Le point sur la pandémie aux quatre coins du monde

Le laboratoire Astrazeneca, qui subit depuis plusieurs jours les foudres des dirigeants européens en raison d'importants retards de livraisons - va finalement augmenter de 30% au premier trimestre les livraisons de son vaccin, autorisé vendredi sur le marché européen.


Read full article on: moustique.be
“Verwoestend voor koninklijk paleis”: Britse media over explosief interview met prins Harry en Meghan Markle
Het langverwachte interview dat prins Harry en Meghan Markle deze nacht aan Oprah Winfrey gaven, zat bomvol schokkende onthullingen en veroorzaakt hoogstwaarschijnlijk méér dan een flinke deuk in het imago van de Britse koninklijke familie. Hoe reageren de Britse media?
HLN.be
Corona kluistert ons meer en vooral langer aan de buis: 4,2 miljoen Vlamingen kijken elke dag 160 minuten tv
We zitten intussen bijna een jaar in de coronapandemie, en tv-kijken blijft toch één van onze favoriete vormen van ontspanning. De voorbije twee maanden zaten elke dag meer dan 4,2 miljoen Vlamingen voor de buis, gemiddeld zo'n 160 minuten - een kwartier langer dan in die periode vorig jaar.
HLN.be
Minstens 8 doden en 170 gewonden door brand in vluchtelingenkamp in Jemen
Door een brand in een vluchtelingenkamp in de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn minstens 8 mensen omgekomen en 170 mensen gewond geraakt. “Het dodental ligt waarschijnlijk veel hoger”, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zondag op Twitter.
www.hbvl.be
Virologen: “Er bestaat geen buitenbubbel van tien personen”
Je mag dan wel opnieuw met tien buiten samen komen, maar noem het alstublieft geen ‘buitenbubbel’ of een grotere ‘sociale bubbel”, beklemtonen virologen Marc Van Ranst (KU Leuven) en Steven Van Gucht (Sciensano).
www.hbvl.be
Pensées suicidaires, racisme et dénigrement: Meghan Markle se livre dans une interview choc
L’ancienne actrice a parlé à Oprah Winfrey, qui s’est montrée incrédule et choquée, de conversations lui ayant été rapportées sur la couleur de peau de son fils avant qu’il naisse.
www.lesoir.be
Tweede kind van Harry en Meghan is een dochter
Het tweede kind van prins Harry en de hertogin van Sussex, Meghan Markle, is een meisje. Dat vertelden ze in het opgenomen interview met Oprah Winfrey, dat zondagavond op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden.
www.hbvl.be
Harry en Meghan in ophefmakend interview: “Wilde niet meer leven, maar ‘het instituut’ weigerde te helpen”
Prins Harry en Meghan hebben in een interview dat vooraf al ophefmakend was, een vernietigend beeld geschetst van het Britse koningshuis. Ze beschreven een moordend keurslijf van “het instituut”, racisme en vooral een gebrek aan hulp toen Meghan zo diep zat dat ze niet meer wilde leven. En onthulden tussendoor ook nog dat ze eigenlijk al getrouwd waren voor de Royal Wedding en dat ze een dochtertje verwachten.
www.hbvl.be
Les différents indicateurs en légère hausse, 145 admissions à l'hôpital en moyenne par jour
Entre le 1er et le 7 mars, il y a eu en moyenne 145,1 admissions à l'hôpital par jour pour cause de coronavirus, soit une augmentation de 3% par rapport à la période de référence précédente. Au total, 1.932 personnes sont encore hospitalisées en raison du Covid-19 (+3%), dont 426 patients traités en soins intensifs (+2%), selon les chiffres de l'Institut de santé publique Sciensano mis à jour lundi matin.
www.7sur7.be
Après la crise sanitaire, place aux réformes institutionnelles!
