OESO-expert Van Damme pleit opnieuw voor inkorting zomervakantie

Pedagoog Dirk Van Damme vindt het probleem van de leerachterstand door de coronacrisis het ideale moment om de discussie over een inkorting van de zomervakantie opnieuw op gang te brengen. "Een onderbreking van negen weken is voor heel wat leerlingen nefast", klinkt het vandaag in De Afspraak.
Read full article on: myprivacy.dpgmedia.be
Belgische economie herstelt sneller dan verwacht
De grootbanken verwachten in 2021 minstens 4 procent groei en voorspellen dat de econo­mische activiteit in 2022 weer het niveau van net voor de pandemie bereikt. Dat schrijft De Tijd vandaag.
HLN.be
“Regelmatig moesten we iemand ‘er snel tussen nemen’”: volgens vrijwilliger werd er druk uitgeoefend op vaccinatiecentrum Sint-Truiden
Er is wel degelijk van bovenaf druk uitgeoefend om bepaalde mensen prioritair te vaccineren in het vaccinatiecentrum van Sint-Truiden. Dat zegt een vrijwilliger aan de lokale nieuwssite Trudocs. “Regelmatig kregen we één of meerdere namen van mensen die we ‘er snel even moesten tussen nemen’. Als we antwoordden dat er geen plaatsje meer vrij was in de dagplanning, kregen we te horen ‘dat we dan maar iemand anders moesten afbellen’. Het was duidelijk dat die instructies van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) kwamen.”
HLN.be
Tony (76) schrijnend voorbeeld van wat uitgestelde zorg aanricht: “Zonder corona had ik nog twee benen”
Brusselaar Tony Peeters is één van de schrijnendste voorbeelden van wat door corona uitgestelde zorg heeft aangericht. Een piepklein wondje aan zijn teen raakte tijdens de eerste lockdown - toen de ziekenhuizen op slot waren voor niet-dringende hulp - geïnfecteerd, de gevolgen waren rampzalig. “Tegen de tijd dat ik kon worden behandeld, was het te laat en moest mijn linkerbeen worden afgezet.”
HLN.be
Le «NK7», le «super-radar» qui flashe sur six bandes, arrive à Ans/St-Nicolas!
Il va y avoir du neuf, côté sécurité routière, sur les entités d’Ans et de Saint-Nicolas… Et autant dire que les adeptes des vitesses excessives vont devoir changer leurs mauvaises habitudes.
Lameuse.be
Al zeker 10.000 zwangere vrouwen krijgen vaccinatie-uitnodiging in de bus
Op drie dagen tijd zijn al ruim 10.000 zwangere vrouwen met prioriteit opgeladen in het vaccinatiesysteem. 'Het is de bedoeling om alle 50.000 zwangere vrouwen te bereiken', zegt Jan De Maeseneer, lid van de vaccinatie-taskforce.
Knack.be
ONZE OPINIE. “Het is aan parket, pers én parlement om de waarheid in de Avrox-affaire naar boven te spitten.”
De Belgische overheid heeft deze week tot haar eigen verbazing vastgesteld dat ze mogelijk slachtoffer is van oplichting. Ze kocht vorig jaar 15 miljoen stoffen mondmaskers bij sujetten waarvan het parket nu onderzoekt of ze België belazerd hebben. Kom dat tegen, zeg. Die ouwe, trouwe Belgische overheid die altijd zo goed op haar centen let en zelden op een fout te betrappen is. Uitgerekend díe heeft zich misschien laten ringeloren in een dossier van bijna 40 miljoen euro. Je gelooft het niet.
HLN.be
Lang niet zeker of u recht heeft op consumptiecheque tot 500 euro
De kogel is - eindelijk - door de kerk: de lonen mogen niet meer dan 0,4% boven de index stijgen, maar wie werkt in een ‘goed draaiend’ bedrijf maakt kans op een consumptiecheque tot 500 euro netto. Maar of u die premie effectief krijgt, ligt volledig in handen van de sociale partners - die nog heel wat losse eindjes aan elkaar moeten knopen.
HLN.be
Geen terraspolitie, maar cafébazen nemen taak over met een kwinkslag: "Gendarme spelen, dat kan ik ook goed”
Zaterdag gaan de terrassen open. Een echt bevrijdingsfeest is het nog niet, maar het komt al in de buurt. Zeven maanden zonder horeca voelt als een plas die je veel te lang hebt moeten ophouden: het wordt een grote ontlading, maar ook ongelukjes zijn nooit uitgesloten. Zeker niet als er te veel gedronken wordt. VIAS vreest meer mensen onder invloed op de weg.
