Les Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique enregistrent une baisse de 75% de la fréquentation

Il s’agit d’une baisse de fréquentation qui induit des pertes financières estimées à 4,7 millions d’euros pour Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique.
Load more
Read full article on: lesoir.be
Partir skier durant les vacances de carnaval? Un pari très risqué, «en Belgique ou à l’étranger, il se peut que d’autres règles viennent se rajouter»
De nombreux Belges ont décidé d’être prudents face à la pandémie. Par contre, d’autres ont visiblement du mal à passer un hiver sans ski sur les pieds. Et réfléchissent à ce qu’ils feront durant les congés de carnaval.
Sudinfo.be
Ongehoord | ‘Ik ben wie ik ben, maar dat is al zo van bij mijn geboorte’
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
De Standaard
Dalhem: la commune développe une zone de silence à Mortroux
La commune de Dalhem a décidé de récupérer un terrain communal de 8.000 m² à Mortroux (rue de la Foulerie) afin d’y développer «un projet nature».
Lameuse.be
“Theo Francken leidde Kamer om de tuin over Kucam”
"Genegeerde dreigmails en concrete tips van betrouwbare (ex-)partijgenoten, kennis van door Kucam gevraagde borgsommen en onwaarheden in het parlement. Politieverhoren en telefoontaps ont­hullen de ware rol van Theo Francken (N-VA) en zijn kabinet bij de fraude met humanitaire visa." Dat schrijft De Standaard op basis van eigen onderzoek. Ook Het Nieuwsblad bericht erover.
HLN.be
Lenen voor auto is dit jaar ook zonder salon goedkoop
Er is dan wel geen autosalon, maar toch pakken de banken dezer dagen zoals elk jaar uit met interessante tarieven voor de financiering van een nieuwe auto. Die zijn voor ecologische auto’s nog voordeliger.
www.hbvl.be
Les filiales que Nethys voulait brader ont rapporté 47 millions en 2020
Pause. Les dirigeants de Nethys ne veulent plus parler des affaires qui rongent la société depuis des années. Ils présentent des résultats 2020 dans le vert et veulent revenir à une certaine «normalité».
www.lesoir.be
Sport à l’arrêt: les clubs ne savent pas se passer des cotisations
Plusieurs fédérations sportives ont déjà fait des gestes envers leurs clubs. Et l’aide de 3 millions débloquée par la ministre Valérie Glatigny devrait renforcer le mouvement. Mais les clubs, fragiles financièrement, ne répercutent pas forcément ces aides sur les cotisations que leurs affiliés doivent payer malgré l’arrêt des activités pour les plus de 12 ans.
Lameuse.be
Coronavirus: «Même vacciné, on ne va pas tout relâcher cet été»
Sabine Stordeur et Carole Schirvel gèrent respectivement la stratégie de vaccination et le commissariat coronavirus en Belgique.
www.lesoir.be
"Nethys crée de la valeur pour ses actionnaires"
06:02 Le nouveau management de Nethys veut tourner la page Moreau. Son argument? Le tandem Levaux-Witmeur pointe le retour de la croissance en 2020 et la création de valeur pour les actionnaires.
www.lecho.be
Natuurflik Ghislain Mees op pensioen: “Everzwijnen zijn hier uitgezet door jagers”
De dood van Naya is met voorsprong het meest tot de verbeelding sprekende onderzoek in de carrière van natuurflik Ghislain Mees. Hij zette zich tot aan zijn pensioen in december drie decennia in als beschermer van de Limburgse natuur door overtreders op te sporen en indien nodig te bestraffen.
www.hbvl.be
Geen negatieve test? Retour! Al 69 reizigers teruggestuurd vanuit België
Reizigers die vanuit Londen met de Eurostar naar Brussel reizen, zijn volgens virologen voor een groot deel verantwoordelijk voor de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus in ons land. Voortaan moeten ook treinreizigers die niet in ons land resideren een negatieve test kunnen voorleggen wanneer ze naar ons land sporen. Anders worden ze op de volgende trein teruggezet. Tot nog toe kregen al 69 trein - en luchtpassagiers een pv én een retourticket omdat ze geen negatieve test konden aantonen.