Alors que les travaux démarrent autour de la septième réforme de l’Etat, les francophones remettent en question leurs institutions. Avec une urgence: Bruxelles.
www.lesoir.be
Quand le droit des femmes ne sera plus ni une journée, ni un combat (édito)
Le combat à mener en faveur du droit des femmes sera encore intense. Trois armes pour y parvenir: la loi, l'éducation, changer les mentalités
Levif.be
Sarah Schlitz: "Je redoute que les 6 milliards du plan de relance aillent à des secteurs masculins"
Sarah Schlitz est la première secrétaire d'Etat en charge des questions de genre. Signe des mentalités politiques qui évoluent ? L'Ecolo l'assure : la Vivaldi a de réelles volontés de faire avancer le droit des femmes. Du moins, concernant ce qui figure dans l'accord de gouvernement. Certains combats (IVG, individualisation des droits...) devront attendre. Comme un plan de relance qui intègre la d...
Levif.be
Coronacrisis: besmettingen stabiel, ziekenhuisopnames licht gedaald
Blijf in deze live op de hoogte van onze laatste updates over de coronacrisis.
Knack.be
OPINIE. “Zonder ons, vrouwen, stopt de wereld met draaien”
“8 maart is elk jaar een bijzondere dag voor mij”, zegt Vera Claes, nationaal secretaris van zij-kant. “De laatste jaren leg ik dan samen met collega’s en vriendinnen het werk neer, voer ik actie en trakteer ik nadien een pintje op café. Laat de mannen het werk vandaag maar doen.”
www.hbvl.be
ANALYSE. “De Strade een Monument? Stop met die zever”
Na ieder belangrijk koersweekend duwen we onze huisanalist Johan Vansummeren vijf actuele vragen onder de neus. De niet-op-zijn-mond-gevallen Lommelaar beantwoordt ze in eigen stijl...
www.hbvl.be
Steeds meer ouders zijn ook coach van zoon- of dochterlief
Langs een voetbalveld zie je het vaak: een papa of mama die ook de coach is van het ploegje van zoon- of dochterlief. Maar ook in individuele sporten gebeurt het steeds meer: ouders die niet alleen begeleider, maar ook de trainer zijn van hun oogappel. “Waakzaamheid is geboden, want het is als ouder niet altijd even makkelijk om het andere petje af te zetten”, weet sportpsychologe Caroline Jannes. Wij liepen langs bij drie gezinnen waar de wisselwerking wel vlot verloopt.
www.hbvl.be
Drie vrouwen in typische mannensporten
Internationale Vrouwendag vandaag, en voor die gelegenheid gingen wij praten met drie sportvrouwen uit disciplines waar u ze misschien niet zou verwachten. Hun conclusie: er is geen enkele reden waarom vrouwen niet zouden rugbyen, motorcrossen of met de duiven spelen.
www.hbvl.be
“Wisselend bewolkt, enkele druppels zijn niet uitgesloten”
Overdag krijgen we een afwisseling van zon en wolken. Over het noorden van Limburg zullen er waarschijnlijk wat meer wolken te vinden zijn dan over het zuiden. Neerslag van betekenis is er niet te verwachten. Enkele zeer lokale druppels zijn echter niet helemaal uitgesloten.
www.hbvl.be
Lieve Swinnen stapt naar Compostela: “Nood aan een break nu ik zestig word”
Op 6 juni wordt ze 60, op 13 juni vertrekt ze te voet naar Compostela. Kinderpsychiater Lieve Swinnen uit Pelt gaat tien weken op pelgrimstocht. Alleen. “Ik wil nog niet op pensioen, maar heb er wel nood aan om mezelf even rust te gunnen”, vertelt ze.
www.hbvl.be
Peltse brouwerij daagt cafébazen uit om huisbier te brouwen
De brouwende schoonbroers Eddy Sevens en Danny Braeken creëren voor vijf horecazaken in Bosland een exclusief huisbier. De ideeën voor het recept leveren de uitbaters zelf aan.
www.hbvl.be
Modelbouwvliegtuigjes verkennen voortaan de horizon vanaf de Lommelse Balendijk
Voortaan stijgen de modelvliegtuigjes van de Lommelse Modelclub op aan de Balendijk. “De stad heeft met ons de ideale locatie gezocht, ver weg van bewoning, zodat we niemand hinderen”, luidt het.
