LIVE. Doodgeschoten politieagent (36) was ‘medic’ bij speciale eenheden, zwaargewonde collega (33) vecht nog steeds voor zijn leven
Bij een uit de hand gelopen huiszoeking in Lodinsart in Henegouwen is maandagochtend een 36-jarige politieagent om het leven gekomen, twee collega-agenten raakten gewond. Een van hen vecht nog steeds voor zijn leven. De omgekomen agent, een ‘medic’ bij de speciale eenheden, werd neergeschoten door de verdachte die nadat hij het vuur had geopend zelf door politiekogels werd geraakt. Later op de dag overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het parket van Charleroi maakte in de loop van de dag bekend dat de aanhouding van drie politieagenten van de afdeling drugs wegens bendevorming is verlengd, maar er zouden geen banden zijn tussen dat dossier en het dossier dat geleid heeft tot de fatale huiszoeking. Volg hier live de verdere ontwikkelingen.
HLN.be
Que ce soit Trump ou Biden, le déficit ne fera que croître
04:00 Trump et Biden sont les candidats présidentiels les plus protectionnistes de l'histoire des États-Unis. Il y a lieu de redouter leurs projets en matière de dépenses et d'impôts.
www.lecho.be
La transmission silencieuse, un regard intimiste sur la génération issue de l'immigration
04:00 Le formidable Othmane Moumen donne la parole à son père avec lequel il partage la scène dans "Parti en fumée".
www.lecho.be
Motorrijder (21) overlijdt na botsing tegen boom in Sluis
Bij een ongeval in het Zeeuws-Vlaamse Sluis is maandagavond rond 20.15 uur een Belgische motorrijder omgekomen. Dat meldt de Zeelandse politie op X. “Ondanks alle medische hulp, kwam de 21-jarige bestuurder uit België om het leven”, laat de politie weten.
1 h
HLN.be
Wie volgt Stokkem VV op? Stem uw voetbalclub tot de Beste Club van Limburg 2024
Wie wordt ‘de Beste Club van Limburg’ van 2024? Welke club uit het Limburgse amateurvoetbal verzamelt dit jaar de meeste stemmen en wint naast eeuwige roem liefst 2.500 euro cash? Stemmen (via onze app of www.hbvl.be/besteclub) kan tot en met 31 maart!
2 h
www.hbvl.be
Voor het eerst erkenning moskee geschorst - Israëlische delegatie naar VS om grondoperatie Rafah te bespreken
Met dit overzicht bent u snel mee met de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag.
2 h
De Standaard
Zijn vriendschappen in de stad oppervlakkiger dan op het platteland?
Plattelandsjongeren vinden vriendschappen op het platteland sterker dan die in de stad, blijkt uit een bevraging. “Leuven is groot, je voelt je snel alleen”, zegt Michaël Pauwels (25) uit Kasterlee.
2 h
De Standaard
Oekraïense piloot krijgt opleiding van Belgen: “Alsof ik van Nokia ben overgeschakeld op iPhone”
Op de Deense luchtmachtbasis van Skrydstrup leren Deense, Noorse en Belgische instructeurs Oekraïense piloten de knepen en automatismen aan waarmee ze een F-16 moeten besturen. Pas daarna komt de bewapening.
2 h
De Standaard
Asbeststemming is laatste kans om politieke exit Van Peel te verzachten
De Kamer draait een vierde rondje om de immuniteit van asbestgiganten af te breken. “Als dit niet lukt, heeft het parlement geen bestaansreden meer”, zegt aftredend Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA).
2 h
De Standaard
EU zet met vertraging joodse kolonisten op sanctielijst
Gewelddadige Joodse kolonisten zullen de EU niet meer mogen inreizen. Maar de vraag van Ierland en Spanje om het Europese associatieakkoord met Israël te herbekijken en zo te wegen op de regering-Netanyahu, maakt niet veel kans.
2 h
De Standaard
‘Road house’ met Jake Gyllenhaal als buitenwipper: deze remake verdient een pak voor zijn broek
Met een jongensachtige grijns laat Jake Gyllenhaal zijn vuisten zien in deze al te slappe remake.
2 h
De Standaard
Opstartbedrijf “doet wat Google niet durft”: Perplexity zoekt het perfecte huwelijk tussen AI-chat en search
Zoeken via Google voelt steeds oubolliger. Een AI-chatbot gedraagt zich dan weer grillig en je moet de juiste vraag stellen. Voor het beste van beide werelden moet je volgens steeds meer mensen bij Perplexity zijn.
2 h
De Standaard
Hoe een dubbelgangster in Zoutleeuw Maria Magdalena ontmaskerde: het raadsel van het schilderij met de knielende vrouw
In 2023 kreeg het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium een schilderij binnen van een knielende vrouw in een helgele rok. Wie schilderde haar? En wanneer? Kunsthistorisch detectivewerk legde het raadsel bloot.