HLN.be
Een leeuw steek je geen wisser in de neus: alle zoogdieren in Zoo Antwerpen en Planckendael (negatief) getest op corona
Geen enkel zoogdier in de zoo van Antwerpen en Planckendael is besmet geraakt met het corona­virus. Dat weten we omdat ze allemaal getest zijn op Covid-19. Maar voor u zich afvraagt welke ­verzorger erin slaagde om een wisser in de neus van een giraf of een leeuw te steken: bij dieren verloopt zo’n test enigszins anders.
HLN.be
Verenigingen die vechten tegen drankmisbruik waarschuwen voor weekend vol alcohol
Terwijl ze van Knokke tot Virton likkebaardend uitkijken naar de grote horecaherstart, houden verenigingen die strijden tegen alcoholmisbruik hun hart vast. Ze zijn bang voor wie de drankduivel afgeschud heeft, maar waarschuwen ook de gewone drinker. “We hopen dat de mensen niet door het lint gaan.”
www.gva.be
RONDJE PROVINCIE. Rupel Boom: “Sponsoring wordt een groot probleem voor de meeste clubs”
Hoe zou het nog zijn met onze amateurclubs? Door de coronacrisis hebben ze het voorbije jaar niet of nauwelijks gevoetbald, maar wij zijn ze niet vergeten. Gazet van Antwerpen laat de komende weken alle amateurclubs uit de provincie Antwerpen aan het woord. Van eerste nationale tot en met derde nationale. Bij sommige clubs is de situatie precair, andere clubs zien de toekomst dan weer vol vertrouwen tegemoet. Hier aan het woord: Walter Leijs, voorzitter van Rupel Boom.
www.gva.be
Après Bodart, le Standard veut prolonger Raskin
À Sclessin, on prépare tout doucement la saison 2021-2022.
Lameuse.be
Le nouveau dépôt TEC sera bien à Tilleur : les travaux devraient débuter en 2022
Dans un document interne au groupe, le TEC annonce le début de la construction de son tout nouveau dépôt. Il doit, comme prévu, s’installer à Tilleur sur le site de Chimeuse, et doit accueillir les futurs tribus. Les travaux devraient commencer en novembre 2022 et devraient être terminés à la fin de l’année 2024. Il deviendrait le deuxième plus gros dépôt TEC de toute la Wallonie. Explications.
Lameuse.be
Belgische economie herstelt sneller dan verwacht
De grootbanken verwachten in 2021 minstens 4 procent groei en voorspellen dat de econo­mische activiteit in 2022 weer het niveau van net voor de pandemie bereikt. Dat schrijft De Tijd vrijdag.
1 h
Knack.be
Macron en Le Pen hebben elkaar hard nodig
04:00 De Franse presidentsverkiezingen draaien volgend jaar opnieuw uit op een duel tussen president Emmanuel Macron en de extreemrechtse Marine Le Pen, voorspellen alle peilingen. Voor beiden is dat een dr...
2 h
www.tijd.be
Twitter schort ook accounts op die boodschappen van Trump doorgeven
Twitter heeft deze week verschillende accounts opgeschort die het doel hadden om berichten van Donald Trump te posten. De voormalige Amerikaanse president zelf werd in januari permanent verbannen van zijn favoriete medium. Het sociale netwerk bevestigde donderdag actie te hebben ondernomen tegen deze accounts, nadat er in Amerikaanse media over bericht werd. Het gaat om accounts die boodschappen vanop Trumps blog ‘From the desk’ publiceerden.
2 h
HLN.be
Curator aangesteld bij Charleroi
2 h
www.hbvl.be
Egan Bernal, favoriet met twijfels
Rugnummer één, een Tour de France op het palmares en veruit de sterkste ploeg aan de start in Turijn: Egan Bernal is dé topfavoriet voor deze 104de Ronde van Italië. Maar de 24-jarige Colombiaan is nog steeds niet helemaal verlost van de rugproblemen die hem vorig jaar deden afstappen in de Ronde van Frankrijk. “Ik heb nog niet de benen of conditie van toen ik de Tour won.”
2 h
www.hbvl.be
Maximaal 0,4 procent loonopslag en cheque tot 500 euro netto
Bovenop de indexaanpassing van 2,8 procent krijgen ruim 3 miljoen werknemers in de privésector dit en volgend jaar maximaal 0,4 procent loonopslag. Daarnaast kan hun werkgever hen een eenmalige consumptiecheque tot 500 euro netto geven. Dat voorstel heeft de federale regering op tafel gelegd.
2 h
www.hbvl.be
Prins van Liechtenstein doodt ‘grootste beer van Europa’
De prins van het ministaatje Liechtenstein ligt zwaar onder vuur: milieuactivisten beschuldigen Emanuel von und zu Liechtenstein ervan ‘Arthur’ te hebben doodgeschoten. Arthur is “de vermoedelijk grootste beer in Europa”, en werd beschermd door een jachtverbod op grote carnivoren.