www.hbvl.be
Demir wil 260 hectare aan oude storten bebossen, “maar deel is al bebost”
Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir heeft een plan klaar om oude stortplaatsen te bebossen. In Limburg gaat het om 260 hectare, waarvan 70 eigendom is van de gemeente of de provincie. Maar sommige delen daarvan zijn al bebost of in gebruik, bijvoorbeeld door een golfclub.
www.hbvl.be
ANALYSE. Marc Hendrikx: “Ik zie Genk play-off 1 niet meer weggeven”
“KRC Genk deed wat het moest doen. Meteen zette het de wedstrijd naar zijn hand en zorgde het voor een voorsprong, dat voetbalt meteen een stuk makkelijker.”
www.hbvl.be
Standard blijft op de sukkel: owngoal Siquet zorgt voor 3 op 21
Je moet het kunnen, nul schoten binnen het kader afvuren en toch winnen. Moeskroen deed het en smeerde Standard dankzij een owngoal van Hugo Siquet een 1-0-nederlaag en een 3 op 21 aan.
www.hbvl.be
Na Jarne Steuckers komt ook jonge Kanarie Stan Van Dessel boven water
De 19-jarige Stan Van Dessel was de verrassing van Peter Maes vrijdag in Charleroi. Van Dessel greep zijn tweede basisplaats en kreeg na afloop van Maes ook lof voor zijn voetballende kwaliteiten. Dat hij die heeft, bevestigen Stef Van Winckel, beloftetrainer in Sint-Truiden, en ex-Kanarie Steven De Petter.
www.hbvl.be
Paragalider maakt vlucht, maar dat kent pijnlijk einde: “O mijn God!”
Het had een gewone vlucht moeten zijn, maar terwijl de piloot druk in de weer was om een paar politieagenten te begroeten, zag de paraglider de elektriciteitsdraden boven de weg niet hangen. Met een pijnlijke val tot gevolg. Gelukkig raakte de man niet ernstig gewond.
www.hbvl.be
Smelten Sp.-Mopertingen en Bilzen-Waltwilder samen?
Komt er eind deze week witte rook voor een nieuw project rond voetbalclubs Spouwen-Mopertingen en Bilzen-Waltwilder?
www.hbvl.be
Albert: «Ce serait inconcevable que le Standard ne soit même pas en Playoffs 2»
Notre consultant analyse un week-end de football belge animé et surprenant.
Lameuse.be
De 62 à 300€ par habitant: voici ce que vous coûte votre police chaque année
La dotation accordée par les communes à leur zone de police locale peut varier de façon spectaculaire. Ainsi, une zone comme Liège, accorde un budget de plus de 59 millions d’euros quand Comblain-au-Pont paie un peu plus de 300.000 euros. Des écarts que l’on doit à divers facteurs. Parmi eux, des critères d’ordre géographique, mais également démographique.
Lameuse.be
Dix leaders européens plaident pour donner sa place à la femme dans l’après-covid
Huit Premiers ministres, un président et la présidente de la Commission européenne prennent la plume à l’occasion de la Journée internationale des droits des femmes. Cette année, le 8 mars a un goût amer, écrivent-ils en substance. Depuis un an, les femmes ont été touchées de manière disproportionnée par la crise sanitaire. L’après-covid devrait être une occasion unique de rebâtir plus efficacement notre société en pariant sur l’égalité des sexes.
www.lesoir.be
Coronavirus: les autotests, des sésames qu’il reste à encadrer
Une embellie est attendue en mai avec le déploiement d’autotests, couplé à une vaccination nettement plus avancée, qui permettrait à la culture et à l’horeca de rouvrir. Mais il reste beaucoup à faire.
www.lesoir.be
Internationale uitwisseling DNA-sporen levert maandelijks 440 matches op
De internationale uitwisseling van DNA-sporen tussen België en 22 andere EU-landen is een groot succes. Elke maand levert die uitwisseling ons land 440 bruikbare DNA-sporen op in de strijd tegen de misdaad. Dat zegt Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vandaag in het Nieuwsblad en in de kranten van Sudpresse.