2 h
De Standaard
Nicolas Cage is in ‘Dream scenario’ de schlemiel van ieders dromen
In Dream scenario duikt Nicolas Cage op in de dromen van familie, kennissen én compleet onbekenden. Het levert een maffe satire op over faam in al haar wispelturigheid.
2 h
De Standaard
Hoed je voor fans van Latijnse quotes!
Si vis pacem, para bellum is het nieuwe Carpe diem. Online wordt de antieke spreuk gretig rondgestrooid, maar helaas gaat het daarbij vaak fout.
2 h
De Standaard
Levert ‘Dune’ kritiek op het kolonialisme of bevestigt de film net het cliché van de witte redder?
In Dune: part two draait het nog steeds om de controle overspice, een goedje dat verdacht veel lijkt op aardolie. De Slavische en Midden-Oosterse stereotypen uit de film laten weinig twijfel over de geopolitieke inspiratie. Maar wacht, was Dune dan geen sciencefiction?
2 h
De Standaard
‘Terrestrial verses’: de kritische Iraanse film waarvoor de regisseur huisarrest kreeg
Terrestrial verses probeert de moed er­in te houden met negen absur­de situaties. Maar Iran kan niet meer met zichzelf lachen.
2 h
De Standaard
De 80 soldaten van Liechtenstein
Ik weet in alle eerlijkheid nog maar pas dat Liechtenstein een echt land is, en niet zomaar een stadje. Het is het op vijf na kleinste land ter wereld, dus het is niet zo gek dat de dwergstaat mij tot hiertoe was ontglipt. Maar ik ontdekte er vandaag wel een heerlijk verhaal over.
2 h
De Standaard
Zet ChatGPT in voor de strijd tegen de ongelijkheid
AI heeft zeker donkere kanten, schrijft Ive Marx, maar we kunnen er ook ons voordeel mee doen. De mogelijkheden om er ons leven ten goede mee te veranderen, zijn legio.
2 h
De Standaard
De stikstofcijfers deugen niet en dat weet de Vlaamse regering donders goed
Zolang de Vlaamse regering met gedateerde cijfers werkt, zal het stikstofdossier blijven etteren, schrijft Dries Verhaeghe.
2 h
De Standaard
Voor het eerst erkenning van moskee geschorst: Rutten schrapt Aalsterse moskee voor een jaar
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) schorst de erkenning van de Aalsterse diyanet-moskee Kevser. Zo verliest de moskee haar recht op financiering voor een jaar. Een primeur, want voordien kon de overheid enkel de volledige erkenning schrappen.
2 h
www.nieuwsblad.be
Wat doen onze clubs tijdens de interlandbreak? KV Kortrijk kan over een volledige selectie beschikken, Anderlecht moet Deense delegatie missen voor oefenwedstrijd
De reguliere competitie in de Jupiler Pro League zit er op. Nu worden er door interlandverplichtingen twee weken geen competitiewedstrijden gespeeld. Wij vroegen ons af hoe u club zich zal voorbereiden voor de cruciale strijd in de play-offs. Welke club geeft zijn spelers extra rust en welke ploeg traint extra lang door?
2 h
www.nieuwsblad.be
Mazelen en kinkhoest in opmars, maar niemand weet hoe het zit met vaccinaties: “Slecht moment om blind te varen”
Mazelen en kinkhoest lijken begonnen aan een veroveringstocht in Vlaanderen. Of we nog voldoende gevaccineerd zijn, weet niemand met zekerheid te vertellen. De laatste grote studie naar de vaccinatiegraad in Vlaanderen gebruikt cijfers uit 2020.
2 h
www.nieuwsblad.be
Jonge moeder (27) wil paragliden om haar angsten te overwinnen, maar dat wordt haar fataal
Ze was vastberaden om haar vliegangst te overwinnen, maar de eerste paraglidingvlucht van de Colombiaanse Daniela Barrios werd meteen ook haar laatste. De 27-jarige moeder gleed halverwege de vlucht uit haar zitje en stortte te pletter in een bos.
2 h
www.nieuwsblad.be
Jeanne en Lea zijn een tweeling, maar zijn toch in een andere stad geboren: “Bij de gemeente stonden ze aan de grond genageld”
Ze hebben wel degelijk een baarmoeder gedeeld, maar toch zijn Jeanne en Lea Van den Daele op een ander plek geboren. “Het is een verhaal dat ze heel hun leven zullen meedragen”, zeggen hun ouders.
