel met wat ik wel en wat dan weer niet van mezelf wil onthullen.” U gaat Wesley dus een beetje leren kennen, maar niet helemaal.
www.hbvl.be
Juweeltjes aan het Hasselts stadsloket in ’t Scheep
Je kan er een nieuw paspoort gaan halen of proberen te discussiëren over een boete, maar je kan er ook kunst ontdekken. Tot 22 september toont ’t Scheep - oftewel het stadhuis - in Hasselt creaties van studenten en laureaten van de richting Juweelontwerp & Edelsmeedkunst van PXL-MAD School of Arts. Je kan er sieraden bewonderen van Kristy Bujanic, Charlot Claessens, Namuun Enkhbold, Annabel Goris, Jolien Hulsmans, Lore Langendries, Anneleen Swillen, Sofie Van Belle en Madeli Viljoen. Elke dag tijdens de openingsuren van het stadhuis te bezichtigen.
www.hbvl.be
Expo: ‘Le Déracinement’ in z33 toont de wortels van Europa
Zaterdag opent Z33 een nieuwe grote tentoonstelling onder de noemer Le Déracinement, Frans voor ‘ontworteling’. Foto’s van de Franse socioloog Pierre Bourdieu vormen het vertrekpunt. Tijdens de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog (1958-1961) trekt hij door het land en documenteert hij hoe hele dorpen massaal naar Franse en Algerijnse steden trekken onder druk van de Franse kolonisator. Hij bundelt zijn bevindingen onder de titel Le Déracinement. Naast de foto’s van Bourdieu tonen de deelnemende kunstenaars hoe migratie en diaspora van meet af aan bepalend zijn geweest in het Europese culturele landschap.
www.hbvl.be
Deze atlas gidst je door het Tongeren en Maaseik van Jan van Eyck
Van Maaseik tot Portugal en Jeruzalem. Jan van Eyck reisde in de vijftiende eeuw rond alsof hij Tom Waes was. In het boek De Grote van Eyck Atlas zoekt Gunter Hauspie uit waar hij zoal uithing.
www.hbvl.be
Tiktokken met LEGO-blokken: in ‘Vidiyo’ zijn blokken de sterren van je filmpjes
TikTok even beu? Dankzij LEGO Vidiyo kunnen kinderen nu samen dansen met de typische figuurtjes en de clips verrijken met een hoop tierlantijntjes. Alleen, met wie ga je die zelfgemaakte clips delen?
www.hbvl.be
Geproefd: het Neuzebier uit Tessenderlo, de oudste Limburgse tripel
De oudste Limburgse tripel? Neuzebier, zonder de verplichte tussen-n. Het recept dateert namelijk al van 1984, elf jaar vóór die spellingregel werd ingevoerd. Het gamma is zoals het vrouwelijke duo van ABBA: blond en bruin.
www.hbvl.be
Geproefd: de pasta’s van G&G in Genk, “geïnspireerd door keuken van nonna’s”
Pastabar G&G is al anderhalf decennium een begrip in Genk. Door de lockdown kan chef Gianni zijn pasta’s niet in de typische pannetjes serveren, maar in afhaalversie zijn ze net zo smaakvol en vers.
www.hbvl.be
Getest door ons lezerspanel: met deze box beleef je uren TikTok-plezier
Van de ‘pet op het hoofd’-uitdaging tot het raden wat er op de rug getekend wordt: It’s TikTok-time voor Rena en Lenn. Met veel goesting nemen ze de uitdagingen in de TikTok Joybox aan.
www.hbvl.be
Limburgse wandelchallenge: op zoek naar de roerdomp tussen de Zonhovense Wijers
Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. De Zonhovense burgervader Johny De Raeve (Open Vld) gaat op pad in natuurgebied Platwijers Wijvenheide.
www.hbvl.be
Limburgse Wandelchallenge: Middeleeuws genieten tussen de hoogstambomen in Borgloon
Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. Burgemeester Eric Awouters (Open Vld – Stroop) heeft met het befaamde doorkijkkerkje een van de absolute Limburgse wandelhotspots in huis.
www.hbvl.be
Limburgse Wandelchallenge: feeërieke landschappen en een waar paradijs voor vogels in Bree
Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. Liesbeth Van der Auwera (CD&V) kan je maandelijks meerdere keren tegenkomen in Sint-Maartensheide – De Luysen.