HLN.be
Oprah-interview Meghan en Harry: ‘Brits koningshuis maakte zich zorgen om zoon Archie’s huidskleur’
Meghan Markle, de vrouw van prins Harry, heeft in een explosief interview met Oprah de Britse koninklijke familie beschuldigd van racisme, liegen en haar suïcidaal te hebben gemaakt. Over de Queen zei ze wel dat die ‘warm en uitnodigend’ was geweest tegenover haar.
De Standaard
Ford Genk dan toch veroordeeld tot forse pensioenbetaling
Autoconstructeur Ford moet twee gewezen arbeiders uit de Genkse fabriek elk bijna 100.000 euro uitbetalen, omdat ze als arbeider waren ingeschreven terwijl ze bediendenwerk verrichtten. Het definitieve vonnis viel vorige maand, na een jarenlange juridische strijd. Dat schrijft De Standaard vandaag.
HLN.be
INTERVIEW. Conny Schoonjans (56), buurvrouw van viroloog Steven Van Gucht: “Of ik nu twee of drie saucissen in de pan gooi, wat maakt dat nu voor verschil uit?”
Het geheim achter de gezonde looks en keurige hemden van Sciensano-viroloog Steven Van Gucht (44)? Zijn buurvrouw Conny Schoonjans (56). Zij houdt hem in Denderleeuw al een jaar goed op de been door elke dag voor hem te koken en zijn chemises te strijken. “Steven en ik, wij zorgen voor elkaar. Mochten alle buren zijn zoals wij, de wereld zou er een pak mooier uitzien.”
1 h
HLN.be
Tweede kind van Harry en Meghan is een dochter
Het tweede kind van prins Harry en de hertogin van Sussex, Meghan Markle, is een meisje. Dat vertelden ze in het opgenomen interview met Oprah Winfrey, dat zondagavond op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden.
1 h
www.nieuwsblad.be
Het vaccinatiesysteem uitgelegd door baas van IT-bedrijf dat het ontwikkelde
Naar 320.000 Belgen is een uitnodiging verstuurd om een prik te halen in één van de 200 vaccinatiecentra. Dat zegt Frank Robben, topman van het IT-bedrijf dat instaat voor het systeem achter die uitnodigingen. Hij legt uit hoe dat precies in z'n werk gaat.
2 h
HLN.be
INTERVIEW. GEMS-voorzitter Erika Vlieghe hoopt dat iedereen zich een beetje inhoudt: “Maak er alstublieft géén tien knuffelcontacten van”
Met z’n tienen buiten. Na de lange, donkere winter lijkt wel een nieuwe tijd aangebroken. Erika Vlieghe (49) legt uit dat we deze kleine opening best niet verknallen. “Begin niet met gewoon over te gaan tot de orde van de dag. ‘Doen zoals het vroeger was.’ Dat gaat grandioos misgaan en zou heel erg frustrerend en jammer zijn voor al wie zit te wachten op een echte heropening.”
2 h
HLN.be
Slangen op maandag. Een parlement met een eigen omroep, dat draagt toch steeds het parfum van landen als China, Cuba, Venezuela of Noord-Korea
Die Vlaamse stoverij met pruimen mogen we vergeten. Neen, declameert de voorzitter van het Vlaams Parlement Liesbeth Homans, van een kookprogramma op vlaamsparlement.tv is nooit sprake geweest! 'Fake news' noemt ze het. Geruststellend is dat niet. Want als het Vlaams Parlement 'gastronomie' wil brengen en het gaat niet over een kookprogramma, moeten we dan gaan denken dat het parlement voortaan op onze kosten op restaurant gaat?
2 h
HLN.be
Club Brugge raast verder en duldt geen verslapping: “Het is op recordjacht, gevoed door eergevoel”
Vergeet vier op een rij. Club Brugge zit al aan tien. Wie dacht dat de uitschakelingen in Europa en in de beker sporen zouden hebben achtergelaten, weet intussen beter. De leider is op recordjacht.