HLN.be
INTERVIEW. Jeroom, op zijn 43ste ineens ook presentator: “Ik ben de spreekwoordelijke tang op het varken, maar dat wérkt wel”
Op zijn 43ste blijkt cartoonist en Slimste Mens jurylid Jeroom Snelders ineens ook een gedroomde tv-presentator. Alleen al door zijn grappen is Junior Bake Off Vlaanderen (VIER) het bekijken meer dan waard, zelfs al kunt u geen clafoutis van een kaastaart onderscheiden. De doorgaans beenharde humorist kan er bovendien ook zijn zacht kantje tonen. “Mijn broer is jong gestorven. Als hij nog leefde, zou ik vandaag veel minder zwartgallige humor maken.”
HLN.be
Werknemers getuigen over corona-inbreuken: “Allemaal gaan skiën, niemand in quarantaine”
De werkvloer blijft de grootste besmettingshaard voor het coronavirus in ons land, zo blijkt uit cijfers van Sciensano. In de tweede week van januari vonden de meeste clusterbesmettingen - twee of meer Covid-gevallen - in bedrijven plaats (38%), meer dan in woonzorgcentra (34%) en scholen (9%). En hoewel het aantal flitscontroles op telewerk sinds anderhalve week is opgekrikt, blijven werkgevers de maatregelen (stevig) met de voeten treden. “Het is een van de redenen waarom ik ander werk heb gezocht", vertelt iemand anoniem. Zelfs overheidsbedrijven lopen niet helemaal in de pas.
HLN.be
“Onze mening is dus niets waard”: niet iedereen is blij met terugkeer Lamkel Zé, kan Vercauteren tijdbom ontmantelen?
‘C’est la guerre’, het is oorlog, reageerden supporters op sociale media. Dat belooft... Niet iedereen is blij met de terugkeer van Didier Lamkel Zé (24) in de A-kern van Antwerp. Ook de spelersgroep niet. Die liet weten een terugkeer van de Kameroener niet te aanvaarden. “Maar onze mening is dus niets waard...” Explosiegevaar loert. Aan Franky Vercauteren om het juiste draadje van de tijdbom op tijd door te knippen.
HLN.be
Ex-nummer twee sleept BNP Paribas Fortis voor rechter
06:00 Filip Dierckx, de ex-nummer twee van BNP Paribas Fortis, dagvaardt de bank omdat hij meent dat ze zijn reputatie door het slijk heeft gehaald. De gewezen bankier wil eerherstel, eist de betaling van a...
www.tijd.be
Met welke belastingen moet u rekening houden wanneer u belegt?
06:00 Als u een deel van uw privévermogen belegt in beursgenoteerde aandelen, kunt u niet ontsnappen aan de fiscus. Minstens bij elke transactie en dividenduitkering spekt u de staatskas.
www.tijd.be
Filip Dierckx dagvaardt BNP Paribas Fortis om eerherstel te krijgen
Gewezen topbankier Filip Dierckx dagvaardt zijn vroegere werkgever BNP Paribas Fortis. Een rapport dat de bank over vermeende belangenvermenging opstelde, stoelt volgens hem op niets. Het zorgde er wel voor dat hij twee keer naast het voorzitterschap van Belfius greep.
Knack.be
L'ex-numéro deux de BNP Paribas Fortis attaque la banque en justice
06:00 Avoir avoir échoué à prendre la présidence de Belfius, Filip Dierckx intente une action contre BNP Paribas Fortis pour rétablir son honneur et récupérer des indemnités.
www.lecho.be
Ans/St-Nicolas: un surcoût de 6 millions pour le nouveau commissariat
Le dossier a été introduit en 2007, et la fin des travaux est prévue pour novembre 2021. Un laps de temps important qui explique que d’un budget de 4 millions d’euros, on est passé à plus de 10 millions d’euros. Mais l’attente et la dépense valent le coup: l’Hôtel de Police d’Ans/St-Nicolas sera certainement un des plus fonctionnels de la région.