www.hbvl.be
Na de noodkreet, de wielerhoop: “Creativiteit zal altijd zegevieren”
Corona doet het Vlaamse jeugd- en amateurwielrennen naar adem happen. Net als vorig jaar dreigt de sport nog maanden stil te liggen en dat leidt tot grote zorgen. In een enquête bij 84 clubs en 180 organisatoren, verspreid over heel Vlaanderen, trekken die massaal aan de alarmbel. Al is de teneur bij de Limburgse respondenten wel wat gematigd sinds de afname van het onderzoek. “De situatie is verre van rooskleurig, maar creativiteit zal altijd zegevieren”, klinkt het.
www.hbvl.be
“Het blijft een wisselvallige dag, maar namiddag kans op wat meer zon”
Het blijft vandaag heel de dag wisselvallig met van tijd tot tijd wat regen of een bui. Namiddag zou tussendoor de zon eens te zien kunnen zijn.
www.hbvl.be
LIVESTREAM. Vanaf welke leeftijd kan een operatie? Stel hier je vragen over obesitas
Wat is een gastric sleeve? Vanaf welke leeftijd kan een operatie? En bestaan coronakilo’s? Endocrinoloog Yves Kockaerts en abdominaal chirurg Wim Bouckaert van het ZOL in Genk geven op Wereld Obesitas Dag 4 maart een antwoord op al je vragen tijdens een livesessie. Volg de livestream hier van 14.00 uur tot 15.00 uur.
www.hbvl.be
Pollenseizoen start met ongeziene piek: “Tsunami aan stuifmeel in Limburg”
Vorige week werden in Genk meer dan 4.500 stuifmeelkorrels per kubieke meter gemeten. Dat is zeven keer meer dan gemiddeld. De Genkse allergoloog Marc Piessens spreekt over een “tsunami aan stuifmeel” en ziet verontrustende gevolgen.
www.hbvl.be
Pour la Commission, la discipline budgétaire, revue et corrigée, ne reviendra pas avant 2023
La Commission européenne estime qu’il faut prolonger un an de plus la suspension des règles budgétaires. Celles-ci seraient, d’ici là, adaptées. Objectif: renforcer la capacité d’investissement du continent.
www.lesoir.be
Les «big data» au service du retour à l’emploi
Deux auteurs ont imaginé un programme permettant de prédire l’efficacité des formations du VDAB en fonction du profil des demandeurs d’emploi. Ils ont utilisé pour cela les données des individus.
www.lesoir.be
Covid: les communes bruxelloises dans le rouge mais moins que prévu
Les 19 budgets affichent, pour 2020, un déficit global de 54 millions, dont 30 directement imputables à la pandémie. Pas de quoi s’alarmer, estime Bernard Clerfayt.
www.lesoir.be
«J’étouffe à cause de l’humidité et des champignons»: des locataires de logements sociaux à Saint-Josse touchés par l’insalubrité du bâtiment
Humidité, moisissure, champignons… Plusieurs locataires de logements sociaux dénoncent l’état insalubre de leur immeuble. Une situation qui dure depuis des années et impacte leur santé.
Sudinfo.be
Renaud Emond se confie: «Revenir au Standard en janvier, c’était pas envisageable»
Standard – FC Bruges, ce jeudi soir en quart de finale de Coupe de Belgique, cela rappelle forcément d’excellents souvenirs à Renaud Emond qui, en début d’année 2018, avait inscrit 3 buts face aux futurs champions, avant d’encore trouver l’ouverture lors du match retour et lors de la finale remportée face à Genk.
Lameuse.be
Opnieuw treinverkeer mogelijk tussen Zottegem en Oudenaarde na aanrijding op overweg
Tussen Zottegem en Oudenaarde is sinds vier uur deze ochtend toestand op het spoor opnieuw normaal. Na de aanrijding gisteren op een overweg in Zottegem hebben de technische ploegen van Infrabel de voorbije nacht de schade aan de spoorinfrastructuur hersteld.
HLN.be
Lagerhuis VS stemt in met politiehervorming, 9 maanden na dood George Floyd
Meer dan negen maanden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd heeft het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten ingestemd met een veelomvattende politiehervorming. De naar Floyd vernoemde wet werd met een krappe meerderheid van 220 tegen 212 stemmen aangenomen. Of de hervorming nu door de Senaat geraakt, is niet zeker.
1 h
HLN.be
Ruimtetuig SpaceX ontploft enkele minuten na landing
Een prototype van een toekomstig ruimteschip van SpaceX is woensdag voor het eerst geland in Texas. Maar het succes was van heel korte duur. Enkele minuten na de landing in Boca Chica, ontplofte de raket op de grond. Twee voorgangers van het prototype waren al tijdens hun testvlucht ontploft in de lucht.