2 h
www.nieuwsblad.be
RECONSTRUCTIE. Hoe Ronny Deila na de nederlaag tegen Anderlecht een ‘dead man walking’ werd
Een ontslag was onvermijdelijk. Na de thuisnederlaag tegen Anderlecht namen de spanningen tussen Ronny Deila en het bestuur enorm toe. Er was een felle discussie met Bart Verhaeghe en genegeerde tactische suggesties. Een reconstructie.
2 h
www.nieuwsblad.be
Belgische militairen die Oekraïense gevechtspiloten trainen: “Alsof je een oude Nokia-gsm voor de nieuwste iPhone inruilt”
Instructeurs van de Belgische luchtmacht zijn in Denemarken gestart met het opleiden van Oekraïense piloten. Iets wat niet evident is: de piloten zijn oude Sovjet-toestellen gewoon, en krijgen nu plots een hypermoderne Amerikaanse F-16 voorgeschoteld. “Alsof je je oude Nokia-gsm voor de nieuwste iPhone inruilt.”
2 h
www.nieuwsblad.be
Minister Vandenbroucke (Vooruit) investeert 1,1 miljoen euro in donorbanken voor moedermelk
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt 1,1 miljoen euro vrij voor de bouw van twee donorbanken voor moedermelk. Die moeten jaarlijks 1.500 te vroeg geboren baby’s helpen.
2 h
www.nieuwsblad.be
Meer dementie-artsen op komst
Er zijn in Vlaanderen al 90 artsen opgeleid tot referentiearts dementie, en er hebben er zich nog eens 200 aangemeld.
2 h
www.hbvl.be
Het proces-Appeltans gaat van start: “Het beloven chaotische dagen te worden”
Muizenplagen, geen verwarming of warm water, problemen om de waarborg terug te krijgen of schimmel op de muren. Het is allemaal geen uitzondering voor studenten in Leuven die ooit een kot huurden van de familie Appeltans. Na twintig jaar vol klachten staat nu het proces voor de deur. Een samenvatting van de ellende waarvoor ze nu voor de rechtbank moeten komen.
2 h
www.hbvl.be
Waarom Limburgse gazons een beter bodemleven hebben dan sier- en moestuinen
Welke bodemleven zit er in de Limburgse tuinen? Waarom zijn die micro-organismen belangrijk en waar zitten ze vooral? In dit deel van het Limburgs Tuinrapport gaan we er dieper op in.
2 h
www.hbvl.be
Kampeerders staan plots oog in oog met grizzlybeer die net uit winterslaap ontwaakt is: “Probeerden niet aan zijn vlijmscherpe klauwen te denken”
Twee vrienden stonden tijdens een kampeertocht in een nationaal park in Alaska plots oog in oog met een grizzlybeer. Nate en Cody waren slechts enkele meters van hun tent weggewandeld toen het grote dier dat net uit zijn winterslaap was gekomen, hun pad kruiste. “We probeerden kalm te blijven en niet aan zijn vlijmscherpe klauwen te denken”, aldus Nate die alles kon filmen. “Maar zodra het gevaar gepasseerd was, beseften we dat we iets prachtig hadden meegemaakt.”
2 h
www.hbvl.be
Nikola Jovanovic gaat met Giants voor eerste zege in Elite Gold: “Als we compleet zijn, kan het nog mooi seizoen worden”
Nikola Jovanovic en Telenet Giants Antwerp werken vanavond om 20 uur in Lotto Arena de derde speeldag van Elite Gold af. Donar Groningen komt op bezoek. “We kampen met blessures, maar gaan voor de winst”, zegt de 30-jarige en 2m11 grote Serviër..
2 h
www.hbvl.be
Genk-kapitein begon bij derdeprovincialer Opitter: “Ik was te jong om te mogen aansluiten”
Iedereen is klein begonnen. Van de Champions League-winnaar over de Gouden Schoen tot een doorsnee-eersteklasser, de eerste voetbalstappen werden gezet op provinciale velden. Tijdens onze verkiezing van ‘Beste Club van Limburg’ gaan we ook op zoek naar de roots. De roots van FC Limburg. Herkent u deze prof?
2 h
www.hbvl.be
Waarom je best een berijpte pissebed in je tuin hebt
Pissebedden vangen in de tuin, ook dat was een onderdeeltje van het bodemonderzoek. Als enige betrapte Freddy Geuskens een berijpte pissebed. Specialist Pallieter De Smedt legt uit waarom dat een goeie catch is.
2 h
www.hbvl.be
Limburgse studenten winnen met Belgische delegatie het WK diplomatie in Taiwan
Het is intussen geen verrassing meer: Belgische studenten hebben voor de vierde keer op rij het wereldkampioenschap diplomatie gewonnen. De internationale debatwedstrijd vond dit jaar plaats in Taiwan. Twee Limburgse studenten Handelsingenieur, Isolde Vissers (22) en Simon Timmermans (22), maakten deel uit van de winnende delegatie.