Lameuse.be
OPINIE. “Geef gebruikers van sociale media de touwtjes weer in handen”
Facebook besliste om bijna-ex-president Trump te bannen. De druppel die de emmer deed overlopen was zijn gedrag dat leidde tot de bestorming van het Capitool. “Maar is het wel aan big tech bedrijven om te beslissen wie er al dan niet op hun platformen thuishoort?”, vraagt Kris Verduyckt, federaal parlementslid voor sp.a, zich af.
www.hbvl.be
OPINIE. “We moeten nú iets doen aan het lerarentekort”
“Het Vlaamse onderwijs worstelt al een hele tijd met een groeiend lerarentekort, ondanks de goede of goedbedoelde maatregelen die de vorige en huidige Vlaamse regering al namen.” Dat moet veranderen, vindt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal Christelijke Onderwijscentrale.
www.hbvl.be
De echte vader van het Spartacusplan: “De tram moet tot aan het station in Hasselt”
Het Spartacusplan dreigt zich helemaal vast te rijden in Hasselt. Peter Meukens ziet het met lede ogen aan. Het was hij, en niet Steve Stevaert, die het Spartacusplan ontwierp. “Het doet pijn om te zien dat mijn kind maar niet ter wereld wil komen.”
www.hbvl.be
Uw wekelijkse portie weetjes en praatjes uit economisch Limburg: De leeuwerik van Limburg
De minder belangrijke, maar daarom niet minder interessante weetjes uit het Limburgs economisch bestel. De aangehaalde feiten hoeven niet noodzakelijk op waarheid te berusten.
www.hbvl.be
Corona en werk: “De kwetsbaren zijn nog meer kwetsbaar geworden”
Als straks de rook van corona is verdwenen, kan het met de arbeidsmarkt in Limburg alle kanten uit. De glazen bol geeft geen uitsluitsel. “Maar wat zeker is, is dat de meest kwetsbaren door de coronacrisis nóg kwetsbaarder zijn geworden.”
www.hbvl.be
Shop lokaal: duurzaam winkelen bij Ekodette in Diest
De redactie van Sjiek tipt elke week een lokaal shoppingadresje. Bij Ekodette in Diest vind je een ruim aanbod ecologische spullen. Geen excuus dus: alles in huis kan duurzamer, eerlijker en puurder.
www.hbvl.be
Nieuwe StuBru-stem Gloria en Lummense moeder Machteld: “Gloria is een bulldozer”
Actrice Machteld Timmermans (50) en gloednieuwe StuBru-presentatrice en Ketnetwrapster Gloria Monserez (19): moeder en dochter en twee handen op één buik, ook in dit dubbelinterview. “Gloria is niet zo fucked up als haar moeder destijds.”
www.hbvl.be
Recepten voor een snelle en gezonde hap: 3x creatief met wraps
Van paddestoelburger tot zalmlasagne en ontbijtwrap: met tortilla’s kun je alle kanten uit in de keuken. Drie originele recepten uit het leuke kookboekje: ‘It’s a wrap’.
www.hbvl.be
Kiemgroenten: de nieuwe ‘superfoods’ volgens deze Limburgse kwekers
Van erwtenscheut tot tarwekiem: microgroenten zijn lekker én gezond. De pas ontkiemde zaden zitten vol vitaminen, antioxidanten en mineralen. Drie gepassioneerde kwekers vertellen over hun superfoods.
www.hbvl.be
Getroffen eigenaar zonnepanelen: “Gestraft omdat ik ecologisch verwarm”
Met 24 zonnepanelen en een warmtepomp dreigt de afschaffing van de terugdraaiende teller een financiële ramp te worden voor Truienaar Tom Delsaer. “Ik word gestraft omdat ik ecologisch verwarm.”
www.hbvl.be
“Meest winterse dag van deze kwakkelwinter, met sneeuw in de vooravond”
Vandaag wordt de tot dusver de meest winterse dag van deze kwakkelwinter. De temperatuur blijft in de buurt van het vriespunt schommelen en in de loop van de vooravond zal het vanuit het westen gaan sneeuwen.