2 h
www.hbvl.be
Vechten voor de vissen
De Brexit-spanningen treffen nu ook het piepkleine Jersey. Franse vissers liggen op ramkoers met het bestuur van het Kanaaleiland. Tot een echte zeeslag is het niet gekomen, maar een oplossing voor de visserijrechten is veraf.
2 h
www.hbvl.be
Het sprookje was van korte duur
Ivan kon zijn geluk niet op toen Elke Clijsters hem de laatste roos gaf in De Bachelorette. In de extra aflevering op Telenet wordt echter duidelijk dat Elke en Ivan sinds een maand of vijf niet meer samen zijn. “Eenmaal je uit die televisiebubbel komt, beland je samen in de werkelijkheid. En daar bleken de twijfels die ik over onze relatie had gegrond.”
2 h
www.hbvl.be
Kristof Goffin leerde pleegzorg beter kennen dankzij zijn rol
In Dertigers breken er spannende tijden aan voor Alex. Samen met zijn vriend Elias kiest hij voor pleegzorg. Dat zal in het echte leven van acteur Kristof Goffin (39) niet gebeuren. “Ik ben al zeven jaar single, wat zoiets minder evident maakt. Ik heb ook nooit een kinderwens gehad.”
2 h
www.hbvl.be
Laura Tesoro ruilt backstage in voor draaistoel in liveshows
Na de Blind Auditions, de Knockouts en de Battles is het vrijdagavond tijd voor de liveshows van The Voice van Vlaanderen. Vijfde coach Laura Tesoro mag de backstage nu ook eindelijk inruilen voor een rode draaistoel.
2 h
www.hbvl.be
Erik Van Looy gaat op theatertournee
Erik Van Looy is niet alleen de presentator van De slimste ter wereld en de regisseur van kaskrakers, hij kampt ook met een verslaving. Aan filmsterren, meer bepaald. Daaruit put hij voor Verslaafd!, de voorstelling waarmee hij vanaf begin 2022 langs de Vlaamse zalen zal trekken.
2 h
www.hbvl.be
Rhino vastgesteld in Opglabbeek
In Opglabbeek is afgelopen week paardenherpes, ook bekend als het rhinovirus, vastgesteld bij één van de paarden in Sentower Park.
2 h
www.hbvl.be
IT-groep Cegeka groeit al voor het 17de jaar op rij
2 h
www.hbvl.be
Studenten UHasselt winnen Vlaamse wedstrijd voor student-ondernemers
UHasselt boven tijdens de wedstrijd voor studentondernemingen Small Business Project van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo). De vijf dames van de richting Handelswetenschappen van Spencivino schieten de hoofdvogel af met hun toestel om wijn van een geopende fles langer te bewaren. En er zitten er nog twee ondernemingen van de UHasselt in de top vijf.
2 h
www.hbvl.be
Bezoekerscentrum De Watersnip gaat verhuizen naar ’T Fonteintje
Bezoekerscentrum De Watersnip in Koersel gaat verhuizen. “De stad Beringen wil samen met vzw Natuurpunt een multifunctioneel onthaal- en bezoekerscentrum aan recreatieoord ’T Fonteintje bouwen”, zegt schepen Patrick Witters (CD&V).
2 h
www.hbvl.be
Eerste schetsen van nieuwe woonwijk in Driehoeven: “Kwalitatief en in strijd tegen armoede”
De sociale woonmaatschappij Nieuw Dak bouwt een nieuwe woonwijk bouwt op de hoek van de Driehoevestraat en de Wandelstraat in Genk.
2 h
www.hbvl.be
Waarom Lanaken al meer dan dertig jaar een fout wapenschild draagt
Al meer dan dertig jaar draagt Lanaken een fout wapenschild. En dat omdat de toenmalige gemeentesecretaris het nieuwe zegel van de fusiegemeente op eigen initiatief wat heeft ‘opgesmukt’. Lanaken gaat het oude wapen nu in ere herstellen.
2 h
www.hbvl.be
Tanktoeristen uit Nederland steken opnieuw massaal de grens over
Nu de grenzen weer open zijn en de benzineprijs richting recordhoogte klimt, hebben de Nederlandse tanktoeristen opnieuw de weg gevonden naar de Limburgse tankstations. “Het aantal klanten is verdubbeld”, klinkt het.
2 h
www.hbvl.be
Plannen De Faar en theaterzaal definitief klaar
De plannen voor het nieuwe ontmoetingscentrum De Faar aan het plein Ter Motten in Dilsen-centrum zijn definitief klaar. “We hopen met de bouw te kunnen starten in het najaar”, zegt burgemeester Sofie Vandeweerd.