2 h
www.hbvl.be
Elke dag verliezen zes Limburgers rijbewijs voor gsm’en achter stuur
Elke dag verliezen in Limburg zes bestuurders onmiddellijk hun rijbewijs voor 15 dagen omwille van gsm-gebruik achter het stuur. Het parket Limburg pakt sinds 1 februari gsm’en achter het stuur strenger aan. Op anderhalve maand tijd werden zo al 280 rijbewijzen ingetrokken.
2 h
www.hbvl.be
Van revelatie tot pechvogel: dit was de reguliere competitie voor de Kanaries
Matte Smets werd zondag voor de wedstrijd tegen Club Brugge uitgeroepen tot ‘Meest Verdienstelijke Kanarie’. Het betrouwbare sluitstuk van de Truiense defensie volgt Gianni Bruno op. Maar niet alleen Smets, ook andere Kanaries verdienen een erkenning op het einde van de reguliere competitie.
2 h
www.hbvl.be
RECONSTRUCTIE. Hoe Ronny Deila na de nederlaag tegen Anderlecht een ‘dead man walking’ werd
Een ontslag was onvermijdelijk. Na de thuisnederlaag tegen Anderlecht namen de spanningen tussen Ronny Deila en het bestuur enorm toe. Er was een felle discussie met Bart Verhaeghe en genegeerde tactische suggesties. Een reconstructie.
2 h
www.hbvl.be
Stad Antwerpen breidt cameranetwerk gevoelig uit: “Resultaten met artificiële intelligentie zijn veelbelovend”
Het stadsbestuur van Antwerpen gaat het cameranetwerk op het grondgebied opnieuw gevoelig uitbreiden. In één klap komen er 64 nieuwe camera’s bij, verspreid over alle districten. Dat brengt het totaal aantal camera’s op 819. De stad wil in de toekomst ook meer inzetten op het gebruik van artificiële intelligentie voor camera’s. “Een proefproject om sluikstorters te betrappen was veelbelovend”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).
2 h
www.gva.be
“Ik heb het geluk dat ik nog leef”: Klaus Van Isacker is half jaar na aanval en schedelbreuk bezieler van technologiefestival
Ruim zes maanden nadat Klaus Van Isacker na een gewelddadige overval in het ziekenhuis was beland, reist hij heel Vlaanderen door om via het Flanders Technology & Innovation Festival te laten zien wat de toekomst ons kan brengen. “Ik ben nog niet volledig hersteld, maar het geeft me wel energie dat ik dit mee op poten kan zetten.”
2 h
www.gva.be
Brussels Airport onderstreept zijn belang, inclusief nachtvluchten: “Wij zijn goed voor 64.000 banen”
Net nu de Vlaamse regering moet beslissen over een nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, presenteert de luchthaven een studie om haar economisch belang te onderstrepen. “We kunnen ons niet permitteren die economische slagader af te snijden.”
2 h
De Standaard
Nieuwe berekeningen over energietransitie: “België redt het met 20 procent minder elektriciteit”
De energietransitie kan 30 miljard euro goedkoper. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de onderzoeksinstelling Energyville. We moeten wel ons gedrag wat veranderen.
2 h
De Standaard
EU knokt met VS en China om grondstoffen op Groenland
Europa startte dit weekend een samenwerking met Groenland op het vlak van mijnbouw. Het smeltende ijs en een bodem vol cruciale grondstoffen doen er investeerders watertanden. Maar China en de VS liggen op de loer.
2 h
De Standaard
Jonge bankiers in Japan moeten op cursus: ze hebben nog nooit positieve rente meegemaakt
Voor het eerst in zeventien jaar kan de Japanse rente stijgen. Jonge bankiers hebben nog nooit een positieve rente meegemaakt.
2 h
De Standaard
Discussie over krantencontract houdt aan
Het kernkabinet doet woensdag een nieuwe poging om een akkoord te vinden over het aflopende krantencontract. Er liggen meerdere voorstellen op tafel.
2 h
De Standaard
Europa’s klimaatbank staat onder druk om toch in defensie te investeren
De Europese Investeringsbank (EIB) kan nu niet investeren in wapenproducenten. Veertien lidstaten en Raadsvoorzitter Charles Michel willen dat de bank meer geld steekt in de Europese defensie-industrie.
2 h
De Standaard
Voor het eerst erkenning moskee geschorst
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft de erkenning van de Aalsterse Diyanet-moskee Kevser voor een jaar geschorst. Daardoor verliest ze haar recht op financiering. Een primeur, want voordien kon de overheid erkenningen alleen volledig schrappen.
2 h
De Standaard