www.hbvl.be
Kinderen en jongeren ten vroegste geprikt bij start nieuw schooljaar
Kinderen en jongeren tot achttien jaar worden ten vroegste begin september ingeënt, bij de start van het nieuwe schooljaar. In België gaat het over 2,3 miljoen kinderen en jongeren, daarvan wonen er 162.404 in Limburg. Negen vragen voor vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen).
www.hbvl.be
Virtuele SID-in van start, studenten geven tips
De studiebeurs SID-in, die dit jaar online plaatsvindt, ontving deze week de eerste Limburgse leerlingen. Hun ervaringen zijn bijna allemaal positief. “Je moet er wel zelf iets van maken.” Drie scholieren geven tips.
www.hbvl.be
OPROEP. Dit weekend valt er eindelijk sneeuw in Limburg: deel jullie mooiste foto’s
Dit weekend gaan de hemelsluizen nog eens open, maar ditmaal valt er in plaats van regen, sneeuw uit. De sneeuwliefhebbers onder ons zullen dus twee dagen hun hartje kunnen ophalen. De sneeuwhaters onder ons kunnen we ook gelukkig stellen, want de sneeuw verdwijnt weer tegen maandag.
www.hbvl.be
Wie zorgt er later voor jou? Al 3.200 Limburgers gaven hun mening
Na minder dan een week hebben al meer dan 3.200 Limburgers deelgenomen aan het derde deel van Het Grootste Limburgonderzoek Ooit: Het Zorgrapport. Maar we willen ook nog graag uw stem horen.
www.hbvl.be
Moeder en dochter doen samen zwangerschapstest voor TikTok: “Het was ineens niet meer zo leuk”
Toen een jonge vrouw tekenen van een zwangerschap vertoonde, wilde haar moeder dat ze een zwangerschapstest deed. Rylee (24) en haar moeder waren beiden overtijd op dat moment en besloten om elk een test te ondergaan. Ze waren ervan overtuigd dat de twee tests negatief gingen zijn en wilden dat vieren met wijn, maar de onthulling deed haar moeder – die al vijf kinderen heeft – in tranen uitbarsten. “Het was ineens niet zo leuk meer”, aldus Rylee, die er nog een broertje bij krijgt, in plaats van een eigen baby.
www.hbvl.be
Deze ‘Carrie-schoen’ spot je op expo Dress.code in Hasseltse Modemuseum
Trek je kleerkast open en je vindt altijd een verloren gewaande schat terug. Voor de expo ‘DRESS.CODE’ deed het Hasseltse Modemuseum net dat: het selecteerde uit haar collectie 175 bijzondere stukken. Deze vijf mag je niet missen.
www.hbvl.be
Onze redacteur stopt met drinken: “Alcohol is onze teddybeer”
Ga je in 2021 minderen of stoppen met alcohol, net zoals onze redacteur? Dan moet je jezelf én wapenen tegen afkickverschijnselen én vaak verantwoorden waarom je water in plaats van wijn drinkt. Zo ga je daarmee om.
www.hbvl.be
Columniste Anke Buckinx: “Ik praat als een VTech pop, in zeemzoete zinnen”
Anke Buckinx babbelt op de radio én in columns. Ze is smoor op dochter Lou en zoontje Max, en verslaafd aan frietjes én de slappe lach. Ze verzamelt verkeersboetes, maar dat is per ongeluk.
www.hbvl.be
Rudi Vervoort au «Soir»: «C’est couillon d’être loyal? Non!»