2 h
HLN.be
“Hou het toch maar bij wandelen met tien, in plaats van een etentje in openlucht”
Buiten is straks weer meer toe- gelaten. Want in de openlucht zijn we veiliger voor het coronavirus, aldus de regering. Toch waar- schuwt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) dat er ook daar risico’s zijn.
2 h
www.gva.be
Wat mag er juist buiten? Deze versoepelingen gaan vanaf vandaag in
Vanaf maandag 8 maart treden in ons land een aantal nieuwe coronamaatregelen in werking. Zo is het voortaan toegestaan om meer dan 4 mensen te ontmoeten in de buitenlucht. Ook mogen enkele beroepen heropstarten. Een overzicht.
2 h
www.gva.be
Bijna 1 op 3 topfuncties ingevuld door vrouwen, zoals Hanan en Gita
Een wereldwijde studie van bedrijfsadviesbureau Grant Thornton, dat ook een kantoor in Berchem heeft, toont aan dat vandaag wereldwijd 31% van de topfuncties ingenomen wordt door een vrouw. “Dat mag gerust 50% worden”, zegt Ria Verheyen, Managing Partner van Grant Thornton in België. Wij sprokkelden ook getuigenissen van onderneemsters Hanan Challouki en Gita Van den Boer.
2 h
www.gva.be
Mbokani is terug bij Antwerp… en dat heeft de tegenstand geweten
Sleutelfiguur bij Antwerp in de thuiszege tegen Kortrijk was de wederoptredende Mbokani. Hij verscheen niet op het scorebord , maar bracht wel als vanouds de verdedigers in verlegenheid. “Als Dieu dit niveau blijft halen, staan we er goed voor”, lauweren de ploegmaats hun speerpunt. Play-off 1 ligt opnieuw binnen handbereik.
2 h
www.gva.be
Une jeune maman tuée et enterrée à Wandre: comment les experts ont résolu l’affaire
L e procès d’Oumar Balde (41) débute ce lundi devant les assises de Liège pour le meurtre de son épouse et mère de ses deux bébés. Pour retrouver le corps de la victime, la crim’ a envoyé ses experts. Luminol, analyses ADN, fouilles et détermination des enquêteurs ont permis de confondre l’accusé, qui nie les faits.
2 h
Lameuse.be
Harry en Meghan in ophefmakend interview: “Wilde niet meer leven, maar ‘het instituut’ weigerde te helpen”
Prins Harry en Meghan hebben in een interview dat vooraf al ophefmakend was, een vernietigend beeld geschetst van het Britse koningshuis. Ze beschreven een moordend keurslijf van “het instituut”, racisme en vooral een gebrek aan hulp toen Meghan zo diep zat dat ze niet meer wilde leven. En onthulden tussendoor ook nog dat ze eigenlijk al getrouwd waren voor de Royal Wedding en dat ze een dochtertje verwachten.
2 h
www.nieuwsblad.be
Prins Harry: 'Geen enkel familielid zei ooit iets tegen het racisme'
Tijdens het interview van Oprah Winfrey met Meghan en Harry ging het vaak over racisme. Er werd door een familielid gespeculeerd over de huidskleur van hun kinderen. En toen de pers dan uithaalde 'veroordeelden meer dan 70 parlementsleden de koloniale ondertoon van titels en artikels. Maar niemand van mijn familie heeft over die drie jaar ooit iets gezegd.'
2 h
Knack.be
LIVE. Von der Leyen verwacht vanaf april 100 miljoen vaccins per maand in Europa
Vanaf vandaag mag je buiten met 10 personen samen zijn. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen afgelopen vrijdag beslist. Ook is besloten dat de horeca open mag vanaf 1 mei. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons liveblog.
2 h
HLN.be
“Biden ontvangt Japanse premier in april in Witte Huis”
De Amerikaanse president Joe Biden is van plan de Japanse premier Yoshihide Suga in april in het Witte Huis te ontvangen, meldt nieuwssite Axios op basis van ingewijden. Het zou gaan om het eerste persoonlijke bezoek van een buitenlandse leider aan de VS tijdens Bidens presidentschap.
2 h
HLN.be