1 h
De Standaard
L’Aqualien Jean-Mi Stasse échappe à une condamnation face à Éric Domb (Pairi Daiza)
L’Aqualien Jean-Michel Stasse, président et fondateur de l’asbl «Wolf Eyes», comparaissait devant le tribunal correctionnel de Mons dans le cadre d’une citation directe déposée par Éric Domb, le boss de Pairi Daiza.
1 h
Lameuse.be
Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt in met politiehervorming na dood George Floyd
Meer dan negen maanden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd heeft het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten ingestemd met een veelomvattende politiehervorming.
1 h
De Standaard
Regering-Biden beperkt droneaanvallen buiten oorlogsgebieden
De regering onder de Amerikaanse president Joe Biden heeft een tijdelijke beperking ingesteld op antiterroristische droneaanvallen buiten oorlogsgebieden als Afghanistan en Syrië, zo meldt The New York Times. Onderzocht wordt of de regels rond zulke operaties, die stammen uit de ambtsperiode van oud-president Donald Trump, strenger moeten worden gemaakt.
1 h
De Standaard
ASSISEN. Morgen start assisenproces tegen duivelskoppel: dit zijn de beschuldigden
Als dochter van een bescheiden boekhouder nam Hilde Van Acker (57) - zelf afgestudeerd als landmeter - haar Ferrari om te gaan shoppen of een privéjet om een taartje te gaan kopen. Allemaal op kosten van Jean-Claude Lacote (54) - oplichter van beroep. Toch moest ze van die posterboy niet veel meer weten, zei Van Acker tijdens een ondervraging twintig jaar geleden. Ze vergat er wel bij te vertellen dat ze net in Florida met Lacote was getrouwd.
2 h
HLN.be
Julie (24) werkt als receptontwikkelaar bij HelloFresh: “Zes weken werk om één gerecht perfect te krijgen”
Kipfilet in mosterd-roomsaus, pizza calzone met ham en champignons of enchilada’s met pompoen en cheddar: als deze gerechten volgende week vanuit een HelloFresh-box op uw eettafel belanden, is dat (deels) te danken aan Julie Lootens. De jonge diëtiste is één van de Vlaamse ‘receptontwikkelaars’ bij de maaltijdleverancier die afgelopen coronajaar met 600 miljoen (!) verkochte maaltijden alle records brak: “Vlamingen houden van rode kool, Nederlanders van pikant.”
2 h
HLN.be
Van een virtueel café tot gratis online kooklessen: deze studenten sleuren hun collega’s uit het diepe coronadal
Aan de Brusselse ULB troepten afgelopen maandag 500 studenten samen om de heropening van de universiteit te vragen. Les eisen, het is ongezien. “We zijn veroordeeld tot onze schermen”, stond er op hun pancartes te lezen. Dat de studenten het moeilijk hebben, mag blijken uit recente cijfers van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). Een derde kampt met depressieve gevoelens en een op vijf had het afgelopen jaar zelfdodingsgedachten. Toch bleef niet iedereen de voorbije lockdown bij de pakken zitten. Deze studenten sloegen de handen in elkaar om via de meest originele initiatieven elkaar een hart onder de riem te steken.
2 h
HLN.be
REPORTAGE. Achter de schermen van het vaccinatiecentrum: “Yes, de frigo is leeg!”
Na enkele weken in de luwte worden ze de komende tijd de spil van de grootste vaccinatiecampagne ooit: de vaccinatiecentra. Om te weten of ze de klaar voor zijn, draaiden we een hele dag mee in het Gentse vaccinatiecentrum, het tweede grootste van Vlaanderen. “Een spuit geven is als met een fietske rijden: dat verleert ge niet.”
2 h
HLN.be
ONZE OPINIE. “Vlieghe en haar collega’s zeuren soms ook. Als hun adviezen niet gevolgd worden of als media niet schrijven wat zij willen lezen”
In een open brief legde professor Erika Vlieghe deze week uit dat ze het vooral over de media had, toen ze zei dat ‘we’ moeten stoppen met zeuren. “Een legitieme oprisping, maar waar Vlieghe makkelijk omheen fietst, is het feit dat zij en haar collega’s evenzeer kunnen zeuren”, vindt onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Voor artsen en professoren is het de laatste maanden hard ontwaken in een wereld waar ze tegenwind krijgen.”
2 h
HLN.be