Le ministre-président bruxellois défend la répartition des fonds européens pour la relance. Au passage, le socialiste acte la «distanciation» entre Wallons et Bruxellois.
www.lesoir.be
Grote belastingfraudeurs kunnen nog ontsnappen
05:55 Ondanks de massale toevloed van bankrekeninggegevens uit het buitenland slaagt onze fiscus er amper in de grote fraudeurs op de radar te krijgen. Dat blijkt uit een rapport van het Rekenhof, dat waars...
www.tijd.be
Vacances à l’étranger: voici les pays où les Belges ont été le plus contaminés
La semaine dernière, Yves Van Laethem avait évoqué des différences de taux incroyables selon que les vacanciers de retour en Belgique soient revenus de tel ou tel pays. Il parlait de variations allant de 2% de contaminés à 12%. Sciensano vient enfin de dévoiler les chiffres. Il valait mieux éviter la Roumanie, le Maroc, les EAU, la Pologne, la Turquie et le Royaume-Uni…
Sudinfo.be
Francken loog tegen Kamer over Kucam, blijkt uit geheim strafdossier
'Genegeerde dreigmails en concrete tips van betrouwbare (ex-)partijgenoten, kennis van door Kucam gevraagde borgsommen en onwaarheden in het parlement. Politieverhoren en telefoontaps ont­hullen de ware rol van Theo Francken (N-VA) en zijn kabinet bij de fraude met humanitaire visa.' Dat schrijft De Standaard op basis van eigen onderzoek. Ook Het Nieuwsblad bericht erover.
Knack.be
Minister Peeters fluit De Lijn terug over megaorder e-bussen
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil dat De Lijn zijn strenge selectiecriteria voor de bestelling van honderden elektrische bussen herbekijkt, omdat ze Belgische busbouwers, in dit geval, Van Hool, uitsluiten. Dat schrijft De Tijd zaterdag.
HLN.be
Verwijdering criminelen zonder papieren stabiel ondanks daling terugkeercijfers
Net zoals het aantal asielaanvragen, is ook het terugkeercijfer van mensen zonder papieren vorig jaar gedaald. De verwijdering van criminelen zonder papieren is dan weer stabiel gebleven. Dat blijkt uit cijfers van Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken.
HLN.be
Francis Bekaert: «Disponible pour Seraing en 2024 mais Alain Mathot pourrait revenir»
Il devait simplement assurer l’intérim en attendant de trouver un remplaçant ou une remplaçante à l’ancien bourgmestre Alain Mathot, empêtré dans une affaire de corruption. Mais finalement, contre toute attente, il se murmure que Francis Bekaert a décidé de se représenter en 2024 et de continuer de siéger en tant que maïeur.
1 h
Lameuse.be
Tuchtrechter die Kaat Bollen mee veroordeelde op non-actief na klacht sekswerker: “Hij was mijn psycholoog. En hij wilde seks met mij”
Eén van de drie tuchtrechters die psychologe Kaat Bollen (35) veroordeelden na onder meer de pikante foto’s, is op non-actief gezet na een klacht over grensoverschrijdend gedrag. Dat bevestigt de Psychologencommissie. De man maakte gebruik van de diensten van de Limburgse prostituee Sigrid Schellen (33), nadat hij haar twee jaar in therapie had gehad.“Hoe hypocriet is dat niet?”, zegt Schellen, die de klacht indiende.
1 h
HLN.be
La justice liégeoise enquête sur 7 avocats liés à Nethys
Ces sept avocats ont travaillé pour Nethys ou ils ont été payés par Nethys. Le parquet général vérifie que les factures, les prestations et les honoraires étaient conformes. Tous nient, avec force et détermination, avoir commis des irrégularités. Parmi ceux-ci, on retrouve quelques pointures comme l’ancien bâtonnier liégeois Eric Lemmens, le président du RFC Liège Jean-Paul Lacomble ou encore Jean-Dominique Franchimont.
2 h
Lameuse.be
Kempens bouwbedrijf krijgt buitenlandse werknemers maar met moeite getest
Het Turnhoutse bouwbedrijf DK-Bouw wilde enkele Poolse onderaannemers die tijdelijk in België verblijven na zeven dagen quarantaine laten testen. Dat bleek een haast onmogelijke opgave. “We willen alle mogelijke regels nauwgezet volgen, maar laat het alstublieft praktisch haalbaar zijn”, klaagt Gwen Verbeek.
2 h
www.gva.be