2 h
www.hbvl.be
Antiek- en brocantemarkten na zeven maanden weer toegelaten
Naast de horeca-uitbaters mogen ook antiek- en brocanteverkopers vanaf zaterdag opnieuw hun waren uitstallen op de markt. “We verwachten geen stormloop, mensen blijven voorzichtig”, klinkt het bij de Tongerse Antiekmarkt.
2 h
www.hbvl.be
Geen auto’s rond terrassen in het weekend
Na lang wachten mogen zaterdag de terrassen weer open. In Bilzen en deelgemeenten worden de buitenruimtes van cafés en restaurants al meteen flink uitgebreid. De omgeving van de terrassen in het centrum zal tijdens de weekends bovendien autovrij worden gemaakt.
2 h
www.hbvl.be
Les compétences numériques de tous les demandeurs d'emploi bruxellois seront objectivées
03:20 La Région bruxelloise va profiter du plan de relance européen pour créer des modules de test permettant d'évaluer tous les demandeurs d'emploi sur base d'un référentiel commun en langue et en numériqu...
2 h
www.lecho.be
Plenaire Kamer keurt resolutie goed tegen gebruik van explosieven in dichtbevolkte gebieden
De plenaire Kamer heeft deze nacht een resolutie goedgekeurd waarin het halfrond de regering oproept zich ertoe te verbinden een einde te maken aan het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden. De tekst is van de hand van Groen-Ecolo en werd mee ondertekend door oppositiepartijen PVDA, cdH en DéFI.
2 h
HLN.be
Les matières premières risquent d’accélérer l’inflation
03:01 La production de ressources de base souffre encore de la crise sanitaire alors que la demande est là. Vers des smartphones, des pâtes et du chocolat plus chers.
3 h
www.lecho.be
“Real Madrid heeft een probleem dat veel groter is dan de lach van Hazard”
Eden Hazard bood zijn excuses aan voor zijn lachbui na de uitschakeling van Real Madrid in de Champions League. Het was de enige optie, want lachen en dollen na een uitschakeling in de halve finales is not done. Niet slim. Meer dan een onverstandige reactie moeten we er ook niet van maken.
3 h
www.nieuwsblad.be
Ruim 1.000 zoo-dieren getest op corona: waarom is dat nodig en krijgen zij ook een wisser in de neus of mond?
Gorilla’s, leeuwen, nertsen en zelfs een Belgische huiskat bleken de afgelopen maanden niet bestand tegen het allesoverheersende coronavirus. Het maakt dierenparken extra alert: zijn hun dieren wel gezond? In de ZOO Antwerpen en Planckendael zetten ze de grote middelen in: maar liefst 1.116 dieren werden er getest op Covid-19.
3 h
www.nieuwsblad.be
Zwaait ‘s lands bekendste toxicoloog straks de scepter aan de KU Leuven? “Op dit vlak ben ik een unicum”
Doorgaans hijst hij zich in witte labojas om in de journaals uit te leggen wat drugs doen met lijf en leden. Dezer dagen zit toxicoloog Jan Tytgat (58) strak in het pak. Op 11 mei hoopt hij de nieuwe baas te worden van ’s lands grootste universiteit, ten koste van zittend rector Luc Sels. Tytgat profileert zich als de kandidaat van het hart tegenover een zakelijke Sels. En hij wil vooral niet té fel vernieuwen. “Er is niets mis met het klassieke hoorcollege.”
3 h
www.nieuwsblad.be
Wil je de ‘Factcheckers’ helpen? Dat kan, maar wat je moet doen is geheim
Altijd al eens willen meewerken aan Factcheckers? Binnenkort krijgen honderd Vlamingen de kans om Britt Vanmarsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken te helpen. Het trio, dat eerder dit voorjaar startte met de opnames van het derde seizoen, organiseert op zaterdag 3 juli een grote factcheck in de omgeving van Gent.
3 h
www.nieuwsblad.be
De ‘visoorlog’ tussen de Britten en de Fransen: hoe vis altijd al een zeeslag waard was
De spanning in het Kanaal tussen Fransen en Britten was donderdag te snijden. Zestig Franse vissersboten dobberden uren voor de haven van het Kanaaleiland Jersey. De vissers zijn woest over nieuwe restricties bovenop de Brexitregels. Als tegenreactie stuurde Londen twee oorlogsbodems, waarop ook Frankrijk de marine in paraatheid bracht. De vissers keerden terug, maar als er niet snel een oplossing komt, is de kans reëel dat de situatie escaleert. Om vis wordt desnoods gevochten. In 1976 moest de NAVO zelfs tussenbeide komen om de kabeljauwoorlog tussen Britten en IJslanders te stoppen.
3 h
www.nieuwsblad.be